marți, 27 septembrie 2022

Discurs al ministrului Afacerilor Externe al Republicii Cuba, Bruno Rodríguez Parrilla, în cadrul dezbaterii generale a Segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a Națiunilor Unite New York, 21 septembrie 2022

 Discurs al ministrului Afacerilor Externe al Republicii Cuba, Bruno Rodríguez Parrilla, în cadrul dezbaterii generale a Segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a Națiunilor Unite


New York, 21 septembrie 2022

Domnule Președinte:

Distinsi Delegati:

Impactul pandemiei de covid 19 a dezvăluit, ca niciodată înainte, adevărata esență a ordinii internaționale dominant injustă   și ne-sustenabilă.

Niciodată până acum, omenirea nu a avut acest potențial științifico-tehnic formidabil și nici această capacitate extraordinară de a genera bogăție și bunăstare și, totuși, niciodată până acum lumea nu a fost atât de inegală și inechitatea atât de profundă.

828 de milioane de oameni, 10% din populația lumii, suferă de foame, iar aproape 50 de milioane de copii suferă de o forma grava de slăbiciune si carență   de creștere, cea mai mortală formă de malnutriție.

Șomajul va afecta 207 milioane de oameni în 2022, cu 21 milioane mai mult decât în 2019. În plină a patra revoluție industrială, 773 de milioane de oameni nu știu să citească sau să scrie.

Aproape 6,5 milioane de oameni au murit din cauza pandemiei de COVID-19. Vaccinurile pentru combaterea acesteia sunt inaccesibile unui miliard de oameni din țările cu venituri mici. În 2021, transnaționalele farmaceutice au câștigat 84.588 milioane de dolari.

Datoria externă a fost plătită de mai multe ori, dar se înmulțește. În mod paradoxal, cheltuielile militare mondiale cresc vertiginos și depășesc, pentru prima dată, 2 milioane de dolari.

Nimic nu justifică faptul că omenirea continuă să fie amenințată de existența a aproape 13.000 de arme nucleare. Susținem universalitatea Tratatului privind interzicerea armelor nucleare.

Cât de mult am putea face dacă acele resurse ar fi folosite pentru a promova sănătatea și dezvoltarea? Câte decese din cauza covid-19 și din alte cauze ar fi putut fi prevenite? Câți băieți și fete ar fi salvați de foame și de boli prevenibile sau vindecabile?

Domnule președinte:

Gazele cu efect de seră au înregistrat concentrații record în 2021 și vor fi aceleași în 2022. Nivelul mediu al mării a atins un nou maxim. Ultimii șapte ani sunt cei mai călduroși înregistrați vreodată.

Nu putem continua să ignorăm alarmele care avertizează asupra iminentei catastrofe climatice. Avem un singur Pământ, singura casă pentru toți. Trebuie să acționăm fără întârziere.

„Filosofia războiului și a deposedării”, și modelele iraționale de producție și consum ale capitalismului, vor duce la catastrofă.

Relațiile internaționale sunt pe o cale foarte periculoasă. Ofensiva SUA a urmărit subjugarea statelor prin amenințări și constrângeri economice, militare și politico-diplomatice, să le supună unei ordini bazate pe regulile sale capricioase, împreună cu extinderea NATO și dezvoltarea unei doctrine agresive și a celei de-a cincea generații a războiul neconvențional duce inevitabil la un climat de tensiune și conflict, ale căror consecințe sunt imprevizibile.

Domnule președinte:

Cuba, un mic stat insular în curs de dezvoltare, a plătit un preț mare pentru apărarea dreptului său legitim de a exista ca națiune suverană și independentă.

Timp de mai bine de șase decenii, am rezistat unei blocade economice, comerciale și financiare nemiloase și unilaterale, care a fost extrem de înăsprită la niveluri fără precedent din 2019 și în timpul pandemiei.

La treizeci de ani de la prima rezoluție a acestei Adunări împotriva blocadei, guvernul Statelor Unite continuă să ignore cererea aproape unanimă a comunității internaționale de a pune capăt politicii sale ilegale și crude împotriva Cubei.

Efortul de a genera penurie materială, lipsuri, suferință, semănând descurajare, nemulțumire și cauzarea de prejudicii poporului cubanez persistă.

Guvernul Statelor Unite întărește presiunea asupra guvernelor, instituțiilor bancare și companiilor din întreaga lume interesate să se relaționeze cu Cuba și persecută obsesiv toate sursele de venit și intrările de valută în țară, pentru a provoca colapsul economic.

Drept urmare, economia cubaneză a cunoscut presiuni extraordinare, care se manifestă în industrie, furnizarea de servicii, penuria de alimente și medicamente și deteriorarea nivelului de consum și bunăstarea generală a populației.

Prejudiciul uman pe care această politică le generează tuturor familiilor cubaneze, imposibil de cuantificat, este enorm, crud și imoral.

Blocada este un act de război economic în timp de pace.

Actualul guvern al Statelor Unite menține în vigoare cele mai agresive măsuri de presiune împotriva țării noastre adoptate de guvernul președintelui Donald Trump.

Continuă includerea nejustificată a Cubei în lista arbitrară și unilaterală emisă de Departamentul de Stat a țărilor care se presupune că sponsorizează terorismul.

Această calificare calomnioasă impune un stigmat entităților și instituțiilor noastre, și face extrem de dificile tranzacțiile financiare și comerciale, precum și posibilitățile de plăți și credite.

Cuba, care a fost o victimă a terorismului de stat, nu promovează și nu va promova niciodată terorismul. Dimpotrivă, îl condamnăm în toate formele și manifestările sale.

Guvernul SUA manipulează oportunist probleme extrem de sensibile precum terorismul, religia, democrația, justiția, corupția și drepturile omului.

Standardele duble, incoerența, selectivitatea, manipularea politică dăunează cauzei drepturilor omului.

Discursul precedent al ministrului de externe ceh, care nu îndrăznește să menționeze crima blocadei împotriva Cubei, este un exemplu trist.

Am alertat clar guvernul Statelor Unite că trebuie soluționați factorii care încurajează migrația neregulată și provoacă pierderi de vieți, cum ar fi nerespectarea, din 2017, a obligației sale, conform acordurilor bilaterale actuale, de a acorda nu mai puțin de 20.000 de vize anual; existența Legii de ajustare cubaneze, tratamentul privilegiat cu motivație politică, presiunile restrictive asupra țărilor de tranzit regulat și blocada economică întărită.

Anunțul de astăzi că procesarea vizelor de migrant va reveni la Ambasada SUA din Havana este un pas pozitiv.

Cuba își reiterează disponibilitatea de a se îndrepta către o mai bună înțelegere cu guvernul Statelor Unite și de a dezvolta relații civilizate și chiar de cooperare între cele două țări, bazate pe respect reciproc, egalitate suverană și fără a submina independența și suveranitatea noastră, în ciuda diferențelor profunde.

Subliniem angajamentul valoros și demonstrațiile recente ale cubanezilor și descendenților cubanezilor din toate latitudinile și în această țară, de respect pentru drepturile suverane ale Cubei și respingerea agresiunii nemiloase a Statelor Unite, în special a blocadei economice.

De asemenea, apreciez profund declarațiile șefilor de stat și de guvern în această dezbatere generală, sprijinul istoric al acestei Adunări și manifestările de solidaritate față de Cuba din partea guvernelor, personalităților, organizațiilor politice și mișcărilor de solidaritate, sociale și populare din întreaga lume.

Astăzi, această solidaritate și sprijin rămân esențiale.

Domnule președinte:

În ciuda provocărilor enorme, poporul și guvernul cubanez nu au cedat în eforturile lor de a avansa în construirea unei societăți socialiste mai drepte, democratice, prospere și durabile.

Am învins covid-19 cu resurse, vaccinuri proprii și puterea sistemului nostru de sănătate publică și știință. Am reușit să colaborăm cu modestie prin trimiterea a 58 de brigăzi medicale, în cel mai rău moment al pandemiei, în 42 de țări și teritorii.

Lucrăm pentru recuperarea vieții economice și sociale a țării; susțin transformarea comunităților noastre și susținem și extinde programelor sociale.

Continuăm să ne perfecționăm sistemul juridic, statul nostru socialist de drept și justiția socială, pentru a asigura deplina exercitare a tuturor drepturilor omului de către toți bărbații și femeile cubaneze și pentru a îmbogăți sistemul de justiție socială de care s-au bucurat mai multe generații.

Pe 25 septembrie, după un amplu proces de participare și consultare populară, va avea loc referendumul legislativ pentru un Cod nou și incluziv al familiei. Va fi un exercițiu de democrație directă autentică și putere efectivă a poporului cubanez.

Domnule președinte:

„Unitatea în diversitate” propusă de președintele de atunci Raúl Castro este posibilă în țările din Sud și în Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibe, care devine din ce în ce mai puternică și creează condițiile pentru ca regiunea noastră să avanseze către forme mai înalte de integrare și cooperare, bazată pe postulatele Proclamării Americii Latine și Caraibelor ca zonă de pace.

Suntem recunoscători pentru postura demnă asumată de mai multe țări din regiunea noastră în fața excluderilor arbitrare din forurile emisferice.

Ne reînnoim sprijinul și solidaritatea cu Republica Bolivariană Venezuela, cu președintele ei constituțional, Nicolás Maduro Moros și cu unitatea civic-militară a poporului său, în fața încercărilor de a destabiliza și submina ordinea internă a acelei țări surori. Respingem aplicarea măsurilor coercitive unilaterale împotriva Venezuelei.

Denunțăm încercările imperialiste de a destabiliza Guvernul de Reconciliere și Unitate Națională din Nicaragua. Reiterăm sprijinul nostru ferm pentru fratele poporului nicaraguan și președintele acestuia, Daniel Ortega.

Suntem solidari cu națiunile surori din Caraibe și sprijinim cererea lor legitimă de reparare pentru efectele dăunătoare ale colonialismului și sclaviei. Au nevoie și merită să primească un tratament echitabil, special și diferențiat.

Ne ratificăm angajamentul istoric față de autodeterminarea și independența poporului din Puerto Rico.

Haiti are nevoie de o contribuție specială din partea comunității internaționale pentru reconstrucția și dezvoltarea sa. Omenirea are o datorie față de acea Republică.

Susținem revendicarea legitimă a președintelui Alberto Fernández și a poporului Republicii Argentina pentru suveranitatea asupra Insulelor Malvine, Sandwich de Sud și Georgia de Sud și a spațiilor maritime din jur.

Ne exprimăm toată solidaritatea față de vicepreședintele argentinian, Cristina Fernández de Kirchner, care a fost victima unei hărțuiri judiciare și mediatice nedrepte și nefondate și a suferit recent o tentativă de asasinat.

Reiterăm angajamentul nostru ferm pentru pacea în Columbia. Dispoziţia manifestată spre pace a actualului preşedinte, Gustavo Petro, şi a părţilor implicate, merită sprijinul regiunii şi al comunităţii internaţionale.

Trebuie furnizate resursele necesare pentru a sprijini Agenda 2063 a Uniunii Africane, care stabilește foaia de parcurs pentru dezvoltarea acelui continent frate.

Susținem căutarea unei soluții pașnice și negociate la situația impusă Siriei și cerem încetarea interferențelor externe și respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a acesteia.

Susținem o soluție echitabilă, cuprinzătoare și de durată a conflictului din Orientul Mijlociu, care să garanteze exercitarea reală a dreptului inalienabil al poporului palestinian de a-și construi propriul stat în cadrul granițelor de dinainte de 1967, cu Capitala sa în Ierusalimul de Est, și sfârșitul ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene ocupate.

Reafirmăm solidaritatea noastră invariabilă cu poporul saharaui.

Respingem măsurile coercitive unilaterale impuse Republicii Islamice Iran.

Condamnăm impunerea unor măsuri economice unilaterale neloiale împotriva Republicii Populare Democrate Coreene și amestecul extern în afacerile acesteia.

Ne opunem amestecului în afacerile interne ale Republicii Belarus.

Reafirmăm respingerea noastră față de impunerea de sancțiuni unilaterale împotriva Federației Ruse.

Condamnăm campaniile nefondate de calomnie împotriva Republicii Populare Chineze și încercările de a leza integritatea teritorială și suveranitatea acesteia. Reiterăm sprijinul nostru neclintit pentru principiul Unei Singure Chine.

Susținem o soluție diplomatică serioasă, constructivă și realistă a războiului actual din Ucraina, prin mijloace pașnice și în conformitate cu normele Dreptului Internațional, care garantează securitatea și suveranitatea tuturor.

Domnule președinte:

Cuba va continua să-și ridice vocea pentru a respinge dominația și hegemonismul, măsurile coercitive unilaterale, blocadele genocide și pretenția de a impune lumii o cultură și un model unic.

Nu vom renunța niciodată la apărarea independenței, suveranității și autodeterminării popoarelor, fără amestec sau intervenție străină.

Pentru trecutul nostru glorios, pentru prezentul și viitorul noilor generații de cubanezi, sub conducerea președintelui Miguel Díaz-Canel, vom rezista creativ și vom lupta neobosit până când ne vom îndeplini visele de pace și dezvoltare cu echitate și dreptate socială pentru Cuba si pentru lume.

Mulțumesc foarte mult.

(Cuba Minrex)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu