duminică, 5 iunie 2016

5 iunie - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MEDIULUI


5 iunie - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MEDIULUI

In sânul ONU se face tot mai resimțit efortul și necesitatea unei intensificări a luptei împotriva traficului cu specii de animale sălbatice. Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a lansat vineri, 3 iunie un semnal clar pentru o intensificare a luptei împotriva traficului cu animale sălbatice și produse legate de viata sălbatică , un comerț trist ce pune în pericol existenta multor specii de plante și animale amenințate cu dispariția, pe tot globul, chiar în aceasta clipa.

“De la țestoasele marine și pana la tigrii, mii de specii sălbatice se vad amenințate cu fiecare clipa care trece de dispariția lor. Elefanții africani sunt sacrificați pentru fildeșul lor, rinocerii pentru cornul lor, chestiuni ce trebuiesc stopate printr-un efort comun, internațional", a semnalat Secretarul General al ONU cu ocazia Zilei internaționale a Mediului.

In mesajul acestuia, Ban a mai semnalat că cei care profită de aceste activități sunt companii și persoane fizice "motivate exclusiv de câștig pe termen scurt în detrimentul beneficiilor pe termen lung pentru comunitățile locale și pentru mediu". "In multe cazuri, a adăugat el, avem de-a face cu adevărate rețele de crimă organizată transnațională".

El a reamintit măsurile pe care ONU le-a implementat pentru a combate aceste activități și a subliniat necesitatea ca cetățenii obișnuiți să evite cumpărarea de produse care sunt ținta a traficului ilegal al faunei sălbatice.

Ziua Mondiala a Mediului (Ecologiei) - 5 Iunie - a fost instituita în 1972 de Adunarea Generala a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței "Ecologia Umana" de la Stockholm și reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Națiunilor Unite (UNEP). Aceasta zi se sărbătorește pe 5 iunie în fiecare an și constituie un prilej pentru instituțiile guvernamentale, administrațiile locale, asociațiile de tineri, organizațiile nonguvernamentale, întreprinzători, industriași, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite sa atragă atenția asupra necesitații protejării factorilor de mediu. Ciprian POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu