sâmbătă, 10 iunie 2023

UE și OMS lansează permisul global de sănătate. Vocile critice amintesc de episoadele autoritare, chiar sângeroase, când actualul director al OMS avea responsabilități politice în Etiopia

 UE și OMS lansează permisul global de sănătate. Vocile critice amintesc de episoadele autoritare, chiar sângeroase, când actualul director al OMS avea responsabilități politice în Etiopia

OMS și UE, sub pretextul „protecției cetățenilor”, au semnat lansarea unui permis global de sănătate bazat pe cel al UE. Inițiativa nu a făcut obiectul consultărilor publice, în timp ce mulți se întreabă despre posibilele abuzuri ale unui astfel de sistem.

Aceste informații sunt, de asemenea, o oportunitate de a trece în revistă pe scurt trecutul controversat al actualului director OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sub acoperirea „securității” și „protecției”

Luni, 5 iunie, la Geneva, a fost semnată o „inițiativă istorică de consolidare a securității sanitare globale” între directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, după cum se știe deja.

Pretinzând că vrea să „protejeze cetățenii din întreaga lume împotriva amenințărilor actuale și viitoare pentru sănătate, inclusiv pandemii”, Organizația Mondială a Sănătății va folosi certificatul digital Covid al Uniunii Europene ca prim pas către un viitor sistem de certificare la nivel mondial, aflăm, pe ici pe colo, din presa...

Acesta este doar primul pas

Scopul oficial al OMS este de a oferi în cele din urmă „o gamă largă de produse digitale pentru a îmbunătăți sănătatea tuturor”...

Potrivit directorului OMS, acest viitor sistem global de certificare digitală ar fi „bazat pe principiile echității, inovației, transparenței și protecției datelor și a vieții private”...

Protagoniștii vorbesc despre un „bun public global”,  fără a menționa niciodată riscurile asociate acestor tehnologii în mâinile statelor autoritare.

Umbra lui Bill Gates

Ca să reamintim, candidatura lui Tedros Adhanom Ghebreyesus la șefia OMS a fost susținută oficial de Bill Gates, magnatul sistemelor informatice și al digitalizării (fondatorul Microsoft care gestionează dosarele electronice ale pacienților în special în Franța). Acest filantro-capitalist s-a dovedit a fi interesat financiar și încăpățânat în gestionarea sănătății prin vaccinuri.

Fundația Bill și Melinda Gates a fost implicată în mai multe scandaluri din țările în curs de dezvoltare și încă finanțează cercetări controversate, inclusiv asupra modificării genetice a țânțarilor, potrivit unui documentar Arte intitulat „Africa, GMOs and Bill Gates ” .

Cei doi bărbați avuseseră deja contact atunci când Dr. Tedros era ministru al Sănătății din Etiopia, beneficiind la acea vreme deja de donații generoase din partea Fundației Bill și Melinda Gates. O colaborare care continuă și s-a dezvoltat în cadrul OMS sub egida directorului său etiopian.

Înainte de a fi ales în fruntea OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut parte din consiliul de administrație al alianței Gavi Vaccine. De asemenea, a prezidat Fondul Global, o altă entitate fondată de Bill Gates cu sarcina de a lupta împotriva malariei, SIDA și tuberculozei. Cu alte cuvinte, Tedros Adhanom este un om de încredere pentru „filantropul” miliardar și pentru lobby-ul farmaceutic pentru vaccinuri. Această poziție i-a permis să se strecoare direct în vârful piramidei puterii, care, cel puțin din punct de vedere pur formal, simbolizează sănătatea publică globală.

Dr. Tedros, fost om puternic al unei mișcări tiranice

Pentru a contrabalansa cuvintele angelice din comunicatul de presă oficial al OMS despre această colaborare cu UE, merită amintit că, după cum stim, cariera lui Tedros Adhanom Ghebreyesus este pătată de antecedente care tind să demonstreze că drepturile omului nu par a fi o prioritate absolută pentru el.

Dr. Tedros face parte dintr-o minoritate etnică care deține de zeci de ani monopolul de stat în Etiopia, organizată politic sub numele Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF). Actualul director al OMS este considerat a fi al treilea om puternic al acestei mișcări controversate, considerată tiranică de adversarii ei. Până când a ajuns la putere prin violență în 1991, TPFL a fost catalogată ca organizație teroristă de mai multe tari.

Manipulari epidemice

În anii 2000, când era ministru al Sănătății, dr. Tedros a ajutat la ascunderea mai multor focare de holeră de comunitatea internațională, chiar impunând acestui focar noua denumire de „diaree apoasă severă”.

Instrumentalizarea ajutorului umanitar

În 2010, un raport al Human Rights Watch a scris că guvernul etiopian folosea ajutorul pentru dezvoltare pentru a suprima disidența politică, condiționând accesul la programele guvernamentale esențiale de sprijinul pentru partidul de guvernământ. S-a remarcat și refuzul asistenței medicale de urgență. Dr. Tedros era atunci ministrul Sănătăţii!!!

Imaginați-vă pentru o secundă utilizarea pe care s-ar face un permis universal de sănătate într-un asemenea context, susțin criticii acestui sistem. Ar „proteja cetățenii din întreaga lume”, într-adevăr? Sau ar oferi un instrument suplimentar de represiune politică regimurilor autoritare?

„Unul dintre cei mai mari încălcatori ai drepturilor omului”

În 2015 și 2016, sute de protestatari au fost uciși de forțele de ordine în Etiopia, când același personaj era ministru de externe. În timpul campaniei sale de a candida la șefia OMS, el a descris încălcările repetate ale drepturilor omului în țara sa drept „rele ale unei democrații în curs de dezvoltare”.

France24 a raportat în 2017 cuvintele jurnalistului etiopian Reeyot Alemu. Închisă timp de patru ani, ea îl descrie pe directorul general al OMS drept „unul dintre cei mai mari încălcatori ai drepturilor omului”. Ea denunţase lipsa de îngrijiri medicale în timpul detenţiei, în ciuda cancerului de sân. Ea a simțit că alegerea doctorului Tedros a pătat reputația OMS.

În calitate de ministru, se spune că dr. Tedros a participat activ la reprimarea jurnaliştilor şi extrădarea a sute de dizidenţi care se refugiaseră în străinătate. Jurnalistul Andargachew Tsege, cetățean britanic de origine etiopiană, a fost victima unei răpiri organizate pe aeroportul din Addis Abeba în 2014, la cinci săptămâni după o vizită oficială de stat la care a participat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Autoritarismul introdus la OMS

Reamintind aceste metode autoritare incompatibile cu un sistem democratic, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat unilateral în 2022 variola maimuțelor drept o nouă pandemie. Împotriva avizului propriului consiliu științific din cadrul OMS.

Este cu adevărat rezonabil să dăm atâta putere asupra destinelor noastre unei singure persoane, alese într-un mod opac și fără nicio dezbatere publică? Stabilirea acestui permis global de sănătate pare un semn rău înainte de sosirea, programată pentru 2024, a unui tratat pandemic obligatoriu de la OMS, denunță oponenții acestui acord aflat în prezent în negociere.

Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu