vineri, 12 februarie 2021

România Muncitoare – Nr.294 din IANUARIE – FEBRUARIE 2021

 

România Muncitoare – Nr.294 din IANUARIE – FEBRUARIE 2021
Muncă şi unitate, luptă

 

pentru dreptate!

 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia

România Muncitoare – Nr.294 din ianuarie – februarie 2021

 

Colectiv de redacţie:

Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).

Telefon:  0724/717293

E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

Web:  http://asociatiaromaniamuncitoare.blogspot.ro/

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

 

 

 

 

O coaliție terifiantă, formată din marile companii si Big Tech, este atât de impertinentă, încât promite omului de rând că: „nu veți deține nimic și veți fi fericiți”, într-o campanie publicitară pentru Marea Resetare Globală, intens mediatizată de Forumul Economic Mondial.

Ar fi trebuit să adauge că: „noi, cei foarte bogați, vom deține totul și vom fi și mai fericiți”.

Marea Resetare este o propunere prezentată la Forumul Economic Mondial pentru un nou sistem fiscal globalizat care să permită lumii să abordeze în mod ”eficient” așa-numita criză climatică.

Planul intenționează să utilizeze instrumentele de opresiune!!!!!!!!!!!!!! puse în aplicare în timpul pandemiei, cum ar fi blocarea și închiderea forțată a afacerilor, precum și alte măsuri de distrugere a drepturilor de proprietate privată, folosite în combaterea coronavirusului pentru a obține rezultate climatice.

Like T1tv on Facebook:

https://www.facebook.com/t1tv.ro

 

Follow T1tvro on Twitch: https://www.twitch.tv/t1tvro

Follow T1tv on Instagram: https://www.instagram.com/t1tvro/

Subscribe T1 tv on YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC7hvK_rjshz8ObKj7T1jFRA

Follow T1tv on Twitter: https://twitter.com/T1tv2

 

 

 

Dupa un An de zile

Dupa un An de zile, constat ca tara mea, Romania, merge inapoi  din multe puncte de vedere. 

 

Guvernul Partidului National Liberal (PBL) nu a réusit sa faca ceea ce trebuia sa faca:

 

1. Stabilirea unui set de reguli in privinta salarizarii in maximum 10-12 trepte pentru sistemul bugetar si al companiilor nationale si locale, in privinta unui procent, legat de sporuri, diurne si prime. Sporurile si primele si diurnele se dau in functie de salariul minimum brut pe tara/luna si nu pot depasi 2 salarii minime brute pe tara. 

 

2. Cei care fac parte din diverse  consilii de administratie nu au voie la mai mult de doua si stabilirea unei sume fixe ca indemnizatie lunara (100-200 lei/ unitate ,exemplu).

 

3. Stabilirea unui sistem de impozitare simplu, pentru toata lumea. Impozit progresiv pentru salariat si impozit pe venitul fara TVA pentru  unitate. 70% ramane local, 15% la judet si 15% la bugeul national.

 

4. Plata Asigurarilor Sociale sa fie partajate egal intre unitate si salariat. (40%=20%+20%, exemplu).

 

5. Simplificarea numarului de accize. 

 

6. Anularea unor taxe ca rovinieta si impozitul anual pe masini.

 

In cadrul carburantilor sa existe taxe ca  acciza = 250 euro/1000 l, taxa de infrastructura= 70 euro/1000 l, taxa de mediu = 45 euro/1000 l si taxa de sanatate =45 euro/1000 l. Deci rovinieta este inlocuita de taxa de infrastructura.

 

Impozitul pe masina sa fie platit doar cand se schimba proprietarul(100-300euro).

 

Din care administratiile locale vor primi: 100 euro de la acciza, 30 euro de la infrastructura pentru infrastructura, 20 euro pentru mediu si ecologie si 20 euro pentru centrele de sanatate, sanatate scolara , spitale locale , etc.

 

25% din acciza sa fie returnata firmelor de transport. 

 

7. Stabilirea unei sume fixe ca ajutor social si trebuie prestate diverse munci, in functie de nevoi si de un orar si program stability (880 lei). 

 

8. Toate indemnizatiile (pensii) speciale sa fie intre 1-3 salarii minime brute pe tara / lunar. Daca acestea, cumulate cu pensia  normala,  depasesc o suma (10000 lei, de exemplu), sa fie aplicata impozitarea normala.

 

9. Plafonarea la 10000 lei a pensiei normale. Pensia minima sa fie 45% din salariul minim brut. Punctul de pensie sa fie calculat la 65% din salariul minim brut pe tara. 

 

10. TVA sa fie de 8% si 16%. Doar firmele care exporta sa primeasca 25% din valoarea TVA exportat.

 

Acestea sunt exemple.

 

Hadrian

 

Fără logică

Fără logică şi fără o analiză atentăse,  pare că se vor laua măsuri care vor desfința şi distruge sistemul public românesc de sănătate şi diverite domenii economice de interes național. 

 

Sistemul public de sănătate românesc ar avea nevoie de o stratégie clară.  Ar trebui ca fiecare spital, fiecare centru medical sa fie luat ‘la pas”, sa fie studiat. In unele localitati, unde  au fost amenajate spitale moderne nu exista personal médical. In altele, este nevoie de aparatura si echipamente noi, nu exista fonduri, dar nu se pot lua de la spitalele inchise din lipsa de personal.

 

Privatizarea sistemului de sănătate românesc ar insemna ca Fondul de Sănătate de stat să dispara. Daca privatizezi sistemul de sănătate si ei bani de la Fondul de sănătate si de la pacient, nu este normal!

 

Desfintarea diferitelor parghi economice pe care le are statul inseamna falimentul unei natiuni, a unui stat . Exemplu: Daca  privatizezi Hidroelectrica , toata conducerea va fi in mana unui om sau a unui grup de  oameni, profitul nu va mai merge  la stat, pretul energiei electrice nu conteaza pentru protectia consumatorului, profesioniştii in domeniul electricitatii vor disparea (oamenii muncii). Hadrian

 

Compania de stat

Compania în care statul deține pachetul majoritar de acțiuni sau intregul pachet de acțiuni este o companie de stat. Fie, de interes public local sau national.

 

Compania de interes național aduce şi alte avantaje  decât cele de ordin financiar şi economic.

 

Financiar, poate ajuta prin cedarea surprusului de profit la bugeuul consolidat al statului.

 

Poate crea şi forma viitori profesionişti în diverse domenii. Finanțarea unor centre de cercetare şi proiectare se poate réaliza mai uşor. Colaborarea cu diverse şcoli profesionale sau alte structuri de invaţământ poate fi un alt punct forte.

 

Social, cultural şi economic, oraşul şi zona geografică se pot dezvolta si ele, binențeles.

 

Statul poate rechiziționa, în caz de urgență, şi necesitate compania sau bunuri mobile şi nemobile fără să plătească o suma de bani.

 

Dispariția companiei de stat  poate  avea efecte negative, în timp, asupra populației, a bugetului local şi national şi a économiei în general. Hadrian

 

 

Atenție la Directivele europene!

Nu mi se pare normal să fie România "ciuca bătăilor" la Directivele Uniuni Europene.

 

Dacă o insectă blochează constituirea autostrăzii ce traversează Carpații Meridionali și ar lega Sibiu de Autostradă Pitești-Bucuresti, iată că Ministerul Agriculturii ne anunță că Uniunea Europeană ne interzice să mai folosim diverse îngrășăminte chimice la diverse culturi (în special cereale).

 

Directivele Europene, dacă sunt puse în practică, înseamnă că "grânarul Europei" poate "să închidă porțile" și Agricultura de ferme mici și mijlocii va muri, iar marile companii din domeniul alimentar și agricol (care nu mai sunt cu capital integral romanesc) vor avea prioritate să facă ce vor. Se pare că, cultura grâului, ar fi ținta principală. Dacă nu mai avem grâu din producția internă, totul va veni din străinătate. Nu vom mai avea control asupra prețului.

 

Lipsa culturilor agricole va afecta și zootehnia. Numărul de capete de animale va scădea, iar importurile "au cale liberă".

 

Oare, tehnicienii și profesioniștii din Ministerul Agriculturii și Alimentației Nu realizează că în 5-10 ani nu vor mai avea nici un control ca Minister, Nu vor avea nici o explicație pentru Distrugerea Securității Alimentare in Romania.

 

Vom avea , poate, faina albă din Statele Unite, făină de porumb din Ungaria și zahăr din Franța. Laptele va veni , poate, din Austria și Germania.

Oare, cei vizați, cunosc cu adevărat ce se întâmplă în alte țări din Europa?

 

De ce ne grăbim să vindem orice in această perioadă?

Exemplu Franței vis-à-vis de negocierile cu o companie din Canada pentru Carrefour, sunt de lăudat. Hadrian

 

Ecologie și energia electrică

Ecologia și energia electrică românească ar trebui să fie un exemplu pentru multe țări din Europa.

 

Nimeni Nu vorbește despre ecologia din România înainte de decembrie 1989. Părinții "tinerilor politicieni" de azi ar trebui să le povestească copiilor lor despre ce însemna cota de textile, cota de hârtie ce trebuia să o aducă fiecare la școală sau serviciu; că dacă aveai surplus din toate acestea existau puncte de colectare (Remat, se chemau) unde se mai colectau și sticle, bateriile de mașini, anvelope, etc. Aceste Rematuri îți ofereau sume de bani, deci le cumpărau de la tine.

 

Tot in aceea perioadă, îmi amintesc că, la fel, dacă cumpărai un produs lichid într-o sticlă (ex. Suc), plateai o sumă în plus față de normal dacă nu aveai o sticlă la schimb. Nimeni Nu mai reține acest lucru? 

Acum spunem că este ecologic, este normal.

Pe vremuri (înainte de decembrie 1989), nu prea era la modă plasticul.

 

Despre energie electrică, să vorbim puțin.

Toată lumea căută să producă o energie electrică mai ieftină și mai ecologică.

România, prin formele de relief, este dotată cu tot ce dorești pentru a putea produce energie electrică respectivă (acum se spune energie verde).

Energia electrică produsă de ape, produsă de soare și energia electrică produsă de vânt pot face din România o țară exportatoare de energie electrică.

 

Din păcate, în ultimii ani, energia electrică produsă de ape nu prea este băgată în seamă. Lucru care nu mi se pare normal. 

O altă aberație este limitarea și dacă se poate închide tot ce trebuie să fie legat de minerit și centrale termice. Rolul acelor termocentrale era multiplu: energie electrică, energie termică, apă caldă menajeră și chiar ajuta la dezvoltarea serelor (vezi Ișalnița și Deva).

 

Energia electrică produsă de Centrala Nucleară de la Cernavodă ar avea tot ce trebuie în România. Din păcat totul se importă. 

Culmea vorbim de ecologi ia mai no Guvernul României a semnat cu Statele Unite ale Americii contracte pentru construirea de microcentrale nucleare. Oare poluare nu va fi?

 

Nu știu dacă conducătorii României, politicieni de marcă, ecologiști și oameni de afaceri au fost informați că Franța își închide centralele nucleare, că Germania își consolidează centrale termice, pe bază de cărbune.

Marilor iubitori de munte și ski, când merg in Pirinei sau Alpi, le place peisajul cu multe cascade, cu multe microhidrocentrale? Hadrian

 

Predestinarea în filosofia lui Toma de Aquino  în comparație cu filosofia islamică (Coran)

Cerasela Georgiana Nițu- Student Doctorand al Facultății de Filosofie ( UB)

În perioada medievală, o temă prepoderentă a teologilor și filosofilor a fost problema predestinării. În perioada respectivă, predestinarea era înțeleasă ca voința lui Dumnezeu asupra sufletului omenesc. Această problemă are mai multe valențe și acestea țin de liberul arbitru și de imposibilitatea omniscienței lui Dumnezeu, fiind în antagonism cu liberul arbitru al omului. Mulți filosofi au considerat predestinarea ca fiind o formă de determinism religios.

În această lucrare, autoarea își propune să realizeze o comparție între filosofia thomistă și filosofia islamică cu privire la problema predestinării. Aceste concepte apar în filosofia thomistă fiind strict legate de problema liberului arbitru și a libertății alegerii, în comparație cu filosofia islamică, unde predestinarea este strict legată de alegerea omului dar în legătură cu voința lui Dumnezeu (Allah).  Prin uramre, autoarea își propune să urmărească linia de legatura dintre filosofia thomistă și filosofia islmaică cu privire la tematica abordată.

În filosofia thomistă, problema predestinării este strans legată de problema liberului arbitru și de relația dintre bine și rău. Astfel, Toma de Aquino consideră că Dumnezeu are în vedere sau (predestinează)  persoanele cu o viziune divină datorita propriei sale bunătăți.  Toma de Aquino susține că Dumnezeu a ales dinainte un grup de oameni care trebuie să se mântuiască și care astfel fac parte din Biserica nevăzută, admițând  în mod mai mult sau mai puțin tacit, predestinarea.

În filosofia islamică, predestinarea- qadar (în limba arabă قدرقدر) este definită în sensul de soartă sau predestinare divină, dar în religia islamică este numit destinul divin. Acest concept în islam  face parte din cele șapte învățături ale islamului, împreună cu credința în unicitatea lui Dumnezeu, cărțile revelațiilor, profeții Islamului, Ziua Învierii și îngerii. Prin urmare, soarta omului este predeterminată de voia lui Allah, acest fapt fiind mentionat în mod clar în cartea sfântă Coran : „El (Coranul) nu este decât o îndemnare pentru lumi; Pentru acela dintre voi care voiește să meargă pe drumul cel drept. Dar voi nu puteți voi decât dacă voiește Allah, Stăpânul lumilor. Asftel, în Coran a predestinarea se poate realiza doar/  prin voința lui Allah.

Începutul sezonului turistic din Turcia este programat pentru aprilie

Începutul sezonului turistic din Turcia este programat pentru aprilie, a declarat ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, într-un interviu acordat canalului TV Habertürk.

 

"Scopul nostru este să deschidem sezonul turistic în aprilie. Planificăm să începem cu regiunile turistice", a subliniat Mehmet Nuri Ersoy. "Sezonul va începe de la Marea Mediterană și se va muta, treptat, în regiunea Mării Egee".

 

Potrivit ministrului, sezonul turistic va începe cu turismul intern în aprilie, apoi oaspeții din Rusia și Anglia vor veni în țară.   Ciprian Pop

 

Reprezentanții întreprinderilor mici si mijlocii lituaniene au susținut proteste

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din Lituania au susținut proteste, cerând să li se permită reluarea lucrărilor întrerupte din cauza carantinei pe fondul îmbunătățirii situației epidemiologice, a raportat radioul și televiziunea națională lituaniană, LRT .

 

Protestatarii au organizat o înmormântare simbolică a micilor afaceri în fața clădirii guvernului de la Vilnius și a primăriei din orașul Klaipeda. Au aprins lumânări și au pus coroane funerare.

 

„Îngropăm întreprinderile mici” - acesta este sloganul prin care își exprimau poziția antreprenorii.

 

Protestatarii declară că nu sunt de acord cu decizia unui “grup de experți medicali” de a continua o carantină strictă și, de asemenea, se plâng de lipsa de asistență pentru întreprinderile mici.

 

Dalia Matukienė, președintele Consiliului întreprinderilor mici și mijlocii din Lituania, a declarat că grupul afectat nu va rămâne tăcut și își va apăra drepturile în instanță.

 

Miercuri, guvernul a amânat decizia de a ușura carantina, ceea ce ar fi permis să funcționeze saloane de înfrumusețare și mici magazine nealimentare. Prim-ministrul, Ingrida Simonyte, a spus că guvernul va elabora luni un plan pentru a facilita sprijinul pentru acest sector.  Ciprian Pop

 

 

 

 

 

Consiliul de stat italian interzice utilizarea măștilor în școli

Pe 26 ianuarie, Consiliul de Stat italian, a emis o rezoluție care interzice copiilor între 6 și 11 ani să folosească măști în școli.

 

Părinții unui copil au dat în judecată autoritățile locale de la Bolzano, venind cu dovezi medicale si un certificat care arată că “utilizarea prelungită a măștilor a cauzat o lipsă de oxigenare în timpul orelor de curs”.

 

Acum, Consiliul de Stat de la Roma, elimină caracterul obligatoriu al măștilor pentru copiii de la 6 la 11 ani, considerând că "efectele secundare nu au fost suficient evaluate și că eficacitatea lor nu a fost demonstrată".

 

În clasa la care participa minorul, nu exista un dispozitiv de monitorizare a oxigenului, un oximetru, un instrument cu un cost minim și foarte simplu de utilizat care permite fiecărui profesor să intervină la primul semn de suferință respiratorie la elevii foarte mici.

 

Judecătorul a acordat autorităților regionale o perioadă de 15 zile pentru a furniza un document științific care să demonstreze că măștile au o oarecare utilitate în prevenirea infecțiilor și că nu cauzează daune sănătății copiilor.

 

Documentele aduse de comitetul de părinți au fost relevante pentru a decide asupra litigiului ridicat de aceștia si, pe cale de consecință, s-a ridicat obligativitatea purtarii mastilor.

 

În decizia sa, judecătorul susține că „minorul nu poate fi obligat să poarte o mască pe durata orelor de curs din cauza riscului de oboseală respiratorie”.

 

Datorită naturii grave și imediate a deciziei, judecătorul solicită executarea provizorie a acesteia pentru a proteja tânărul elev și a-i permite să participe la cursuri.

 

Impunerea măștii obligatorii copiilor in Italia, a fost aprobată pe 3 noiembrie anul trecut, printr-un decret al Executivului de la Roma

 

Este deja a doua decizie a Consiliului de Stat italian cu privire la 'pandemie". Anterior, autoritățile de la Roma ridicasera interdicția asupra hidroxiclorochinei ca medicament pentru tratarea acestei viroze. Ciprian Pop

 

Potrivit publicației japoneze “Nikkei Asia”, India și Rusia avansează cu un acord de rachete și aceasta este o lovitură pentru Biden

Intr-un material semnat de Moyuru Baba si Tomoyo Ogawa, publicația de la Tokyo semnalează ca India va trimite câteva zeci de soldați în Rusia pentru a-i instrui in legătură cu sistemul de rachete antiaeriene pe care tara a fost de acord să îl cumpere, deși este puțin probabil ca acest lucru să fie pe placul Statelor Unite, care consideră New Delhi un partener cheie în strategia sa din Indo-Pacific .

 

Săptămâna trecută, Ambasadorul rus în India, Nikolai Kudashev, a declarat că armata indiană va trimite aproximativ 100 de specialiști în Rusia în așteptarea îndeplinirii unui contract de armament. Se așteaptă ca un lansator de rachete să fie livrat anul acesta, iar sistemul va fi extins în următorii câțiva ani.

 

La randul sau, Premierul indian, Narendra Modi, a fost de acord să achiziționeze sistemul rusesc de rachete antiaeriene mobile S-400 la o întâlnire cu Președintele rus, Vladimir Putin, în 2018. Mass-media indiană a estimat tranzacția la 5,4 miliarde de dolari în cinci transe, cu plăți parțial efectuate în 2019.

 

S-400 are o rază de acțiune de câteva sute de kilometri și poate doborî rachete balistice. India se grăbește să-și consolideze forțele militare, în parte, din cauza unei dispute prelungite cu China. Într-o confruntare cu Beijingul pentru secțiunea contestată a frontierei, care a escaladat în luna mai, soldații indieni au fost uciși - pentru prima dată în 45 de ani.

 

Un purtător de cuvânt al ministerului indian de externe a declarat că achiziția S-400 a fost „dictată de interesele securității noastre naționale”.

 

Vânzarea va deveni, cu siguranță un aspect deranjant în relațiile indo-americane - în special faptul că Rusia dezvoltă cooperarea militară cu India.

De asemenea, se pare că Rusia încearcă să găsească un nou echilibru cu China, care a devenit cel mai mare partener comercial al Moscovei.

 

Achiziția indiană a modelului S-400 amenință să strice relațiile cu președintele american Joe Biden, a cărui administrație a început să lucreze săptămâna trecută. Sub fostul președinte Donald Trump, Casa Albă a cerut, în repetate rânduri, Indiei să reconsidere acordul din cauza sancțiunilor antirusești de la Washington.

 

Anterior, Statele Unite au impus deja sancțiuni împotriva Turciei pentru achiziționarea de sisteme S-400, pe care Ankara le-a desfășurat în iulie 2019. Statele Unite s-au opus acordului din cauza temerilor că secretele militare NATO ar putea să se scurgă din Turcia.

 

Washingtonul a avertizat, în repetate rânduri, că nu aprobă acordurile de apărare cu Rusia. Până la sfârșitul anului trecut, Statele Unite au impus sancțiuni Turciei pe baza legii anti-Rusia.

 

Pe de o parte, India cumpără în mod tradițional arme din Rusia. Pe de altă parte, această țară din Asia de Sud, împreună cu SUA, Japonia și Australia, face parte din așa-numita Alianță QUAD, care urmărește sa fie o contrapondere împotriva Chinei in zona Indo-Pacific.

 

În octombrie anul trecut, India și Statele Unite au organizat o întâlnire la nivel de miniștrii de externe si ai apărării. Părțile au convenit atunci să împărtășească date confidențiale prin satelit. Acest acord va oferi Indiei acces la informații exacte despre desfășurarea armatei chineze în zona de frontieră cu probleme, precum și locația instalațiilor militare chineze.

 

Achizițiile de arme merg mână în mână cu secretele de stat, iar Statele Unite consideră Rusia ca o țară ostilă. Prin urmare, Washingtonul nu va saluta în niciun caz desfășurarea de către India a armelor fabricate în Rusia, a declarat analistul militar indian Samuel Rajiv, citat de presa locală. Ciprian Pop

 

 

 

 

 

 

 

 

Agricultorii indieni  au blocat drumurile strategice care traversează India

 

 

Protestele țărănești din India cresc în fiecare zi. După Punjab și Haryana, s-au răspândit în Uttar Pradesh, unde se organizează mitinguri gigantice, aproape zilnic, pentru a protesta împotriva reformei guvernului care liberalizează piețele agricole.

 

Ieri, peste 10.000 de fermieri s-au adunat în orașul Shamli, în inima unei regiuni producătoare de trestie de zahăr, pentru a participa la o întâlnire, contestând interdicția de concentrare impusă de guvernul regional sub pretextul sanitar.

 

Mii de țărani din Uttar Pradesh s-au alăturat, de asemenea, protestului desfășurat în Capitală, New Delhi, la fel ca și țăranii din Punjab și Haryana instalați din 26 noiembrie într-un blocaj al unor posturi de trecere a frontierei.

 

Pentru a protesta împotriva reducerilor impuse de guvernul indian și pentru a menține presiunea, sindicatele agrare au cerut astăzi o blocadă a autostrăzilor strategice din toată țara, începand imediat cu Punjabul, Haryana, Uttarakhand și alte câteva zone din sudul țării.

 

Operațiunea, denumită „Chakka Jam”, este programată să dureze trei ore, între orele 12 și 15. Este prima demonstrație majoră de la incidentele care au marcat așa zisa "paradă a tractorului" din New Delhi, în ziua sărbătorii naționale, 26 ianuarie. Țăranii s-au abătut de la ruta negociată cu poliția și au invadat centrul Capitalei și Fortul Roșu, o clădire de referință din Delhi, unde au ridicat steagul sikh. Ciocnirile cu poliția au lăsat în urmă  un mort și 400 de răniți.

 

Poliția din Delhi a declarat că a interzis tuturor protestatarilor intrarea în oraș sub amenințarea cu represalii. Au săpat tranșee, au ridicat baricade de beton, sârmă ghimpată, scânduri prevăzute cu cuie, pentru a împiedica țăranii să intre în Delhi, semnalează sindicaliștii localnici.

 

Revolta țărănească pare să fi scăpat complet de controlul guvernului, care pierde teren de la începutul crizei, sub presiunea unei populații tot mai unite în protest. Executivul, care refuză să-și retragă reforma, la cererea țăranilor, semnala prin presă controlata de stat că mișcarea va lua sfârșit  după incidentele de Ziua Republicii. S-a bazat pe delegitimizarea sindicatelor, acuzate că nu știu cum să-și controleze membrii. 

 

Guvernul, din nou, a subestimat determinarea agricultorilor și a sundicalistilor în lupta pentru drepturile lor, iar acum această mișcare servește drept exemplu și pentru alte țări, bineînțeles, lucru pe care presa "miluită " de la București nu vi-l va spune niciodată. Ciprian Pop 

Departamentul de Stat a declarat că noua administrație americană nu vrea dialog direct cu Maduro”

Noua administrație americană, condusă de Președintele Joe Biden, nu urmează să intre în dialog direct cu Președintele venezuelean Nicolas Maduro. Acest lucru a fost anunțat miercuri la un briefing periodic pentru jurnaliști de către șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

 

"<...> Cu siguranță nu mă aștept ca actuala administrație să interacționeze direct cu Maduro", a declarat functionarul.

 

Plandemia provoacă pierderi severe în sectorul piscicol, potrivit FAO

Măsurile restrictive  au afectat negativ sectorul pescuitului. Acest lucru este afirmat într-un nou raport al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit site-ului web al Centrului de Știri al ONU.

 

Autorii studiului remarcă faptul că restricțiile din timpul pandemiei au dus la o scădere a ofertei de produse din pește, o scădere a consumului acestora și a veniturilor din comerțul cu pește. Sectorul piscicol a fost deosebit de afecta. În 2020, pentru prima dată în ultimii ani, a existat o scădere - cu aproximativ 1,3%.

 

"Pandemia a provocat șocuri răspândite în sectorul pescuitului și acvaculturii, întrucât producția a fost întreruptă, lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte și cheltuielile consumatorilor au scăzut din cauza diferitelor măsuri de carantină", a declarat de la Roma, directorul general adjunct al FAO, Maria Helena Semedo. Ea a adăugat că măsurile restrictive asociate plandemiei au avut consecințe grave și, probabil, vor afecta pe termen lung acest sector.

 

În 2020, prețurile agregate la pește au scăzut brusc comparativ cu 2019. Închiderea restaurantelor și hotelurilor din multe țări a condus la o scădere a cererii de produse proaspete din pește. Cei mai afectați sunt oamenii din țările în curs de dezvoltare, pentru care pescuitul și piscicultura reprezintă principala lor sursă de venit.

 

Astăzi, mulți fermieri care cresc în mod artificial pești nu știu ce să facă cu produsele lor. Creșterea stocurilor de pești vii se traduce prin costuri mai mari pentru hrana lor. În plus, peștele moare. Multe întreprinderi din sector, în special cele cu cicluri de producție mai lungi, nu se pot adapta rapid la schimbările cererii.

 

În ceea ce privește captura de pește în mări și oceane, aceasta a scăzut și în 2020. Acest lucru s-a întâmplat nu numai din cauza scăderii cererii de produse din pește, ci și pe fondul restricțiilor privind formarea echipajelor navelor de pescuit.

 

Un nou studiu FAO notează că preferințele consumatorilor de pește s-au schimbat și ca urmare a COVID-19. Astfel, cererea de pește proaspăt a scăzut, în timp ce cererea de produse ambalate și congelate a crescut. Experții consideră că oamenii au tendința de a vizita piețele și magazinele mai rar și, de regulă, se aprovizionează cu alimente pentru utilizare viitoare și preferă alimentele neperisabile.

 

Înainte de pandemie, cererea de pește a crescut în toată lumea. În 2018, existau 20 kg de produse din pește pentru fiecare locuitor al planetei, în timp ce în urmă cu 60 de ani această cifră era mai mică de 10 kg.

 

FAO a îndemnat autoritățile din toate țările să reducă la minimum restricțiile privind comerțul cu alimente, precum și să stabilească aprovizionarea lor transfrontalieră. Experții FAO au îndemnat liderii din industria pescuitului să nu reducă locurile de muncă și să caute sa realizeze o redresare rapidă în acest sector. Ciprian Pop

 

Zagrebul a găzduit un protest masiv împotriva restricțiilor

Câteva mii de persoane au participat la un protest în capitala Croației, cerând ridicarea măsurilor restrictive introduse, în primul rând în domeniul restaurantelor, relatează media locală.

 

Acțiunea de protest, în ciuda interzicerii adunărilor în masă, a avut loc la inițiativa asociației naționale „Vocea antreprenorilor” si s-a desfășurat în piața centrală din Zagreb. Pentru a participa la protest, au venit oameni din multe orașe din toata Croația.

 

În special, activiștii care reprezintă interesele antreprenorilor au cerut autorităților țării să permită imediat reluarea activităților de cafenele, restaurante și alte facilități de alimentație publică, semnaland pierderi uriașe.

 

Potrivit directorului asociației naționale „Vocea antreprenorilor” Drazen Oreshchanin, măsurile restrictive actuale sunt discriminatorii în raport cu industria de catering și fitness.

 

Aproximativ o sută de ofițeri de aplicare a legii au urmărit mitingul; nu au fost observate încălcări ale ordinii publice.

Din 28 noiembrie 2020, cafenele și restaurante, centre de divertisment, sălile de sport au fost închise în țară, și a fost introdusă interzicerea vânzării băuturilor alcoolice noaptea, iar desfășurarea nuntilor cu invitați este, de asemenea interzisă in Croația.

Ciprian Pop

A intrat în vigoare acordul dintre Rusia și Statele Unite privind prelungirea Tratatului START

Acordul dintre Federația Rusă și Statele Unite privind prelungirea Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea ulterioară a armelor strategice ofensive (START) a intrat în vigoare după schimbul de note relevante. Acest lucru este semnalat într-o declarație de presa a Ministerului de Externe rus.

 

„La 3 februarie, Ministerul Rus de Externe a făcut schimb de note cu Ambasada SUA cu privire la finalizarea procedurilor interne necesare intrării în vigoare a acordului privind prelungirea Tratatului START. În consecință, acest acord a intrat în vigoare în aceeași zi. Astfel, acordul va funcționa în forma respectivă", se spune în document.

 

Pe 26 ianuarie, Moscova și Washingtonul au schimbat note diplomatice cu privire la încheierea unui acord de prelungire a Tratatului START. Președinții rus și American, Vladimir Putin și Joseph Biden, într-o conversație telefonică din aceeași zi, și-au exprimat satisfacția cu privire la acest fapt.

 

Pe 29 ianuarie, Vladimir Putin a semnat o lege de prelungire a acordului. După cum semnalează astăzi si serviciul de presă de la Kremlin, “extinderea Tratatului START îndeplinește interesele naționale ale Rusiei, permite menținerea transparenței și predictibilității relațiilor strategice dintre Rusia și Statele Unite, precum și menținerea stabilității strategice în lume.

Ciprian Pop

 

 

 

 

 

 

O sentință explozivă din punct de vedere politic: închiderea țării  încalcă demnitatea umană, susține instanța germană

 

O instanță germană a declarat neconstituțională închiderea impusă de guvernul regional din Turingia unei persoane, pe care o achită că a încălcat-o.

 

Presa germană descrie propoziția drept „explozivă din punct de vedere politic”. Închiderea impusă în Turingia a reprezentat „cea mai largă și mai amplă restricție asupra drepturilor fundamentale din istoria Republicii Federale”, se spune în hotărâre, care descrie măsurile sanitare aprobate ca un atac „disproporționat” asupra „fundamentelor societății noastre ".

 

Instanța declară că guvernul regional încalcă „demnitatea umană garantată inviolabil” de articolul 1 din Legea fundamentală germană prin impunerea unor astfel de restricții.

 

Condamnatul a încălcat regulile stricte de închidere pentru a sărbători o zi de naștere cu prietenii săi și o instanță de district de la Weimar nu numai că îl achită de plata amenzii de 200 de euro, dar a declarat, de asemenea, că autoritățile au încălcat Legea fundamentală a Germaniei.

 

Închiderea Turingiei în primăvară a fost „o decizie politică catastrofală inadecvată, cu consecințe dramatice pentru aproape toate categoriile sociale pentru toți cetățenii”, se arată în hotărâre.

 

În special, instanța condamnă o restricție care limitează întrunirile private la membrii aceleiași gospodării și la o persoană din afara gospodăriei. "Condamnatul" a încălcat această regulă organizând o petrecere de ziua de naștere pentru cei șapte prieteni ai săi.

 

Potrivit instanței, guvernul nu avea temeiuri juridice suficiente pentru a impune astfel de restricții, întrucât, în ​​acel moment nu exista o „situație epidemică de importanță națională” și sistemul de sănătate nu era în pericol de prăbușire, așa cum raportase Institutul Robert Koch că rata infectării cu coronavirus a scăzut sub 1.

 

Hotărârea a decis, de asemenea, că guvernul regional nu a fost împuternicit să introducă măsuri de această magnitudine, deoarece acest atribut corespunde doar ramurii legislative.

 

Decizia instanței a provocat furori, deoarece săptămâna aceasta, guvernul Merkel a prelungit din nou restricțiile până la jumătatea lunii februarie.

 

Închiderea este o problemă controversată în Germania, întrucât țara a văzut proteste repetate împotriva măsurii în diferite orașe în toamna și iarna trecută. Protestatarii chiar și-au comparat lupta cu rezistența anti-nazistă, provocând tulburări enorme în rândurile guvernului.

 

Biden si Siria

Agenția de oficială de știri a Republicii Arabe Siriene, SANA, a raportat o acumulare semnificativă de arsenal militar și armament greu de către forțele SUA în zona ocupată de la Hasakah, pe care au accesat-o de pe teritoriul irakian.

 

Obiectiv: continuarea furtului petrolului sirian

Guvernul sirian a dezvăluit, în continuare, că ocupanții au adunat tone de echipamente grele la zăcământul de petrol și gaze Conoco „pentru a jefui resursele siriene”.

 

Acest lucru se întâmplă într-un moment în care politica și direcția lui Biden în Siria rămân în mare parte necunoscute, dar includerea multor așa-numiții „șoimi ai razboiului” responsabili de intervențiile evidente și ascunse ale lui Obama în Libia și Siria in poziții cheie din apărare, prevăd ce-i mai rău.

 

Deocamdată, cel mai probabil, Biden va continua politica lui Trump de a menține un contingent de trupe ale forțelor speciale americane pentru a servi ca o consolidare a securității în operațiunile de jefuire a câmpurilor de petrol și gaze din Siria.

În consecință, Rusia și-a mărit forțele în zona apropiată de cea ocupată de forțele SUA și turcești în nord-estul Siriei. Forțele armate ruse au trimis mai multe întăriri și echipamente militare grele la Aeroportul Al-Qamishli în această săptămână, consolidandu-si prezența la est de râul Eufrat.

 

De asemenea, Moscova a trimis mai multe nave pentru a patrula coasta mediteraneană a Siriei, din baza navală de la Tartus.

Ciprian Pop

70 de deputați britanici cer să se ridice inchiderea sau „oamenii o vor dărâma foarte curând”

Șaptezeci de parlamentari conservatori au format o coaliție pentru a îndemna guvernul să înceapă ridicarea blocadei până,  cel târziu,  la începutul lunii martie,  în opinia lor „ne confruntăm cu o bombă cu ceas”, amintind de explozia socială din 2011.

 

Deputatul Mark Harper, care conduce coaliția supranumită “Covid Recovery Group”, a declarat că „oamenii trebuie să vadă lumina de la capătul tunelului și să simtă speranță pentru viitor, iar companiile trebuie să poată planifica recuperarea noastră”.

 

Dar, deocamdată, nu pare că evenimentele merg în această direcție. Secretarul pentru Mediu, George Eustice, dimpotriva, avertiza zilele acestea că ar putea fi introduse restricții și mai mari dacă oamenii nu respectă „regulile” actuale.

O veritabilă “bombă cu ceas”

Poliția folosește măsuri din ce în ce mai dure pentru a impune blocarea, inclusiv solicitarea de competențe pentru a pătrunde în casele oamenilor fără mandat și impunerea unor amenzi tot mai mari oricui a constatat că încalcă restricțiile.

 

Vorbind la Talk Radio, Sir Desmond Swayne, parlamentar din New Forest West, care a funcționat ca purtător de cuvânt al acestui grup, a avertizat că acțiunile guvernamentale ar trebui să fie orientate către politica de sănătate, deoarece dacă acțiunile guvernamentale „merg mai departe”, „ oamenii, la un moment dat, trebuie să se ridice și să le dărâme.

Ciprian Pop

Sri Lanka deschide granițele pentru turiștii din întreaga lume

Călătorii pot rămâne în țară fără limite de timp și nu trebuie să treacă prin carantină

Sri Lanka și-a deschis granițele pentru turiștii din întreaga lume. Străinii nu trebuie să fie supuși unei carantine dacă stau la un hotel, a informat joi portalul Adaderana.

 

Călătorii pot rămâne în țară fără limite de timp și nu vor face obiectul unei carantine obligatorii. Cu toate acestea, vor trebui să rămână în hoteluri special certificate în primele două săptămâni de ședere. Turiștilor li se permite să folosească toate facilitățile situate în hotelurile lor. Există aproximativ 180 de astfel de hoteluri, 14 zone sunt alocate special turiștilor.

 

Potrivit agenției de știri Xinhua , două aeroporturi sunt deschise pentru zboruri internaționale pe insulă.

Potrivit  Associated Press, industria turismului reprezintă aproximativ 5% din PIB-ul țării și angajează 3 milioane de oameni, într-un fel sau altul. Autoritățile țării au închis frontierele țării în martie 2020. Ciprian POP    

 

 

 

 

 

 

 

 

Câinii percep emoții comparabile cu cele ale unui copil

 

În ultimii ani, mai multe studii științifice au arătat că cel mai bun prieten al omului, câinele, poate simți emoțiile similar cu ceea ce percep oamenii.

 

 

Un studiu al Universitatății Emory din Atlanta (Statele Unite) a arătat că prietenii noștrii patruoezi se simt la fel ca și copiii. Nivelul de sensibilitate dintre unii și alții este foarte asemănător.

 

Câinii au aceeași sensibilitate ca un copil.

 

Acest lucru este demonstrat de studiul realizat de neurologul Gregory Bens care, după efectuarea unui test cu mai mulți câini, inclusiv cu ai săi, a reușit să arate că aceștia au aceeași sensibilitate ca un copil.

 

Experimentul a constat în utilizarea mai multor câini și punerea lor sub un scaner RMN. Pe tot parcursul testului, câinii au primit diferite tipuri de stimuli, care au generat o anumită activitate cerebrală.

 

Potrivit cercetării, activitatea creierului câinilor a crescut pe măsură ce primeau semnale legate de mâncare sau de mirosurile persoanelor familiare.

 

Cainii pot fi optimisti sau pesimisti?

 

Pe de altă parte, un studiu legat și de emoții la câini a arătat că aceștia,  la fel ca oamenii, pot fi optimisti sau pesimisti.

 

Adică, atunci când un câine este lăsat singur acasă, el devine necăjit și o demonstrează, în mod clar, cu lătratul său, distrugând lucrurile sau ușurându-se în interior.

 

În acest sens, cercetarea a relevat că prietenii noștrii căței sunt anxioși când sunt lăsați singuri și, cu comportamentul lor, tind să fie pesimisti.

 

Profesorul Mike Mendl este șeful grupului de cercetare de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) care a efectuat studiul.

 

În diferite publicații , el a declarat că echipa sa a fost capabilă să dezvolte o nouă metodă de a studia deciziile pesimiste sau optimiste la câini.

 

Cercetătorii au efectuat studiul cu 24 de câini care intraseră recent într-un adăpost de realocare din Regatul Unit.

 

Un cercetător a interacționat cu fiecare câine într-o cameră izolată timp de 20 de minute.

 

A doua zi, câinele a fost adus înapoi în cameră și, apoi, lăsat singur pentru o perioadă de cinci minute, timp în care comportamentul său a fost surprins pe video.

 

În acele cinci minute, cercetătorii au observat cum câinele a început să latre, să sară pe mobilier și să zgârie ușa. Aceste comportamente au fost repetitive la diferite animale.

 

Pentru a studia luarea deciziilor la aceiași câini, cercetătorii au plasat un castron cu mâncare și un altul care era gol într-un loc din cameră. Ambele containere au fost plasate în locuri ambigue.

 

Câinii care alergau rapid către acele locuri ambigue, în așteptarea  recompensei pprin alimente, au fost clasificați ca fiind relativ optimiști, în timp ce aceia care nu se apropiau de castron erau considerați pesimisti.

 

Mendl a declarat: „Știm că stările emoționale ale oamenilor le afectează judecățile și că oamenii fericiți sunt mai predispuși să judece pozitiv o situație ambiguă. Studiul nostru a arătat că acest lucru se aplică în mod egal câinilor. "

 

Rezultatele sugerează că comportamentul considerat problematic pentru proprietari are și o semnificație emoțională pentru animale, chiar și atunci când comportamentul în sine nu este exprimat.

 

În plus, există posibilitatea ca unii câini să fie mai predispuși să răspundă cu anxietate atunci când sunt lăsați singuri.

 

Ce alte lucruri mai pot simți câinii?

 

Alte studii au sugerat că prietenii noștrii căței pot experimenta emoții negative absolut la fel că oamenii, inclusiv echivalentul anumitor afecțiuni psihologice cronice și acute, cum ar fi depresia.

 

În mod similar, în urmă cu câțiva ani, simptomele analoage depresiei clinice, nevrozei și altor afecțiuni psihologice au fost acceptate, în general, de etiologie, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de emoție canină.

 

Pe de altă parte, alte cercetări relevă că, câinii pot fi, de asemenea, gelosi. Acest tip de comportament, în care un animal este frustrat de ceea ce i se întâmplă altuia, a fost observat și la primate.

 

La câini, potrivit oamenilor de știință, acest tip de comportament se datorează probabil relației strânse pe care câinii o au cu oamenii.

 

Ciprian Pop

Închiderea țărilor (lockdown-ul)este politica dictatorilor”, spune Președintele mexican

 

 

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, susține că politicienii care impun blocaje sau stingeri pentru a stopa pandemia acționează ca niște dictatori.

 

Comentariul a venit în timp ce López Obrador, întrebat despre motivul pentru care nu poartă niciodată mască, spune celor care-l intreabă că este vorba despre libertate.

 

Măsurile pandemice care limitează mișcările oamenilor sunt „la modă în rândul autorităților din unele țări ... , Care nu arată decât faptul că se apropie de dictatură”.

 

"Mulți dintre ei lasă să își arate instinctele autoritare", a spus el, adăugând că "lucrul fundamental este că în lume  să se garanteze libertatea".

 

Comentariile lui López Obrador au venit la o zi după ce directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a spus că Mexicul a „greșit” cu pandemia, îndemnându-i pe liderii săi să ia în serios coronavirusul.

 

"Numărul de cazuri și decese în creștere în Mexic este foarte îngrijorător", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Vrem să cerem Mexicului să fie foarte serios", a spus el. „Am spus-o în general, utilizarea unei măști este importantă, igiena este importantă și distanțarea fizică este importantă și sperăm că liderii sunt un exemplu”.

 

În comentariile sale de miercuri, nu era clar dacă López Obrador se referea la autoritățile din alte țări sau la liderii locali ai partidului de opoziție din Mexic.

 

Guvernul mexican s-a opus practicilor internaționale împotriva pandemiei. El a rezistat cu înverșunare la restricționarea sau impunerea de atingeri nocturne, susținând că mulți oameni trăiesc de la o zi la alta din ceea ce câștigă pe străzi. Șeful Statului mexican susține că astfel de măsuri ar trebui să fie voluntare. „Toată lumea este liberă. Oricine dorește să poarte o mască daca așa se simte el mai sigur este binevenit să o facă ”, a spus López Obrador.

 

Mai mult, López Obrador a descris testarea masivă pentru coronavirus cu testele PCR ca fiind risipitoare și inutilă. Ciprian Pop

 

 

 

 

 

Traficul aerian de pasageri s-a redus cu 60% în 2020

În 2020, pe fondul pandemiei coronavirusului, traficul de pasageri în transportul aerian a scăzut cu 60%. Acest lucru a fost afirmat de experții Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI), potrivit Centrului de Știri al ONU .

 

În 2020, 1,8 miliarde de oameni au zburat, față de 4,5 miliarde în 2019. Potrivit experților OACI, numărul pasagerilor aerieni interni a scăzut cu 50% în 2020, în timp ce traficul internațional de pasageri a scăzut cu 74%.

 

Experții observă că scăderea cererii de călătorii aeriene a început în ianuarie 2020, dar apoi a fost observată doar în câteva țări. Treptat, lista statelor care au impus restricții la intrare s-a extins, iar în martie, traficul aerian de pasageri s-a redus aproape complet. Până în aprilie, numărul total de pasageri aerieni a scăzut cu 92% comparativ cu nivelul din 2019.

 

OACI a raportat, de asemenea, pierderi financiare uriașe pentru companiile aeriene, acestea pierzând profituri de 370 miliarde dolari în 2020. Aeroporturile internaționale au pierdut aproximativ 115 miliarde de dolari, iar serviciile de navigație aeriană - 13 miliarde de dolari.

 

Potrivit experților, in cel mai optimist scenariu, până în iunie 2021, traficul de pasageri va fi în continuare cu aproape 30% mai mic decât nivelul din 2019 și, în cel mai rău caz - cu 51%. Ciprian Pop

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a preluat titlul de Secretar General al Partidului Muncitoresc Coreean, pe lângă celelalte demnități pe care le deținea până acum. De asemenea, el a promis că va construi arme nucleare mai sofisticate.

 

 

Al optulea congres al guvernului al Partidului Muncitoresc Coreean i-a acordat lui Kim noul său titlu după un vot de duminică care a urmat unei ușoare revizuiri a regulilor, potrivit presei nord-coreene.

 

Numirea în funcția de secretar general este una în mare măsură simbolică, deoarece Kim fusese deja cel mai înalt oficial din cadrul partidului. Măsura pare să aibă ca scop consolidarea autorității sale pe fondul unor provocări dure pe plan internațional.

 

Alegerea lui Kim pentru noul post a reflectat „voința și dorința unanime” a tuturor membrilor partidului, cetățenilor și membrilor armatei populare, a spus partidul, într-un comunicat.

 

"Toți delegații și-au exprimat sprijinul deplin cu aplauze furtunoase, foarte entuziasmați", a semnalat agenția oficială coreeană de știri, KCNA. Ciprian Pop

 

Șeful GRU a acordat primul interviu public de televiziune

În urmă cu un an, Președintele Putin a făcut o vizită surpriză la Damasc, unde s-a întâlnit cu Bashar al-Assad. Corespondentul rus de război, Yevgeny Poddubny, a povestit despre detaliile pregătirilor pentru acea vizită rapidă în filmul „Niciun drept de a face o greșeală”, care a fost prezentat vineri pe canalul TV „Rusia 1”. Filmul este demn de remarcat, în special, prin faptul că, cu aceasta ocazie,  a fost intervievat, pentru prima oară, șeful Direcției principale de informații din Statul Major al Forțelor Armate Ruse, GRU, amiralul Igor Kostyukov.

Ministrul apărării Serghei Shoigu, șeful Statului Major General, Valery Gerasimov și șeful GRU, amiralul Igor Kostyukov i-au spus jurnalistului despre pregătirile pentru vizită, care au avut loc în mare secret. Mai mult, șeful celei mai secrete structuri - Direcția principală de informații a Statului Major General al Forțelor Armate - a acordat pentru prima dată un interviu public de televiziune.

Potrivit șefului GRU, situația din Siria și Damasc, în ajunul vizitei președintelui rus acolo, deși a avut tendința de a se îmbunătăți, „a cauzat îngrijorări serioase”.

În aceste condiții dificile, a remarcat el, a fost necesar să se respecte un grad absolut de confidențialitate. „Cercul persoanelor implicate a fost foarte limitat”, a spus amiralul.

Potrivit acestuia, GRU a lucrat împreună cu Serviciul Federal de Securitate și cu partenerii sirieni. În cele din urmă, conducerea a fost informată că siguranța vizitei va fi asigurată. „Nu am avut loc pentru erori, darămite cel mai mic eșec”, a spus amiralul.

"Acesta a ajutat la organizarea vizitei", a remarcat el, "cunoașterea profundă a situației din Siria și Damasc, permitandu-ne sa luăm măsurile ce se impuneau", a adăugat acesta.

Când pregătirile pentru vizita secretă erau deja în curs, a fost lansat un zvon special potrivit căruia ministrul apărării, Serghei Shoigu, pregătea o călătorie în Siria. Doar câțiva lideri militari de top știau că Putin era pe punctul de a zbura în Siria.  

Au fost stabilite traseele sigure ale autostrăzii, punctele de control, problemele legate de războiul electronic, siguranța legata de problematica minelor antipersonal, secretizarea, in ansamblul ei.

Igor Kostyukov a fost numit șef al GRU în decembrie 2018.  S-a născut în regiunea Amur din fosta Uniunea Sovietica, în 1961 Acesta este primul șef al GRU care provine din rândul ofițerilor de marină. A absolvit Academia Militară Diplomatică, ulterior activității in Forțele Navale. 

Kostyukov este inclus în listele de sancțiuni ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene, întocmite în legătură cu acuzațiile Rusiei de intervenție în alegerile din SUA, otrăvirea lui Skripal la Salisbury, precum și atacuri cibernetice asupra structurilor de stat din țările occidentale. Rusia neagă toate aceste acuzații.

Se știe că Kostyukov are experiență în Siria, probabil si in alte state din Orientul Mijlociu, vorbește curent arabă. A fost distins cu Ordinele de Merit pentru Patrie, gradele III și IV, Ordinul Alexander Nevsky, Ordinele pentru curaj și pentru merit militar. Ciprian Pop

Potrivit Șefului Statului nord-coreean, Kim Jong-un “RPDC intenționează să dezvolte relații cu Rusia și China”

Liderul RPDC a numit SUA ‘principalul dușman al Phenianului” și a spus că țara ar trebui să-și dezvolte în continuare arsenalul nuclear.

 

Președintele Consiliului de Stat al RPDC, Kim Jong-Un, la cel de-al 8-lea Congres al Partidului Muncitoresc din Coreea, deschis la 5 ianuarie, a declarat că țara sa intenționează să dezvolte relații cu Rusia și China. În special, Kim Jong-un a menționat că Phenianul a pus bazele dezvoltării și extinderii relațiilor de prietenie cu Moscova și, de asemenea, a primit garanția consolidării legăturilor cu Beijingul.

 

Kim Jong-un a mai declarat că Washingtonul este principalul dușman al Phenianului. Liderul țării a menționat, de asemenea, că politica SUA față de RPDC va rămâne neschimbată, indiferent de cine conduce administrația de la Washington.

 

Kim Jong-un a adăugat că Statele Unite pot îmbunătăți relațiile cu republica doar abandonând „intențiile ostile”.

 

El a subliniat, de asemenea, că Phenianul ar trebui să-și dezvolte în continuare arsenalul nuclear, dar a asigurat că RPDC va folosi arme nucleare numai dacă forțele ostile o vor ataca mai întâi.

 

În plus, Kim Jong-un a spus că Republica continuă programul de dezvoltare a armelor hipersonice și a unui submarin nuclear.

 

În legătură cu relațiile intercoreene

 

Kim Jong-un a spus că “consideră îndoielnice perspectivele de îmbunătățire a relațiilor cu Republica Coreea’.

 

Se remarcă faptul că liderul RPDC a subliniat că Seulul a ignorat apelurile Phenianului de a nu mai efectua manevre comune cu Statele Unite și achiziționarea de arme avansate. Potrivit lui Kim Jong-Un, refuzul autorităților sud-coreene de la această abordare va deschide calea unor relații inter-coreene mai bune bazate pe încredere și reconciliere. În caz contrar, RPDC va fi forțată să interacționeze cu Republica Coreea „într-un mod diferit”, a declarat președintele Consiliului de Stat.

 

Planul de cinci ani al RPDC

 

Kim Jong-un a spus că industria metalurgia și chimica sunt elemente cheie ale planului economic al țării pentru următorii cinci ani.

 

Liderul RPDC a anunțat, de asemenea, sarcinile de atragere a investițiilor, normalizarea producției, consolidarea sectorului agricol și creșterea numărului de bunuri de larg consum în țară. În plus, președintele Consiliului de Stat a subliniat că noul plan cincinal reflectă necesitatea de a finaliza formarea structurii de autosuficiență a economiei naționale.

 

Anterior, Kim Jong-un a declarat la Congres că indicatorii obținuți în timpul implementării planului precedent de cinci ani au fost semnificativ mai mici decât cei planificați în aproape toate sferele economiei.

 

Președintele Consiliului de Stat al RPDC, Kim Jong-Un, la cel de-al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea, deschis la 5 ianuarie, a mai declarat si că autoritățile țării intenționează să mărească raza de distrugere a rachetelor aflate în serviciu cu arme nucleare până la 15.000 km.

 

El a subliniat, de asemenea, că extinderea razei de distrugere va fi combinată cu capacitatea de a efectua un atac precis împotriva țintelor inamice.

 

Kim Jong-Un a declarat că autoritățile țării intenționează să dezvolte vehicule aeriene fără pilot, capabile să efectueze zboruri de recunoaștere cu o autonomie de până la 500 km. El a subliniat, de asemenea, că autoritățile țării vor folosi un satelit militar în scopuri de informații.

 

Anterior, la Congres, președintele Consiliului de Stat a menționat că Phenianul ar trebui să-și dezvolte în continuare arsenalul nuclear. În plus, Kim Jong-Un a spus că RPDC își continuă programul de dezvoltare a armelor hipersonice și că a finalizat deja crearea unui submarin nuclear.

 

 La sfârșitul lunii decembrie, agenția de știri Yonhap, din Coreea de Sud a afirmat, citând un raport al Institutului Sud-Coreean pentru Cercetări Politice, că RPDC ar putea testa o rachetă balistică intercontinentală în primele luni ale administrației Președintelui ales Joseph Biden dacă discuțiile nucleare SUA - Coreea de Nord ar fi in impas. În octombrie, noi rachete balistice au fost prezentate la o paradă militară, inclusiv Hwaseong-15 modernizat cu o autonomie estimată de 12.874 km, capabil să ajungă în orice punct de pe continentul SUA.

Ciprian Pop

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu