miercuri, 2 mai 2018

România Muncitoare – Nr.264 din APRILIE 2018

 

 

România Muncitoare aprilie 2018

 


România Muncitoare

APRILIE 2018

Muncă şi unitate, luptă 
pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare – Nr.264 din APRILIE 2018
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543C E    M A I    Î N S E A M N Ă   Z I U A   M U N C I I

    Se pare că azi noi nu mai știm ce înseamnă 1 Mai. Europenii, însă, da! și se manifestă în consecință. La noi, de mai multă vreme, ziua asta (mai ales dacă se nimerește în apropierea sfârșitului de săptămână), e doar moment de distracție. Din păcate, de prea multă vreme, noi nu mai știm decât distracție . Sau, să ne plângem de milă. Nici prin gând nu ne trece că mai avem și noi o vină dacă lucrurile nu merg bine prin țara asta. Dar, să le luăm pe rând.
Deși, s-au mărit salariile, se pare că unora nu le este destul. Nici vorbă să se întrebe dacă le merită și pe alea, pentru că eu nu am auzit de la nimeni să dorească criterii de performanță. Da, se pornește de la un salariu de bază, dar majorarea lui ar trebui să țină cont de ce anume face fiecare. Noi nu, fie că stăm la capul unui bolnav sau ne uităm la serialul de la televizor trecând, când e pauză, și prin saloane, tot același salariu trebuie să luăm. Cu profesorii, cam la fel. Doar că nu i-am auzit să se revolte că programa e prea încărcată sau că nu au voie să-i lase corigenți pe care trec prin scoală ca găsca prin apă. Ce dacă ies din scoală fără să știe să scrie ortografic sau nu știu operațiile aritmetice decât dacă au calculator, să gândească mașinăria pentru ei ?!
Cât despre cei în putere, nu îi trimitem la muncă, le dăm ajutoare. "Nu au unde muncii!" e lamentarea generală. Serios ?! A făcut cineva o situație cu locurile de muncă existente și cu cei care mai bine lenevesc ori se duc câteva zile pe lună și fac muncă la negru ?
Cei care au muncit vor avea în continuare(cei mai puțin norocoși, adică fără pensii speciale) tot pensii mici, în schimb guvernanții se preocupă să mărească pensia celor care nu au lucrat niciodată. În aceste condiții să tot vrei să mergi la lucru!
Cei tineri nici nu vor. Vor să se distreze! Tot le-a dat domnul Dragnea liber pe CFR, așa că merg la mare, cei cu bani mai puțini să se îmbete și să se drogheze direct pe plajă, după cum am putut vedea pe la diverse emisiuni de știri, cei cu bani să cheltuie sume exorbitante ca să-i vadă lumea ! Apropos, domnule Teodorovici, sper că ANAF va verifica şi dacă toţi cei care au risipit sute de mii de euro au şi plăţile către stat la zi! Şi pentru doamna ministru de interne am o întrebare: milionarul turc la fost pus la plată pentru încălcarea legii române şi pentru daunele provocate şi clubul amendat pentru "fluturarea" steagurilor turceşti, de parcă era o vizită de stat ? Nu cred! Poliţiştii dumneavoastră sînt mult prea ocupaţi, nu au avut timp să se uite nici măcar la cei care au parcat pe unde au avut chef şi au obligat oamenii să meargă pe carosabil. Deşi, dacă au avut bani de maşinile alea, aveau şi de amendă şi mai făcea şi poliţia un ban.
Dar să ne oprim aici. A fost o vacanţă pe cinste, unii se întorc la muncă, cei mai mulţi se gîndesc la distracţia de Rusalii, că nu mai e mult pînă atunci. Trăiască 1Mai, ziua celor ce muncesc! Amaranta
P O L I T I C A     E X T E R N Ă

Am văzut în ultima vreme mai mult interes pentru politica externă ca niciodată. Numai că fiecare a interpretat-o cum a vrut.

La posturile noastre de ştiri "deontologi" de toate felurile au încercat să manipuleze opinia publică după interesele postului sau a stăpînilor lor. Alţii decît românii, desigur! Am auzit atît de des, "aşa vor românii", încît mi s-a acrit. Numai că pe români nu s-a obosit nimeni să-i întrebe. Şi în vreme ce domnul Dragnea se visează partenerul unora, iar "domnul Preşedinte"al altora, lumea îi priveşte năucită. Staţi liniştiţi domnilor, nu sînteţi partenerii nimănui, sînteţi doar executanţi ai unor interese străine, pe pielea noastră şi ca să vă simţiţi confortabil ! Cît vă veţi mai simţi!

O singură observaţie. Dacă tot sîntem în UE, pînă mai există ori ne retragem, ar cam trebui să mergem pe linia lor, fie că ne convine sau nu; nu e cazul să jucăm noi rolul calului troian pentru că pe viitor nimeni nu ne va mai acorda încredere. Cît îl priveşte pe domnul Trump, n-a fost capabil să-l retragă nici măcar pe ambasadorul predecesorilor, pe care noi am spus de atîtea ori că nu-l mai dorim şi care face o politică, aparent, împotriva intereselor actuale ale guvernului său. Ori cine ştie ?....
În schimb acelaşi domn preşedinte de peste ocean se împăunează cu împăcarea celor două state coreene. Eu îmi amintesc că recent unul dintre preşedinţi tocmai făcu o vizită în China. O fi vorbit ceva pe acolo ?...
În schimb, la americani a fost în vizită domnul Macron. Auzindu-l, cred că nu există conducător al Franţei de la Napoleon încoace să nu se fi răsucit în mormînt văzînd cine conduce ţara. Adio vremuri glorioase şi vise măreţe!

Cît despre restul europenilor, face fiecare ce poate şi îşi văd de interesele tării lor. Numai noi nu mai putem de grija altora! Din păcate, pe noi ne va  pune ambiţia unora într-o situaţie destul de proastă. Deşi, domnul Meleşcanu e un profesionist, nu poate face nimic atunci cînd, peste capul domniei sale, domnul Dragnea şi domnul Klaus îşi dispută întîietatea şi fac mişcări contadictorii şi nu în interesul ţării. Dacă nici în politica externă nu putem să nu punem pe primul loc disputele, ci interesul ţării, atunci e grav. Să le dea Domnul mintea românului de pe urmă! Amaranta
La drum cu Fondul Suveran!

La drum cu Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare! Ma bucur ca validarea Fondului a intrat și în atenția Parlamentului României. Mai trebuie validat de o cameră și apoi, gata, începe treaba!
23 de companii și unități economice vor începe activitatea în Fondul Suveran. Sunt unele companii care, surprinzător, nu fac parte din Fond, dar pot întra pe parcurs. La început, au pus un umăr 89 unități economice. Faptul că unele firme vor întra într-un alt fond de Investiții nu este un lucru bun. Am înțeles ca băncile și companiile din industria de apărare nu sunt recomandate a întra în Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare. 


Trebuie explicat foarte bine și apăsat Uniunii Europene ca Economia României nu mai este decât în procent de 4% a statului. Trebuie incluse cât mai multe companii și unități economice cu capital de stat :
-pentru a Salva Patrimoniul Economic și Financiar al României.
-pentru a putea alimenta bugetul de stat. 
-pentru a proteja România de banii care se scurg, care se transferă, în afara tarii, făcând bugetul de stat mai sărac. 
-pentru a proteja resursele umane din România. 


Drum bun, Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare! Hadrian

Despre pensie piloanele I, II, III

Pilonul I de pensie este pilonul integral de stat. Aici este vârsta, suma, respectiv cota obligatorie, conform legislației în vigoare a Asigurărilor Sociale. 
Pentru a asigura o protecție a salariaților tineri care în 40 ani vor ieși la pensie, s-a gândit un sistem numit Pilonul II. 
Trecerea treptata, până la o contribuție de 6%, a unei cote din contribuția la fondul de pensie (Pilonul I) spre Pilonul II nu a avut succes,  din cauza  faptului că sumele de bani ce trebuiau transferate de la Pilonul I spre Pilonul II făceau o gaura mare Pilonului de stat. 
Pilonul III este un pilon facultativ. Nu este obligatoriu. Cred ca putem face un compromis între Pilonul I și Pilonul II de pensii. 
Pilonul I sa primească, din cei 6%, un procent de 2% care vor fi investiți : 1% în depozite bancare și 1% în Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare. Pilonul II sa primească restul de 4% cu respectarea dispozițiilor legale. 
Dacă acest mecanism ar funcționa, atunci toată lumea ar avea de câștigat : pensionarii și economia de stat. 
Sigur, în doi, trei ani, lucrurile se vor așeza. Este nevoie de voința. Se vor câștiga bani din dobânzi bancare dar și din efectele investițiilor în Fondul Suveran, iar pensiile vor avea și o susținere economica atunci când vor  creste. Este o propunere. Hadrian 


Salarii ca pentru anul 2022

România trăiește în prezent în anul 2018. Ministrul Muncii spune ca cei din sistemul de sănătate au primit noua grilă de salarizare, în avans fata de ceilalți bugetari. Această grilă trebuia să fie pentru anul 2022.
Păcat ca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie. Celelalte categorii de salariați, de bugetari ce vor face? Ura față de sistemul de sănătate, fata de personalul medical va creștere, pentru ca românul trăiește în anul 2018 an în care sărăcia crește, preturile cresc și ele, iar sistemul de sănătate nu are medicamentele și materiale necesare pentru o spitalizare decenta. 
O latura pe care sistemul medical nu o cunoște este faptul ca până în 2022 nu va primi nici un alt ban la salarii, iar bugetul de stat nu va mai aloca decât foarte puțin pentru cheltuieli cu sănătatea, lucru care v-a face ca exodul medicilor sa continue nu din cauza salariilor, ci a lipsei condițiilor decente de lucru, lipsa medicamentelor și a materialelor de baza. 
Ce facem cu cei din educație, învățământ, din cultura, cercetare și știință? 
Pai, ca să devină cineva medic, ar trebui să învețe să scrie și sa citească, în primul rând. Distrugerea învățământului este un prim pas ca medicii sa nu mai existe. Nimeni nu mai sta pe gânduri când vede decalajul existent între un profesor și un medic.  În sistemul de învățământ, respectul nu mai este, asa cum era pe vremea mea (generația cu cheia la gat).  Ce sa învețe copilul când dascălul nu este titular pe post, ba a mai luat și nota mica la materia pe care o preda? Hadrian 

Aproape 1 miliard de euro pe luna

Aproape 1 miliard de euro pe luna este media împrumuturilor guvernării PSD - Alde, în perioada ianuarie 2017 - aprilie 2018.
Peste 11 miliarde euro în 2017 și peste 4 miliarde euro (inclusiv 1 miliard împrumutat în aprilie 2018) sunt oficial datele despre împrumuturile făcute de Guvern. Este interesant de văzut unde s-au dus aceste sume. - Centrala Nucleara de la Cernavodă ar avea nevoie de 1,5 miliarde euro pentru reparații capitale. Nimeni nu a propus o suma pentru acest proiect. 
- Nimeni nu a propus ca întregul sistemul informatic de la ANAF, TREZORERIA NAȚIONALĂ SAU LOCALA sa fie schimbat cu totul. Măcar un miliard de euro. 
- Nimeni nu a propus ca un miliard de euro sa poată fi dat pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare. 
- Poate ne gândim și la portul Mangalia. 
Păcat ca nu ne interesează sa facem pentru România nimic. Interesant este că atunci când este vorba despre o lege în favoarea unei persoane sau a unui grup de interese, nu ținem cont de nimeni și nimic. Când vine vorba de Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare ne trebuie autorizații și avize de la Uniunea Europeană. Oare chiar asa de mult ne interesează cu adevărat România? Hadrian

Worker's Romania letter addressed to Her Excellency Mrs. Tamar Samash, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the State of Israel to Romania

Attn: Her Excellency Mrs. Tamar Samash,
Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the State of Israel to Romania

The Workers Romania Association avails itself of this opportunity to present to you its highest consideration.

We are writing these lines to let you know that we are following with great sadness the events, as they take place in the occupied territories and we reject the murder of Palestinian citizens by the Israeli army in Gaza.

We denounce the bombings against the people of Palestine. In the bombed zones there is no water, no food, no electricity, and that might be called a crime against humanity.

The Israeli people, for whom we have a great respect, went through the painful experience of Shoah and the Romanians had come to the rescue of many oppressed Jewish families after 1940, in the North-Western part of Romania, which was than under the Horthyist scourge. In the name of humanity and bearing in mind what the Romanians had done to save the Jews, we kindly ask you to rethink your gestures against the Palestinian people in Gaza.

We support the right of the people of Palestine to their sovereignty and we stand united against any kind of oppression or genocide.

We also demand the return of thousands of refugees to their homeland.

Yours sincerely,

Ciprian POP
Secretary General
Worker's Romania Association
Bucharest, Romania,21st April 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu