miercuri, 29 august 2018

România Muncitoare – Nr.269 din SEPTEMBRIE 2018
România Muncitoare

SEPTEMBRIE 2018


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.269 din SEPTEMBRIE 2018

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

M  A  N  I  P  U  L  A  R  I    Ş  I    P  R  O  B  L  E  M  E    S  E  R  I  O  A  S  E


În momentele în care avem atîtea probleme serioase de rezolvat în ţara asta, noi ne lăsăm conduşi de tot felul de manipulări, în loc să încercăm să ne informăm coresct şi să folosim propria inteligenţă, pe care neamul ăsta a avut-o mereu. Cu bunul simţ am început să stăm mai prost, că de aia ne lăsăm manipulaţi de tot felul de indivizi.

Treabă am avea cu grămada, am avut mereu, dar am crezut că e mai comod să stăm şi să aşteptăm să ne pice din cer. Să vedem:

1. Am avut pămant, păduri şi ape şi bogăţii cît cuprinde, dar noi ne-am plans că suntem săraci. Manipularea a funcţionat rapid. De la vanzarea a tot ce am avut pe degeaba, inclusiv pămîntul, la distrugerea sistemelor de irigaţii, a grajdurilor de la CAP, a fabricilor şi a tot ce nu era "al nostru" pe persoană fizică, n-a fost decît un pas. Cei destepţi şi harnici au transformat fostele CAP în cooperative de alt tip şi le merge bine. Dar, muncesc şi, cu actualul ministru al agriculturii, au început să aibă rezultate, iar lumea cumpără tot mai mult produse autohtone. Ce facem, schimbăm guvernul ca să cumpărăm 90% prosuse alimentare de import cu o grămadă de chimicale şi să-i îmbogaţim pe alţii? Şi pentru că ne plîngem de situaţia cu porcii, e tristă, e adevărat, tot o manipulare de tipul vaca nebună sau gripa aviară, de data asta venită de afară cu boala însăşi, dar vreau să reamintesc că nimeni nu a ieşit în stardă cînd au fost distruse combinatele de tip COMTIM şi porcii mureau literalmente de foame nu de boală! Poate că, dacă ne-am fi trezit atunci...

2. Alte lamentări sunt cele cu inundaţiile şi alunecările de teren. Am văzut un singur protest, cînd oamenii au oprit maşinile cu lemnele tăiate ilegal. Cum să nu vină şuvoaiele, cum să nu plece dealul la vale cînd pădurile au fost rase cu acte în regulă sau furate sub ochii celor care trebuiau să le protejeze ? A ieşit cineva la protest ? Sau, a ieşit fiecare în faţa casei să cureţe şanţul să nu-i intre apa în casă ?

3. Altă manipulare, românii au plecat afară pentru că aici nu aveau unde munci! Serios ?... N-am văzut români ieşind în stradă pentru locuri de muncă, uneori au mai ieşit să-şi apere fabricile, dar, nu suficient de mulţi şi de hotărîţi ca sa-i facă să tremure pe cei care aveau temporar puterea. Şi nici în apărarea puţinelor firme româneşti falimentate sistematic de statul paralel, pentru a face loc multinaţionalelor. Iar acum, cînd unii ies să apere statul paralel, ceilalţi tac şi aşteaptă pasivi să se distrugă şi puţinul care s-a realizat. Apoi ne plîngem de milă!

Eu zic să ne trezim cît mai repede, pentru că e multă treabă de făcut: să ridicăm economia românească şi să ne-o apărăm, inclusiv în stradă, cerînd guvernului bună administrare şi parlamentului legi care să ne protejeze şi chiar să ne apere, să strîngem sticlele de plastic de pe malul apelor şi apoi să cerem o lege drastică pentru cei care nu respectă curăţenia sau ne poluează aerul, să ne apucăm de împădurit temeinic, pentru că doar cu ceva peste 350.000 de stejari nu se rezolvăm situaţia, chiar dacă gestul e foarte frumos. Noi avem de reîmpădurit munţi întregi! Să ne exploatăm cu inteligenţă salinele - aici ceva s-a mai făcut - ca să nu mai consumăm sare de import ... şi cîte altele!...

Şi, mai ales, să nu ne lăsăm manipulaţi de sondaje. Cine poate crede că, dacă acum două luni ALDE avea între 13 şi 15%, acum are 9, iar partidul inexistent al domnului Cioloş, exponent al dezastrului guvernamental, tot atît ? A mai vrut "sociologul naţiei" să nu intre ALDE în parlament ca să facă alţii jocurile, dar nu i-a reuşit. Sper să nu reuşească nici acum, dacă dăm dovadă de suficientă inteligenţă!

În rest, după cum vedem, e multă treabă de făcut! Nu peste graniţă, ci aici acasă! Şi dacă tot ne-au "ajutat" unii din interior să ratăm anul centenar, sper să nu se întîmple la fel cu 1 Decembrie. Măcar pentru acel moment să ne pregătim din timp şi să-l sărbătorim cum se cuvine!  AMARANTA


S  Ă    T  E  R  M  I  N  Ă  M    C  U    I  P  O  C  R  I  Z  I  A

De două săptămîni nu se mai termină cu mitingul "diasporei". Cu mic, cu mare tot felul de indivizi, fie din politică, fie din media , fie dintre foştii securişti convertiţi în manifestanţi, nu mai pot de grija "diasporei". Şi, în general, a oamenilor de bună credinţă care au inhalat nişte gaze. Mi se pare ipocrit ce se întîmplă din mai multe motive.

1. Se "moare" de grija diasporei, mai mult decît de grija celor rămaşi în ţară. Foarte bine, plecăm şi noi, poate ne bagă cineva în seamă! Dacă tot nu se ţine cont că respectivii au plecat pentru binele lor, fără să le pese ce se petrece aici, atunci e în regulă. Ne ducem unde vedem cu ochii şi promitem să nu vrem să decidem soarta celor rămaşi, dacă mai rămîne cineva!

2. La miting nu au existat oameni de bună credinţă. Au existat un grup de gherilă organizat, ceilalţi care i-au protejat să nu fie extraşi de jandarmi şi o grămadă de gură-cască, prezenţi acolo pentru fiindca „dă bine să fii acolo“, mai ales că nu ţi se întîmplă nimic dacă arunci sticle incendiare, că doar legea nu se aplică tuturor!  De respectarea legii de către toţi, se vorbeşte mai puţin decît despre "victimele" gazelor lacrimogene. Şi asta chiar după ce au precizat francezii că şi ei, într-o situaţie similară procedează la fel, sau chiar mai dur!

3. Nu li se explică românilor de către media, nici măcar de partea considerată de bună credinţă, că demonstraţiile astea nu se fac de dragul democraţiei, ci la instigarea unora care au interese economice, mai ales străini, dar şi cozi de topor de pe la noi. Altfel cum s-ar explica rapiditatea cu care se trece peste subiect de cîte ori cineva încearcă să spună asta pe la televiziuni ?

4.Fluturăm cu mic, cu mare tot felul de lozinci, doar pentru că „dă bine“, dar nu judecam cu propriul cap, în caz că avem minte mai multă decît o găină. Nu se vrea ca oamenii să vadă ce vor pierde dacă se răstoarnă guvernul şi, de aceea, aparenta ură contra doamnei Dăncilă, care nici pe departe nu e aşa cum se spune , mai ales în comparaţie cu damele din PNL şi USR! De pierdut am putea pierde: toţi banii pe care să-i luăm din ce se va extrage din Marea Neagră, bani mai mulţi pentru pensii, codurile penale şi de procedură, care ar putea rămîne cu toate articolele declarate neconstituţionale, bani pentru agricultură, un 1 Decembrie de tot plînsul!

Şi, acum, să vorbim şi despre ipocriţi. Mi se pare o ipocrizie că două doamne au devenit foarte vocale, ca la comandă, contra jandarmilor şi guvernului. Iar, dacă pe o doamnă avocat o înţeleg, pentru că or fi ameninţat-o iarăşi cu arhiva SIPA, pe o doamnă fost ministru al învăţămîntului nu, decît dacă nu i s-a închis dosarul. Oricum, era mai bine să se retragă măcar temporar din prima linie, dacă nu era capabilă să lupte pentru oameni. Acum e gata să-i primească pe protestatari la Senat, dar nu a fost capabilă să o ia de mînă pe fetiţa dusă de domnul Gâdea la Cotroceni şi să o prezinte la parlament cerînd să nu se mai prevadă în Codul penal pedepse cu închisoarea pentru că cineva a furat un salam! Oricum, iubitorul de case de la Preşedinţie, nu a mişcat un deget!
Alţi ipocriţi ne aruncă în faţă că diaspora trimite bani în ţară. Fals, trimite bani la ai lor, bani care merg în consum, măresc inflaţia şi provoacă o creştere economică nesănătoasă. Că taxe şi impozite plătesc în străinătate, în vreme ce-şi lasă copii aici, în grija statului , pentru că cei la care sînt lăsaţi nu prea lucrează sau au o pensie mică. Asta e o altă anomalie, nepermisă nicăieri în Europa. Oare, ce ar  face Norvegia într-o situaţie similară ?
Şi, în final, culmea ipocriziei, vin unii deontologi, sociologi ai naţiei, care manipulează rezultatele sondajelor să ne vorbească despre o republică prezidenţială. Sîntem nebuni? Nu vrem să terminăm cu dictatorii şi să învăţăm puţină democraţie şi negociere politică într-o republică parlamentară, poate aşa ne vom urî mai puţin ?Nu de alta, dar acum am avea altă treabă!
Dar despre ce am avea de făcut şi despre manipulări, cu altă ocazie! AMARANTA

Adevărul care doare

După 1990 și pina prin 2007(anul întrării României în Uniunea Europeană) în mediul privat romanesc (în special în localitățile mai mici) a făcut câteva greșeli fatale care acum s-a întors împotriva sa.

Haideți să vedem împreună care ar fi acestea:
- neplata taxelor și impozitelor ale angajaților iar o parte din oameni când au vrut sa iasă la pensie au constatat ca munca lor pe anumite perioade nu poate fi luata în considerare datorita celor de mai sus.
- deși se vindea din depozit marfa cu și fără factura, chioscarii, micile magazine (în special cele din comerț), proprietarul nu avea respect fata de salariat. Plătea cu salariul minim pe economie și acesta lucra mai multe ore pe zi decât prevedea legea, plus sâmbăta și duminica. Despre o prima, bonificație nu se punea problema.
- lipsa de respect fata diverse firme prin neplata facturilor, deși rulajul de marfa era mare.
- o parte din micii(dar și marii) patroni spuneau ca nu au bani dar își modernizau apartamentele, schimbau mașinile personale, etc. Așadar interesul personal, prima.
- prea putini au fost preocupați de școlarizarea și educația personalului. Mulți spuneau ca fac perioada de proba, apoi găseau ceva în neregula și dădeau afara fără nici un ban.
- ura între patronii români locali care mai târziu a fost sancționată de multinaționale cu complicitatea politicienilor locali prin deschiderea de mari și multe magazine într-o localitate, ce au distrus micile afaceri.

Repet, ce am scris, se refera la perioda 1990 - 2007. De ce? Pentru a înțelege de ce în provincie, în micile localități în anul 2018 nu găsești oameni pe care să-i angajezi. Dacă cei născuți în perioada 1975-1985, au trecut prin asa ceva, veți înțelege de ce au ales marile orașe și apoi străinătatea. Hadrian

Rusia declară că sancțiunile S.U.A. împotriva Coreei de Nord riscă să submineze procesul de pace

Ministrul rus de Externe a declarat joi că noile sancțiuni, impuse de Statele Unite împotriva unei firme ruse și a unor oameni de afaceri ruși care investesc în  Coreea de Nord, pot submina procesul de pace din peninsula coreeană.

Într-o declarație de presă, ministerul a mai spus și că Washingtonul "nu știe" că "presiunea cea mai mare" asupra Phenianului adusă cu sine de sancțiunile economice, este "plină de pericol".

Miercuri, Statele Unite au impus sancțiuni unei agenții ruse de servicii portuare și companiilor chineze de navigație maritima care ajută navele din Coreea de Nord.

"Tactica distructivă a Statelor Unite, urmărită dincolo de cadrul Consiliului de Securitate al ONU și al pachetului de sancțiuni 1718 (legat de Coreea de Nord), este în măsură să submineze progresele înregistrate recent în vederea soluționării crizei dintre Washington și Phenian", a spus mai Ministerul rus de Externe.


Șeful Statului chinez, Xi Jinping va vizita Phenianul pentru celebrarea celei de-a 70-a aniversări a fondarii Republicii


Președintele chinez Xi Jinping urmează să viziteze Phenianul luna viitoare, pe fundalul îmbunătățirii vizibile a relațiilor dintre China și vecina sa de la sud de râul Amnokgang.

Potrivit presei chineze de limbă engleză, Xi va participa la celebrarea celei de-a 70-a aniversări a înființării Coreei de Nord, pe 9 septembrie, la invitația liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Aceleași surse de la Beijing semnalează și că vizita cu pricina este susceptibilă unor modificări de ultimă oră.


Ciprian Pop
Summitul națiunilor din bazinul marii Caspice

Cel de-al cincilea summit al națiunilor din bazinul marii Caspice, ce a avut loc la Kazakhstan, s-a incheiat pe 16 august. Evenimentul de la Astana, i-a reunit pe liderii Rusiei, Kazahstanului, Azerbaidjanului, Iranului și Turkmenistanului. Elementele de pe ordinea de zi au inclus problematica delimitării teritoriale a Mării Caspice, protejarea resurselor biologice si a ecosistemelor mării și amplasarea conductelor submarine, ajungându-se la un consens, liderii celor cinci țări participante au semnat un acord privind statutul juridic al Mării Caspice.
Aceștia au încheiat, de asemenea, protocoale și acorduri pentru stimularea cooperării în domeniul combaterii terorismului, combaterii crimei organizate și spălării banilor, prevenirea accidentelor, comerțul și transportul in zona. Următorul summit în același format este programat a se desfășura în Turkmenistan. Ciprian Pop


Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a denunțat serviciile de sănătate din propria țară, spunând ca personalul este "leneș și iresponsabil"

În timp ce autoritățile de la Phenian proclamă adesea dorința de a oferi o viață mai bună cetățenilor lor,  Kim a criticat puternic sistemul de sănătate în timpul vizitei la o fabrică de echipamente medicale. "Unele sectoare au făcut progrese enorme în ultimii ani", a spus el, citat de agenția națională de presă, KCNA, "dar nu este și cazul sectorului sănătății publice, care a devenit din ce în ce mai pasiv ".

Partidul Muncitoresc, aflat la guvernare,  a insistat asupra necesității de a îmbunătăți serviciile de sănătate, dar "funcționarii au fost leneși și iresponsabili", a declarat Kim pentru KCNA.
         
          Textual, Kim i-a mustrat pentru „ca au hibernat pentru o lungă perioadă de timp“, adăugând: „Animalele hiberneaza o dată pe an, dar sectorul de sănătate a fost ascuns și hibernează de ani de zile, strigând sloganuri goale ".

De la summit-ul său cu președintele american Donald Trump în iunie, în Singapore, Kim s-a concentrat pe dezvoltarea economică, vizitând obiective industriale și fabrici din toată țara. 

Coreea de Nord solicită ridicarea sancțiunilor, dar Washingtonul cere comunității internaționale să mențină presiunea maximă asupra acesteia pentru a-l forța să renunțe la arsenalele sale atomice. După câteva lansări de rachete balistice și un test nuclear major anul trecut, Kim a declarat că a terminat dezvoltarea capacităților sale nucleare și că dorește dezvoltarea economică a tării, lucru care a devenit noua sa prioritate. CIPRIAN POP

Gest de bunăvoință intre cele două State coreene.
Cele două Coreei au decis să închidă câteva posturi de pază aflate pe granița lor comună din Zona Demilitarizata

Ministrul sud-coreean al Apărării, Song Young-Moo a anunțat pe 21 august, că țara își va retrage personalul de gardă, închizând câteva posturi de paza frontaliera, într-un gest de bunăvoință, o mișcare menită să sporească încrederea reciprocă între cei doi actori din peninsula coreeană, potrivit presei de la Seul.  Ciprian Pop
Moscova semnează un acord de cooperare militară cu Republica Centrafricană
Moscova și Republica Centrafricană au semnat marți, 21 august, un acord de cooperare militară. Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu și omologul său din Republica Centrafricană, Marie-Noelle Koyara, au semnat documentul la Moscova, în marja participării demnitarului african la expoziția de apărare "Armata-2018", desfășurată la periferia Capitalei ruse, informează agențiile de presa rusești. Prezentul acord "va contribui la consolidarea legăturilor în sfera apărării", a declarat Shoigu după ceremonie și este menit să aprofundeze implicarea Moscovei în Republica Centrafricană, stat în curs de dezvoltare, unde guvernul este dispus să-și intensifice eforturile în lupta împotriva milițiilor islamiste care controlează cea mai mare parte a țării.
De menționat este faptul ca, încă din 2003, Federația Rusa a trimis în aceasta tara instructori, echipamente militare și oferă, de asemenea, sprijin echipei de securitate a Președintelui Faustin-Archange Touadera. Ciprian Pop

Comitetul Olimpic din Asia vrea să vadă mai multe echipe inter-coreene

Președintele Comitetului Olimpic al Asiei (COA), a declarat ieri, 21 august, la Jakarta, ca instituția pe care o conduce dorește ca un număr cat mai mare de echipe din cele doua Coreei sa participe împreună la evenimente sportive de nivel mondial, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Un alt obiectiv este și ca Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) și Republica Coreea sa fie co-organizatoare ale Jocurilor Asiatice de iarnă, în 2021, a mai declarat șeful COA, Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, pentru agenția Japoneză de presa Kyodo.

Cele două Coreei, au recurs, printre altele, și la diplomația sportivă pentru a facilita dialogul și, pentru prima dată după foarte multi ani, au prezentat echipe combinate la Jocurile Olimpice de Iarnă; iar acum, participa din nou, tot împreună, la deschiderea Jocurilor asiatice.

La evenimentul sportiv, care are loc în capitala Indoneziei până pe 2 septembrie, RPDC și Republica Coreea vor prezenta echipe comune în baschet, canotaj și canotaj pentru femei.

Gestul, potrivit experților, simbolizează un alt pas în apropierea dintre cele două națiuni care locuiesc în peninsula coreeană și care au fost, din punct de vedere tehnic, în război de mai bine de 70 de ani.  Ciprian Pop


Președintele cubanez s-a  intalnit cu Vicepreședintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC)


Președintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, s-a reunit la data de 21 august, cu vicepreședintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) Choe Ryong Hae, care efectuează o vizită la Havana.

Potrivit mediilor locale de presă, Choe Ryong Hae, important membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Coreean, se află în aceste zile în Cuba în calitate de trimis special al lui Kim Jong Un. În Cuba, acesta transmite un semnal politic important cu privire la relațiile bilaterale dintre cele două State și a înmânat oficialilor cubanezi două scrisori,  adresate generalului Raúl Castro, prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cuba și Președintelui cubanez.

Presa de la Havana subliniază astăzi că legăturile tradiționale dintre cele două țări au fost cimentate de relația istorică întreținută de fondatorul RPDC Kim Il Sung și de liderul istoric al Revoluției Cubaneze, Fidel Castro.

Cu prilejul acestei vizite, demnitarii din cele două țări au abordat subiectele de interes comun de pe agenda internațională si modalități în vederea îmbunătățirii schimburilor comerciale.

La dezbaterile oficiale au luat parte și Ryu Myong Son, adjunctul șefului Departamentului de Relații Internaționale al Partidului Muncitoresc Coreean; Pak Chang Yul, ambasadorul RPDC în Cuba; și Ri Chol Song, oficial al Departamentului Relații Internaționale al Partidului Muncitoresc din Coreea.

Din partea cubaneză, ministrul afacerilor externe, Bruno Rodríguez; directorul general pentru facerilor bilaterale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Emilio Lozada; și ambasadorul Cubei în RPDC, Jesús Aise. Ciprian Pop

Coreea de Nord susține Mișcarea Țărilor Nealiniate
La aniversarea a 43 de ani de la înființarea Mișcării Țărilor Nealiniate (Mnoal), forum politic, format din 120 de State membre, plus alți 15 de observatori, a doua mare organizație de State, după ONU, este susținută astăzi în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Ziarele importante ale RPDC, Rodong Sinmun, organul oficial al Partidului Muncitorilor din Coreea și Minju Joson reamintesc cititorilor că aderarea RPDC, în 1975, în grupul de țări nealiniate a adus cu sine beneficii și a ridicat poziția și prestigiul Phenianului pe scena internațională.  Mass – media de la Phenian semnalează că RPDC va fi, și în viitor, fidela principiile și idealurilor Mnoal și își va îndeplini misiunea și datoria ce ii revine pentru materializarea cauzei independenței și suveranității popoarelor în întreaga lume.
In prezent, mișcarea se confruntă cu probleme complicate, cum ar fi agresiunile împotriva țărilor membre, războaiele și intervențiile în afacerile interne ale Statelor.
Coreea de Nord își menține poziția de contribuabil activ la consolidarea și dezvoltarea organizației, în concordanță cu politica sa externă de independență, pace și prietenie.
Mnoal - ul a apărut ca organism internațional de anvergura în 1961, la Belgrad, iar Republica Bolivariană a Venezuelei ocupă până în 2019 Președinția Pro Tempore a organizației.  Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu