sâmbătă, 13 octombrie 2018

Guvernul Arabiei Saudite, principalul responsabil pentru soarta jurnalistului Jamal Khashoggi

 
 
Guvernul Arabiei Saudite, principalul responsabil pentru soarta jurnalistului Jamal Khashoggi


Dispariția subită a jurnalistului saudit, Jamal Khashoggi, care nu a mai fost fost văzut de când a intrat în localul Consulatul General al Arabiei Saudite de la Istanbul, pe 2 octombrie, a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din mai multe țări occidentale.

Potrivit presei americane și britanice, însăși familia regala saudită a ordonat o operațiune pentru a-l atrage pe binecunoscutul publicist al Washington Post înapoi în Arabia Saudită de la domiciliul său din Statul american Virginia și a-l reține, pentru articolele numeroase în care condamna cu dovezi tangibile abuzurile din tara sa.



Oficialii turci spun că o echipă operativa a structurilor de securitate saudite l-a așteptat pe domnul Khashoggi la consulat și, o data intrat în sediul misiunii consulare, l-a ucis, după ce, în prealabil, acesta își făcuse programare la consulat pentru obținerea unor acte în vederea căsătoriei cu o cetățeană a Turciei. Mai mult, mass-media din Turcia a dat recent publicității imagini ale unei presupuse echipe operative trimise de la Ryadh pentru a-l răpi pe jurnalistul dizident Jamal Khashoggi, într-o aparentă încercare din partea autorităților de la Ankara de a face presiuni asupra Arabiei Saudite ca să dezvăluie soarta dispărutului.



Cotidianul turc Sabah a publicat astfel fotografiile a 15 bărbați, care ar fi făcut parte din echipa de asasini, oferindu-le și numele complete și anii de naștere. Bărbații în cauza, posesori de pașapoarte diplomatice saudite, au sosit la Istanbul pe 2 octombrie, pe calea aerului, folosind curse de linie, (chiar ziua în care Khashoggi a dispărut în clădirea consulatului saudit din oraș), plecând în seara aceleiași zile, folosind aeronave private. Posturile de televiziune din Turcia au transmis clipuri video cu respectivii indivizi, precum și imagini ale traficului auto în afara consulatului înainte și după dispariția lui Khashoggi, imagini în care apare inclusiv o camionetă neagră cu geamuri fumurii, pe care poliția locala nu a putut-o identifica.

Domnul Khashoggi a fost un critic proeminent al guvernului saudit, și în special al Printului moștenitor Mohammed bin Salman. Mai mulți dintre prietenii lui Khashoggi au afirmat că în ultimele patru luni, înalți oficiali saudiți, au făcut presiuni asupra lui Khashoggi pentru ca acesta sa se întoarcă în țara sa natală.



De asemenea, potrivit celor relatate de acesta prietenilor apropiați, oficialii saudiți i-au oferit un loc de muncă la nivel înalt pentru guvern.
Cu toate acestea, ziaristul s-a arătat foarte sceptic față de aceste oferte, ba chiar s-a temut pentru viata sa.



Potrivit colegilor săi de breaslă, aceasta dispariție oribila prezintă o serioasa problemă politică pentru Administrația Trump, deoarece Printul bin Salman este foarte apropiat de Jared Kushner, ginerele Președintelui Donald Trump și Consilierul Casei Albe.


Regimul de la Ryadh are o lunga istorie în ceea ce privește încălcarea libertății de exprimare și a drepturilor omului:


În octombrie 2014, trei avocați, dr. Abdulrahman al-Subaihi, Bander al-Nogaithan și Abdulrahman al-Rumaih, au fost condamnați la opt ani de închisoare pentru că au folosit Twitter pentru a critica Ministerul Justiției.



Poetul și filosoful Raif Badawi a fost condamnat la 1000 lovituri de bici și 10 ani de închisoare pentru că a folosit blogul său liberal pentru a critica clericii Arabiei Saudite. Starea sa de sănătate este acum deosebit de precara.



Tânărul Dawood al-Marhoon a fost arestat la vârsta de 17 ani pentru ca a participat la un protest antiguvernamental. După ce a refuzat sa devina informator al autorităților, el a fost torturat și forțat să semneze un document "în alb", care mai târziu avea să conțină "confesiunea" lui. La procesul lui Dawood, procurorul a cerut pedeapsa cu moartea, în timp ce i s-a refuzat posibilitatea angajării unui avocat.





Autoritățile din Arabia Saudită continuă să refuze accesul unor organizații independente pentru apărarea drepturilor omului, cum ar fi Amnesty International, și chiar adoptă măsuri punitive, inclusiv prin intermediul instanțelor, împotriva activiștilor și a membrilor familiilor victimelor care au contactat Amnesty sau presa internațională....toate acestea într-un stat susținut de Domnul Trump și de „principalul exponent” al democrației și al drepturilor omului la nivel global, Statele Unite, de asemenea, și principalul furnizor de arme al Casei al Saud...

Ciprian POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu