vineri, 21 octombrie 2022

Asociația "România Muncitoare" lansează un apel la solidaritate cu Cuba si pentru a se pune capăt blocadei impuse de mai bine de 60 de ani împotriva poporului cubanez!

 Asociația "România Muncitoare" lansează un apel la solidaritate cu Cuba si pentru a se pune capăt blocadei impuse de mai bine de 60 de ani împotriva poporului cubanez!

Asociația "România Muncitoare" , sub onorabila mea conducere, din Capitala noastră, București, face astăzi un apel, având în vedere că, în zilele de 2 și 3 noiembrie, Adunarea Generală a Națiunilor Unite va supune analizei o nouă rezoluție cubaneză care cere încetarea blocadei SUA, care din 1991 a fost condamnată de majoritatea covârșitoare a comunității internaționale.
Trebuie să ridicăm vocea și să o adăugăm la acel strigăt universal care cere încetarea acelei politici care dăunează, mai ales, familiei cubaneze.
Ne exprimăm cel mai ferm și mai invariabil sprijin guvernului și poporului cubanez în lupta lor eroică și admirabilă împotriva blocadei economice, comerciale și financiare pe care Statele Unite au menținut-o împotriva acestei națiuni surori de mai bine de 60 de ani.
Aș dori să adaug aici si faptul că Cuba a rezistat în tot acest timp unui asediu nemilos și unilateral, care constituie principalul obstacol în calea dezvoltării sale economice și sociale și care a fost intensificat la cote fără precedent din 2019 și în timpul pandemiei de Covid-19.
Guvernul SUA continuă să ignore cererea aproape unanimă a comunității internaționale de a opri politica sa ilegală și crudă împotriva Cubei.
Dimpotrivă, Washingtonul persistă în efortul de a genera penurie materială, suferință, seamănă descurajare, nemulțumire și produce pagube poporului cubanez.
Statele Unite intensifică presiunea asupra guvernelor, instituțiilor bancare și companiilor din întreaga lume interesate să stabilească relații cu Cuba și persecută toate sursele de venit pentru Insulă, pentru a provoca prăbușirea economică a Insulei.
La aceasta se adaugă includerea nejustificată a Cubei pe lista arbitrară și unilaterală a Departamentului de Stat a țărilor care se presupune că sponsorizează terorismul, ceea ce face și mai dificile tranzacțiile financiare și comerciale ale insulei.
Poate cel mai crud lucru se vede în sectorul sănătății publice:
Instituțiile care acordă îngrijiri medicale întregii populații și desfășoară acțiuni de promovare a sănătății, prevenire a bolilor, tratament și reabilitare, în principal în spitale și policlinici, și-au văzut îngreunate serviciile de urgență, unitățile chirurgicale și alte servicii de specialitate, la adulți, copii și gravide, deoarece multe dintre ele nu dispun de medicamente, mijloace de diagnosticare, materiale consumabile, piese de schimb sau echipamentele necesare diferitelor proceduri ce urmează a fi efectuate pentru a avea grijă de sănătatea populației.
Achiziția de echipamente tehnologice pentru sănătatea publică cubaneză a suferit pierderi economice în valoare de câteva milioane de dolari de la începutul blocadei SUA, din cauza dificultății în achiziționarea de echipamente și piese de schimb, de exemplu, companiile Hitachi, Toshiba, care produc echipamente tehnologice pentru programe de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară, Cancer, Transplant de Organe, printre altele. Acestea limitează vânzările pentru că au componente nord-americane, forțând cubanezii să cumpere piese de schimb prin țări terțe, ceea ce le crește costul.
Pentru a avea o imagine reală a cât de crudă este blocada, vreau să menționez aici lipsa citostaticelor și a altor medicamente, proteze și ustensile, în principal în oncologia pediatrică în diferite instituții sanitare. Ce poate fi mai crud decât atât, să vezi un copil suferind fără a-i putea oferi alinare pentru că nu-ți permit să aduci în țară un anumit medicament!
În ceea ce privește noul proiect de rezoluție împotriva blocadei de la ONU, atât în numele meu, cât și în numele asociației pe care o conduc în această capitală, vreau să exprim asigurarea că, ca în fiecare an, Cuba va avea sprijinul marii majorități a comunității internaționale.
Singurul lucru pe care îl cere Cuba este dreptul de a-și administra propria țară, fără sancțiuni economice și alte măsuri crude.
Noi, reprezentanții ASOCIAȚIEI ROMÂNIA MUNCITOARE, solicităm ca Administrația SUA să ridice imediat embargoul impus Cubei.
ASOCIAȚIA ROMÂNIA MUNCITOARE își declară solidaritatea cu poporul cubanez în lupta sa demnă și dreaptă pe care o desfășoară pentru a-și apăra suveranitatea.
VOM FI ÎNTOTDEAUNA LÂNGĂ FRAȚII NOȘTRI CUBANEZI!
Semnează Secretarul General al asociației "România muncitoare"
Ciprian Pop
București, 21 octombrie 2022
2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu