sâmbătă, 23 martie 2019

România Muncitoare – Nr.275 din MARTIE 2019România Muncitoare

MARTIE 2019


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.275 din MARTIE 2019

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543P R E S A    C E A    D E    T O A T E    Z I L E L E


De mai multă vreme am senzaţia că starea României e una de haos. Pare că totul e scăpat de sub control, că toţi vorbesc şi nimeni nu ascultă. Oameni politici, şi presă nu se interesează decît în aparenţă de oameni, le place doar să se asculte vorbind. La naiba cu problemele serioase! E ceva de senzaţie azi ? Atunci, vorbim numai despre asta, apoi, în ziua următoare, poate apare un incendiu, un accident în lant, o tîmpenie spusă de cineva cunoscut...., în sfărşit, ne descurcăm noi!

Am şi cîteva exemple. Nu voi începe cu politicienii, mereu aceeaşi, aflaţi prin diverse studiouri de televiziuni, ci cu poliţiştii. Sunt de acord ca atunci cînd au acţiuni spectaculoase, aceştia să fie lăudaţi, sau criticaţi dacă e cazul, chiar dacă se supără domnul Coarnă. Dar, aş vrea să-l văd pus la punct pe acest domn, de un moderator curajos, care să-l întrebe ce măsuri s-au luat contra celor care se cred stăpînii oamenilor, nu cei obligaţi să fie în slujba populaţiei. Cînd îi auzi pe majoritatea cum vorbesc cu cetăţenii, cît sunt de dezinteresaţi de problemele lor, te întrebi cine îi plăteşte ? Pentru că sunt cunoscute destule cazuri în care poliţiştii sunt mînă în mînă cu infractorii, cu unii procurori corupţi sau fac parte dintr-un grup organizat, ca în cazul multor retrocedări dubioase. Nici un post de televiziune, radio dau presă scrisă nu se preocupă de mulţime abuzurilor săvîrşite.

Un alt exemplu de absenţă a presei e cel al intereselor reale ale oamenilor, nu a subiectelor de primă pagină. De exemplu, un domn de la un post TV nu mai poate de grijă că nu avem autostrazi. La naiba cu trenurile, cu faptul că atîtea clădiri de patrimoniu se prăbuşesc, că am şi uitat că avem un ministru al culturii sau că autostrăzile atît de dragi lui nu vor salva tot felul de inconştienţi de la accidente, că pentru evitarea accidentelor trebuie, mai întîi, educaţi sau izolaţi demenţii care se transmit direct pe Fb, în vreme ce conduc  cu 200 pe oră. Altfel, autostrăzile atît de dragi domniei sale ar putea să nu rezolve nimic din acest punct de vedere. Dar, noi nu găsim cate un subiect comod, vorbim de el cu zilele şi uităm complet de altele. Ca exemplu, s-a vorbit despre Koveşi pînă la exasperare, dar toţi par să fi uitat că în acelaşi timp doamna preşedintă a Înaltei Curţi povestea cu nonşalanţă cum se întîlnea ea pe întuneric cu un alt preşedinte şi pleca, din greşeală, cu haina acestuia. În orice stat normal la cap, presa ar fi ridicat strigăte pînă la cer şi doamna ar fi trebuit să demisioneze în cîteva ore. La noi nimic. La aşa presă, aşa conducători. Nimeni nu-i trage serios la răspundere, aşa că nu avem de ce să ne mirăm de senzaţia de haos pe care o încearcă fiecare dintre noi! Cei de pe la canalele de ştiri sunt prea ocupaţi să-l asculte pe domnul Cristoiu cu tot felul de scenarii ce nu se îndeplinesc niciodată, ca să mai aibă timp şi de preocupările cetăţenilor. Tineţi-o tot aşa domnilor ziarişti, fără să observaţi marginea prăpastiei!.
Amaranta

A L E G E R I    E U R O P A R L A M E N T A R E


A început zarva cu alegerile. Parcă văd că, din cauza lor ,nu vom avea linişte nici măcar de Sfintele Paşti! Toţi se grămădesc să meargă la Bruxelles pe bani mulţi şi, cam atît... Că de acolo nu am auzit de bine, ci doar de rău. Sper că USR şi celelalte partide “securiste” ne vor respecta măcar sărbătorile, deşi nu cred că ştiu ce e respectul. De data asta, dilema nu e ce partid alegi, ci care securişti sunt mai puţin periculoşi, pentru că s-au infiltrat cam peste tot.

După cum se chinuie de luni bune domnul Pieleanu să tragă în jos ALDE şi după cum domnul ăla, am uitat cum îl cheamă, i-ar prefera pe securiştii din USR la Bruxelles, aş zice că partidul domnului Tăriceanu e ocolit de cei cu grade invizibile. Dar nu mai poţi miza pe inteligenţa şi bunul simţ al poporului român. Cel puţin a unor parlamentari (nu mai zic de dreapta sau de stînga, pentru că aşa ceva nu există), care privesc UE, cu toate instituţiile afiliate, ca pe un fel de noua “Înaltă Poartă” la care să se jeluiască stînd în genunchi şi aşteptînd să primească o funcţie pe care sunt incapabili să o cîştige altfel. Aşa că perspectiva e jalnică, chiar şi la PSD, nu pentru că echipa pentru UE nu e bună, cel puţin cei eligibili, ci pentru că nu se ia nicio decizie fără domnul Dragnea. Ştiam că are metehnele lui Băsescu, nelăsînd să crească nimic valoros în umbra lui, că partidul nu mai are lideri, ca să nu spun personalităţi, dar chiar aşa, să nu mişte nici frunza fără şeful partidului ? Cît priveşte noul PDL fost PNL, e tot mai aproape de soarta PNŢCD-ului. Le dorim înaintare plăcută spre prăbuşirea finală! Cam asta e!

Ba nu, era să uit, domnul Preşedinte o ţine dintr-o gafă în alta! Pot înţelege că nu-i pasă de România şi de populaţia ei (greu de numit popor o mulţime de oameni fără reacţie la nimic), care doar aşteaptă să rezolve alţii problemele, dar instinctul de conservare ar trebui să-l îndemne să priceapă limba română măcar cît să nu se facă de rîs. Altfel, s-ar putea să nu se mai simtă confortabil încă 5 ani, spre bucuria celor care, dacă s-ar alege iarăsi el sau un alt securist, umflat cu pompa în sondaje, venit ca să ne mai strice viaţa, suntem decişi să emigrăm. Deşi s-ar putea să mai avem o speranţă. Cu Codruţa la Bruxelles, s-ar putea ca acestea să fie ultimele alegeri erutoparlamentare. AMARANTA


Bătălia "Aurului" românesc

Am fost și sunt unul dintre aceea care urmăresc știrile economice și financiare din lume, dar mai ales, din Europa. Acum, in Romania, dar și în Italia, guvernele doresc să se folosească de rezerva de aur pentru a ajuta dezvoltarea economică. Surpriza vine că... nu se poate. Guvernul nu dictează politica monetara și nu are controlul asupra rezervelor de aur.

Aparent, nimeni nu a comentat la apariția știrilor cum ca Germania, Austria și Ungaria și-au repatriat "aurul" în proporție de peste 70%.  Ce înseamnă asta? In istorie, înseamnă Prusia (Germania) și Imperiul Austro-Ungar. Ce știu aceastea și nu știm noi?

Potrivit surselor oficiale, România are la Londra cca. 60% din rezerva de aur a României (la finalul anului 2018 valoarea totală a rezervei aur a fost de 103,7 tone în echivalent cca. 3843 milioane euro). Este bine, însă nu a spus dacă primim dobânda sau nu și dacă noi plătim să stea aurul țării la Londra? Unde este diferența de 40%. Ce se face cu ea?

In condițiile in care datoria externă a României este la finele anului 2018 de 98476 milioane euro , iar "economic " nu mai putem rambursa datoria , înțeleg că ne tot împrumutăm ingrijind aurul țării în valoare de 3843 milioane euro și la care avem și rezervele valutare de 31992 milioane euro. Când am spus “economic”, mă refeream la economia de stat (dacă mai avem 4% din economie la stat). Când datoria externă a României este de peste 2,5 ori mai mare față de rezerva valutară plus rezerva de aur, te mai gândești că-l vei mai avea?

Așadar, concluzia mea este că o să pierdem aurul din Londra. 

Nicolae Ceaușescu și guvernul României din anii 1988 și 1989 au vândut o parte din rezerva de aur pentru a plati ultima tranșă din datoria externă a României și apoi l-a răscumpărat.

Rezerva de aur este o rezerva ce te ajuta pentru o perioadă de timp sa folosești ca și garanție împrumuturile făcute. Tot aceasta rezerva te ajuta sa tranzacționezi când ai o perioadă de criză.
Normal ar fi sa te poți bucura și folosi de ea când ai nevoie. Romania nu are încă oficial moneda euro că moneda națională. Avem monada națională : Leu. 
Neavând oficial moneda euro, România ar trebui sa profite de acest lucru. Nu este subordonată direct celor de la Bruxelles. 

Un alt lucru interesant este că Banca Națională a României nu mai extrage metale aurifere și nu investește în diverse sectoare economice strategice pentru țară: uraniu și sare. Hadrian

Romania între două "blocuri economice"Acum in anul 2019 , România se află din nou la răscruce de drumuri.  Cu o economie și un sistem financiar la pămînt; cu o depopulare in masă (plecare in lumea mare pentru un trai decent); cu distrugerea sistemului de securitate, a armatei și a poliției; blocarea construcțiilor infrastructurii și modificarea legilor justiției după interese și nerespectarea acestora de elitele statului, România este, din nou, la mina negocierilor marilor puteri ale lumii.
Va spun că România este între două lumi economice ce se bat pentru influență. Una a Europei, condusă de Franța și Germania, și una a trioului SUA, Israel și Turcia. De menționat că Rusia este în spatele ambelor tabere. O alta tara care a investit in ambele tabere este China.

Romania are, în continuare, multe resurse ale solului și subsolului, are un potențial agricol și turistic enorm. Cei care au negociat intrarea în Uniunea Europeană a României nu au fost in stare sa pună condițiile necesare care sa permită o negociere corecta asupra viitorului României. Mă refer la distrugerea industriei (pentru a o proteja pe cea din vestul Europei) și de a face din România o țară cu o infrastructură, agricultura și turism de vis. Acum nu prea avem cu ce ne luada.

Politicienii noștri au promis tuturor celor carora i-au ajutat sa ajungă sus (investitorilor externi și interni) tot felul de resurse naturale, tot felul de investiții cu statul, tot felul de contracte ,etc. Acum vedem rezultatul.

Acei politicieni nu au luat în considerare că în cazul unui război nimeni nu ne ajută, în cazul când vinzi și distrugi toate șansele de redresare economică, când vinzi terenuri agricole și păduri, de fapt, nu mai poți controla propria tara. Vedem și cu legislația fiscală din România. Facem exact cum doresc in parte investitorii străini.

In teorie, economic suntem în Uniunea Europeană, faptic, nu. Faptic suntem “gunoiul” și “vaca de muls” a Europei. 
Nu mi se pare normal ca atunci când Guvernul dorește să impoziteze suplimentar anumite domenii de activitate, unde profitul brut este mare, companiile străine să vină să dicteze așa și așa. Dar, la nivel European, așa ceva , știu, că se discuta și chiar aplica la unele țări. De ce nu mai spunem și asta cu voce tare?

Guvernul României nu mai are de unde să adune bani decât din taxe, impozite și împrumuturi. Câteva companii de stat mai dau bani la buget în detrimentul investitorilor.
Cum vrea Uniunea Europeană sa facă rost de bani , România?
O metoda simpla și legală, s-a găsit: Diaspora românească trimite citeva miliarde de euro anual în tara, banii intră în consum și se întorc în Vestul Europei prin lanțurile de magazine, deci comerț și prin puțin turism.

Statele Unite ale Americii sunt interesate de alte bogății ale României. Cele ale apei, pure și minerale. De sistemul balnear și tratamentul acesta. 
Pur economic zona României și a Turciei este o poartă de intrare a firmelor din Asia spre Europa. Costurile ar fi mai ieftine. Canalul Dunăre-Marea Neagra cu legături comerciale cu multe țări și apoi scurtează durata și costurile . SUA, Israel, țările arabe și chiar China ar fi interesante. 

Nu uita, prietene, că în spatele celor două "blocuri economice" stă Rusia. Ea are de câștigat din ambele părți. Hadrian

Adevărul despre Fiscalitatea României


România este în acest moment într-o situație dificilă din punct de vedere financiar și economic.
Financiar, cred că trebuie să schimbăm sistemul de impozitare pentru firme: de la cel pe profit la cel pe venit. Cred că impozitul pe salariu ar trebui sa fie in trepte și nu unic.
As reduce TVA-ul și accizele. As regandi multe taxe și impozite. 
As anula legislația privind colectarea de la marile companii a taxelor și impozitelor direct la București.
As regandi sistemul de repartizare a anumitor taxe și impozite.
As schimba legislația privind asigurările sociale. Aici firmele Nu spun nimic. Sunt cele mai avantajate privind impozitul pe salariu. Salariatul plătește aproape toate impozitele.
Unitățile plătesc undeva sub 5% din fondul de salarii. Și cam atît.

Puterea de cumpărare a populației scade și asta o spun cu toată seriozitatea. Pot să mărească salariul minim brut pe economie cu cât vor, căci nu este bine. Taxa pe asigurările sociale este de 35% , apoi adunați și impozitul pe salariu și ajungem la un venit net sub 55% din salariul minim brut. Așadar, la un salariu minim brut de 2000 lei, în mînă, omul primește puțin peste 1000 lei . Cine câștigă? Cine pierde?
Nici un partid care se recomandă “de stanga” nu a spus un cuvânt că în România avem fiscalitate favorabilă companiilor și dezavantajoasă angajatului. In statele vestice ale Uniunii Europene se plătesc asigurările sociale și de către companii , procentul variind între 40% - 60%. Cum este cu dreptatea fiscală?

Am sentimentul că toate Băncile Naționale ale țărilor din Uniunea Europeană sunt sub controlul unui centru financiar European.
Este trist că Banca Națională a României nu este puțin și in favoarea interesului national.
Păcat că Banca Națională nu dorește să continue exploatarea minereurilor aurifere și să cumpere tot complexul de fabricație al apei grele de la Drobeta - Turnu - Severin.
Ar putea ajuta la constituirea Fondului Suveran. Acest Fond poate fi cel care în timp poate ajuta la revigorarea economică a României.

Romania este un experiment pentru taxe și impozite. De ce ? 
După ce guvernul României a impus diverse taxe în funcție de cifra de afaceri in diverse domenii de activitate, iată că și alte state ale UE doresc să impună diverse taxe și impozite pe cifra de afaceri in unele zone de activitate, în funcție de cifrele de afaceri in lume și în țările respective. Hadrian


Arc peste timp

Aprilie 1989.... conducerea statului din acea perioadă anunța populația României și întreaga lume că România a achitat plata din datoria externă și astfel este la zero la datorii!!!

Aprilie 2019... oficial, la sfârșitul anului 2018, Banca Națională a României a anunțat că România are o datorie totala de 98,476 miliarde euro!!!

După intrarea în Uniunea Europeană a României (la 11 ani de la acest eveniment), Banca Mondială a anunțat că românii ce lucrează și trăiesc în lumea întreagă au trimis în tara suma de 25,5 miliarde dolari ( conversie 1 dolar =0.89 euro) = 21,805 miliarde euro.

Acum 30 ani , lumea politică întreaga spunea că Nicolae Ceaușescu a fost un dictator, azi unele conferințe internaționale dau model plata datoriilor externe din timpul guvernării sale.

Nicolae Ceaușescu prin guvernul pe care l-a coordonat a utizat aurul țării pentru plata datoriilor externe, apoi l-a răscumpărat. 

Faptul că trebuie să ceri aprobare de la Uniunea Europeana cum să-ți folosești aurul țării tale nu este cinstit. Așa cum nu este corect ca bogățiile solului și subsolului sa nu mai fie utilizate în folosul României. 

Minele de aur și metale prețioase ar trebui fructificate de Banca Națională a României. 

Când vom plăti facturile externe, numai Dumnezeu, știe. Cu ce am garantat aceste împrumuturi? Hadrian


Asa ceva e de necrezut, dar, totusi, se intampla: SUA anunță ...sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale

Statele Unite au anunțat, vineri, primele sale sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale (CPI), negând vizele pentru orice persoană implicată în investigarea acțiunilor trupelor americane din Afganistan sau din alte țări.
"Astăzi (...) anunț o politică de restricționare a vizelor pentru acei oameni direct responsabili pentru orice anchetă a personalului american", a declarat Secretarul de Stat american Mike Pompeo, într-o conferință de presă.
Pompeo a adăugat că Washingtonul este pregătit să ia măsuri suplimentare, inclusiv aplicarea sancțiunilor economice, în cazul în care instanța de judecată continuă cu orice investigație care afectează personalul american sau aliat.
Procurorul CPI, Fatou Bensouda, anunțase că dorește să inițieze o investigație formală privind crime de război comise în Afganistan, inclusiv de către armata Statelor Unite.
CPI și diferite grupuri pentru apărarea drepturilor omului au reacționat rapid și virulent la declarațiile lui Pompeo. "CPI, în calitate de instanță judecătorească, va continua activitatea sa independentă, hotărâtă, în conformitate cu mandatul său și cu principiul general al statului de drept", a afirmat instanța.
Directorul Human Rights Watch, Richar Dicker, a considerat că măsura americană "este o încercare clară de a intimida judecătorii și de a împiedica efectuarea justiției pentru victimele din Afganistan", precum și un "dispreț clar pentru Statul de drept ".
James Goldston, director executiv al Open Society Justice Initiative, a spus că remarcile lui Pompeo reflectă poziția administrației conform căreia dreptul internațional este bun "doar atunci când este aliniat intereselor naționale ale Statelor Unite".
CPI a fost înființat în 2002 în temeiul Statutului de la Roma, un tratat ratificat de 123 de țări. Relațiile dintre Washington și Tribunalul de la Haga au fost mereu tensionate. Statele Unite au refuzat să facă parte din organizație și fac tot posibilul pentru ca cetățenii săi să nu facă obiectul unor investigații. Ciprian POP

Coreea de Nord: “nu există posibilități pentru alte negocieri cu SUA”

"Statele Unite au pierdut o ocazie de aur la recenta întâlnire la cel mai înalt nivel de la Hanoi, iar pentru moment nu exista cai pentru alte negocieri", a declarat Choe Son Hui, Adjunct al Ministrului Afacerilor Externe al Coreei de Nord și responsabila de relația tarii sale cu Washingtonul.
Demnitarul a semnalat acest lucru într-un cadru oficial, în fața întregului corp diplomatic acreditat la Phenian și a corespondenților de presa străini, convocați vinerea trecuta la Palatul Culturii din Capitala coreeana.

Cu aceasta ocazie ne parvin și primele reacții oficiale cu referire la rezultatul întâlnirii desfășurate în Vietnam, intre Kim Jong Un și Președintele american, Donald Trump.

Choe Son Hui, a recunoscut că "este dificil să se redacteze un text de pace între două țări implicate tehnic în război de aproape 70 de ani" și a anunțat că Șeful Statului coreean, Kim Jong Un, va face în zilele următoare o declarație cu concluziile sale pe tema summit-ului de la Hanoi.

Funcționara a dezvăluit faptul că, în Vietnam,  Kim Jong Un i-a spus lui Trump că, "după 260 de zile de la acordul din Singapore, a avut multa răbdare și a intreprins un efort maxim pentru a ajunge la o a doua întâlnire, unde, însă, Statele Unite s-au prezentat fără nimic concret, cu dorința de a obține rezultate politice doar pentru una dintre părți".

Diplomatul coreean a precizat că, "în ceea ce privește ridicarea sancțiunilor, ceea a dorit și supus atenției partea coreeana a fost ridicarea parțială a sancțiunilor, adică acele aspecte care au afectat oamenii simplii și economia acestei tari".

În acest fel, Choe Son Hui a dezmințit ceea ce Președintelui Trump a declarat jurnaliștilor din Hanoi, anume că delegația coreeană ar fi cerut ridicarea totală a sancțiunilor.

Răspunzând întrebării adresate de un ambasador occidental, ea a spus că "nu este în măsură sa declare dacă țara sa va relua testele nucleare sau dacă se pregătește pentru aceasta". Doamna Choe Son Hui, responsabil de relația cu Statele Unite si Canada în cadrul Ministerului de Externe al Coreei de Nord, a reamintit că, în data de 12 iunie, la Singapore, țara sa a venit cu propuneri concrete pentru a rezolva problemele care împiedică dezvoltarea relației bilaterale cu Washingtonul, iar aceste aspecte, evident, nu au fost ascultate sau înțelese de omologul american.

De formație filolog, cercetător și apoi, diplomat cu rangul de Consilier în Ministerului Afacerilor Externe coreean, fluenta în limba engleză, ea a fost traducător principal și interpret în cadrul discuțiilor în format de șase părți de la Beijing. Choe a progresat apoi în MAE de la Phenian, de la șeful secției America de Nord, devenind, în 2018, adjunct al Ministrului. Ciprian POP

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a detaliat poziția, perspectivele și acțiunile țării sale în fața conflictelor, provocărilor și a altor probleme de interes mondial, precum și dezvoltarea relațiilor internaționaleMinistrul chinez de externe, Wang Yi, a detaliat la inceputul lunii martie poziția, perspectivele și acțiunile țării sale în fața conflictelor, provocărilor și a altor probleme de interes mondial, precum și dezvoltarea relațiilor internaționale
La o conferință de presă, Yi a spus că Beijingul va menține diplomația pe cale pașnică, în apărarea intereselor naționale și a ordinii mondiale, dar fără pretenții hegemonice.
"China își va proteja drepturile și interesele legitime și nu va permite nici o încălcare a suveranității și demnității sale (...) idealul și obiectivul Chinei au fost întotdeauna să interacționeze cu alte civilizații pe baza respectului reciproc, să trăiască în pace și să caute o cooperare benefică cu celelalte țări ", a spus diplomatul, asigurând comunitatea internațională că națiunea asiatică va trage întotdeauna concluzii clare cu privire la originile fiecărei probleme și va acționa în limitele dreptului internațional.
Pe de altă parte, el a definit multilateralismul ca o piatră de temelie a sistemului internațional și a reiterat disponibilitatea guvernului său de a-l proteja, alături de rolul Organizației Națiunilor Unite ca centru al acesteia.

În ceea ce privește denuclearizarea peninsulei coreene, el a cerut Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) și Statelor Unite să fie răbdători, să abandoneze neîncrederea și să rămână hotărâți în decizia lor de a pune capăt acestui proces prin intermediul dialogului politic. El a insistat ca, înainte de toate cooperarea trebuie să fie cel mai bun instrument pentru a rezolva orice diferență dintre guvernul țării sale si Statele Unite, în timp ce a facut un apel catre Europa să promoveze fata de gigantul asiatic "o politică independenta, consistent și progresiva".
Wang a apreciat nivelul bun al relațiilor Chinei cu Japonia, RPDC, India, America Latină și Caraibe, Asia de Sud-Est, Africa și Rusia. Cu privire la Rusia, a comentat că în timp ce "China si Moscova sunt împreună, se susțin reciproc, lumea va fi un loc mai sigur, mai pașnic și mai stabil".
În ceea ce privește actualul conflict indo-pakistanez și criza din Afganistan, el a susținut că părțile implicate "trebuie sa părăsească" atitudinile beligerante și "sa deschidă" calea către reconciliere, pace, înțelegere și stabilitate. Printre alte aspecte, a arătat că situația Mării Chinei de Sud s-a îmbunătățit, este de așteptat ca până în 2021 să se încheie discuțiile privind Codul de Conduită și orice păreri și opinii sunt binevenite. Ciprian POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu