sâmbătă, 11 noiembrie 2017

România Muncitoare – Nr.259 din noiembrie 2017








România Muncitoare




NOIEMBRIE 2017

Muncă şi unitate, luptă 
pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare – Nr.259 din noiembrie 2017
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543






RAMAS BUN, TOVARAS DRAG!






Bunul nostru camarad si prieten, Gheorghe Căpriţă, liderul comuniştilor din Gorj, a murit. Era unul dintre cei mai înfocaţi fani ai lui Nicolae Ceauşescu.

S-a făcut cunoscut prin cuvântările pe care le rostea de fiecare dată la mormântul lui Nicolae Ceaușescu atunci când era aniversată ziua de naștere a fostului Presedinte comunist.

Gheorghe Căpriţă s-a stins la vârsta de 57 de ani. A trăit o viaţă cu speranţa că va reînvia Partidul Comunist.




Ii vom pastra vie amintirea! Dumnezeu sa-l ierte!

Redactia





















România o țară Europeană ....







Nimeni nu vorbește în România despre lucrurile BUNE  făcute de Nicolae Ceaușescu și guvernul pe care l-a coordonat. 
 Marile proiecte ( cu impact economic enorm, însă azi neinteresante) realizate de statul român cu sprijinul poporului român și cu eforturi enorme, pot oferi Europei și Orientului o ușă deschisă spre cele două zone, continente.
Ascultînd intervențiile audio și urmărind emisiunile de istorie ale unui fost ministru al transporturilor ( domnul Nica, în emisiunile dedicate casei regale românești) vom înțelege că multe proiecte mari terminate de conducerea României sub coordonarea lui Nicolae Ceaușescu au fost gândite și proiectate în anii 1900-1930 cu scopul de a ajuta economia Romaniei. 
Tot aici aflăm ce înseamnă a fi Patriot dar și că exista si atunci practici necinstite. 


1. Canalul Dunăre-Marea Neagră: a fost conceput in timpul regalitatii românești si a avut scop irigarea zonei Dobrogea.
Faptul că planul a fost finalizat, în timpul guvernării Partidului Comunist,  cu eforturi enorme umane și economice, este altceva.


2. A început construcția Canalului București-Dunăre: nefinalizat. 


Rolul principal a fost cererea unui Sistem Național de Irigații pentru Dobrogea si Bărăgan; pentru infrastructura fluviala și maritima un bun economic. Transportul mărfurilor si a pasagerilor pe apă cu cheltuieli mai mici, protejind astfel mediul înconjurător si localitățile de tranzitul tirurilor din si inspre portul Constanța și respectiv București. 


România nu știe sau nu este lăsată să profite de ce are pentru economia să națională. Dacă nu avem infrastructură rutieră și cai ferate de ce nu utilizăm porturile fluviale si maritime?
Budapesta și Belgradul ar avea și ele de câștigat prin cele două porturi și tranziții de mărfuri și pasageri pe Dunăre, înspre Marea Neagră și Delta Dunării.
De ce credeți că ni se pune bețe în roate în ă utiliza Canalul Dunăre- Marea Neagră? De ce credeți că în timpul războiului din Fosta Iugoslavie au fost distruse toate podurile de pe Dunăre? Pentru a îngreuna traficul și a bloca accesul unui plan de dezvoltare ce leagă Europa de Est și Vest prin Marea Neagră- Canalul Dunăre Marea Neagră și Canalul Rin.


3. Ramificarea, dezvoltarea si intretinerea Cailor Ferate s-a făcut cu scopul de a ajuta tranzitarea României mai usor si a permite un acces mai rapid spre portul Constanța. 
Astazi nimeni nu mai investește în întreținerea căilor ferate iar firma cred ca a și fost privatizată datorită nerentabilității. 


4. Termocentralele au fost făcute cu mai multe scopuri: energetice, căldură și apă caldă necesare locuințelor, întreprinderilor și pentru creșterea legumele și florilor în binecunoscutele sere. Vezi Termocentrala de de Isalnita( Craiova) și marile sere de legume renumite, cândva. 


5. Hidrocentrale: sunt construite in vederea imbinarii utilizării apei pentru obținerea energiei electrice și a creea un peisaj turistic superb. Vezi lacurile de munte și hidrocentrale aferente + Porțile de Fier de pe Dunăre. 


6. Centrală Nucleară de la Cernavoda asigura independența energetică a României. 


7. Multe fabrici si uzine au fost ridicate în vederea dezvoltării economice și financiare a localităților. 


8. Infrastructura rutieră a fost mai mult pe hârtie, în analiza și mai puțin în practică.


9. În cca 10 ani România a achitat cca 12 miliarde dolari datoria externa.  În 27 ani am făcut o datorie de cca 90 miliarde euro. Cine o v-a plăti și când?


De ce pînă în 1989 era o forță economică și financiară a zonei iar acum din nepăsare și nepricepere nu mai avem nimic?
 Cersim fiecare euro sau dolar, pentru consum Nu pentru muncă. Chiar și Guvernul României Comuniste dadea 30% din bugetul țării pentru INVESTIȚII.  Hadrian

În atenția Guvernului României

Domnișoarelor, Doamnelor si Domnilor

Problema noului proiect legislativ privind impozitul pe salar și al asigurărilor sociale Nu este pe cine avantajează și pe cine nu. Marea dilemă este cum veți reacționa când lumea vă v-a arată fluturașul de salar. 41,5% reprezinta total reținerile viitoare pentru salariat.

La un salariu brut de 1000 lei , scădem 35% asigurări sociale ( 350 lei) și vom avea 1000 - 350 = 650 , scădem impozit 10% ( 65 lei) și vom avea 650 - 65 = 585 lei . Castig net 585 lei. Deci diferența pînă la 1000 lei sunt taxe si impozite: 415 lei. 58,5% este cîștigul net pentru salariat. Procentul este același pentru toți, chiar dacă ai brut / lună : 2000 lei( în privat), 3000 lei (dascăl), 7000 lei (medic) sau 10000 lei ministru.

SCADETI, VA ROG 41,5% DIN SUMELE DE MAI SUS ȘI VEȚI ÎNȚELEGE. Modificarile de accize la carburanți, majorările anuale 3-10% la energie electrica si gaze naturale, apoi toate produsele, alimentele și medicamentele....cine pierde? Păcat că nu ați înțeles că Legea Salarizării Nu este corect făcută și prin noul sistem de impozitare veți forta plecarea altor specialiști români. Hadrian

MODELUL NICOLAE CEAUȘESCU

Da, România are nevoie de un "carmaci" (conducator) ce are model pe Nicolae Ceaușescu. Nu trebuie să facă exact ca el însă trebuie să respecte liniile directoare ale fostului conducător de stat și partid. În primul rând trebuie făcut un Inventar al tuturor Bunurilor, al Activelor și Pasivelor Statului. În alt doilea rând trebuie făcut un Inventar al tuturor Cetățenilor Apți de Muncă si in alt treilea rând un Proces de Naționalizare (acolo unde este nevoie).

Fondul Suveran de Investitii si Dezvoltare trebuie pus în Funcțiune dar cu un număr mai mare de unități (proiectul este cu 27 de firme). Legea Salarizării Unitare Bugetare trebuie făcută Corect fără discriminăre( de la o scară 1-10).

Legea Asigurărilor Sociale trebuie refăcută ca și Legea Fiscalității. Marile Proiecte Naționale sa fie facute de catre Stat. Naționalizarea unor domenii de activitate în care Statul să aibă monopol: industria și cercetarea militară; construcția și proiectarea de drumuri naționale, europene și autostrăzi; companii din domeniul energetic și de minerit; construcția și proiectarea unor centre zonale de colectare a produselor brute agroalimentare de la fermieri.

Trebuiesc găsite soluții pentru a ajuta salariaților și întreprinderea unde lucrează acesta. Pilonul 1 și Pilonul 2 de pensie vor fuziona astfel încât Pilonul 3 devine singurul facultativ. Cine din Pilonul 2 dorește să continue contractul de pensie privat cu cel facultativ o poate face. Pentru cei care vor opta pentru un contract de pensie facultativ dar și pentru un contract de sănătate facultativ ( ma refer atat la cetățean cât și la firma care lucrează) să existe posibilitatea ca la sfîrșitul anului fiscal, Statul sa-i redea o valoare din impozit. ( ex. Pentru salariat 300 lei pentru pensie și 300 lei pentru sanatate); (Pentru unitati să se dea 5% din impozitul pe profit pentru sanatate si 5% pentru pensie). Reintroducerea Repartiției; construcția și proiectarea unor centre zonale de colectare ale Statului; fie in parteneriat public-privat, fie public( pe lângă întreprinderile de stat) să se reinventeze liceele cu profil industrial, economic și turistic. Câteva licee sanitare ( zonale) pentru infirmieri și brancardieri. Reînființarea ministerului si/sau a departamentului de comerț interior și a celui de comerț exterior. Hadrian

TAXE NATIONALE

Pornind de la un miracol numit Georgia unde taxele si impozitele nationale au fost reduse la patru (acest lucru se intampla in 2010), mă gândeam să scriu cum as vedea in România:

  • TVA: 0% = pentru sanatate, educatie, cultură, artă, tranzacțiile și domeniul bancar -financiar, hîrtie, consultanță . 11%= pentru produsele agro-alimentare. 18%= pentru restul de produse. Această taxă trebuie împărțită între administrația locală = 50 %( din care 9% la nivel judetean+ 1% la fondul de rezervă al administrațiilor locale) și administrația publică centrală= 50%. Statul v-a deconta 30% din valoarea TVA doar pentru încasările obținute din export și pentru masini, echipamente și utilaje cu care se face producția.

  • Acciza: carburanți =150 / 190 euro la 1000 l pentru benzină și 175 euro la 1000 l pentru motorină, gaze= 40 euro / 1000 metri cubi, energia electrică = 30 euro / 1000 kw ape minerale si termale=5 euro/ 1000 l uleiuri minerale si industriale, combustibili pentru aeronave= 30 euro/ 10000 t tutun= 75 euro/ 100000 țigarete alcool peste 10 grade = 75 euro/ 1000 l cărbune = 5 euro/ 10 tone, metale rare, prețioase și uraniu= 10 euro/ 1 kg - impozitul pe venit se aplică pentru producătorii agricoli, persoanele fizice autorizate, din activitate independentă si microintreprinderi: 2% din total venit. - impozitul pe salariu: în trepte = Sub 3300 lei = 6% Între 3301-7500 lei = 14% Peste 7501 lei= 22%. - impozitul pe profit : 14 %. Pentru ultimele trei impozite propun ca acestea să rămînă 80% local ( din care 12, 5% la nivel judetean + 2,5% la fondul de rezervă al administrațiilor locale) și 20% la bugetul de stat. - avize și autoritățile, licențele( toate nationale) la bugetul de stat. - taxa de mediu : 45 euro/1000 l carburanți; 10 euro / 1000 metri cubi gaze naturale; 10 euro / 1000 kw; 10 euro la 100000 țigarete și 10 euro la 1000 l alcool . - taxa de sănătate: la fel ca că taxa de mediu. - taxa pe infrastructura: = pentru drumuri și poduri: 55 euro/ 1000 l carburanți = pentru energie electrica: 10 euro / 1000 kw = pentru gaze naturale: 10 euro/ metri cubi gaze naturale . - taxa de timbru: alcool ( 10 euro / 1000 l) și tutun ( 10 euro / 100000 țigarete) Taxele de mediu, sănătate, timbru și infrastructura să fie împărțite: 50% pentru programe nationale, 25 % cele locale și 25% cele județene. - amenda si penalitatile să fie împărțită în mod egal între instituția care a dat , bugetul local și cel național. - taxe si impozite vamale: merg la bugetul de stat. Donațiile persoane juridice : 25% din impozitul pe profit. Donațiile persoane fizice: 2,5 % din impozitul pe venit/salar. Pentru firme: publicitate maxim 12, 5% din venit; sponsorizarea maxim 30% din venit( aici sunt de acord cu reducerea impozitului între 15-25% in functie de sponsorizare). Pentru firmele care își investesc profitul pentru a cumpăra masini, utilaje di echipamente de producție sunt de acord ca suma respectivă să fie scăzută și să nu se impozitele, apoi. Asigurări Sociale: - 20% pentru salariati ( 12% pensie, 6% sanatate, 0,75% alte asigurări sociale, 0, 75% șomaj, calificare, recalificare profesională și 0, 50 % handicap, risc și accident. - 20% pentru unitate( la fel distribuția) Hadrian

SĂRĂCIREA ROMÂNIEI

În luna decembrie 2017 se va împlini un an de când coalitia de guvernare PSD-ALDE a câștigat alegerile parlamentare. Din zona financiară și economică lucrurile nu sunt cele mai bune. Ceva se întâmplă în zona financiară și economică a României la fiecare început de nou guvern. Proiectele și programele electorale sunt blocate. Ele rămîn pe hârtie. Fondul Suveran de Investitii si Dezvoltare nu poate fi demarat deoarece Guvernul României a decis să utilizeze Legea și a luat toți banii neutilizati pentru bugetul de stat, nepermitind astfel firmelor cu capital majoritar de stat să se dezvolte. Așadar statul a luat banii pentru a peticii bugetul. Retehnologizarea companiilor este necesară. Din păcate toate companiile de stat din Romania văd investițiile ca cumpărături de mașini și renovari de sedii, nici de cum cumpărarea de materiale și tehnologie pentru producție. Legea Salarizării Unitare este o lege ce ar trebui să armonizeze salariile bugetarilor și a celor din companiile de stat (locale și nationale). Si a iesit ca un sofer din Parlamentul României are un salar brut/lunar de 3000 lei, un șofer de la un cabinet parlamentar (din provincie, exemplu Timișoara) are 1450 lei brut/lună iar medicul rezident are până la 3000 lei brut/lunar.
Mai continuăm: un primar de municipiu ajunge la un salariu de 9000-10000 lei brut/luna iar medicul primar la 7000 -8000 lei pe luna/brut,etc. Ministerul Muncii și Guvernul se încăpățînează să facă diferența între 2,5 milioane de pensionari si 2,5 milioane de asistați sociali și alte drepturi si indemnizatii sociale. Ar trebui să se spună cât se cheltuie cu cei pensionati conform legilor în vigoare și cât se cheltuie cu ceilalți. Cred că cei cu drepturi și indemnizații sociale depășesc ( ca sume alocate)cu mult pe cei cu adevărat pensionari. Întrebarea este cei care lucrează plătesc și pentru pensie și pentru alocații și indemnizații sociale și speciale? Taxele și impozitele locale și nationale sunt de risu plînsu. Nu suntem in stare sa facem câteva taxe nationale si nu suntem in stare sa colectam.

Despre autonomia locală aceea a fost cu deconcentrarea însă fără bani și idei de finantare. Banca Nationala a României ar trebui să fie în primul rând o bancă ce ajuta statul și poporul și apoi alte interese.

Faptul că nu mai cumpăra aur din propria tara( falimentind astfel aceea ramura strategică) și că nu dorește ca un procent important din valuta si aurul țării să-l readucă în România, ma face sa gândesc la ceva rau. 92,37 miliarde euro a fost oficial datoria externa a României la finalul anului 2016. Din ianuarie 1990-pina in 2016. În primăvara anului 1989 România si-a achitat integral datoria externa. A achiat o datorie de cca 12 miliarde dolari in cca 10 ani.

Pe cea de azi cum o vom achita , în condițiile în care doar 4% din economie mai este a statului? Infrastructura este cea care ajuta la mentinerea și dezvoltarea unei națiuni. La noi.... . Sănătatea, cultura și educația nu mai este prioritară.

Politica externă o lăsăm în mina altora (a Uninii Europene si a SUA) și nu ne mai batem capul. Păcat. Cândva ni se cerea părerea și chiar ajutam pe plan extern. Ce urmează? Vom trăi și vom vedea. Hadrian

NE BATEM JOC

Da, ne batem joc de noi (ca persoane), de statul în care trăim, de generațiile viitoare, într-un cuvînt de România. Nu stiu cum se face dar gândim prost, nu ne interesează decât cum să facem bani pentru propriu buzunar, firme care zugrăvesc apartamente construiesc autostrăzi, nu facem investiții, vine luna decembrie și activarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare se amîna pentru 2018, medicul specialist are 1000 euro dar primarul unui oras mic are 1500 euro( acum constatăm ca orașele mici nu mai au bani pentru ultimele luni dupa majorarile de salar), etc. Toate legile (în special cele economico-financiare) se schimbă trimestrial lucru care duce la bulvesarea agenților economici și a populației. Pentru a putea face fata concurentei internaționale guvernul Partidului Comunist Român aloca anul pentru investiții cca. 30% din bugetul de stat. Din păcate în 2017 guvernul Romaniei a strîns toți banii de la întreprinderile unde statul este acționar majoritar pentru a aduce bani la buget. Daca in viitor v-a face la fel si cu banii din Fondul Suveran? Marea majoritare a legilor sunt făcute prost și se arunca vina pe normele Uniunii Europene. România este o țară deschisă tuturor minorităților etnice. Acestea au drepturi mult prea multe față de alte țări din Europa. Ar trebui ca lumea internațională să cunoască acest lucru. Pe plan extern România este incapabilă să dezvolte relații comerciale cu alte țări non Europene și non SUA. Tocmai prin Fondul Suveran putea statul să refacă relațiile comerciale cu multe țări. Hadrian

Biserica, turismul si agricultura

Este o idee care poate să readucă lumina și liniștea poporului român.
Îmbinând Biserica cu turismul și agricultura, România are marea șansă de a arăta lumii că există si ca merită vizitată și protejată.
Poate ar trebui să ne gândim la o imbinare între cele trei. În prezent, doar mănăstirile le îmbină pe cele trei. 
O cooperare între toate, Cultele religioase recunoscute (in special Biserica Ortodoxă) ,Ministerul Culturii și patrimoniului național, Ministerul  Agriculturii si dezvoltarii rurale, Ministerul Turismului și nu în ultimul rând Ministere ca Muncii , Externe și Transporturi, și Dezvoltare Regională ar trebui să se așeze la discuții privind posibilități ca pe lângă Mănăstirile, Bisericile si Cetățile cu caracter Istoric si Religios  si să se poate face o infrastructură modernă pentru dezvoltarea turismului și a agricultorii și pisciculturii. Banii pentru aceste investiții vor fi împărțiți între ele: Biserica poate oferi o parte din finantare, mâncarea și cazarea oamenilor iar restul mașini, utilaje, carburanți, cazare și resursa umană Statul.
Din banii obținuți, o parte se pot investi în sănătate, educatie si învățămînt dar și în păstrarea patrimoniului național.
Banii care se reîntorc pentru INVESTIȚII în cultura ( in Biserica) , in sănătate, in educatie si învățămînt și in patrimoniul național sa nu fie supusi impozitării.
Statul trebuie să investească în modernizarea infrastructurii aeroporturile și a drumurilor.  Este foarte important: - zona Moldovei ( pentru toate manastirile, bisericele si cetatile )cu aeroporturile Iași, Bacău și Suceava precum și a drumurilor locale, naționale și europene.
- zona Banat și Oltenia ( Tismana, Lainici, Densusi, Valea Oltului) cu Timișoara, Craiova, Arad aeroporturi și drumurile naționale și europene.
- zona Maramureș, Apuseni, Ardeal, Cris cu aeroporturi la Cluj si Oradea si cu infrastructura rutieră adecvată.
- zona Centrală cu Brașov, Cluj, Sibiu și Tg Mures că aeroporturi dar și cu biserici și cultură altele decât cea ortodoxă (sunt predominante) si iar drumuri.
- zona Munteniei și Dobrogei cu biserici și tradiții diverse și aeroporturi la Constanța  și București, alături de infrastructura rutieră și chiar fluviala.



Statul trebuie să grăbească construcția și validarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare și să gândească un nou sistem de bonificatii pentru cine investește în domenii de mai sus și plătește la zi taxele și impozitele locale și nationale.
Trebuie găsite soluții pentru o colectare mai eficienta a acestora (a taxelor și impozitelor).



Toate acestea se pot face dacă există voință. Nu uitati ca cca 1 milion de tineri sub 35 ani in noiembrie 2017 NU fac nimic. Nu produc, nu comercializează nimic, ci doar consumă. Cei peste 45 ani cu greu își găsesc de lucru.



Hadrian



PUNCTE CARDINALE
Cuba după Fidel 
"Declarația de Independentă a SUA este ceva într-adevăr foarte frumos. Întotdeauna mi-a plăcut și am avut multă admirație pentru Abraham Lincoln. Aceasta declarație semnala că toți oamenii sunt creați liberi și egali în drepturi. Totuși, în același timp, sclavia a fost menținută pentru încă o sută de ani de la adoptarea declarației. Fapt care ne arata ca declarațiile de principii nu corespund întotdeauna cu faptele"
Fidel Castro, despre Declarația de Independentă a SUA.
        La aproape un an de la trecerea lui Fidel în lumea celor drepți, poporul cubanez, animat de profunda convingere în justețea și invincibilitatea cauzei sale, și-a consolidat și mai mult voința și determinarea de a-și urma neabătut calea, asta în contextul geopolitic trist adus cu sine de faptul ca administrația Trump face uz de mijloace politice și economice pentru a bloca independenta popoarelor. Blocada economica cauzând suferințe inimaginabile, poporul cubanez parcurge de mai bine de 50 de ani, sub această blocada, un adevărat marș al durerii.
        Mai mult decât atât, atitudinea arogantă a liderului de la Casa Alba, nu face decât să creeze ziduri intre oameni, însă este totuși un fapt îmbucurător ca măsurile sale sunt intens combătute de tot mai multe voci din însăși societatea americana, fapt ce dovedește vitalitatea sufleteasca a poporului american, care întinde mana spre lume, cum bine spunea și Fidel: "nu trebuie sa eșuam în a recunoaște meritele poporului american. Nu ar trebui sa uitam ca Statele Unite au fost la început ele însele o colonie și ca au luptat din greu pentru independenta lor".
        Consider ca ar fi utilă o trecere în revistă cu titlu de analiză a ceea ce a reprezentat Fidel pentru poporul cubanez și, pornind de la puterea exemplului, ceea ce reprezinta Cuba, în continuare, pentru lumea de astăzi.
        Mai întâi, victoria Revoluției din 1959 a adus cu sine o reducere a diferențelor dintre bogați și săraci și a îmbunătățit serios calitatea vieții în Cuba, insula fiind în anii '60 și '70 cu mult peste tarile din bazinul Marii Caraibilor.
        Un important pas înainte l-a constituit crearea microbrigăzilor, o idee foarte practică prin care cetățeniI, nespecialiști în domeniul construcțiilor, ofereau, pe baza voluntară, circa 30 la suta din timpul lor în vederea construirii de locuințe, fapt ce a adus cu sine cele mai pozitive aspecte și în educație, cetățeanul percepând ca o datorie contribuția sa la binele întregii societăți.
        Sistemul de pensii din Cuba oferă cetățenilor aproximativ 68% din salariu la pensie, iar vârsta de pensionare este de 60 de ani la bărbați și 55, la femei.
        Discriminarea intre sexe este interzisă în orice domeniu, inclusiv în forțele armate, iar egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul este trecută în Codul Familiei, adoptat în Cuba în 1975.
        Educația, de la grădiniță și pana la universitate, este gratuită pentru toți cubanezii. In pofida blocadei economice, manualele școlare, transportul, materialele didactice și o masă pe zi la scoală, sunt gratuite pentru toți cubanezii. De asemenea, Cuba are cel mai mare număr de învățători și profesori per capita ...din lume, potrivit ONU!!! Exista un cadru didactic pentru fiecare 39 de elevi, asta în timp ce în SUA exista un profesor pentru fiecare 77 de elevi și în Canada 52. Toti cubanezii știu să scrie și să citească, mulțumită campanei de alfabetizare începută la 3 ani de la preluarea puterii de către Fidel.
        Ocrotirea sănătății este un alt domeniu pentru care, realmente, Cuba trebuie luata drept exemplu: Speranța de viata este aproape egală cu cea a Statelor Unite, existând un medic la fiecare 62 de cubanezi, asta în timp ce, spre exemplu, în El Salvador există un medic calificat pentru fiecare 3000 de oameni. De asemenea, dacă în 1959 mortalitatea infantila era de 190 la mia de născuți vii, astăzi este de ...3,2 la mie, adică aproape de cifrele din Suedia și Japonia!
        In ceea ce privește libertatea religioasă, rămâne în istorie seria de interviuri oferite de Fidel călugărului franciscan brazilian Frei Betto, toate concretizându-se in excelenta lucrare "Fidel y la religion". In anii 70, o scrisoare pastorala semnata de mai multi preoți catolici cubanezi, cu sprijinul colegilor din tari vecine denunța lipsa de umanism a blocadei impuse de SUA și tot din anii '70, catolicilor practicanți li s-a permis să ...devina membrii în Partidul Comunist Cubanez. In anii '90, deci tot sub Fidel Castro, nu era o surpriză pentru cubanezi să asculte o jumătate de oră de slujbă religioasa pe canalul național de radio. Tot din a doua decadă a anilor '90, serviciile religioasa sunt transmise în direct la televiziunea națională.
Profunda vocație umanistă a cubanezilor rezulta și din asistenta medicală oferită în toată lumea, nu doar în state în curs de dezvoltare. De la plecarea către Algeria în 1963 a primei brigăzi medicale cubaneze, 131 mii 933 de profesioniști în domeniul medical au oferit sprijin în toate azimuturile de atunci și pana astăzi.
        Conform informațiilor din presa internațională, peste 15 mii de medici cubanezi oferă sprijin, dintre care 4 mii în Africa, peste 500 în Asia și Oceania și 40 în Europa.  
        De asemenea, Cuba deține și o brigada de 1500 de paramedici pregătiți sa intervină oriunde în lume în caz de dezastre naturale.  
        Iată cum, în pofida unei nemiloase blocade, poporul cubanez a găsit și găsește în continuare vitalitatea necesară pentru a oferi lumii un unic exemplu de umanism.
Ciprian POP



O nouă victorie a Cubei la ONU


1 noiembrie 2017, rezoluţia cubaneză privind necesitatea de a se punei capăt blocadei SUA contra Cubei, blocadă ce durează de 60 de ani, a fost votată cu 191 voturi pentru, 2 împotrivă şi 0 abţineri. Au votat împotrivă doar SUA şi Israel, ceea ce înseamnă că absolut toţi ceilalţi participanţi su considerat că nedreptatea faţă de o ţară este mult prea mare. 60 de ani de embargou ucigător este mult prea mult! Votul de pe 1 noiembrie arată clar că ţările care au votat pentru ridicarea embargoului, dispus doar prin voinţa SUA, consideră că nu există justificări pentru o asemenea măsură. Dacă altădată americanii reuşeau să convingă măcar o parte din membrii ONU, acum nimeni, cu excepţia aliatului fidel al SUA, nu a mai susţinut nişte pretenţii aberante.
Dar votul mai arată ceva şi anume că statele s-au săturatşi ele să piardă economic pentru a susţine o nedreptate. Pentru că embargoul afectează nu doar economia Cube,. ci şi pe a statelor care îl respectă.
SUA nu mai au niciun argument pentru a persista în această nedreptate. Însă după dezgheţul datorat administraţiei Obama, nimeni nu pare să creadă acum că domnul Trump va reveni la sentimente mai bune.
Ce pot face celelalte ţări ? Probabil să nu respecte embargoul şi să încerce pe toate căile ridicarea lui. Cum vor răspunde SUA e foarte greu de anticipat. Normal ar fi ca, după un vot atît de zdrobitor, să găsească o cale diplomatică pentru a pune capăt acestei nedreptăi fără a-şi şifona şi mai mult imaginea. Altfel, probabil, vor exista şi alte voturi de acest gen. Dacă nu vor ţine cont de votul din 1 noiembrie "campionii democraţiei", cum le place să-şi spună, vor avea o problemă serioasă de credibilitate, pentru că democraţia înseamnă tocmai respectarea opiniei majorităţii, a votului, fie că îţi convine sau nu.
Pentru binele Cubei să sperăm că americanii vor da dovadă de înţelepciunea din ultimul ceas.  Codrescu Elvira


Statele Unite, la un pas de abandonarea alianțelor globale


Recent, într-un interviu amplu pentru postul american de televiziune NBC, Guvernatorul Statului Ohio, republicanul John Kasich, semnala cu consternare ca Washington-ul este în prezent în pericolul de a-și abandona alianțele globale stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial, fapt ce va crea "o deriva" în relația Statelor Unite cu lumea, urmare a politicii externe păguboase a administrației Trump.
Kasich a criticat și decizia Președintelui Trump de a nu mai oferi sprijin Tratatului Nuclear stabilit în 2015 cu Iranul, alături de alte sase puteri nucleare, măsură, de asemenea, intens criticata și de aliații obiectivi ai Washingtonului din Europa.
Mai mult decât atât, zăngănitul armelor pe relația cu Coreea de Nord, în locul unui limbaj moderat, precum și susținerea subversiunii în Siria, nu vor aduce nimic bun SUA, Washington-ul va pierde serios din prestigiul internațional, iar de pe urma acestei abordări păguboase vor avea serios de câștigat alte mari puteri, cu mult mai înțelepte în abordarea lor geopolitica. Ciprian POP




Armament de proveniență israeliană în Siria
Armata siriană precizează în mai multe materiale citate de presa internațională faptul că a găsit armament israelian în mai multe zone eliberate după lupte intense cu elemente ale ISIS, în provinciile Homs și Hama. In cel mai recent caz, la mijlocul lunii octombrie, Șeful Direcției Generale de Operațiuni a armatei siriene, Ali al-Ali, semnala într-o conferință de presă organizată la Damasc ca forțele armate din subordinea sa au intrat în posesia mai multor mitraliere, pusti semi-automate și lăzi cu muniție de proveniență israeliană, dar și echipamente sofisticate de comunicații de proveniență turcească. Armamentul folosit de asa-zisul "stat islamic - ISIL" a servit pentru atacarea unor zone urbane, inclusiv a unor cartiere ale Capitalei siriene.

Ciprian POP

În pofida blocadei nordamericane, Cuba arată importante rezultate în dezvoltarea economică și socială


New York, 16 octombrie 2017.-  Cuba luptă și muncește pentru dezvoltarea sa în împrejurări unice impuse de blocada injustă și criminală a Statelor Unite, a afirmat Secretar I Juan Miguel Gozalez Peña, la Dezbaterea Generală a celei de-a Doua Comisii a Națiunilor Unite pe tema 22 din agenda ”Globalizare și Interdependență”, la a 72-a sesiune.

De asemenea, el a scos în evidență importantele rezultate obținute de Insulă în domeniul economic și social, grație efortului făcut de poporul cubanez și cooperarea cu țările surori din regiunea noastră și din lume.

Diplomatul cubanez a exprimat aspirația țării de a se globaliza cooperarea și solidaritatea, ceea ce explică prezența a peste 40 000 de colaboratori cubanezi în 64 de țări ale lumii, precum și angajarea țării în lupta pentru echitate, justiție socială și deplina dezvoltare a tuturor popoarelor lumii și a fiecărui individ în parte.

González Peña a arătat că într-o lume interconectată și interdependentă, ca niciodată până astăzi nu a fost mai important rolul Națiunilor Unite în promovarea dezvoltării și că realizarea Agendei 20130 pentru o dezvoltare sustenabilă presupune recunoașterea și respectarea diversității abordărilor, viziunilor și modelelor alese de fiecare popor, ținând cont de circumstanțele diferite și prioritățile naționale.

În fine, a argumentat că este indispensabil un sistem multilateral transparent, deschis, nediscriminatoriu și inclusiv, care să mărească beneficiile globalizării și să-i reducă costurile.

Pe de altă parte, el a lansat un apel Statelor Membre ale Organizației să arate un angajament și o voință politică mai mare spre a reduce breșa de dezvoltare care separă Nordul de Sud, să fie combătută sărăcia, foametea cronică, analfabetismul, șomajul și moartea de boli prevenibile și curabile; în același timp a reiterat necesitatea unei Noi Ordini Economice Internaționale, bazată pe echitate, egalitate suverană, beneficiu comun și cooperare între toate Statele; să fie corectate inegalitățile și nedreptățile actuale și să se garanteze generațiilor prezente și viitoare o dezvoltare economică și socială justă.

(Cubaminrex-Misión Permanente de Cuba ante las Naciones Unidas)

CUBA DENUNȚĂ LA ONU BLOCADA CA MĂSURĂ COERCITIVĂ


19 octombrie 2017.



Havana, 19 oct (ACN). – Blocada impusă de Statele Untie constituie o măsură coercitivă unilaterală care dăunează exercitării drepturilor poporului cubanez, a dnunțat reprezentanța Cubei la Organizația Națiunilor Unite (ONU).

  Cuba, al cărei popor suferă de peste 55 de ani o blocadă economică, coemrcială și financiară, cunoaște bine daunele și prejudiciile pe care le provoacă măsurile coercitive, a afirmat reprezentantul cubanez, consilier Alejandro Castillo.

Conform site Cubaminrex, intervenind în dialogul interactiv cu Raportorul Special al Consiliului Drepturilor Omului, reprezentantul cubanez a reiterat opoziția țării sale la folosirea acestui instrument de presiune politică și economică.

  Protestul a fost exprimat în cadrul celei de-a Treia Comisii a ONU, referitoare la repercursiunile negative ale măsurilor coercitive unilaterale și folosirea lor contra oricărei țări, în special contra țărilor în curs de dezvoltare.

Castillo a reafirmat că măsurile coercitive unilaterale sunt  contrare dreptului internațional și umanitar, contravin Cartei ONU și normelor și principiilor pe care se bazează relațiile pașnice dintre State.

Aplicarea unor asemenea măsuri, a avertizat el, frânează dezvoltarea economică și socială și crează impedimente în calea dezvoltării multilaterale a națiunilor și deplina exercitare a drepturilor omului.

  El a anunțat că delegația Cubei, în calitate de coordonatoare a Grupului de Lucru pentru Drepturile Omului a Mișcării Țărilor Nealiniate, va prezenta în această sesiune a Adunării Generale proiectul de rezoluție intitulat Drepturile Omului și măsurile coercitive unilaterale.

El menaje de la Asociación „Rumania Trabajadora” para la Reunión de Solidaridad y Amistad con el pueblo cubano en Sofia, Bulgaria


El menaje de la Asociación „Rumania Trabajadora” para la Reunión de Solidaridad y Amistad con el pueblo cubano en Sofia, Bulgaria


El mundo contemporáneo atraviesa hoy en día unos tiempos muy difíciles y sobre todo en este contexto, deberíamos evocar el ejemplo de la Revolución Cubana para ponernos más fuertes y acumular la fuerza necesaria contra las injusticias de todo tipo y, antes que nada, contra los efectos destructivos del llamado globalismo, así como lo desea propagar la nueva administración de Washington, en antítesis con la ideología que trajo consigo la Revolución, la ideología del humanismo sincero.



Cuba ha sido no solamente la prueba de la solidaridad y del sacrificio de un pueblo fiel a su causa y a su deber – luchando contra la dictadura y para llegar a vivir una vida mejor – sino también una verdadera y concreta demostración del hecho de que un país pequeño sí puede lograr y seguir su camino recto delante todos los ataques.



De todos estos ataques, el más duro, el más cruel, ha sido el bloqueo económico y este injusto trámite de las administraciones estadounidenses que se mantiene desde hace muchísimo tiempo, es demasiado para determinar a todos los seres humanos, sin importar su raza o nacionalidad, a decir un fuerte BASTA YA!



Además, todos se han dado cuenta de que, en lo que concierne el bloqueo, la propaganda estadounidense ha sido siempre una gran mentira, ya que „la mayor de la Antillas” es un país extremadamente pequeño comparándolo con su colosal vecino del norte, vecino que también cuenta con una base militar en el mismo territorio cubano, bajo el pretexto de „defenderse” de un peligro imaginario.



Es más, los cubanos han demostrado ser capaces y determinados a vivir así como ellos quieren y no como lo intentan imponer algunos señores cuya política de sequía y violencia permanece por más de mitad de siglo.



Mucha gente ya dijo BASTA YA con este acto injusto y, exactamente cuando las relaciones cubano – americanas parecían tomar otro camino, en la Casa Blanca se instaló el Señor Trump y todo ha sido destrozado y habrá que reempezar.



Pero el propio Señor Trump y su armada de propagandistas se olvidan de los logros del pueblo cubano, logros sociales llevados a cabo en el peor contexto geoestratégico.



La revolución trajo consigo en el arena mundial a dos importantes personalidades del siglo XX, al líder cubano Fidel Castro Ruz y al médico argentino Ernesto Che Guevara, argentino por nacimiento, pero ciudadano universal por sus deseos de libertad para todos los pueblos, al igual que el „apostol” de la independencia de Cuba, Jose Martí.



Las frases de Fidel, que „la revolución continúa” y que „la historia le absolverá” han pasado ya el examen del tiempo, sobre todo con relación a las realidades sociales del mundo actual lleno de desigualdades y explotación a nivel internacional, pero estable en la isla y en la firmeza de la filosofía política de los cubanos.



En estos momentos muy difíciles, cuando endureció la política estadounidense hacia la Isla, vamos a tener que organizarnos bajo una sola voz para contrarrestar esta injusticia que parece sin fin. Pero, como bien decía Fidel...”HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!”



Ante la reunión de Solidaridad que se celebra hoy en la Capital de Bulgaria, nosotros, los miembros de la Asociación „Rumania Trabajadora” nos comprometemos en nuestro deseo de seguir luchando para mejorar la vida del digno pueblo cubano, cuya lucha es nuestra lucha y lo vamos a apoyar hasta el momento cuando se levante el bloqueo y en todas sus presentes y futuras batallas.



Reciban un fraternal saludo!

Ciprian POP

Secretario general de la Asociacion „Rumania Trabajadora”

Bucarest, Rumania