joi, 15 august 2024

Frontul Popular Democrat din Venezuela cere numărarea voturilor și încetarea represiunii

 Frontul Popular Democrat din Venezuela cere numărarea voturilor și încetarea represiunii


Luni, 12 august, un grup de organizații politice, sociale și muncitorești au anunțat constituirea Frontului Popular Democrat; o inițiativă în apărarea drepturilor și garanțiilor constituționale, care ia naștere după criza politică gravă lăsată de procesul electoral din 28 iulie trecut.

Frontul Popular Democrat este promovat de platforma Cealaltă Campanie, Partidul Comunist din Venezuela, Partidul Centrat pe Popor, Voci Antiimperialiste, Mișcarea Alternativă Populară, Blocul Istoric Popular, Frontul Național pentru Lupta Clasei Muncitoare. , colectivul EnComún și PPT-APR.

Este „un efort deschis și în curs de construcție”, au explicat purtătorii de cuvânt ai săi la o conferință de presă.

Într-un document prezentat publicului, aceștia au precizat că acțiunile lor fac „parte din apărarea fără restricții a Constituției Republicii Bolivariene Venezuela; Carta drepturilor omului; garanțiile sale pentru exercitarea autodeterminarii și a suveranității naționale; modelul său economic care urmărește o distribuție echitabilă a bogăției; și modelul său politic profund democratic, care stimulează participarea și protagonismul poporului.

În text, promotorii acestui nou spațiu afirmau că „există diferite fapte care generează îndoieli rezonabile cu privire la rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale”.

Aderenții au atras atenția asupra „neefectuării a trei audituri după vot, inclusiv auditul Telecomunicațiilor, programat pentru 29 iulie” și care, dacă s-ar fi efectuat în timp util, „ar fi făcut posibilă clarificarea îndoielilor cu privire la presupusul atac informatic”, denunţat de Consiliul Naţional Electoral (CNE).

În declarație, aceștia au asigurat că organizațiile care fac parte din acest front au putut verifica „în mesele electorale din diferite teritorii ale țării, unde chavismo a fost majoritar în trecutul recent, înfrângerea președintelui Maduro”.

Mai mult, ei au afirmat că dovada acestei înfrângeri a fost „mobilizarea masivă, populară și spontană a indignării față de rezultatele anunțate, care s-a produs în orașe și localități din întreaga țară”.

Frontul Popular Democrat și-a exprimat îngrijorarea față de contestația electorală, introdusă de președintele Maduro în fața Camerei Electorale a Curții Supreme de Justiție (TSJ).

«Avertizăm asupra riscului ca judiciarizarea procesului electoral să urmărească reducerea responsabilității Puterii Electorale și respingem categoric posibilitatea ca TSJ să facă o proclamație fără ca auditurile să fie efectuate, toate căsuțele fiind deschise, datele din tabel fiind publicate pe tabel”, au adăugat ei.

Activiștii au respins represiunea împotriva mobilizărilor populare și au denunțat procesele de incriminare desfășurate de Guvern.

„Este evident că indignarea generată în sectoarele populare de anunțarea oficială a rezultatelor alegerilor prezidențiale nu va dispărea din cauza represiunii, ci dimpotrivă, această nouă formă de violență împotriva protestatarilor va alimenta furia și, în continuare, delegitimizează mai mult sistemul de justiție penală și statul în general”, au explicat aceștia.

Mai jos, atașăm declarația integrală a Frontului Popular Democrat.

A consemnat Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu