duminică, 14 februarie 2016

România Muncitoare - Februarie 2016


România Muncitoare - Februarie 2016


Muncă şi unitate, luptă pentru dreptate!
ROMÂNIA MUNCITOARE
 
 
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Adresa de corespondenţă:
Str. Dr. Louis Pasteur, 20, Sector 5, 050 535, Bucureşti.
Telefon: 0724/717293
 
Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.237 din Februarie 2016
 

 

 
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-254
 
 



EDITORIALUL LUNII
J U S T I Ţ I E    I N T Î R Z I A T Ă
Am fost rugată să scriu ce cred despre condamnarea recentă şi, în general, despre cazul Vişinescu. Nu am motive să apăr fostul regim, mai ales cele petrecut în anii 50. Dimpotrivă! Prea multe vieţi distruse sau irosite, prea multe vise spulberate...
Dar, o condamnare şi încă una singulară, vine prea tîrziu şi e prea puţin. Deci nu am o părere. Aş putea spune doar că, după ce nu a încercat la începutul anilor 90 să facă dreptate, justiţia din 2016, dacă mai putem vorbi astăzi de justiţie, a făcut un exerciţiu de imagine şi nimic mai mult. Spun asta, pentru că o astfel de condamnare nu mai poate atrage complicităţi care să-i vizeze pe cei care se autointitulează democraţi, cînd sînt de fapt, mulţi dintre ei, urmaşii celor care au susţinut fostul sistem.
Să-i lăsăm pe aceştia amintindu-le doar cum e cu cei care au dreptul să ridice piatra, asta dacă au idee de creştimism şi de iertare. Personal mă îndoiesc, pentru că, deşi mulţi se închină la moaşte şi aşteaptă minuni de la cei pe care îi cred deja sfinţi fără ca biserica să se fi pronunţat în acest sens, părem o societate împinsă tot mai mult să dorim să aplicăm legea talionului.
Nu ştiu dosarul, deci nu pot aprecia hotărîrea instanţei, nici măcar nu cunosc pe ce s-a bazat opinia separată a unuia dintre judecători, care a invocat prescripţia. Dacă a avut dreptate, cinste lui că are curajul să apere respectarea legii.
În ce mă priveşte, consider că un arest la domiciliu şi plata unor daune materiale, dacă există şi au fost cerute, ar fi mai corecte.
Vreau, totuşi, să exprim un gînd, chiar dacă pe mulţi îi va şoca. Deşi, a făcut, se pare, mult rău, deşi nu demonstrează căinţă şi, cred că nici credinţă, omul acesta a trăit o viaţă lungă. Să fi dorit Domnul, în marea sa bunătate, să-i ofere şansa să-şi salveze sufletul ? Să dorească oare Dumnezeu, prin ceea ce s-a decis în instanţă, să-i ofere ultima şansă de a se căi ? Poate...
Dar dacă va răspunde sau nu acestei încercări de a-l salva, cred că numai d-l Vişinescu poate decide.


P E R D E A U A    D E    F U M


Săptămîna trecută se cam adunaseră problemele care puneau în dificultate Guvernul, aşa că doamna de la parchet s-a simţit obligată să intervină şi să-l salveze, învăluind totul într-o perdea de fum. Iar procese fabricate, iar cereri de arest, iar poveşti pe care le cred doar naivii şi televiziunile.
Toate astea ca să uităm că:
  1. Doamna de la Ministerul Muncii e incapabilă să dea ochii cu comisia din Parlament, aşa că nu se prezintă, supărată probabil că prima şi ultima oară cînd a fost prezentă, nu a avut timp să fumeze! Iar legi importante aşteaptă.

    2. Doamna de la Finanţe cere demisia şefului de la fisc, dar nu suflă o vorbă despre secretarul său de stat, care nu doar că se ascunde prin paradisuri fiscale, ci mai are un proces chiar cu incriminatul fisc!
    3. Un alt domn ministru, al Învăţămîntului, vrea să scoată din programă istoria, latina şi ceva ore de limba română! Şi nu doar că nu a fost demis, dar domnul Cioloş tace complice!


    4. Ministrul Transporturilor voia să vîndă aeroportul Otopeni, iar dacă nu a reuşit nu ni se datorează nouă, ci străinilor din consiliul de administraţia al Fondului Proprietatea.
    5. Şi, cireaşa de pe tort, domnul Ministru al Sănătăţii ne spune că avem prestaţii sanitare mai mult decît merităm. Era deci necesar să sară doamna de la DNA să mai abată atenţia de la astfel de gafe! Sau aşa crede...
      Pînă acum românii n-au ieşit în stradă, iar parlamentarii, cu excepţia ALDE nu au protesat faţă de abuzuri. Dimpotrivă, domnul care ar trebui să ne apere, dar care are un dosar penal făcut de aceeaşi doamnă, ne îndeamnă să ne resemnăm, în loc să promită o moţiune de cenzută. Iar românii par, dacă nu mulţumiţi de situaţie, cel puţin resemnaţi, altfel ar protesta ori măcar ar fi ridicat ALDE în sondaje cu un procent spectaculos!. Aşa însă, se adevereşte iarăşi zicala că fiecare popor are conducătorii pe care-i merită! Nu ştiu ce va urma, dar nu mă mai miră nimic!


R O M Â N I A   Î N T R E   "C A R A C A T I Ţ A"   Ş I   "C A N D I D A T UL"
Probabil mulţi îşi amintesc (mai puţin "tinerii frumoşi şi liberi") serialul italian transmis şi la noi în anii '90, insprirat din lupta unor poliţişti, procurori şi judecători curajoşi împotriva mafiei care ajunsese pînă la vîrfurile instituţiilor statului şi ameninţa să blocheze economia ţării. A fost nevoie de o imensă voinţă naţională pentru a se declanşa acţiunea cunoscută sub denumirea de "mîini curate", care a curăţat în mare măsură viaţa publică italiană de influenţa mafiei. Au fost sute de arestări, destructurări de organizaţii, dar şi sacrificii de vieţi din partea celor care luptau cu răul. În serial principalul personaj va fi asasinat, la fel ca în viaţa reală procurorul Falcone. Şi chiar dacă mafia nu a dispărut, acţiunile sale pot fi în acest moment anihilate.
Vi se pare că ceea ce prezenta serialul seamănă cu ceva ce s-a întîmplă în ultimii zece ani la noi.
Celălalt serial, se numeşte "Candidatul" şi e mare păcat că nu a fost difuzat la noi. Este vorba acolo de anii 2000, cînd PRI, pardidul aflat la conducerea Mexicului de 70 de ani era pe cale să piardă alegerile şi implicit guvernarea. Se pot vedea în serial de toate, de la corupţia întregului sistem la trafic de droguri, de la şantaj la asasinat. Deşi cunoaşte îndeaproape partidul pe care urmează să-l înfrunte, "candidatul" acceptă provocarea de a candida din partea opoziţiei. În final va afla că a cîştigat tocmai în momentul în care scapă ca prin minune dintr-un atentat.
În ambele seriale eroii, asemeni unor oameni reali după care poveştile s-au inspirat, dau dovadă de curaj în apărarea principiilor.
De ce am dat titlul de mai sus ? Pentru că România în acest moment nu se poate elibera de o caracatiţă mult prea extinsă, nu atîta vreme cît nu va exista o voinţă ca cea a Italiei anilor 90, numai că aşa ceva nu se vede la noi, care ştim doar să ne lamentăm! Şi nu avem nici lideri care să rişte, cu foarte puţine excepţii, pentru că sînt conştienţi că, dacă îşi va întinde caracatiţa tentaculele spre ei, nu-i va apăra nimeni.
Poate o asemenea convingere l-a determinat şi pe domnul procuror Niţu să demisioneze. Şi voi încerca să privesc această demisie dintr-o altă lumină. Domnul procuror Niţu nu a fost dorit chiar de la început de către sistem, ştiind probabil că nu se va dezice de cerinţele profesiei sale.
Domnul Niţu a fost singurul care a redeschis cîteva dosare în care era implicat un domn ce părea de neatins, în ciuda dovezilor împotriva sa şi a sistemului său demn de un serial. Poate că, dacă s-ar fi limitat la atît, domnul Niţu ar fi fost tolerat de sistem pînă la încheierea mandatului. Dar a făcut "greşala" să încadreze ceea ce s-a petrecut la clubul Colectiv la "omor calificat". Două zile mai tîrziu, chemat la preşedinţie, domnul Niţu schimba încadrarea (mare greşală!), în "omor din culpă".
Dar asta nu i-a liniştit pe unii, aşa că o doamnă a sărit rapid unde nu era treaba ei şi a preluat dosarul, apoi i-a găsit domnului Niţu motive de a-i forţa demisia. Deşi spunea că nu demisionează a făcut-o. Deşi ar fi putut încă de la începutul mandatului să ia nişte măsuri care să înceapă o operaţiune gen "mîini curate", nici asta nu a făcut. Să-şi fi amintit domnul Niţu de soarta lui Falcone ?
În încheiere vreau să observ că tot ce ni se întîmplă nouă e demn de un serial. Şi tot acum îmi amintesc cum, prin anii 90, o telenovelă care prezenta pas cu pas ce se întîmpla în Venezuela acelui moment a reuşit să ajute la răsturnarea unei dictaturi. Mă întreb dacă la noi are cineva curajul să facă un serial cu ceea ce ni se întîmplă ? Sau consideră că nu merită, pentru că nu s-ar obţine o atitudine demnă din partea oamenilor ?
Doamna Amaranta




MAPAMOND


Criza apei la nivel mondial


Este tot mai necesară intarirea efortului comun international pentru a face fata crizei apei. Statisticile ONU spun ca circa 780 de milioane de oameni nu au acces la apă curată in lume in momentul 2016, in timp ce alte 3,4 milioane mor anual din cauza unor boli cauzate de calitatea precara a apei!
 Experții prezic că această criză a apei se va înrăutăți în viitor și 3,5 miliarde de oameni vor suferi de deficit de apă până în 2025. Multiple proiecte au fost realizate în multe țări și regiuni pentru o utilizare eficientă a apei, pentru a preveni poluarea apei și pentru a găsi noi resurse de apă într-o încercare de a lupta impotriva acestei stringente provocari globale.

Ciprian POP

Semnalul de alarmă epidemiologic sună in timp ce virusul Zika se raspandeste in intreaga lume

 Răspândirea actuală a virusului Zika in întreaga lume stârnește preocupare serioasă și teama in randul comunitatii internaționale.  Virusul a fost descoperit pentru prima data  la o maimuță în pădurea Zika, din Uganda, în 1947, acest virus putand fi purtat de tantari, iar simptomele, cum ar fi erupții cutanate, febră scăzută, conjunctivita si dureri de cap, se fac resimtite la 2-3 zile sau circa o săptămână după infecție .


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertiza la 28 ianuarie ca aproximativ 4 milioane de oameni pot fi infectati de virus in toata lumea. Directorul General al acestei agenții a ONU a declarat ca „virusul a trecut de nivelul de amenințare minor si izolat la o veritabila alarma generala, afectând în mare măsură comunitățile și economiile mai multor state din toate colturile lumii”.

Data fiind gravitatea situației, OMS a convocat o reuniune de urgență la sediul sau din Geneva, la 1 februarie, și a declarat stare de urgență la scară internațională.  

Zika a găsit rapid cale de raspandire din America Latină catre diferite părți ale lumii, Brazilia purtand insa, in acest moment, greul infecției. Numai in prima luna a anului, peste 300 000 de pacienți au fost înregistrati in statul latino american, conform agentiilor locale de presa, tara asistand la o creștere bruscă a ratei natalității copiilor cu microcefalie. Un astfel de copil are un cap anormal de mic și suferă de o afecțiune congenitală asociată cu dezvoltarea incompleta a creierului. 


Virusul este răspândit în Europa de către călători și bagajele acestora. Germania, Marea Britanie, Portugalia, Danemarca și Italia sunt, de asemenea, afectate de Zika. Un vaccin sau tratament pentru boala nu este inca disponibil, OMS cere, insa, acordarea unei atenții medicale speciale femeilor gravide.
Ciprian POP


Angola și Coreea Democrata extind cooperarea în sectorul medical
 Angola și Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) si-au extins colaborarea în domeniul sănătății, în special în industria farmaceutică, conform agentiilor de presa internationale care il citeaza pe Ministrul Sanatatii din RPDC, Kang Ha Guk:  "Am asigurat formarea medicilor si farmacistilor angolezi și intenționăm să investim în industria farmaceutică din acest stat african", a semnalat Kang intr-o conferinta de presa desfasurata la Luanda, după o întâlnire cu omologul său angolez, Jose Van – Dúnem.

El a mai spus că relațiile dintre cele două țări datează de mult timp și sunt dezvoltate pe baza unei solide prietenii si cooperari reciproce.

Ministrul angolez al sanatatii a precizat in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca mai mult de 150 de medici din R.P. D. Coreeana lucrează în Angola, în provinciile Bie, Moxico și Lunda Norte, în special în domeniile chirurgie, ortopedie, pediatrie si obstetrica/ ginecologie.
Ciprian POP
Pozitia Chinei fata de situatia din peninsula Coreeana


Radio China International semnaleaza in buletinul sau de stiri in limba romana ca Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a informat într-un interviu acordat în cursul vizitei în Namibia, despre atitudinea Chinei privind problema din Peninsula Coreeană.
Wang Yi a afirmat că, în prezent, situaţia din peninsulă a intrat într-o fază negativă fapt ce nu corespunde intereselor nici unei părţi. Pe de altă parte, sancţiunile nu constituie un scop. Obiectivul nostru este ca părţile implicate să revină la masa negocierilor, deoarece numai negocierile reprezintă singura cale corectă pentru rezolvarea problemelor, a mai precizat seful diplomatiei chineze.


Romania Muncitoare ia parte la sarbatorile poporului coreean
La 11 februarie anul curent, o delegatie a Asociatiei Romania Muncitoare a participat la receptia organizata de catre Misiunea Diplomatica a R.P.D. Coreene la Bucuresti cu ocazia aniversarii nasterii fostului Sef al Statului Coreean, Kim Jong Il (la 16 februarie 1942). Cu acest prilej, in prezenta Excelentei Sale Domnului Ambasador Ri Kwang Il, colectivul redactiei noastre a adresat un mesaj de prietenie poporului coreean si a oferit membrilor Ambasadei un buchet de flori. Receptia s-a desfasurat intr-o atmosfera cordiala, de deplina prietenie si sinceritate, membrii delegatiei noastre s-au intretinut cu diplomatii coreeni aflati la post in tara noastra. Acestia au pus la dispozitia publicatie noastre materiale de presa in limba engleza si, cu acest placut prilej, am facut o data in plus cunostinta cu specialitatile bucatariei coreene, nelipsitul Kimchi si, bineinteles, cu "elixirul tineretii" im-sam-sul.
Ciprian POP, Redactor Sef al publicatiei Romania Muncitoare, Constantin Duca, Secretar al filialei Asociatiei "Romania Muncitoare" in Judetul Prahova si domnii Im Hak Su si Thak Jong Ho, prietenii nostrii, diplomati coreeni aflati la post in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu