joi, 7 septembrie 2017


România Muncitoare - SEPTEMBRIE 2017



România Muncitoare



SEPTEMBRIE 2017

Muncă şi unitate, luptă 
pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.257 din septembrie 2017
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543



U N   G U V E R N   C I U D A T
Cred că Guvernul din acest moment e cel mai ciudat pe care-l avem. Şi nu în sens peiorativ! Să începem cu domnul Prim Ministru, atît de criticat pentru atitudinea nepoliticoasă, chiar dură. Nu ştiu dacă e un joc de imagine, dar ştiu că şi problema vaccinurilor şi a manualelor şi chiar a turiştilor rămaşi două zile la Lisabona s-au rezolvat măcar în parte.
Se pare că omul ştie ce înseamnă să conduci un guvern şi rezolvă lucrurile în maniera sa, dar le rezolvă. Şi nici domnul Dragnea nu prea are de comentat. Şi, dacă altfel nu se rezolvă lucrurile, nu ar trebui să ne deranjeze privirea sa adeseori încruntată.
Doamna de la Mediu ar face bine sa retraga decizia macabra privitoare la ursi, altfel risca sa intre in istorie cum nu credem ca si-ar dori. Inca mai e timp de reparatie!

Cealaltă doamnă vice-prim ministru are însă o mare datorie atît faţă de constănţenii domniei sale, cît şi faţă de românii care au fost altădată în concediu la mare: REFACEREA URGENTĂ A CAZINOULUI !  Şi dacă nu se descurcă altfel, cred că vor fi destui care să dea un SMS de 2 euro să o ajute (că tot e la modă sms-ul) aşa cum au făcut altădată românii pentru Ateneu. Ce ziceţi, încercăm ?...
Atît de criticatul domn Toader de la justiţie pare să-şi ia rolul în serios, dacă i-a băgat în sperieţi pe Codruta şi "şeful" ei direct, ba chiar pe domnul preşedinte. Ultimul, cu ieşirea aceea nepotrivită, se pare că nu a citit romanul lui Asturias. Sper ca domnul Toader să aibă curaj şi să fie ajutat să meargă pînă la capăt. Putem ieşi în stradă şi noi, nu doar Chirilă!

De la doamna Rovana Plumb mă aşteptam la lucruri bune, deci nu mă surprinde că fondurile europene merg bine. Mă surprinde cît de bine merge agricultura. Bravo, domnule ministru, am să încep să iubesc şi eu oaia, deşi pe moment prefer caprele (fără glumă!), iar dacă îi învăţaţi pe oameni că termenul de "cooperativă" nu este egal cu CAP şi îi ajutaţi să facă şi depozite pentru produse, chiar mă înclin.
Un alt ministru care mă surprinde este cel de la turism. Doar că se mişcă prea încet, mult prea încet pentru ce înseamnă turismul pentru noi, mai ales îm materie de promovare şi de standarde pentru cei care fac turism, asta ca să putem fi competitivi din toate punctele de vedere. Nedumeriri am referitor la miniştri economiei, energiei şi culturii care nu vorbesc. Mai ales că la cultură nici nu se văd mişcări spectaculoase. În comun au un lucru, toţi tac!
În ce priveşte sănătatea şi învăţămîntul, aici e o problemă. Se spune mereu că e vorba de bani. Mă îndoiesc! Pot băga mîna în foc că oricît ar fi plătiţi, unii tot ar fi nepicepuţi, iar alţii tot s-ar plînge de bani.

Să vedem. Indiferent cum sînt plătiţi dascălii, ar trebui să fie pregătiţi. Crede cineva că, dacă vor avea salarii mai mari nu vor mai scrie, unii dintre ei, cu greşeli de ortografie ? Sau că se vor interesa mai mult de elevi, mai ales cînd nu sînt apreciaţi după rezultate, ci otova, după promovabilitate. Şi dacă un profesor cu elevi olimpici, cu elevi cu note bune la bacalaureat şi cu elevi admişi la facultate sau liceu e plătit la fel ca un altul care are rezultate mediocre sau este penalizat că lasă corigenţi sau repetenşi se va îmbunătăţi ceva ?
Sau medicii şi asistentele, care se poartă cum am văzut pe la televizor cu pacienţii ? Se vor purta altfel pe bani mai mulţi ? Poate că nu au condiţii, poate că spitalele nu sînt dotate cum trebuie, dar o vorbă bună faţă de cineva în suferinţă, nu costă bani! Cine nu e capabil de asta, pleacă! Să vedem dacă la privaţi procedează la fel ? Sau dacă cei plecaţi afară îşi permit şi acolo atitudini cum le au la noi !
Despre domnul Cuc nu zic deocamdată nimic, aştept să văd dacă se ocupă şi de trenurile României, nu doar de autostrăzi. Nu toţi au maşină sau doresc să conducă în nebunia de la noi şi nu tuturor le este recomandată călătoria cu avionul. În plus, refacerea căii ferate ar crea şi locuri de muncă. Să nu uite domnii cu autostrăzile că nu peste tot ar putea trece ele, aşa că e nevoie şi de trenuri. Şi de verificarea privaţilor care au luat o parte din transportul feroviar şi care cred că ei au dreptul doar la profit, nu la întreţinere, nu la confort pentru călători....
Pe domnul Meleşcanu l-am apreciat întotdeauna. Aştept doar mai multă hotărîre, că de la preşedinte nu se poate aştepta la iniţiative de politică externă pentru că nu se pricepe. Şi mai aştept să văd cum va acţiona domnia sa pentru centenarul de anul viitor.
Cît priveşte armata, domnul Ţuţuianu, atît de rezervat, e printre puţinii care tace şi face, nu doar în ce priveşte deciziile de la apărare, ci şi din comisia SRI. Pînă acum, numai cuvinte bune!
Nu se poate spune acelaşi lucru despre interne. Acolo e haos, iar unii lideri sindicali îl măresc.Voi face doar două observaţii: respectul oamenilor se cîştigă şi pentru asta e nevoie de profesionalism. Ori de foarte multe ori, numai despre asta nu poate fi vorba. Şi cît vom avea aproape zilnic cîte o boroboaţă a poliţiei, iar doamna ministru va tăcea lăsîndu-l pe domnul Coarnă să bată televiziunile, ignorînd evidenţele şi căutînd justificări în loc de soluţii, nu e nimic de făcut. Eu nu mă simt apărată de poliţie şi nu mă voi simţi atîta timp cît vorbesc oamenilor de sus, caută nod în papură omului obişnuit şi se aliază nu odată cu interlopii, fără să fie traşi la răspundere.
Domnul ministru de finanţe are de pus la treabă ANAF-ul sau cum se cheamă el acum şi să înveţe să comunice mai bine şi nu doar cînd e întrebat cu insistenţă.

Voi încheia cu doamna Olguţa. Admirabil cum ţine piept criticilor. Din păcate s-a băgat în prea multe deodată şi chiar dacă dă explicaţii, par a fi învăţate ca o poezie (nu zic că e aşa!) şi de aceea nu prea reuşeşte să convingă sau nu din prima.
Avem deci un guvern cam ciudat, dar nu ineficient. Poate că primul ministru ar trebui să aibă răbdare să analizeze, în particular cu fiecare, problemele care sînt, poate ar trebui să-i înveţe să fie ancoraţi în realitate (aşa cum e ministrul agriculturii) şi nu să-i certe la televizor şi atunci cred că ar merge totul şi mai bine. Să ne ajute Cel de Sus!
P R E S A   N O A S T R Ă  C E A   D E   T O A T E    Z I L E L E
Deşi mă nemulţumeşte de mai multă  vreme, am evitat să scriu despre presă, ma ales despre televiziuni.Dar nu mai merge aşa!
Presa trebuie să informeze corect sau măcar să informeze, chiar dacă e vizibil de o anumită parte a baricadei. Cei mai mulţi nu o fac însă. Fie pentru că nu-l simpatizează pe x de la un partid sau pe y de la altul. Cînd discuţi un subiect trebuie să apară toate opiniile, oricît de stupide ar fi ele sau oricît tu, moderator, nu eşti de aceeaşi părere. Şi să laşi omul să termine măcar o frază!
Foarte multe evenimente sînt trecute cu totul cu vederea, altele relatate pe jumătate şi adesea doar pe un ton ironic. Nu am înţeles de ce pentru televiziuni nu a fost importantă ziua de 23 august şi nici eventualele manifestrări din acea zi. Totuşi, de la noi s-a rupt frontul! Dar nu e prima oară cînd se ignoră evenimente sau anumiţi oameni sînt taxaţi ca "nostalgici" fără ca măcar să le asculţi punctul de vedere. Mă întreb cît de "nostalgică" poate fi considerată o persoană între 25 şi 40 de ani, de ce e el etichetat astfel fără a fi măcar întrebată ce gîndeşte ?
În schimb se întorc pe toate părţile nişte clişee spuse de unul sau altul, agreaţi de presă. Doar că auzim şi noi şi ne permitem să avem o părere. Şi despre domnii în cauză şi despre cei care îi promovează. Mai ales că atunci cînd au un "caz", domnii de la televiziuni îl mestecă un număr de zile, apoi îl uită cu desăvîrşire. Cine îşi mai aminteşte oare de ce s-a întîmplat cu atîţia nedreptăţiţi pentru care s-a făcut zgomot 3 sau 4 zile, apoi au fost daţi uitării şi ei şi dramele lor ?


23 AUGUST – ZIUA VICTORIEI ÎMPOTRIVA FASCISMULUI
23 August, ZIUA ELIBERĂRII NAȚIONALE A ROMÂNIEI PRIN FORŢE PROPRII, este o mare sărbătoare de-acum doar pentru conştiinţa noastră istorică şi această sărbătoare trebuie să revină în calendarul sărbătorilor naţionale !


Toată lumea ne învață....

  
Din păcate toate partidele și guvernele României după decembrie 1989 ascultă de cineva. Nu contează că spune lucruri proaste și în defavoarea statului.  Contează că are ideei.  Nimeni nu vrea să se uite în trecut, să citească istoria economică și financiară a României. Acolo sunt multe lucruri care te pot ajuta în prezent. 

Eu M-am Săturat să Aud si sa Citesc: "Nu șade bine ca multe idei ale guvernării Partidului Comunist să se regăsească în prezent: o întreprindere de stat, care mai are pe lângă ea o grădiniță, o cresa, o școală, un liceu( fie el profesional), o cantina , poate si un club sportiv”.

Nu șade bine ca in agricultură să existe sisteme de irigații, sisteme de mecanizare auto, să existe depozite de legume, fructe si cereale. Toate sunt ideei comuniste, centralizate" .

Din păcate ,Toate dar, Toate Partidele (cu excepția Partidului România Mare și a pro-comunistilor) au contribuit la acest capitalism-neoliberal. 

Rezultatul se vede prin migrația umana prin lipsa muncii și a specialiștilor în multe domenii. 

Va rog , nu mai copiați de la altii ce trebuie să facem pentru că impozitul pe familie nu se poate implementa în România, nu trebuie făcute Camere de Comerț pentru a ajuta fermierii( că ne spune un expert chinez), statul nu este bun în economie( cum spun organisme divetse), etc.
Luați Legi și organigrame ale firmelor și agențiilor avute în 1989 și studiați. 

Din păcate internetul Nu spune lucruri bune si reale despre economia Românească de înainte de decembrie 1989. Păcat! Hadrian


Din nou, despre Fondul Suveran
Da! Sunt fericit că Guvernul României lucrează la acest proiect important. Este important în perspectiva Salvării Patrimoniului Național Economic. 

În proiect există pentru început 27 de societăți comerciale în care Statul prin Guvernul său detine in potofoliu diverse procente (de la 1% și până la 100%).
Din nefericire, lipsesc companii importante la care Statul detine acțiuni: TAROM, Uzina Constructoare de Mașini Reșița (UCMR), OLTCHIM Vâlcea, C.E.C, EximBank, Compania de Uraniu, companii din agricultură și turism local (ex. Compania de Turism, Hoteluri și Restaurante Dobrogea-Litoral), Instittutul de vaccinuri Cantacuzino, ServHidroelectrica, Îmbunătățiri Funciare, etc.
Sincer, mă asteptam sa vă o altă sumă (75-100) la numărul de intreprinderi pe care Statul le pune in "cosul" Fondului Suveran. 

Ceea ce toată lumea afirmă că bugetul v-a pierde 2-3 miliarde anul viitor (2018) , eu vă spun că lucrurile, teoretic, nu stau așa. 
Gânditi-vă că aceste ,2-3 miliarde lei, pe care Statul le primeste ca dividende în 2018 nu vor intra la buget și apoi ies de la buget pentru investiții. Acei bani vor rămîne în întregime pentru investiții. Bugetul nu v-a săraci. Banii din dividende nu se mai plimbă. 
Teoretic, statul v-a câștiga doar din taxe si impozite. Accizele și TVA vor avea o mai bună colectare și vor crește ca absorbție pentru buget. Asigurările sociale și impozitele pe salar și profit vor crește și ele ca absorbție si cantitate, dar și datorită eficientizării economiei de stat. Repet, teoretic. Practic , vom vedea.

Asa, să ne ajute Dumnezeu!
Hadrian
Munca nu ține de regimul politic 
Munca nu ține de regimul politic. Da, ține de cultura si educația oamenilor. 
Indiferent că guvernul era condus de Gheorghe Gheorghiu Dej , Dăscălescu, Văcăroiu, Boc sau Ponta cultura si educația de a muncii trebuia să fie literă de lege.
Din păcate, perioada în care Statul prin Guvernul său a avut o protecție socială clară a fost în perioada 1945-1989. Aici ma refer de la educație, loc de munca si o locuință. Marile intreprinderi asigurau chiar și grădinițe, școli și aveau cantine. 
După 1989 toate aceste lucruri au dispărut. Guvernele au închis întreprinderile, au permis oamenilor sa-si cumpere locuințele unde stau, au schimbat profilul școlilor, etc.
Cel mai regretabil este că conceptul de a muncii a dispărut. Statul te ajuta să intri în cîmpul muncii iar dacă nu reușiai mergeai pe șantierele patriei ( înainte de decembrie 1989).
Munca si numai munca a făcut ca România să aibă specialiști în multe domenii de activitate, calitatea serviciilor și produsele oferite la export au făcut ca datoria externa să fie achitată, cultura, sportul și învățămîntul aveau performanțe,etc.
Datorită învățămîntului care își schimbă în fiecare an programa, datorită distrugerii învățămîntului profesional, a creeri în fiecare mare oraș a unei universități, a anulării repartițiilor, o parte din tinerii sub 24 ani (conform unui studiu făcut de Eurostat 1 din 4 tineri din Romania) au ajuns să fie intretinuti de stat și/sau părinți. 
Va imaginați că în 15-20 ani, generațiile anilor 1970-1980 nu vor avea pensia întreagă sau chiar de loc. De ce? Pentru ca cultul de a muncii nu mai este la modă. Apoi , restul. 

Păcat că în cei 7 ani de acasă, "Munca " nu mai este un cuvânt la modă. Păcat că părinții nu se mai ocupă de copii si nu-i mai îndrumă să muncească, nu-i mai încurajează să muncească, etc.
Păcat, România posedă o mare rezervă umană.  Din păcate dacă nu se interesează nimeni ea se pierde. 

Hadrian 

Treptele cunoașterii

Miracolul informației a atins toate sferele sociale,mai puțin cele referitoare la politică ,acolo ,interfața concretului este pusă sub semnul imaginarului,dacă rezultatele progresului sunt trâmbițate pe toate canalele,situația din teren justifică, că este o falsă perdea a acestui fenomen.Capitalismul a asimilat noțiunile socialismului,clasa care reprezintă acest curent a șters din ideologia socialismului, care avea efecte pozitive asupra populației, exact ceea ce era mai important ,toți oamenii sa fie egali,implementând noțiuni care agravează situația economică si socială a întregii societății,ce mai la deal ,la vale, s-a încercat ca între cele două ideologii diametral opuse să rezulte un hibrid.Stadiul de sărăcie să fie din ce în ce mai accentuat,iar treburile în economie să fie încălcite ,încăt nici Satana să nu le dea de cap.Munca este pentru toți,dar rezultatele muncii se reflectă numai la o anumită categorie superioară a societății,ca atare,progresul este frânat,populația nu poate să parcurgă ,treptele cunoașterii.Cum s-ar spune,mare păcat,dar cum nu se ține seama de regula moralului,sălbaticia capitalismului,produce efecte secundare globale.
Eugenia Rada Ioniță
Construim birouri și moluri, dar când și fabrici?
Românie, Românie, cum de mai poți?
Nimeni nu se poate gândi că vine o zi când nu vei mai putea suflă, cand vei ajunge pe masa de operație. 

Toate marile orașe sunt invadate de construcții impunătoare care iti iau ochii: cca 90% moluri, birouri și magazine de tot felul. 

Este păcat că aceste pe acele locuri erau cândva uzine în care lucrau sute sau chiar mii de salariați. 

Revenind la moluri, constat că oamenii preferă să-și petreacă timpul liber în aceste clădiri. Aici găsesti te toate pentru toate gusturile. Mai nou am observat ca și unele instituții publice își deschid birouri (ce sume se plătesc pe chirie? ).

Deci constatăm că copiii nu mai fac sport, nu sunt rezistenți la diverse boli căci corpul uman nu se imunizeaza stând în magazin sau mol. Si altele și altele. 

Noile generații nu stiu , nu au fost învățate ce înseamnă să muncești , ce înseamnă o fabrică, cum arată o fermă agricolă și ce eforturi trebuie să faci. Oare orele de practică făcute înainte de decembrie 1989 au fost puse degeaba?

Nimeni Nu spune că de fapt Produsul Finit Vandut aduce bani. Cam 60 % din economiei face comerț, o parte face componente pentru diferite produse ce urmează a fi asamblate( marea majoritate în afara țării) și o mică parte face produsul finit în România. 

Hadrian

Atentie, Dragă CSAT!

Dragă Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT) ar trebui să te autosesizezi în urma unui recent raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în care se arată că România în perioada 2010-2015 a ocupat locul doi în lume ca EMIGRARE , find  devansata doar de Siria (stat măcinat de război).
Oficial ar fi ca 3,4 milioane de cetățeni români în lume, neoficial cca 6 milioane din care 4 milioane ar fi în Europa.  În aceste cazuri ar trebui să instaureze un cod roșu de resurse umane si astfel:

- să organizezi în termen de 100 de zile alegeri anticipate locale și parlamentare cu noi consilii și un nou parlament reduse numeric cu 25%,
- să reduci și reorganizezi cu cca 20%-30% tot aparatul central guvernamental,
- să instaurezi stare de urgență în domeni ca educație , sănătate si economiei.  Transformarea a cca 30-40 % din actualele licee teoretice în licee  industriale cu un cadru legislativ clar și parteneriat public-privat pentru practică,
- să iei în serios un Inventar al tuturor cetățenilor apți de muncă cu vârsta între 18 ani și 60 ani,
- să spui public ce sume de bani au intrat în țară în perioada 2010-2016 din partea diasporei și pe ce s-au cheltuit ele.

Depinde de tine viitorul securității umane și economice a României.

Hadrian

Draga Alianță (PSD-ALDE) trezește-te!

Dragă Alianță (PSD-ALDE),

să ști că ar trebui să te oprești din experientele tale asupra economiei și sistemului fiscal românesc. 

Lumea se schimbă. Politica capitalista-neo-liberală încet se schimbă cu politica capitalista-națională.

 Dacă ofițerii care ies , azi ,mâine la pensie intră în instituțiile guvernamentale și companiile de stat, nu am făcut nimic. Cand la 40-45 ani te retragi la pensie( profesional este vârsta maturității) înseamnă că urmărești să profiți. 
Ieșirea ( de exemplu a  unui procent de 30%) din corpul ofițerilor ( din toate armele) activi la pensie înseamnă o breșă în sistemul de apărare și securitate națională. La acest lucru se gândește cineva?

La fiecare 3 sau 6 luni, micșorati accizele și taxele spunind că avem bani pentru bugetul de stat, apoi iar majorati spunînd că nu a mers colectarea sau altceva. Nu suntem capabili să menținem nici o lege financiară sau comercială mai mult de câteva luni. Mai merită să investesti în România?

Câte companii mai trebuie să înstrăinați din patrimoniul statului pentru a rămîne la putere?
Fără să gândiți, încet dar sigur diminuati si bugetul de stat. 
De ce  nu se înțelege că este nevoie de intreprinderi și în patrimoniul de stat. Dacă nu se vrea sub forma Fondului Suveran să se gândească și altceva. 
Numai din taxe si impozite nu se crează un buget național. 

Păcat că nu mai trăiește Alexandru Ioan Cuza să se deghizeze și să vadă România reală, așa cum este cu bune si rele.
Din păcate și el a fost trădat.

Hadrian


9 SEPTEMBRIE 1948, ZIUA NAȚIONALĂ A REPUBLICII POPULARE DEMOCRATE COREENE
Membrii Asociatiei “Romania Muncitoare”, luand parte la receptia organizata cu prilejul Zilei Nationale a Coreei Populare, la 5 septembrie anul curent, urand si pe aceasta cale un calduros “La multi ani” poporului coreean prieten si mult succes pe calea aleasa, fara imixtiuni din exterior, pe principiul respectarii independentei nationale si suveranitatii si al neamestecului in treburile interne ale acestui stat!

Acum câteva mii de ani, în timp ce HWANUNG, fiul Cerului guverna peste oameni, un tigru și un urs doreau neapărat să se transforme în oameni. Cei doi l-au rugat pe Hwanung să le îndeplinească dorință, iar acesta le-a promis că îi va transforma, dar le-a pus o condiție. Transformarea lor va fi posibilă numai dacă vor fi capabili să stea într-o grotă timp de 100 de zile și să mănânce doar usturoi. După câteva zile, fiindu-i frică de întunericul din peștera și simțind nevoia să vâneze, tigrul s-a dat bătut, iar după numai 21 de zile ursul s-a transformat în femeie și i-a cerut lui Hwanung să-i găsească un soț. Cuplul a dat naștere unui fiu, DANGUN, regele care a creat GOJOSEONUL, primul regat din peninsula coreeana.
Această frumoasă legendă stă la baza fondării a ceea ce este astăzi plastic cunoscută drept “țara dimineților liniștite”Choson, în limba coreeana sau Coreea, pentru români.


Originile vieții și ale primelor civilizații pe pământ coreean se pierd în negura timpului. Ustensilele de piatră datând din paleoliticul inferior au fost descoperite în grota calcaroasă de la Keunmuru, localitatea Sangweun, în vecinătatea capitalei R.P.D. Coreene, Phenian. Dovezile arheologice aduc cu sine urmele unei societăți matriarhale şi în care principala activitate economică o constituia vânătoarea. Strămoșii coreenilor fondează însecolele 8-7 I. Hr. primele lor formațiuni statale, GojoseonBuyeu şi Djinguk. Gojoseonul, așa cum am arătat, are reputația de a fi intrat în istorie drept prima formațiune statală a Peninsulei Coreea și care se întindea pe un vast teritoriu, cuprinzând nord-vestul peninsulei coreene de astăzi şi provinciile Liaodong şi Liaohe din China de astăzi.
  Populația celor trei regate avea aceeași origine antropo-etnica şi vorbea aceeași limbă. Produsele metalice introduse în perioada celor trei regate au avut un rol însemnat asupra ţărilor vecine Coreei, având o mare influenţă chiar şi asupra dezvoltării civilizaţiei japoneze. În anul 586Capitala Gojoseonului este transferată în fortăreaţă Djang – An, în Phenianul de astăzi, din această perioadă datând şi introducerea budismului în Coreea, în secolul al 4-lea.
Koryo, primul stat coreean unificat vede lumina zilei în 918, cuprinzând întregul teritoriu coreean şi va dăinui sub această formă timp de 470 de ani.
În 1403, coreenii crează prima tipografie din lume cu litere metalice, iar în anul 1446, o comisie de savanţi sub conducerea poetului Son – Sam Mun elaborează alfabetul naţional coreean.

Anii de dominație japoneza nu au reușit sub nicio forma sa știrbească unitatea națională a poporului coreean, care, mai mult decât atât, a ieșit din anii grei de lupta de guerila împotriva regimului militarist japonez cu mult întărit.
La scurt timp după eliberarea Coreei, la 15 august 1945, urmare a unor triste conjuncturi geo strategice, norii negrii ai divizării încep sa planeze asupra Tarii Dimineților Liniștite.
In fata acestei situații, Partidul Muncitoresc Coreean a propus, în martie 1948, reunificarea tarii prin constituirea unui organism legislativ suprem, urmare a unor alegeri generale care sa aibă loc în toată Coreea, având ca punct terminus formarea unui guvern popular și democratic, care presupunea unirea tuturor forțelor, atât din Nord, cat și din Sud. In aprilie 1948 are loc la Phenian o conferință comuna a reprezentanților partidelor și organizațiilor sociale de pe ambele laturi ale paralelei de 38 de grade, cu participarea a 695 de delegați din 56 de organizații. La invitația lui Kim Il Sung, un mare număr de personalități sud coreene iau parte la acest major eveniment.
In cele din urma, conferința adopta “Rezoluția cu privire la situația politica a Coreei”  și “Apelul către toți coreenii”, condamnând alegerile separate din Coreea de Sud și preconizând instaurarea unui guvern unic. Pe aceasta baza, la 9 septembrie 1948, este proclamata Republica Populara Democrata Coreeana.
In concordanta cu Articolul 17 al Constituției Socialiste din 1998, “independenta, pacea și solidaritatea sunt ideile de baza ale politicii externe și principiile activităților externe promovate de RPDC”. Cu atât mai mult, “statul trebuie sa stabilească relații diplomatice, cat și politice, economice și culturale cu toate tarile prietene, pe principiul completei egalități în drepturi, independentei și respectului mutual, al neamestecului în treburile interne și al câștigului reciproc”. RPDC este membra a majorității organizațiilor internaționale, la data de 17 septembrie 1991, fiind admisa în ONU.
  România si R.P.D. Coreeana au stabilit relații diplomatice la 26 octombrie 1948, la aproape doua luni de la proclamarea statului coreean, tara noastră fiind al patrulea stat care a recunoscut Guvernul condus de Kim Il Sung. In 1951 se deschid în ambele Capitale și misiunile diplomatice. Partea romana a dat dovada de solidaritate sincera cu poporul coreean în anii grei ai războiului, trimițând ajutoare umanitare în valoare de circa 160 milioane de lei, precum și mai bine de 200 de vagoane de alimente și medicamente. Peste 200 de copii și tineri coreeni au beneficiat de aportul cultural și științific al învățământului romanesc, păstrând frumoase amintiri din perioada în care s-au desăvârșit intelectual, studiind în tara noastră.


Pana în 1989, romanii au construit în “tara dimineților liniștite” o fabrica de tractoare, una de ciment, una de medicamente și doua spitale complete (la Phenian și Nampo).
Cele doua tari au astăzi orientări politice diferite, însă romani simplii, precum și partide de stânga și asociații au strânse legături cu poporul coreean, luând cunoștință și sprijinind tendințele sale progresiste. Iata, așadar, ca nici distanta mare care desparte tarile noastre, și nici schimbarea de regim nu au împiedicat și nu poate împiedică popoarele roman și coreean sa se simtă aproape și sa dezvolte intre ele o prietenie trainica.
Ciprian POP

Membrii ARM, alaturi de Excelenta Sa, Ry Piong Du, Ambsadorul Extraordinar si Plenipotentiar al R.P.D. Coreene in Romania


BRICS Plus – Un nou pas spre extinderea gobală
Publicat în 4 septembrie 2017 de Dan Tomozei

Una dintre principalele decizii adoptate în cadrul celui de-al nouălea summit BRICS desfășurat în aceste zile în China, la Xiamen, vizează trecerea la formatul BRICS Plus, prin atragerea în organizaţie a cât mai multor ţări cu economii emergente, în curs de dezvoltare. Anul acesta, liderii din Egipt, Guineea, Mexic, Tadjikistan și Thailanda s-au alăturat țărilor BRICS. (Xinhua, Radio China Internaţional, China Daily)
Alături de extinderea la BRICS Plus, o altă direcție de abordare vizează modul în care, în viitor, țările membre și partenere vor realiza investiții străine. Discuția are ca linie de start cele 197 miliarde USD investite de cele cinci țări membre, în 2016, din care numai 5,7% au fost înregistrate între membrele BRICS.
În această realitate statistică, China, prin vocea președintelui Xi Jinping, susține necesitatea ca țările BRICS să promoveze o cooperarea economică practică, pentru a “dezlănțui” potențialul în domeniul comercial, al investițiilor, serviciilor monetare și financiare, conectivității, dezvoltării durabile, inovării și cooperării industriale.
Mai mult, președintele Xi a cerut liderilor BRICS să realizeze o conectare a strategiilor naționale de dezvoltare, pentru a stimula potențialul de creștere al fiecărui membru. Cele cinci țări ar trebui să identifice domeniile de convergenţă politica și prioritățile lor de dezvoltare, pentru construirea unei piețe comerciale și de investiții. Pentru aceasta, China va aloca 500 de milioane yuani (aproximativ 76 milioane USD) pentru cooperarea economică, tehnologică și pentru schimburile dintre țările BRICS.

Banca de Dezvoltare BRICS a fost lansată la Shanghai

Apoi, BRICS Plus trebuie promovat pentru a construi o rețea deschisă și diversificată de parteneri de dezvoltare pentru membrii organizaţiei, cât timp China a făcut „alegerea corectă” în ceea ce privește aprofundarea reformei, și va continua pe această direcţie.
Propunerea BRICS Plus a fost prefațată de președintele Xi Jinping cu un proverb chinez care spune că „este ușor să rupi o săgeată, dar este greu să rupi zece săgeți legate împreună„. Sensul dat de liderul de la Beijing urmărește construirea unei rețele deschise și diversificate de parteneri de dezvoltare. Mai mult, modelul BRICS Plus poate transforma mecanismul BRICS într-o platformă mai largă și mai cuprinzătoare, prin intermediul căreia mai multe economii emergente să participe la dialog și cooperare.
De la constituirea BRICS, în urmă cu zece ani, valoarea economiei chineze a crescut cu 239%, China contribuind tot mai mult la dezvoltarea economiei regionale și globale. Mai mult, volumul total al exporturilor și importurilor de mărfuri a crescut cu 73%. China a devenit cea de-a doua mare economie a lumii, contribuind tot mai mult la dezvoltarea economică regională și globală.

Ţările BRICS atacă o poziţie mai importantă la nivel mondial

China susține că inițiativa “O centură, un drum” nu trebuie privită ca un instrument de impunere a unei agende geopolitice, ci ca o platformă de cooperare practică. Inițiativa nu este o schemă de ajutorare externă, ci una care susține dezvoltarea interconectată, printr-o largă consultare, asigurând la o contribuție comună, beneficii comune.
De aceea, țările BRICS ar trebui să susțină o globalizare economică deschisă, inclusivă, echilibrată și benefică pentru toți.
Necesitatea apropierii intereselor țărilor emergente și în curs de dezvoltare a fost una dintre temele subliniate în cadrul summitului de la Xiamen, țări care ar trebui să contribuie la construirea unei economii mondiale deschise, să sprijine mecanismele comerciale multilaterale și să se opună protecționismului. China susține că guvernarea economică globală ar trebui reformată pentru a crește reprezentarea și vocea acestui grup de țări, pentru a da un nou impuls în reducerea decalajului de dezvoltare Nord-Sud și pentru stimularea creșterii economice mondiale.

BRICS – O altă variantă de a conduce lumea

Datele statistice prezentate în cadrul evenimentului arată că, în ultimii zece ani, ponderea celor cinci țări BRICS în economia globală sa dublat, acestea contribuind cu mai mult de jumătate la creșterea globală.
PIB-ul țărilor BRICS a crescut cu 179%, comerțul cu 94%, iar populația urbană cu 28%. Toate acestea au contribuit în mod semnificativ la stabilizarea economiei globale și la readucerea acesteia la creștere, oferind beneficii evidente celor peste trei miliarde de locuitori ai celor cinci țări.
Cu acest argument, președintele Xi Jinping a susținut că piețele emergente și țările în curs de dezvoltare ar trebui să fie mult mai implicate pe plan mondial, deoarece BRICS, ca platformă cu influență globală, vizează mai mult decât cele cinci țări membre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu