sâmbătă, 25 iunie 2016

Cea de-a 4-a Conferința Sindicala Globala (UISTAACT)


Cea de-a 4-a Conferința Sindicala Globala (UISTAACT)
In săptămâna 13 – 18 iunie anul curent s-a desfășurat in Capitala Franței cea de-a 4-a Conferință Sindicala Globala (UISTAACT), menita sa aducă mai aproape sindicaliști din toată lumea, cu speranța unui dialog constructiv și unitar, menit sa îmbunătățească situația celor ce muncesc.

Unitate a fost liantul de baza al celor 5 zile în care s-a desfășurat acest eveniment în Capitala Franței, într-un moment complicat pentru Franța, tara fiind în mijlocul unei greve fără precedent împotriva politicilor de regres social proferate de Guvernul Hollande.

In acest context, s-a dorit ca aceasta Conferința a UISTAACT sa fie un moment de reflecție și, mai presus de toate, sa aducă coeziunea unei singure ideei, a unei singure voci, indiferent de rasa sau etnie..

84 de tari, 189 de organizații (sindicale și nu numai) și 223 de delegați--- iată, așadar, o elocventa dovada a vitalității mișcării sindicale mondiale.

  Participanții la conferință au lansat, mai întâi de toate, un apel către Organizația Mondiala a Alimentației (FAO), pentru scăderea prețului mondial la produse agricole de baza, precum porumbul și orezul, pentru reducerea uzului pesticidelor și a manipulării genetice a produselor agricole.

S-a reiterat, de asemenea, faptul ca sindicalismul este indispensabil în acest context global complicat și, tocmai de aceea, trebuie sa se manifeste obiectiv, sa accepte compromisul doar dacă acesta este benefic celor ce muncesc și nu unul vândut patronatelor. Pornind de la realitățile sociale ale fiecărei tari, sindicalismul trebuie sa contribuie în special la susținerea unor inițiative legislative menite sa ajute progresul social.

Cea de-a 4-a Conferință a UISTAACT a constituit un moment esențial în pregătirea celui de-al 17-lea Congres Mondial al Organizației Sindicatelor Mondiale (OSM), ce urmează sa se desfășoare in Africa de Sud, în luna octombrie a acestui an.

Cu aceasta ocazie, s-a făcut un adevărat rechizitoriu al situației sociale a planetei în momentul iunie 2016: A fost subliniat faptul ca, dintre cei mai săraci oameni ai planetei, 75 la suta locuiesc în mediul rural, sărăcia constituind, așadar, o problema majora a lumii contemporane și nu o chestiune de producție insuficienta sau de distribuție a resurselor.
Semenii nostrii din diverse zone ale Planetei Albastre se confrunta și cu spectrul unor epidemii, și cu alte probleme de natura medicala pe care le incumba sărăcia.

Un alt aspect semnalat în cadrul conferinței l-a constituit creșterea prețului orezului și grâului pe piața mondiala în ultimii cinci ani, care a suportat importante variațiuni, în funcție de diverși speculanți, fapt care a constituit încă și o mai puternica lovitura data celor săraci din zone în curs de dezvoltare.

Din 2012 și pana în prezent , prețul orezului a înregistrat o creștere cu 32% și cel al grâului cu 37%, deși volumul recoltelor nu s-a schimbat deloc. China, principalul producător de orez la nivel mondial, a cules în 2013 peste 222 milioane de tone, iar India, al doilea mare producător mondial, înaintea Indoneziei, circa 155 de milioane de tone.

Un alt aspect subliniat îl constituie faptul ca exista companii multinaționale care, cu complicitatea unor guverne, au reușit sa intre în posesia multor hectare de pământ ni dauna țăranilor săraci, cum este cazul companiei UNILEVER, care în Kenya practica un sclavagism modern pe plantațiile de ceai din acest stat african.

Una dintre temele centrale ale cele de-a 4-a conferinte a UISTAACT a constituit-o crearea unei securitati alimentare si facilitarea activităților agro-alimentare ale micilor producatori din state in curs de dezvoltare.

In expunerea sa, VU XUAN THUY, Presedintele unei centrale sindicale din Vietnam a semnalat ca in ultimii doi ani, miscarea sindicala din tara sa a semnat 100 de conventii colective si punerea bazelor unui program de ajutorare menit sa imbunatateasca viata pescarilor din zone defavorizate. A mai semnalat ca, pe fundalul scaderii investitiilor straine in agricultura acestei tari, sindicatele lupta pentru o crestere a subventiilor din partea statului pentru agricultori.

Muhammad Tahya, Secretar General al Sindicatului Agricol al Statului Palestina a subliniat în intervenția sa ca agricultorii palestinieni sunt privați de o viata demna în teritoriile ocupate, nu li se permite cultivarea pământului, fapt ce creează și mai multe obstacole desfășurării unei vieți sociale firești. Aceștia sunt împiedicați sa își vândă produsele, Statul Israel preferând mai de graba sa le lase sa se strice decât sa permită comercializarea acestora. De asemenea, a semnalat și ca Statul Israel a distrus și distruge terenurile agricole prin suprimarea sistemului de irigații.
Trei mii de salariați palestinieni sunt sistematic împiedicați sa muncească, deși împotriva lor nu exista niciun fel de dovezi tangibile precum ca ar constitui o amenințare de securitate pentru Israel, în condiții similare fiind și agricultorii palestinieni, care reprezinta 26 la suta din forța de munca a Palestinei.

In interventia sa, delegatia Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) a subliniat sprijinul Phenianului pentru miscarea sindicala internationala, ca unica cale spre progres, adaugand ca Federatia Generala a Agricultorilor din RPDC (care a reprezentat aceasta tara in cadrul conferintei UISTAACT de la Paris) se pronunta impotriva tendintelor de fragmentare si pentru gasirea unor forme concrete care sa se bucure de consens international in ceea ce priveste modalitatile de rezplvare a crizei alimentare si pentru a asigura independenta alimentara a tarilor mici cu mijloace simple. Delegația coreeana a evidențiat, de asemenea, ca Phenianul dorește sa diversifice legăturile cu toate organizațiile progresiste și care se opun războiului și confruntării și, mai ales, care sprijină reunificarea pașnică a peninsulei coreene și care nu doresc o escaladare a tensiunilor în zona.

  Delegația Ciprului a adus pe tapet situația reala a tarii, anume ca Ciprul suferă în continuare în mare măsura de pe urma crizei alimentare, care a lovit cu precădere sectorul agricol. In 2016, FMI și Banca Mondiala au luat masuri drastice, vizând închiderea mai multor mici și medii întreprinderi, lucru care a adus cu sine șomaj masiv în cursul acestui an. Nivelul salariilor din insula este cel de acum 20 de ani, context în care, evident, sindicatele trebuie sa fie puternice.

In sectorul agricol au primit permis de munca extracomunitari care lucrează pentru salarii cu jumătate mai mici decât ciprioții și care, din cele semnalate de delegația cipriota, “nu au niciun fel de drepturi o data angajați”. Sindicatele cipriote lupta, așadar, în egala măsura, și pentru drepturile acestora.

NAGENDRA NATH OJHA, reprezentantul Uniunii Agricultorilor din India a semnalat ca 73% din populația tarii sale trăiește în mediul rural, dintre aceștia, aproximativ 56% nu dețin pământ și , ca atare, lucrează pentru a-și asigura existenta în condiții mizere, fapt căruia i se adaugă o alta trista realitate, anume ca circa 35 la suta dintre aceștia sunt analfabeți! Acesta a mai spus ca circa 50 de sindicate din toată tara urmează sa se mobilizeze pe 5 septembrie într-o manifestație de mare amploare la Delhi și, tot în toamna, se așteaptă proteste masive ale agricultorilor în mai multe zone ale tarii. 4 organizații sindicale au reprezentat India la aceasta conferință.

Reprezentantul Uniunii Lucrătorilor din domeniul Exploatării Trestiei de Zahar din Republica Dominicana (organizație cu 41 filiale în toată tara) a semnalat în intervenția sa din plen ca peste 50 000 dintre lucrătorii agricoli din domeniu nu și-au primit în ultimele doua luni pensiile și alți angajați activi au rămas fără protecție sociala, urmare a unor politici guvernamentale ratate. Același sindicalist latinoamerican a susținut ca în tara sa se mai practica încă unele chestiuni care ar putea fi încadrate în ceea ce se cheamă un sclavagism modern.

Reprezentantul MADAGASCARULUI la conferința UISTAACT a semnalat ca în tara sa peste 26 la suta din populație trăiește în prezent cu doar doi dolari pe zi!!!! ca o consecință directa a crizei social-politice pe care o traversează insula malgașă, precum și din cauza unor fenomene climatice care se fac simțite în zona.

Sindicatele malgașe lucrează nu doar pe linia creării dialogului social, ci și pe linia sensibilizării angajaților care încă nu își cunosc complet drepturile.

30 la suta din sectorul agricol malgaș este dedicat culturilor de orez, însa nu se poate vorbi despre ceva modern, ci despre o agricultura de subzistenta.

A mai semnalat și ca sectorul textil este cel mai activ în cadrul dialogului social cu patronatele, însă exista și multe voci din sectorul privat care se împotrivesc creării de sindicate în acest sector, în acest sens fiind în curs mai multe acțiuni în instanta.

MARCO ORTIZ, care a luat cuvântul în plen în numele delegației Mexicului (aceasta tara fiind reprezentata de către 4 organizații, respectiv 11 sindicaliști), a semnalat pichetarea timp de 15 zile a unor instituții de stat, subliniind și aspecte de natura socio-economica, anume ca 50 de milioane de mexicani trăiesc în sărăcie, dintre aceștia un număr de 26 de milioane în sărăcie extrema.

De asemenea, este notabil faptul ca guvernul de la Ciudad de Mexico reprima în forță mișcarea sindicala și au cerut în acest sens presiune internațională pentru eliberarea unor cadre didactice care au protestat în capitala și în orașul Oaxaca.

De asemenea, pe 8 august anul curent, peste 100 000 de agricultori vor cere schimbarea politicilor publice ale guvernului fata de acest sector într-un protest de mare amploare ce urmează sa aibă loc în Capitala tarii.

  Reprezentantul sindicaliștilor din ZIMBABWE a subliniat ca în tara sa 16 mii de angajați și-au pierdut locurile de munca în sectorul alimentar în ultima luna, aceștia neprimind niciun ajutor de șomaj din cauza faptului ca Legea Muncii a fost redactata și...votata în doar doua zile, motiv pentru care sindicaliștii nu au putut acționa legal împotriva ei. S-a reușit, totuși, semnarea unei anexe vizând plata orelor suplimentare.

A mai adăugat și ca în tara sa, 56% dintre angajați sunt femei, în acest sens reușindu-se crearea unui Birou special pentru Femei în cadrul Federației Sindicale.

Reprezentantul sindicatului turc GIDAIS a făcut referire mai întâi la represiunea feroce proferata de către Președintele Erdogan, atât împotriva sindicatelor, cat și împotriva presei. Toate grevele autorizate au fost interzise de către Consiliul de Miniștrii în ultimii trei ani. 45% dintre angajați nu au forme legale, pe cale de consecința ne-beneficiind de asigurare medicala.

Ultimii 14 ani au fost, cu precădere, cei mai negrii pentru mișcarea sindicala din aceasta tara și pentru toți cei ce muncesc: 20 mii de oameni și-au pierdut viata din cauza condițiilor improprii de munca.

Exista, în prezent, peste 2 mii de procese deschise unor jurnaliști și alte câteva sute împotriva sindicaliștilor sub pretextul de...a-l fi insultat pe Erogan.

Uniunea Sindicatelor din Alimentație și Industrie (GIDAIS) are în grija sa un număr de 12 663 783 de lucrători.

FALLAH WAH HUSSEIN, reprezentantul Uniunii Federațiilor Sindicale din Irak a făcut o scurta trecere în revista a situației din tara sa după 2003. Astfel, după 2003, prima inițiativă sindicala a venit din partea sindicatelor textile. Hussein a criticat corupția de neimaginat manifestata la nivelul guvernului irakian și al altor instituții din tara, subliniind ca actuala clasa politica din Irak nu este altceva decât una aservita unor interese străine de poporul irakian și de interesul național al acestei tari. Acesta a mai semnalat și ca, din cauza armelor chimice utilizate după 2003, a crescut prevalenta tumorilor.

In aceeași intervenție, reprezentantul Irakului a demascat DAESH, ca o organizație care servește divizării popoarelor progresiste arabe, alături de milițiile și mercenarii plătiți de diverse forte externe.

Reprezentantul Uniunii Sindicatelor din Boemia, Moravia și Silezia (OSCMS) a semnalat ca organizația pe care o reprezinta este principalul apărător al angajaților din Republica Ceha. Urmare a modificărilor aduse acestuia în 2006, în tara s-a înregistrat o precaritate a condițiilor de munca. Rata șomajului în aceasta tara atingând 5,9 la suta (4,5 la suta din punctul de vedere al UE, conform metodologiei Eurostat), la sfârșitul lui martie, adică peste 600 de mii de cehi au rămas fără slujbe.

Tot în martie, a fost închisă și ultima mina de huila din tara, circa 300 de oameni rămânând fără slujbe.

Un alt aspect răzbate din cele relatate de colegul ceh, anume ca situația tinerilor din Cehia nu este diferita de ca a romanilor, acesta făcând referire la migrația medicilor și a personalului auxiliar din sectorul medical către tara vecina, Germania, în căutare de slujbe mai bine plătite.

Delegatul din Bangladesh a semnalat multitudinea de probleme cu care se confrunta tara sa, o tara cu economie preponderent agricola, unde 60 la suta din populație trăiește în zona rurala, cu o densitate extrem de mare, record pe continentul asiatic: 180 locuitori pe kilometrul pătrat. De asemenea, Delegatul din statul Bangladesh a mai semnalat și ca doar 0,6 hectare revin fiecărui agricultor, aceasta cifra reprezentând cea mai joasa proporție din lume! Cu o producție agricola de 450 de milioane de tone, 26 la suta dintre cetățenii acestui stat trăiește sub limita sărăciei (aproximativ 48 de milioane de suflete). Aceasta tara se confrunta, de asemenea și cu fenomene climatice de anvergura, inundații catastrofale, care dăunează și calității solului și prezervării ecosistemelor.

O alta tara cu un procent tot mai crescut al săracilor este statul sud american Costa Rica. Din cele relatate în plen de către delegata din aceasta tara, 21 la suta dintre costaricani sunt săraci (peste 300 000 de suflete). Doar 9,4 la suta din populația tarii face parte dintr-o mișcare sindicala, adică circa 250 000 de lucrători din diverse domenii, însa nu au unitate. In Costa Rica, femeia suferă de discriminare, atât în privința accesului la locuri de munca, cat și în ceea ce privește salarizarea. De multe ori, după întoarcerea din concediul maternal, femeile costaricane nu mai sunt primite la vechiul loc de munca, neexistând în acest sens nici o lege care sa le vina în apărare.

Din America Latina, facem un “salt” în Oceanul Indian: Reprezentantul statului insular Mauritius a semnalat ca în tara sa, mișcarea sindicala contează pe circa 563 000 de oameni activi, adică aproximativ 30% din populație, 25 000 dintre aceștia lucrând în agricultura.

Fragmentarea organismelor sindicale, cu precădere în zona privata a adus cu sine o acuta lipsa a unității, ce a avut ca principala consecință, slăbirea dialogului social. Momentan, salariații din Mauritius negociază cu patronatele nivelul salariului minim și legea care sa ii protejeze pe lucrători în caz de accidente de munca.

In Mauritius, agricultura traversează un moment dificil. Guvernul prefera sa vândă către dezvoltatori imobiliari în detrimentul celor care cultiva pământul și care au ca unica sursa de venit doar pământul, lucru care va antrena serioase proteste și probleme sociale, dacă se continua aceeași tendință.

Pe data de 17 iunie a avut loc, în marja aceleiași Conferințe a UISTAACT și Reuniunea Comitetului Europa și Bazinul Mediteraneean

Acest comitet a luat ființă în sânul UISTAACT in septembrie 2015, din el făcând parte, pe lângă statele din bazinul Marii Mediterane și state central europene: România, Moldova, Polonia și Republica Ceha.

La aceasta reuniune, la care am luat parte și eu, s-au stabilit câteva priorități:

  1. Lupta pentru bunăstarea celor ce muncesc în zona UE și Mediterana.
  2. Refuzul oricărei dominații, de orice fel, din partea unor grupări, entități sau state.
  3. Chiar respuingerea unor politici ale UE, daca acestea nu se dovedesc a fi in beneficiul membrilor.
  4. Se doreste, in egala masura, ca regiunea Bazinului Marii Mediterane sa fie una a pacii si colaborarii, dat fiind potentialul unor focare de conflict in zona, cu precadere in Siria si Palestina.
  5. Se doreste gasirea unor mijloace eficace pentru combaterea somajului, a saraciei si a excluziunii sociale.
  6. Cu privire la organizarea activitatii sindicale, Comitetul mai sus amintit a reiterat faptul ca este necesara o mai buna colaborare a sindicatelor din zona.
S-a stabilit prin vot ca Egiptul va asigura sefia acestui comitet pentru urmatorul an, iar Franta Secretariatul General.

S-a luat, de aemenea, hotararea deschiderii lucrarilor si pentru formatiuni care inca nu au aderat, in spiritul unitatii si colaborarii.

Se lucreaza inca la elaborarea unui document cadru al revendicarilor sindicale, si elaborarea unui regulament general in acest sens.

Egiptul va juca in sanul acestui comitet rolul de coordonator intre tarile UE si lumea araba din sudul Mediteranei. Delegatul egiptean a propus in acest sens organizarea unor stagii de pregatire si pentru schimb de experienta cu sindicate si ONG-uri din aceasta zona, cu sprijinul logistic al Frantei.

De asemenea, la propunerea Libanului, s-a luat hotararea crearii unei comisii speciale pentru cercetare stiintifica in domeniul agricol, care sa permita schimbul de ideei si inovatii in domeniu.

Tunisia a adus ca tematica combaterea contaminarii Marii Mediterane si adoptarea unor masuri eficiente in acest sens, deoarece pescuitul este una dintre cele mai imprtante surse de venit pentru comunitatile costiere din aceasta tara.

Reprezentantul sindicatului agricultorilor de la Damasc a subliniat faptul ca nordul tarii sale, ocupat de perfida ocragizatie terorista DAESH (asa-zisul “Stat islamic”) reprezinta o zona agricola de prim rang a tarii sale, mai ales pentru cultura bumbacului si care, in trecut, beneficia de un elaborat sistem de irigatii cu apa provenind din lacurile de pe raul Eufrat. DAESH paralizeaza astfel si activitatea agricola, delegatul sirian solicitand in acest sens adoptarea unei rezolutii la nivelul comitetului imptriva DAESH, rezolutie votata in unanimitate.
Delegatul din Algeria a reluat tema situatiei pescarilor din tara sa, care, in numar foarte mare, nu au contracte de munca si, ca atare, nici o forma de protectie sociala, iar salariul acestora nu este fix, o mare parte dintre veniturile lor fiind preluate de catre armatori.

S-a cerut in acest context elaborarea unui cadru de referinta pentru pescarii din zona mediteraneeana, de natura sa ofere acestei categorii defavorizate mai multa protectie si, mai ales, sa le permita acestora sa se organizeze intr-un sindicat.

In concluziile acestei conferinte s-au reitarat si revendicarile adresate comunitatii internationale, dar si guvernelor, anume:

A) Stabilitatea locurilor de munca si remunerarea pe masura.

B) O crestere a salariilo direct proportionala cu nevoile de zi cu zi din fiecare tara.

C)Imbunatatirea conditiilor de munca.

D) protectie sociala pentru toti, care sa garanteze accesul la asistenta medicala gratuita si o pensie echivalenta castigului salarial.
E) Libertatea exercitarii activitatii sindicale.

F) Anularea datoriei externe a tarilor sarace.

G) Crearea unei lumi a pacii si a progresului, fapt ce ar necesita un consens international legat de dezarmare si care sa actioneze de asa maniera incat costurile inarmarii sa fie distribuite pentru bunastarea sociala.

UISTAACT considera ca asa trebuie sa arate viitorul umanitatii si lupta pentru o completa implementare a acestor valori.
Asociația"România Muncitoare" pe care am reprezentat-o la aceasta a 4-a Conferință a UISTTACT a lansat sa fac o propunere organizatorica de natura sa conducă la generalizarea cat mai accelerata a experientei  pozitive a membrilor UISTAACT, și anume: crearea în cadrul UISTAACT a unei comisii spre care sa fie transmise permanent (în format electronic) eventuale opinii sau probleme ale organizațiilor, precum și unele proceduri ce au condus la soluționarea anumitor probleme și care sa fie analizate și transmise ulterior tuturor organizațiilor afiliate, în vederea generalizării experientei pozitive și a sprijinirii organizațiilor noastre în depășirea dificultăților cu care ne confruntam, precum și pentru semnalarea în timp util a unor situații nedrepte cu care se pot confrunta angajați, pensionari sau șomeri și ale căror probleme ar putea fi rezolvate prin rezoluții sau prin presiunea UISTAACT asupra unor autorități competente din tarile noastre. S-a ținut seama de aceasta propunere ni elaborarea documentului final, cu atât mai mult cu cat și delegații din Maroc și Columbia au venit cu sugestii similare.

In prezent, Asociația "România muncitoare" lucrează la elaborarea documentației în vederea aderării la UISTAACT și încurajează pe acesta cale și alte organizații din România sau sindicate sa adere și sa colaboreze deschis cu UISTAACT.


Ciprian POP
Secretar General al Asociatiei “Romania Muncitoare”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu