duminică, 30 aprilie 2017

Participarea Asociatiei "Romania muncitoare" la reuniunea Comitetului Executiv european al Uniunii Internationale Sindicale (UISTAACT)
Participarea Asociatiei "Romania muncitoare" la reuniunea Comitetului Executiv european al Uniunii Internationale Sindicale (UISTAACT)

In decorul paradisiac al localității Oeiras, stațiune balneara de pe coasta atlantica, în vecinătatea Capitalei lusitane, s-a desfășurat intre 23 și 25 aprilie anul curent întâlnirea Comitetului Executiv European al Uniunii Internaționale Sindicale (UISTAACT), reuniune la care am fost onorat sa particip, reprezentând asociația și publicația "România Muncitoare". In marja reuniunii, delegațiile prezente au fost alături de portughezii care, la 25 aprilie au sărbătorit și aniversarea Revoluției Garoafelor Roșii, cu caracter antifascist, care a deschis calea democrației politice, economice, sociale și culturale în Portugalia, precum și a procesului de decolonizare.

La întâlnirea de lucru ce i-a avut ca principali amfitrioni pe colegii de la Confederația Generala a Oamenilor Muncii din Portugalia (CGPT), au luat parte un număr de 12 tari, sindicate mari din Franța, Portugalia, Spania, Grecia, Federația Rusa, Germania, dar și organizații mai mici din state membre UE și nu numai.

Mediul internațional este puternic perturbat la începutul acestei primăveri, atât politic, strategic, cat mai ales în plan economic, context în care colaborarea sindicala și intre alte organizații afiliate la nivel internațional este imperios necesara. De asemenea, este urgenta o acțiune comuna spre a se pune capăt practicilor unei parți din patronate, care profita de problemele emigranților pentru a-i exploata, încă și mai perfid pe aceia care se afla în stare de vulnerabilitate, nefiind legal înregistrați în state membre UE și care risca deportarea.

Aceasta situație nu poate fi combătută decât printr-o vasta ofensiva sindicala la nivel european și printr-o și mai pronunțată solidaritate internațională.

A fost, de asemenea, criticata poziția ipocrita a Bruxelles-ului, care, pe de-o parte, critica regimul lui Erdogan, în timp ce, pe de-alta parte îl sprijină cu peste 3 miliarde de euro pentru a "împiedica" accesul emigranților spre spațiul UE, demers egoist și lipsit de respect fata de viata umana și care transforma guvernele unor tari ale UE în complici a unui dictator.
O declarație de solidaritate fata de mișcarea sindicala și ziariștii din Turcia a fost adoptata cu aceasta ocazie.

O atenție deosebita a fost acordata demersurilor intreprinse de către sindicatul angajaților de la COCA-COLA SPANIA. La data de 22 ianuarie 2014, a fost semnata o convenție colectiva ce viza o creștere cu 2% a salariilor angajaților spanioli din cadrul acestei companii. In aceeași zi, COCA COLA Spania a decis închiderea a trei dintre fabricile din aceasta tara, pana la 1 aprilie același an, concediind cea mai mare parte a angajaților, începând astfel lupta dreapta a sindicaliștilor spanioli, atât în instanta, cat și în strada.

Au urmat 2 procese (în aprilie 2015), autoritățile spaniole dând câștig de cauza sindicatelor, însă COCA COLA a refuzat recunoașterea sentinței. Nefiind transpusa în acțiune sentința Tribunalului Suprem de la Madrid, salariații au continuat lupta, organizând pichete și proteste, în schimburi (asa cum lucrau) în fata celor 4 fabrici.

Urmarea a constituit-o faptul ca respectiva companie a dublat activitatea reprezentantelor sale din Belgia și Irlanda, dar și salariații de acolo au refuzat sa lucreze, în semn de solidaritate cu colegii lor spanioli, singurele arme ale sindicaliștilor spanioli fiind acum protestele în strada și pe rețelele sociale.

La finalul reuniunii, participanții au semnat o declarație de solidaritate cu angajații COCA COLA SPANIA.

A consemnat Ciprian POP, Secretar General al Asociatiei "Romania Muncitoare"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu