sâmbătă, 25 iunie 2016

Cuba solicită în cadrul Organizației Națiunilor Unite încetarea statutului colonial din Puerto Rico


Cuba solicită în cadrul Organizației Națiunilor Unite încetarea statutului colonial din Puerto Rico
Reprezentanții Boliviei, Ecuadorului, Nicaraguei, Siriei și Venezuelei la ONU au susținut, de asemenea, puncte de vedere favorabile independenței și suveranității insulei Puerto Rico.
Cuba, prin reprezentantul sau la ONU, a cerut pentru Puerto Rico dreptul la autodeterminare și independență în timpul unei sesiuni a Comitetului Special al ONU pentru Decolonizare, din data de 20 iunie anul curent, reprezentantul cubanez la ONU susținând ca acest lucru este esențial pentru abordarea provocărilor socio-economice cu care se confruntă insula.
La scurt timp după ce Comitetului Special al ONU pentru Decolonizare, (creat în 1961 de către Adunarea Generală), a adoptat o nouă rezoluție privind cazul insulei Puerto Rico, Ambasadorul Cubei la ONU, Humberto Rivero, a avertizat că problemele economice și sociale ale acestei insule caraibiene aflate sub dominarea SUA de 118 de ani, se agravează. Sărăcia și șomajul sunt în creștere în fiecare zi, în timp ce o recesiune economică face ca acest teritoriu sa se îndrepte spre o criză fără precedent, cu consecințe devastatoare pentru populație. In timpul sesiunii desfășurate la New York pe 20 iunie anul curent,
Comitetul Special pentru Decolonizare a aprobat o rezoluție, a 35-a de acest fel din anul 1972, reafirmând dreptul insulei Puerto Rico la autodeterminare și independență. Rezoluția a fost aprobată prin consens și diferitele intervenții din timpul zilei nu au făcut decât sa demonstreze un sprijin larg pentru cauza populației din Puerto Rico.
Pe lângă Cuba, diplomații Boliviei, Ecuadorului, Nicaraguei, Siriei și Venezuelei la ONU au exprimat sprijinul pentru independența și suveranitatea Puerto Rico. Ciprian POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu