sâmbătă, 10 septembrie 2022

Doi procurori americani dau în judecată guvernul pentru cenzura impusă în timpul pandemiei

 Doi procurori americani dau în judecată guvernul pentru cenzura impusă în timpul pandemiei



Pe 5 mai, procurorii generali din Missouri și Louisiana au intentat un proces împotriva guvernului federal pentru cenzura impusă unor oameni de știință critici pe rețelele de socializare (1).

Cenzura a început la începutul pandemiei și a inclus mesaje schimbate între Fauci și directorul NIH de la acea vreme, Francis Collins, care cereau „o retragere rapidă și devastatoare” a Marii Declarații Barrington, una dintre platformele critice cu opinii autorizate ale medicilor și farmaciștilor.

Procurorii vor să știe dacă guvernul însuși a intervenit pentru a încuraja companiile de tehnologie să depășească dreptul la libertatea de exprimare, deoarece acesta este împotriva Primului Amendament din Constituția Statelor Unite.

Cu toate acestea, deoarece cenzura a fost "privatizată", în sensul că Statul a externalizat-o spre entități private, întrebarea este dacă liderii acesteia s-au înțeles cu instituțiile publice, inclusiv cu instituțiile de sănătate, pentru a distribui doar versiunea oficială, cenzurând în același timp vocile dizidente.

Instanțele trebuie să știe dacă ambele părți, companiile de tehnologie și guvernul, au convenit să impună cenzura. Pe 6 septembrie, un judecător de district, Terry Doughty, a ordonat guvernului să raporteze asupra acestei chestiuni (2).

Printre altele, plângerea procurorilor urmărește să afle dacă au filtrat subiectiv informații despre eficacitatea măștilor și a izolărilor.

Până în prezent, guvernul a refuzat să le dea judecătorilor documentația, deoarece se agață de privilegiul executiv față de comunicațiile prezidențiale, în ciuda faptului că acestora nu li se solicită comunicații interne de la Casa Albă, ci doar comunicații externe cu companiile de tehnologie.

Având în vedere refuzul, procurorii au documentat că cel puțin 50 de oficiali guvernamentali dintr-o duzină de instituții au fost implicați în a exercita presiuni asupra companiilor de tehnologie, precum Facebook, Google și Twitter, pentru a cenzura anumiți utilizatori critici față de pandemie.

Cenzura a afectat unii oameni de știință și mii de cetățeni care nu au fost de acord cu răspunsul politic implementat în timpul pandemiei. De exemplu, se știe că Naomi Wolf a fost numită direct în corespondența dintre CDC și Facebook.

Această situație a durat aproape doi ani, timp în care dreptul la libertatea de exprimare a fost literă moartă. Criticii nu au putut să-și exprime opinia și milioane de oameni au fost lipsiți de dreptul lor la informare. Niciodată un drept constituțional nu a fost eliminat într-un mod atât de brutal.

Personal, în ceea ce mă privește, în perioada pandemiei, mi-am văzut de trei ori blocat contul de Facebook din cauza unor opinii diferite și, tot în respectiva perioada, mi-a fost închis și contul pe rețeaua profesională LinkedIn, unde materialele publicate de mine nu făceau decât să țină cont de toate punctele de vedere exprimate, și de absolut toate curentele științifice, inducând de fiecare dată sursele, mai cu seamă, având în vedere sensibilitatea situației.

A consemnat Ciprian Pop

Surse pentru realizarea acestui material:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu