sâmbătă, 21 mai 2016

România Muncitoare - NR. 240 Mai 2016


România Muncitoare - Mai 2016


Muncă şi unitate, luptă pentru dreptate!
ROMÂNIA MUNCITOARE

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.240 din Mai 2016

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).

Telefon: 0724/717293

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.240 din Mai 2016

 


OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543
CUPRINS:
Protocol şi aroganţă!.......................................4
Aceleaşi sindicate, aceiaşi lideri....................5

OLTCHIM IMPLINESTE 50 DE ANI
LA MULTI ANI OLTCHIM!................................6


Asociația “România Muncitoare” la cea de-a 4-a Conferință Globala a (UISTAACT).......................................................10


Rubrica MAPAMOND .................................12


Protocol şi aroganţă!
Cu două zile după ce serviciul i-a fost trecut de MAE în curtea de la Cotroceni, "preşedintele nostru" face prima gafă de protocol! Oare, ce a păzit noul serviciu proaspăt transferat ?!
Domnul preşedinte nu s-a dus la Deveselu, dar nici nu i-a invitat pe cei care chiar contribuiseră la realizarea scutului. Nu că ar fi mare scofală, dar vorbim de protocol!
Atent la asta domnul Tăriceanu declină invitaţia!
Desigur gafele domnului preşedinte faţă de poporul român vor continua. A organizat de ziua Europei o şuetă la Cotroceni (cum altfel s-ar numi o recepţie selectivă?), dar a refuzat să organizeze recepţia de Ziua naţională, dîndu-ne o palmă ca naţie. Oricum, el a recunoscut că doar soţia sa e româncă! Atunci de ce o mai fi ţinînd mîna la locul unde ar trebui să aibă mai mult decît o "inimă rece", ca cea din basmul unui conaţional al domniei sale ?!
Desigur, aroganţa preşedintelui nu a evoluat în rău faţă de momentul aruncării paltonului, doar că nici nu s-a corectat, deocamdată...
Poate că cei de la protocol vor reuşi de acum să o înveţe şi pe şoţia preşedintelui nu doar cînd se poate prezenta cu rochie fără mîneci, care de la o anumită vîrstă nici nu mai avantajează, ci şi cînd e cazul să poarte rochia peste genunchi (la biserică, de exemplu!), ca să evite şi alte critici.


Din nefericire, nici diplomaţia franceză nu a reuşit să-l educe suficient pe domnul prim ministru. Şi nici demnitatea franceză faţă de obrăznicia celor de peste Atlantic nu s-a lipit de el! Păcat! Începusem să-l considerăm o pată de culoare şi un om de bine...
Despre încă preşedintele Camerei Deputaţilor, ce să zici ? De la el nu are nimeni pretenţii. În schimb de la domnul ambasador al SUA era de aşteptat cel puţin să nu se acopere de ridicol susţinînd un personaj de comedie, chiar dacă respectivul personaj"lustruieşte clanţele ambasadelor", după expresia unui fost preşedinte. Dar ce ai putea să ceri de la un neam de cowboy ?
Ar trebui să ştie că noi, care nu sîntem tîmpiţi, nu am uitat cum ne-au vîndut (alături de "perfidul Albion") ruşilor (pe care azi îi detestă), aşa că vom sfîrşi prin a nu ne mai teme de domnul Putin, ci de faptul că (gest de supremă aroganţă!) americanii ar putea să-l atace de pe teritoriul nostru. Lor nu li se va întîmpla nimic, dar de noi s-ar alege praful!
AmarantaAceleaşi sindicate, aceiaşi lideri...

Am urmărit cu interes reacţia sindicatelor la noua lege a salarizării. Dezamăgire imensă!

Cei care ştiu să critice guvernele care, de bine de rău, le-au dat ceva, au cam tăcut iarăşi la ordonanţa care li se propune de către tehnocraţi. De altfel orice om normal se îndoieşte că aceeaşi lideri (unii foarte bine situaţi), neschimbaţi de un sfert de veac, ar putea să îşi schimbe atitudinea, adica să facă ceva pentru oameni. E adevărat că vina o poartă şi oamenii care nu i-au schimbat pînă acum. Majoritatea acestor lideri sindicali au privit cum economia ţării se duce de rîpă şi o mulţime de oameni rămîn fără servici. Ei însă, pe măsură ce fabricile dispăreau o duceau tot mai bine. Aceeaşi lideri au găsit cu cale să protesteze la tăierile de salarii din 2010 cu "dansul pinguinului", în vreme ce în orice alt loc din Europa o astfel de măsură ar fi scos în stradă sute de mii de oameni.

Şi de data asta par mulţumiti cu praful aruncat în ochi de guvernanţii tehnocraţi. Se arătau foarte revoltaţi la emisiunile tv că au primit textul ordonanţei cu 3o de minute înainte de discuţii, dar nu au plecat cu toţii de la discuţii în semn de protest pentru un asemenea tratament. De scos oamenii în stradă, nici vorbă!

Ce să mai spunem atunci despre restul societăţii civile ? Ce să spunem despre bucureştenii care, într-un recent sondaj, preferă DNA-ul în locul Bisericii ortodoxe ? Să le dea Dumnezeu să aibă parte de el şi să fie la fel de bucuroşi cînd îi va lua. Pentru că atunci va fi prea tîrziu să se întrebe: "Doamne, de ce ni se întîmplă şi nouă ?".
În concluzie, nimic de la sindicatele care au fost la discuţiile pe legea salarizării! Pentru că s-a demonstrat că sindicatele nu au, de fapt, lideri care să lupte pentru cauza oamenilor. Există doar niste persoane care au transformat calitatea de lider într-o meserie profitabilă pentru ei şi acţionează în consecinţă!OLTCHIM IMPLINESTE 50 DE ANI.
LA MULTI ANI OLTCHIM!
15 mai 1966, se infiinteaza Combinatul Chimic Ramnicu Valcea prin HCM nr. 1046/26.05.1966 Incepe constructia propriu-zisa a combinatului.


Sindicatul Dreptate si Adevar, a transmis conducerii S.C. Oltchim S.A., Adresa nr.1/06.05.2016,(inregistrata la Oltchim sub nr.4559/06.05.2016), adresa prin care Sindicatul Dreptate si Adevar, isi anunta intentia de a desfasura un program de verificare si inventariere a modului cum sunt aplicate si respectate clauzele CCM si anumite probleme de SSM, in cadrul sectoarelor de activitate ale societatii. Adresa a fost insotita de Anexa in care este prezentat graficul de desfasurare a acestei activitati.
In data de 13.06.2016, coducerea formuleaza un raspuns rapid, ( spunem rapid, intrucat la adresa nr. 3975/20.04.2016,prin care solicitam o intalnire la sediul societatii, nu am primit raspuns pana acum).
Prin raspunsul formulat,in adresa nr.5077/13.05.2016, conducerea, crezand ca deja am demarat activitatea mentionata in adresa, ne-a atentionat ca nu este de acord cu o astfel de activitate din partea noastra, invocand diverse motive si transmitandu-ne un fel de amenintare. Noi nu am demarat aceasta activitate, asteptand un acord din partea conducerii.
De aceea, am dori, ca salariatii Oltchim, sa compare activitateaSindicatului Dreptate si Adevar, cu cea a celorlalte sindicate din Oltchim, sindicate carora nu le este interzis sa mearga prin sectii, cand poftesc si cu scopuri diferite de ale noastre, in sensul ca noi dorim sa cunoastem conditiile de munca ale salariatilor si nemultumirile acestora,pentru ai sprijini, iar celelalte sindicate nu au alt scop decat atragerea de membrii cotizanti, simuland ca se implica pentru binele salariatilor.
Noi asteptam sa vedem, cand se vor satura salariatii Oltchim, de umilinta la care sunt supusi, atat de catre conducerea Oltchim cat si de celelalte sindicate care-i amagesc si le mai incaseaza si cotizatii pentru bataia de joc la care va supun prin nepasare.
Anexam in fotocopie Adresa pe care noi am transmis-o conducerii si raspunsul pe care l-am primit.
Asociația “România Muncitoare” va participa la cea de-a 4-a Conferință Globala a Uniunii Internaționale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentație, Comerț, Industria Textila și alte ramuri (UISTAACT)


Asociația “România Muncitoare” folosește aceasta plăcută ocazie pentru a va transmite salutul sau atent și a va aduce, pe aceasta cale, ultimele noutăți cu privire la activitatea noastră. Asociația “România Muncitoare” va participa la cea de-a 4-a Conferință Globala a Uniunii Internaționale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentație, Comerț, Industria Textila și alte ramuri (UISTAACT), ce urmează sa se desfășoare în Capitala Franței intre 12 și 18 iunie anul curent.
Răspundem astfel cu onoare invitației adresate în acest sens de către Julien HUCK, Secretar General al UISTAACT, în fapt, o confirmare a recunoașterii internaționale de care se bucura Asociația noastră. Întâlnirea ce urmează sa aibă loc la Paris va oferi prilejul unui schimb pertinent și constructiv de ideei asupra unei ample tematici legate de rolul mișcărilor sindicale și al ONG-urilor din aceasta zona în contextul ultimelor evoluții globale, drepturile celor ce muncesc și situația lor în momentul 2016.
Evenimentul va cuprinde, pe lângă dezbateri pe tematica amintita mai sus și întâlniri ale grupurilor continentale și ale Comitetului Mediteraneean.
De asemenea, programul conferinței are inclus și o sesiune plenara de analiza a situației femeii în lume și asupra drepturilor femeilor în câmpul muncii, lansându-se cu acest prilej și revendicări, ideei și sugestii ce vor fi ulterior adresate guvernelor și organismelor internaționale de sub egida ONU.
Cu stima, Ciprian POP,
Secretar General al Asociației “România muncitoare”
Redactor Șef al publicației omonime


MAPAMOND


Africa de Sud sărbătorește Ziua Libertății
Africa de Sud a sărbătorit Ziua Libertății miercuri, 27 aprilie, comemorand astfel primele alegeri democratice post- apartheid care au avut loc la această dată în 1994. Nelson Mandela, bine-cunoscut luptător împotriva colonialismului, eliberat din închisoare după 27 de ani, a câștigat alegerile, și a făcut istorie drept primul președinte de culoare al țării sale.
Victoria a întărit lupta împotriva apartheidului din Africa de Sud și în alte țări africane, poziționând Congresul Național African (ANC), creat în 1912 , ca principala mișcarea anti-coloniala.
După cum relatează agențiile locale de presa, Președintele sud-african Jacob Zuma, vorbind în cadrul unui moment festiv pentru a marca acest eveniment, a remarcat faptul că politicile puse în aplicare începând cu anul 1994 sunt concepute pentru a realiza o viață mai bună pentru toți sud africanii , în special pentru cele mai sărace paturi ale populației.
In fata a mii de oameni care s-au adunat pe Stadionul Giyani, din provincia Limpopo, Șeful Statului sud-african a rostit discursul său de Ziua Libertății, la 22 de ani de la ceea ce, pe drept cuvânt, se poate numi începutul democrației în aceasta țară.
El a menționat, de asemenea ca "multe comunități și gospodării erau fără electricitate , apă sau drumuri, în tara nu existau clinici care sa ofere asistență medicală de calitate și nici învățământ viabil. Guvernul democrat ales în 1994 s-a străduit, după aceasta data, de asa maniera încât sa ofere aceste servicii firești".
Seful Statului a reamintit că, la 27 aprilie 1994, milioane de sud-africani au "votat pentru prima dată în alegeri democratice, libere și corecte" și că "această zi, nu numai că a marcat sfârșitul tiraniei apartheidului, de asemenea, ea simbolizează triumful binelui asupra răului". Zuma a semnalat si ca bărbații și femeile care au participat la lupta de eliberare și care au murit în aprilie 1994, cum ar fi fostul președinte al Congresul Național African, Oliver Tambo (24 aprilie), Chris Hani (10 aprilie) și Solomon Mahlangu (6 aprilie)".
El a subliniat faptul că în urmă cu 22 de ani, sub conducerea Președintelui Nelson Mandela, "tara sa a început construirea unei societăți unite, non - rasiale, non - sexiste și prospere". Ciprian POP

Reînvie "Drumul mătăsii"

Fostele rute comerciale importante care legau în trecut civilizația chineză de Asia Centrala și Europa, veritabila punte intre civilizații, de la Marco Polo și pana târziu, in contemporaneitate, revin în actualitatea strategica.

Directorul General al Zonei Libere Qeshm (insula cu acces către Golful Persic, în sudul Iranului), Hamid Reza Momeni a declarat, joi, 19 mai că autoritățile locale așteaptă o delegație de 180 de oficiali și oameni de afaceri chinezi. Momeni a declarat pentru mediile de presa locale că șase grupuri de lucru au fost create de la inceputul anului pentru a contribui la cooperarea între China și tara sa, avand ca focalizare principala dezvoltarea zonei libere Qeshm.


De asemenea, oficialul iranian a mai facut referire si la recenta sa vizită în China, menționând că printre cele mai mari realizări se numără semnarea mai multor acorduri între Qeshm și Guangzhou, vizand colaborarea in diverse domenii, de la transporturi si infrastructura si pana la turism si organizarea de actiuni culturale si misiuni economice, făcând din aceasta Zona Liberă un centru important în regiune, și privitor la investițiile în diverse industrii de pe insulă, legate de gaz, petrol, oțel, turism, pescuit și agricultura.
Incă din secolul II este cunoscut acest drum cheie ce conecta Asia și Europa. Din iunie 2014, UNESCO a hotărât ca aceasta antica ruta comerciala de mai mult de 5 mii de kilometri sa facă parte de patrimoniul mondial pentru a fi un mijloc de schimb, nu numai de bunuri, ci și de cultura, al cunoștințelor științifice, artei și religiei. Ciprian POP
Cuba, in sprijinul copiilor afectati de dezastrul de la Cernobal
Agenția cubaneza de presa, GRANMA, relatează în buletinul sau de știri de astăzi, 4 mai, ca în prezent autoritățile de la Havana oferă tratament medical pentru 800 de copii din Ucraina, Rusia și Belarus, cu totii afectați de dezastrul nuclear de la Cernobîl, considerat a fi cel mai rău în istorie și ale cărui efecte continua și vor continua, din nefericire, sa lase urme adânci. Cuba a fost una dintre primele tari care a răspuns la nivel internațional imediat după tragedie, oferind ajutor sub formă de tratament de reabilitare celor afectați, în majoritate copii. Medicul cubanez Julio Medina, coordonator al programului a semnalat pentru mediile de presa locale ca, până in prezent, guvernul cubanez a oferit tratament pentru circa 24.000 de copii .
De asemenea, potrivit canalului de televiziune Telesur, aceste tratamente de specialitate durează aproximativ 45 de zile pentru majoritatea pacienților, cu toate ca multi dintre ei rămân până la un an in stațiunea balneară Tarara, situata la 20 de kilometri est din Havana, unde o tabără școlară a fost transformata într-un semi - spital pentru victimele accidentului nuclear.
Mulți dintre copiii aflați sub tratament aici suferă de cancer tiroidian, leucemie, atrofie musculară și de tulburări neurologice.
La 26 aprilie anul curent, la sediul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din New York a avut loc o sesiune specială în amintirea dezastrului, comunitatea internațională onorând astfel suferința victimelor și curajul celor care au răspuns atunci prompt în încercarea de a salva cat mai multe vieți.
Ciprian POP


Asociatia "Romania muncitoare" se adauga semnatarilor petitiei pentru suspendarea sangerosului "festival al carnii de caine" din provincia chineza Yulin.

Pentru festivalul cărnii de câine din Yulin, unii câini sunt furați de la proprietarii lor și bătuți sau lăsați să sângereze până la moarte. Apoi sunt atârnați în cârlige, cu anusul tăiat și pielea jupuită, și vânduți pentru a fi mâncați.  Animalele mor în chinuri groaznice.
Conform unor cercetări recente, creierul câinilor e foarte asemănător cu cel uman în privința procesării emoțiilor - un aspect pe care posesorii și iubitorii de câini îl înțeleg foarte bine. Când vedem câinii așa cum sunt – ca pe niște ființe vii înzestrate cu gânduri și sentimente - torturile la care sunt supuși în cadrul acestui ”festival” devin impardonabile. Mii de cetățeni chinezi au luat atitudine împotriva festivalului, dar autoritățile nu vor acționa până nu vor vedea cât de mult afectează acesta imaginea Chinei în lume - imagine pe care o ”lustruiesc” de zor. Iar aici intrăm noi în joc. Hai să îi arătăm Guvernului chinez că întreaga planetă e oripilată de măcelul câinilor și cere oprirea lui urgentă! 
Când petiția va avea suficiente semnături, Avaaz va cumpăra spațiu publicitar, va începe să colaboreze cu mai multe celebrități, va lansa primul sondaj național independent privind consumul de carne de câine în China și va aduce această problemă pe prima pagină a ziarelor din toată lumea, până când autoritățile chineze ne vor asculta. Semnați acum petiția de mai jos cu un singur click și trimiteți acest mesaj tuturor: 
https://secure.avaaz.org/ro/stop_the_puppy_slaughter_loc/?bSSzRdb&v=76565&cl=10000096030
Petiție adresată Domnului Xi Jinping, Președintele Chinei, Domnului Chen Wu, Guvernatorul provinciei Guangxi și membrilor Consiliului de Stat al Chinei: 
Suntem șocați de abuzurile și consumul de carne de câine din cadrul festivalului din Yulin. În calitate de cetățeni ai lumii, vă cerem interzicerea imediată a acestui eveniment. Milioane de chinezi susțin implementarea unor legi care să oprească industria cărnii de câine. Ne alăturăm apelului lor pentru a opri acest comerț plin de cruzime.
https://secure.avaaz.org/ro/stop_the_puppy_slaughter_loc/?bSSzRdb&v=76565&cl=10000096030

Mulțumită curajoșilor activiști chinezi, festivalul atrage din ce în ce mai puțini participanți de la un an la altul, iar autoritățile din Yulin și-au retras sponsorizarea și chiar le-au interzis angajaților să ia parte la eveniment. 
Ne aflăm într-un moment cheie. Un apel cu milioane de voci poate salva mii de câini de la torturi de neimaginat.
Festivalul din Yulin nu e o tradiție veche de secole - a avut loc pentru prima oară în 2010! Și mulți spun că a fost creat doar pentru a crește vânzările producătorilor de carne de câine. 
Trebuie să acționăm urgent: festivalul va avea loc peste câteva săptămâni.Semnați petiția de mai jos cu un singur click și trimiteți vestea mai departe prietenilor și familiei. Hai să strângem un număr record de semnături!
https://secure.avaaz.org/ro/stop_the_puppy_slaughter_loc/?bSSzRdb&v=76565&cl=10000096030

Mai multe informații (în engleză):
Yulin Dog Meat Festival 2016: New pictures emerge of 'nightmare' conditions for animals involved in Chinese event (The Independent)
http://www.independent.co.uk/news/world/asia/yulin-dog-meat-festival-2016-new-pictures-emerge-of-nightmare-conditions-for-animals-involved-in-a6973021.html#gallery
Chinese public urges government to crack down on dog meat industry (Channel NewsAsia) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu