duminică, 3 iunie 2018

România Muncitoare – Nr.266 din IUNIE 2018


România Muncitoare

IUNIE 2018


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.266 din IUNIE 2018

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543
Interesul personal și apoi cel național

Nu mi se pare corect sa asistam pentru a doua oara la dispariția unui partid parlamentar (primul în legislativul anterior, Partidul Poporului, și acum, în 2018, Partidul Mișcarea Populară). Nu este corect să apară un alt partid ce nu a participat la alegerile parlamentare din 2016 și sa facă guvernul pentru perioada 2018-2020.

Jucând "uite guvernul, nu-i guvernul", partidele politice românești vor constata ca marile companii internaționale vor pleca din România, iar firmele mari private românești vor închide porțile sau devin mai mici. Astfel, bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, dar și bugetul local vor avea de suferit în privința încasărilor. 
Acum ceva timp, sindicatele de la Uzina Dacia făceau grevă pentru a sensibiliza autorizațiile naționale ca este nevoie de autostrăzi în România,  directorii francezi de la Uzina Dacia explicau ca este penibil sa faci în România o zi cu tirul plin de mașini de la fabrică la granița cu Ungaria și apoi o zi traversezi Europa (Ungaria - Franța). Ne semnalau  și despre infrastructura făcută de alte tari ca Maroc, India sau Iran pentru ca grupul francez sa investească și acolo. 
Guvernul României a semnat cu guvernul Chinei un parteneriat în valoare totală de cca. 7 miliarde euro pentru diverse domenii cum ar fi energie și agricultura. Nimeni nu a mai zis nimic. Pentru centrala Nucleara de la Cernavodă ne tot lăudăm ca vom face ceva cu reactoarele 3 și 4. Vorbe, deși China a întins o mana de ajutor. 
Mai nou, tot China ne întinde o mână și pentru infrastructura României. 
Cumpărăm din Statele Unite elicoptere militare, deși exista o fabrica în România, în colaborare cu grupul european Airbus . Recent, am fost avertizați ca vom rămâne fără fabrică, se va muta în alta țară.... Lipsă de comenzi și nerespectarea clauzelor de către România... 
Am eliminat aproape toți marii întreprinzători privați români. Am distrus prin vânzare sau faliment fabrici, combinate și companii care în decembrie 1989 erau profitabile și aveau comenzi la export și în țară. 
Vindem pământul agricol al țării. Nu ne interesează sa facem pentru fermieri irigații și depozite pentru depozitarea recoltelor. 
Mai importante sunt indemnizațiile speciale și cum se pot găsi fonduri pentru ele decât cum facem ceva pentru țară. Hadrian Soluții pentru Pilonul II de pensii


În loc sa ieșim în mass media sa facem declarații pro sau contra privind viitorul pilonului II de pensii, ar trebui sa ne adunam și sa cautam soluții. 
Toată lumea știe ca nu poți suporta majorarea pensiilor fără o susținere financiara în spate. Eu am început sa caut deja soluții :1. Din procentul de 6% din total încasări impozit asigure sociala pensie al fiecărui angajat :
4% merge la Pilonul II în contul individual al angajaților 
1% merge ca investiție în Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare 
1% merge sub forma de depozite bancare. 
Se pare că această variantă nu o sa fie susținută. 2. O suma fixa, de exemplu 100 lei, pentru Pilonul II. 3. O combinație între Pilonul II ( 75 lei) și Fondul Suveran (25 lei). 4. O combinație între Pilonul II (75 lei) și plasarea în bănci a banilor (25 lei). La toate acestea, trebuie redus și comisionul de administrare pentru Pilonul II, la 2,50 - 2,75%.Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare trebuie validat rapid și început sa meargă în vara anului 2018. Altfel vom avea 2% sau 3% și nu vom putea face față cheltuielilor numai din colectarea de taxe și impozite.  Hadrian


Interviu cu David A Marin, un tânăr militant pentru societatea socialistă, pentru pace, pentru comunism, pentru progres social, președinte al organizației de Tineret a Partidului Socialist, delegat la Întâlnirea Partidelor Comuniste și Muncitorești de la Bruxelles, din Aprilie 2018 (interviu efectuat de Sergiu Fendrihan)

1.Câți participanți credeți că au fost de la conferința de la Bruxelles?
DM. Au fost în jur de 20-30 de organizații din toată Europa, de regulă cel puțin 2 delegați pe organizație, deci aș spune că în jur de 40-50 de oameni.
2. Cum ați fost întâmpinat de organizatori și de ceilalți participanți ?
DM. KKE - partidul comunist grec - este un partid excepțional din ceea ce privește atitudinea și disciplina cadrelor, cât și faptul că dispune de multe resurse pe care le gestionează de decenii întregi eficient. Este un partid muncitoresc marxist-leninist autentic, și ca urmare tratează participanții marxiști cu respect și cu intenția de a îi ajuta cu sfaturi, colaborare și oportunități. Nu am decât lucruri bune de zis. Dimitris Koutsoumbas, președintele, mi-a trimis salutări pentru tovarășul președinte Rotaru și pentru tovarășul vicepreședinte Zbăganu, ce întreține relații internaționale cu multe partide comuniste. Am avut un dialog foarte productiv cu tovarășul Papadakis din Politburo, iar tovarășul Giorgos Marinos a fost foarte ospitalier și încurajator, bucurându-se mult să vadă din ce în ce mai mulți tineri în funcții reprezentative pentru partidele marxiste din Europa. Pe alți participanți îi cunoaștem dinainte - pe Lari Miniailo din Partidul Comunist Muncitoresc Finlandez, pe care îl cunoșteam din Atena când am participat ca delegat al Uniunii Tineretului Socialist, la festivalul KNE - tineretul comunist grec. Acum se ocupă de relații internaționale și este în biroul executiv pe Helsinki, un om excepțional, cu o determinare și energie politică ridicată. Atât el cât și eu eram, acum un an și ceva, în situația de a încerca să începem o organizație de tineret fără să avem tineri, iar acum Uniunea Tineretului Socialist are peste 10 membri, în 2 orașe diferite, iar focarul său din Helsinki crește pe zi ce trece. Mai cunoșteam și pe tovarășii din Olanda - am cunoscut, de asemenea, mulți alți comuniști remarcabili, din Suedia, din Norvegia, din Rusia, din Ucraina, din Ungaria... În Ucraina situația este extrem de dificilă și am înțeles de la tovarășul Zbăganu că unul dintre delegații ucrainieni este acum în închisoare. Toți au fost deschiși și plini de vitalitate, chiar și cei de peste 70 de ani.
3. Ați reușit să legați unele contacte cu ceilalți participanți care pot să devină punți de legătură între partidele comuniste /socialiste din țara noastră și din celelalte țări?
DM. Tovarășul Zbăganu a tot legat relații importante de-a lungul anilor, cu diverse organizații comuniste, și pe câțiva din cei prezenți îi cunoșteam și eu deja din Atena, unde am mai avut întâlniri bilaterale. Am ținut și acum întâlniri bilaterale sau trilaterale cu diverse partide, toate erau curioase să cunoască mai multe despre situația comuniștilor din România, despre PSR și UTS, la fel cum am fost și eu curios despre situația lor. De notat și acțiunea pe care am ținut-o în București, în solidaritate cu activiștii din Partidul Comunist Polonez persecutați de autorități pentru articolele din ziarul Brzask. A fost tot o urmare a acestor contacte și relații. Am avut discuții foarte interesante cu Partidul Comunist din Norvegia, Partidul Comunist din Suedia, cu Partidul Comunist din Olanda, am continuat dialogul constant pe care îl am oricum prin corespondență cu Lari Miniailo din Finlanda... PSR și UTS au tovarăși pe tot globul - Palestina, Macedonia, Finlanda, Siria, Olanda, Spania, Albania, Pakistan, Norvegia, Suedia, Columbia, Venezuela, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Cipru, etc. Acestea sunt doar o parte din țările tovarășilor cu care am discutat personal - cei europeni au fost regăsiți și la Bruxelles, pe ceilalți i-am cunoscut la Atena.
4. Aveți impresia unei consfătuiri constructive pentru lupta noastră?
DM. Mecanismul acesta internațional de solidaritate există - sigur, stânga radicală este și ea divizată, dar există atât o corespondență internațională cât și o consfătuire constantă și constructivă. Ceea ce se naște acum este o nouă internațională, iar datoria noastră este de a menține o integritate și o coerență ideologică, marxist-leninistă (deși nu dogmatică, întrucât marxismul este un sistem de gândire critică ce se adaptează la noi condiții obiective și materiale, ce pot prezenta unele divergențe de la țară la țară) pe plan internațional, să învățăm constant de la tovarășii noștri din străinătate, să învețe și ei de la noi. Să nu stăm cu nasul pe sus zicând că ei nu înțeleg cum e la noi, și să nu pretindem că înțelegem noi mai bine cum e la ei - să colaborăm și în acest sens să ne facem și o puternică autocritică. Pe multe teme sociale, de exemplu, mișcarea comunistă din România sângerează datorită rănii social-conservatoare, rană pe care trebuie să o bandajăm. Social-conservatorismul dăunează grav sănătății comuniștilor români, stricându-ne atât imaginea peste hotare, făcând recrutarea de tineret dificilă pe plan național. De văzut cum în Irlanda comuniștii au câștigat multă popularitate prin implicarea lor esențială în mișcarea #RepealThe8th, prin care legile anti-femeie, șoviniste și chiar fascistoide legate de avort au fost reprimate. Argumentul irlandezilor a fost excelent - și aici se observă o problemă de clasă. O femeie săracă ce ajunge în ipostaza în care are nevoie să facă o asemenea procedură medicală nu își permite să evite legea și este forțată să dea viață unui copil pe care evident nu îl poate crește în capitalism, iar o femeie bogată își permite să evite legea deși și-ar fi permis și creșterea copilului (nu ca ar trebui să fie obligată să continue sarcină). Într-un context socialist, unde oamenii, educați și prosperi, se pot proteja mai bine și pot să mențină și o familie, deși nu sunt obligați să o facă, situația este mai diferită, însă a obliga orice femeie să continue sarcina (chit că nu este cetățean irlandez, erai practic blocată în țară dacă se afla!) este hain. Implicarea comuniștilor în campania pentru a scoate legea a fost foarte importantă pentru că apară femeia și apară mai ales femeia muncitoare. Tot irlandezii au început în Cork o campanie de colectivizat case, intrând în casele goale de ani de zile, abandonate, și restaurându-le pentru locuire (sunt mai multe case goale și abandonate în Irlanda decât oameni pe străzi, și sunt foarte mulți oameni pe străzi). De la asemenea proiecte ce aduc atât mai mulți oameni progresivi pe calea marxist-leninistă cât și mulți tineri trebuie să învățăm și noi. Aveți impresia unei consfătuiri constructive pentru lupta noastră ?
5. Categoric! Ce puteți spune despre starea de spirit a participanților?
DM. Motivațională, chiar și ucrainienii - în Ucraina un antifascist a fost ars pe cruce anul trecut, iar batalionul Azov, neo-nazist, luptă cu armele pe stradă și ucide oameni inocenți în calitate de grup paramilitar legal. Daca până și ucrainienii sunt activi și dau dovadă de curaj, starea de spirit este ridicată indiferent de problemele cu care ne întâlnim. Este important să ne menținem puternici și solidari.
6. Ce aspirații de viitor va anima din punct de vedere al luptei politice?
DM. Trebuie să construim conștiință politică și conștiință de clasă. Lenin scrie în Ce-i de făcut că noi, comuniștii, trebuie să facem legătura dintre lupta de clasă și celelalte lupte politice ale categoriilor oprimate (lupta împotriva rasismului structural și instituționalizat, lupta împotriva colonialismului și neocolonialismului, etc.). Trebuie de asemenea să distrugem miturile anticomuniste în discursul nostru, să atacăm mecanismul ideologic psihologizat al capitalismului globalizat, al consumismului. Ca membru din biroul executiv al PSR, si ca președinte UTS, prioritatea mea este formarea unui nucleu de tineri marxist-leniniști ce vor agita, educa și organiza, chit ca nu se va putea vorbi de acumulare de masă din start. Fluidizarea mecanismului internațional între organizații de tineret (prin evenimente precum festivalul KNE din Atena, WFDY, etc. cât și dialog constant) cât și fluidizarea mecanismului internațional între alte organizații de partid.PENTRU UN STIL DE VIATA SANATOS

EWOUT: ”Am ajuns la concluzia că vreau să dau o șansă dietei Jelinek”

Ewout misc ca cineva fara scleroza multiplă
Nu mai am simptome evidente de SM și trăiesc, mă mișc și gândesc ca cineva fără SM.”
Ewout (32 de ani) este o persoană activă și dinamică. Pe lângă serviciu și activitățile pe care le întreprinde în prezent ca liber profesionist, se ocupă și de acest website și, în plus, face sport de două ori pe săptămână. Cu toate acestea, acum patru ani lucrurile stăteau cu totul altfel.
Ewout a fost diagnosticat cu scleroză multiplă (SM) în 2010. Cu un an înainte începuse să prezinte simptome precum amețeli și amorțeală în picior. Dar nu le-a dat importanță, a crezut că amețelile erau din cauza faptului că dormea prea puțin, iar senzația de amorțeală în picior era de la alergat.

De la ”primul ajutor” la scanerul RMN

Cu toate acestea, la sfârșitul verii anului 2010 aceste simptome nu mai erau de ignorat: “Am mers la fizioterapeut pentru că îmi simțeam gâtul și umerii complet rigizi și la fiecare vizită veneam cu alte plângeri care păreau să nu aibă nicio explicație logică. Atunci când colțul gurii a început să își piardă mobilitatea și să se lase, fizioterapeutul a considerat că problema nu este de competența lui și mi-a recomandat să merg mai degrabă la medicul de familie”. Atunci Ewout a conștientizat că problema lui era mult mai gravă și nu ținea de primul ajutor, ci mai degrabă de scanerul RMN.
În timpul scanării RMN, asistentul a menționat întâmplător că Ewout era examinat pentru SM. Acest lucru a i-declanșat un semnal de alarmă. Ewout le-a împărtășit vestea celor din jurul său: “Când am spus la serviciu că e posibil să am SM, un coleg mi-a spus că știe pe cineva din trecut care a reușit să lupte contra bolii cu ajutorul unei diete. Dar nu avea mai multe detalii.” Ewout a intrat pe internet și, după ce a căutat şi a întrebat în diverse surse, a ajuns la site-ul overcomingmultiplesclerosis.org.

Diagnosticarea cu scleroză multiplă (SM)

Am citit toate informațiile de pe site și am ajuns la concluzia că vreau să încerc dieta lui George Jelinek și stilul de viață aferent. Am stabilit că dacă după un an nu văd niciun efect, o să încep să iau tratament medicamentos. Din fericire, nu s-a mai ajuns la asta niciodată. ” Câteva săptămâni mai târziu, când a auzit de la neurolog că este diagnosticat cu SM, știa deja ce trebuia să facă: practic, a aruncat tot din frigider și a început un nou stil de viață.

Scanarea RMN după un an de dietă Jelinek

Privind RMN-ul cranian al lui Ewout după un an de dietă “Jelinek”, neurologul său a fost uimit de recuperare, dar nu a putut spune nimic mai mult. “Doctorul nu recunoaște legătura dintre SM și stilul de viață și aici se încheie discuţia “.

Sport și meditație

Între timp, la aproape patru ani după diagnostic, Ewout se simte în continuare foarte bine. Face sport în mod regulat, aleargă distanțe lungi (16 km) și face tracțiuni la bară, dar reușește, de asemenea, și să se odihnească bine. “La început am meditat în fiecare zi, dar acum fac asta mai degrabă atunci când simt nevoia. În plus, încerc să trăiesc cât mai mult posibil în prezent”. Și din acest punct de vedere se poate spune că stilul de viață “Overcoming Multiple Sclerosis” l-a adus pe calea cea bună.

Ce mai face Ewout în 2018?

Articolul de mai sus a fost publicat în iunie 2014, dar ce mai face Ewout în iunie 2018?
Acum am (aproape) 35 de ani și în urmă cu opt ani am fost diagnosticat cu SM recidivantă. De atunci nu am luat niciun medicament și mi-am păstrat încrederea în noul meu stil de viață, fără excepție și în măsura în care ținea de mine. Nu mai am simptome evidente de SM și trăiesc, mă mișc și gândesc ca cineva fără SM. Deoarece totul a devenit atât de normal și a trecut atât de mult timp de la diagnosticare, pot spune că această afecțiune nu mă mai preocupă atât de mult. Bineînțeles că unele lucruri rămân neplăcute,  de exemplu atunci când merg să mănânc în oraș sau că nu pot lua medicamente, și bineînțeles, că nu pot consuma 99% din produsele din supermarket sau fast food de pe stradă. Dar cred că acesta este un preț mic pentru a trăi o viață normală și sănătoasă. Actualul meu neurolog mi-a spus că, dacă nu i-aș fi spus, nu ar fi știut că am SM.

PUNCTE CARDINALE


Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a fost primit joi, pentru prima oară, de Kim Jong-un, în apropierea summitului de la 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean.
Kim Jong-un s-a plâns de „hegemonia SUA” şi şi-a manifestat speranţa de a creşte cooperarea cu Rusia.
Pe măsură ce progresăm în a ajusta situaţia politică în faţa hegemoniei americane, sunt dispus să schimb păreri în profunzime cu conducerea dumneavoastră şi sper că aşa vom face de acum înainte”, i-a transmis liderul nord-coreean lui Lavrov.
Am evocat în detaliu situaţia internaţională şi în particular problemele care este necesar să fie soluţionate pentru a se ajunge la o denuclearizare a peninsulei coreene prin crearea unui sistem stabil de pace şi securitate”, a declarat Lavrov, citat într-un comunicat.
Şeful diplomaţiei ruse l-a invitat pe liderul nord-coreean în Rusia: „Veniţi în Rusia, suntem foarte bucuroşi să vă primim”, i-a spus Lavrov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu