luni, 10 septembrie 2018

SUA ar trebui să dea dovada de generozitate și deschidere fata de Coreea de Nord

SUA ar trebui să dea dovada de generozitate și deschidere fata de Coreea de Nord


70 de ani s-au scurs de când, iată, Republica Populara Democratica Coreeana (RPDC) este subiect de drept internațional, cu 52 de Misiuni Diplomatice în străinătate, reprezintă o realitate geo-politică, o tara cu peste 23 de milioane de suflete. Acestea fiind spuse, ar cam fi timpul ca actuala administrație de la Washington sa facă pașii necesari pentru o reconciliere, având în vedere momentul care, se pare, ar fi acum mai prielnic ca niciodată.

Când declarația istorică de la Panmunjom a fost anunțată în aprilie anul acesta, întreaga lume a fost încântată, iar SUA au apreciat-o cu brațele deschise înaintea oricui altcuiva.

Dar, SUA acționează astăzi foarte "ciudat". Statele Unite se uită la Coreea de Nord într-un mod sumbru și abordează relațiile inter-coreene într-o manieră total greșită, parând ca nu vor sa înțeleagă nimic din lecția istoriei.

Oficiali de rang înalt de la Washington afirma că progresul relațiilor inter-coreene ar trebui să țină pasul strict cu proiectele de denuclearizare și ca, orice proiect de colaborare NORD -SUD, sub orice formă, diminuează presiunea economică și diplomatică asupra Coreei de Nord și nu face decât sa reducă probabilitatea atingerii scopului denuclearizării.

Aceeași oficiali se plâng plâng chiar și de apropiatul summit-ul inter-coreean , spunând că se lărgește „discordia intre SUA și Coreea de Sud” pe fundalul apropierii dintre Seul și Phenian.

Potrivit presei de la Seul, Statele Unite ar fi simțit un "sentiment de înstrăinare", deoarece nordul și sudul Coreei au stabilit un raport mai pozitiv ca niciodată și par sa arunce cu apă rece peste entuziasmul națiunii coreene vizând reconcilierea și, în loc sa sprijine aceste demersuri, îndreaptă un deget acuzator asupra legăturilor inter-coreene.

Statele Unite trebuie să fie conștiente de faptul că împiedicarea îmbunătățiri relațiilor inter-coreene reprezinta un act nesăbuit, cu grave consecințe în viitor. SUA ar trebui să se elibereze de ideea narcisistă precum că soarele ar trebui să răsară doar asa cum SUA o doresc și sa renunțe la ideea ca sancțiunile ii vor aduce succesele dorite în materie de politică impusă asupra poporului coreean.

De asemenea, Administrația Trump trebuie sa înțeleagă lecția istoriei și sa folosească momentul, să nu repete greșeala de a aduce negocierile intre Coreea de Nord și SUA într-un impas prin insistența excesivă asupra denuclearizării, ci să aleagă o abordare pragmatică, empatica, nouă și îndrăzneață, dacă nu bazată pe un tratat, pe o pace durabilă, care sa înlocuiască Armistițiul din 1953, măcar sa adopte o politică bazata pe relaxarea sancțiunilor și cooperarea economică....ar fi un bun inceput.

Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu