sâmbătă, 17 august 2019

România Muncitoare – Nr.279 din AUGUST 2019

România Muncitoare – Nr.279 din AUGUST 2019












Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.279 din AUGUST 2019

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543






Paralizia economică

Încă nu se înțelege că, indiferent cine guvernează Romania, acesta va imprumuta țara mult timp. 

Cauzele:
- nu poți pune "pe spatele populației" măriri de taxe și impozite, in timp ce, pentru mediul de afaceri, încerci să micșorezi sau anulezi taxe și impozite.
- nu poți exista ca stat daca trăiești numai din taxe, impozite și împrumuturi.
- există diverse domenii de activitate în care statul poate investi și deține chiar monopol. Calculați, dacă statul ar obține la 100 de companii, unde este acționar (fie majoritar sau minoritar), in medie, 1 milion de lei profit net anual.
- ar trebui să avem o grilă de salarizare unitară și națională pentru bugetari, dar și pentru companiile de stat.  Ar trebui plafonat salariul directorilor, al sporurilor și al diurnelor.
- investiții reale în economie, in companiile deținute de stat. Guvernul României, pină in 1989, avea cuprinse investiții ce reprezentau cam 30% din bugetul de stat, pe an.

Problema care doare este că majorarea salariilor nu este susținută decât prin majorarea taxelor și impozitelor care sunt suportate de populație, în mare măsură, și de împrumuturi de capital.

Asigurarea Socială in țări ale Uniunii Europene este de 50-70%. Între 15-25% suporta populația, restul companiile. 
Asigurarea Socială in Romania este sub 40% din care 35% suporta populația.

De ce nu se poate schimba sistemul de impozitare pentru întreprinderi, companii? 
De ce nu putem face impozit pe venit fara TVA?
De ce nu se poate impozitarea progresivă pe salarii? 

Comparativ cu alte state din Europa, statul român nu are decât 4% din economie. Hadrian

Semnale interesante

Nu sunt un specialist in politica și strategii militare și nici în politică internațională, însă informațiile din ultima săptămână îmi dau de gândit.

Prin 2010 o revistă economică românească prezenta o hartă prin care, în jurul Mării Negre, se vedea un contur de autostrada. Proiectul este al Federației Ruse. Acceasi harta și acceasi tema o prezintă și în anul 2019 un jurnal de interes național. 


Recentele colaborări militare între Rusia și Turcia, între Rusia și Serbia, dar și contractele comerciale între Rusia și Ungaria, fac ca Rusia sa devina un coordonator principal al “zonei extinse Marea Neagră”.


Ciudat se comporta autoritățile centrale de la București, când vine vorba de Rusia. A întoarce spatele și a spune că respectăm fără greșeală sancțiunile UE contra Rusiei, constituie un aspect care ne face de râs în întreaga lume. Păcat că diplomația românească nu se uita cum țări din Uniunea Europeană (ex. Franța, Germania, Italia, Ungaria) dezvoltă relații economice și financiare, diplomatice cu Rusia. Mai discret, dar o fac!


Presa internațională anunță că înaintea sumitului G7 din august 2019, președinții a  două țări se vor întâlni: președintele Franței și președintele Rusiei.


Păcat că istoria nu este citita și explicată cum trebuie. Întotdeauna, marile puteri au făcut și desfăcut influența în România. Ceaușescu a făcut o treabă în 1968 , care apoi l-a costat viața în 1989...  Hadrian

Proiecte naționale neterminate

După 1990 România nu a mai fost interesată să continue diverse proiecte începute sau in stare de proiect. Acestea nu erau proiecte personale ale conducerii de partid și de stat, ci continuare a unor ideei și proiecte ale conducerii României dinaintea celui de-al doilea război mondial.
Păcat că, în România, nimeni nu vrea să audă sau citească că autoritățile naționale, indiferent de guvernământ, au proiectat lucruri utile. Că nu s-au realizat, este alta poveste...


Autostrăzi: pină în mai 2019, România avea sub 1000 km de autostrada. Cca. 110 km făcuți pină în 1989. 
Proiectul guvernului României din 1965-1970 avea 3200 km în proiect. 
Spania, Franța și Germania au, fiecare, peste 10000 km autostrăzi în anul 2019.


Centrala Nucleară de la Cernavodă: nici acum, in anul 2019, nu reușim să terminăm o investiție începută în anii '80. Între timp, am închis Uzina “Apă Grea” și compania de uraniu.


Modernizarea porturilor fluviale: fiecare port de la intrarea Dunării în România și pina la vărsarea in Marea Neagră avea rolul și locul lui în economia zonei respective. Fiecare port era pe un drum de modernizare.


Modernizarea și reabilitarea infrastructurii de cai ferate din România. Traficul de mărfuri era foarte utilizat.


Casa Radio: Construcția a rămas mult ani in conservare.


O parte dintre proiectele hidrotehnice ale României au rămas pe hârtie sau incepute și neterminate. 


Canalul Dunăre-Bucuresti este un proiect care a început să fie executat în anul 1986, însă anul 1990 s-a oprit din construcția sa. 
Prin nerealizarea acestora România a pierdut miliarde de dolari în timp. Hadrian

CERCETAREA ÎN ROMÂNIA-EȘEC DUPĂ EȘEC ÎN PERIOADA DE DUPĂ 1989

Cercetarea în România a scăzut ca nivel calitativ și cantitativ prin subfinantare, prin plecarea în străinătate a unor cercetători valoroși, prin lipsa de interes a studenților sau a altor persoane deja angajate de a face cercetare și a suporta salariile mici și tot felul de constrângeri, a făcut ca atât numărul cercetătorilor cât și valoarea lor să scadă considerabil.
De asemenea, Registrul Potențialilor Contractori al Ministerului Cercetării și Inovării… e o comedie foarte bună dacă nu ar fi in fapt. Sunt înscriși peste 7000 de potențiali contractori, dintre care, printre numele prestigioase de institute de stat, sunt o adunătură de SRL uri cu denumiri ridicole, uneori în engleză că de, dă bine-care au cu cercetarea ce are nuca cu peretele: SC Patiseria Cristina SRL (7229), sau Rotoiu Med (6435), Popasul reginei SRL (3329) și SC Prințișor SRL (pentru nostalgicii monarhisti !!!), Bridgeman SRL, Taraba de PIZZA (5455) și alte asemenea. Chiar și unele PF sunt înregistrate aici ca făcând … știință! Gâtea Daniela (7050) de pildă, iar gicu piticu (scris chiar așa) ne așteaptă la pozitia 830!
Culmea culmilor vrea să facă știință și…. Mânăstirea Izvorul Tămăduirii (7452)! și Fundația Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Jerusalim Cavalerii de Malta (7437), iar la 3966 aflăm Asociația Sf Nicolae!
Desigur, nu puteau să lipsească oportuniștii de tăietori de frunze la canine de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului de la poziția 4905.
Așa că, din start, e o imagine sumbră, aici se pot înscrie și Elevul Bulă, și Mama Omida, și Dorel electricianul, ca au o șansă. Ce șansă să mai am eu cu cele două doctorate în fața acestor somități?
SRL urile sunt societăți comerciale ele ar trebui să fie mai degrabă subcontractanți în legătură cu unitățile de stat, sau mai bine deloc, ele să se ocupe de alte activități nu să ia din fondurile statului și așa insuficiente pe acest domeniu, căpușând bugetul. Și așa, știm cum se fac unele atribuiri de proiecte cu dedicație. Dr. sci agr. , dr sci. med. Sergiu Fendrihan

93 de ani de la nașterea unui mare om, Fidel Castro

În fiecare an, pe 13 august, ne amintim de Fidel Castro, importantă personalitate al poporului cubanez și binecunoscut luptător antiimperialist.

Fidel Castro a pus bazele sistemului socialist pentru prima dată în emisfera occidentală și și-a dedicat întreaga viață prosperității insulei și poporului cubanez.

Sub conducerea comandantului său, Fidel Castro, poporul cubanez a construit statul socialist și a pus capăt analfabetismului, în ciuda agresiunii brutale, a ingerintelor SUA și a blocadei injuste care încă afectează țara.

Cu toate acestea, Cuba este în prezent pe primele locuri în America Latină în sectoarele educației și sănătății publice.

Triumful revoluției și calea mândră a Cubei de astăzi ar fi fost de neimaginat fără îndrumarea lui Fidel, deoarece spiritul său este prezent în inima poporului cubanez și este motorul cauzei socialiste.

Să ne amintim, așadar, de un mare om. Ciprian POP




Premierul pakistanez avertizează despre pericolul unei confruntări militare cu India vecină
Pakistanul a avertizat că ar putea izbucni  un război cu India, după ce vecinul său și-a anunțat săptămâna trecută planurile de revocare a statutului de autonomie al regiunii disputate de ambele State, Jammu/Kashmir. Primul ministru pakistanez, Imran Khan, a declarat, sambata, 10 august, că guvernul de la Islamabad este "profund îngrijorat" de faptul că India vecină nu mai acordă autonomie Kashmirului și se teme, de asemenea, că India "ar putea duce la îndeplinire o acțiune de tip "steag fals", cu concursul unor elemente controlate chiar de la New Delhi, lansând un atac asupra miilor de soldați și ofițeri de poliție indieni staționați în Kashmir, pentru a da apoi vina pe Pakistan"."Dacă New Delhi alege să dea vina pe Pakistan pentru un astfel de atac, un conflict armat între cele două puteri ar izbucni imediat", a semnalat premierul pakistanez, citat de mediile locale. Ciprian POP
Explozie nucleară în Rusia

Mai multe surse din presa internațională relatează că Federația Rusă ar putea acoperi un dezastru nuclear de amploare după ce personalul medical care deservește ambulanțele a fost văzut cu echipament special de protecție, în general rezervat accidentelor nucleare, după misterioasa explozie de joi, dintr-o locație de testare a armelor de lângă localitatea Nyonoksa, din zona sub-arctică Arkhangelsk. Vehiculele de urgență au tratat șase victime, care ar fi suferit toate intoxicații cu radiații, potrivit informațiilor apărute pe fluxul mai multor agenții de presă.

Explozia a ucis doi oameni, pe lângă faptul că a rănit cele șase mai sus menționate. Președintele Vladimir Putin nu a făcut niciun comentariu cu privire la incident. 

În plus, se pare că materialele video scurse arată bărbații în haine de protecție care evacuează victime în vehicule, la scurt timp după explozie.

Deși presa locală nu a spus nimic despre eveniment, în afară de faptul că a fost o explozie de rachetă, cetățenii din Severodvinsk, un oraș aflat la doar 18 km distanță de explozie, au intrat în panică, deoarece nivelurile de radiații au crescut dramatic peste nivelul normal. Ciprian POP




Importantă schimbare în protocolul diplomatic al Coreei de Nord

Potrivit unui document oficial făcut public vineri, 9 august, de către Ministerul Afacerilor Externe de la Phenian, ambasadorii acreditați în această țară, vor trebui ca, de acum încolo, să își prezinte scrisorile de acreditare direct liderului suprem coreean, Kim Jong Un.

Kim, care deține oficial titlul de Președinte al Comisiei pentru Afaceri de Stat, este menționat în noua constituție revizuită a țării drept „lider suprem al Republicii Populare Democrate Coreene, demnitarul care reprezintă statul”, precum și „Comandant Suprem al Forțelor Armate ”- un rol care îl face în mod oficial șef de stat.

Aceste schimbări par să fie oficializate în birocrația țării, abia vineri, cu toate că au fost decise în martie, o notă difuzată vineri de Ministerul Afacerilor Externe a informat diplomații despre „noua stipulație”, care reflectă schimbarea constituțională.

Ca urmare a noilor reguli, acreditările ambasadorilor nord coreeni numiți „de acum încolo, vor fi făcute în numele președintelui Comisiei pentru Afaceri de stat” și nu de Președintele Adunării Supreme a Poporului, cum a fost până acum.

„Guvernul RPDC”, la rândul său, „va primi scrisorile de acreditare ale ambasadorilor străini sosiți la post, care vor fi adresate președintelui Comisiei pentru Afaceri de Stat a RPDC.”

Noile cerințe marchează o îndepărtare notabilă de protocolul trecut, când ambasadorii aveau prima lor întrevedere după sosirea la post cu Președintele Adunării Supreme a Poporului, anterior acesta fiind, "de facto", șef al statului coreean.

Acest titlu a fost de peste 21 de ani deținut de Kim Yong Nam, care a fost văzut frecvent la ceremoniile oficiale de primire a scrisorilor de acreditare, precum și la celelalte activități legate de politica externă.

Kim a fost înlocuit în această poziție în martie de Choe Ryong Hae, care a fost, de asemenea, promovat în funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri de Stat (SAC).
Ciprian POP


O agenţie guvernamentală spaţială chineză a lansat cu succes  prima sa rachetă care a transportat pe orbită trei sateliţi comerciali, potrivit  unui anunţ făcut de televiziunea CCTV. Racheta Smart Dragon-1  cântăreşte 23 de tone şi a fost construită de China Aerospace Science and Technology Corp (CASC). Aceasta  a transportat cu succes pe orbită trei sateliţi după lansarea din Jiuquan, Gansu. China are în vedere  instalarea unor constelaţii de sateliţi comerciali pentru a asigura servicii de  internet de mare viteză și  de monitorizare a transportului de cărbune. Ciprian POP.










La 18 august, poporul coreean prieten sărbătorește "Chogukhaebangŭi nal", cea de-a 74 aniversare de la eliberarea Coreei



Pyongyang
Excelentei Sale, Tovarășului KIM JONG UN,
Președinte al Comisiei Naționale de Apărare a R.P.D. Coreene,
Prim Secretar al Partidului Muncii din Coreea,
Comandant Suprem al Armatei Populare Coreene,




La 18 august, poporul coreean prieten sărbătorește "Chogukhaebangŭi nal", cea de-a 74 aniversare de la eliberarea Coreei.


Marele Lider coreean, Kim IL Sung a călătorit în 1925 în China pentru a începe rebeliunea împotriva Japoniei. Forțele guerilei anti - japoneze au devenit "Armata Revoluționară a Poporului Coreean" o dată cu importanta bătălie de la Ponchobo. In cele din urmă, aceastaă mișcare a adus independența în țară după multe vărsări de sânge, totul sub directa îndrumare a Tovarășului Kim Il Sung, care a analizat în permanență situația revoluționară internă și dinamica evenimentelor internaționale.
După înfrângerea Japoniei și eliberarea Coreei, marile puteri, la inițiativa Statelor Unite, au avut în vedere o tutelă tripartită (Statele Unite, China, URSS) peste Peninsula Coreeană pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în ciuda promisiunilor oficiale de independență făcute la Conferințele de la Cairo (noiembrie 1943) și de la Potsdam (iulie 1945). Ignorând profund realitățile coreene, marile puteri au impus, apoi, o diviziune artificială a țării în două zone. Din inițiativa Coreei de Sud și a sponsorului său american, divizarea peninsulei continua, din păcate, și astăzi. Pe 25 iunie 1950, a izbucnit un război între cele două state coreene cu intervenția armatei Statelor Unite sub acoperirea Organizației Națiunilor Unite. Nici astăzi, la peste cinci decenii de la încetarea focului, în urma refuzului persistent al Statelor Unite, nu a fost semnat niciun tratat de pace, iar peninsula coreeană este tot divizată.
Kim Il Sung a stabilit linia realizării eliberării țării prin eforturile proprii, nu prin ajutorul altora, pe baza ideilor Ciuce și a politicii Songun, stindarde sub care Coreea a putut avansa cu încredere pe drumul cel corect, fapt care intaraste justetea cauzei sale.

Doresc sa transmit liderului suprem al Coreei cele mai calde urări de progres și prosperitate cu ocazia glorioasei zile a eliberării naționale, doresc, de asemenea, sa salut poporul coreean prieten, căruia ii doresc noi izbânzi și împliniri.


Cu deosebită stimă și salutări tovărășești,




CIPRIAN POP
SECRETAR GENERAL AL ASOCIAȚIEI " ROMNIA MUNCITOARE"
BUCUREȘTI
15 august 2019







Proletariatul, forța opusa capitalismului

Nu de puține ori , lumea s-a structurat în doua tabere, una care produce și una care consuma, una conducătoare și alta, supusa. Ca o reacție de rezistenta , "clasa muncitoare", adică aceea care produce, s-a organizat în sindicate. Programul de flexibilizare a activității de producție creste avantajele de protecție a muncitorilor, astăzi se încearcă refacerea mâinii de lucru umane prin introducerea noilor tehnologii care sa producă dar fără ca sa consume. Poate ca nimeni nu s -a gândit la dezechilibrul care se produce pe piața de desfacere, pentru cine sa produci, dacă nu ai pe cei care sa le consume?

Diferențele intre munca umana și roboti se accentuează pe zi ce trece, în viitor așteptam ca pe piața muncii oamenii sa fie marginalizați, iar în locul acestora sa producă robotii, care câștigă teren.
Anumite categorii de muncitori sunt scoase de pe piața muncii și trecute în șomaj , iar statul le asigura o minima norma de existenta, când ei ar trebui lăsați sa producă, reintroducându -se sintagma de ,, reconversie profesionala, fa-te ca ești pregătit în toate, dar nespecializat în nimic", un lucru destul de incert care afectează majoritatea categoriilor sociale.

Sindicatele, încă, nu s-au organizat pentru elaborarea unui plan de combatere a unor lacune disfuncționale în ceea ce privește modul de organizare, de plata a salariaților și muncitorilor, semn ca încă nu s-au deșteptat din letargia care le -a înțepenit activitate, ele fiind primele organizații cate trebuie sa se ocupe de clasa muncitoare care produce.
Discrepantele cresc din ce un ce mai mult în sistemul capitalist intre muncitori și clasa bogata, repartizarea bogățiilor nu este făcută corect , mana forței de munca fiind ieftina , derapajele în economie se datorează faptului ca nu sunt elaborate planuri de dezvoltare pentru anumite segmente de economiei și nici pentru populație. Legile după care se ghidează corporațiile sunt făcute ca sa tina în stare de declin clasa muncitoare. Din aceasta cauza , creste rata cerșetorilor, a copiilor abandonați, a focarelor de infecție și a depopulării unor zone întinse. Eugenia Rada. Mehedinti

Un comentariu:

  1. Salutari,
    Numele meu este Luta Roxana din Bistrița, vreau să folosesc acest mediu pentru a sfătui pe toți să fie atenți cu privire la modul de a obține un împrumut pe internet, atât de mulți creditori aici sunt toți escroci și sunt doar acolo pentru a vă înșela de toți banii. Am solicitat un împrumut de 25.000 de euro de la o femeie din Singapore și am pierdut la început aproximativ 1300 de euro, fără să iau împrumuturi, mi-au cerut din nou un alt cost, am plătit aproape 3.000 de euro și totuși nu am primit împrumutul.

    Slavă lui Dumnezeu, am întâlnit un prieten care tocmai a solicitat un împrumut și a primit un împrumut fără niciun stres, m-a încurajat să depun cereri. Am solicitat un împrumut de la doamna Sarah Michael și am primit un împrumut de 25.000 de euro pe care l-am solicitat, la început am crezut că este o glumă și o înșelătorie, dar am primit împrumutul în mai puțin de 48 de ore și cu o dobândă de 3% fără colateral. Sunt foarte fericit că sunt salvat de sărăcie.

    așa că îi voi sfătui pe toți cei care au nevoie de împrumut să o contacteze pe doamna Sarah Michael, prin e-mail: (sarahmichael831@gmail.com) sau Whatsapp: + 1-315-284-1764. De asemenea, mă puteți contacta pentru informații suplimentare prin e-mail: (roxanaluta04@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere