joi, 15 august 2024

Partidul Comunist din Venezuela (PCV): "Apărarea Constituției și a statului de drept nu este fascism"

 Partidul Comunist din Venezuela (PCV): "Apărarea Constituției și a statului de drept nu este fascism"


Partidul Comunist din Venezuela (PCV) a denunţat marţi că conducerea Guvernului şi a Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV) execută „o politică de teroare în sectoarele populare ale ţării” care este alimentată „cu operațiuni psihologice și propagandă”, care urmăresc „nu doar să neutralizeze protestele populare, ci să impună o matrice de opinie periculoasă în care apărarea suveranității populare este la fel cu a fi fascist”.

Așa a afirmat secretarul general al PCV, Oscar Figuera, după relatările despre sute de arestări arbitrare care au fost înregistrate în țară încă din 28 iulie, când au avut loc alegerile prezidențiale.

„Apărarea Constituției și a statului de drept nu este fascism”, a subliniat Figuera atunci când a respins desfășurarea polițienească și militară în sectoarele populare „cu încălcări clare ale drepturilor omului și ale unui proces echitabil”.

„Am avut vești despre dispariții forțate temporare; arestări de adolescenți; percheziții arbitrare și umilitoare în stradă; invadări ilegale de locuințe și furt de bunuri; extorcarea și acțiunile grupurilor para-militare în complicitate cu forțele statului”, a adăugat liderul PCV.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au înregistrat peste 20 de crime în contextul protestelor postelectorale și au documentat peste o mie de arestări. Cu toate acestea, Nicolás Maduro însuși s-a referit la o cifră de 2.000 de deținuți.

„Pe lângă această manifestare de violență, există și campania de denunțuri și „îngrădiri” promovată de înalții purtători de cuvânt ai guvernului, astfel încât vecinii și colegii să fie incriminați în presupuse crime conspiraționale”, a adăugat Figuera.

„Avem și vești despre concedieri ale lucrătorilor din motive politice după alegeri, a explicat el.

De asemenea, Biroul Politic al PCV a respins „acuzațiile și amenințările nefondate” pe care vicepreședintele PSUV, Diosdado Cabello, le-a făcut împotriva candidatului la președinție susținut de comuniști, Enrique Márquez și liderul Juan Barreto.

La această amenințare deschisă se adaugă recenta încercare a operatorilor politici ai Guvernului-PSUV de a încerca să-i prezinte pe secretarul general al PCV, precum și pe liderul de stânga Rafael Uzcátegui, ca presupuși „promotori ai guarimbas-ului (protestelor stradale) din Caracas”.

Risc de violență fratricidă

Pentru PCV „apelul făcut sectoarelor militare de María Corina Machado și Edmundo González Urrutia de a lua parte la această situație complexă este iresponsabil”.

„Aceste provocări ale lui Machado și González Urrutia, împreună cu represiunea masivă exercitată de guvernul Maduro, duc rapid la un scenariu periculos de violență generalizată”, a spus Figuera.

„De la PCV, facem apel la toate forțele cu adevărat democratice, de stânga și populare să evite vâltoarea violenței fratricide promovate de cei doi poli co-responsabili pentru catastrofa națională”.

„Apelăm la solidaritate reciprocă în cadrul comunităților și la locul de muncă pentru a preveni ca această campanie de violență promovată de ambele părți ale burgheziei să nu prevaleze”, a adăugat el.

Împotriva amestecului imperialist

Deputatul comunist a respins și acțiunile intervenționiste ale Statelor Unite în procesul electoral și a amintit că „sunt tocmai complici la condițiile dure cu care se confruntă poporul venezuelean cu impunerea unor măsuri penale coercitive unilaterale”.

Figuera a avertizat că nu putem pierde din vedere rolul Venezuelei într-un scenariu mondial marcat de război și criza energetică.

„Interesele comerciale conduc Departamentul de Stat și până acum Nicolás Maduro a acționat ca un candidat demn al imperialismului; „dar nimeni nu crede că González Urrutia ar avea o politică petrolieră suverană”, a afirmat el.

Deschide casetele și numără voturile

PCV a reiterat că Nicolás Maduro „a fost reales fără să arate rezultatele alegerilor discriminate de secția de votare”.

În ceea ce privește presupusul atac cibernetic, Figuera a criticat că puterea electorală a suspendat auditul de telecomunicații stabilit, deoarece „ar fi făcut lumină în această chestiune”; nici auditul de verificare faza II nu a fost efectuat.

„Aceste încălcări deschise ale programului electoral și ale procedurii legale cresc îndoielile cu privire la buletinele prezentate de rectorul Elvis Amoroso”, a spus el.

„Chiar dacă atacul cibernetic ar fi adevărat, legislația stabilește mecanismele de urmat pentru a garanta transparența în controlul rezultatelor. Cu toate acestea, la mai multe zile după alegeri, aceste mecanisme încep să-și piardă din eficacitate și astăzi este legitim să ne întrebăm dacă lanțul de custodie al materialului nu a fost compromis”, a adăugat Figuera.

Maduro folosește Curtea Supremă de Justiție (TSJ) pentru a înlocui puterile Comisiei Naționale Electorale (CNE)

Pe 31 iulie, președintele Nicolás Maduro s-a deplasat la Curtea Supremă de Justiție (TSJ) pentru a clarifica „tot ce trebuie lămurit” cu privire la alegeri. Președintele a introdus un recurs electoral contencios, al cărui conținut este încă necunoscut opiniei publice.

„Camera Electorală admite recursul și se activează o manevră clară de înlocuire a puterilor CNE”, a explicat Figuera după ce a amintit că „precum puterea electorală este sub controlul PSUV, același lucru se întâmplă și cu această cameră a cărei președintele este militant al partidului de guvernare.

„Este evident că Guvernul-PSUV încearcă să  legalizeze procesul electoral pentru a preveni efectuarea de audituri cu participarea cetățenilor și de aceea de la PCV cerem ca urnele electorale să fie deschise, voturile să fie numărate unul câte unul și rezultatele să fie prezentate țării.

A consemnat Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu