duminică, 31 decembrie 2017

România Muncitoare DECEMBRIE 2017


România Muncitoare




DECEMBRIE 2017

Muncă şi unitate, luptă 
pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare – Nr.260 din decembrie 2017
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543
















Românie, Românie unde ai fost și ce ai ajuns!

1. Aproximativ 15 700 medici lucrează în străinătate (în special în țări din vestul Europei ),
2. Aproximativ 15 000 cercetători lucrează în străinătate ,
3. Aproximativ 300 000 de studenți au studiat în străinătate în ultimii zece ani. 

Ministerul Muncii a validat ca salariul brut al unui medic primar să fie de cca. 1100-1200 euro brut, ca un cercetător sau un învățător sa aibă cca 500-600 euro brut. Lucrul este bun, însă insuficient. De ce? Același Minister, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe, au pregătit o impozitare de cca. 38%, dacă mai adăugăm că un medic, un cercetător și învățător  trebuie să se și formeze, să aibă o familie, etc.

Când intri la serviciu (ca medic) și nu ai cu ce sa lucrezi , este cam jenant... Poți sa primești și bonusul din partea familiei, dar nu poți ajuta pacientul, fiindcă nu ai cu ce. Nu te enervezi? Poate merge, dar nu pentru mult timp. Asa ca, încet, începi să cauți unde poți lucra...la privat sau... afară din România... 


Când intri la serviciu ( ca cercetător) și constați că aparatura este de anii 2000, ca nu poți lucra fiindcă nu ai licență pe ea, nu sunt fonduri dar, mai ales, ca toate marile întreprinderi au fost închise și nimeni nu s-a mai interesat de recuperat cercetătorii, fie pleci afara , fie te reprofilezi.

Când intri la serviciu (ca învățător) și constați că în clasa este parada modei, nu exista manuale ( vin cu întârziere) , elevi au telefoanele mobile și nu le închid; dacă nu au chef elevii (generațiile mai mari) pleacă de la ore, te jignesc etc. Mai bine, schimbi meseria....

Dacă ești student și studiezi în străinătate, te apuca dorul de casă și vrei să lucrezi în domeniul tău, în România. Poate în marile orașe, nu și în restul....

Când se va înțelege că a munci cu o infrastructură minima este normal, poate vin și rezultatele. 

Nu uitați că în România lui 1989 existau condiții de muncă minime și decente pentru toate meseriile!  Hadrian

Întrebare pentru istorie

După moartea fostului suveran al României ( Mihai 1), mulți îl regretă, mulți îl laudă, dar nimeni nu îndrăznește să răspundă la o întrebare. 
Din decembrie 1989, Nimeni ( nici PSD, nici PNL , nici PNȚCD) nu a făcut Concret un pas pentru reinstaurarea monarhiei. De ce?


Din 1996 până în 2000 la guvernare a fost Alianța partidelor istorice Convenția Democrată Română (CDR). Nu au făcut nici un referendum, nimic. Domnii Victor Ciorbea si Radu Vasile au fost prim-miniștri. De ce nu a făcut nimic domnul Constantinescu, președintele României, din acea perioadă. Recunosc ca dânsul a redat cetățenia fostului suveran.  Dar , atât.
Îmi pare rău că Nimeni!!! nu a avut curajul sa-l îndrume pe Ceaușescu să se retragă după venirea de la Moscova ( 5/6 decembrie 1989), sa-l proclame pe fostul suveran șef de stat și să demonstreze în urma alegerilor libere că Partidul Comunist Român este cel mai puternic partid din România. Păcat că Nu am fost mai abili și mai înțelepți. Modelul l-am avut în 1859 prin alegerea unui singur domn în două state...
Astfel, România arata lumii că este o adevărată forță, iar conducerea ei, la fel ca și în 1968, ca este înțeleaptă. 
Rețineți,  în 1989 România și-a achitat integral datoria externa, avea diverse domenii economice care concurau cu mari nume pe piața mondială de profil, obținea rezultate mari în lunea sportivă, etc.
De ce s-au dorit vărsări de sânge în România?
De ce în perioada 1996-2000 nu s-a reinstalat monarhia, când simpatizanții ei erau la conducerea statului? Hadrian

Respect pentru înaintași!

Păcat că Nu înțelegem ca ce a fost ieri, trebuie să respectăm, bun sau rău. Este istorie. Trebuie să învățăm să nu mai facem greșeli pe viitor.
Nu este corect sa compari înmormântarea fostului președinte al Republicii, Gheorghe Gheorghiu Dej cu înmormântarea ultimului suveran Mihai 1. De unde știu comentatorii ca oamenii au venit obligați de autorități la înmormântarea  lui Dej, iar la cea a lui Mihai din conștiința. 
Un lucru ar trebui să știe tânăra generație: în ambele perioade conștiința patriotică era mai puternica și nu se juca nimeni când era vorba de interesul național.  
Oamenii care au , acum o vârstă( 60 -70 ani) ar trebui să explice cum au început lucrul, cei care au venit de la țară la oraș, ce condiții de locuit, de mâncat ( erau cantine ), de studiat și altele. 
Nu este vina lui Mihai că a fost înlăturat în 30 decembrie 1947 de la conducerea tarii, el find obligat de oameni care au trădat ( ca întotdeauna în istoria României) interesele statului și că România a fost stat ocupat. 
Cum sa spui ca Gheorghe Gheorghiu Dej a fost un comunist ce nu i-a păsat de țară când el a fost cel care a scos din conducerea de partid și stat pe toți cei care Nu erau cetățeni de origine română și care ascultau orbește de Moscova?
Nu Nicolae Ceaușescu a făcut singur dezvoltarea economiei României. El a fost cel care a îndrumat. Toți cetățenii au contribuit la acest proiect. 
De ce nu spune nimeni de cei care au trădat interesele României, de negocierile făcute de ei și țările influente în lume cu privire la noi.
Cați oameni și câte țări au trădat România până, acum?
Cum lumea evoluează rapid indiferent ce forma de guvernământ aveam tot aici ajungeam. 
Mai oameni buni hai sa terminam cu prostiile astea și să vedem ce putem face. 
Istoria României este plină de lucruri urâte dar și frumoase, de alianțe politice, de partide și oameni care au contribuit la dezvoltarea, modernizarea și construcția ei. Păcat că nu învățăm, nimic.     Hadrian

Când nu ești proprietar

Prieteni, camarazi,




Îmi este greu să pricep cum ne lăudăm că România are recolte la cereale foarte bune cand produsele ce rezultă din ele se scumpesc. 
Toate studiile ne arată că încet pămîntul agricol este deținut de firme și persoane din afara României, deci ne-romani. Cca 40% se spune oficial. Așadar rezultatul financiar faptic este in avantajul proprietarului și numai statistic al României. 
Au fost si mari investitori români (Triță Granița, Adrian Porumboiu și patronul actual al echipei de footbal Astra) care au vandut sau diminuat activitatea din diverse motive economice și financiare. Lipsa unui ajutor de stat în acest domeniu pentru investitorii locali nu a făcut decât să pierdem ca popor permițând altora să se bucure de roadele pămîntului nostru.
Cand nu esti proprietar  pe un procent mare in economia tarii tale, cand resursele subsolului si solului nu iti aparțin , ce vreti sa avem? 
Majorarea pensiilor și a salariilor bugetarilor nu se pot susține financiar și economic dacă nu ai o susținere solidă în spate. O sa vină ziua în care trebuie să plătim și datoria externa. Cine și cum se v-a face cand nu există susținere.
Acum în ceasul din urmă se mai poate face ceva. Nu este vorba despre neputința ci de Patriotism, Unitate și Voința de a Redresa România economic și financiar.  Hadrian

Stop! Asa nu!

Alianța politică PSD-ALDE se joacă cu viitorul României. 
Eu nu am studii la diverse instituții internaționale, am făcut studiile în România și va rog să mă credeți că Nu dau șanse economiei României de relansare. 
Marii experți și strategi economici și financiari ai Alianței de guvernare PSD-ALDE VOR cu orice preț să existe doar statul și multinationalele în economia țări. Cum statul detine doar cca 4% din economie,  va rog sa va gândiți cine câștigă cu adevărat. În  caz de un dezastru natural, de un război Statul Nu are cum să susțină România. Si iar ne împrumuta.
Pana cand?
Probabil că nimeni nu gândește, nu vrea să supere conducerea partidului însă a aplica o metodă de impozitare cum în America de Sud( Chile), a impune amenzi și închisoarea dacă nu plătești către stat dările și ai pune să plătească pe actuali manageri facturi restante de 10-20 ani este o nebunie. 
Cum sa inteleaga omul simplu ca nu sunt bani și trebuie să strângă cureaua,  CAND  la sfîrșit de an Guvernul arunca cu bani în țară,  iar în administrația centrală ( Bucuresti) salariile se majorează .
Nimeni, dar Nimeni nu a spus nimic.....hai să gândim cum colectam mai bine taxele și impozitele....hai să nu modificăm timp de 2-3 ani sistemul de impozitare... hai sa gândim o lege prin care să atragem multinationalele  să investească și la noi în sănătate, educatie, sport, cultura, mediu, etc.
Economic, anul 2017 a fost cum a fost...Sper ca 2018 sa fie mai bun!




La mulți ani, România!
La mulți ani români (ori unde sunteti)!




Hadrian

O noua gandire despre sistemul medical
Sistemul medical de stat românesc trebuie refăcut de la zero.
Haideți să ca spun cum , omenește ar fi, să se întâmple în sistemul de sănătate publică:




-  toate cabinetele medicale, laboratoatele și firmele de dispozitive medicale care au fost cumparate sau închiriate în spitalele și policlinicile publice să fie redate domeniului public pe aceleasi sume și dacă nu pur și simplu naționalizate (termen maxim 90 zile),




-  fiecare specialitate să aibă un ambulatoriu public în spital,




- sistemul stomatologic public să revină,




- fiecare medic (specialist sau primar) să aibă minim o zi / săptămîna de ambulatoriu,




- medicul care face garda să beneficieze de o zi liberă după ce termină garda,




- să se stabilească dacă medicul vrea să lucreze în sistemul public de sanatate 100% ( atunci să fie compensat cu o sumă fixă de 300 lei/luna; dacă vrea 50% să lucreze în sistemul public de sanatate ( nu beneficiază de suma de fidelitate la stat) ; sau preferă 100% să lucreze în sistemul privat de sanatate. 




- aceeași metodologie de lucru să fie și pentru asistenți, infirmieri, șoferi ambulanță, brancardieri( 175 lei/ luna pentru lucru 100% la stat)




- functionalitatea si angajarea de personal pentru Centrele de Sănătate cu Programe Naționale Speciale: pshiatrie, oncologie, pneumologie, medicină legală, laboratoatele morfopatologice, Centrele de Ambulanță, Centrele de Medicină Sportivă  și Centrele Școlare Medicale,




- refacerea laboratoarelor în spitale,




- refacerea curatatoriilor si a cantinelor în spitale,




- reintroducerea repartitiilor la toate nivelurile din sistemul de sanatate public,




- toate gărzile medicilor să se facă după orarul 17h-09h ( luni-vineri) și 09h-09h(24h -sambata și duminică) 




- pentru fiecare gardă: medicul cu competente, internul să aibă 75 lei / gardă normală și 135 lei / sâmbătă  și duminică; medicul specialist 100 lei / gardă normală și 180 lei / sâmbătă și duminică; medicul primar și profesorul universitar 150 lei / gardă normală și 280 lei / sâmbătă și duminică,
- pentru personalul medical ( nu medic) care lucrează în schimbul de noapte să se dea 75 lei / luni-vineri și 125 lei pentru sâmbătă și duminică; cine lucrează în primele două ture (dimineața și dupa-masa) are salar normal, doar cei din tură de noapte primesc aceste sume în plus la salar,




- program de lucru:
Medic:
Ambulatoriu: 08h-16h
Spital: 09h-17h
Stomatoligie: 08h-14h sau/si 14h-20h ( luni-vineri)  și urgențe sâmbătă 08h-14h
Ambulanță și Urgențe: 08h-20h (luni-vineri) și 08h-08h ( sâmbătă și duminică)




Asistent medical:
Ambulatoriu: 08h-16h
Spital: 07h-15h; 15h-23h ; 23h-07h
Stomatologie, Ambulanță și Urgențe că și medic programul de lucru 




Brancardier, șofer ambulanță, infirmieră, femeie de servici și portar : 06h-14h , 14h-22h si 22h-06h (luni-duminică)




Personal administrativ:
luni-vineri: 08h-16h




- sporurile să fie de două tipuri:
Spor de ramura: 10% din salariul negociat pentru fiecare angajat
Spor condiții de munca:  in funcție de specialități și locul de desfășurare a activității 




- dotarea (în regim de urgență) cu toate aparatele și echipamentele necesare spitalelor și clinicile naționale, regionale, universitare și județene de urgență, în paralel cu igienizarea și repararea spitalelor. 




- igienizarea și repararea spitalelor municipale, orășenești și comunale, a centrelor medicale comunale , apoi echiparea în prima fază cu aparatura și echipamentele de baza necesare desfășurări activității. 




- aprovizionarea reală cu medicamente și materiale sanitare. 




Dacă aveți și alte idei, va rog sa le spuneti. Hadrian 














PUNCTE CARDINALE
La porțile noului an, Statele Unite trebuie sa depășească mentalitatea unui nou Război Rece
Este de punctat ca lumea actuala nu este una unipolara, asa cum ar vrea Domnul Trump! Atât Beijingul, cat și Moscova, dar și alți poli de putere exprima puncte de vedere viabile și menite sa aducă stabilitate în lumea actuala, atât de tulburata.
Astfel, ca răspuns la noua strategie de securitate națională a SUA, înalți funcționari militari chinezi sugerează Washingtonului sa "depășească mentalitatea războiului rece" și sa își lărgească viziunile strategice.
"Speram ca Statele Unite sa renunțe la mentalitatea de război rece și sa adopte o viziune obiectiva cu privire la dezvoltarea capacităților militare ale Chinei, îmbunătățind cooperarea militara intre tarile noastre, transformând astfel noile realități într-un factor de stabilitate, menit sa aducă pace regionala și globala", au semnalat militari chinezi într-o postare apărută săptămâna aceasta pe rețeaua de socializare WeChat, modus operandi deloc nou pentru a transmite semnale, dacă este sa ne luam după faptul ca și Șeful Statului american, Trump, face uz de contul sau de Twitter pentru a semnala poziții de politica externa.
Mai mult, Ministerul chinez al Apărării se pronunță "împotriva impunerii cu forța a anumitor puncte de vedere și a ingerințelor în treburile altor state", îndemnând SUA sa reflecteze mai mult înainte de "a manifesta o mentalitate învechită, punând etichete și semănând egoism în toate".
Beijingul a semnalat prin vocea Ministerului sau de Externe ca "actuala mișcare a lui Trump legata de Ierusalim nu va face decât sa aducă cu sine și mai multa tensiune" și ca "parțile implicate ar trebui să evite cu orice preț crearea de noi diviziuni în regiune". In mai multe ocazii, Președintele chinez Xi Jinping a reafirmat sprijinul acordat de China pentru soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu, prin ideea creării a două state, oferind în același timp substanțial sprijin financiar Palestinei, inclusiv prin sprijinirea companiilor chineze să investească în Palestina în vederea construirii de parcuri industriale și centrale solare.
Cu referire la alt punct fierbinte de pe mapamond la ora actuala, anume Coreea de Nord, sunt bine-cunoscute inițiativele Beijingului menite sa reducă din tensiuni, precum și diligentele făcute pe lângă Casa Alba, multe dintre ele fără ecou, din cauza lipsei de viziune strategica și a rigidității lui Trump.
Totodată este de punctat ca și celalalt mare actor global, Federația Rusa, a venit cu propuneri interesante în vederea detensionării. "Ne opunem, înainte de toate, blocadei împotriva Coreei de Nord și, în al doilea rand, vom continua sa apăram propriile noastre interese economice în Peninsula Coreeana", a semnalat în urma cu câteva zile Ambasadorul Oleg Burmistrov, funcționar în cadrul Departamentului Teme Multilaterale din ministerul rus de externe, adăugând și ca tara sa "nu agreează modul defectuos în care anumite state occidentale înțeleg sa implementeze rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU legate de Coreea de Nord.
De asemenea, diplomatul rus a mai semnalat și ca tara sa este deschisa drept platforma pentru realizarea unor negocieri bilaterale directe intre SUA și Republica Populara Democrata Coreeana.
Este totodată, de punctat ca Moscova a venit pe 27 noiembrie 2017 cu un plan concret și coerent menit sa aducă o detensionare a situației create în Peninsula. Practic, inițiativa rușilor presupune 3 etape și anume:
  1. Un moratoriu simultan prin care nord coreenii se abțin de la lansări de rachete și probe nucleare, iar Statele Unite și Coreea de Sud se abțin, în contrapartida,  de  la a mai desfășura exerciții militare comune de mare amploare în vecinătatea frontierei nord coreene.
  2. A doua etapa presupune inițierea de negocieri directe intre Phenian și Washington și intre cele doua State coreene.
  3. A treia etapa prevede inițierea unui mecanism de pace și securitate în nord-estul continentului asiatic, care va duce cu timpul spre denuclearizarea Peninsulei coreene și demilitarizarea regiunii".
Toate administrațiile americane, direct sau indirect, prin vocea unor înalți responsabili și decidenți, au ajuns sa regrete acțiunile care i-au dus pe calea greșită a confruntărilor și războaielor. Astfel, războiul din Vietnam a fost cel mai mare regret al fostului Ministru american al Apărării, Robert McNamara, care a scris o carte pe care cu toții trebuie sa o citim și în care argumentează de ce SUA au greșit teribil în Vietnam.
Pe de-alta parte, foștii Senatori americani Harry Reid, Tom Harkin si Walter Jones și-au exprimat profundul regret de a fi printre cei care au autorizat războiul din Irak. Jones semnala într-un interviu cu un canal american de televiziune ca "a autorizat o acțiune fără perspectiva și viziune strategica, ducând la moartea a peste 4 mii de americani, lucru pe care nu și-l poate ierta și pe care îl va duce cu sine în mormânt".
A venit, cu siguranță, timpul ca în anul nou ce în curând își va deschide porțile, Statele Unite și Președintele Trump, sa învețe lecția de istorie și sa se gândească de doua ori înainte sa mai comita greșeli regretabile.


Ciprian POP


Muncă şi unitate, luptă 

pentru dreptate!




Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare – Nr.260 din decembrie 2017

Colectiv de redacţie:

Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).

Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com



OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543




















Românie, Românie unde ai fost și ce ai ajuns!



1. Aproximativ 15 700 medici lucrează în străinătate (în special în țări din vestul Europei ),

2. Aproximativ 15 000 cercetători lucrează în străinătate ,

3. Aproximativ 300 000 de studenți au studiat în străinătate în ultimii zece ani. 



Ministerul Muncii a validat ca salariul brut al unui medic primar să fie de cca. 1100-1200 euro brut, ca un cercetător sau un învățător sa aibă cca 500-600 euro brut. Lucrul este bun, însă insuficient. De ce? Același Minister, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe, au pregătit o impozitare de cca. 38%, dacă mai adăugăm că un medic, un cercetător și învățător  trebuie să se și formeze, să aibă o familie, etc.



Când intri la serviciu (ca medic) și nu ai cu ce sa lucrezi , este cam jenant... Poți sa primești și bonusul din partea familiei, dar nu poți ajuta pacientul, fiindcă nu ai cu ce. Nu te enervezi? Poate merge, dar nu pentru mult timp. Asa ca, încet, începi să cauți unde poți lucra...la privat sau... afară din România... 




Când intri la serviciu ( ca cercetător) și constați că aparatura este de anii 2000, ca nu poți lucra fiindcă nu ai licență pe ea, nu sunt fonduri dar, mai ales, ca toate marile întreprinderi au fost închise și nimeni nu s-a mai interesat de recuperat cercetătorii, fie pleci afara , fie te reprofilezi.



Când intri la serviciu (ca învățător) și constați că în clasa este parada modei, nu exista manuale ( vin cu întârziere) , elevi au telefoanele mobile și nu le închid; dacă nu au chef elevii (generațiile mai mari) pleacă de la ore, te jignesc etc. Mai bine, schimbi meseria....



Dacă ești student și studiezi în străinătate, te apuca dorul de casă și vrei să lucrezi în domeniul tău, în România. Poate în marile orașe, nu și în restul....



Când se va înțelege că a munci cu o infrastructură minima este normal, poate vin și rezultatele. 



Nu uitați că în România lui 1989 existau condiții de muncă minime și decente pentru toate meseriile!  Hadrian

Întrebare pentru istorie

După moartea fostului suveran al României ( Mihai 1), mulți îl regretă, mulți îl laudă, dar nimeni nu îndrăznește să răspundă la o întrebare. 
Din decembrie 1989, Nimeni ( nici PSD, nici PNL , nici PNȚCD) nu a făcut Concret un pas pentru reinstaurarea monarhiei. De ce?


Din 1996 până în 2000 la guvernare a fost Alianța partidelor istorice Convenția Democrată Română (CDR). Nu au făcut nici un referendum, nimic. Domnii Victor Ciorbea si Radu Vasile au fost prim-miniștri. De ce nu a făcut nimic domnul Constantinescu, președintele României, din acea perioadă. Recunosc ca dânsul a redat cetățenia fostului suveran.  Dar , atât.
Îmi pare rău că Nimeni!!! nu a avut curajul sa-l îndrume pe Ceaușescu să se retragă după venirea de la Moscova ( 5/6 decembrie 1989), sa-l proclame pe fostul suveran șef de stat și să demonstreze în urma alegerilor libere că Partidul Comunist Român este cel mai puternic partid din România. Păcat că Nu am fost mai abili și mai înțelepți. Modelul l-am avut în 1859 prin alegerea unui singur domn în două state...
Astfel, România arata lumii că este o adevărată forță, iar conducerea ei, la fel ca și în 1968, ca este înțeleaptă. 
Rețineți,  în 1989 România și-a achitat integral datoria externa, avea diverse domenii economice care concurau cu mari nume pe piața mondială de profil, obținea rezultate mari în lunea sportivă, etc.
De ce s-au dorit vărsări de sânge în România?
De ce în perioada 1996-2000 nu s-a reinstalat monarhia, când simpatizanții ei erau la conducerea statului? Hadrian

Respect pentru înaintași!

Păcat că Nu înțelegem ca ce a fost ieri, trebuie să respectăm, bun sau rău. Este istorie. Trebuie să învățăm să nu mai facem greșeli pe viitor.
Nu este corect sa compari înmormântarea fostului președinte al Republicii, Gheorghe Gheorghiu Dej cu înmormântarea ultimului suveran Mihai 1. De unde știu comentatorii ca oamenii au venit obligați de autorități la înmormântarea  lui Dej, iar la cea a lui Mihai din conștiința. 
Un lucru ar trebui să știe tânăra generație: în ambele perioade conștiința patriotică era mai puternica și nu se juca nimeni când era vorba de interesul național.  
Oamenii care au , acum o vârstă( 60 -70 ani) ar trebui să explice cum au început lucrul, cei care au venit de la țară la oraș, ce condiții de locuit, de mâncat ( erau cantine ), de studiat și altele. 
Nu este vina lui Mihai că a fost înlăturat în 30 decembrie 1947 de la conducerea tarii, el find obligat de oameni care au trădat ( ca întotdeauna în istoria României) interesele statului și că România a fost stat ocupat. 
Cum sa spui ca Gheorghe Gheorghiu Dej a fost un comunist ce nu i-a păsat de țară când el a fost cel care a scos din conducerea de partid și stat pe toți cei care Nu erau cetățeni de origine română și care ascultau orbește de Moscova?
Nu Nicolae Ceaușescu a făcut singur dezvoltarea economiei României. El a fost cel care a îndrumat. Toți cetățenii au contribuit la acest proiect. 
De ce nu spune nimeni de cei care au trădat interesele României, de negocierile făcute de ei și țările influente în lume cu privire la noi.
Cați oameni și câte țări au trădat România până, acum?
Cum lumea evoluează rapid indiferent ce forma de guvernământ aveam tot aici ajungeam. 
Mai oameni buni hai sa terminam cu prostiile astea și să vedem ce putem face. 
Istoria României este plină de lucruri urâte dar și frumoase, de alianțe politice, de partide și oameni care au contribuit la dezvoltarea, modernizarea și construcția ei. Păcat că nu învățăm, nimic.     Hadrian

Când nu ești proprietar

Prieteni, camarazi,




Îmi este greu să pricep cum ne lăudăm că România are recolte la cereale foarte bune cand produsele ce rezultă din ele se scumpesc. 
Toate studiile ne arată că încet pămîntul agricol este deținut de firme și persoane din afara României, deci ne-romani. Cca 40% se spune oficial. Așadar rezultatul financiar faptic este in avantajul proprietarului și numai statistic al României. 
Au fost si mari investitori români (Triță Granița, Adrian Porumboiu și patronul actual al echipei de footbal Astra) care au vandut sau diminuat activitatea din diverse motive economice și financiare. Lipsa unui ajutor de stat în acest domeniu pentru investitorii locali nu a făcut decât să pierdem ca popor permițând altora să se bucure de roadele pămîntului nostru.
Cand nu esti proprietar  pe un procent mare in economia tarii tale, cand resursele subsolului si solului nu iti aparțin , ce vreti sa avem? 
Majorarea pensiilor și a salariilor bugetarilor nu se pot susține financiar și economic dacă nu ai o susținere solidă în spate. O sa vină ziua în care trebuie să plătim și datoria externa. Cine și cum se v-a face cand nu există susținere.
Acum în ceasul din urmă se mai poate face ceva. Nu este vorba despre neputința ci de Patriotism, Unitate și Voința de a Redresa România economic și financiar.  Hadrian

Stop! Asa nu!

Alianța politică PSD-ALDE se joacă cu viitorul României. 
Eu nu am studii la diverse instituții internaționale, am făcut studiile în România și va rog să mă credeți că Nu dau șanse economiei României de relansare. 
Marii experți și strategi economici și financiari ai Alianței de guvernare PSD-ALDE VOR cu orice preț să existe doar statul și multinationalele în economia țări. Cum statul detine doar cca 4% din economie,  va rog sa va gândiți cine câștigă cu adevărat. În  caz de un dezastru natural, de un război Statul Nu are cum să susțină România. Si iar ne împrumuta.
Pana cand?
Probabil că nimeni nu gândește, nu vrea să supere conducerea partidului însă a aplica o metodă de impozitare cum în America de Sud( Chile), a impune amenzi și închisoarea dacă nu plătești către stat dările și ai pune să plătească pe actuali manageri facturi restante de 10-20 ani este o nebunie. 
Cum sa inteleaga omul simplu ca nu sunt bani și trebuie să strângă cureaua,  CAND  la sfîrșit de an Guvernul arunca cu bani în țară,  iar în administrația centrală ( Bucuresti) salariile se majorează .
Nimeni, dar Nimeni nu a spus nimic.....hai să gândim cum colectam mai bine taxele și impozitele....hai să nu modificăm timp de 2-3 ani sistemul de impozitare... hai sa gândim o lege prin care să atragem multinationalele  să investească și la noi în sănătate, educatie, sport, cultura, mediu, etc.
Economic, anul 2017 a fost cum a fost...Sper ca 2018 sa fie mai bun!




La mulți ani, România!
La mulți ani români (ori unde sunteti)!




Hadrian

O noua gandire despre sistemul medical
Sistemul medical de stat românesc trebuie refăcut de la zero.
Haideți să ca spun cum , omenește ar fi, să se întâmple în sistemul de sănătate publică:




-  toate cabinetele medicale, laboratoatele și firmele de dispozitive medicale care au fost cumparate sau închiriate în spitalele și policlinicile publice să fie redate domeniului public pe aceleasi sume și dacă nu pur și simplu naționalizate (termen maxim 90 zile),




-  fiecare specialitate să aibă un ambulatoriu public în spital,




- sistemul stomatologic public să revină,




- fiecare medic (specialist sau primar) să aibă minim o zi / săptămîna de ambulatoriu,




- medicul care face garda să beneficieze de o zi liberă după ce termină garda,




- să se stabilească dacă medicul vrea să lucreze în sistemul public de sanatate 100% ( atunci să fie compensat cu o sumă fixă de 300 lei/luna; dacă vrea 50% să lucreze în sistemul public de sanatate ( nu beneficiază de suma de fidelitate la stat) ; sau preferă 100% să lucreze în sistemul privat de sanatate. 




- aceeași metodologie de lucru să fie și pentru asistenți, infirmieri, șoferi ambulanță, brancardieri( 175 lei/ luna pentru lucru 100% la stat)




- functionalitatea si angajarea de personal pentru Centrele de Sănătate cu Programe Naționale Speciale: pshiatrie, oncologie, pneumologie, medicină legală, laboratoatele morfopatologice, Centrele de Ambulanță, Centrele de Medicină Sportivă  și Centrele Școlare Medicale,




- refacerea laboratoarelor în spitale,




- refacerea curatatoriilor si a cantinelor în spitale,




- reintroducerea repartitiilor la toate nivelurile din sistemul de sanatate public,




- toate gărzile medicilor să se facă după orarul 17h-09h ( luni-vineri) și 09h-09h(24h -sambata și duminică) 




- pentru fiecare gardă: medicul cu competente, internul să aibă 75 lei / gardă normală și 135 lei / sâmbătă  și duminică; medicul specialist 100 lei / gardă normală și 180 lei / sâmbătă și duminică; medicul primar și profesorul universitar 150 lei / gardă normală și 280 lei / sâmbătă și duminică,
- pentru personalul medical ( nu medic) care lucrează în schimbul de noapte să se dea 75 lei / luni-vineri și 125 lei pentru sâmbătă și duminică; cine lucrează în primele două ture (dimineața și dupa-masa) are salar normal, doar cei din tură de noapte primesc aceste sume în plus la salar,




- program de lucru:
Medic:
Ambulatoriu: 08h-16h
Spital: 09h-17h
Stomatoligie: 08h-14h sau/si 14h-20h ( luni-vineri)  și urgențe sâmbătă 08h-14h
Ambulanță și Urgențe: 08h-20h (luni-vineri) și 08h-08h ( sâmbătă și duminică)




Asistent medical:
Ambulatoriu: 08h-16h
Spital: 07h-15h; 15h-23h ; 23h-07h
Stomatologie, Ambulanță și Urgențe că și medic programul de lucru 




Brancardier, șofer ambulanță, infirmieră, femeie de servici și portar : 06h-14h , 14h-22h si 22h-06h (luni-duminică)




Personal administrativ:
luni-vineri: 08h-16h




- sporurile să fie de două tipuri:
Spor de ramura: 10% din salariul negociat pentru fiecare angajat
Spor condiții de munca:  in funcție de specialități și locul de desfășurare a activității 




- dotarea (în regim de urgență) cu toate aparatele și echipamentele necesare spitalelor și clinicile naționale, regionale, universitare și județene de urgență, în paralel cu igienizarea și repararea spitalelor. 




- igienizarea și repararea spitalelor municipale, orășenești și comunale, a centrelor medicale comunale , apoi echiparea în prima fază cu aparatura și echipamentele de baza necesare desfășurări activității. 




- aprovizionarea reală cu medicamente și materiale sanitare. 




Dacă aveți și alte idei, va rog sa le spuneti. Hadrian 
















PUNCTE CARDINALE

La porțile noului an, Statele Unite trebuie sa depășească mentalitatea unui nou Război Rece

Este de punctat ca lumea actuala nu este una unipolara, asa cum ar vrea Domnul Trump! Atât Beijingul, cat și Moscova, dar și alți poli de putere exprima puncte de vedere viabile și menite sa aducă stabilitate în lumea actuala, atât de tulburata.

Astfel, ca răspuns la noua strategie de securitate națională a SUA, înalți funcționari militari chinezi sugerează Washingtonului sa "depășească mentalitatea războiului rece" și sa își lărgească viziunile strategice.

"Speram ca Statele Unite sa renunțe la mentalitatea de război rece și sa adopte o viziune obiectiva cu privire la dezvoltarea capacităților militare ale Chinei, îmbunătățind cooperarea militara intre tarile noastre, transformând astfel noile realități într-un factor de stabilitate, menit sa aducă pace regionala și globala", au semnalat militari chinezi într-o postare apărută săptămâna aceasta pe rețeaua de socializare WeChat, modus operandi deloc nou pentru a transmite semnale, dacă este sa ne luam după faptul ca și Șeful Statului american, Trump, face uz de contul sau de Twitter pentru a semnala poziții de politica externa.

Mai mult, Ministerul chinez al Apărării se pronunță "împotriva impunerii cu forța a anumitor puncte de vedere și a ingerințelor în treburile altor state", îndemnând SUA sa reflecteze mai mult înainte de "a manifesta o mentalitate învechită, punând etichete și semănând egoism în toate".

Beijingul a semnalat prin vocea Ministerului sau de Externe ca "actuala mișcare a lui Trump legata de Ierusalim nu va face decât sa aducă cu sine și mai multa tensiune" și ca "parțile implicate ar trebui să evite cu orice preț crearea de noi diviziuni în regiune". In mai multe ocazii, Președintele chinez Xi Jinping a reafirmat sprijinul acordat de China pentru soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu, prin ideea creării a două state, oferind în același timp substanțial sprijin financiar Palestinei, inclusiv prin sprijinirea companiilor chineze să investească în Palestina în vederea construirii de parcuri industriale și centrale solare.

Cu referire la alt punct fierbinte de pe mapamond la ora actuala, anume Coreea de Nord, sunt bine-cunoscute inițiativele Beijingului menite sa reducă din tensiuni, precum și diligentele făcute pe lângă Casa Alba, multe dintre ele fără ecou, din cauza lipsei de viziune strategica și a rigidității lui Trump.

Totodată este de punctat ca și celalalt mare actor global, Federația Rusa, a venit cu propuneri interesante în vederea detensionării. "Ne opunem, înainte de toate, blocadei împotriva Coreei de Nord și, în al doilea rand, vom continua sa apăram propriile noastre interese economice în Peninsula Coreeana", a semnalat în urma cu câteva zile Ambasadorul Oleg Burmistrov, funcționar în cadrul Departamentului Teme Multilaterale din ministerul rus de externe, adăugând și ca tara sa "nu agreează modul defectuos în care anumite state occidentale înțeleg sa implementeze rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU legate de Coreea de Nord.

De asemenea, diplomatul rus a mai semnalat și ca tara sa este deschisa drept platforma pentru realizarea unor negocieri bilaterale directe intre SUA și Republica Populara Democrata Coreeana.

Este totodată, de punctat ca Moscova a venit pe 27 noiembrie 2017 cu un plan concret și coerent menit sa aducă o detensionare a situației create în Peninsula. Practic, inițiativa rușilor presupune 3 etape și anume:

  1. Un moratoriu simultan prin care nord coreenii se abțin de la lansări de rachete și probe nucleare, iar Statele Unite și Coreea de Sud se abțin, în contrapartida,  de  la a mai desfășura exerciții militare comune de mare amploare în vecinătatea frontierei nord coreene.
  2. A doua etapa presupune inițierea de negocieri directe intre Phenian și Washington și intre cele doua State coreene.
  3. A treia etapa prevede inițierea unui mecanism de pace și securitate în nord-estul continentului asiatic, care va duce cu timpul spre denuclearizarea Peninsulei coreene și demilitarizarea regiunii".

Toate administrațiile americane, direct sau indirect, prin vocea unor înalți responsabili și decidenți, au ajuns sa regrete acțiunile care i-au dus pe calea greșită a confruntărilor și războaielor. Astfel, războiul din Vietnam a fost cel mai mare regret al fostului Ministru american al Apărării, Robert McNamara, care a scris o carte pe care cu toții trebuie sa o citim și în care argumentează de ce SUA au greșit teribil în Vietnam.

Pe de-alta parte, foștii Senatori americani Harry Reid, Tom Harkin si Walter Jones și-au exprimat profundul regret de a fi printre cei care au autorizat războiul din Irak. Jones semnala într-un interviu cu un canal american de televiziune ca "a autorizat o acțiune fără perspectiva și viziune strategica, ducând la moartea a peste 4 mii de americani, lucru pe care nu și-l poate ierta și pe care îl va duce cu sine în mormânt".

A venit, cu siguranță, timpul ca în anul nou ce în curând își va deschide porțile, Statele Unite și Președintele Trump, sa învețe lecția de istorie și sa se gândească de doua ori înainte sa mai comita greșeli regretabile.




Ciprian POP