miercuri, 30 noiembrie 2016

Gândul unirii în sufletul celor de un neam și o limba


Gândul unirii în sufletul celor de un neam și o limba

Dezideratul UNIRII nu este o noutate în istoria de trei ori milenara a poporului dintre Dunăre, Carpați și litoralul pontic.

In 80 I.Hr., regele dac Burebista este cel care reușește o prima unificare a triburilor dace aflate în spațiul geopolitic dintre Panonia, Marea Neagra, Carpații Păduroși și dincolo de Dunăre.

In secolele 9 și 10, bine-cunoscute cronici fac referire la primele formațiuni politice românești ale lui Menumorut și Gelu, în Ardeal și Glad, în Banatul de astăzi, iar mai târziu, pe la 1230, aflam despre Litovoi, în Tara Hațegului, care s-a împotrivit regatului ungar, nepermițând extinderea sa.

In secolul al 14-lea, Basarab “Întemeietorul”, cu a sa Capitala la Curtea de Argeș, reușește și el o prima unificare a formațiunilor statale românești, învingând armatele regelui Carol Robert de Anjou, la Posada, în 1330.

La rândul sau, Bogdan, întemeietorul dinastiei Musatinilor, coboară din Maramureșul istoric în Moldova – iată, așadar și unificarea celui de-al doilea stat romanesc, toate având ca numitor comun UNITATEA DE LIMBA ȘI CREDINȚA ORTODOXA.

In 1600, Mihai Viteazu, este cel care devine, “din mila Lui Dumnezeu, Domn al Tarii Ardealului și a Toată Tara Moldovei”.

1 decembrie este, așadar, un lucru firesc, o constanta psihologica și geopolitica a spațiului romanesc, o constanta pe care nu o va altera nimeni, niciodată,

Ciprian Dorel Pop

2 comentarii:

  1. Bună, aveți nevoie de un împrumut rapid?
    Suntem un grup financiar privat. Acordăm împrumuturi cuprinse între € 900 și € 99 000. Ofertă la dispoziția tuturor pentru a se rupe cu dificultățile de bani. Dacă sunteți interesat de un împrumut, anunțați-ne ce aveți nevoie și vă vom ajuta să faceți acest lucru. Contactați-ne prin e-mail pentru mai multe informații: giuseppina.eleonora01@gmail.com
    Cu plăcere

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutari,
    Numele meu este Luta Roxana din Bistrița, vreau să folosesc acest mediu pentru a sfătui pe toți să fie atenți cu privire la modul de a obține un împrumut pe internet, atât de mulți creditori aici sunt toți escroci și sunt doar acolo pentru a vă înșela de toți banii. Am solicitat un împrumut de 25.000 de euro de la o femeie din Singapore și am pierdut la început aproximativ 1300 de euro, fără să iau împrumuturi, mi-au cerut din nou un alt cost, am plătit aproape 3.000 de euro și totuși nu am primit împrumutul.

    Slavă lui Dumnezeu, am întâlnit un prieten care tocmai a solicitat un împrumut și a primit un împrumut fără niciun stres, m-a încurajat să depun cereri. Am solicitat un împrumut de la doamna Sarah Michael și am primit un împrumut de 25.000 de euro pe care l-am solicitat, la început am crezut că este o glumă și o înșelătorie, dar am primit împrumutul în mai puțin de 48 de ore și cu o dobândă de 3% fără colateral. Sunt foarte fericit că sunt salvat de sărăcie.

    așa că îi voi sfătui pe toți cei care au nevoie de împrumut să o contacteze pe doamna Sarah Michael, prin e-mail: (sarahmichael831@gmail.com) sau Whatsapp: + 1-315-284-1764. De asemenea, mă puteți contacta pentru informații suplimentare prin e-mail: (roxanaluta04@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere