sâmbătă, 15 decembrie 2018

România Muncitoare – Nr.272 din DECEMBRIE 2018

România Muncitoare

DECEMBRIE 2018


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.272 din DECEMBRIE 2018

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

Românie, Românie!

"Hai sa dam mina cu mina, 
Cei cu inima română, 
Sa-învârtim hora frăției
Pe pământul României!" 
Pornind de la versurile scrise de Vasile Alecsandri, anul 2018 (ce a mai rămas din an) și, mai ales, 2019, ar trebui sa  găsească toată clasa politică, parlamentara și neparlamentara la masa negocierilor și a unui proiect comun, pe plan național și internațional. Timpul trece în defavoarea noastră. Multe tari sunt prietene doar din interes. Avem un rezervor de resurse naturale de invidiat. Păcat ca nu profitam, ca stat, de acest lucru. 

În România "Dezinformarea și Manipularea" au câștigat. 

În România " Interesul de grup și personal" a câștigat. 
În România " Trădarea" a câștigat. 

În România " Patriotismul și Dragostea de Tara" au pierdut. 

În România, este o ciudățenie ca tot ceea ce aparține statului ca și companie, ca firma trebuie privatizat, trebuie micșorat sau închis. În concluzie, Statul Nu este un bun administrator. De aici, gândesc ca imaginea aceasta o avem ca tara, între parteneri de afaceri, etc. Păcat. 

În România, " Istoria" Nu este studiata cu atenție, fapt pentru care suferim și vom suferii ca stat. Va rog sa va uitați cu Mare atenție la filmele istorice românești, va rog sa citiți cu Mare atenție cartea " Ciocoii vechi și noi". 


Haideți Să Nu dam vina pe Europa, pe Rusia sau Statele Unite... Ar trebui sa vedem care Sunt soluțiile prin care Putem repara sau salva ceva din Patrimoniul Economic de Stat. 

Politica este complicata iar cei care au negociat în numele României Nu au adoptat o politica adecvata și în avantajul financiar și economic al României ca stat. Nu în avantajul public al României. 
Un alt punct Negativ a fost ca Nu știm ce vrem. Nu am avut o Strategie Clara și Coerenta În Nici un Domeniu de activitate la nivel Național. 

După decembrie 1989, dar mai ales după 2007, anul întrării României în Uniunea Europeană, cea mai importantă resursa a început sa dispară. Resursa umana. 

Toată lumea știe, dar nu se face nimic. 
La mulți ani, România! Hadrian

România de Centenar

Din păcate, România este tara unde lucrurile nu merg într-o direcție bună

România este în urma celorlalte state din Uniunea Europeană. Cu orice. Sunt pline ziarele și presa de... marile Investiții. Din zece. una produce ceva. Restul comerț și imobiliare. 
Toată Europa este plină de autostrăzi și cai ferate, în România ele nu se pot realiza, cele existente sunt reparate parțial. 
După decembrie 1989, cu "ajutor intern", România a cunoscut o dezintegrare industriala, o vindere pe bucăți a terenului agricol, un atac frontal împotriva a tot ceea ce este investitor mare și important romanesc. 
Când peste 50% din terenul agricol este în proprietatea străinilor, iar în România nu mai există mari centre de industriei alimentara, îmi vine sa plâng... În ultimii ani am avut producții foarte bune la diverse cereale. Dar ele au stăpân străin (producția de cereale). 
O țară plina de dealuri și podișuri (peste 35 la suta din topografia tarii) numai bune de plantat pomi fructiferi și vita de vie, este nevoita sa le  cumpere din zona mediteraneana...


În fiecare an România, experimentează legi ca fiscalitate, pensii, justiție, învățământ; fapt ce nu ne permite dezvoltarea reala a țării. 
În 2018 constatam ca cei mai mari investitori în zona istorica Transilvania - Banat sunt Ungaria, Germania și Austria, sub diverse forme. Guvernul României doar colectează taxe și impozite și mai puțin reînvestește aici. 
Turismul poate fi un miracol al economiei, însă nu poate fi făcut, singur. 
Un fost ministru al transporturilor spune ca metroul bucureștean are de suferit economic și financiar din cauza faptului ca spatiile comerciale din zona metroului sunt dirijate de Sindicatul acestei companii și nu de companie. Oare, în câte companii de stat lucrurile funcționează asa? 
Cel mai important lucru pe care l-am pierdut după decembrie 1989 este patriotismul și dragostea de neam și țară. Aceasta împreună cu nerespectarea promisiunilor electorale au făcut ca resursa umana sa plece din România. 
De Centenar doresc României, un sincer: La mulți ani!C E N T E N A R   E Ş U A T

Nici în cele mai negre vise nu mi-aş fi imaginat că centenarul va eşua în felul ăsta. Îmi imaginam că nu va fi perfect, că vor fi multe opinteli, dar un eşec de asemenea proporţii nu cred că-l sperau nici duşmanii.
Tot anul, chiar şi cînd s-a vorbit despre centenar, s-au folosit doar lozinci. Acţiuni au fost prea puţine şi nu neapărat de la cine ar fi trebuit să se ocupe de eveniment. Poate că e mai bine. Dar să vedem cum au decurs lucrurile.
1. Domnul de a Cotroceni a fost total neinteresat de eveniment, mai degrabă dornic să ne strice bucuria, pentru că pe el nu-l interesează România şi românii chiar mai puţin; îl interesează doar confortul personal. Un sfat, pe viitor poate să nu mai ducă mîna în partea stîngă, pentru că am aflat deja că acolo are, eventual, doar o piatr, nici urmă de o inimă adevărată..

2.Clasa politică se pare că a uitat complet ce eveniment ar trebui să sărbătorim, ei sînt ocupaţi cu micile lor răfuieli personale, departe de idealurile de acum 100 de ani. Probabil Brătienii se răsucesc în mormînt, văzîndu-şi urmaşii. Cine să mai trîntească azi uşa marilor puteri pentru a obţine Marea Unire, cînd liberalii minusculi de azi votează la Bruxelles contra României ? Sper ca românii să-i aibă în  vedere la viitoarele alegeri şi să nu-i mai voteze.

3. Nici guvernul, mai bine zis guvernele, nu prea s-au preocupat de centenar. Nereuşitul monument de la Alba Iulia stă mărturie că doar a trebuit făcut ceva. Poate doar activitatea ministerului de externe şi, probabil, parada militară să mai ridice puţin ţinuta evenimentulul. Din păcate, mă tem că vor fi iarăşi nişte discursuri sterile despre momentul unificării, semn că politicienii noştri nu au înţeles nimic. Nu pot vorbi despre clasă politică, pentru că nu există mai mult de 10-15 oameni politici adevăraţi ţi nu mai mult de 5 capabili să trîntească uşa în nas marilor puteri. Restul pot fi eventual "politruci", cum se exprima domnul preşedinte.

4. Nu în ultimul rînd noi toţi purtăm vina pentru acest centenar eşuat. Am ajuns să fim şi noi interesaţi doar de problemele noastre mărunte şi de distracţii şi mai mărunte, de tipul mici, bere şi manele, fără nă ne gîndim că, dacă ţara asta e aşa, în bună parte e vina noastră a tuturor şi să nu-i mai găsim vinovaţi mereu pe alţii.

În consecinţă, vom avea parte de un centenar eşuat şi pentru asta noi toţi suntem de vină! AMARANTA
C E   A Ş   D O R I    P E N T R U     Ţ A R A   M E A     A C U M


Pentru că, întîmplător sau nu, ziua naţională cade în postul Crăciunului, mi-aşi dori cîteva cadouri.
1. În primul rînd aş dori ca ţara mea să fie cu adevărat a mea, nu a multinaţionalelor, nu a jocurilor politice făcute de puternicii de la Bruxelles, nu a mai ştiu eu cui de pe planetă, care a mai găsit ceva de luat de pe aici.

2.Aş dori ca poporul ăsta să-şi recapete demnitatea pe care o parte din înaintaşii soştrii au avut-o, pentru că, dacă erau ca cei de azi, nu am mai fi existat ca naţiune.Felul în care mulţi dintre cetăţenii noştri se comportă e sub nivelul oricărei colonii.

3.Aş vrea să fim mai harnici şi să nu tot aşteptăm să ne rezolve altcineva problemele. Acolo unde se munceşte, din păcate doar în agricultură, rezultatele încep să apară, chiar dacă mai greu. Important e să-l înlocuim pe "să ne dea" ori "să ne facă" cineva, cu hai să vedem ce se poate face ca să schimbăm lucrurile. Şi să ne apucăm de treabă. Tînguiala penibilă de acum nu ne face bine.

4.Aş vrea să vedem că fumcţionează domnia legii şi că e valabilă pentru toţi. De la "prima doamnă" la doamnele care trebuiau să vegheze la respectarea legii şi au încălcat legea, de la bătăuşii din cîrciumi la delicvenţii care dau foc, pretinzînd că protestează.

5.Vreau linişte şi sărbători frumoase. A fost un an greu, le merităm.

6. Vreau o clasă politică responsabilă, care să nu-şi mai închipuie că lumea îi votează pentru ca apoi să-şi bată joc de noi.

7- Vreau ca natura să ne iubească, dacă şi noi o iubim.

Şi cu asta gata! Am ajuns la cifra 7, semn că totul e în mîna Domnului.

Respect pentru România nu și pentru politicieni

Respect România pentru ca este tara mea. Sunt cetățean al ei. Dar, din păcate, doar atât...
Nu înțeleg ce se întâmplă cu adevărat în România. 
Din cauza neputinței, a lipsei de viziune asupra viitorului tarii, a neglijentei conducerii centrale de la București, a conducerii în parte a fiecărui minister,  a fiecărei companii de stat, a fiecărei agenții guvernamentale,  a crescut dorința de autonomie financiara a marilor orașe și a unor zone istorice. 
Județul Cluj, prin conducătorii sai, a încercat să obțină fonduri europene pentru construcția unui spital regional. Cam 95%-96% din fonduri europene, restul din fonduri proprii. Cei de la București, prin intermediul organismelor competente trebuiau sa vine cu stampilele și semnăturile de rigoare. Am înțeles ca nu le vor da, simplele aprobări pentru ca România v-a lansa în 2020-2021 Programul Spitale Regionale. 
Când toată lumea financiara și economica și mai nou cea sportiva recunoște ca prin diverse Fundații, Ungaria ajuta la dezvoltarea unor anumite zone : Transilvania și Banat, conducerea centrala de la București, nu spune nimic. 
Surprinzătoare sunt și aceste Investiții continue în imobiliare și magazine comerciale. 
În Investiții pentru producerea finita a unui produs Nu se spune Nimic. Investim în componente auto și în rest prea mult Nu știu. 
Știu autoritățile naționale ca în Timișoara un investitor a plătit creind un bulevard (costul a fost peste 1 milion euro) din propriul buzunar și la donat apoi primăriei? 
Din ce trăiesc oamenii, bugetul de stat? 
În anii 2017 și 2018, toate cele bune companii de stat au trebuit sa verse milioane de lei la bugetul de stat. De Investiții se spune ca au fost puși bani deoparte. De văzut, vedem altceva. Vorbim de autostrăzi și trenuri de mare viteza. Realitatea este alta. 
Promisiuni au fost, promisiuni vor fi. Faptul ca carburanții sunt aproape de nivelul Uniunii Europene, băncile dau credite în România dublu ca în tarile mana, diverse produse alimentare sunt mai mari ca în Uniunea Europeană, nici un om politic nu vorbește corect direct. Ni se spune : "ca asa trebuie. De la Bruxelles, Uniunea Europeană ne impune." Acest lucru, Nu îl mai cred. 
Autoritățile României Nu fac nimic și așteaptă sa vadă ce se întâmplă cu o parte din Diaspora care v-a avea un soc cât de curând. Toți care Nu au acte, Nu lucrează legal în diverse țări din Uniunea Europeană vor fi expulzați în România. Atenție deja acest lucru se știe în Marea Britanie, ultimele masuri luate de Austria și Italia ne duc spre asa ceva. 
Oare autoritățile României știu ca suntem, în unele tari din Europa, considerați, încă, emigranți și nu europeni? 
Cârnații, fasolea, putina muzica și discursurile la Unitate de Ziua Naționala a României, nu mai au același efect pentru cetățeanul de rând. 
Comparați, va rog, perioada 1961-1989 și perioada 1990-2018. Cu bune și cu rele. Va rog sa comparați din punct de vedere economic și financiar, la nivel macro, și apoi educational, social, sănătate la nivel individual. 
Hadrian 

Cincinalul 2019-2024

Eu as propune sa ne întoarcem la cincinal și un plan de acțiune :

Anul 2019

1. Inventarierea patrimoniului agricol(privat și de stat) al României, 
2. Inventarierea patrimoniului economic(privat și de stat) al României, 
3. Inventarierea financiar (privat și de stat) al României, 
4. Inventarierea infrastructurii (apa, canal, gaz, energie electrica, rutier, aerian, feroviar, tot ce este navigabil, telecomunicații, etc.), 
5. Inventarierea patrimoniului turistic și al așezămintelor de sport, 
6. Inventarierea patrimoniului cultelor și așezămintelor culturale, 
7. Inventarierea silvica a României, 
8. Inventarierea spitalelor, școlilor, a azilelor de bătrâni, a centrelor de copii, a penitenciarelor, 
9. Inventarierea locuințelor și a populației. 
10. Inventarierea centrelor și laboratoarelor de cercetare  în toate domeniile. 
Tot acest inventar sa fie făcut în perioada 15 ianuarie - 15 septembrie 2019.
Inventarierea populației, locuințelor și a resurselor umane pe bune, pe corect în perioada 1 februarie - 1 aprilie 2019.
Schimbarea totala a fiscalității. 
Deoarece, acum salariații sunt cei care suporta fiscalitatea în România, va propun ( de la 1 martie 2019):
- TVA - ul diferențiat : 0% și 14%, 
- impozitul pe salariu sa fie progresiv : cotele de 7%, 14% și 23%,
- impozitul asigurări sociale pe salariu : 20%,
- un singur impozit global pentru persoanele juridice și independente. Pentru IMM-uri, persoane independente, cooperative agricole și uniuni meșteșugărești 7,5% din venitul net, adică venitul fără TVA. Pentru restul de companii 12,5% din venitul net, fără TVA. 
Defalcat : 7,5% din care 4,5% merge la asigurări sociale și 3% este impozit pe venit. 
12,5 din care 7,5 % merge la asigurări sociale și 5% este impozit pe venit. 
Tot aici procentul de 2% din impozitul pe salariu, respectiv 20% din impozitul pe venit pentru donații și o schema pentru sponsorizări și Investiții în echipamente și utilaje cu reduceri la impozit pe venit. 
- accizele modificate. De exemplu as pune o taxa egala la carburanți: 275 euro / 1000 l= 150 euro acciza + 75 euro taxa infrastructura + 35 euro taxa de mediu(ecotaxa) + 15 euro taxa de sănătate; la tutun: 2 euro/1000 țigarete = 1 euro acciza+ 0,5 euro taxa de mediu (ecotaxa) +0,5 euro taxa de sănătate. 
Reîmpărțirea corecta a taxelor între bugetul de stat și bugetul local. Eliminarea impozitului pe autoturisme. 
Transformarea în acțiuni a tuturor datoriilor fata de bugetul consolidat al statului și bugetele locale pe care le au toate companiile, statul preluând aceste acțiuni, urmind sa decidă dacă vinde sau nu apoi ,total sau parțial acțiunile respective. Sa se ia în calcul ca referință situația financiară la 1 octombrie 2018. Perioada în care se face acest lucru este 15 ianuarie - 15 iulie 2019.
Toate marile proiecte naționale (autostrăzi, cai ferate, porturi și aeroporturi, zone turistice, zone silvice, spitale, unități de învățământ ) sa fie făcute fie de stat, fie în parteneriat public - privat. Populația apta de munca și care nu are de lucru v-a lucra și se v-a califica pe aceste șantiere. Pentru anul 2019 as prefera investiile în sănătate, educație, știință, turism( o stațiune balneara as reface) și agricultura+amenajarea râurilor. As repara 40 km de cale ferata și as repara 100 km drum local, as repara 30-40 km drum național, as construi 20-30km autostrada, toți banii rămași la companiile de stat ca profit, vor fi reinvestiți. 
Banca Naționala a României trebuie să-și schimbe statul de funcționare.

O parte dintre investițiile din România

După privatizările companiilor și firmelor mai mici sau mai mari pe care statul le-a avut în patrimoniul sau, constatam ca viața și condițiile sociale se înrăutățesc. Multe proiecte privind Investițiile în aceste unități au fost mai mult teoretice și mai puțin practice.
De partea cealaltă la puținele companii de stat investițiile nu se mai pot face deoarece bugetul de stat le absoarbe toate fondurile (din rezerve și profituri și tăieri din investițiile propuse). 

La principalele companii și firme de stat se observa în anii financiari 2017 și 2018 o blocare totala a investiților în aceste unități. O alta prostie este separarea în mai multe firme, care fac ca produsul final sa coste mai mult. 


Exemplu în domeniul energiei:

- Hidroelectrica (prin principalele hidrocentrale de pe Dunăre (Porțile de Fier I și II) dar și restul de hidrocentrale) are nevoie de o retehnologizare rapida. Normal de servicii acestea ar trebui să se ocupe cea care a proiectat, a făcut și instalat turbinele : Uzina Constructoare de Mașini Reșița. Surpriza dar trebuie făcută licitație și Uzina nu poate participa singura la licitație. Trebuie ajutata de HidroSev. O companie de stat. De ce oare nu se dorește fuziunea celor trei firme? 
Este o simpla investiție. Cheltuielile ar fi apoi mult mai mici.
In anii financiari 2017 și 2018 Hidroelectrica a făcut profit însă a trebuit sa predea banii la bugetul de stat. 
- NuclearElectrica Cernavodă este o companie de stat care necesita Investiții masive. Timpul trece și ne tot chinuim cu investițiile. Ba le facem, ba le aminam. Apropo, uzina de Apa Grea din Drobeta Turnu Severin, ar putea trece în subordinea NuclearElectrica. 
- Termocentralele nu știu câte Investiții ar trebui sa suporte. Păcat, aveam și materiei primă și mai multe utilități o țineam de la ele. 
Mari privatizări au adus în multe cazuri reduceri ale activității și închideri de firme și companii. Din păcate în multe domenii de activitate. Bizar dar în multe cazuri Investițiile și păstrarea personalului de specialitate erau menționate în contractele de privatizare. După diverse perioade, dintr-un foc, nu mai sunt comenzi, utilajele sunt vechi și neperformante și multe alte scuze. Prin vinderea pe bucăți a marilor uzine s-a câștigat dublu sau triplu decât prețul de achiziție. 
Suntem prostiți ca este nevoie de Investiții masive în sistemul de operare și distribuția energiei electrice. Dar ce sa vezi, România are legislație necorespunzătoare investițiilor și reducem la minim investițiile, în România condițiile meteo nu au permis desfășurarea în condițiile cele mai bune.... Etc. 
România nu este capabila sa administreze portul Mangalia. Dam în administrare unei firme olandeze. 
Siderurgic suntem la pământ. Nu am fost în stare sa ținem doua, trei combinate. La multe din ele statul a reușit sa modernizeze câte ceva, înainte și după 1990, apoi după privatizările rapide, totul este dat la fier vechi. 
Industria alimentara a fost o industrie puternica. Pământul arabil al României, aparține investitorilor externi în proporție de peste 50%. Putem sa avem producții masive de cereale, legume și fructe, care nu vor fi prelucrate decât o mica parte în România, restul merg în afara tarii. 
Infrastructura rutiera este un dezastru. 
Infrastructura feroviara lasă de dorit. 
Silvicultura încearcă sa tina și ea pasul cu timpurile actuale. 
Acestea sunt doar o parte din investițiile propuse și realizate de companii și unități economice de stat și privat. 
De multe ori nu trebuie sa investești decât în: puțin timp, un dialog, hârtie, guma, pix, creion. 
Nu trebuie să uităm că o Companie Mare, Unita poate negocia mai bine, orice. Cu cât avem mai multe companii mai mici cu atât avem o poziție slaba economic și la negocieri. Ma refer la compania de stat. 
Hadrian


Cine și ce a negociat?

Cine și ce a negociat intrarea României în Uniunea Europeană? Nu cea oficiala ci cea neoficiala? Cea din spatele ușilor închise. Poate peste 50 de ani, poate niciodată vom afla sau nu, de ce nu putem face chiar nimic și suntem încurajați sa plecam în lumea mare. 
Din anul 2007 nu contează culoarea partidului de la guvernare, nici cea a președintelui tarii, căci s-a întâmplat exact același lucru :
- vinderea masiva de teren agricol producătorilor și investitorilor străini. 
- distrugerea sistematica a mediului de afaceri intern, romanesc. Marile întreprinderi au trebuit vândute sau și-au redus activitatea. 
Din păcate multe dintre firmele străine au probleme financiare și economice și chiar judiciare în tarile lor de origine, în România ele câștiga contracte bănoase cu statul. 
- România, după unele noi surse, are peste 6 milioane de cetățeni în afara tarii. Dintre acestea cca 2 milioane de persoane lucrează ca sezonieri, deci întra și ies din tara, câteva luni pe an. 
- foarte multe legi se schimba de câteva ori pe an. 
- nu exista o legislație prin care sa se încurajeze și protejeze economia autohtona, locala; procentul produselor românești ar trebui ridicat la 60%-70%, la toate produsele din marile magazine. 
- România exporta( vorba vine) mare parte din materia prima bruta, multe componente industriale și mai puțin produse finite, terminate. 
- Investiții în companiile de stat Nu se fac. Banii se recuperează pentru bugetul de stat. 
Un alt subiect interesant este legat de legile justiției. Tot timpul au existat nemulțumiri legate de acest subiect. Toate partidele au trimis ca europarlamentari, persoane ce nu sunt cu inima și sufletul pentru România. Acum vedem ca unele dintre ele chiar "lovesc" România. 
Uniunea Europeană nu a făcut decât sa ne blocheze orice apropiere de contractele încheiate cu alte tari care nu sunt din Europa. De exemplu ne interzice contracte economice cu Rusia și alte tari din Asia (ba ca susțin terorismul, ba ca sunt comuniste, ba ca drepturile omului, etc.) ca sunt sub embargou.... dar tari din vestul Europei semneaza individual cu tarile de mai sus contracte de miliarde euro și dolari. 

Istoria este un lucru pe care România se încăpățânează sa Nu o citească.  Hadrian 
Extinderea exporturilor americane către CubaFuncționari americani și omologii lor cubanezi au organizat o conferință pentru a explora extinderea exporturilor agricole americane către națiunea insulară. Înalții oficiali de la Ministerul Agriculturii din Cuba s-au întâlnit astăzi cu o delegație americană de oameni de afaceri și membrii ai Congresului pentru a discuta modalitățile de deschidere a pieței cubaneze pentru exporturile de produse agricole americane.
Pierderile economiei americane se cifrează la circa 1,5 miliarde de dolari sub presiunea relațiilor tensionate dintre administrația Trump și Cuba. Există, de asemenea, restricții financiare impuse de embargoul artificial menținut de administrația Trump, în pofida dezacordului comunității internaționale.
Congressman-ul american republican, Rick Crawford, care a făcut parte din delegație, a declarat că rezultatele alegerilor intermediare ar putea conduce la o deschidere pentru S.U.A., dar numai dacă noua Cameră va adopta o abordare bipartizană pentru a relaxa restricțiile comerciale pe relația cu Havana.

Cele două State Coreene vor face schimb de date privind bolile contagioase

Cele două State Coreene vor face schimb de date privind bolile contagioase

Republica Coreea și Republica Populară Democratică Coreeană (RPDC) au convenit vineri, 9 noiembrie, să lanseze un program-pilot pentru schimbul de informații privind bolile contagioase, ca parte a măsurilor de cooperare în sectorul sănătății.
Acordul a fost semnat în timpul unei reuniuni la biroul comun de legătură intre cele doua state, în orașul de frontieră  Kaesong,  între Vice-ministrul sud-coreean al Sănătății și Bunăstării Sociale, Kwon Deok-Cheol și omologul său din Republica Populară Democratică Coreeană (RPDC), Pak Myong - Su.
Cele două părți au convenit, de asemenea, să promoveze diverse proiecte pentru diagnosticarea și prevenirea bolilor contagioase, cum ar fi tuberculoza și malaria.
Cele două Coreei au decis să instituie un sistem de răspuns comun pentru bolile transmisibile, programul pilot urmând să înceapă la sfârșitul acestui an.
La rândul său, Ministrul nord coreean al Sănătății și-a exprimat speranța că reuniunea va servi pentru ca toți coreenii să se bucură de o viață sănătoasă.
Ca parte a apropierii dintre Seul și Phenian, în ultimele luni, au avut loc o serie de întâlniri intre autoritățile de cel mai înalt nivel, cu privire la aspecte cum ar fi o legătură feroviară directă sau colaborarea în sectorul forestier și al protejării ecosistemelor. Ciprian Pop

Consiliul Național al Asociațiilor de Prietenie și Solidaritate dintre Popoarele Român și Cubanez

COMUNICAT

Sambata, 8 decembrie 2018, a avut loc Conferința „Consiliului Național al Asociațiilor de Prietenie și Solidaritate dintre Popoarele Român și Cubanez” din România. Au participat reprezentanți ai asociațiilor, fundațiilor și grupurilor care promovează prietenia și solidaritatea cu Republica Cuba și demnul său popor, supus unui embargou dur și inuman, de peste o jumătate de secol, din partea celei mai mari puteri economice și militare de pe planetă, Statele Unite ale Americii-SUA.

Dintre participanți se pot enumera: Cristian Ciobanu, Coordonator Consiliul Național al Asociațiilor de Prietenie și Solidaritate dintre Popoarele Român și Cubanez; Constantin Rotaru, Președint Partidul Socialist Român; Ion Hotinceanu, președinte al Asociației de Prietenie româno-cubaneză ”Jose Marti”; Petre Ignatencu, președinte fondator al Asociației de Prietenie Româno Cubaneză ”CHE GUEVARA”; Crețu Constantin, președinte al Asociației ”Geniul Carpaților”; Petrică Dima, Asociația de Prietenie România-Cuba; Gheorghe Ungureanu, Asociația ”Fidel Castro” Curtea de Argeș; Ciprian Pop, Asociația România Muncitoare.

Invitați de onoare au fost E.S. Roberto Cesar HAMILTON MAGAÑA – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cuba în România, și E.S. Victor Ramon CARAZO - Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bolivariene Venezuela în România

În cadrul conferinței au fost prezentate activitățile desfășurate de asociațiile componente pentru promovarea imaginii și preocupările poporului cubanez în a rezolva problemele sale sociale, economice și culturale, în contextul embargoului SUA.

În urma dezbaterilor, participanții și-au exprimat angajamentul de a continua activitatea de promovare, prin toate formele și mijloacele disponibile, a menținerii prieteniei dintre popoarele român și cubanez, prin prezentarea realităților existente în „cea mai mare insulă a Antilelor”, acest lucru fiind cu atât mai necesar în actualul context geopolitic în care Administrația Trump a demarat un program de masuri menit sa facă și mai aspră viata poporului cubanez și producând serioși pași înapoi către politica războiului rece, pe care am fi dorit-o uitată.

În încheiere participanții la conferință au dezbătut și aprobat Declarația de Solidaritate cu poporul cubanez pentru ridicarea embargoului SUA.

La finalul Conferinței a avut loc un moment de comemorare a Comandantului Fidel Castro.

8 decembrie 2018

-----------------------

DECLARAȚIA CONFERINȚE NAȚIONALE 
DE SOLIDARITATE CU CUBA
  
Reprezentanții organizațiilor de prietenie și solidaritate întruniți în cadrul Conferinței Naționale a Consiliului Național al Asociațiilor de Prietenie și Solidaritate între popoarele român și cubanez (CNAPSC), luând în discuție efectele, extrem de nocive, provocate de blocada economică, comercială și financiară împusă Cubei de către guvernele Statelor Unite, a adoptat următoarea 

D E C L A R A Ț I E

CNAPSC, condamnând toate guvernele Statelor Unite pentru instituirea criminalei blocade economice, comercile și financiare pe care au impus-o, timp de peste o jumătate de secol, Cubei și înăsprirea măsurilor restrictive impuse de actuala administrație americană, susține, necondiționat, intensificarea acțiunilor de luptă contra acestei blocade. 
CNAPSC cere Statelor Unite să elibereze imediat teritoriul cubanez Guantánamo, pe care l-au ocupat într-un mod abuziv și ilegal.

CNAPSC cere Statelor Unite să înceteze toate programele de subversiune și destabilizare pe care le promovează împotriva Cubei și cere să-i respecte suveranitatea și independența.

CNAPSC cere Statelor Unite oprirea imediată a posturilor de radio și televiziune care, la modul cel mai ordinar și ilegal posibil, dezinformează și mint în legătură cu realitățile cubaneze.

CNAPSC consideră că se impune o solidaritate participativă și efectivă a organizațiilor noastre de prietenie prin intensificarea activității menite să promoveze adevăratele realități cubaneze și să contracareze campaniile mincinoase promovate de dușmanii poporului cubanez prin mass-media și pe rețelele de socializare. 

Consiliul Național al Asociațiilor de Prietenie și Solidaritate între popoarele român și cubanez își reafirmă angajamentul de a continua fără rezerve apărarea Revoluției Cubaneze, exprimându-și, de asemenea, solidaritatea și sprijinul necondiționat pentru apărarea Republicii Bolivariene Venezuela în fața atacurilor continue ale dreptei din această țară, servil aliat al imperialismului american.

București,
08 decembrie 2018Ostilitatea SUA împotriva Cubei provoacă nemulțumire în rândul întregii cumunități internaționale

Directorul General pentru relația cu Statelor Unite din Ministerul Cubanez al Afacerilor Externe, Carlos Fernandez de Cossio, a descris ca o provocare pentru comunitatea internațională escaladarea ostilității Washingtonului față de tara sa.

Statele Unite provoacă încă o dată comunitatea internațională, care, la 1 noiembrie, a respins aproape în unanimitate comportamentul ilegal și irevocabil privind anunțarea de către Departamentul de Stat al SUA a noilor măsuri punitive fata de Cuba, pe lângă continuarea blocadei injust impuse chiar dacă, la ONU, aproape toate Statele lumii s-au pronunțat împotrivă, 189 din cele 193 state membre ale organizației multilaterale au susținut textul vizând renunțarea la blocada.

In pofida acestui aspect, miercuri, Statele Unite au anunțat extinderea listei companiilor cubaneze cu care cetățenii americani nu au voie sa interacționeze. Hoteluridin  destinații turistice importante din Havana, Varadero și din provincia centrală Villa Clara, precum și magazine și centre comerciale, sunt noile obiective ale politicii agresive promovate de Președintele Donald Trump de când a ocupat Casa Albă, în ianuarie 2017, eforturi extraordinare de eliminare a apropierii bilaterale inițiate de predecesorul său, Barack Obama.


Escaladarea restricțiilor anti-cubaneze ale Washingtonului  este des criticata chiar și în SUA, atât societatea civila, mediul academic, cat și de oamenii de afaceri, care  solicită o relație de bună vecinătate între cele două națiuni.
Ciprian PopCuba se prezintă românilor
Cu premiza că este una dintre cele mai sigure destinații din lume, Cuba a prezentat operatorilor de turism din România o serie de produse pentru a promova turismul din această țară, în contextul Târgului de Turism desfășurat la Romexpo de vineri pana duminică, 18 noiembrie.
Autoritățile cubaneze lucrează pentru a sărbători cea de-a 500-a aniversare a capitalei cubaneze, Havana, ocazie cu care se vor deschide noi hoteluri și infrastructura turistică a țării se va mări considerabil, de asemenea, Havana va sărbători cei 500 de ani de atestare documentară cu un Târg de Turism de mare amploare și cu masivă prezentă internațională, ce urmează sa aibă loc în luna mai a anului 2019.
Reprezentantul Ministerului Turismului din Cuba pentru Europa Centrala și de Est, David Lobaina Frometa, a fost prezent în aceste zile la București pentru a împărtăși cu operatorii de turism din România din panoplia de oferte și pachete turistice menite sa aducă mai aproape de sufletul românilor "cea mai frumoasă insulă pe care au văzut-o ochii omului", așa cum foarte plastic o numea Cristofor Columb atunci când a acostat pentru prima oara pe coasele Cubei.
Turiștii romani ar trebuie să știe ca cea mai mare insulă din Antilele Mari nu oferă numai soare și nisip, ci și un inegalabil patrimoniu cultural din perioada colonială, parcuri naționale și lucruri unice pentru amatorii de scufundări.
Cuba este o țară liniștită, sigură și care îi întâmpină pe toți vizitatori, în special pe români, iar cei care doresc sa viziteze standul o pot face pana duminică, la orele 17.
Numeroși directori de agenții de turism, organizatori ai târgului, jurnaliști și personalități locale au vizitat standul Cubei de la Romexpo, iar reprezentantul autorităților cubaneze, la bază ghid de turism, a dat dovada de deosebita atenție și căldură în primirea oaspeților.
Ciprian Pop


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu