duminică, 1 ianuarie 2017

România Muncitoare -  IANUARIE 2017


România Muncitoare - 

IANUARIE 2017

Muncă şi unitate, luptă 
pentru dreptate!
 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.248 din Ianuarie 2017
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

Căile speranței


Dacă  Iisus s-a jertfit pentru oameni , El a dat o șansă umanității, o șansă de a se redresa, universul fiind pus la picioarele oamenilor, dar  religia a fost împărțită  în funcție de rațiunea de stat, ca atare, politicul a subjugat religia ștergând cu universul pe jos.
Creștinismul a  oferit o cale spre o lume superioară, moralitatea fiind regula de bază, iar adevărul este luat ca produsul desăvârșirii, aspect ce a stat la elaborarea curentului socialist, egalitatea, dreptul la viață, trebuie să îl aibă fiecare individ.
De multe ori, religia a fost folosită cu scopul de a cuceri regiuni, ca o expansiune  pentru a subjuga țări și  a le coloniza, așa cum au fost cruciadele, numite ,"războaie sfinte", ele au avut la bază ideologia creștină,iar rezultatul a fost dramatic,Europa creștină pusă să lupte împotriva țărilor musulmane .
De aceste percepte medievale și cronice  se folosește astăzi,de avea loc o învrăjbire între anumite țări  și de a multiplica deplasarea unor mase largi de persoane, având loc dislocări datorită războaielor provocate și întreținute, deci confruntarea între cele două curente religioase, anume creștinismul și islamul, să aibă loc, tocmai pentru  a șterge identitatea națiunilor.
Dumnezeu  sfârtecat de mărginirea minții omenești, care este echivalentul universului infinit  pângărit de om. Or, oamenii au fost  învățați să trăiască în iubire și respect față de ceilalți,să se ajute reciproc,nu să se ucidă între ei. Eugenia Rada Ioniță
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este un lucru bun însă trebuie să fie pus în practica.
Pentru a putea începe construcția lui este nevoie de cativa pasi:
- constituirea unui Inventar real al tuturor bunurilor și valorilor materiale și financiare de totalitatea activelor și pasivelor Statului. Dintre toate societățile,  firmele (din toate domenile) unde statul este actionar (minoritar sau majoritar) care în momentul de fata sunt pe piața și își desfășoară activitatea, ar trebui sa fie selectate cam 200-250 si sa fie puse în "cosul" Fondului Suveran. 
- explicarea clara, pe înțeleseul tuturor, cu avantaje și dezavantaje ce inseamna acest Fond Suveran pentru economia României. 
- toată documentația cu privire la rolul și organizarea Fondului Suveran trebuie făcută repede astfel încât pana la sfirsitul trimestrului al doilea din 2017 acesta sa poată funcționa. 
- salarizarea sa fie facuta după sistemul bancar de stat romanesc (vezi CEC).
- conducerea sa nu fie privata, iar nici o persoana sa nu beneficieze de sporuri suplimentare , bonusuri și prime de performanta și fidelitate. Hadrian

Modelul francez

In numărul trecut am văzut un articol prin care redacția atrăgea atenția ca numeroase persoane, in special tinere, sunt nemulțumite de ce scrie revista Asociației România Muncitoare.
Cum, în istorie, România este considerata sora mai mica a Franței, iar Bucureștiul, "micul Paris", ce ar fi sa vedem modelul francez de astazi, care în unele locuri, cel putin, poate fi implementat și la noi.
1. RESPECTAREA LEGII: dacă viteza pe autostrada este cum mult peste cea legala (viteza legala pe autostrăzile din Franta este de 130 km/h), exemplu 200 km/h, riști sa ti se confiste autoturismul și sa intri direct la închisoare. 
2. DUMINICA, o parte dintre lanțurile de magazine au deschis doar dimineața: 09h-13h.
3. O treime din Consiliile de Administrație ale fiecărei firme, indiferent cine este acționar,  aparține Sindicatelor.
4. În Franta, exista posibilitatea să-ți creezi cooperative agricole ( vezi grupul Maisadour).
5. După terminarea Colegiului, poți alege fie liceul , fie o școală profesionala.
6. Ca sa te înscri la facultate, demersurile se fac cu un an înainte și trebuie făcut un dosar. Dacă vei fi selecționat, abia apoi urmezi procedurile corespunzătoare. 
7. Fiecare unitate de invatamint, fiecare centru administrativ, fiecare firma oferă un timp de pauza pentru a manca la prânz,  intre 30minute - 1 ora. Fie mănânci la cantina unității, fie din geanta proprie.
8. Asigurările Sociale sunt foarte piperate: Unitatea plătește cam 50% din fondul de salarii, iar salariatul 20%.
9. Exista Fonduri separate la scoli. Fondul public școlar și Fondul Cooperativ. Fondul public este susținut de primărie, iar cel Cooperativ este un Fond școlar care este finanțat de catre părinții elevilor prin diverse forme (se organizează expoziții cu lucrări făcute de copii, se organizează diverse concursuri unde, în funcție de performantele copiilor părinții plătesc o taxa, anual când se fac poze pe scoala o mica parte din bani se varsă în fond = cu acest fond se cumpără materiale pentru scoala, se merg la grădini zoo, la cinema și chiar teatru).
10. Școlile sunt toate în limba franceza. Nu exista scoli bilingve. 
11. Pentru a face sport în timpul liber, pentru a face alte activități în timpul liber, anual, de obicei toamna , se fac întâlniri ale Asociațiilor,  fundatilor unde fiecare își prezintă scopul și tu alegi ce vrei. Totul se face organizat.
12. Dacă înainte de decembrie 1989 statul îți plătea pentru sticle și hârtie prin REMAT,  iar la scoli era cota de adus, în Franta exista tomberoane speciale verzi pentru sticle și albastre pentru ziare și hârtie în general.
13. Exista spatii speciale unde îți arunci resturile vegetale, sticle, hârtie,  cartoane, fier, obiecte din lemn și produse electronice. Toate acestea le pui gratis iar statul , prin intermediul primăriilor,  obține o sursa de venit. 
14. Interesant este ca cetățeanul francez tine la produsele obținute și făcute de întreprinderi franceze, la magazinele și restaurantele franceze. Prefera sa cumpere mai scump ajutând întreprinzătorii lor decât sa cumpere e la firme sau magazine cu certificat străin.  Comparați preturile din 
Auchan,  Careffour și L eclere cu Lidl și Aldi.

Comparti va rog, fiecare punct cu ce este acum Franța,  cu ce este acum în România și cu ce a fost înainte de 1989 în România. Atunci putem vorbi.

Hadrian

Falimentul provocat din interior

După închiderea Uzinei de Apa Grea din Drobeta-Turnu-Severin, a tuturor celorlalte componente ce produceau toate materialele necesare funcționarii Centralei Nuclearelectrica de la Cernavodă, acum asistam la eliminarea Companiei Naționale de Uraniu din acest circuit. 
Interesant este ca Ministerul Energie este acționar și la Nuclearelectrica, și la Compania Națională de Uraniu. 
În anul 2013 (ma întorc la vizita premierului chinez și semnarea unui parteneriat în multe domenii economice), România avea toată infrastructura necesara producerii de materiale necesare Centralei Nuclearelectrica; însă nu avea fonduri pentru continuarea investițiilor și a reparațiilor necesare. China venea cu fondurile necesare.  Subiectul este interesant de urmărit deoarece la nici o luna(în 2013) la București venea directorul FMI în persoana sa discute lucruri diverse. Dovada ca R. P. Chineza nu a mai investit nimic în Centrala de la Cernavodă. 
Așadar, 2016, lasă Companiile de Sare și Uraniu fără activitate. Faptul ca firmele străine ofere preturi mai competitive nu întotdeauna aduc beneficiile așteptate. 
Dacă viitorul guvern v-a crea acel Fond Suveran, eu propun ca cele doua companii sa facă parte din el.
Ministerul Energiei ar trebui sa înțeleagă ca înstrăinarea exploatări uraniului de la stat înseamnă o palma data bugetului si economiei de stat și ca și Petrom în câteva luni v-a fi profitabila, însă pentru alte buzunare.

Hadrian

BNR si guvernul României ,stiu?

  Indiferent cine conduce România, dar mai ales Banca Națională ar trebui sa fie atenți la ce se întâmplă financiar și economic în lume.
În ultimi ani, doua super puteri, China și Germania încep să-și aducă acasă mai mult de jumătate din aurul pe care îl au depozitat la diverse instituții din lumea întreagă.
Ieșirea Marii  Britanii din Uniunea Europeană nu trebuie neglijata cum nici tipărirea de dolari de către Statele Unite.
China investește mult în Europa de azi,  iar faptul ca România se ambiționează sa nu continue buna colaborare și prietenie începute de guvernele anilor 1980, nu face decât sa pierdem. Motivul politic nu este decât o piedica pentru dezvoltarea  economica a României.   De ce nu spune nimeni ca România, prin produsele realizate înainte de 1989, avea parteneri comerciali puternici atât din statele capitaliste cat și comuniste?
România s-ar putea apropia de Moldova  (Republica, ca stat) prin intermediul unui parteneriat puternic economic, pe ratiuni realmente pragmatice menita sa ne aduca fratii mai aproape. Păcat ca nu știm sa profitam.
Spania s-a redresat prin intermediul colaborării economice cu statele latine din America Centrala și de Sud; Franta cu ajutorul fostelor colonii și a Chinei; Germania prin intermediul extinderii influentei economico-financiare în Europa de Est. Acestea  sunt doar câteva exemple.
La multi ani! Hadrian 
PUNCTE CARDINALE

China a suspendat temporar importurile de cărbune din Coreea de Nord

Surse din presa chineza de limba engleza semnalează astăzi ca, începând cu data de 11 decembrie anul curent, Republica Populara Chineza va suspenda temporar importurile de cărbune din Republica Populara Democratica Coreeana, o mișcare văzută de analiști drept "un pas" chinez în sprijinul sancțiunilor internaționale impuse Phenianului, dar și ca un mesaj către noua administrație de la Washington, de asa maniera încât Donald Trump sa nu se apropie de Taiwan și sa rămână în sprijinul politicii "unei singure Chine". Ministerul Comerțului și Administrația Generală a Vămilor din China, au anunțat sâmbătă că Beijingul va impune o interdicție asupra importurilor de cărbune din Coreea de Nord între 11 și 31 decembrie, vizând punerea în aplicare a Rezoluției 2321, adoptată de către Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU).
Potrivit anunțului, produsele care au ajuns deja în punctele vamale chineze sau au fost trimise din Coreea de Nord înainte de 11 decembrie, nu vor fi supuse interdicției mai sus amintite. Ciprian -Dorel POP

"Există o singură China în lume", subliniază diplomația acestei tari!

"Există doar o singură China în lume" și "Taiwan-ul face parte din ea", a declarat la data de 15 decembrie 2016, Geng Shuang, Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing.
În cadrul unei conferințe de presă, diplomatul chinez a insistat că principiul "unei singure Chine" este o condiție esențială pentru orice țară care dorește să aibă relații cu această națiune și a mulțumit tuturor țărilor care au reiterat sprijinul acestui principiu.
Geng a făcut aceste clarificări, după ce, miercuri, Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat, la rândul sau că observațiile Președintelui american ales Donald Trump, care pun sub semnul întrebării principiul politic al "unei singure Chine constituie remarci "neinteligente".
Purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing a declarat că guvernul Republicii Populare Chineze este singurul legitim și reprezintă întreaga națiune. Ciprian Dorel POP.
China și Serbia isi extind legăturile și cooperarea
Vicepreședintele chinez Li Yuanchao și Ministrul sarb de Externe, Ivica Dacic, au convenit pe 15 decembrie la Beijing ca cele doua tari sa isi consolideze relațiile bilaterale și să extindă cooperarea în diverse domenii, in special cu privire la strategiile de dezvoltare ale ambelor țări, în proiecte mari de infrastructură și vizand extinderea capacității de producție industrială .
Partea sarba a semnalat, de asemenea, si interesul sau pentru creșterea schimburilor culturale, între partide și sindicate si la nivel local pentru a stimula parteneriatul strategic al Belgradului cu China.
Seful diplomatiei sarbe, Dacic a declarat si că "Serbia sprijină politica "unei singure Chine" și este dispusă să participe la toate initiativele Beijingului in acest sens. Ciprian Dorel POP

Cererile de azil, în creștere în Uniunea Europeană

Cererile de azil în țări ale Uniunii Europene au crescut cu 17 la suta in al treilea trimestru al acestui an, după cum informează biroul de statistică al UE, Eurostat.
În perioada iunie-septembrie s-au primit circa 358 mii 300 de cereri, iar per ansamblu, în primele nouă luni ale anului, au existat mai mult de 950 de mii de cereri
Germania a fost țara cu cel mai mare număr de cereri de azil înregistrate, 237.000 (66 la suta din total), urmată de Italia cu 34 mii 600; Franța, cu 20,000; Grecia, cu 12 000, 400; Marea Britanie, cu 9 mii 200 si Austria, cu 8 mii 400.
Principala naționalitate dintre refugiații care au cerut protecție a fost cea siriana (87.000), urmata de afgani (62 000, 100) și de irakieni (36 000, 400).
Potrivit Eurostat, la sfârșitul lunii septembrie au fost un număr de 1,2 milioane de cereri de azil în statele membre UE, în comparație cu 866.000 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, Germania se află în fruntea listei si ca numar de aplicatii inca fara raspuns din partea autoritatilor competente, circa 689 mii 700 neprelucrate, înaintea Suediei (112 mii), a Austriei (81 mii 400) și Italiei (81 300). Europa traversează cea mai mare criză de migrație de la al doilea război mondial încoace. O constanta drama, cauzata de războaie stârnite tot de forte occidentale sau de criza alimentara tot mai acuta în țările din Africa, Asia și Orientul Mijlociu face ca tot mai multi refugiați sa bata la porțile bătrânului continent. Ciprian Dorel POP
ONU estimează ca va oferi ajutor umanitar pentru aproape un milion de libieni, în 2017

Organizația Națiunilor Unite și partenerii săi speră fie în măsură sa ofere ajutor umanitar în 2017 pentru aproape un milion de oameni afectați de criza interna din Libia.

Potrivit organizației, este nevoie de 151 de milioane de dolari pentru a oferi hrană, apă potabilă, salubritate, adăpost și educație pentru libienii afectați de criza pe care o traversează tara lor.

Ajutorul face parte din Planul de Răspuns Umanitar pentru Libia, țară din Africa de Nord afectata de violență, haos și instabilitate fără precedent din 2011, când o intervenție occidentala l-a răsturnat de la putere pe Muammar Gaddafi.

Potrivit coordonatorului umanitar al ONU pentru acesta tara, Jaffar Hussain, în ciuda gravității sale, criza nu primește atenția necesară din partea comunității internaționale. Ciprian Dorel Pop

Japonia și Rusia se angajează într-o mai buna colaborare economica ca mod de depășire a impasului survenit în relațiile bilaterale

Totuși, presa locala de limba engleza de la Tokyo semnalează ca s-au realizat puține progrese cu privire la problema disputei teritoriale a insulelor Kurile intre Rusia și Japonia, în cadrul Întâlnirii Bilaterale care s-a încheiat astăzi la Tokio.

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe și Președintele rus, Vladimir Putin, au căzut însă de acord ca motorul economic este o buna cale de a îmbunătăți relațiile dintre țările lor, în ciuda sancțiunilor pe care Tokyo le menține împotriva Moscovei și a disputei asupra insulelor Kurile, unde nu s-au înregistrat îmbunătățiri majore în ultimii ani .

Aceste teritorii sunt deținute de Rusia, după înfrângerea Japoniei în cel de-al doilea război mondial (1939-1945), dar autoritățile japoneze continua de ani multi sa le revendice.

"Am decis asupra negocierii unui acord menit sa dezvolte activitățile economice în "teritoriile nordice" (denumirea folosita în limbaj geopolitic de Japonia, pentru patru insule din arhipelagul Kurilelor)" a semnalat Abe la sfârșitul întâlnirii de la Tokyo cu liderul de la Kremlin, citat de mediile locale de presa.

Cei doi demnitari au căzut, de asemenea, de acord în ceea ce privește relaxarea programului de acordare a vizelor pentru cei aproximativ 6 500 foști rezidenți japonezi ai insulelor, care au fost evacuați după ce teritoriul a fost cedat Uniunii Sovietice. Foștilor rezidenți li se va permite astfel accesul liber pentru a-și vedea locurile natale și cimitirele unde le sunt înmormântate rudele.

In plus, Putin fost de acord cu participarea companiilor japoneze în exploatarea gazelor naturale din peninsula Guida, în Oceanul Arctic, o mișcare de o valoare deosebită pentru țara asiatică cu o ridicata dependență energetica externa și care deja importa din Rusia o cantitate importantă de petrol și de gaz. Ciprian Dorel POP

Şeful serviciului de informaţii externe israelian, Mossad, s-a
întâlnit cu echipa de tranziţie a lui Trump

Şeful serviciului de informaţii externe israelian, Mossad, Yossi Cohen, s-a întâlnit cu membrii ai echipei de tranziţie a Preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, potrivit site-ul digital american „The Hill”.

Vizită surpriză a şefului spionajului israelian în SUA, s-ar fi axat pe discutarea unor stringente probleme de securitate pentru Tel Aviv, care variază de la acordul nuclear cu Iranul până la războiul din Siria, a explicat Ynetnews, o agenţie online de ştiri din Israel.

Potrivit surselor mai sus amintite, vizită lui Cohen în SUA a fost organizată de către Prim-Ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi de Ron Dermer, Ambasadorul Israelului în Statele Unite ale Americii, care a participat, de asemenea, la reuniuni. Ciprian Dorel POP


Autorităţile Palestiniene şi ONU lansează planul umanitar al ONU pentru teritoriile ocupate

Guvernul palestinian şi Organizaţia Naţiunilor Unite au lansat astăzi, 19 decembrie anul curent, planul umanitar pentru 2017, pentru a satisface nevoile de baza ce vizează circa un milion şase sute de mii de oameni care trăiesc în teritoriile ocupate de Israel.

Prezentată în Betleem, oraş din Cisiordania, iniţiativa vizează o suma de circa 547 de milioane de dolari pentru punerea în aplicare a 243 de proiecte de ajutor, cu participarea a aproximativ o sută de organizaţii, inclusiv 13 agenţii ale ONU. Conform noului plan umanitar, aproape 70 la sută din resursele amintite ar viza Fâşia Gaza, unde suferinţă umană s-a intensificat în ultimele luni, în mare parte din cuza persistenţei blocadei impuse de Israel, timp de un deceniu.

Conform unor informaţii puse la dispoziţie de ONG-uri internaţionale, circa un milion 800 mii de palestinieni au nevoie de asistenţă şi protecţie, marea majoritate a acestora confruntându-se cu o insecuritate alimentară descrisă că fiind de la moderată până la severă.

Numai în Gaza, de exemplu, 50 de mii de oameni au fost strămutaţi din vara anului 2014, când Israelul a bombardat timp de aproximativ două luni teritoriul respectiv. "Planul de asistenţă 2017" a fost lansat de către Ministrul palestinian al Dezvoltării Sociale, Ibrahim Al-Shaer şi coordonatorul umanitar al ONU pentru respectivă zona, Robert Piper. Ciprian POP

Linia aeriana „Turkish Airlines” iniţiază zboruri directe spre Cuba şi Venezuela

Turkish Airlines” va începe operaţiunile spre Cuba pe dată de 20 decembrie anul curent, dată la care va ateriza pe Aeropurtul Jose Marţi primul avion al acestei companii, un Boeing 777, conform unui comunicat al companiei şi presei cubaneze.  Comania aeriană turcă va efectua zborul pe ruta Istanbul - Havana - Caracas de trei ori pe săptămâna, cu aeronava Boeing 777, având o capacitate de 349 de pasageri.  Ciprian Dorel POP
Fidel Castro, "vocea țărilor în curs de dezvoltare"

Ambasadorul Indiei la ONU, Syed Akbaruddin, l-a descris pe liderul istoric al Revoluției cubaneze, Fidel Castro, drept "vocea cea mai importantă în lupta națiunilor în curs de dezvoltare spre a se face auzite de la tribuna ONU în ultimii patru zeci de ani".

Diplomatul indian a declarat în timpul unei sesiuni speciale dedicate personalității lui Fidel, ce a avut loc ieri la sediul ONU din New York, ca "dispariția lui Fidel Castro, luna trecuta, la vârsta de 90, a cauzat Indiei și popoarelor sale "un sentiment de mare pierdere", ambasadorul indian la ONU, reamintind cuvintele Primului Ministru indian Narendra Modi, care l-a descris pe Fidel drept "cel mai mare prieten al națiunilor din Asia de Sud". Ciprian Dorel POP

Șeful Guvernului de la Belgrad, în vizita oficiala la Moscova

Primul-ministru al Serbiei, Aleksandar Vucic, a efectuat la data de 21 decembrie o vizită în Rusia pentru discuții cu Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu privire la achiziționarea de către Serbia a șase aeronave de lupta MIG-29 și a altor componente moderne pentru fortele sale armate. Șeful Guvernului de la Belgrad a călătorit la Moscova însoțit de Ministrul Apărării din cabinetul sau, Zoran Djordjevic.

După cum informează presa din ambele tari, dezbaterile dintre demnitarii sârbi și rusi au acoperit și alte domenii vizând cooperarea economică și militară intre cele doua tari. Potrivit unor surse locale, Rusia va furniza aparatele Mig-29 în circa trei luni și, conform acordurilor dintre cele doua părți, Forțele Armate Sârbe primesc, de asemenea, și sisteme de apărare aeriană, avioane de transport, elicoptere și alte echipamente moderne. Ciprian Dorel POP

8 noi aeronave civile urmează să fie livrate către Iran, în termen de trei luni

Opt noi avioane de pasageri urmează să fie livrate către compania aeriană a Republicii Islamice Iran, "Iran Air", până la 20 martie 2017, potrivit informațiilor furnizate astăzi agenției de știri IRNA de către Ministrul adjunct al Transporturilor de la Teheran, Asghar Fakhriyeh-Kashan.
Aeronavele în cauza urmează a fi livrate de către gigantul european
Airbus și de către producătorul franco-italian de aeronave
turbo-propulsor Aerospaziale Alenia – ATR. În baza acordului cu Airbus, Iran Air urmează sa primească un lung
curier A - 330 și două aeronave mediu curier A -320 pana la finele
acestui an, a adăugat oficialul. De asemenea, Iran Air și corporația americană Boeing au semnat, pe 1
decembrie anul curent, un acord privind vânzarea de 80 de aeronave
către Iran, primul lot urmând să ajungă la Teheran la începutul anului
2018. Analiștii din domeniu sunt de parare ca, o dată ce noile aeronave se
vor alătura flotei aeriene iraniene, țara va experimenta un boom și în
ceea ce privește turismul, dar și dublând numărul de locuri de munca
în domeniul aviatic, în Iran existând, potrivit presei locale, o cifra
ridicata a șomajului în rândul piloților și inginerilor din industria
aviatică, mulți dintre aceștia fiind forțați să se califice pentru
locuri de muncă în alte domenii. Ciprian Dorel POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu