sâmbătă, 13 iunie 2020

România Muncitoare – Nr.287 din IUNIE 2020


România Muncitoare – Nr.287 din IUNIE 2020


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.287 din IUNIE 2020

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543E  X  P  E  R  I  M  E  T  U  L     C  O  V  I  D 19


Intrebarea ramîne, ce s-a urmarit cu experimentul Covid 19 ? Iar, la întrebarea asta, ar putea fi mai multe răspunsuri. Că a fost un experiment, e cît se poate de clar… A cuprins o mare parte a tărilor de pe glob intr-o perioadă scurtă, părea să ia pe nepregatite pe toată lumea şi a semanat panică. Morti au fost mai puţini decît în cazul gripei noastre cea de toate zilele, dar mediatizarea şi chiar falsificarea de date a fost uriaşă. Doar că lucrurile nu au ieşit cum se voia. Sau au ieşit?
Experimentul a scos la iveală cu siguranţă 3 lucruri :

1. ca majoritatea ţărilor, inclusiv cele considerate bogate, nu erau pregatite pentru un "eveniment medical surpriză, de oaresce proporţii" sau, altfel spus, ca şi în cazul problemelor medicale se lucrează cu aceeaşi rutină şi lipsă de predictibilitate ca în majoritatea domeniilor, adica suntem oamenii momentului, fără să ne obosim să anticipăm anumite situaţii. La fel de nepregătiţi ne va găsi şi un cataclism!

2.  cit de puternica poate fi frica, dacă ştii să o propagi şi cît de dăunătoare poate fi ea. Pentru că un alt motiv al experimentului se pare a fi fost dorinţa de a vedea ce se poate obţine de la oamenii aflaţi sub imperiul fricii. Şi, mai ales, cît durează în timp.

3.  puterea mediatică imensă, care acţionează potrivit unor interese, nu a transmiterii adevărului. Consecinţele le-am văzut, o lume înspăimîntată, gata să accepte aproape orice, şi să creadă tot ceea ce spun persoane cu mai multă ori mai puţina autoritate.

A reuşit, oare, experimentul ? Răspunsul ar fi : în parte, da!  S-a văzut cît de nepregătită e planeta la evenimente neprevăzute, cît de mare e forţa mediatică  şi cît de uşor pot fi speriaţi oamenii care nu analizează situaţia folosindu-şi propriul cap. Nereuşita a constat în cîteva lucruri care au scăpat :

a) impunerea aceloraşi măsuri la populaţii diferite poate da foarte repede naştere la suspiciuni, pentru că fenomenul se va manifesta şi el diferit;
b) imediat după prima undă de şoc mediatic, cei care îşi folosesc propriul cap vor începe să analizeze situaţia şi sa adune informaţii din mai multe părţi, pentru că mai există şi oameni oneşti care nu se vor ralia la manipulare.
c) cind va incepe să piardă bani şi credibilitate, media "o va da la întors" acuzînd, dacă îi foloseşte, o intoxicare. Pina la urmă, dacă vrei să prelungeşti starea, vei aluneca uşor în ridicol. În plus, marea greşală a acestui experiment este că nu a evaluat corect conseciinţele economice ale fenomenului.

Totuşi, cui a folosit experimentul? Greu de spus, probabil mai multora, grupuri de interese acţionînd separat sau unele chiar alipindu-se în ultimul moment pentru că întrevedeau o oportunitate. Probabil că de asta, după prima săptămînă, cînd fiecare a început să-şi vadă doar propriul interes, balonul s-a spart. A ieşit la iveală că virusul nu era chiar atît de periculos şi că oamenii puteau merge la muncă, deci nu trebuia distrusă economia, că asimtomatici se pare că nu transmit virusul, deci toată mascarada cu măşti distanţare socială (alt termen nenorocit introdus cu un scop) sau, cel mai grav, cu oameni închişi într-un fel de lagăr în loc să fie lăsaţi la ei acasă a avut alt scop decît protecţia, ba chiar că virusul are mari şanse să dispară, deci nu va mai fi nici măcar nevoie de vaccin.  Aici par să fi pierdut multinaţionalele farmaceutice. Cu siguranţă marelel perdant, deşi nu cu consecinţe imediate, va fi OMS şi poate anumite personaje demne de un spital de psihiatrie, care se visau stăpînii lumii. De lămurit ce s-a urmărit cu adevărat cu acest experiment sau cine a creat evenimentul, dacă a fost un singur grup sau mai multe, nu s-a lămurit, totuşi Nu încă!... pentru că în final, adevărul va ieşi la iveală.


V  I  R  U  S    S  A  U   V  I  R  U  Ş  I

Ultimele trei luni din viaţa noastră par să ne demonstreze că mai repede decît virusul pentru care s-a făcut atîta zgomot şi s-au chinuit atîţia oameni să ne convingă cît de periculos este şi cum trebuie să-i ascultăm noi pentru că ne vor binele, ar trebui să ne ferim de mulţimea "viruşilor" care pretind să ne conducă viaţa şi să ne impună o dictatură mult mai feroce, decît alta asa-zis hulita “dictatură’’. Viruşii ăştia însetaţi de putere au interese diferite: unii, pura plăcere de a se vedea deasupra celorlalţi, de a le impune reguli cu un sadism feroce, datorat propriilor frustrări, alţii, pentru că urmăresc interese pur financiare şi o atare situaţie îi ajută atît prin distragerea atenţiei oamenilor de la lucrurile importante, fie că acum se pot prevala de o stare excepţională pentru a-şi rezolva afacerile, iar ultimii, nu puţini din păcate, care combină dorinţa de putere şi avere . Singurul avantaj care ne-ar putea scăpa de "viruşi" e că nu durează mult. De obicei dispar. Marele pericol e că foarte mulţi, din prostie, din oportunism sau din teamă, nu vor să dea cu dezinfectant... Avem mai multe exemple în ultima vreme: afacerile de tot felul, de la măşti şi dezinfectanţi la rezolvarea unor interese de mai mare anvergură pentru grupuri de interese străine sau dorinţa de a pune mîna pe tot ce are ţara asta, pe termen lung.
Dacă adăugăm amenzile uriaşe, din fericire desfiinţate de CCR, refuzul de a respecta nişte legi votate în Parlament (alocaţii, pensii) şi ceea ce e mai grav, încălcarea propriilor dispoziţii şi sfidarea populaţiei (episodul de la guvern, faptul că izolarea nu e pentru toţi) sau refuzul pe termen destul de lung de a lăsa lumea la biserică, ar fi trebuit să-i determine pe români să-şi dorească intens să dea cu dezinfectant. Dar, se pare că oamenilor le place cu "viruşii" căţăraţi în spatele lor. Cînd alţii le-au dat salarii, pensii, gratuităţi sau ajutor să-si facă o mică afacere, au ieşit în stradă să protesteze. Poate că acum, cînd "viruşii" le vor devora nu doar bugetul, dar şi drepturile elementare (sănătate, justiţie, învăţămînt, trimiţîndu-i pe toţi la cules de sparanghel dacă vor să trăiască), se vor declara fericiţi. Povestea cu "la aşa popor, aşa conducători", pare să se adeverească. Sau poate mă înşel, oamenii se vor trezi la vot, oricînd va fi el. Pentru că şi votul poate alunga viruşii!

L  A  C  U  S  T  E  L  E

Cam aşa a numit, pe buna dreptate, fostul ministru al agriculturii activitatea actualilor locatari ai ministerului condus cu succes de către domnia sa. Că în vremea domnului Daea agricultura începuse să-şi revina e limpede, acum "lacustele" au desfinţat sau au îngreunat activitatea fermierilor. Ultima isparavă, taierea subvenţilor pentru lîna de oaie. Dar, cine să se mai mire ? De cînd au venit lacustele nu se mai face nimic, spre satisfacţia lui "Lacusta Vodă", fericit că are "guvernul lui", pe care îl convoacă pe unde apucă, să se sfătuiască (să le dicteze) ce mai au de vîndut din ceea ce a mai rămas al nostru, exact ca un dictator din America Latina.
          Credeam că boala asta nu se moşteneşte, dar văd că Băsescu era departe de ce ne-am fi putut închipui. Oricum, văd că dă sfaturi exact contrare faţă de cum s-a comportat şi el cîndva. Din fericire, nu-l mai ascultă nimeni, poate doar cîţiva nătăfleţi care, avînd origine securistă, simt nevoia de a se solidariza şi ei cu cineva. Enervant este că posturi de ştiri pe care le consideram serioase, il tot invită să ne dea sfaturi, de parcă exact de "înalta înţelepciune" a individului avem nevoie. El chiar crede că noi am uitat cei zece ani de teroare şi de mizerie, mai răi decît domnia fannariotă, cu care ne-a fericit.
Dar, sa ne reîntoarcem la lăcuste. În cele opt luni de "buna" guvernare, lăcustele au distrus cam tot ce se făcuse bun, deşi nu s-a făcut prea mult. Pe deasupra, au mai îndatorat ţara peste poate, nu pentru a construi ceva sau a ajuta firmele după ce le-au distrus cu complicitatea celor de la OMS, ci ca să fure. PNL-iştii erau pe sec cam demult şi s-au năpustit să bage în buzunare cam tot ce a mai ramas. Iar Vodă al lor nu vede, nu aude şi vorbeşte tot despre PSD. Asta cînd, a mai vorbi despre "greaua moştenire", e absolut penibil. Atunci cum se explică înca favorabilitatea în sondaje ? Ar fi trei variante: 1. sondajele sunt contrafăcutre; 2. lumea se teme să răspundă aşa cum gîndeşte; 3. pur şi simplu, românii sunt fie tîmpiţi, fie masochişti. Dar cei care s-au cam săturat de lăcuste se întreabă pe bună dreptate : cine ne scapă de ele, că au distrus prea mult ?

Alerta!

Despre system, numai de bine…In lumea in care traim, greu de definit, o civilizatie sau ungrup de oameni care au in fata doar interesul personal, idea sin e qua non este cum sa distrugi sau sa-I subjugi pe ceilalti.
Ei folosesc toate mijloacele, in asa fel, incat s-a trecut de la canibalismul primitive, la cel Mondial, evoluat.
Rzboiul si armele sale, folosite in trecut, au devebit mai prfectionate, de la pandemiile cu virusi, s-a trecut la agende mai complexe, precum purtarea botnitei din material fin, ca la oi si magari, numai “sa dea bine la imaginea publica” si la ….buzunarele oficialilor, fiidca visusul, smecher, ptrece fara obstacole si prin zid, iar “imaginea publica” trebuia salvata cumva. Limbajul modern al autoritatilor este acum asociat cu “oracolul din vechime”, adica purtarea de grija fata de popor, in realitate, ca si in cazul oracolelor antice, o mare vrajitorie!
Totul nu este altceva decat un ansamblu de ulelte politice in care scopul suprem este banul!
Tepus LeordelArgumente în favoarea existenței lui Dumnezeu
în lucrarea Monologion

    student-doctorand: Cerasela Georgiana Nițu
De-a lungul vremii, lucrarea Monologion sau despre esența divină[1] a reprezentat un punct de reper pentru demonstrarea existenței și a esenței lui Dumnezeu, prin atributele oferite ființei divine. În lucrarea Proslogion[2], Ansem amintește că, prima sa lucrare este o încercare nereușită prin împletirea a mai multor argumente, concatentione multorum argumentorum[3], iar ceea ce se poate observa este modalitatea similară în care își începe și următoarele lucrări, atât în Proslogion, cât și în De ce s-a făcut Dumnezeu om. Prin acest lucru, ne sugerează folosirea demersului rațional în susținerea anumitor argumente. Așadar, dacă în lucrarea Monologion se ocupă de esența lui Dumnezeu, iar în Proslogion de existența lui, asemănarea dintre cele două lucrări rezidă în demersul logic care conduce spre același concept, la “esse-le” lui Dumnezeu. În lucrarea Monologion, Anselm expune discursul rațional, sub formă de meditație a gradelor realității (gradele de perfecțiune ale ființei divine; sau atributele divine, din prunct de vedere teologic). Conceptele pe care acesta le-a folosit în lucrarea sa, sunt de inspirație aristotelică (precum natură, substanță, esență și relația dintre existență și esență) prezente în filosofia lui Boethius și în scrierile Fericitului Augustin. Însă, conceptele principale care vor fi urmărite pe parcursul lucrării de față (prezente în majoritatea lucrărilor lui Anselm) sunt: adevărul suprem, binele suprem, esența și existența lui Dumnezeu. Jean Luc Marion aduce o chintesență a înțelegerii lui Dumnezeu, prin faptul că Dumnezeu este incomprehensibil în ființa Sa, iar incomprehensiblul Său fiind de nedefinit, și deoarece omul este asemnea lui Dumnezeu, deci și omul este de nedefinit. Astfel că pare din punctual de vedere apofatic, că nu se mai poate spune nimic despre Dumnezeu. Însă Anselm, ca premergător al scolasticii, vorbește despre Dumnezeu într-un mod catafatic, argumentând logic și rațional, ceea ce în mod apofatic ar părea o reducere a incomprehensibilității divine. De aceea Anselm va pleca mereu de la rațiune spre credință (pistis) în toate argumentările sale.
Cuvinte cheie: grade de perfecțiune, binele suprem, Dumnezeu. demers catafatic, Monologion.
Scopul cercetării. Cercetare de față are drept scop, înțelegerea conceptelor anselmiene și modul în care Anselm s-a raportat la predecesori săi, dar și o abordare hermeneutică a conceptelor principale din opera Monologion. Analiză hermeneutică va avea în vedere conceptele principale și analiza critică a operei Monologion, expuse de Sofia Vanni și Hegel. Astfel, Anselm de Canterbury are în vedere cunoaștere catafatică[4], pornind de la premisele atributelor divine (bunătatea, dreptatea și adevărul), pentru a se ajunge apoi la cunoașterea apofatică din lucrarea Proslogion, care conține argumente în favoarea existenței lui Dumnezeu. În catafatism, cât și în apofatism, ființa lui Dumnezeu (ουσία -ousia), nu poate fi cunoscută minții umane, Dumnezeu rămânând a fi cunoscut doar catafatic, prin lucrarile divine, cât și prin energiile divine. Ființa lui Dumnezeu fiind cunoscută doar apofatic, ca fiind mai presus de aceste atribute, într-un necunoscut pentru mintea umană.
Anselm cunoștea afirmația dogmatică a faptului că, în Sfănta Treime (sau în Dumnezeul creștin), Fiul întrupat (sau Logosul divin), conținea două voințe și două energii[5], una creată și alta necreată care sunt unite[6], în mod neimpărțit si nedespărțit, în polemică cu nestorianismul[7] dar și neamestecat și neschimbat în polemică cu monofizitismul[8]. Voința și energia divină sunt acelea care pot fi cunoscute minții și judecății umane, într-un mod catafatic. În ființa divină, exprimările despre Dumnezeu rămân doar de un apofatism pur.
Spre exemplu, Dumnezeu este bun pentru că este mai presus de această bunătate, apofatismul desemnându-l astfel ca nu este bun, pentru că este mai presus de orice bunătate, iar catafatismul desemnându-l simplu pe Dumnezeu ca fiind bun. O mediere între catafatism și apofatism îl poate numi pe Dumnezeu ca fiind o lumină neapropiată”, după cum este definit de Sfântul Apostol Pavel în epistolele sale.
O întrebare plauzibilă este, cum putem trece de la afirmarea existenței în intelect, a conceptului de Dumnezeu, ca ființă perfectă, la afirmarea existenței lucrurilor reale? Cum se poate trece de la un adevăr logic la adevărul ontologic? Anselm consideră că dacă o ființă există numai în intelect (esse in intellectum) și nu există în realitate (esse in re), atunci rezultă că poate fi concepută ca ceva superm, iar pe acestă ființă o putem concepe ca pe un lucru perfect. Care sunt gradele de perfecțiune la care se raportează Anselm? De ce Anselm concepe existența unui Bine absolut, care este reprezentat de Ființa perfectă numită Dumnezeu și de un bine inferior al lucrurilor? Așadar, pe parcursul acestei cercetări se va răspunde la aceste întrebări.
1.    Influența filosofiei augustiniene /aristotelică în filosofia anselmiană
Anselm este o figură remarcantă a secolului al XI-lea în plan filosofic, dar și în cel teologic. Acesta este denumit generic, după Ioan S. Eurigena, părintele scolasticii, dar este și un istoric al filosofiei medievale. Anselm a scris monografii, în care a abordat probleme importante ale filosofiei medievale (existența și esența lui Dumnezeu, despre Sfânta Treime și despre păcatul originar), cu o profunzime admirabilă.
Filosofia lui Anselm se încadrează în tradiția augustiniană și este influențată în textele sale, de scriitorul bisericesc Boethius, înca din Monologion. Prin ideile ei aristotelice, dar și în textul De ce s-a facut Dumnezeu om[9], se face o referire la celebru argument aristotelic al bataliei navale, pe care Anselm (necunoscător de limba greacă) îl știa de la Boethius. Anselm este preocupat, precum predecesorii săi (de exemplu Ioan Scotus Eriugena), de problema raportului dintre rațiune și credință. Anselm a fost un mare gânditor creștin, care a urmat dupa Eurigena. Acesta, asemenea lui Augustin, încearcă să dovedească existența lui Dumnezeu, pe cale rațională și elaborează un argument ontologic[10], care este criticat apoi de Immaunel Kant. Anselm este educat pe filieră platonică și augustiniană, recunoscând existența dialecticii, în câmpul gândirii teologice. Anselm analizează rațional, ceea ce este creația (ex nihilo - din nimic), cercetează poziția Logosului[11] în lume, raportul ierarhiei ființei, liberul arbitru și distincția adevarului logic, moral și ontologic. Formarea lui Anselm a avut loc în mediul monastic de tradiție augustiniană. S-a avut în vedere această biografie a lui Anselm, pentru a arăta faptul că în textul Monologion, Anselm a preluat și a îmbunătățit conceptele predecesorilor săi. Meditația sa este expusă la persoana a III-a singular, iar cuvântul principal este esența supremă, care este supus discursului și în consecință predicației. Anselm reia o distincție din logica aristoteică, și anume, a fi prin esență și a fi prin accident[12]. Atribuirea binelui în funcție de utilitate (care este funcția esenței), trimire la o atribuire în accident. Pentru a înțelege problematica expusă de Anselm, trebuie considerat că este necesară expunerea unui exemplu: „un cal este numit prin accidentul utilității bun, pe cand Dumnezeu nu poate fi numit bun prin nici un accident, ci în sine, întrucat altfel această atribuire ar depinde de un altul și nu de Dumnezeu”.[13] Aceste concepte pe care Anselm le propune sunt de inspirație aristotelică (precum natura, substanța, esența - adică cele trei cauze la Aristotel, relația esență-accident, sau atribuirea Binelui supreme, venite pe filiera lui Boethius). Un alt cuvânt preluat de filosofia anselmiană, este acela de persoană (persona). Anselm preia conceptual de persona din opera lui Boethius, din lucrarea Despre persoana şi cele două naturi ale lui Hristos, adică firea sau natura umană și firea sau natura umană, iar persoana este definită ca o „rationalis natural individual substantia [14] – substanța individuală a unei naturi raționale. Conceptul de persoană, includea prin definiția sinoadelor (conciliilor) ecumenice, cele două naturi sau firi ale persoanei divine a Logosului sau a Cuvantului lui Dumnezeu (a Sfintei Treimi), întrupat în istorie în persoana lui Iisus Hristos.
În lucrarea sa, Anselm folosește termenul de universalis[15] care desemnează calitatea creaturii, în raport cu Creatorul, doar că în textul său, termenul îți pierde conotația și nu se mai referă la totalitate. Pentru a încerca să afle determinațiile lui Dumnezeu, Anselm, problematizează sintagma cum se cuvine înțeles că le-a făcut pe toate din nimic”.[16] În acestă partea a operei, apare problema nimicului. Deși Anselm încercă să ocolească problema nimicului, care nu duce la ideea a ceva existent și predicabil, fie că se raportează la o abordare negativă a ceva care este, fie că se raportează la ipostazierea nimicului. Anselm se referă la o a treia ipostaziere și anume a unui simple forme de exprimare, care duce la absența unei cauze sau a unui fenomen. Asemenea lui Heidegger, Anselm consideră că nu nimicul este cel care întemeiază negația, ci negația este anterioară nimicului. Acest pasaj, în care Anselm expune problema nimicului, este preluat și de Sfântul Toma în lucrarea sa, De mundi aeternitate, acesta raportându-se la problema cosmogonică a creației lumii (κόσμος) din nimic, dar și a temporalității existenței, în ceea ce privește creatura. Așadar, problema nimicului este reflectată în raport cu rațiunea divină și aceea a temporalității ființei: „că acelea care sunt fâcute din nimic, înainte se ivi că exitau întru cândva în raport cu rațiunea celui ce le-au făcut”.[17]
Termenul Monologion din titlul lucrării lui Anselm, desemnează vorbirea cu sine în singurătate, în care Dumnezeu este obiectul gândirii. Aidoma cu isihasmul răsăritean, experimentat încă dinaintea lui Anselm, în care creștinul îl comtemplează afectiv și personal pe Dumnezeu, în mod apofatic și în liniște (ησυχια) sau în tăcere. Deoarece Dumnezeu fiind ființă și întreit în personae, aidoma omului care este tot o ființă personală, poate astfel gestiona dialogul refacerii legaturii divio umane în sens circular și continuu. Astfel, în această lucrare, Anselm realizeză un argument cosmologic[18], al existenței lui Dumnezeu, plecând de la gradele de perfecțiune dintre lucruri. Anselm concepe existența unui Bine absolute, care este reprezentat de Ființa perfectă, numită Dumnezeu și de un bine inferior al lucrurilor. O întrebare plauzibilă este Cum putem trece de la afirmarea existenței în intellect, a conceptului de Dumnezeu, ca ființă perfectă, la afirmarea existența lucrurilor reale? Cum putem trece de la un adevăr metafizic la adevărul ontologic? Anselm consideră că dacă o ființă există numai în intelect, ea nu există în realitate, adică a fi în realitate (esse in re) înseamnă mai mult decât în minte (esse in intellectum), și atunci rezultă că poate fi conceptul a ceva, mai înalt decât acesl ceva, ori putem gândi chiar ceva mai înalt, care nu mai poate fi conceptul. Așadar, Dumnezeu trebuie să existe și în realitate!  Există ceva mai bun și mai mareț și mai desăvârșit decât în toate cele ce sunt. Anselm reia o distincție a logicii aristotelice: a fi esență și a fi accident și distribuirea binelui în funcție de utilizarea trimiterii de la atribuire la accident. Gradele de inegalitate, sunt de inspirație neoplatonică. Scara acestor perfecțiuni începe cu Dumnezeu ca perfecțiune primă, în care esența și existența coincid. Acest timp de ierarhie este dezvoltat de Toma de Aquino, în celebrul De ente et essentia, unde diferența impusă de Boethius în ceea ce un lucru este (esența) și faptul că el este (ființa), crește în funcție de materialitatea fiecarei realități. Astfel, atributele lui Dumnezeu cele ființă și esența sunt identice.[19]. Căci, dacă deosebirea gradelor este infinită, astfel încă nu ar exista nici un grad mai presus, din acest argument deducem faptul că mulțimea acestor naturi, nu s-ar încheia cu nicio limită”.[20]

2.    Prezentarea amanuțită a lucrării
Lucrarea Monologion are optzeci de capitole, iar primele capitole cuprind considerații în ceea ce privește existența lui Dumnezeu și a unității ființei divine. Acesta lucrare încearcă demonstrarea existenței lui Dumnezeu prin conceptul de bine suprem, creatură, măreție, perfecțiune, urmând să trateze fiecare atribut al divinității. De-a lungul lucrării se mai tratează și problema conceptuală a trinității, pe care o dezvoltă în lucrarea Despre credința treimică. Astfel, Anselm cercetează asupra celor trei persoane ale trinității și le oferă următoarele atribute: Fiul este Logosul Creator al Tatălui, iar Sfântul Duh este dragostea dintre Tatăl și Fiul. Anselm analizeză Treimea divină, în relație cu ceea ce este rațional prin credință și cunoaștere, iar ultimul capitol se referă la cunoașterea și contemplarea lui Dumnezeu.
Anselm încearcă să folosească doveziile teiste[21] pentru demonstarea existenței lui Dumnezeu. Anselm consideră că există un singur lucru, care este extrem de bun și prin care toate lucrurile își primesc bunătate. Această reflecţie firească asupra naturii şi asupra originii obiectului dorinţei noastre (anume binele), ne conduce la Dumnezeu. Simţurile şi raţiunea ne spun că există un număr nedeterminat de bunuri (de lucruri bune). Raţiunea, apoi, ne aminteşte că totul are o cauză. Tot raţiunea pune întrebarea: fiecare lucru bun pe care îl percepem are o cauză a lui proprie, sau există o singură cauză pentru toate lucrurile bune? Se poate observa că lucrurile bune, sunt bune într-un mod inegal, că un lucru este mai bun ca altul, prin urmare ele nu se pot compara cu ele însele, pentru a-şi stabili gradul de bunătate. Toate au a participa la unul şi acelaşi bine, în raport cu care, se distribuie apoi bunătatea particulară a fiecărui lucru creat. Binele prin care toate bunurile sunt bune, nu poate fi decât un bine superior, celelalte sunt bune nu prin ele însele, ci prin participarea la acest bine superior. Acest bine este bun prin sine, celelalte sunt bune prin acest bine superior şi care nu mai are nimic deasupra lui. Acest bine superior, este bun în mod absolut şi acest bine absolut se numeşte Dumnezeu.
Nimeni nu se îndoieşte că universal (fiinţa, creatura) există, după cum nimeni nu se îndoieşte că tot ceea ce există are o cauză. Întrebarea este: totalitatea lucrurilor (universul) derivă din mai multe cauze, sau din una singură? Procedând prin reducere la absurd, se va admite că universul are mai multe cauze. La ce se va ajunge? Dacă universul are mai multe cauze, atunci fie cauzele există prin sine (dar existând în acelaşi mod, adică prin sine, ele sunt de fapt una singură), fie se produc unele pe altele, adică se produc reciproc. Ipoteza din urmă este însă potrivnică raţiunii, căci e absurd ca un lucru să existe, prin acela căruia îi dă fiinţă. Adică, pentru a explica, Dumnezeu nu există pentru că există lumea, ci lumea există pentru că există Dumnezeu.
Anselm readuce în discuție problema nimicului. Acesta, consideră că există fie un singur lucru prin care există toate lucrurile existente, fie există mai mult de un astfel de lucru. Dacă există mai mult de unul, fie toate există printr-un singur lucru, fie, fiecare dintre ele există prin el însuși, sau există unul prin celălalt. Dacă este adevărat, atunci „există cu siguranță o anumită putere sau o natură a existenței de sine, pe care o au pentru a exista prin ei înșiși” și în acest caz, „toate lucrurile există mai realmente, prin acel lucru decât prin cele câteva lucruri care nu pot exista fără acel lucru[22]. Acest lucru, desigur, există prin el însuși, deci este mai mare decât toate celelalte lucruri. Prin urmare, este „cel mai bun și cel mai mare și suprem dintre toate lucrurile existente[23].
Anselm începe cu premisa că lucrurile „nu sunt toate egale cu demnitatea; mai degrabă, unele dintre ele sunt pe nivele diferite și inegale[24] (de exemplu, un cal este mai bun decât lemnul și o ființă umană este mai bună decât un cal. Acum este absurd să credem că nu există limită, pentru cât de ridicate pot fi aceste niveluri, astfel încât nu există un nivel atât de ridicat încât să nu se mai găsească nici un nivel superior. Singura întrebare este cât de multe ființe ocupă cel mai înalt nivel din toate. Există doar unul sau mai multe? Să presupunem că există mai multe. Prin ipoteze, toți trebuie să fie egali. Dacă sunt egali, ei sunt egali prin același lucru. Acest lucru este fie identic cu ei, fie diferit de ei. Dacă este identic cu ei, atunci nu sunt mulți, ci unul, din moment ce toți sunt identici cu un singur lucru. Pe de altă parte, dacă acel lucru este diferit de ele, atunci nu ocupă cel mai înalt nivel. În schimb, acel lucru este mai mare decât sunt. Prin urmare, există o anumită natură sau substanță sau esență care prin El este bun și mare și prin El însuși este ceea ce este; prin care există ceea ce este cu adevărat bun, sau mare sau orice altceva; și care este binele suprem sau lucrarea supremă, ființa supremă sau subzistența, adică cea supremă dintre toate lucrurile existente. Apoi Anselm continuă să deducă atributele, care trebuie să aparțină ființei care se potrivește cu această descriere. Dar, înainte de a ne uita la înțelegerea lui Anselm asupra atributelor divine, ar trebui să se facă trimitere la faimoasa dovadă în Proslogion. Acest argument pleacă de la gradele de perfecţiune pe care le au lucrurile. Privind în jur, vedem că un lucru (o creatură) este mai perfect decât altul: calul decât pomul, omul decât calulNu putem nega că lucrurile sunt superioare unele altora (inclusiv în interiorul aceleeaşi specii). Aici sunt două variante: fie acceptăm un număr infinit de fiinţe (creaturi) şi atunci va fi totdeauna o fiinţă mai desăvârşită decât alta, fie acceptăm că numărul celor create este finit, caz în care există o fiinţă mai desăvârşită decât toate celelalte. Nu e greu de văzut că prima variantă este absurdă şi, chiar dacă acceptăm că numărul fiinţelor create tinde spre infinit, acest număr nu este, totuşi, infinit. Prin urmare, există cu necesitate o natură superioară tuturor celorlalte naturi şi care nu este inferioară nici unei alte naturi. Această natură ultimă este Dumnezeu. Interpretarea filosofică este prezentată de Alexandre Koyre, care a publicat o analiză despre conceptul divinității în filosofia lui Anselm. Acesta a susținut faptul că conceptul divinității, este foarte apropiat de neoplatonism prin evidențierea atributelor divine și argumentează faptul că textele augustiniene au fost o sursă nelipsită din gândirea anselmiană. Demersul lui Alexandre Koyre se rezumă la observațiile generale și nu interoghează și sursele filologice ale argumentației. Acesta critică faptul că în lucrarea Monologion apar atributele divinității: bunăstarea, omnisciența, transcendența absolută, care sunt regăsite și în neoplatonism. Teza lui Alexandre Koyre și sursele pe care le expune au în vedere conceptul de Dumnezeu, așa cum apare în Proslogion și în Monologion, fără să țină cont de schimbările sau criticile care au avut loc după aceste scrieri.
În tratatul Monologion, Anselm stabileşte câteva criterii conceptuale asupra divinității. Unul dinte ele este afimarea existentei unor grade de inegalitate ale realităților, astfel încât în vârul acestei ierarhii a realităților, mai mult sau mai putin determinate este Dumnezeu, deoarece el are rolul de creator. Anselm expune problema adevărului suprem, în lucrarea Despre adevăr. Acesta preia pasajul din tratatul Monologion și realizează o apologie asupra conceptului de adevăr suprem, care este cel fără de sfârșit. Realizarea comparației între adevărul rostirii și cel suprem, constă în faptul că cel dintâi nu poate exista pentru totdeauana, iar cel de-al doilea este cel fără de sfârșit.
3.    Critica hegeliană a argumentului din Monologion
          Hegel preia termenii de ființă și găndire, din filosofia anselmiană și consideră că argumentul anselmian este diferit de cel al anticilor, prin faptul că gândirea și ființa sunt determinate. Așadar, oare este acesta o determinație care să o deosebească de ființa lui Hegel? La Anselm, ființa supremă este conceptul cel mai abstact al raţiunii şi „ea este ceea ce este prin sine şi din sine”.[25] Pentru Hegel, argumentul prezintă o formă logică validă, prin care se susţine putinţa de a trece de la concept la fiinţă și de a realiza mijlocirea dintre acestea două. O asemenea trecere, conține interesul profund al raţiunii.  A sesiza acest raport dintre concept şi fiinţă, este în chip deosebit şi interesul timpului nostru. Trebuie să fie indicată mai de aproape, cauza pentru care această trecere, prezintă un astfel de interes. Apariţia acestei opoziţii este un semn că subiectivitatea a atins culmea fiinţei-sale-pentru sine, a ajuns la totalitatea de a se ştii pe sine ca infinită şi absolută în sine însăşi. Altfel spus, putem conchide că fiinița este nedeteminată, completă şi perfecta,  asemenea fiinţei hegeliene. Spre deosebire de Anselm, la Hegel, gândirea nu îşi asumă ca punct de plecare transcendenta absolută a fiinţei absolute, care ar trebui să impună un regim special pentru gândire. Din punct de vedere anselmian, Dumnezeu este ființa absolută. Prin umare, diferența dintre cei doi nu survine la nivelul naturii nedeteminatului, ci la nivel examinării critice a posibilităţii de a gândi acest nedeteminat. (Pentru Hegel, această nedetemiare este dată ; pentru Sfântul Anselm, ființa este condiţioată de conştiinţa căderii).
De aceea, Anselm a clarificat modalitatea privilegiată prin care gândirea are acces la această transcendenţă divină. Dacă Hegel nu este direct interesat, în acest pasaj, de regimul particular al raţiunii, motivul lui este acela că, din viziunea modernă asupra naturii cugetătoare, lipseşte ideea asumării originale, a unei poziţii inferioare de la care omul trebuie să contemple ființa infinită. În schimb, pentru Anselm, această viziune este prezentă, şi într-un pasaj din Monologion, unde a încercat să construiască accidental raționamentul său anselmian (şi surprinător, în contextul unei compații cu Hegel), prin conceptul identități dintre limita nedeterminată şi fiinţă, dar fără să identifice acest concept cu Dumnezeu. Amintirea acestui scop pe care l-a avut argumentul anselmian, nu ar fi totuşi suficientă pentru a-l face să reziste până astăzi. Cum se face că după radicala şi, într-un anume sens, definitiva critică pe care i-a făcut-o Kant, argumentul continua încă să reţină atenţia în lumea filosofică? În mare parte, răspunsul poate fi aflat, pornind chiar de la această critică: prin ea s-a scos la iveală o problematică extraordinar de importantă şi de fertilă, care zăcea ascunsă sub veşmintele argumentului - veşminte care, odată cu critica lui Kant, s-au dovedit înguste și improprii ei. Altfel zis, în argumentul anselmian se află înfăşurată o problematic, care pătrunde adânc în sructucturile gândului, o problematică de la rădăcina ontologiei. După Kant, argumentul este ontologic, nu numai pentru că el se bazeaza pe dovedirea existenţei a ceva, ci şi pentru că vizează miezul ontologiei clasice: ceea ce înseamnă că ceva este (sau că ceva există).
În argumentul anselmian se pleacă de la concept şi se trece la fiinţă. Însă „atât conceptul cât şi fiinţa, lumea, finitul sunt amândouă determinaţii unilaterale, fiecare dintre ele se converteşte în cealaltă şi se înfăţişează o dată, ca fiind momente nu de sine stătătoare şi a doua oară ca ceea ce produce cealaltă determinaţie pe care o poartă în sine. Numai în idee este adevărul lor, amândouă sunt [există] ca pure, nici una dintre ele nu trebuie să aibă numai determinarea de a rămâne ceva ce începe, ceva ce e originar, ci fiecare trebuie să se înfăţişeze ca una care trece în cealaltă, adică trebuie să fie ceva pur. Aşadar, în cazul finitului, conceptul şi fiinţa nu-şi corespund, deoarece fiecare în parte este o determinaţie unilaterală, iar ele nu sunt constrânse să constituie unul şi acelaşi moment. Însă numai în cazul infinitului, al ideii, din punct de vedere existențial - şi aceasta în chip necesar - corespunde conceptului. Ideea este unitatea subiectului şi a obiectului. Astfel, ideea devine pentru Hegel, conţinutul unui argument anselmian valid. Altfel spus, putem conchide că ființa este nedeterminată, completă şi perfectă, asemenea fiinţei hegeliene. Spre deosebire de Anselm, la Hegel, gândirea nu îşi asumă ca punct de plecare transcendența absolută a fiinţei absolute, care ar trebui să impună un regim special pentru gândire. Din punctul de vedere anselmian, Dumnezeu este ființa absolută. Prin umare, diferența dintre cei doi nu survine la nivelul naturii nedeteminatului, ci la nivelul examinării critice a posibilităţii de a gândi acest nedeterminat. (Pentru Hegel, această nedetermiare este dată, iar pentru Sfântul Anselm, ființa este condiţionată de conştiinţa căderii). De aceea, Anselm a clarificat modalitatea privilegiată prin care gândirea are acces la această transcendenţă.
Dacă Hegel nu este direct interesat, în acest pasaj, de regimul particular al raţiunii, motivul este acela că, din viziunea modernă asupra naturii cugetătoae, lipseşte ideea asumării originale, a unei poziţii inferioare pe care omul trebuie să o aibă în contemplarea cu fința ininită. Acest argument amintește inițial, de formulările aristotelice din lucrarea Fizica, Cap. al VIII-lea iar ceea ce rezultă este faptul că Anselm, avea la dispoziție un manuscris aristotelic, deoarece în acest sens primele texte au fost consemnate de Boethius. Circulația acestui tip de argument era prezent în textele augustiniene. Anselm ocolește semificația nimicului, care ar putea trimite la ideea a ceva subzistent și predicabil, fie că este vorba de simpla abordare negativă a ceva ce este, fie că este vorba de o ipostaziere a nimicului însuși, oprindu-se la o a treia interpretare, care este legată de o simplă formă de exprimare, care poate sugera absența oricărei cauze naturale a unui fenomen.
4.    Comentariul Sofiei Vanni cu privire la opera Monologion
Cercetătorul Sofia Vanni, oferă propriul comentariu asupra operei anselmiene. Logica și gândirea în opera anselmiană, sunt expuse deopotrivă în lucrarea Monologion, deși câțiva comentatori au considerat că această operă este neglijată de filosofia medievală. Anselm, în lucrările sale, dar în special în lucrarea Monologion, prezintă că adevărurile asumate sunt adevăruri revelate, adevăruri de credință, dar întotdeauna, după procedeul anselmian, soluțiile propuse sunt prezentate ca fiind concluzii, în mod necesar legate de adevăruri certe, deja admise. Anselm este un contemplativ, în căutarea rațiunii credinței iar în aceasta el merge mult dincolo de concesiile pe care Lanfranco le-a făcut dialecticii. Este mult mai adevărat că, după ce Anselm a fost la îndrumătorul său Lanfranco, și a devenit mai apoi arhiepiscop de Canterbury, și-a supus Monolgion-ul propriei judecați. Aceasta l-a făcut să declare că s-ar fi simțit distrus, dacă Lanfranco ar fi judecat negativ această operă a sa. Dar probabil că Lanfranco i-a răspuns felicitându-l, mai degrabă puțin rece și dezorientat de originalitatea scrierii, după rigoarea sa dialectică. Pe scurt, Lanfranco trebuie să-și fi exprimat unele rezerve, fiind adânc preocupat că Anselm, rănit de observațiile acestuia, să nu-și fi redus afecțiunea față de el, chiar dacă observațiile fuseseră făcute cu un scop bun. Lanfranco îl sfătuise pe Anselm să reflecteze bine[26], asupra a ceea ce scrisese și să compare ceea ce a scris cu Sfânta Scriptură și cu textele Părinților, bazându-se pe autoritatea lor, acolo unde rațiunea nu m ajunge[27].
Anselm i-a mulțumit lui Lanfranco, dar el nu a renunțat la a-și susține opinia că toate discursurile sale, se bazau pe Sfânta Scriptură sau pe lucrările Fericitului Augustin, și că, recitindu-și scrierea sa, nu a găsit nimic, care să nu poată fi apărat pe baza acestor surse ale Sfânta Scriptură sau ale Sfintei Tradiții. Sfânta Tradiție este considerată ca fiind aceea care înglobează mărturisirile martirilor, Crezul niceo-constantinopolitan, scrierile patristice ale patrologiei latine (apusene) și grecești (răsăritene), chiar și Sfânta Scriptura, ca o chintesență primară a Sfintei Tradiții. Dar dimpotrivă, Anselm și-a prezentat lucrarea sa, ca o recapitulare a argumentelor largi ale Fericitului Augustin din De Trinitate.
După judecata lui Lanfranco, în scrisoarea de prezentare a Monologion, (de menționat că Anselm trimisese opusculum fără titlu), Anseln îl rugase pe Lanfranco să-i dea un titlu lucrării; dar totuși nu pare că Lanfranco a propus un titlu. Titlul este acela pe care Anselm îl găsise pentru el însuși și care a fost ca un exemplu de meditație despre rațiunea credinței.
Anselm preferă să se vadă rațiunea operei din Monologion, înainte de a vorbi despre dialogul pretins că este dedicat logicii, în De grammatico. Anselm consideră că logica aplicată în cercetarea, oferă o înțelegere mai bună a modului în care gândirea anselmiană procedează. Obiectul Monologion-ului[28] este ființa lui Dumnezeu (divinitatis essentia)[29] și alte adevăruri legate de aceasta. Metoda prin care Anselm își scrie discursurile sale, și că nimic nu a fost afirmat, fără să fi fost pe baza autorității Sfintei Scripturi, că fiecare afirmație a fost justificată de evidența adevărului și de puterea de convingere a rațiunii (quidquid per singulas investigationes finis assereret, id ita esse [...] et rationis necessitas breviter cogeret et veritatis claritas patenter ostenderet). Rationis necessitas, rezidă din necesitatea legăturii dintre o afirmație și cealaltă, veritatis claritas, care este dovada imediată și spectacolul adevărului. Ratio cuprinde ambele moment, anume conexiunea necesară și aceea suficientă, între o propoziție și cealaltă, pentru a se ajunge la o afirmație care este evidentă pentru ea însăși. În mod rațional, este aceeși procedura metodologică din Monologion, care nu pornește de la un concept despre Dumnezeu, ci din ceea ce oferă o experiență, și deduce că acest lucru nu poate fi, sau ar putea ar fi contradictoriu, fără existența unui bun suprem, al unei esențe supreme, de care depind toate lucrurile. Anselm deduce din aceste concepte timpuriu realizate, alte atribute ale Ființei Supreme, și doar după deducerea acestora (inclusiv rațiunea și voința), Anselm conchide în ultimul capitol, că această esență este însuși Dumnezeu. Numele lui Dumnezeu apare în Monologion doar la sfârșit. Stilul Monologion-ului, răspunde nevoii exprimată de Kant, în Singurul argument posibil pentru o demonsrație a existenței lui Dumnezeu: „Când spun: că Dumnezeu este un lucru existent, pare că îmi exprim relația unui predicat cu subiectul. Dar, într-adevăr, există o inexactitate în această expresie. Pentru a vorbi exact ar trebui să spunem: ceva ce există este Dumnezeu[30]. Fiind extreme de logic, Anselm și-a dat seama că, în filozofie, și anume prin singură rațiunea, nu se poate porni de la conceptul de Dumnezeu, dar se poate doar ajunge acolo (anume la conceptul de Dumnezeu).
Ucenicii lui Anselm, i-au cerut să justitifice rațional doctrina de credință, fără a face apel la autoritatea Sfintei Scripturi, și astfel Anselm se pune în pantofii unuia singur[31], care este liber de revelația creștină, ca și cum predicarea creștină nu ar fi ajuns la el, sau ca și cum nu dă crezare unei astfel de predici (aut non audiendo aut non credendo ignorat)[32]. Astfel, în urma îndrumării rațiunii, Anselm continuă să demonstreze existența unui bun suprem, a unui adevar supreme și a unei entități supreme.
Primul argument, pornește de la o observație inegalabilă: dorim cu toții să ne bucurăm de lucrurile pe care le considerăm bune, și ne confruntăm cu multe lucruri bune, dar ce face ca lucrurile pe care le judecăm să fie bune? Este însăși în natura lucrurilor ca ele să fie diferite, pentru că ceea ce constituie natura unui lucru, nu poate să aparțină lui mai mult sau mai puțin, și totuși există lucruri mai mult sau mai puțin bune. Prin urmare, aceste lucruri mai mult sau mai puțin bune, trebuie să fie de așa natură, încât să fie în virtutea unei singure bunătăți.
Pentru obiecția că bunătatea este diferită în diferite lucruri (de exemplu, bunătatea unui cal constă în puterea și în viteza sa, puterea în timp și viteza nu sunt bune în alte cazuri cum este de exemplu, pentru un hoț). Anselm răspunde că puterea și viteza unui cal sunt bune pentru că îi asigură utilitatea, în timp ce ele pot fi dăunătoare unui hoț. Există deci o bunătate, care vine din conceptul de profit, dar aceasta nu este bunătatea inițială, deoarece conceptul de profit este un concept relative. Concept util pentru cine? Util la ce? Prin urmare, profitul se referă la ceea ce este bun în sine (honestum) și doar prin relaționarea cu acest lucru, se poate vorbi despre bunătatea diferitelor lucruri bune. „Acum, cine putea să nege că, în virtutea faptului căruia toate lucrurile sunt bune, trebuie să fie și un bine mai mare?[33] Și nu numai că este un bine mare, dar este cel mai înalt bine, pentru că ceea ce este bine pentru sine, este bine în măsura în care este posibil să fie bine și nu împrumută din altă parte bunătatea sa; căci acel bine, nu are nevoie de altceva în schimb.
Argumentul este de obicei platonic și augustinian; Anselm reia discursul lui Augustin în a opta carte De Trinitate, care trece de la bun sau bunuri la bine, „Bună este țara cu înălțimea munților, cu alternanța dealurilor și câmpiilor; bună, o fermă plăcută și fertilă...” și astfel continuă, de la cele mai multe lucruri pământești la binele lui. Binele are oc onotație etică, pe când bunul poate avea doar o conotație estetică, utilă sau simplu pecuniară. Un om poate deține o operă de artă, care în mod incontestabil are o valoare estetică si pecuniară, adică este un bun de preț, dar care din punctual de vedere etic poate să nu conțină nici o conotație, pentru că nu transmite nici un mesaj etic sau metafizic.
Concluzii:
Gheorghe Vladuțescu[34] consideră că există o distincție și delimitare clară între scrierea Monologion și Proslogion. În lucrarea Monologion, Anselm concepe argumentul ontologic, iar în Proslogion argumentează în favoarea existenței lui Dumnezeu. Prin urmare în scrierea Proslogion, Anselm trece de la conceptual de perfecțiune divină la acela de ființă divină.
În argumentări, cât în discursul și în concepțiile despre Dumnezeu, teologia scolastică a creștinismului apusean, s-a bazat mereu pe puterea rațiunii, în expunerile sale despre Dumnezeu și apoi despre pistis. Creștinismul răsăritean a pus mereu accentul pe înțelegerea afectivă a relației omului cu Dumnezeu, o înțelegere apofatică. Dar ambele conchid către ansamblul comun al tezaurului de înțelegere a credinței creștine, când se vorvește despre unul divin, unirea soteriologică a omului cu Dumnezeu și acestea prin realizarea imanentă și apoi în transcendent, a uniunii dintre oameni. Deci uitate, unire și uniune. Anselm pornește de la rațiune spre a ajunge la credință (un mod intuitiv, care va influența scolastica și apoi metoda empirismului științific), iar în răsărit se pornește de la paradigmele dogmatice, pentru a se realiza o relaționare rațională între ele (un mod deductiv și speculativ al teologiei sistematice dogmatice), în scopul realizării unei forme de înțelegere superioare. Se pot observa toate acestea de mai sus, atunci când în mod rațional sau scholastic, cele trei Persoane ale ființei divine sunt o posibilitate antinomică a perfectiunii și omnipotenței divine. Iar din punct de vedere afectiv sau răsăritean creștin, unirea între Persoanele treimice, dar și distincția lor ca antinomie, se realizează doar prin iubirea pură și perfectă a acestor Persoane în ființa divină. Adică cele Trei Persoane sunt unite prin convergenta iubirii lor perfecte, într-o singură ființă divina a lui Dumnezeu, dar aceste trei Persoane rămân totuși distincte, deoarece prin iubire este imposibil să se facă o persoană continuarea celeilelte în ea însăși, evitându-se subjugarea celeilalte și diluarea identității uneia în alta. Anselm pune baza logicii scolastice, atunci când expune perihoreza (unitatea persoanelor Treimii divine), exprimandu-se că Tatăl s-a întrupat în același timp cu Fiul.[35] Aceasta se înțelege corect, prin faptul că împreună cu o persoană sunt mereu și celelalte două, deoarece este vorba despre un singur Dumnezeu. Reconstrucția rațională a credinței (die rationale Rekonstruktion des Glaubens) sau Sola Ratione, așa dupa cum au definit Stephan Ernst și Thomas Frans, este realizarea facută de Anselm de Canterbury, prin premergerea rațiunii înaintea credinței, în demersul cercetăriilor teologice.

Bibliografie:
1.    Anselm din Canterbury, Proslogion, Ediţie bilingvă, traducere din limba latină, Postfaţă şi note de Gheorghe Vlăduţescu, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1997.. 
2.     Anselm din Canterbury, Monologion despre esenţa divinităţii, Editura Apostrof, Cluj, 1998.
3.    Anselm din Canterbury, De ce Dumnezeu s-a făcut om, Ediție bilingva, traducere note si comentarii de Emanuel Grosu, Polirom, Iasi, 1997
4.    Anselm of Canterbury, Despre adevăr,
5.    Vanni Sofia-Introductione a Anselmo D’Aosta, Bari 1987.
6.    Vanni Rovighi S., Anselmo e la filosofia del sec XI, Milano, Fratelli Boca-editori, 1949.
7.    Pierre Rousseau-Qeuvres Philosophiques De Saint Anselme
9.    Barth, Karl, Anselm : Fides Quaerens Intellectum. Anselm’s Proof of the Existence of God in the Context of His Theological Scheme ( London L SCM Press LTD, 1960).
10.                   Georg Wilhem Fredrich Hegel, Prelegerile de istoria filosofiei, Paralela 45, București, 2006.   
11.                   Baumgarten, Alexander, Sfântul Anselm și ierarhia ființei, cu o prefaţă de Anton Adămuţ, ed. Polirom, colecţia “Seminar. Filosofie”, Iaşi, 2003, traducere în limba franceză Saint Anselme et le concept de la hierarchie, trad. par Daniel Mazilu, ed. Zeta Books, Bucharest, 2011
12.                   Vlăduțescu, Gh., Teologie și metafizică în cultura evului mediu, Editura Paideia, București, 2003
13.                   Evans G.R, Anselm and talking about God, Oxford, 1978.Vă rog să guvernați!
Prieteni și camarazi, azi aș dori să vorbesc despre un lucru: "Vă rog să guvernați!" Acesta este o rugăciune făcută guvernului României în anul 2020.

Ceea ce privește asemănarea cu secolul trecut este interesantă.
Azi se fac "eforturi" pentru acapararea tuturor companiilor, încă românești, de către companiile din Germania. Parcă am fi in anii ‘40.

Rugămintea mea către Guvernul României este să guverneze cu responsabilitate și să nu mai amâne măsurile necesare pentru relansarea economiei naționale. Din mijlocul lunii martie și pină la finalul lunii mai, Nu Am citit, Nu Am auzit despre un plan de măsuri concrete. Nici pe termen scurt și nici mediu. Am reauzit cuvântul "anticipate". Dacă Nu facem decât să câștigăm alegerile locale și parlamentare, atunci Nu trebuie să ne mirăm că dorim realegerea unui “Partid Român al Muncitorilor și Țăranilor, al Oamenilor Muncii”.

Nu pot să cred că Nu avem oameni, în Ministerul Finanțelor, care să înțeleagă că nu mai poate continua așa politica fiscală în România. Eu Nu înțeleg cum "ciuma roșie" (PSD) este in continuare vinovată că nu avem bani, în schimb România se împrumută de două, trei ori pe săptămână și nimeni Nu Vede unde se duc banii.

O întrebare mă frământă:
De ce în Opoziție ai soluții (tehnic bune) iar când ajungi la Guvernare Nu le poți pune în aplicare?  Hadrian

Propuneri pentru folosirea banilor
Eu vă propun să fie o colaborare între mai multe instituții și companii pentru folosirea fonduriloe statului si a banilor europeni.

A. Pentru primul proiect trebuie făcută remarca că este o colaborare între Facultăți, Camera de Comerț și diverse companii. Suma totală pentru aceste proiecte in agricultură este 15,05 miliarde euro:

Camera de Comerț primește, pentru consultanță, 50 milioane euro.

Eu aș repartiza la nivel macro:

- proiectul pentru relansarea și modernizarea sistemului de irigații și a culturii cerealelor, a depozitarii și prelucrara acestora, să fie făcut de Universitatea de Agricultură București = 3 miliarde euro (din care 50000 euro pentru Universitate, 50000 euro se împarte, în mod egal, între cei care participă la realizarea proiectului + restul la companii).

- proiectul pentru relansarea și modernizarea culturii viței de vie și a industriei vinului să fie făcut de Facultatea pentru Agricultură Iași = 2 miliarde euro ( aceleași sume pentru contribuția la realizarea proiectului ca la cei din București + restul la companii).

- proiectul pentru relansarea și modernizarea serelor, a culturii legumelor și a industriei depozitare și de prelucrare a legumelor să fie făcută de Facultatea pentru Agricultură Craiova = 2,5 miliarde euro ( aceleași sume pentru contribuția la realizarea proiectului ca la cei din București + restul la companii)

- proiectul pentru relansarea și modernizarea pomiculturii și a industriei de depozitare și prelucraree a fructelor să fie făcută de Facultatea pentru Agricultură Timișoara = 2 miliarde euro (aceleași sume pentru realizarea proiectului ca la cei din București + restul la companii)

- proiectul pentru relansarea și modernizarea creșterii animalelor și a industriei de prelucrare și depozitare să fie făcută de Facultatea pentru Agricultură Cluj Napoca = 2,5 miliarde euro (aceleași sume pentru realizarea proiectului ca la cei din București + restul la companii).

- proiectul pentru relansarea și modernizarea silviculturii și pisciculturii, a depozitelor și prelucrării fructelor și ciupercilor de pădure, a parcurilor naturale să fie făcută de Romsilva 1,5 miliarde euro ( aceleași sume pentru realizarea proiectului că cei din București + restul la Romsilva).

- sistemul de mecanizare pentru agricultură și industrie alimentara, silvicultură să fie făcută de Facultatea pentru Mecanică Agricolă București 1,5 miliarde euro ( aceleași sume pentru realizarea proiectului că la cei din București + restul la companii).


B. Pentru al doilea proiect, destinat sănătății = 5 miliarde euro. Pentru igienizarea și achiziționarea de echipamente și materiale sanitare, de achiziții medicamente, etc.

C. Pentru al treilea proiect, destinat educației și învățământului = 3 miliarde euro.

D. Pentru al patrulea proiect, destinat agroturismului = 3 miliarde euro. O colaborare între companii și Camera de Comerț. Camera de Comerț primește 10 milioane euro.

E. Pentru al cincilea proiect, destinat turismului = 6,95 miliarde euro. O colaborare între companii, Facultate și Camera de Comerț.

Camera de Comerț primește 50 milioane euro.

- Facultatea de Turism București face proiectul pentru turism balnear și turismul local tradițional = 1,9 miliarde euro ( 50000 euro primește Facultatea și 50000 cei care au lucrat la proiect + restul companii).

- Facultatea de Turism Brașov face proiectul turism montan = 2,5 miliarde euro ( la fel se repartizează sumele pentru colaborare + restul la companii).

- Facultatea de Turism Constanta face proiectul turism la mare = 2,5 miliarde euro ( la fel se repartizează sumele pentru colaborare + restul la companii). Hadrian

Cinste lor, lor Valentin Ceaușescu și Ion Ceaușescu!
Valentin Ceaușescu este, pentru istoria sportului românesc, un model de implicare și dăruire. Prin intermediul diverselor transferuri, prin managementul făcut la Clubul Sportiv Steaua București, mai ales la secția de fotbal, s-a făcut repede remarcat. Multă lume nu spune decât de Steaua București a anului 1986, când a câștigat Cupa Campionilor Europeni. De cea (echipa de fotbal) din anul 1989, când a jucat din nou în finala Cupei Campionilor, nu spune nimic, nimeni. In trei ani, să joci Două finale, nu-i ușor.  Bravo și mulțumim, Valentin!

Ion Ceaușescu este unul din frații fostului Președinte al României, Nicolae Ceaușescu. Ion Ceaușescu, ca și nepotul său Valentin, a fost un bun manager care a contribuit la crearea, dezvoltarea și modernizarea agriculturii în România, în special la crearea și dezvoltarea agriculturii în zona termocentralelor. Cele mai bune exemple sunt fostele sere Ișalnița (termocentrala Ișalnița) și fostele sere din zona Deva (termocentrala zona Deva). 

Din păcate după 1990, nimeni nu a mai apelat la experiența sa profesională. Odihnească în pace! Hadrian

Nu se vrea!
Nu se vrea și gata!

Nu mai are rost să scriem prea mult despre cum și ce ar trebui să facă guvernul României pentru repornirea financiară și economică.

In anii ultimei crize financiare, guvernul României s-a împrumutat de la organismele internaționale și a dat banii, in mare parte, băncilor din România, iar acum, băncile nu au fost de acord decât cu 1% din solicitarea companiilor și firmelor pentru ajutorul acordat pentru ieșirea din blocajul actual creat de oprirea activității societăților. Se spune că nu ar fi de acord cu dobânda. Ar fi prea mică.

Băncile cu capital majoritar de stat nu sunt susținute de către autoritățile publice naționale pentru a ajuta economia (măcar cea de stat) românească.

Din luna aprilie se vorbește despre proiectul de țară, după ridicarea diverselor stări in care a fost România. Este finalul lunii mai și ne tot gândim. Sistemul de irigații este cum este, se găsesc soluții pentru a pleca oamenii să lucreze în străinătate, nu cum să facem să rămână în România, iar in plină stare de alertă se mai schimbă și contractele la diverse utilități.

In loc să gândim cum facem cu Salvarea Mâncării din România, cu Salvarea Turismului, noi ne gândim la Alegerile locale și parlamentare. Să facem imagine și să nu deranjăm, pare ar fi la ordinea zilei! Hadrian


GRUPAJ DE STIRI INTERNATIONALE
·       Ministerul de Externe de la Moscova a comentat planurile României de a recunoaște Rusia ca țară ostilă
“Intenția României de a include Rusia în lista amenințărilor pentru siguranța națională poate fi explicată printr-o dorință de a consolida prezența Statelor Unite și a NATO în Marea Neagră”, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, relateaza Ria Novosti și Tass.
În urma cu scurt timp, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condus de Președintele Klaus Werner Johannis, a aprobat proiectul strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2020-2024, unde Rusia a fost menționată în secțiunea “Amenințări” din acest document. Proiectul este acum supus aprobării Parlamentului țării noastre.
"Evident, noua versiune a strategiei românești va fi folosită pentru a consolida prezența militară a SUA și a NATO în Marea Neagră. Astfel că, Bucureștiul, în loc să verbalizeze propria sa declarație, ca furnizor de stabilitate, contribuie la creșterea suplimentară a tensiunii și neîncrederii în regiune", a semnalat Zakharova, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată joi.
Ea a menționat si că, potrivit autorilor documentului, deteriorarea relațiilor dintre Rusia și NATO este o provocare pentru România.
„Desigur, ar fi important de menționat cine a contribuit la deteriorare, pentru a nu da vina pe țara noastră, ci pe cei care au agravat indicatorii de mai sus”, a adaugat ea.
Zakharova a menționat că “considerarea Rusiei ca sursă a problemelor globale nu este ceva nou în politica țărilor occidentale”.
"Faptul că folosesc metoda plagiatului la București ne confirmă lipsa de gândire independentă în rândul politicienilor români, și lipsa disponibilității lor de a discuta cu Rusia chiar cu prețul propriilor interese, care, printre altele, se datorează apartenenței noastre comune la Marea Neagră" , a mai spus ea.
România îndeplinește cerințele Statelor Unite, intentionand să declare Rusia un stat ostil, a declarat Vicepreședintele Comitetului pentru Aparare din Duma rusa (camera inferioara a parlamentului de la Moscova), Yuri Shvytkin.
"Am fost în România - am participat la conferință - și pot spune că autoritățile române și oamenii de rand sunt diferiți din punctul de vedere al opiniilor. Oamenii tratează bine Rusia, înțelegem asta. Autoritățile adopta, însă, o poziție ostilă față de statul nostru", a explicat Shvytkin.
În opinia sa, România „servește ca slujitor al Statelor Unite”, făcând ceea ce i se spune.
"O astfel de politică nu este nimic nou pentru noi. Pe teritoriul lor există o bază a SUA care are planuri agresive pentru țara noastră. Regret că autoritățile române iau o poziție similară. În același timp, Rusia încearcă să construiască un dialog constructiv cu toate statele. nu există o politică agresivă față de România", a concluzionat parlamentarul. Ciprian POP
·       Grecia, în așteptarea turiștilor din întreaga lume
Atena are mari speranțe pentru întoarcerea turiștilor străini în țară începând cu 15 iunie. Hotelierii și ghizii greci de turism se așteaptă ca fluxul de călători, mai întâi din câteva țări și, apoi, pe măsură ce lista aeroporturilor de plecare se extinde, din întreaga lume, va contribui la rectificarea situației economice din țară.

Situația din economie s-a deteriorat brusc datorită introducerii unor măsuri restrictive. Drept urmare, restricțiile au adus cu sine o inrautatire severă a economiei țării și, potrivit FMI, Grecia se așteaptă la o recesiune puternică în acest an, care ar putea ajunge la 10%. Este clar că, în astfel de condiții, Atena trebuie să se bazeze pe recuperare, bazandu-se pe principalul „imbold” al economiei sale - turismul, care asigură mai mult de 20% din PIB. În 2019, țara a fost vizitată de un număr record de 33 de milioane de turiști care au adus statului 18,2 miliarde de euro, iar anul acesta turismul a fost doborât de la sfârșitul lunii februarie.
Pe 29 mai, Ministerul grec al Turismului a anunțat o listă de țări care vor putea trimite turiștii începând cu 15 iunie, prin zboruri directe către Atena și Salonic. Lista include: Albania, Australia, Austria, Macedonia de Nord, Bulgaria, Germania, Danemarca, Elveția, Estonia, Japonia, Israel, China, Croația, Cipru, Letonia, Liban, Lituania, Malta, Muntenegru, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Ungaria, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Finlanda. După cum se poate observa din această listă, Rusia nu este inclusă în ea, dar, în același timp există China, Coreea de Sud și Germania, ceea ce este extrem de important pentru Grecia, de unde milioane de turiști vin, de obicei, în țară.
Ministrul turismului, Haris Theoharis, a explicat că turiștii din 29 de țări vor putea intra în republică fără să observe vreo carantină sau să treacă teste pentru coronavirus, dar, potrivit acestuia, „dreptul de a efectua teste aleatorii va fi păstrat”. În următoarea perioadă, va fi anunțată o listă extinsă de țări ai căror cetățeni vor putea intra în Grecia de la 1 iulie.
Proprietarii hotelurilor grecești au salutat anunțurile privind deschiderea frontierelor pe 15 iunie cu sentimente mixte - pe de o parte, sunt fericiți că vor putea în sfârșit să câștige din nou bani și să compenseze, cumva, pierderile din ultimele luni, iar pe de altă parte, ar dori mai mult ajutor din partea statului, deoarece sunt siguri că sezonul turistic actual nu le va aduce profitul pe care îl așteptau înainte de asa-zisa “pandemie”.

De exemplu, Președintele Asociației Hotelierilor din Rethymnon, de pe insula Creta, Manolis Tsakalakis, dorește ca autoritățile să anunțe clar măsuri pentru asistență financiară pentru industrie în ajunul deschiderii sezonului turistic. "Măsurile de susținere anunțate de guvern sunt temporare și ne așteptăm la mai mult în 2021. 2020 este aproape deja pierdut. Sezonul va fi foarte scurt, nu vom putea face profit. Hotelierii sunt gata să se deschidă, dar depinde de cerere. Și este foarte scăzută", a explicat acesta.
Grecia accepta în cele din urmă pe toți cei care vor să zboare spre locații din țară în vacanță, dar decizia privind zborurile rămâne în sarcina autorităților din aceste țări. Ciprian POP
·       Ministrul slovac de externe l-a invitat pe Sergey Lavrov să viziteze republica
De asemenea, Șeful diplomației ruse a fost invitat să participe la Conferința internațională de securitate GLOBSEC, de la Bratislava.
Ministrul slovac de externe, Ivan Korczok, a avut miercuri o discuție telefonică cu ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, invitandu-si omologul rus să viziteze Republica Slovacia și să ia parte la conferința internațională de securitate GLOBSEC de la Bratislava.
„Considerăm Rusia o țară care joacă un rol semnificativ în relațiile internaționale. Vrem să dezvoltăm, în continuare, relații bilaterale pe baza respectului reciproc și în beneficiul cetățenilor țărilor noastre. Slovacia susține cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaște anexarea Crimeei. Nu se schimbă nimic în acest sens. Cu toate acestea, această poziție nu este un obstacol, ci o parte integrantă a dialogului nostru", a spus șeful diplomației slovace.

Șeful diplomației slovace a solicitat implementarea obligatorie a acordurilor de la Minsk. Implementarea lor va asigura soluționarea conflictului din Ucraina. Korchok și-a exprimat îngrijorarea cu privire la actele de violență din Donbass, care duc la o creștere a numărului de victime, inclusiv în rândul civililor.

Slovacia, după cum subliniază demnitarul, este interesată să dezvolte cooperarea cu Federația Rusă în domeniul aprovizionării cu energie, inclusiv menținerea rutei existente pentru tranzitul gazelor ruse prin republică spre Europa de Vest. Korchok și-a exprimat interesul pentru aprofundarea relațiilor economice ruso-slovace și, în special, pentru a deschide potențialul pieței ruse pentru firmele slovace.

Korchok se afla la șefia Ministerului Afacerilor Externe din Slovacia din aprilie, anul acesta. Înainte, a lucrat ca ambasador al țării sale în Statele Unite, și, mai devreme - în calitate de secretar de stat al Ministerului de Externe din Slovacia. Ciprian POP
·       Bashar al-Assad l-a demis din funcție pe șeful Cabinetului de la Damasc
Hussein Arnus, care a condus anterior Ministerul Resurselor de Apă, a fost numit premier al Siriei.
Președintele sirian, Bashar al-Assad, l-a demis joi, 11 iunie, pe premierul Imad Khamis din funcție, potrivit agenției siriene de presa și mediilor locale. "Președintele Bashar al-Assad a emis un decret sub numărul 143, care prevede demiterea președintelui Consiliului de Miniștrii, Imad Khamis, din postul său", a semnalat agenția.
Fostul Ministru al Resurselor de Apă, Hussein Arnus, a fost numit prim-ministru interimar.

De asemenea, se menționează că guvernul va continua să își desfășoare activitatea până la alegerile pentru Consiliul Poporului (Parlamentul) din Republica Arabă, programate pentru 19 iulie.

Schimbarea prim-ministrului a avut loc pe fondul unei situații economice și financiare deteriorate în Siria. Potrivit ziarului pan-arab Asharq Al-Awsat , întărirea sancțiunilor americane împotriva Damascului a provocat o scădere bruscă a cursului de schimb al monedei naționale - de la 1.020 la 2.700 de lire siriene pentru un dolar.
Presa locală semnalează că premierul "nu a prezentat Parlamentului un plan concret de depășire a crizei".
Presiunea SUA
Mediile locale acuză, de asemenea, Statele Unite, pentru agravarea situației socio-economice din Siria. La randul sau, Trimisul Special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a recunoscut în mod deschis, la o întâlnire cu opoziția siriană, că prăbușirea lirei siriene și o creștere fără precedent a prețurilor mărfurilor a fost rezultatul presiunii americane asupra Damascului.

Pe 3 iunie, Ministerul de Externe sirian a condamnat cu fermitate noul pachet de sancțiuni împotriva Damascului sub pretextul așa-numitei „Legi a lui Cezar”, care va intra în vigoare pe 17 iunie. Acest document a fost aprobat de Președintele american Donald Trump la 20 decembrie 2019 și prevede aplicarea de sancțiuni împotriva principalelor sectoare ale economiei siriene, Banca Centrală a Siriei, înalți funcționarii, inclusiv Președintele Republicii, precum și orice organizație publică sau privată, atât siriană, cât și străină, care interacționează cu guvernul de la Damasc.

De asemenea, Ministerul de Externe sirian a considerat înăsprirea sancțiunilor de către Statele Unite „ca o teroare economică, care face parte din războiul sângeros dezlănțuit împotriva Siriei”. Ciprian POP
·       Companiile aeriene din Norvegia au voie să umple complet cabina
Ministrul norvegian al transporturilor, Knut Arild Hareide, a declarat că liniile aeriene SAS si Widerøe pot vinde, din nou, bilete pentru toate locurile din avioane.
Din 28 aprilie, la solicitarea autorităților norvegiene, companiile aeriene din țară nu puteau vinde bilete pentru locuri în mijlocul rândului dacă pasagerii nu erau din aceeași familie. Această cerință a dispărut acum.
"Am făcut modificări, deoarece regulile internaționale pentru transportul aerian nu prevăd o cerință pentru locurile goale din randul de la mijloc. Aceasta este o solicitare a companiilor aeriene. Credem că această cerință este justificată pe baza situației epidemiologice", a explicat Hareyde pentru televiziunea publica de la Oslo.
Pentru compania aeriana Scandinavian Airlines System (SAS), interdicția a însemnat pierderea unei treimi din profiturile obținute din vânzările de bilete, iar Widerøe, care are doar două locuri la rând pentru pasageri, a pierdut jumătate din veniturile sale. Ciprian POP
·       Coreea de Nord va bloca toate liniile de comunicare cu Coreea de Sud începând din dupa-amiaza zilei de 9 iunie
Televiziunea de stat din Coreea de Nord și agenția națională de știri semnalează  că Phenianul va întrerupe activitatea liniei telefonice dintre autoritățile din Nord și Sud, care a fost menținută prin biroul comun de legătură, începând cu ora 12:00, a zilei de 9 iunie 2020.
Această măsură este primul pas al hotărârii de a închide complet toate mijloacele de contact cu Coreea de Sud, urmare a răspândirii de materiale propagandistice ostile peste linia de demarcație dintre cele două State coreene, potrivit aceleiași surse. Ciprian POP
·       Statul latino-american Chile va închide ambasadele din cinci țări pentru a economisi bani
Șefii misiunilor diplomatice chiliene din Algeria, Grecia, Danemarca, România și Siria au fost informați că ar trebui să se pregătească pentru inchiderea ambasadelor până la sfârșitul anului.
Guvernul chilian a decis să închidă ambasadele țării din Algeria, Grecia, Danemarca, România și Siria pentru a economisi fonduri bugetare, potrivit presei locale, citate și de agentia spaniola EFE .
Șefii misiunilor diplomatice au fost informați că ar trebui să se pregătească pentru închiderea ambasadelor până la sfârșitul anului. Potrivit presei locale, decizia de închidere a misiunilor diplomatice a fost luată după analizarea rezultatelor activității tuturor ambasadelor chiliene în lume.
Conform estimărilor Băncii Mondiale, PIB-ul Republicii Chile pentru 2020 va scădea cu 4,8%. Situația economică dificilă din țară cauzată de scăderea prețurilor cuprului a fost agravată de restricțiile impuse din cauza așa -zisei pandemii. Ciprian POP
·       Banca Mondială prezice un declin record al economiei mondiale
Banca Mondială și-a actualizat prognoza pentru economia globală, experții se așteaptă ca aceasta să scadă anul acesta, potrivit unui raport al perspectivei economice globale din iunie 2020.
"Măsurile pandemice și de carantină pentru coronavirus au avut un efect de șoc puternic și pe scară largă asupra economiei mondiale, plonjând-o într-o recesiune profundă. Potrivit prognozelor Băncii Mondiale, în acest an, economia planetei va înregistra o scădere de 5,2 la sută. Această recesiune va fi cea mai pronunțată după cel de-al doilea război mondial”, potrivit raportului.
 Banca Mondială se așteaptă ca PIB-ul total al economiilor țărilor avansate să scadă cu șapte la sută în acest an și cu 2,5 la sută pe piețele emergente și țările în curs de dezvoltare.
Analiștii consideră că cea mai dificilă perioada o vor traversa țările care depind în mare măsură de comerțul mondial, turismul, exportul de materii prime și finanțarea externă.
"Evenimentele actuale au provocat deja o rapiditate fără precedent a recesiunii economice și o revizuire aspră a previziunilor de creștere economică globală. Judecând după experiența trecutului, este posibil să fie nevoie să ne reconsideram prognozele, ceea ce implică faptul că factorii de decizie vor trebui să ia măsuri suplimentare pentru stimularea activităților de afaceri", a declarat Aykhan Kose, directorul departamentului pentru studierea perspectivelor dezvoltării economice din cadrul Băncii Mondiale. Ciprian Pop
·       Autoritățile cehe permit evenimente cu până la 500 de cetățeni
Începând de luni, vizitatorii teatrelor și cinematografelor din Cehia nu trebuie să mențină asa-zisa "distanță sanitară" de 2 m.
Începând de luni, guvernul ceh a permis organizarea de evenimente publice în republică cu participarea a până la 500 de persoane, potrivit  agenției naționale știri CTK, care face referire la declaratiile Ministrului Sănătății din aceasta țară, Adam Wojtech.
Așadar, începând de astăzi, vizitatorii teatrelor și cinematografelor din Cehia nu trebuie să mențină acei 2 m în timpul spectacolelor și al proiecțiilor de film, direcțiile instituțiilor vor putea vinde mai multe bilete. Purtarea măștilor medicale în zonele publice închise rămâne încă obligatorie.
 Aceleași condiții se aplică și teraselor, restaurantelor și cafenelelor, ai căror oaspeți începând de luni vor putea sta la masă mai îndeaproape.
Mastile medicale vor dispărea și de pe fețele celor care fac plaja la piscine și ștranduri, în Cehia.
Evenimente cu participarea a până la 1 mie de cetățeni. Mai mult, potrivit presei locale, se preconizează ca, după data de  22, la evenimentele publice din țară sa fie permisă participarea a până la o mie de oameni! Ciprian POP
·       Un al doilea lot de sisteme de apărare aeriană S-400 urmează sa fie livrat de Moscova Turciei
Șeful Secretariatului Industriei de Apărare de la Ankara,  Ismail Demir, a anunțat pentru mediile locale finalizarea acordului dintre Rusia și Turcia pentru furnizarea unui al doilea set de sisteme de apărare aeriană  S-400 .
În 2019, Rusia a încheiat primul contract de furnizare a acestor sisteme către Turcia, livrand atunci patru sisteme de apărare aeriană S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari.
"Avem un acord-cadru pentru furnizarea celui de-al doilea set al sistemului S-400, urmand sa mai discutam privind transferul de tehnologie, producția comună de piese, foaia de parcurs" a semnalat oficialul turc.
El a adăugat că Turcia este în prezent interesată și de propuneri pentru alte sisteme de apărare aeriană - Patriot și Eurosam.
Livrările celor mai recente sisteme de apărare aeriană S-400 din Rusia, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și Statele Unite, au început la mijlocul lunii iulie 2019. Washingtonul a cerut refuzul acordului și achiziționarea, în schimb, de către partea turcă, de sisteme americane Patriot, amenințând cu întârzierea sau chiar anularea vânzării celor mai noi aeronave de lupta de tipul F-35 către Turcia, precum și cu impunerea de sancțiuni. Totuși, Ankara a continuat procesul de achiziționare a sistemelor rusești. Ciprian POP
·       Companiile aeriene pregătesc actiune in instanta împotriva guvernului britanic pentru carantină
Companiile aeriene irlandeze și britanice pregătesc un proces de amploare, în instanță, la Londra, pentru a bloca restricțiile impuse de Guvernul britanic din cauza asa-zisei “pandemii” a coronavirusului, relatează The Telegraph.
Începând cu 8 iunie, o carantină obligatorie de două săptămâni este în vigoare pentru cei care intră în țară.
"Sperăm că poziția noastră va fi ascultată înainte de sfârșitul acestei săptămâni, altminteri, vom ataca in instanta", a declarat pentru publicație un angajat al uneia dintre companiile aeriene locale. "În niciun caz ei nu vor putea dovedi în instanță că aceasta este o carantină eficientă sau că are vreo bază științifică. "
Reprezentanții companiilor aeriene sunt siguri că aceasta carantina pentru oaspeți este o măsură irațională,  care dăunează grav turismului britanic și ar putea reduce milioane de locuri de muncă. Ciprian POP
·       Tanzania se redeschide total ca destinație turistică
 Zanzibarul, faimoasa destinatie turistica exotica din arhipelagul Tanzaniei, a fost redeschis. Surse oficiale au confirmat astăzi ca întreaga țară se deschide pentru turism și călătoriile internaționale de orice fel.
Ministrul informațiilor, turismului și patrimoniului din aceasta natiune africana, Mahmoud Thabit Kombo, a dat asigurări că autoritățile de sănătate publică au reușit sa prevină răspândirea virusului, fapt care garantează reluarea zborurilor internaționale pentru a permite vizitatorilor sa sosească in tara, unde turismul reprezinta cel mai important sector economic, fiiind esențial pentru stabilitatea socio-economica.
În acest sens, oficialul a spus că Guvernul a comunicat cu agențiile de turism din întreaga lume, unele dintre acestea fiind de acord să înceapă vizitele în Statul de pe coasta Africii de Est, cunoscut pentru plajele sale paradisiace și coloratele recifuri de corali. Ciprian POP

·       Trimisul Special al SUA pentru Afganistan, în turneu diplomatic în Qatar, Pakistan și Afganistan
Scopul principal al călătoriei este de a ajunge la un acord între părțile afgane implicate cu privire la următoarele etape practice pentru începerea treptată a negocierilor inter-afgane, potrivit Departamentului de Stat.
Reprezentantul special al SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a deplasat vineri la Doha, la Islamabad și Kabul pentru a discuta problemele legate de începutul negocierilor inter-afgane.
În același timp, Khalilzad va lua în considerare cu părțile punerea în aplicare a acordului dintre Statele Unite și mișcarea radicală talibană, precum și o declarație comună cu Afganistanul, în special cu privire la reducerea violenței și eliberarea prizonierilor.
Pe 29 februarie, la Doha, Statele Unite și talibanii au semnat un acord de pace. Conform acordului, Statele Unite, aliații săi și coaliția intenționează să retragă toate trupele din Afganistan în termen de 14 luni. La rândul lor, talibanii garantează să nu folosească teritoriul Afganistanului pentru acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității Statelor Unite și a aliaților săi. Înainte de începerea negocierilor inter-afgane cu privire la încetarea focului, toate măsurile de consolidare a încrederii ar trebui luate de ambele parti, printre acestea eliberarea a până la 5 mii de susținători ai mișcării deținuți în Afghanistan și țările vecine, și până la o mie de persoane deținute de talibani. Ciprian POP
·       Departamentul de Stat se așteaptă ca Iranul să înceapă negocierile cu SUA pe probleme nucleare
SUA prezintă noi propuneri de acorduri privind programul nuclear iranian
Washingtonul se așteaptă ca Teheranul să răspundă propunerilor pentru o nouă etapa privind programul nuclear iranian. Acest lucru a fost anunțat vineri de Reprezentantul Special al SUA pentru Iran, Brian Hook, în timpul unui briefing telefonic. Transcrierea conversației a fost distribuită de serviciul de presă al Departamentului de Stat.
Potrivit acestuia, noua înțelegere privind programului nuclear va fi în interesul poporului iranian. "Credem că există o serie de motive întemeiate pentru ca Iranul să se așeze la masa de negocieri. Președintele [SUA, Donald Trump] a făcut pe 4 iunie, pe Twitter, o declarație precum că ar dori ca un nou acord să-l înlocuiască pe cel eșuat JCPOA, referitor la programul nuclear iranian.
"Am dori să vedem că diplomația răspunde la diplomație, iar aceasta este o propunere pentru regimul iranian", a declarat reprezentantul special. Potrivit acestuia, dialogul cu Teheranul de până acum se limitează la problemele consulare cu privire la soarta unor cetățeni americani aflați în închisori iraniene, dar și cu privire la alte aspecte, „ușa rămâne deschisă”.

Trump a declarat joi că eliberarea americanului Michael White dintr-o închisoare din Iran a arătat că tranzacțiile si dialogul Teheranul este posibil.

Planul comun de acțiune (JCPOA) a fost semnat de Iran, membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Rusia, Marea Britanie, China, SUA, Franța) și Germania în 2015. Acordul a limitat dezvoltarea nucleară a Teheranului în schimbul anulării sancțiunilor ONU și a măsurilor restrictive unilaterale impuse de către Statele Unite și Uniunea Europeană. Iranul s-a angajat ca, timp de 15 ani, să nu îmbogățească uraniul cu mai mult de 3,67% și să mențină rezervele de uraniu îmbogățite la un nivel care să nu depășească 300 kg și, de asemenea, să nu construiască reactoare suplimentare de apă grea, să nu acumuleze apă grea și să nu dezvolte un dispozitiv exploziv nuclear.

În mai 2018, Statele Unite și-au anunțat retragerea din JCPOA și au impus sancțiuni economice împotriva Republicii Islamice. Exact un an mai târziu, pe 8 mai 2019, Președintele iranian, Hassan Rouhani, a anunțat că Teheranul suspenda o parte din obligațiile sale în cadrul acordului nuclear. Ciprian POP
·       Brazilia consideră retragerea din OMS
Președintele Jair Bolsonaro acuză Organizația Mondială a Sănătății că este prea ideologizata
Președintele brazilian Jair Bolsonaro a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că este prea ideologizata și a amenințat că țara sa va părăsi această organizație, lucru semnalat pe 5 iunie.
"Eu avertizez: Statele Unite s-au retras din OMS și vom lua în considerare [această opțiune] în viitor. Dacă în viitor OMS va începe să funcționeze fără motivație ideologică, vom reveni la fel de bine. Nu avem nevoie de oameni din afara pentru a  ne indica ceea ce ar trebui să facem pe partea de asistența medicală ", a spus el într-o conversație cu reporterii de la porțile reședinței oficiale.
 Jair Bolsonaro, la fel ca omologul său american Donald Trump, este un susținător al utilizării medicamentului antimalarial hidroxiclorochina pentru tratamentul coronavirusului. Liderul brazilian a amintit o recenzie a autorilor unui articol despre riscurile acestui medicament pentru coronavirus, publicat anterior în revista medicală Lancet . „A meritat  ca Trump să taie finanțarea, așa că s-au răzgândit imediat”, a menționat Bolsonaro. După retragerea SUA, OMS a anunțat că va continua testarea hidroxiclorochinei ca medicament pentru coronavirus.
 Președintele SUA, Donald Trump, a declarat, pe 29 mai, că Washingtonul intenționează să încheie complet relațiile cu OMS, deoarece conducerea sa a refuzat să efectueze reformele asupra cărora au insistat autoritățile americane. Trump a făcut din nou afirmația că Beijingul controlează pe deplin OMS. Potrivit președintelui american, autoritățile R.P.C. și conducerea OMS nu au luat măsurile adecvate în legătură cu răspândirea unui nou tip de coronavirus.
Jair Bolsonaro, reprezentând partidul conservator social-liberal, și-a asumat președinția Braziliei la 1 ianuarie 2019. Pentru observații dure și asemănări de opinii cu președintele american, Jair Bolsonaro este adesea numit un „Trump tropical”. Însuși Bolsonaro a declarat în repetate rânduri că Trump este un exemplu pentru el și că el, la fel ca liderul american, vrea „să-și facă țara mare”. Ciprian POP
·       Lukashenko a declarat că COVID-19 a „doborat” economia globală
Pandemia de coronavirus COVID-19 a „doborat” economia globală, iar miliardarii, companiile multinationale și mai multe State au pus în buzunar „trilioane de dolari”, a declarat sâmbătă, Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko.
Lukashenko a făcut aceasta de declarație în timpul unei călătorii de lucru în regiunea Mogilev, unde a discutat cu cetățenii. În special, el a menționat că, dacă încă nu există un răspuns la întrebarea dacă pandemia este sau nu creată de om, unii oameni încearcă să profite de situație și de psihoza rezultată.
Lukashenko a spus că Belarusul „a ieșit” din jocul COVID-19
"Întreaga lume s-a oprit astăzi, economia întregii lumi a fost răsturnată. Iar companiile de frunte, miliardarii și unele state au pus în buzunar miliarde de dolari", a spus președintele.
Astfel, potrivit acestuia, o asa-zisa “pandemie medicala” a fost urmată de o pandemie economică care afecteaza mai multe state. Lukashenko a subliniat că Belarusul, inclusiv economia sa orientată spre export, a fost si ea influentata de evolutii, insa, intr-o mai mica masura.
Aceasta asa-zisa pandemie va schimba mult, iar presiunea celor care doresc să schimbe lumea în aceste condiții va continua, a declarat Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, si în cadrul unei conferințe de presă, după discuțiile cu premierul maghiar Viktor Orban, la data de 5 iunie.
“Știți că, acum două sau trei luni, când tocmai începusera aceste procese, am spus aici, în Belarus, că cineva are nevoie de COVID. Este clar că, chiar dacă, sa zice, ca acest virus nu ar fi natură umană, multe țări ar dori totuși să-l folosească pentru a schimba lumea. În mod natural, mă refer la țările care se consideră a fi cele mai importante și care cred că au un rol de jucat în restructurarea lumii ", a spus liderul de la Minsk. “La final, vor fi presiuni din toate părțile și numai cei puternici vor rezista. Cei puternici nu numai din punct de vedere economic, militar, politic, dar, mai ales, moral”, a mai spus Lukashenko.
Presedintele bielorus, Alexandar Lukashenko vede virusul, politica si interese de alta natura ca avand o “contributie egala la asa-zisa pandemie”
Boala reprezintă doar o jumătate din “pandemia coronavirusului”, cealaltă jumătate este politică, a declarat Președintele din Belarus, Aleksandr Lukashenko, la întâlnirea cu lucrătorii fabricii de tractoare MTZ, pe 29 mai, informează agentia de stiri de la Minsk, BelTA. „Sunt convins de un lucru: pandemia este mai mult decât o simplă boală. Boala este doar o jumătate din ea, sau chiar mai puțin. Restul este politică si interese de alta natura. Și, în curând, veti vedea ca asa a fost”, a spus Aleksandr Lukashenko.
Președintele a remarcat că nu toate țările au sprijinit poziția Belarusului care nu a oprit producția în această perioadă. Unii chiar ne-au împins catre semenea actiune. „Să presupunem că ne-am fi oprit. Apoi, am fi avut nevoie de bani pentru a relua producția și pentru a ne reveni. Cine ne da banii? SUA, China, Rusia și alte țări au bani si industrie, iar in curand  vor începe să ne ofere niște bani în schimbul uzinelor noastre. Aceasta a fost esența politică a tuturor acestor evolutii. Și nici măcar nu vedem multe lucruri care se întâmplă în lume”, a spus șeful statului. „Ei bine, întreprinderile si industria reprezinta doar vârful aisbergului, dar carantina si oprirea economiei poate afecta chiar existența unui Stat. Si sa mai stiti un lucru, pentru fiecare banut pe care ni l-ar fi dat, ar fi cerut ceva în schimb”, a spus Lukashenko.
In legatura cu asa-zisul “al doilea val de coronavirus”, proiectat de “expertii” Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru toamnă, Președintele din Belarus consideră că multe persoane din tara sa vor dezvolta si dezvolta deja imunitate. Asa cum  90% am fost asimtomatici, nu avem de ce sa ne temem de un asa-zis “al doilea val”, a semnalat acesta. Cu toate acestea, încercăm să ne pregătim pentru orice. Acum cheltuim bani serioși pentru asistență medicală, vom încerca să îmbunătățim sistemul și să creștem calitatea tratamentului medical si suntem capabili să facem acest lucru doar pentru că am investit bani uriași în sistemul de asistență medicală și pregătire medicală în ultimii ani”, a subliniat Aleksandr Lukașenko. Pe de altă parte, președintele a adăugat că exista si neajunsuri ale sistemului de sănătate din Belarus. „Vom discuta despre ele si vom lua măsurile corespunzătoare pentru a rezolva problemele cu, de exemplu, personalul medical și echipamentele din spitale”, a concluzionat acesta.
 Belarusul a fost, in timpul acestei asa zise “pandemii”, singura tara care nu a pus in practica strategii care ii sunt straine si nici directive venite din alte parti si care nu sunt in sprijinul populatiei sau a economiei sale, nici chiar dupa presiunile venite din partea OMS.
In acest mod, Belarusul a redus la maximum impactul economic al “pandemiei COVID-19” fără a permite jocuri populiste. Bielorusia a depus toate eforturile pentru atenuarea problemelor economice fără a juca jocuri populiste, fără a respecta cerința OMS a carantinei totale. Datorită acestui fapt, o serie de indicatori economici ai țarii sunt mult mai buni decât în statele vecine.
Mai presus de toate, Belarusul, în condiții de activitate economică globală redusă, și-a pus accentul pe industria proprie, iar exporturile de produse agricole au crescut, de asemenea, semnificativ in acest prim trimestru.
Daca a procedat sau nu corect, o va spune timpul, insa pana acum, micutul stat ex-sovietic nu a inregistrat nici o cadere. Ciprian POP
·       Comandantul armatei populare libiene, Haftar a criticat intervenția turcă în conflictul libian
Comandantul armatei populare libiene, Mareșalul Khalifa Haftar, a criticat astazi, la Cairo, intervenția turcă în conflictul libian, sustinand ca imixtiunea Ankarei nu face decat sa prelungeasca războiul din Libia.
La finalul întâlnirii, partile implicate au luat cuvântul la o conferință de presă, în cadrul căreia Seful Statului egiptean a anunțat „inițiativa Cairo”, care include încetarea  focului în toată Libia începând cu 8 iunie și condițiile unui acord politic.
"Turcia furnizează arme și mercenari guvernului illegal din tara mea. Intervenția turcă extinde conflictul în Libia", a spus Haftar.
După răsturnarea de la putere de catre serviciile secrete straine, in special cele ale Frantei, la initiativa lui Sarkozy, și asasinarea liderului libian Muammar Gaddafi în 2011, Libia a încetat să mai funcționeze ca un singur stat. Doi poli de putere conduc acum în țară. Parlamentul ales de popor se afla în est, iar în vest, în Capitala Tripoli, un asa-zis Guvernul de Acord Național, în frunte cu Fayez Sarraj, a fost format cu sprijinul ONU și al Uniunii Europene. Autoritățile din estul țării operează independent de Tripoli și cooperează cu Armata Națională Libiană, condusă de mareșalul Khalifa Haftar, liderul de facto al tarii. Ciprian POP
·       Rusia sprijina încetarea focului în Libia, începând cu 8 iunie
Moscova susține “inițiativa Cairo” pentru încetarea focului în Libia, a declarat trimisul special al președintelui Federației Ruse pentru Orientul Mijlociu și pentru țările africane, ministrul adjunct de externe, Mikhail Bogdanov .
"Ne așteptam la această inițiativă, știam că este pregătită. Acum, după ce ne-am familiarizat cu conținutul propunerilor președintelui Egiptului, susținem, desigur, orice propuneri care vizează încetarea timpurie a ostilităților în Libia", a spus Bogdanov. Moscova se așteaptă ca părțile ce iau parte la conflictul din Libia să înceteze focul începând cu ora 6 dimineața, pe data de 8 iunie, a declarat reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru Orientul Mijlociu și țările africane, ministrul adjunct de externe, Mihail Bogdanov pentru presa locala.
El a subliniat că toate detaliile propunerilor președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi nu au fost încă studiate „din punctul de vedere al implementării lor practice”. "Prin urmare”, a spus acesta, “este foarte important să existe o reacție pozitivă a partilor libiene cărora le este adresată  această inițiativă si  sperăm că, la Tripoli, atât Guvernul de Acord Național, cât și Consiliul Suprem de Stat vor avea în vedere cu atenție conținutul acestei inițiative și ideea principală a acesteia va fi pusă în aplicare - încetarea focului de la 6 dimineața, pe 8 iunie ", a spus Bogdanov.
Astazi, la Cairo, Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi s-a întâlnit cu comandantul Armatei Naționale Libiene (LNA), mareșalul Khalifa Haftar și cu șeful Camerei Reprezentanților, cu sediul în estul Libiei, Akila Saleh. În urma întâlnirii, al-Sisi a anunțat o nouă inițiativă inter-libiană, care include încetarea focului și condițiile unei reglementări politice a situatiei din statul african, aflat in degringolada, dupa moartea lui Ghadafi.
Potrivit liderului egiptean, inițiativa include reprezentarea egală a celor trei regiuni în consiliul prezidențial, unificarea instituțiilor statului libian și adoptarea unei declarații constituționale. În plus, inițiativa prevede încetarea focului în Libia de la ora 6 dimineata, la data de 8 iunie, solicită respectarea tuturor eforturilor internaționale si, de asemenea, retragerea mercenarilor străini și a grupurilor armate, indifferent de natura si agenda lor.
·       Perioada de tranziție în Libia, potrivit inițiativei, va dura 18 luni
Potrivit lui Bogdanov, partea rusă se așteaptă, de asemenea, ca lucrările să fie lansate pe trei piste: în cadrul comisiei militare mixte „5 + 5”, în sfera economică - pe probleme de antreprenoriat și instituții economice, inclusiv a băncii centrale și, bineînțeles, organizarea pe noile fundații astfel create, a puterii politice, adică constituirea unui nou guvern care să reprezinte eficient vocea poporului libian în cele trei provincii istorice ale acestei țări, fapt care ar asigura unitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a statului. Bogdanov a adăugat că propunerile părții egiptene vor necesita studii și discuții suplimentare, precum și contacte „cu toate părțile libiene cu care Moscova menține contacte”. Ciprian POP
·       Fostul președinte iranian, o figură emblematică, Mahmoud Ahmadinejad intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din 2021, în Iran

Fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, care s-a aflat în fruntea țării în perioada 2005-2013, este gata să candideze din nou la prezidențialele din 2021, potrivit presei de la Teheran.

Pentru a participa la alegeri, candidatura sa trebuie să fie aprobată de Consiliul Gardienilor Constituției, iar  susținătorii fostului președinte intenționează să depună toate eforturile pentru a se aproba candidatura sa, potrivit acelorași surse.

Ahmadinejad a intenționat să participe și la alegerile prezidențiale din 2017. Cu toate acestea, atunci candidatura sa nu a fost aprobată de către Consiliu.

Alegerile prezidențiale din Iran ar trebui să aibă loc în mai-iunie 2021. Actualul șef al Statului, Hassan Rouhani, nu poate participa la campania electorală, deoarece a ocupat funcția pentru al doilea mandat consecutiv. Ciprian Pop

·       Ministrul grec al Apărării, despre ultimele tendințe în relația țării sale cu Turcia vecină

"Comportamentul Turciei a fost destul de agresiv în ultima vreme. Cred că singura cale prin care Grecia poate face față unui astfel de comportament, care, în general, are o pronunțată tendință spre agresiune, este, pe de o parte, să folosească toate armele sale diplomatice, iar pe de altă parte, să asigure o creștere a factorilor de descurajare, adică a forțelor armate ", a spus ministrul grec al apărării într-un interviu acordat mediilor locale.

La o întrebare clarificatoare adresată de un ziarist local, dacă Grecia este pregătită pentru o soluție militară a conflictului, ministrul a răspuns fără echivoc „Așa este!

Demnitarul a mai spus că armata elenă se pregătește pentru orice situație. "Nu dorim acest lucru, dar vrem să clarificăm că vom face tot posibilul pentru a ne proteja drepturile suverane cât mai mult", a subliniat ministrul. 


În urmă cu câteva zile, un ziar guvernamental turc a publicat o cerere de licență pentru explorarea și producerea hidrocarburilor în apropierea insulelor grecești.
Luni, ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a declarat că Turcia încearcă să-și aloce drepturile suverane ale unei alte țări și a numit incidentul o provocare, întrucât este vorba despre platforma continentală a Republicii Elene.

La rândul său, miercuri, Premierul elen Kyriakos Mitsotakis, a trimis o scrisoare către conducerea Uniunii Europene în legătură cu ceea ce Atena numește „provocările turcești”.

Grecia consideră ca încercările Turciei de a delimita zonele maritime în mod ilegal au potențialul de a constitui o escaladare a situației în zonă, aspect care  nu va conduce doar la o criză greco-turcă, ci la o criză europeano-turcă.

Între timp, în urma cu o zi, Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful așa- zisului Guvern de Acord Național din Libia (PNS), Fayez Sarraj, prezent la Ankara, a anunțat că Turcia și PNS-ul libian intenționează să efectueze explorarea și exploatarea câmpurilor de petrol și gaz din Marea Mediterană, afirmație care nu tine cont de suveranitatea unor terțe state din zonă. Ciprian Pop

·       De la 1 iulie, mai multe companii aeriene spaniole vor zbura către Cuba

Urmare a informatiei oficiale referitoare la închiderea frontierelor Cubei până pe 30 iunie, linia aeriana a Spaniei, Iberia, a oferit deja zboruri spre Havana începând cu 1 iulie.

La rândul său, Air Europa, evidențiază pe site-ul său web o declarație în care raportează că „zborurile către si dinspre Cuba sunt anulate în perioada 26 martie - 30 iunie 2020”, insa vor fi reluate de la 1 iulie anul curent.

La rândul său, compania Evelop oferă rezervări catre aeroportul din Havana începând cu 1 iulie, cu oferte pentru zborul direct de la Madrid incepand de la 400 de euro la clasa economică.

În cele din urmă, Plus Ultra și-a anunțat întoarcerea pe ruta Madrid-Havana-Santiago de Cuba, operata cu aeronave Airbus A340-330, de două ori pe săptămână.

La randul sau, Juan Carlos García Granda, ministrul cubanez al turismului, a semnalat pentru mediile locale ca această nouă rută către Santiago de Cuba cu avioanele companiei Plus Ultra ”răspunde solicitărilor făcute de unii operatori de turism locali, zborurile urmand a fi operate in parteneriat cu compania de stat, Cubana, pentru ca un numar cat mai mare de spanioli sa vina in tara caraibiana". Ciprian POP

·       Trump a restricționat intrarea oamenilor de știință chinezi în Statele Unite
Președintele american Donald Trump a restricționat intrarea in tara a oamenilor de știință chinezi, deoarece “ar putea amenința securitatea SUA”, scrie textul hotararii emise de Trump.
Documentul acuză China de o campanie „amplă și bine finanțată” pentru achiziționarea de tehnologii secrete americane și proprietate intelectuală, în special, pentru modernizarea Armatei Populare a Chinei .
„Cetățeni chinezi, care nu sunt imigranți, care solicită intrarea în Statele Unite cu vize F sau J pentru a studia sau a cerceta în Statele Unite și care primesc sau au primit finanțare, drept de muncă sau studiu în numele oricărei instituții din Republica Populara Chineza (R.P.C.) nu vor mai intra în Statele Unite, cu exceptia unor categorii de studenti”.
"R.P.C. este angajata în activități extinse și bine finanțate pentru achiziționarea de tehnologii ale SUA, în special pentru modernizarea și consolidarea potențialului forțelor sale armate. Aceasta este o amenințare pentru viabilitatea economică pe termen lung a țării noastre și pentru securitatea poporului american", a spus Trump.
El a acuzat China că ar folosi pentru aceasta inclusiv studenți și cercetători.
Statele Unite acuză Beijingul că a trimis specialiștii să studieze și să conducă cercetări la universitățile americane, pentru a fura apoi proprietatea intelectuală și tehnologia. Administrația Statelor Unite a anunțat că, doar în anul 2019, peste 50 de persoane au fost taxate în această privință. Ciprian POP·       Rusia reia exporturile de produse petroliere catre Coreea de Nord și livrează, de asemenea, si grâu
 Rusia a reluat exporturile de produse petroliere catre Coreea de Nord după un scurt hiatus din cauza asa-zisei “pandemii”. Agenția de știri Interfax l-a citat miercuri pe Ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, care a facut aceasta precizare. Matsegora a declarat că exporturile ruse catre Coreea de Nord se ridica la 2.000-3.000 tone de produse petroliere pe lună, aproximativ la fel ca nivelurile de anul trecut. De asemenea, agenția rusă de știri a raportat că Moscova intenționează să trimită si grâu în Coreea de Nord pentru a ajuta țara înainte de a începe recoltarea orzului de iarnă în luna iunie. "Acesta este un pas foarte oportun", a spus Matsegora, adăugând că rezervele Coreei de Nord din recolta anterioară sunt deja in scadere din cauza secetei din 2019 și a altor factori. Rusia a trimis deja 25.000 tone de grâu ca ajutor umanitar Coreei de Nord în mai, după ce seceta de anul trecut a afectat producția sa de orez.
Ciprian POP[1] Anselm de Canterbury, Monologion sau despre esența divinității, Biblioteca Apostrof Cluj, 1998.
[2] Anselm din Canterbury, Proslogion, Ediţie bilingvă, traducere din limba latină, Postfaţă şi note de Gheorghe Vlăduţescu, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1997.
[3] Paul Vinginaux, Le metode de Saint Anselm dans la Monologion et le Proslogion, în De Saint Anselme a Luther, pp.111-130.
[4] Cunoașterea lui Dumnezeu prin atributele sale.
[5] Sinteză dogmatică creștiă a Sinodului (conciliului) al  VI-lea Ecumenic din Constantinopol  (680—681).
[6] Sinteză dogmatică creștiă a Sinodului (conciliului)  al III-lea Ecumenic din Efes (431).
[7] Întruparea Logosului divin, în ființa umană a persoanei istorice a lui Iisus Hristos, întălnește eroarea de găndire teologică a nestorianismul care propunea că cele două esențe, cea divină și cea umană sunt despărțite în două personae, una a  omului Iisus Hristos și cealaltă a Logosul divin, resident în omul Iisus Hristos.
[8] Conform cu eroarea de gândire teologică monofizită, persoana istorică a lui Iisus Hristos, are ca singură natură sau fire, natura divină, natura sau firea omenească este absorbită natura sau firea dumnezeiască.
[9] Anselm de Canterbury, De ce s-a făcut Dumnezeu om.
[10] Denumirea este propusă de Immanuel Kant.
[11] Logosul (λόγος) este vaăzut cu toate cele trei viziuni asupra lui: logos prophorikos, logos endiathetos și logos spermaticos.
[12] Anselm, Monologion, op.cit, p.11, (ființa este numita in mod absolut si prim pornind de la substante, iar apoi pornind de la accidente, rezulta ca esenta este in mod propriu si adevarat in substante, iar in acccidente intr-un mod anume si conform lui “ce” prin ratiunea universală.)
[13] Idem, p.11.
[14]  Boethius, Liber de Persona et Duabus Naturis, Ch. 3, o persoana este o substanță individuală cu natură rațională.
[15] Anselm, Monologion, p. 24.
[16] Anselm, Monologion,op.cit.,  pp.28-29.
[17] Ibidem.
[18] Denumire atribuită argumentului său din partea lui J. L. Marion.
[19]Anselm, Monologion,op.cit,  p.16
[20] Ibidem.
[21] Concpție despre Dumnezeu ca fiind o ființă personală absolută, unică și vie, de o altă esență în comparație cu lumea creată și exterioară lumii, cu voință proprie, exterioară naturii, dar un Dumnezeu prezent in lume prin acțiunea sa creatoare.
[22] Anselm, Monologion, op.cit, p. 65
[23] Idem, p.32.
[24] Ibidem, p.56.
[25] Georg Wilhem Fredrich Hegel, Prelegeri de filosofia istoriei, p.268.
[26] Scrisă în 1076. Este prima lucrare filosofică a lui Sf. Anselm. Mai întâi a scris câteva Rugăciuni (Orazioni).
[27] Essentia nu are la Sf. Anselm semnificația (pe care o avea după traducerea latină a Metafizicii lui Avicenna) a essenza ca fiind deosebită de existență sau în loc de acțiune, dar semnificația a che fa essere cum și cum lumina apare ca ceva stralucitor. Essentia, esse et ens acestea sunt precum lux, lucere e lucens (Monol, capitolul 6).
[28] Kant, Scritti precritici, Laterza, Bari 1953, p 114.


[31] «... in persona alicius tacite secum rationando quae nesciat investigantis... » Prosl. Prooemium; Opera I, p. 93
[32] Monol., cap. 1; Opera I, p. 13.
[33]Gheorghe Vladuțescu, O istorie a ideilor filosofice, Editura Științifică, București 1990 p. 9
[34] Cearta universaliilor, p.127


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu