miercuri, 15 ianuarie 2020

România Muncitoare – Nr.283 din IANUARIE 2020


România Muncitoare – Nr.283 din IANUARIE 2020

Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!
Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.283 din IANUARIE 2020

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

Propunere : Alianța Patriotică Română

“Alianța Patriotică Română”, propun să fie numele unei largi Alianțe politice a tuturor celor interesați de viitorul României. Această Alianță este adresată in special Oamenilor, Partidelor și Asociațiilor  cu orientare de stânga, și, mai ales, patriotice. Încă de la început trebuie avut loc un dialog cu toate Sindicatele și Patronatele românești, precum și cu Reprezentanții Societății Civile.Timpul este limitat (vin alegerile locale și parlamentare), iar, dacă orgoliul persista atunci vom rămâne dezbinați, iar România v-a continua sa răsufle datorita ajutorului extern. Hadrian

Lupta pentru România
Lupta pentru România este o luptă economică. Statele Unite ale Americii au două țări pe care încearcă să le țină aproape de ea: Polonia și România. Restul sunt sub diverse influențe: Rusia și Germania. Din nefericire, România este militar cu SUA, iar din punct de vedere economic și financiar cu Uniunea Europeană.

Așa cum se știe, Romania a fost întotdeauna o țară cu o poziție importantă din punctul de vedere al apărării (vezi lantul carpatic, coloanal vertebrala a tarii); al culoarului Dunăre - Marea Neagră, al culoarului comercial dintre Vestul și Estul Europei și lumea arabă și musulmană, pe de-alta parte; al bogăției subsolului, dar și a terenurilor agricole, al livezilor și pășunilor și a apelor termale, dar și din punctul de vedere al pisciculturii.

Un punct slab de care profită și au profitat toți "invadatorii" este politica dublicitara a unor conducători sau lideri politici ai României. Pentru un "ban" sau o decorație in plus, acestia sunt in stare să-și vândă familia. 

Este interesant de observat cum: în ultimii ani, Guvernul României se schimbă (cam un guvern la un an și jumătate); felul în care ne împrumutam ca stat (1 miliard de lei pe săptămână) ; felul în care plătim in avans echipamente și tehnică militară, iar pentru alte domenii spunem că nu sunt fonduri suficiente din cauza fostului guvern sau al unui partid; dorim să vindem companiile de stat, însă, când aceasta aduc profit, acesta se ia imediat și nu se spune unde merg acei bani; este tare bizar cum nu se poate face o autostradă peste Carpați (invocând faptul că terenul nu este stabil, sunt prea multe rozătoare sau mai nou… gândaci).

Mare atenție, dragă Guvern al României anului 2020!

Lupta politică acerbă între Partidul Social Democrat și alianța Președinte-Guvern-Paridul Național Liberal nu a dus nicăieri. 
Dacă primul ministru îmi spune în public că a taiat bani din subvențiile primite de partidele politice parlamentare, doar ca să diminueze sumele primite de PSD, atunci nu am realizat nimic. De ce Nu au fost anulate în totalitate, sumele? 

Guvernul României ar trebui să învețe de la Guvernul Ungariei cum se investește în sport. Nu degeaba, domnul Țiriac, vorbește dând exemplu țară vecină. Cu numai 8 milioane de euro la granița României, Ungaria a dat bani pentru construirea și creerea unei Academii de Footbal (dupa modelul Academiei lui Hagi de la noi). Unul dintre consilierii acestui proiect este… Domnul Jenei.

Vorbim despre alegerile parlamentare anticipate și cum sa alegem primarii, parcă ei “ne-ar da de mîncare” și Nu vorbim despre ce se întâmplă cu viitorul economic al României.

Știrea precum că Gazprom nu mai tranzitează gazele naturale prin Ucraina și România și a mutat conducta prin Turcia, Bulgaria, Serbia și, apoi, catre Europa, nu prea pune presiune pe Guvernul României. A mai pierdut și câteva zeci de milioane de euro din tranzitul gazului rusesc spre Europa. 

Marea Neagra devine neoficial o afacere a Turciei și a Rusiei. Nimeni nu vorbește despre aceste mutări. 

Atenție la tot ce ne spune Uniunea Europeană. Trebuie analizat bine și apoi pus în aplicare. Dacă luăm de bun tot ceea ce ne spune Uniunea și punem in practică, înseamnă că votul politic dat de populație nu mai are valoare. 
Dacă vom înstrăina și restul de companii de stat atunci statul român nu mai există din punct de vedere economic.

Am făcut o greșeală mare când am refuzat intrarea în grupul de la Visegrad.  Hadrian
Economia de stat, încotro?

In anul 2017 se știa că în România statul era investitor majoritar sau minoritar in aproximativ 4% din economia României. Compania Națională a Sării, Hidroelectrica, Antibiotice Iași, Nuclearelectrica, Romgaz, Loteria Română, Apele Române, Hoteluri și Restaurante Marea Neagra, Aeroport Otopeni, Portul Constanta, CEC-ul, companii miniere și termocentralele, Romarm și altele alcătuiesc putererea economică a statului.

Se pare că, la ordinea zilei, este vinderea de acțiuni a acestor companii prin intermediul Bursei de Valori București. Înstrăinarea acestor companii din domeniul public, poate însemna sfârșitul economic și financiar al României.
Statul roman, prin autoritățile centrale, spune că privatizarea aduce rentabilitate și profesionalism in aceaste domenii. Nu neg, teoretic așa este. La privat, important este banul și profesionalismul. România, însă, prin înstrăinarea și ultimelor companii de stat, pierde foarte mulți bani și mult patrimoniu. 

Va imaginați dacă Hidroelectrica, care acum, pentru anul financiar 2019 are profit preconizat la 1 miliard lei vechi, ce sume ar încasa noul proprietar in 5 ani??? Patrimoniul Hidroelectrica, oare, cat valorează? Cât a costat statul român fiecare baraj, fiecare Hidrocentrala?

Că vine acum o firma, un investitor și plătește 1 miliard de euro.  1 miliard de euro se vor cheltui foarte rapid. Apoi, cu ce rămîne România?

CEC-UL poate fi competitiv și poate ajuta companiile de stat prin credite avantajoase.

Compania Romarm chiar nu mai știe să fabrice armament?

Compania de Sare chiar nu mai știe să extragă sarea?  Ce turism am putea face…

Nu vă place numele de Fondul Suveran, nu-i nimic, schimbati-l in Fondul Românesc pentru Reconstrucție, Investiții și Dezvoltare. 

Ar trebui stabilită o nouă grilă de salarizare pentru tot personalul bugetar și pentru personalul din companiile de stat. In companiile de stat, diferența să fie de maxim 25% în plus la grila de salarizare față de bugetari.  Sporurile să fie la fel pentru toată lumea.  Hadrian

Poate ne va costa
Un lucru, foarte mic, care nu a prea fost băgat în seamă, poate însemna, pe viitor, sfirsitul clasei politice actuale din România. La început de decembrie 2019 România a fost invitata să participe ca membru cu drepturi depline în grupul Țărilor de la Visegrad (membre sunt Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia).

Toate aceste tari sunt membre ale Uniunii Europene și NATO. Pentru a se putea proteja de expansiunea economică a multinaționalelor din țările din vestul Europei și pentru a proteja economia națională,cultura și patrimoniul national, aceste tari au hotărât să creeze acest organism.

România a spus Nu prin președintele sau proaspăt reales... 

Cred că s-a greșit aici. România nu gândește o strategie pe termen lung. 
România trebuie să fie mai atentă la tot ceea ce se întâmplă în Europa. După ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, s-ar putea să asistăm la o ieșire a Spaniei din Uniunea Europeană. Gestul Uniunii Europene de a recunoaște ca europarlamentar o persoană ce dorește independenta unei provincii din Spania, condamnată în această țară, s-ar putea solda cu o creștere în procente a partidului pro-Franco și ieșirea din Uniune a acestei țări. 

Faptul că suntem înconjurați de țări cu legături politice și comerciale puternice cu Rusia nu ar trebui uitat.

România ar trebui “să lase mai moale” cu butada “noi suntem mari apărători ai Uniunii Europene”, deoarece suntem între ciocan și nicovală: economic și financiar depindem de Uniune, dar militar de NATO. Nu trebuie uitat că diverse țări europene doresc o altă alianță militară însă una de natura europeană.

Este interesant cum marile țări europene din vestul Europei pot semna contracte comerciale bilaterale cu Rusia, Cuba, China, iar România nu prea are ochi să le vadă... Un alt aspect este distrugerea companiilor de stat. Fără ele nici un buget national nu poate fi alimentat suplimentar iar dezvoltarea socială, culturală, educațională și a sănătății nu pot supraviețui. Hadrian

GRUPAJ DE STIRI SI EVOLUTII EXTERNE, de Ciprian POP
Coreea de Nord respinge medierea Coreei de Sud în problematica relatiilor sale bilaterale cu Washingtonul

Republica Populară Democrată Coreeană a respins astăzi medierea Coreei de Sud în relațiile dintre Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un și omologul sau american, Donald Trump. Un Consilier al Ministrului Afacerilor Externe al R. P. D. Coreeen, Kim Kye Gwan, descrie intervenția Coreei de Sud drept „îndrăzneață” în a face publice felicitările
pentru ziua de naștere a Sefului Statului coreean, Kim Jong Un primite din partea lui Trump. Potrivit diplomatului nord coreean, există un canal de legătură special între liderii de vârf ai R.P.D.Coreene și Statelor Unite, iar partea sud-coreeană „nu este membru activ si familiar in cadrul acestui grup”, pe cale de consecinta, Seulul nu este in masura sa intervina în aceste probleme.

„Sentimentele personale” ale lui Trump față de Kim Jong-un nu sunt suficiente pentru a reporni discuțiile cu Statele Unite, potrivit Coreei de Nord

Coreea de Nord nu va intra în negocieri cu Statele Unite decât dacă acesta din urmă face concesii reale, potrivit unui comunicat emis astăzi de Ministerul de Externe al țării, adăugând că Washingtonul a „înșelat partea coreeană” și că țara de la nord de paralela de 38 de grade a fost „prinsa într-un dialog” care s-a dovedit a fi o pierdere de timp. „Deși Șeful Statului, Kim Jong Un, are sentimente personale bune cu privire la Președintele Trump, acestea sunt, în adevăratul sens al cuvântului,  "personale ”, potrivit declarației, adăugând că liderul țării „nu va discuta despre problemele de stat pe baza unor astfel de sentimente personale, deoarece el reprezintă statul nostru și interesele sale". Negocierile dintre Washington și Phenian, care au înflorit în 2018 și la începutul anului 2019, s-au dovedit a fi o pierdere de timp pentru țară, a spus Ministerul de Externe coreean. Discuțiile s-au oprit din martie 2019, o dată cu eșecul Summit-ului Trump-Kim de la Hanoi.

Statele Unite ne-au înșelat, am fost blocați în acest dialog cu el de mai bine de un an și jumătate, lucru care a fost "timp pierdut pentru noi".

Coreea de Nord nu va face noi propuneri generoase, așa cum a făcut-o până acum, de exemplu, desființarea instalațiilor nucleare în schimbul scutirii de sancțiunile ONU și nu va căuta să se angajeze complet în discuții cu Statele Unite până când aceasta nu va face ceea ce a promis. Mai întâi, am dori, câteva concesii reale.

"Redeschiderea dialogului dintre R. P. D. Coreeană și Statele Unite poate fi posibilă numai în condițiile acordului absolut al acestuia din urmă cu privire la problemele ridicate de noi, dar știm bine că Statele Unite nu sunt pregătite sau capabile să facă acest lucru", mai continuă declarația.

Câteva zeci de soldați francezi s-au alăturat grupurilor jihadiste din 2012 și până acum

Potrivit unui raport al Centrului pentru Analiza Terorismului (CAT) de la Paris, aproximativ treizeci de soldați francezi, unii dintre aceștia purtând în trecut chiar uniforma unor prestigioase unități și categorii de forțe ale armatei Franței, au intrat în rândurile organizațiilor jihadiste din Siria și Irak din 2012 și până în prezent. Raportul, care detaliază situațiile a 23 de foste cadre ale armatei franceze, menționează ca principală motivație a recrutării acestora de diverse organizații și entități teroriste radicalizarea islamistă puternică cu care Franța se confruntă și în prezent. Unii își pregătiseră planurile înainte de a-și lua uniforma, în timp ce alții au considerat această opțiune în timpul serviciului activ, potrivit documentului.„Cunoașterea mediului înconjurător, pasiunea pentru arme și cunoștințele lor militare au facilitat, apoi,  ascensiunea acestor elemente în rândul diferitelor grupări teroriste”, se arată în raport.

"Unii foști soldați au putut, de asemenea, datorită pregătirii lor militare în armata franceză, cunoștințelor lor despre locații și experienței lor în zonă în cadrul organizațiilor jihadiste, să planifice atacuri și în Franța", au adăugat autorii textului. Raportul notează că autoritățile monitorizează îndeaproape soldații radicalizați sau susceptibili de a se radicaliza și subliniază că legislația franceză a fost consolidată în ultimii ani, în special pentru a permite investigațiile administrative asupra persoanelor aflate  serviciul activ.
Apărarea anti-rachetă a SUA nu a reușit să intercepteze nici macar o singură rachetă iraniană lansată împotriva bazelor sale pe teritoriul irakian

Rețeaua de televiziune libaneză Al-Manar, citând surse iraniene, a raportat că sistemele de apărare aeriană pe care SUA le au desfășurate în Irak, nu au reușit să intercepteze sau să doboare vreuna dintre rachetele lansate miercuri dimineață devreme din țara vecină și având că țintă baza aeriană Ain Al-Asad,  situată în vestul provinciei irakiene Al-Anbar și folosită de trupele americane încă de la invazia din Irak, în 2003, și altă unitate militară din Erbil, Capitala regiunii Kurdistanului irakian.

Potrivit presei americane, Pentagonul nu are încă un raport preliminar obiectiv legat de daune, deși Președintele Trump scria ieri pe Tweeter că "totul este bine".

China face apel la calm, Japonia și Coreea de Sud monitorizează atent situația din golful Persic

China a reacționat in contextual crizei survenite intre SUA si Iran cu un apel la calm, urmare a tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu, în timp ce Japonia și Coreea de Sud și-au coordonat planurile de așa mod încât să față situațiilor economice și de securitate pe care le incumbă ultimele evoluții. Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, a cerut Washingtonului să evite deteriorarea suplimentară a crizei, după ce Iranul a atacat bazele SUA din Irak, în cursul nopții. China, a spus el, cere părților implicate să-și rezolve diferențele în mod corespunzător și prin canale pașnice, precum planificarea și negocierea și să protejeze împreună pacea și stabilitatea în regiunea Golfului.

O poziție similară a fost ridicată marți de ambasadorul Beijingului la Organizația Națiunilor Unite, Zhang Jun, care a considerat că este o prioritate ca cei doi actori implicați să exploreze toate modalitățile posibile de a preveni escaladarea tensiunilor până la scăparea de sub control. Diplomatul a spus că națiunea asiatică este gata să comunice cu părțile aflate în conflict, într-un cadru pașnic și de apărare a justiției și a dreptului internațional.

Între timp, în Japonia, prim-ministrul, Shinzo Abe, a îndrumat cabinetul său să ia măsurile adecvate pentru a depăși orice situație care rezultă din fricțiunea dintre Iran și Statele Unite. El a ordonat instituțiilor devresirt să colecteze și să analizeze informații, să țină la curent eșaloanele superioare cu date fiabile și să protejeze viața compatrioților prezenți în Orientul Mijlociu. De asemenea, guvernul japonez s-a angajat să colaboreze strâns cu comunitatea internațională și să promoveze eforturile diplomatice pentru a obține o relaxare în zonă.

În mod similar, executivul sud-coreean a evaluat miercuri impactul crizei militare din Orientul Mijlociu asupra sectorului financiar local și a stabilit că Banca Centrală va lansa un sistem de monitorizare de 24 de ore, pentru a preveni orice influență negativă asupra sectorului financiar .

Ideea este de a stabiliza piața, dacă este necesar, în strânsă cooperare și schimb de informații cu guvernul, potrivit presei de la Seul. De asemenea, autoritățile sud-coreene au convenit să garanteze siguranța flotei maritime a țării și aprovizionarea cu energie, precum și să protejeze investitorii și oamenii de afaceri sud coreeni care operează în țările arabe.

SUA și Turcia transferă mercenarii din Siria în Libia
Dovezile publicate în mass-media confirmă faptul că cel puțin o mie de mercenari integrați în organizații teroriste din Siria se află acum în Libia, într-un transfer logistic și financiar susținut de Turcia cu aprobarea Statelor Unite.
Publicatii, cum ar fi Al Watan, agenția națională siriană de presa SANA și site-ul web Al Masdar, subliniază insistent că în ultima săptămână a lunii decembrie, aceste „transferuri” au fost efectuate pe patru zboruri din zonele ocupate de trupele turce din nordul provinciilor siriene Hasaka și Alep.
Conform datelor, mercenarii „transferați” aparțin fundamental facțiunilor extremiste Suquor Al Sham și Faylaq Al Sham, ajungând în provincia Alep sub controlul așa-numitului Comitet pentru Eliberarea Levantului, desprins din Frontul Al Nusra, după ce acesta din urma a fost învins în 2018 de armata siriană în împrejurimile Damascului. 
Aceste trupe sunt de origine turcomană, cetateni chinezi de etnie uigura, uzbeci, ceceni și din țări arabe, inclusiv libieni, cu salarii lunare cuprinse între 1 800 și 2 000 de dolari americani, toate în cadrul unui acord negociat între fostul Front Al Nusra și asa-zisa Armata Libiana de Eliberarea Națională, susținută de Ankara. Pentru analiști și experți militari, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără acceptarea Washingtonului, sprijinul operațional al agențiilor americane de informații, al Serviciului turc de Informatii MIT si, cel mai probabil, si cu suport israelian, tara a cărei aviație a lansat atacuri recente din Iordania împotriva a presupuse poziții iraniene de pe teritoriul sirian.
Din Siria până în Libia și invers, această „revitalizare” a terorismului este un alt joc al celor care intenționează să prelungească războiul și să promoveze distrugerea unor tari si popoare prin intermediul unor actori aflati sub controlul lor.
Greseala lui Trump
Administrația Trump, Pentagonul si alte institutii americane de forta au facut un pas radical, poate chiar cu gandul de a începe un război cu Iranul, asasinându-l la Bagdad pe Generalul iranian Qassem Soleimani, lider militar de top de la Teheran, Comandantul Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice din Iran.
Trump și Pentagonul au acționat ilegal, încălcând Constituția americana și dreptul internațional. Asasinarea planuita si care il are ca tinta pe un lider militar aflat in interiorul spectrului puterii din Iran este concepută pentru a iniția un nou război, război care are potentialul de a cuprinde întreaga regiune și s-ar putea transforma rapid într-un conflict global, cu un cadru imprevizibil și consecințe dintre cele mai grave, data fiind zona si faptul ca in acest joc intra, sau pot intra, foarte multi actori regionali.
Înaltul Comandament al Pentagonului se laudă în mod nechibzuit cu privire la acest asasinat … „Această actiune a avut drept scop descurajarea viitoarelor planuri iraniene de atac vizand interesele americane in Irak si nu numai”, au declarat generalii americani. Totusi, poate ar fi trebuit sa se gandeasca la faptul că obiectivul lor, daca a fost cu adevarat acesta, si nu unul motivat mai mult politic, ar putea avea ca rezultat… exact opusul. La Casa Alba, se prea poate ca Trump sa doreasca o confruntare militara cu Iranul, o dorește și considerand că va garanta realegerea sa în 2020.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a amenințat de mult „să găsească o nouă cale” dacă Statele Unite continuă cu sancțiunile dure și injuste impuse țării sale, iar când Coreea de Nord și-a anunțat miercuri noua cale „revoluționară”, strategia a dezvăluit atât o sfidare demnă, cât și o prudență profundă în confruntarea cu președintele Trump

Domnul Kim a promis, într-o lungă declarație politică, să extindă forța nucleară a țării sale, făcând amenințări vagi de a arăta lumii o „nouă armă strategică” în viitorul apropiat și „a trece la o șocantă acțiune reală”. 

Dincolo de interpretările din presa de pe la noi, Kim nu a spus în mod explicit că ridică formal moratoriul legat de testele nucleare sau că încetează diplomația, nuanța care transpare este că demnitarul a dorit, mai de grabă, să transmită Washingtonului că eforturile sale de a-și extinde capacitățile nucleare ar putea fi ajustate „în funcție de atitudinea viitoare a Statelor Unite”.

Această abordare nu era neașteptată și nici surprinzătoare, dat fiind impasul discuțiilor cu partea americană, faptul că nu s-au făcut demersuri, din partea SUA, în vederea încercării transformării armistițiului într-o pace durabilă, ba mai mult, SUA au dublat vânzările de armament către Coreea de Sud și nici nu au renunțat la exercițiile militare cu Seului, unele astfel de aplicații mimând chiar neutralizarea conducerii coreene și a actualei forme de guvernământ, fapt deosebit de ofensator pentru coreeni. Totuși, discursul de An Nou al domnului Kim lasă loc pentru mai multe negocieri și nu înseamnă nicidecum închidere, în opinia mea.

De cealaltă parte a Atlanticului, analistii sunt de părere că domnul Kim face un calcul pe fundalul incertitudinii politice din Statele Unite, unde omologul său, Trump, se confruntă atât cu un proces de "impechmeant" în Senat, cât și cu alegeri. În acest context, liderul nord-coreean, nu dorește neapărat să se grăbească să încheie un acord care ar putea fi răsturnat dacă Trump nu câștigă un al doilea mandat.

Pe de altă parte, nu trebuie sa uităm că în această ecuație, un rol interesant îl are și China, vecinul și protectorul de tradiție confucianistă al Coreei, context în care Phenianul va tine cont în acțiunile sale și, mai ales, în duritatea răspunsurilor, și de ceea ce spune China.


AIR KORYO, linia aeriana nationala a Coreei de Nord, corespunde standardelor europene de siguranta zborului

Potrivit Agentiei Internationale pentru Transport Aerian (IATA), AIR KORYO, linia aeriana nationala a Coreei de Nord, corespunde standardelor europene de siguranta a zborului.
Air Koryo a trecut Auditul de siguranță operațională al IATA (IOSA), fapt care o face sa apara în registrul IATO si al Organizatiei Internationala a Aviatiei Civile (ICAO) ca o companie aeriană „sigură”. Cu toate acestea, Uniunea Europeana a interzis operațiunile companiei aeriene către orice țară membră a UE. 

Programul de audit al siguranței operaționale (IOSA) al IATA este recunoscut ca un standard global în ceea ce privește siguranța companiilor aeriene și eficiența lor operațională. Este o condiție prealabilă a apartenenței la IATA, dar merge mult mai departe de atât. Potrivit IATA., aproximativ 32% dintre companiile aeriene din registrul IOSA nu sunt neaparat membre IATA, demonstrând importanța acestui standard chiar și în afara sistemului.

Lista UE de siguranță aeriană este descrisă ca fiind o listă de transportatori aerieni din țări din afara UE care nu respectă standardul internațional de siguranță. În unele cazuri, toate companiile aeriene dintr-o anumită țară vor fi plasate pe lista neagră, deoarece se consideră că au o supraveghere insuficientă din partea autorităților de reglementare locale (cazul unor tari africane) sau, de asemenea, din pure ratiuni subiectiv-politice. 

În prezent, 109 companii aeriene din 15 state sunt interzise in spatiul UE, în conformitate cu această regulă. La fel ca și națiunile interzise, un număr de operatori individuali sunt fie interzisi, fie au condiții speciale impuse operațiunilor lor. Companiile aeriene de pe lista includ: Air Zimbabwe, Iran Aseman Airlines și, desigur, Air Koryo. 

Daca ar fi sa ne luam stric dupa calitatea si siguranta aeronavelor din flota, Air Koryo nu ar trebui sa fie deloc interzisa. În teorie, este permis să își opereze cele două aeronave moderne Tupolev Tu-204 în UE, având drepturi de zbor in acest sens din martie 2010. Cu toate acestea, restul flotei sale este interzis. De fapt, Air Koryo nu este singura linie aeriana care se afla în acest situatie. Iran Asseman Airlines, Iran Air și Air Zimbabwe sunt certificate în conformitate cu IOSA, dar sunt interzise de UE. 

Deocamdată, Air Koryo nu va zbura către State UE, dar asta nu înseamnă ca este nesigura pentru operațiuni in spatiul european. 

Noi masuri adoptate de Organizatia Natiunilor Unite permit UNICEF să isi desfasoare activitatile de sprijin in Coreea de Nord


Noile derogări acordate de ONU vor permite UNICEF să aducă obiectele necesare pentru a dezvolta proiecte de ajutor umanitar în Republica Populară  Democrată Coreeană, potrivit presei din China si Coreea de Sud.

Conform surselor citate, Consiliul de Securitate al ONU a autorizat Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) să transporte cu vapoare materialele utilizate în programele de apă potabilă, sănătate și igienă pentru copiii din Coreea de Nord.

Lotul are o valoare de trei milioane de dolari și include, de asemenea, frigidere pentru depozitarea vaccinurilor.

Masurile de mai sus vor intra in vigoare pentru o perioadă de șase luni și vizeaza mai multe organizatii internationale pentru a aduce medicamente, computere, echipamente medicale, televizoare, ambulanțe, biciclete și alte obiecte menite sa sprijine copii si adolescentii în statul asiatic.

Luni, China și Rusia, au prezentat proiectul de rezoluție ONU care ar acorda Coreei de Nord scutirea parțială de la sancțiuni, inclusiv scutirea de restricții pentru proiectele feroviare și rutiere inter-coreene.

Acest text urmărește, de asemenea, să ridice măsurile care afectează exporturile nord-coreene de fructe de mare și textile..

Moscova si Beijingul au invitat comunitatea internationala să exploreze noi modalități pentru a ușura sancțiunile asupra Coreei de Nord, facilitand astfel eforturile diplomatice de denuclearizare și de a îmbunătăți calitatea vieții populației civile.

De asemenea, cei doi parteneri saluta continuarea dialogului dintre Phenian și Washington la toate nivelurile pentru a stabili noi relații între ambele părți, a construi încredere reciprocă și a deschide calea către o pace durabilă și stabilă pe peninsula coreeană.

Forest destruction, the greatest threat to biodiversity

In a new study published on December 6th in the journal “Science”, a group of international scientists highlighted the harmful effects of the destruction of natural areas on the conservation of species. Under the impact of human activities, forests have been greatly diminished at global level, which is directly related to the impact on wildlife. This is one of the conclusions of a new study published on December 6th in the journal “Science”, which is based on the analysis of data on the conservation of about 4489 species worldwide.

The study also notes that "some species have thus moved away towards the edges of their forests or have even left their normal ecosystems, such as the Malaysian bear in Borneo or certain species in North America," which is not always well seen in the rural communities, their neighbors.

Although the article does not refer to Romania's situation, similar cases are also in our Carpathian Mountains (the mountain chain stretching on about 1600 kms. and making about 35% of Romania’s territory), where the poor bears started searching for food in the garbage cans, and the fault is not theirs, but ours, because man is the greatest destroyer of the ecosystems, leaving the large mammals without food sources and shelter.

Returning to sad situation in my Motherland, Romania, where forests cover one third of the national territory (about 7 million hectares), the wood sector representing approximately 126,000 declared jobs and 3.5% of the country’s GDP.

Some of the “fallen” trees are used as firewood, especially in the rural areas where one of two Romanians still lives, a fact which does not greatly affect the ecosystem. The international furniture and wood market consume, however, the other part of the resources through the establishment in Romania of several foreign groups, including the well-known Austrian Schweighofer group, which works with many local intermediaries, here being the real problem. Some locals also took high amounts of money from this Austrian group and from others, thus allowing them to cut and destroy as much as they pleased.

In 2015, the Romanian Court of Accounts drew an alarm signal, estimating that 80 million cubic meters of wood, worth 5.5 billion euros, were illegally cut between 1990 and 2012. According to the National Forest Administration, "Romsilva", the volume of illegally cut timber amounted to 206,000 cubic meters in 2018, including 31,000 cubic meters from public forests.

Also referred to as the "Amazon of Europe", the virgin forests of our country are home to the largest carnivore population in Europe, Romania having the largest community of wolves and lynxes. About 140 thousand hectares of this true treasure, the virgin forests, have been lost in the last 2 years. Unfortunately, only 25 percent of these forests, that is 30 thousand hectares are protected "on paper", the sad reality stands quite differently in reality.

In the light of the above, it therefore results that the political decision-makers must take urgent measures, because, if we keep on destroying the forest, we destroy the very sentimental backbone of the Romanians.
Distrugerea pădurilor, cea mai mare amenințare la adresa biodiversității
Într-un nou studiu publicat pe 6 decembrie în revista Science, oamenii de știință evidențiază efectele nocive ale distrugerii spațiilor naturale asupra conservării speciilor. Sub impactul activităților umane, pădurile sunt diminuate, în mare măsură, lucru care este în directă legătură cu impactul asupra vieții sălbatice. Aceasta este una dintre concluziile unui nou studiu publicat pe 6 decembrie în revista Science, care se bazează pe analiza datelor referitoare la conservarea a  4489 specii la nivel global.
Studiul cu pricina mai notează și că "unele specii s-au îndepărtat astfel spre marginile pădurilor sau chiar au părăsit ecosistemele, cum ar fi ursul malaezian din Borneo sau anumite specii din America de Nord", fapt care nu este întotdeauna bine văzut în comunitățile rurale vecine. Deși studiul nu face referire la situația României, cazuri similare sunt și în Carpații nostrii, unde bieții urși caută de mâncare în pubele de gunoi, iar vina nu o poartă ei, ci tot omul, marele distrugător al ecosistemelor, văduvind mamiferele mari de surse de hrană și adapost.
Revenind la situația clară din Patria noastră, unde pădurile acoperă o treime din teritoriul național (circa 7 milioane de hectare), sectorul lemnului oferă aproximativ 126 000 de locuri de muncă declarate și 3,5% din PIB.  
O parte dintre arborii tăiați sunt folosiți ca lemn de foc, în special în zonele rurale unde încă mai trăiește unul din doi români, fapt care nu afecteaza în mare măsură ecosistemul. Piața internațională a mobilierului și a bricolajului consumă cealaltă parte a resursei prin înființarea în România a mai multor grupuri străine, printre care și binecunoscutul grup austriac Schweighofer, care lucrează cu mulți intermediari locali, aici fiind adevărata problemă.

În 2015, Curtea de Conturi a României trăgea un semnal de alarmă, estimând că 80 de milioane de metri cubi de lemn, în valoare de 5,5 miliarde de euro, au fost tăiați ilegal între 1990 și 2012.
Potrivit Regiei Naționale a Pădurilor, “Romsilva”, volumul de lemn tăiat ilegal s-a ridicat la 206.000 metri cubi în 2018, inclusiv 31.000 metri cubi din pădurile publice.
Supranumite și “Amazonul Europei”, pădurile virgine din țara noastră sunt casa celei mai mari populații de carnivore din Europa, Romania avand cea mai mare comunitate de lupi si rasi. Circa 140 de mii de hectare din această adevărată comoară, pădurile virgine, s-au pierdut în ultimii 2 ani. Din păcate, numai 25 la suta dintre aceste păduri, adica 30 de mii de hectare sunt protejate “pe hartie”, realitatea tristă stând cu totul altfel.
Rezultă, așadar, că decidenții politici trebuie să ia urgent măsuri, fiindcă, dacă ne batem joc de păduri, ne batem joc de însăși românismul nostru. Ciprian POP

2 comentarii:

  1. Din păcate propunerea unei Alianțe a partidelor Socialiste, nu se poate realiza datorita orgoliilor și unei greșite înțelegeri a actualei situații. Ar fi 4 partide de stânga care ar putea sa se unească într o Alianță pt Muncitorii Români, ma refer la P. S. R, P. C. R SEC21, PARTIDUL COMUNIȘTILOR ȘI PARTIDUL COMUNITAR DIN ROMÂNIA. Dar ce facem cu orgoliile și cu bisericuțe?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ați punctat🤗 orgoliile sunt marele obstacol. E mult de lucrat aici, dar să avem răbdare. Mulțumesc că ne citiți!cu salutări tovărășești și urări de bine, Ciprian Pop

      Ștergere