sâmbătă, 18 iulie 2020

România Muncitoare – Nr.288 din IULIE 2020


România Muncitoare – Nr.288 din IULIE 2020
Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.288 din IULIE 2020

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543


Guvernul dezastrului national

De treizeci de ani nu ne-am prea putut lăuda cu guverne care să ne umple de mîndrie. Chiar şi cele mai bune au avut în componenţă tot felul de personaje. Si cele cît de cît bune au fost puţine, 2 sau 3. De o mare parte dintre miniştri nu ne mai amintim, de alţii, foarte puţini ne amintim de bine şi-i regretăm, iar de o grămadă ne amintim pe principiul : AŞA NU!

Din păcate, actualul guvern este cu adevărat al dezastrului naţional, demn de inutilul preşedinte de la Cotroceni, guvernul lui, care are cam aceeaşi valoare. Din păcate trebuie să constatăm că românii sunt masochişti sau securiştii au decis să fure alegerile, altfel nu-mi explic cum se poate ca PNL să mai existe în sondaje. Dar şi cu domnii sociologi nu-mi este ruşine. Toţi după chipul şi asemănarea domnului Dîncu!  Aşa că vasalul lui Merkel s-ar putea alege şi după iarna asta tot cu guvernul dezastrului naţional, să distrugă ţara asta aşa cum, probabil, a primit ordin. Dar să-i luăm pe rînd:
1. Miniştrii despre care nu ştim nimic, nu văd, nu aud, nu vorbesc, adica cei de la cultură, sport, turism, şi probabil încă alţii, pe care nu ştim nici măcar cum îi cheamă.
2. Cei care mai zic cîte ceva, nu neapărat ce trebuie, dar fac act de prezenţă: economie, transporturi, mediu, externe (unde domnul Aurescu e o mare dezamăgire), agricultură. Nu fac nimic, dar mai apar cîteodată...
3. Perlele coroanei: domnul Grindă, aşa a intrat în folclor, cu toate neamurile puse în funcţii, doamna de la educaţie, o catastrofă naţională, care ar trebui să se educe ea prima dată, doamna de la muncă cu nehotărîrile despre plata pensiei, lipsa de măsuri contra firmelor care "intermediază" munca sezonieră şi incidentul cu liftiera şi domnul Vela, cel cu haina de piele, ordonanţe militare (cum oare cînd el e civil ?!), şedinţe la miezul nopţii şi incapacitatea de a lupta cu clanurile de interlopi, că de administraţie nu are habar.
4. Ar mai fi cei pe care ii încadrez la siniştrii : unul e domnul Cîţu, cel cu pădurea şi cu împrumuturile pe care le vom plăti mai dur ca grecii, în timp ce ei se îmbogăţesc, domnul Tătaru, care ar face să se crispeze şi pe un secretar de partid de la Cucuieţii din deal, în timp ce minte fără să clipească şi fără să se gîndească la faptul că va plăti cîndva pentru miile de vieţi distruse ca să apere el o pandemie inexistentă.şi mai ales doamna vice Turcan, femeia care te face s-o regreţi pe Leana Ceauşescu.
5. Să-l adăugam pe primul ministru, caz deja patologic, de care orice ţară din Europa s-ar ruşina. El e tipicul exemplu: dă-i prostului puterea (sau iluzia că o are) şi vezi ce face cu ea. Nouă deja ne cam ajunge. Doar că nu depinde de noi, ci de ezitanţii care răspund la tot felul de sondaje. Şi oricît de solidari ne-am simţi cu cei în suferinţă, dacă mai votează odată partidul care a dat acest partid, chiar nu ar trebui să ni se ni se clintească nici măcar un muşchi văzîndu-i suferind. Pentru că fiecare popor are conducătorii pe care-i merită, iar cei care nu suportăm, nu ne rămîne decît să ne căutăm altă ţară, lucru pe care ar fi trebuit să-l facem mai demult.
Ciprian Pop
Când se depășește măsura

Napoleon Bonaparte spunea cândva că între sublim şi ridicol nu e decît un pas. Guvernanţii noştri şi faimoasa comisie din care nimeni nu ştie exact cine face parte, au făcut câteva salturi. Dacă ai răbdare să-i asculţi o jumătate de oră, constaţi că oamenii care dispun de vieţile noastre nu au idee de nimic, decît să încalce elementare drepturi ale fiecăruia dintre noi. Altfel nu se explică de ce, oameni cu nişte studii mai mult sau mai puţin relevante se prestează la nişte jocuri penibile. Pentru că, dacă ai un pic de inteligenţă, dacă mai citeşti ce zic şi alţii şi dacă te uiţi în jur nu poţi să nu vezi că, din apărătorii sănătăţii populaţiei, "mari salvatori" ai naţiei, aceşti indivizi au devenit jalnici apărători ai unei dictaturi, pe care o susţin cu mai puţine argumente medicale decît ar fi capabil unul care nu a studiat medicina şi cu un tupeu care nu se explică altfel decît prin faptul că ne consideră cretini. Dar să vedem:

1. Nu mai vînturaţi ideea preocupării pentru populaţie. De fapt, vă doare în cot... Aţi încălcat toate drepturile omului fără nicio justificare, pretinzând că e spre binele nostru cînd : a) Nu aţi avut de la bun început decît 3 ideei fixe: statul în casă, spălatul pe mîini şi o distanţare fizică, numită în mod perfid "socială", ceea ce e cu totul altceva. Aţi avut grijă atît de mult de noi, că unii au uitat pînă şi să respire în aerul de afară, ne-aţi adus la un pas de depresie văzând cum ne încălcaţi drepturile, inclusiv la viaţă, pentru că nu v-aţi mai preocupat decît de un virus al cărui efect nu aţi reuşit să-l explicaţi şi ne-aţi făcut să ne simţim ca o jucărie în mîna voastră, o jucărie pe care puteţi să o aruncaţi la gunoi cînd doriţi. Cam ăsta e binele făcut!!!

2. Nici după trei luni nu aţi putut sau nu aţi vrut să emiteţi altceva decît supoziţii. Virusul va reveni la toamnă, numărul de bolnavi va creşte dacă... Numărul de îmbolnăviri creşte cînd vă convine, din manipularea diverselor cifre, numărul de testări, data raportării, vorbiţi de infectaţi, dar nu spuneţi cîţi din aceştia sunt asimptomatici, iar pentru toamnă sigur pregătiţi ceva, doar că s-ar putea să nu mai ţină minciuna. Nu ați explicat nimic despre virus, vorbiţi doar despre vaccin. Nu puteţi spune cum se face că măştile şi alte precauţii, numărul de persoane la orice fel de întrunire, etc trebuie respectate ca să nu fie rău, dar manifestaţiile de protest din America şi alte părţi ale lumii nu au agravat prea mult situația. Sau parangheliile guvernului vostru şi altor aleşi, inclusiv la Bruxelles, unde nu s-a respectat nicio regulă şi nu vi s-a întâmplat nimic. Ne sfidaţi inteligenţa!

3. Aţi "cumpărat" presa şi aţi închis gura oricui era de altă părere. Mă refer la medicii români, iar pe cei străini i-aţi cenzurat. Pentru că şi printre medicii noştri sunt unii care au văzut realitatea şi nu s-au sfiit să o spună, doar că erau puţini. În afară sunt tot mai mulţi, dintre care unii au spus cam despre ce e vorba încă de la sfîrşitul lui martie. Şi nu un slujbaş umil al OMS sau un secretar de stat care turuie ca o moară, ci cadre universitare de la mari universităţi din Europa şi America. Il voi cita doar pe cel mai important, profesorul Montagner, medic laureat Nobel pentru medicină, al cărui interviu a fost blocat de youtube, tocmai pentru că spunea ceea ce vedem azi cei mai mulţi. 1. Virusul este de laborator, scăpat nu se ştie cum din China. 2. Forţa lui a fost amplificată de tehnologia 5 G, ceea ce nu e o poveste cum zicea ilustra noastră presă, pentru că focarele mari au fost exact în locurile unde se aplică aceste tehnologii, adică în zone industriale, Lombardia, Sao Paulo (Brazilia), în Franţa şi SUA, unde e dezvoltare industrială etc. Mai spunea profesorul Montagner că virusul va slăbi pîna la dispariţie , fără să excludă apariţia altora forme de viruşi mai puţin periculoşi.

În consecinţă, mai lăsaţi-o cu virusul care a distrus economia planetei, că oamenii vor muri de foame şi pînă probabil de altfel de boli ţi o să vă sară curînd în cap, fără să-i mai pese de virus. Dacă nu credeţi, continuaţi să ţineţi economia închisă, dându-ne ca soluţie să ne spălăm pe mâini şi veţi vedea. Ciprian Pop

Întrebări fără răspuns

De mai bine de trei luni ni se spun tot felul de poveşti despre "Pandemie" una nedeclarată oficial în România, dar la cîteva întrebări timide, nimeni nu a răspuns de ce ? 

La fel cum nu s-a răspuns nici la întrebări mai insistente referitor la grupul de comandă al domnului Vela. Cîţi sunt, cine sunt, ce pregătire au pentru a vedea în ce calitate dispun de viaţa unei întregi naţiuni fără să-i controleze nimeni (pentru că majoritatea nu îi cunoaşte) şi ce vor păţi în caz că dispoziţiile lor sunt greşite. Mai ales pentru cei decedaţi, nu din cauza complicaţiilor cauzate de virusul covid 19, pentru că virusul în sine se pare că nu omoară, ci a celor cărora li s-a refuzat tratamentul în spitale pentru a le ţine goale în aşteptarea pandemiei, trebuie să răspundă cineva. Şi de aici o altă întrebare: a fost vorba de prostie sau de ticăloșie ? 

Pentru că din prostie ai putea intra la ucidere din culpă, dacă a fost ceva premeditat se schimbă încadrarea. Deşi, cu parchetul nostru cel vaşnic, nu prea cred. Aşa cum nu cred că se va face o comisie de anchetă nici pentru alte lucruri, nu doar referitor la ce s-a petrecut în spitale, ci, de exemplu, cum s-au tăiat pădurile în draci în timpul stării de urgenţă ? Şi pentru astfel de barbarie cine răspunde ?. 

Las că m-aş mulţumi şi să-mi spună cineva cîteva lucruri esenţiale: 

1. Cîţi români din diaspora au intrat îm ţară în aceste luni ?

2. Din mumărul de infectări (greu să le zici îmbolnăviri pentru că nu prea ştii cum stau lucrurile),cîţi au fost asimtomatici, cîţi cu forme uşoare şi cîţi grav şi salvaţi ? Asta ca să vedem cum au stat, de fapt, lucrurile. 

3. Ce tratamente au fost aplicate, cîtor persoane şi cu ce costuri ? Nu de alta, dar doctorul Păunescu de la Timişoara, profesor universitar şi încă vre 3-4 împotriva cărora s-a repezit şi presa să le închidă gura, susţin că tratamentul e apă de ploaie, de aceeaşi eficienţă ca un paracetamol şi că puţine lucruri se pot face pentru bolnavi. Si, mai e ceva, nu a făcut nimeni în aceste luni o comparaţie între virusul 19 şi gripa obişnuită, să vedem şi noi cîţi au avut gripă şi cîţi virus 19 şi dacă de gripă au murit cumva tot atîţia sau mai puţini. Dar nu cred că se va găsi o astfel de situaţie. În înalta-i înţelepciune şi mai ales şiretenie, OMS a "recomandat" statelor să treacă toţi bolnavii decedaţi la covid 19, şi o mulţime de state s-au şi repezit să se execute. Doar că OMS se va spăla pe mîini cînd lucrurile se vor complica şi chiar încep să se complice... 

Din paăcate, chiar dacă întrebările astea au fost puse cu timiditate, nimeni nu a răspuns. Nici la astea, nici la altele... pentru că e mai bine a nu căuta răspunsuri. Doamne fereşte să le găseşti, ar cam sări în aer tot! Şi atunci adio putere discreţionară asupra viueţilor noastre şi medici vedetă !

 4. În fine o ultima întrebare, poate cea mai gravă dintre toate : de ce în toată perioada asta, nu s-au făcut autopsii ? Nu era firesc să vezi ce se întîmplă, cam ce anume putea provoca moartea şi asta cu atît mai mult cu cît este vorba despre un virus despre care nu se ştie nimic. Pentru că nouă nu ni s-a spus, nu ni se spune nici azi şi probabil nici în vitor, nimic altceva despre el decît că e periculos, se răspîndeşte repede, deci trebuie să stăm în casă sau cel puţin la distanţă unii de alţii, să ne spălăm pe mîini şi să purtăm mască. ŞI apropos de măşti. că la mănuşi s-a cam renunţa,. în cît timp se vor bloca albiile rîurilor de la cantitatea celor aruncate pe unde se nimereşte ? Probabil vom vedea foarte curînd. Desigur, nici pentru asta nu va răspunde nimeni. Poate că nu ar fi rău să ne mai uităm şi pe la alţii cum procedează... şi să-i ascultăm şi pe adevăraţii specialişti!  Dar despre asta, curînd...   Ciprian Pop

Cand uitam sa folosim logica
Povestea cu virusul deja s-a cam întins prea mult. Nu mai vizează boala, vizează tendinţa de a impune o dictatură de tip stalinist sau de tip America Latină, cum preferă fiecare. Eu cred că e mai degrabă o combinaţie între cele doua. Din păcate, la noi se ia totul pe nemestecate, fără urmă de logică. Probabil că mulţi nu se prea pot lăuda cu aşa ceva, dar am întîlnit şi la oameni care ar trebui să gândească, acelaşi reflex de.... "ar fi mai bine să se prelungească starea de alertă până scapam de virus..." Atunci veţi muri de foame, speriatilor! Pleacă virusul ăsta, vine altul şi tot aşa! Cei care ştiu asta şi susţin prelungirea stării respective sunt ticăloşi sau interesaţi de putere, lucru ce merge cam... mînă în mînă. Dar să vorbim mai clar.

Avem cel puţin 3 lucruri cunoscute: 

1. Virusul nu a făcut nici pe departe atâtea victime cîte se zicea iniţial (la fel a fost şi cu alte gripe şi mai ales cu Ebola, de care s-a cam uitat), iar cei mai mulţi au avut forme uşoare şi doar cei cu mai multe patologii sau imunitate scăzută au fost în pericol real. 

2. Reiese tot mai clar că masca, mănușile, izolarea, nu au ajutat. În general, au avut mai multe scopuri de sugestie psihică decît de apărare contra virusului. De ce doar mîinile şi nu tot corpul este expus. Cit poate ajuta masca dacă se poartă doar într-un spaţiu închis, unde ai eventual un coleg care a fost deja bolnav şi s-a vindecat ? Nimeni nu explică ! 3. La crearea isteriei un rol imens, cum nu s-a întâmplat până acum, l-a avut media de toate felurile. Dacă adaugă aici că postări care nu convine au fost şterse de pe internet, youtube etc... lucrurile se complică.

Ar mai fi de adăugat că mai mulţi medici din întreaga lume, deşi mult mai puţini decît ar trebui să fie şi trebuie să recunoaştem meritul acelora care au curajul să vorbească împotriva directivelor, au arătat că întreaga isterie sau manipulare are la bază alte interese. Explicaţiile lor, spre deosebire de ai susţinătorilor periculozităţii virusului sunt clare şi pîna acum s-au confirmat. 

În rezumat ar fi: 

a) virusul, unul gripal nu e mai periculos decît o gripă cu excepția unei viteze mai mari de contagiune, deci cu posibilitatea de a fi mai multe persoane deodată în zona de risc. Pentru asta nu e necesar să ţii în casă o ţară întreagă, ci să iei măsuri de protejare a celor cu grad de risc.Profesorul Montagner susține că forţa mai mare cît şi vizea de contagiune a fost amplificată de existenţa folosirii 5G, ceea ce, luînd în considerare locurile unde a avut forţă mai mare, pare să se confirme. 

b) Nu va exista vaccin pentru că avînd tulpini din HIV, nici pentru HIV nu s-a reuşit descoperirea unui vaccin, în schimb acest virus va dispărea de la sine în timp. Şi asta pare a fi tot mai adevărat. A se vedea manifestaţiile de stradă din ultima vreme, cheful din biroul primului ministru de la noi, operaţiunea sparanghelul, faptul că toate ţările normale se deschid spre economie... 

c) Nu doar medicii, dar şi anumite organizaţii încep să cam renunţe la ideea că virusul ar reveni sau că e foarte periculos cum s-a susţinut iniţial. Numai noi o ţinem cu pericolul sau şi mai grav cu necesitatea menţinerii alertei. Pina cînd ? Probabil pînă la alegeri. De ce nu zic oamenii nimic ? Buna întrebare! 

Ca răspuns ar putea fi 
1.Avem încă reflexe din totalitarism, 
2. nu vrem să gândim pe cont propriu comparând diferite păreri, 3 pe cei mai mulţi nu-i duce capul. Fiecare poate alege. Există însă o certitudine, dacă nu vrem să renunțăm la spiritul de turmă şi să gândim cu propriul cap fără să înghiţim pe nemestecate ce se spune la televizor, vom sfârși mai rău decît acum câțiva ani când Băsescu tăia salariile şi, de data asta, chiar nu vom mai putea arăta cu degetul spre un vinovat, altul decît noi înşine. Ciprian Pop


Legea carantinării, o nenorocire juridică

Daca va interesează ce ne așteaptă în România viitorului apropiat, aveți mai jos câteva scurte considerații cu privire la nenoricirea juridică pe care o constitutie legea internării medicale forțate și a carantinarii pentru “risc epidemiologic”, lege votata ieri de camera Derutatilor si care urmeaza sa fie votata azi de Senat, pentru a putea intra in vigoare inainte de 15 iulie, cand expira starea de alerta. 

1. Conform art 3 (definitii), carantina se dispune individual si concret de DSP, cu indicarea posibilitatii contestarii in justitie, dar nu si izolarea, care se face nu numai la domicliu, ci si in unitati sanitare; singurul lucru bun in cadrul definitiei izolarii este ca se vorbeste de consimtamantul persoanei, dar ce consimtamant este acela care se obtine prin amenintarea cu dosar penal pentru raspandirea bolilor? 
In cadrul textului relativ la "definitii", peste tot se vorbeste de “probabilitate” si de “agent pathogen” – nicaieri, insa, nu exista definitii sau trimiteri clare la liste certe de agenti patogeni; in textul legii, la art. 7 alin.5, se vorbeste de o viitoare hotarire de guvern care va face aceasta lista; deocamandata, insa, suntem la mana CNSU si a "specialistilor" din comisia de cenzura strategica.  

Definitia “suspectului de a fi infectat sau contaminat” si definitia “persoanei suspecte” sunt niste adevarate nenorociri juridice anti-constitutionale. 
In primul rand, cum poti considera ca este suspect (=potential vinovat de ceva) un bun? 
Cum poti considera suspecta o persoana sanatoasa, care nu da niciun semn de boala? 
Dar persoana expusa/posibil expusa la “riscul epidemiologic”, cum se identifica? Si cine emite suspiciunea? 
A se observa ca este vorba de o prezumtie de infectare sau de contaminare (suspect = “persoana sau bun considerat expus sau posibil expus”) similara cu o inadmisibila prezumtie de vinovatie. 
Pe baza acesteor "definitii" nu mai avem voie sa fim bonavi sau sa dam semne de boala. Nici bunurile noastre nu mai sunt in siguranta, daca le lasam de izbeliste, la “voia” agentilor patogeni, si nu le lustruim de 5 ori pe zi cu dezinfectant. 
In al doilea rand, cum este posibil sa califici ca suspecta orice persoana care vine dintr-o zona cu risc epidemiologic? Atraga atentia ca, in baza acestei fantastice legi pentru romani, daca circulam liber in tara sau in strainatate, toti, absolut toti suntem suspecti. Cum se poate pune un asemenea stigmat pe fruntea unei intregi populatii? 

2. Conform art. 4, putem fi aglutinati prin simplu ordin al CNSU in grupuri populationale suspecte. 
Daca pentru nimeni altcineva decat pentru mine aceasta formula nu suna a segregare (pe criterii de suspiciune de infectare sau contaminare, pe criterii geografice, pe criterii rasiale sau altele), atunci inseamna ca nu mai inteleg definitia si oroarea sociologica si etica a segregarii. 
Grupurile populationale suspecte de infectare sunt stabilite ce CNSU, prin comandantul actiunii. Nici asta nu racaie memoria nimanui, din perspectiva istorica? 

3. Conform art. 5 alin 5, persoanele carantinate sau izolate la domiciliu vor fi obligate sa suporte costurile internarii medicale fortate consecutive (chiar daca masura initiala este contestata/contestabila). Asdar, degeaba platim contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) - daca suntem bagati in puscaria medicala pentru ca am facut vreo greseala de respiratie/spalare pe maini/purtare a mastii in perioada izolarii sau a carantinarii ori pentru nu le-am zambit cald politistilor care ne vizitau de 4 ori pe zi, ca sa mai stam la taclale si alte alea, suntem buni de plata; iar costul spitalizarii unui asimptomatic este "micut" - cam 10 mii de euro pe excursie. Daca facem 2-3 excursii de acest gen pe an, putem spune ca agoniseala noastra s-a cam dus pe apa Covidului. 
Nota importanta : nu se stabileste nicio durata maxima internarii fortate, a carantinarii sau a izolarii, desi, in mod ironic, despre carantinarea bunurilor (care poate fi urmata si de distrugerea lor) se spune ca nu poate dura mai mult decat carantinarea sau izolarea persoanelor … Asdar, nu e sigur ca veti plati doar 10 mii de euro pentru puscaria medicala - s-ar putea sa fie un o pic mai mult. Poate 50 de mii, ca unii au stat in puscaria medicala nu 10 zile, ci 60. 

4. Desi pare ca este exceptionala, de fapt izolarea si internarea medicala fortata a asimptomaticilor poate fi in continuare o regula, intrucat se poate ajunge, in conditiile art. 7 alin.6, “pe baze stiintifice”, la necesitatea acestor masuri. La ce baze stiintifice si experti virusologi apar zilnic la noi la tv, este clar ca putem sta linistiti, ca a/presimptomatici – nu ne va lua nimeni din pat prea des, poate doar de doua-trei ori pe an… 

5. Va temeati ca in Romania vor ajunge sa se aplice practicile din tarile scandinave de scoatere din familie cu forta a copiilor, pentru ca “este pentru siguranta lor”? 
E, nu e cazul sa va mai temeti, caci temerea voastra s-a transformat in fapt. 
Conform art. 7 alin.7 din proiectul de lege, in caz de aparitie a suspiciunii de infectare/contaminare in familie, autoritatile competente vor lua de indata masurile necesare, adica: internarea fortata, carantinarea sau izolarea parintilor/tutorilor suspecti de a fi infectati si, atentie mare, luarea spre “ocrotire” a copiilor din familie, in vederea plasarii lor in institutiile specializate. Adica la casele de copii (foster house, pentru corporatisti). 
Daca sunteti suspecti sau daca sunteti dati in gat de un vecin ofticos ori de un vrajmas (care sunt incurajati sa va reclame imediat la 112, btw), puteti ramane pe termene indefinite fara contact cu copiii vostri. 
Multumim dlui Ciolacu dar mai ales dnei Birchall (autoarea amendamentului) pentru asta. 
Ciprian Pop

Să fim pregătiți!

OMS a mai trimis o circulară tuturor țărilor membre, prin care slujbele religioase şi Euharistia (pentru țările ortodoxe) sunt enumerate ca fiind printre cele mai periculoase şi contagioase activități umane, alături de mersul la teatru. 
Asta înseamnă că au în intenție să închidă  Bisericile din nou, pentru o foarte lungă perioadă de timp. 
Arafat reiterează sistematic vederile sale cu privire la slujbele religioase. 
Trebuie să fim prezenți în Biserică, cât mai mulți, să ne spovedim şi să ne Împărtăşim cât mai des, acum, căci cine ştie dacă vom mai putea în săptămânile care urmează... 
Dacă reintrăm în stare de urgență sau legea carantinei trece, prima victimă va fi Biserica Ortodoxă. Nu vă îndoiți de asta!


Sarabanda raportărilor cu îmbolnăvirile de Covid-19 Cumva se întâmplă și în România la fel ca în Bulgaria?
Cumva se întâmplă și în România la fel ca în Bulgaria? 
Pentru asta se continuă sarabanda raportărilor cu îmbolnăvirile de Covid-19? 

Scandal mare  pornit de la o înregistrare a unei discuții telefonice private dintre Borisov (premierul Bulgariei) și Mutafciiski (șeful echipei anti - Corona virus - din aceeași țara):

“Premierul: Când vom ajunge să declarăm 300 noi bolnavi de covid, pe zi?

Mutafciiski: Facem tot ce se poate!

Premierul: Hai mai repede, că trebuie să închidem țara, că trebuie să luam banii de la comunitatea europeană!

Mutafciiski: Facem tot posibilul. Am dat și ordin ca oamenii sănătoși să fie declarați infectați cu Corona virus!

Premierul: Și eu am dat ordin ca în media să se discute numai despre asta. Lasă, poporul oricum nu știe nimic și asta este șansa noastră să devenim salavatorii țării noastre și să câștigam din nou alegerile în Septembrie. Nu va opriți să creșteți numărul bolnavilor de covid. Dacă trebuie, dați-le și mai mulți bani. Oricum ieșim in câștig. De unde mai primim noi 700 milioane euro de pomană, dacă nu de la comunitatea europeană, pentru covid?

Mutafciiski: Pai și cu cei care nu cred în virusul ăsta, ce facem?

Premierul: Acuma e democrație, fiecare poate vorbi ce vrea. Noi oricum facem în așa fel, încât să ieșim salvatori!

Mutafciiski: Sa dea Dumnezeu, că acum toată Bulgaria ne scuipă!

Premierul: Lasă că procentul majoritar ne crede pe noi (...)”

---------- Forwarded message ---------
De: Pop Ciprian-Dorel <pop.dorel.ciprian@gmail.com>
Date: mar., 7 jul. 2020 a las 20:29
Subject: Va atentionam că nu cumva săîndrăzniți să treceți Legea Plandemiei sau, în traducere liberă, LegeaDictaturii Sanitare adică Legea Carantinarii și Izolării în pușcăriile medicaleale cetățenilor României! Este ultimul lucru pe care vi-l permitem  să-l faceți, peste barieră asta nu se va maiputea trece!
To: <sorin.bumb@cdep.ro>, <ioan.dirzu@cdep.ro>, <corneliu.olar@cdep.ro>, <florin.roman@cdep.ro>, <florinroman@personal.ro>, <dorel.caprar@cdep.ro>, <eusebiu.pistru@cdep.ro>, <adrian.todor@cdep.ro>, <florin.tripa@cdep.ro>, <glad.varga@cdep.ro>, <cabinet@gladvarga.ro>, <sergiu.vlad@cdep.ro>, <simona.bucuraoprescu@cdep.ro>, <mircea.draghici@cdep.ro>, <nicolae.georgescu@cdep.ro>, <andrei.gerea@cdep.ro>, <ionut.mosteanu@cdep.ro>, <radu.vasilica@cdep.ro>, <raduvasilica@yahoo.com>, <tudorita.lungu@cdep.ro>, <lucianstanciuviziteu@cdep.ro>, <theodora.sotcan@cdep.ro>, <theodora_sotcan@yahoo.com>, <lucian.sova@cdep.ro>, <rozalia.biro@cdep.ro>, <florica.chereches@cdep.ro>, <ioan.cupsa@cdep.ro>, <silviu.dehelean@cdep.ro>, <sorin.roman@cdep.ro>, <enicolicea@cdep.ro>, <catalin.predoiu@cdep.ro>, <cristian.sefer@cdep.ro>, <ai@cdep.ro>, <radu.babus@cdep.ro>, <mirceabanias@cdep.ro>, <cabinetparlamentarpro@gmail.com>, <cristina.dumitrache@cdep.ro>, <iancu.iulian@cdep.ro>, <stelian.ion@cdep.ro>, <avocatcristianion@gmail.com>, <robert.turcescu@cdep.ro>, <marton@cdep.ro>, <dumitru.lupescu@cdep.ro>, <cezar.preda@cdep.ro>, <corneliu.stefan@cdep.ro>, <contact@corneliustefan.ro>, <ion.calin@cdep.ro>, <ion.cupa@cdep.ro>, <eliza.peta@cdep.ro>, <alexandra.presura@cdep.ro>, <adrian.prisnel@cdep.ro>, <florinel.stancu@cdep.ro>, <ionut.stroe@cdep.ro>, <ionutstroe9@yahoo.com>, <alina.tanasescu@cdep.ro>, <victor.dobre@cdep.ro>, <florin.popa@cdep.ro>, <bogdan.rodeanu@cdep.ro>, <lucretia.rosca@cdep.ro>, <elenacristinadinu@gmail.com>, <v.ponta@cdep.ro>, <elvira.sarapatin@cdep.ro>, <dan.vilceanu@cdep.ro>, <kelemenhunor@cdep.ro>, <attila.korodi@cdep.ro>, <office.sebestyen@gmail.com>, <lucian.heius@cdep.ro>, <laurentiu.nistor@cdep.ro>, <mariussurgent@cdep.ro>, <tinel.gheorghe@cdep.ro>, <stefan.musoiu@cdep.ro>, <contact@andrei-pop.eu>, <costel.alexe@cdep.ro>, <vasile.axinte@cdep.ro>, <nbanicioiu@cdep.ro>, <marius.bodea@cdep.ro>, <cosette.chichirau@cdep.ro>, <vasile.citea@cdep.ro>, <camelia.gavrila@cdep.ro>, <silviu.macovei@cdep.ro>, <dumitru.oprea@cdep.ro>, <varujan.vosganian@cdep.ro>, <daniel.gheorghe@cdep.ro>, <cornel.zainea@cdep.ro>, <catalin.zamfira@cdep.ro>, <norbert.apjok@cdep.ro>, <vlad.durus@cdep.ro>, <gheorghe.simon@cdep.ro>, <adrian.todoran@cdep.ro>, <vlad.bontea@cdep.ro>, <virgil.popescu@cdep.ro>, <zsolt.biro@cdep.ro>, <lavinia.cosma@cdep.ro>, <eva.csep@cdep.ro>, <kabinet.csepandrea@rmdsz.ro>, <doru.opriscan@cdep.ro>, <marius.pascan@cdep.ro>, <dinu.socotar@cdep.ro>, <dinusocotar@yahoo.com>, <levente.vass@cdep.ro>, <iulian.bulai@cdep.ro>, <corneliu.cozmanciuc@cdep.ro>, <neculai_iftimie@yahoo.com>, <laurentiu.leoreanu@cdep.ro>, <alexandru.rotaru@cdep.ro>, <dan.ciocan@cdep.ro>, <marius.iancu@cdep.ro>, <nitamihai@cdep.ro>, <sstanescu2008@yahoo.com>, <gigel.stirbu@cdep.ro>, <andreea.cosma@cdep.ro>, <laura.moagher@cdep.ro>, <gratiela.gavrilescu@cdep.ro>, <george.ionescu@cdep.ro>, <andrei.nicolae@cdep.ro>, <rodica.paraschiv@cdep.ro>, <dan.radulescu@cdep.ro>, <rzvn_ursu@yahoo.com>, <ioana.bran@cdep.ro>, <magyar_lorand@yahoo.com>, <lucian.bode@cdep.ro>, <iuliu.nosa@cdep.ro>, <denes.seres@cdep.ro>, <dan.barna@cdep.ro>, <nicolae.neagu@cdep.ro>, <ovidiu.sitterli@cdep.ro>, <constantin.sovaiala@cdep.ro>, <avocat@sovaiala.ro>, <ioan.terea@cdep.ro>, <ioanterea@gmail.com>, <raluca.turcan@cdep.ro>, <ioan.balan@cdep.ro>, <stefan.baisanu@cdep.ro>, <maricela.cobuz@cdep.ro>, <angelica.fadar@cdep.ro>, <bogdan.gheorghiu@cdep.ro>, <cabparlamentar.bogdangheorghiu@gmail.com>, <emanuel.havrici@cdep.ro>, <dumitru.mihalescul@cdep.ro>, <alexandru.radulescu@cdep.ro>, <boboc.valentin@cdep.ro>, <mara.calista@cdep.ro>, <florica.calota@cdep.ro>, <violetaradut.vr@gmail.com>, <cucsamarian@cdep.ro>, <cucsa_marian@yahoo.com>, <catalin.drula@cdep.ro>, <marilen.pirtea@cdep.ro>, <pavel.popescu@cdep.ro>, <alfred.simonis@cdep.ro>, <vasile.gudu@cdep.ro>, <anisoara.radu@cdep.ro>, <lucian.simion@cdep.ro>, <george.siscu@cdep.ro>, <George.siscu@yahoo.com>, <deputatzorleni@gmail.com>, <mihai.botez@cdep.ro>, <daniel.olteanu@cdep.ro>, <adrian.solomon@cdep.ro>, <adrian_solomon@yahoo.com>, <cristian.buican@cdep.ro>, <vasile.cocos@cdep.ro>, <dumitru.lovin@cdep.ro>, <eugenneata@yahoo.com>, <stefan.popa@cdep.ro>, <ovidiu_popa85@yahoo.com>, <nicusor.halici@cdep.ro>, <angel.tilvar@cdep.ro>, <anton.anton@cdep.ro>, <alin.arsu@cdep.ro>, <oana.bizgan@cdep.ro>, <aida.caruceru@cdep.ro>, <mscimpeanu@cdep.ro>, <daniel.constantin@cdep.ro>, <nicusor.dan@cdep.ro>, <matei.dobrovie@cdep.ro>, <damian.florea@cdep.ro>, <oana.florea@cdep.ro>, <mirela.furtuna@cdep.ro>, <petre.manole@cdep.ro>, <carmen.moldovan@cdep.ro>, <sebastian.moise@cdep.ro>, <claudiu.nasui@cdep.ro>, <liviu.plesoianu@cdep.ro>, <gpop@cdep.ro>, <tudor.pop@cdep.ro>, <cristina.pruna@cdep.ro>, <deputat@raetchi.com>, <adriana.saftoiu@cdep.ro>, <cristian.seidler@cdep.ro>, <valeriusteriu@cdep.ro>, <cristina.traila@cdep.ro>, <beatrice.tudor@cdep.ro>, <diana.tusa@cdep.ro>, <mihai.virza@cdep.ro>, <psdsector2@yahoo.com>, <constantin.codreanu@cdep.ro>, <inconstantin@gmail.com>, <contact.bun@gmail.com>, <doru.coliu@cdep.ro>, <daniel.popescu@cdep.ro>, <mihai.voicu@cdep.ro>, <slavoliub.adnagi@cdep.ro>, <petronela.csokany@cdep.ro>, <iulius.firczak@cdep.ro>, <iarco.furic@cdep.ro>, <ovidiu.gant@cdep.ro>, <contact@grosaru.ro>, <stampa@roasit.ro>, <ibram.iusein@cdep.ro>, <victoria.longher@cdep.ro>, <varujan@cdep.ro>, <mariana.popescu@cdep.ro>, <bogdan.stoica@cdep.ro>, <daniel.vasile@cdep.ro>, <silviu.vexler@cdep.ro>, <gabriel.zisopol@cdep.ro>


Mă numesc CIPRIAN -DOREL POP și sunt cetățean român care, pe lângă obligații, are și drepturi care trebuiesc respectate!
Va atentionam că nu cumva să îndrăzniți să treceți Legea Plandemiei sau, în traducere liberă, Legea Dictaturii Sanitare adică Legea Carantinarii și Izolării în pușcăriile medicale ale cetățenilor României! Este ultimul lucru pe care vi-l permitem  să-l faceți, peste barieră asta nu se va mai putea trece!
Această lege ne ia orice cale de a ataca carantinarea sau izolarea forțată, lăsând la aprecierea inițiatorului, Raed Arafat, și implicit, a sistemului criminal aflat la putere, ca pe baza de suspiciuni imprecis definite, oricând, o persoană sănătoasă (testată negativ) sau o persoană asimptomatică (testată pozitiv) să fie luată cu forță de poliția sanitară și internată în spitale sau centre specializate (spitale-lagăr de carton, containere, corturi) fără a avea nici o cale legală de a se apară!
Dreptul de a te apăra în fața unui abuz este stipulat de Constituția României și toate legile organice, ori această Lege a Dictaturii Sanitare, nu îți lasă nici o cale de a o face! Care ne sunt drepturile care trebuie citite în cazul în care suntem arestați de poliția sanitară ca și suspecți de covid sau altă boală infecto-contagioasă (nedefinită în lege)?!
Altfel, această lege criminală lasă la liber sechestrul asupra bunurilor mobile și imobile, încălcându-se toate normele de drept internațional!
În nicio țară din lume nu se fac internări forțate și acte medicale forțate, această lege este o dictatură neomarxistă, o lege copiată din sistemul neocomunist din China!
Apoi, această lege lasă la liber ca o putere străină să decidă în România, în speță organizația criminală OMS condusă de marionetele ocultei mondiale care are pe agenda, printre multe altele, instaurarea statului polițienesc global, reducerea populației planetei și vaccinarea obligatorie!
Dacă veți vota legea plandemiei, veți fi complice la genocid. Știți ce s-a întâmplat la Nurnberg, nu-i așa? Poate acel proces va fi organizat tot de cei cărora le slujiți după se va face “marele reset”.
Nu veți scapă de furia poporului, care va fi pe măsură fărădelegii pe care o instituie această lege criminală. Ganditi-va bine ce veți face la votul în parlament, suntem foarte mulți care ne-am trezit și vedem ceea ce se întâmplă în realitate. Nu va jucați cu viața și libertatea românilor, fiindcă e posibil să fie o groapă în care veți cădea singuri. Sper că veți avea destulă înțelepciune să știți ceea ce faceți și să nu votați că niște oi și berbeci mânate de liderul de partid. Suntem foarte mulți și suntem extrem de furioși, iar dacă trecea această lege-fărădelege, va fi război deschis. Legea ne ia totul și niște oameni cărora le-a fost luat totul nu mai au nimic de pierdut. Și abia atunci se dezlănțuie în ei acea energie de care ar trebui să îi fie frică oricărui politician.
Că să nu mai spun că și dumneavoastră veți putea, dacă nu îi convine guvernului ceva ce ați făcut sau spus, să fiți săltați sub pretextul plandemiei și izolați în “lagărul” covid. Aveți grijă, deci, la proverbul “cine sapă groapă altuia, cade singur în ea'”.
Acest vot este crucial pentru România și ar trebui să fie și pentru dumneavoastră! Nu deveniți complice la genocid, istoria se întoarce împotriva celor care calcă drepturile cetățenilor în picioare!
Fiți înțelepți și nu condamnați România și poporul român la cea mai cumplită dictatură!
Dacă veți trece această lege criminală, veți fi inclusiv acuzați de genocid  uman și economic, alături de Iohannis, Arafat, Orban, Tătaru, Rafila, Cercel, Vela , Băsescu și alte slugi vândute!
Răbdarea poporului român a ajuns la limita, iar ura noastră împotriva întregii clase politice a atins cote alarmante! Cât credeți că veți mai strânge lațul?
Reflectati, deci, la cele ce v-am scris.
Va multumesc pentru atentie,
Ciprian POP
Cu respect /Best regards/mes salutations les plus distinguees/con atentos saludos/보냄/С уважением
Pop Ciprian-Dorel
Bucharest, Romania
Telephone:  
0040/724717293


Oculta Mondiala / Mafia Internationala pregateste noi restrictii si abuzuri sub pretextul mincinos Valul 2 Covid.
Doar o organizatie suprastatala, globala, cu o conducere centralizata foarte organizata ar fi putut sa organizeze aceleasi masuri covid in sute de state de pe tot globul, simultan. Daca nici cu ocazia restrictiilor Covid19 impuse de autoritati LA FEL IN TOT GLOBUL nu se vede ca statele sunt conduse din umbra in baza aceluiasi plan, de aceeasi Oculta Mondiala anticrestina, ce alte dovezi mai vreti, oameni buni?
Se vede de la o posta ca totul a fost facut premeditat, implementat la fel de catre statele lumii (cu minuscule exceptii) care au pus in aplicare un plan venit de sus.
Unde s-au putut face abuzuri si mai mari asupra popoarelor, s-au facut si inca se fac (de exemplu in Romania) dar in rest, totul la fel.
PESTE TOT ACELASI PLAN pus in aplicare:
1. Panicarea populatiei prin mass media si autoritatile statului;
2. Cifre mincinoase cu infectati, decedati covid pe toate ecranele si in toate raportarile oficiale ale statelor;
3. Teste covid false care nu reflecta existenta vreunui virus in corp; totul se justifica pe baza cifrelor false date prin testele covid cu metoda RT-PCR despre care stim ca ies pozitive pe capre si in pulpa fructelor, la cei care si-au facut vaccin antigripal etc; inventatorul metodei RT-PCR a spus sa nu fie folosite teste RT-PCR pt diagnosticare caci nu sunt bune pentru asa ceva; laboratoare din SUA raporteaza 100% pozitivi pe toti cei testati (15 iul 2020);
4. Nicio baza nu poti avea in rezultatele testelor covid RT-PCR si totusi sunt folosite in toate tarile pentru a speria si panica popoarele cu aceste rezultate mincinoase ale testelor RT-PCR (si oamenii chiar cred in cifrele mincinoase de pe ecranele TV si din raportarile “oficiale”;
5. Organizarea unui “comitet adhoc de criza covid” la nivel national care chipurile analizeaza si decide el ceva (pacaleli pentru naivi) – planul e deja facut dinainte, venit de sus – autoritatile statelor doar implementeaza planul si ordinele primite;
6. Falsificarea certificatelor de deces ale mortilor CU SAU FARA test pozitiv de covid ca sa apara ca morti DE covid si sa ridice cifrele oficiale in mod artificial;
7. Intemnitarea oamenilor in propriile case, in spitale sau alte locuri de carantina/izolare;
8. Omorarea bolnavilor reali si batranilor cu probleme de sanatate reale (altele decat covid) prin NEACORDAREA ajutorului spitalicesc in spitalele care acum sunt rezervate strict pentru covid;
9. Impunerea de nenumarate restrictii de circulatie, de intalnire, inchiderea Bisericilor, amenzi si abuzuri asupra popoarelor, saracirea popoarelor si falimentarea firmelor mici ale bastinasilor;
10. Pacaleala cu spitale pline care nu fac fata pacientilor covid – LA TV, dar in realitate spitalele erau goale;
11. Declaratii de completat ca sa ai voie sa circuli, purtarea mastii (se stie si spun si doctori ca 99% dintre mastile purtate sunt complet ineficiente in a te proteja de vreun virus – deci o masura inepta din punct de vedere medical) si SCANAREA CORPULUI (momentan temperatura – alta cretinitate din punct de vedere medical) ca sa ai acces la hrana si servicii (exact ca in apocalipsa) etc etc etc.
Toate acestea s-au facut, la fel, in toata lumea. Niciodata nu se putea face asa ceva simultan fara o conducere din umbra care sa creeze si sa dicteze planul subalternilor (sclavilor de politicieni) de la nivelul statelor.
CE INVATAM de aici, macar acum dupa experienta covid:
1. Exista o Oculta Mondiala suprastatala care dicteaza mersul societatii umane la nivel planetar;
2. Componenta ocultei este necunoscuta miliardelor de locuitori ai planetei (românii au destule carti scrise de patriotii români despre aceasta Oculta Mondiala – doar sa vrea sa citeasca);
3. Planurile Ocultei sunt de subjugare, insclavizare, saracire, exploatare a popoarelor – mai e cineva naiv care crede ca restrictiile covid au vreo legatura cu binele medical al poporului? Mai e cineva care crede ca il bantuie pe la colturi nu stiu ce virus ucigas? Mai e cineva care nu vede cu ce se ocupa Statul asa zis Român in ultimii 30 de ani?
4. Politicienii Statelor lumii sunt sclavi obedienti ai acestei oculte care pun in aplicare planul/ordinele primite de la oculta fara sa carteasca, inclusiv impotriva poporului pe care teoretic ar trebui sa il slujeasca;
5. Statele sunt instrumente folosite de Oculta pentru a subjuga si exploata popoarele mai usor, mai rapid, mai bine organizat;
6. Mass Media este instrument al Ocultei pentru inselarea rapida si eficienta a popoarelor lumii;
7. In ciuda tuturor minciunilor si inselarilor flagrante din ultimii zeci de ani si din timpul fenomenului covid facute de Autoritatile Statului si de Mass Media, popoarele lumii sunt drogate in continuare si au in continuare incredere in autoritati si in mass media. Este ca si cum cineva ti-ar da in fiecare zi cu o bata in cap dar tie iti place si te duci din nou, in fiecare zi, sa-ti mai dea;
8. Unii s-au prins de pacaleala. Cei mai multi nu, pentru ca sunt inca dependenti de bata in cap (Radio, TV, Filme, Stiri – toate oferite prin trusturile si companiile alogenilor anticrestini);
9. Expunerea la inselarea mafiotilor planetari prin Radio, TV, Filme, Stiri, mentine panica si pacaleala in mintea si sufletul omului. Cine e intelept NU SE EXPUNE, NU URMARESTE ACESTE SURSE DE INTOXICARE MENTALA. Restul, raman drogati si inselati la TV.
10. Mase mari de oameni NU au cum sa se opuna sau sa se organizeze cumva impotriva acestor abuzuri ale mafiei globale, intrucat masele de oameni sunt inca mufate la TVul mafiei si la intoxicarea informationala a mafiotilor – deci oamenii nu pricep nimic din realitatea reala. Chiar daca ar iesi milioane de oameni in strada nu vor stii ce e de facut si nici care e sursa problemelor si nici care sunt patriotii autentici ca sa ii urmeze si nici disciplina nu au sa asculte de patriotii autentici daca i-ar recunoaste.
De baza pentru orice minima organizare de vreun fel raman românii crestini ortodocsi, departati de mijloacele de intoxicare ale mafiotilor, care demonstreaza de fiecare data ca ei sunt cei mai informati si inteleg cel mai bine (nu toti si nu complet) realitatea in care ne gasim (o noua demonstratie a acestui lucru a fost protestul din 12 iulie 2020).
Pe 12 iul 2020 a avut loc un protest in Bucuresti impotriva noii legi de subjugare sub pretext covid, pregatita de mafioti pentru a putea subjuga poporul român si mai usor, si mai “legal”, in Valul 2:
Ce s-a facut in timpul Covid Valul 1 si ce se face in prezent si ce se va mai face in Covid Valul 2 din toamna este premeditat si impus de Oculta Mondiala in toate statele lumii pe care le controleaza. Nu exista alta explicatie. Nu se poate face asa ceva la nivel mondial similar si simultan intr-un timp foarte scurt in sute de state fara ca acele state sa fie conduse de aceeasi organizatie centrala. Politicienii sunt doar sclavi obedienti care pun in aplicare ordinele primite de sus.
Despre conducerea centralizata, oculta, din umbra, a statelor lumii stiam deja – ne-au scris si patriotii români despre asta. Insa Fenomenul Covid a aratat lumii intregi, chiar si celor mai “orbi”, ca exista aceasta Oculta Mondiala care controleaza statele lumii.
Sunt unii care inca mai pun botul la pacalelile mafiotilor cu “astea sunt doar TEORII ale conspiratiei”. Eh uite ca, macar acum dupa fenomenul covid, logica bunului simt iti spune ca sunt chiar conspiratii pe bune, nu doar teorii. Iar pentru cine nu are logica bunului simt, sau logica lui e ametita de expunerea la canalele de intoxicare mentala detinute de mafioti (Radio, TV, Filme etc) are la indemana carti scrise de patriotii români despre Oculta Mondiala. Doar sa vrea sa inteleaga realitatea reala, nu cea de la TV.
Telespectatorii – abonatii fideli la intoxicarea mafiotilor, cei care stau sa fie prostiti la Radio, TV, Filmele si Stirile mafiotilor – nu au nicio sansa sa priceapa realitatea in care ne gasim. Singura lor sansa este sa NU SE MAI EXPUNA acestor instrumente de inselare detinute si folosite de mafioti impotriva noastra.
Valul 2 Covid
De la niste criminali de popoare te poti astepta la orice. Totul se intampla inspre o subjugare si mai puternica a popoarelor lumii. Orice e posibil in continuare – Valul 2, Valul 3, Valul 4, Vaccinare fortata, Izolare fortata, Intemnitare fortata, Separarea copiilor de parinti, Separarea batranilor de familie, Cip implantat sau marcat pe frunte sau pe mana pentru a putea circula sau cumpara etc etc etc.
De ce se intampla asta? Dumnezeu ingaduie sa ni se intample asta CA SA NE INDREPTAM VIATA, sa fim mai buni. Fiecare individual, in familia lui si in jurul lui SA SE PUNA IN ORDINE. Daca eram un popor exemplar din punct de vedere moral Dumnezeu probabil n-ar fi ingaduit sa ni se intample si noua asta. Dar lumea este atat de legata de pacate, patimi, vicii, griji lumesti si lucruri materiale incat avea nevoie de un dus rece. Cine s-a imbunatatit dupa dusul rece din Valul 1 Covid, felicitari! Ceilalti, care au revenit la obisnuita lor viata lumeasca, departe de Biserica si Dumnezeu, aproape de diavol, de placerile lumesti si inselarile mafiotilor, vor avea inca o ocazie sa se mai indrepte in Valul 2 Covid
Jos "mâinile" de pe Hidroelectrica!
Jos "mâinile" de pe Hidroelectrica!
Nu vă mai faceți că o aparati și că o ajutați!
Cum să mai aibă contracte de distribuție către populație și firme când toată distribuția energiei electrice aparține companiilor private sau companiilor străine. Dacă te uiți la pachetul de energie vezi că undeva sub 50% este luat de la Hidroelectrica. Nu este nici o problemă, pină aici.
Problema vine , de la producător, la transportator (Transelectrica) și apoi la consumator. Întotdeauna energia electrică făcută în hidrocentrale este mai ieftină. Prețul ajunge cu 25%-50% mai mare la consumator. Cine câștigă? Cine pierde?

De ce nu vă gândiți, domnilor guvernanți, politicieni cum să facem să ajutăm să exportăm energia electrică produsă de Hidroelectrica, să cumpărăm companii de distribuție ( pe zone)? Cine a făcut această împărțire pe zone de distribuție a energiei electrice?
Credeți că firmele actuale vor lăsa să scape o sursă sigură de câștig. De câștig și de lichiditate ridicată.

De ce aruncați vina pe companie și spuneți că nu este in stare să facă rost de un număr de "N" abonați? 
De ce nu ajutați domnilor guvernanți Hidroelectrica să poată vinde ea direct la marii consumatori din România ( companii ca Dacia, OMV, InterAgro, Ford) , ajutând astfel și marile proiecte ale companiilor și așa mai departe.

Păcat că guvernul României Nu înțelege că o firmă de stat ( mai ales în domeniul energiei electrice) poate fi un motor pentru relansarea economiei și o sursă de finanțare pentru alte activități.

Acum când toată lumea economică europeană este in căutarea de soluții pentru relansarea economică și financiară, când statul este cel care ajută, noi luăm la întrebări de ce nu reușesc să facă mulți abonați? Și din cauza aceea a pierdut o licență.

Mare păcat că România prin intermediul oamenilor politici pierde foarte mult, iar acest lucru se v-a resimți in iarna ce urmează.

Hadrian
O palmă pentru România
Prostia se plătește.

România primește o palmă in fiecare zi de la orice organizație sau organism Internațional.
Răspunsul se găsește la partidele politice din România. 

De fiecare dată când intri la guvernare sau in opoziție dai vina pe celălalt partid sau pe cealaltă alianță politică  "că distruge" economia și viața socială a României. 
Tot ei prin același manevre își bat joc de imaginea țării în străinătate. Aruncă vina de la unul la altul atunci când Nu iese ceva bun și când suntem sancționați pentru orice. 
Lipsa "unei singure voci" în domeniul politicii externe, faptul că nu avem o unitate în comportamentul europarlamentarilor români față de România ne face să fie ultimii în multe cazuri și nimeni Nu ia în considerare ce facem pentru România ci doar dacă ajută și țările din care provin.

Toată lumea se pregătește de alegeri. Anul acesta sunt două: locale și parlamentare. Nimănui nu-i pasă ( doar un singur europarlamentar = doamna Crețu) a tot tras și mai trage atenția că în viitorul apropiat transportatorii rutieri români și est europeni vor avea probleme de ordin financiar și administrativ. Transportatorii rutieri vor trebui să revină după 8 săptămâni în România, să stea o perioadă de timp; sfârșitul de săptămână trebuie făcut în hoteluri de șoferi și nu în cabină ( că în prezent). Toate acestea și altele vor încărca factura cu cheltuieli al companiilor de transport rutier. Apoi mai este un pas pină la insolvență și chiar faliment.
De ce tac ceilalți europarlamentari? Oare știu de acest lucru?

Domnilor guvernanți  ajutoarele pentru finanțarea întregii economii românești la valori ce se învârt în jurul sumei de 1,5 miliarde euro pentru diverse domenii de activitate, Nu pot salva decât undeva sub o treime din firme. Unde sunt cele cca 30 miliarde euro primiți de la Uniunea Europeană și care sunt proiectele?
Unde sunt amplasați banii pe care Ministerul Finanțelor îi tot împrumută?

Este foarte greu de înțeles cum după 30 ani nu există nici o autostradă ce leagă România de țările din regiune. Mai mare râsul. După 10 ani de război intern, țările fostei Iugoslavi au legate între ele o autostradă ce leagă Belgradul de Croația, Slovenia de orașul italian Trieste. 

Hadrian
Cui folosește o nouă Bancă?
Ministrul finanțelor din România se gândește să creeze o nouă Bancă: Banca Națională de Dezvoltare.
Înființarea unei noi Bănci cu capital integral de stat, în momentul acesta Nu ar trebui să fie o prioritate. În condițiile în care avem două bănci în care statul este principalul Investitor, ar trebui să ne ocupăm de ele și de o nouă strategie a lor.

Cine și cu ce sumă vom înființa Banca? 
Statul român este unicul acționar. Fondurile, în mare parte, vor veni din bugetul de stat și din împrumuturi luate de la fondurile și organismele internaționale. Nu se vor atrage fonduri de la populație.
În concluzie este o bancă ce v-a ajuta mediul de afaceri.

În momentul de față Coronavirus și inundațiile au paralizat întreaga economie. Cred că autoritățile publice naționale trebuie să facă proiecte pentru a salva societățile comerciale, Acum. Nu peste o lună sau un an. Banii pentru a crea o Bancă ar putea salva societățile comerciale aflate în dificultate .

Hadrian
Nu suntem proști!
Chiar așa am ajuns să ne lăudăm ca niște copii. Am ajuns să facem ciudă la adversarii politici că noi suntem mai buni. Ar trebui să fiți mai responsabili, stimați politicieni români ( nu contează partidul, guvernul sau președintele).

Să anunți că programul tău de ajutorare a IMM-URILOR este cel mai bun (în comparație cu cel al fostului guvern) este o prostie. Tu anunți că ai salvat zeci de firme cu peste 7 miliarde lei ( aproape 1,5 miliarde euro) însă la ultima recesiune câteva zeci de bănci au luat 20 miliarde euro. Uniunea Europeană anunța că trebuie să facem proiecte pentru a primi peste 30 miliarde euro. Între 1,5 miliarde și 30 miliarde este o diferență mare. În ce proiecte primim banii?

România pare că nu găsește soluții pentru a se redresa. Nu vrem să ne atingem de nici o indemnizație specială, de nici un salariu ce depășește imaginația doar pentru că vin alegerile locale și parlamentare, nu seamănă a lucru bun. 

Nu știu cum se vede pentru România viitorul însă noi trăim în Europa și s-ar putea să plătim că uităm acest lucru. Acum în Europa doar Polonia și România sunt oficiali partenerii cei mai de încredere ai Statelor Unite ale Americii, din perspectiva NATO. 
Dacă militar susținem NATO, economic depindem de Uniunea Europeană.
Cum economic Uniunea Europeană pare a face afaceri cu Rusia și China ( SUA , nu), România este la mijloc și pare că nu știe ce să facă. Economic statul român mai deține doar 4% din economia țării, și multe domenii nu sunt strategice, astfel că nu poate face nimic. 
Proprietarul ,decide!

O altă întrebare pentru guvernul României:
Cum se face că foarte mulți oameni de naționalitate română Nu se pot realiza profesional în România, iar în străinătate sunt considerați valori și sunt respectați pentru profesionalismul lor? ( Nu contează domeniul de activitate și nici partidul care guvernează România).

Hadrian
Cum ajutăm economia?
- prin intermediul programului IMM Invest doar 12% din dosarele depuse au fost aprobate. Suma este in valoare de 6,2 miliarde lei ( 1,24 miliarde euro). Este mult, este puțin?

- companiile străine vor beneficia de sprijin financiar din partea statului român. Pentru a câta oară? Cu ce sumă? Acum câțiva ani numai băncile au primit sprijin 20 miliarde euro. 

- din luna aprilie 2020 , Guvernul României pregătește și are soluții pentru relansarea economiei naționale. Este finalul lunii iunie 2020 și nu avem soluții la nivel macro , ci doar pe câteva domenii.

- în timp ce agricultura României are nevoie de forță de muncă și sprijin financiar, în plină pandemie noi exportam forță de muncă.

- nu am reușit să creem in fiecare județ, spitale pentru Covid și spitalele non Covid, astfel încât să putem trata o mare parte din persoanele care au nevoie de ajutor. Din mijlocul lunii martie pină la finalul lunii iunie, nimic.

- conform presei economice anumite companii care nu au nimic în comun cu domeniul medical, câștigă licitații publice în acest domeniu. 

- bizar cum anumite medicamente nu se mai găsesc pe piața românească din luna ianuarie 2020 , motivul principal este prețul ( prea mic).

- după Covid vin inundațiile. Defrișarea și nerealizarea lucrărilor hidrotehnice și a nepăsării lucrurilor aruncate în ape și pe lângă, au făcut dezastre.

- deschiderea hotelurilor și doar a teraselor, nu a restaurantului și a barului, deschiderea firmelor cu  jocuri și pariuri sportive sunt câteva anomali ce arată dezastrul economic în care ne aflăm.

- amînarea cu 6 luni a diferitelor categorii de credite bancare nu vor face decât rău. Trebuia găsite soluții, peste 6 luni poate nu se poate plăti.

- goana după funcție , imagine și să prinzi un loc cald la locale și parlamentare este prioritatea oamenilor politici, acum.

Cam așa arată România și lucrurile ce se întâmplă și ce va urma.

Ce mai putem face? Hadrian

Putem întemeia codul etic al Universității din București pe morala creștină?
Cerasela Georgiana Nitu
Multă vreme atât filosofii cât și exponenții gândirii morale comune au asumat o relație de identitate între religie și morală, însă treptat s-a renunțat la această concepție în favoarea unor vederi seculariste. Totuși nu putem ignora importanța pe care un popor ca cel român o acordă încă dimensiunii spirituale. În mod incontestabil, pentru poporul român în ansamblul său creștinismul reprezintă în continuare ghidul moral cel mai de preț. Tocmai de aceea ne-am putea întreba pe bună dreptate ce loc ar trebui să acordăm în acest context dimensiunii spirituale în spațiul academic, având mai ales în vedere dezideratul primordial al acestuia din urmă de formare a unor caractere morale. Cu alte cuvinte, tema dezbaterii pe care o propun este următoarea: putem întemeia un cod etic - cum este cel al Universitații din Bucuresti - pe morala creștină? Pentru a răspunde la această întrebare,  conssider că este necesară definirea codului etic și identificarea rolului acestuia în mediul academic. Cu toate că în literatura de specialitate nu găsim o definiție unanim împărtășită, putem sublinia nevoia unei proceduri de decizie morală care să ajute agentul moral în judecarea unor cazuri noi. De asemenea, voi analiza modul în care se poate raporta un student la morala creștnă în urma consultării Codului Etic al Universității din București.  Iar în final voi urmări să analizez în ce măsură este morala creștină un bun instrument de decizie morală.
      Cuvinte cheie: cod etic, morală creștină, libertate morală, reconciliere, tensiune.

1.     Codurile etice și rolul acestora în spațiul academic
De-a lungul timpului, filosofii morali au încercat să elaboreze o definiție standard a codului etic pentru a oferi un reper de conduită morală atât în societate, cât și în lumea academică. Astfel, în lucrarea, „Managementul eticii în organizații”[1], Valentin Mureșan consideră că deși codurile etice au apărut cu predilecție în secolul al XX-lea în SUA, existența lor este una mult mai veche[2]. De exemplu, codurile etice sunt prezente atât în cadrul eticilor filosofice străvechi, cât și în cadrul spiritualității religioase (a se vedea chintesența morală a Vechiului Testament, și anume „Decalogul”, sau „Cele 10 porunci”).  Deși există mai multe definiții ale codurilor etice, voi avea în vedere două dintre acestea, pentru a putea evidenția importanța lor în mediul academic. Menționez mai întâi o definiție clasică pe care o prezintă profesorul Valentin Mureșan:un cod etic este o formulare a normelor și a convingerilor unei organizații [cu privire la buna conduită]; el e modalitatea în care supervizorii organizației vor ca întreg personajul să gândească. Aceasta nu înseamnă cenzură. Dimpotrivă, intenția este aceea de a încuraja căile de gândire și patternurile atitudinale care vor duce la comportamentul dorit.”[3] De remarcat că această definiție înglobează partea normativă și ratională a unui cod etic. Mai precis, formularea include în componeța sa regulile și normele pe care oamenii ar trebui să le respecte.
Să vedem acum o a doua definiție. În lucrarea de „The Living Code”[4], Kaptein Muel oferă o formula mai actuală a ceea ce înseamnă un cod etic. El îl definește ca reprezentând „un cod de afaceri care este un document independent, ce a fost dezvoltat pentru și de către o organizație, pentru a ghida conduita actuală și viitoare a managerilor și angajaților săi.[5] Prin această definițe putem sesiza modul în care codul etic este  configurt în special pe criterii de conduită morală.
La rândul său, Codul etic al Universității din București este un cod legislativ, format din legi și articole care au în componența lor principii precum: libertatea academică, profesionalismul, autonomia personală și profesională. Aceste principii pornesc de la etica aristotelică și în special de la etica kantiană, a imperativului categoric și al respectului față de ființa umană. În Codul etic al Univerității din București este expus modul în care studenții și profesorii ar trebui să-și respecte valorile și principiile morale, în ceea ce privește etica și integritatea academică. Un exemplu relevant în acest sens este oferit de Emanuel Socaciu în lucrarea „Etica și integritate academică”[6]. Astfel, E. Socaciu consideră că „libertatea academică nu poate fi invocată pentru a justifica fabricarea sau falsificarea rezultatelor de cercetare; analog, acceptarea diversității de opinii poate avea o condiție limitativă atunci când vine vorba despre opinii intolerante, rasiste etc”[7]. Prin urmare, ceea ce am observat este faptul că în Codul Universității din București nu sunt expuse fragmente de sorginte creștină, nefiind invocate în mod direct religia și credințele religioase. În spațiul academic, codul etic este un ansamblu de „valori, principii și norme morale”[8] care îl ajută pe student să-și însușească anumite resposabilități și să respecte diferite norme pentru a nu fi sancționat. Este foarte important de precizat și faptul că morala Vechiului Testament (numită uneori „Legea talionului”, cu chintesența în „Decalog”) este una negativă, greu de respectat în integralitatea ei, din punct de vedere volitiv, dar și al circumstanțelor vieții. De pildă, în Decalog este folosită negația verbelor „să nu” = לא [lo], care este relativ greu de respectat, deoarece din punctul de vedere teologic, ființa umană este definită ca fiind una coruptibilă. Doar Ființei Divine îi este rezervată incoruptibilitatea absolută. Dar mergând și mai departe în Noul Testament, pe linia cronologică, chintesența Legii este alta, anume afirmația „să iubești”, pe care credinciosul trebuie să o pună în aplicare folosindu-și liberul arbitru (într-un mod asemănător conceptelor lui Anselm de Canterbury), pentru ca Legea să fie considerată autentică. Astfel că, în general, Legea Veche (a Vechiului Testament) a fost denumită „Legea Dreptății”, iar Legea Nouă (a Noului Testament) a fost deumită „Legea Iubirii”. Desigur că Legea Iubirii pare mai tentantă decât Legea Dreptății, însă dacă Legea Iubirii nu este adoptată în unanmitate de indivizii umani din societate, atunci se pot întâlni cazuri de nedreptate socială, când unul iubește și celalat suferă, caz în care nici Legea Dreptății nu mai este respectată. Pe baza acestor constatări morale aș sugera că și un cod etic cum este cel al Universității București ar putea să meargă mai departe, către o profunzime și o sensibilitate ceva mai particulară, specifică întregului patrimoniu de cultură și tradiție a continentului european.
În lucrarea, „Managementul eticii în organizații”, Mureșan consideră că „morala creștină este o teorie etică ce are un caracter dogmatic, de tipul porunicilor, iar dogmatica își are rădăcina în morală, pe când teoriile lui Immanuel Kant, Mill și Hare se bazează pe un principiu a priori ce are în componenta sa un fundament rațional.[9] Astfel, morala creștină are în chinesența sa, iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele, dar menține și Decalogul, ca ghid despre limitele amoralității. Deci caracterul spiritual al moralei creștine este mai profund, chiar și în epoca seculară și scolastic-raționalistă de după „secolul luminilor”. Desigur, faptul că la Immanuel Kant există un apriorism al sentimentelor morale, prin afirmarea existenței Legii morale din om, acest fapt nu face decât să dezvăluie cât de mult structura, substanța ființei umane însăși este conformă cu normele morele, precum dreptatea și iubirea.
Evident, este necesar să precizăm că pentru un ateu integrat în mediul academic morala creștină își are doar o eventuală uitilitate logică și practică, în a realiza o stare constructivă de coeziune socială. Revin așadar la întrebarea: putem implementa morala creștină în codul etic al Universității București? Morala creștină poate fi luată drept model pozitiv în orice domeniu al vieții, aceasta este simpla motivație a intenției implementării ei. De pildă o echipă de lucru într-un domeniu de cercetare științifică nu va putea să ia naștere într-un mod veritabil fără virtutea modestiei, a colaborării altruiste dintre membrii echipei. Experiența a arătat că pe baza unei astfel de relaționări apare un remarcabil respect reciproc, dar și o eficiență sporită, ce se dovedește deosebit de utilă pentru atingerea sopului propus. Dacă se pornește însă de la premisa că acesta ar fi un ideal imposibil de realizat în practică, este logic că nu se va mai ajunge niciodată, din păcate, la simpla sa implementare în practică.
Să privim acum lucrurile dintr-o altă perspectivă. „A nu minți” sau „a nu fura” reprezintă un alt gen de principii, din plin menționate în Vechiul Testament. Ele își au locul binecunoscut în cele zece porunci dumnezeiești. Este de remarcat că sublinierea celor două principii mai sus amintite poate susține o conduită de onestitate academică și mai ales sensul capital al oricărui demers științific, prin cunoașterea și respectarea adevărului. O educație orientată pe baze creștine în sensul respectării celor două legi sau principii își aduce astfel o contribuție consistentă în realizarea integrității și a eticii academice. De fapt, un cod al moralității umane în general și al eticii și integrității academice în special, ar trebui, în opinia mea, să pornească de la paradigmele „a nu minți” și „a nu fura”. Nimeni nu poate avea un parcurs academic autentic și util societății dacă nu urmărește în pofida tuturor tentațiilor ideologice, căutarea adevărului pur și curat, ca fundament al vieții umane virtuoase.
Doresc să conturez acum o anumită diferențiere între abordarea din codul academic și cea din codul moralei creștine. În Codul etic al Universității București se insistă în special pe etica și morala filosofică, dincolo de orice orientare religioasă. Scopul este acela al avizării unei cât mai largi categorii de studenți, în scopul evitării abaterilor deontologice. Dacă în codul etic al Universității accentul este pus pe legea și autoritatea morală, în codul religios accentul este pus pe legea divină și responsabilitatea creștină. Este de înțeles că un cod academic modern nu poate reliefa morala creștină în detrimentul altor religii existente, din respect pentru eventualii membri ai altor confesiuni ce sunt integrați în același cadru educațional. Dacă am face asta i-am putea marginaliza sau chiar exclude pe cei care au o religie diferită. Merită să facem însă un simplu experiment mental și să evaluăm care ar fi efectul utilizării unor precepte creștine, precum iubirea în comuniune. Aș spune că istoria însăși ne demonstrează că în toate comunitățile umane în care valoarea socială fundamentală a fost „Iubirea față de aproapele nostru”, au prevalat pacea și înțelegerea. Atunci când sentimentul religios este însă interpretat într-un mod fanatic, intransigent, apar imediat după aceea dezbinarea și conflictul. Creștinismul este prin excelență o religie a Iubirii și Compasiunii, fapt pentru care, personal, cred că atunci când este cu adevărat înțeles și aplicat, oferă un stabiliment solid pentru pace și colaborare.
De asemenea, este de remarcat că în Codul Etic al Universității din București, este pus accentul și pe latura legislativă, pe principiile discriminării și echității (în fond tot virtuți venite din vechea tradiție creștină a toleranței). Latura relgioasă a fost însă îndepărtată în favoarea moralei filosofice. Conduita morală, conștiința morală și normele morale au ajuns o matrice a formării unui student în mediul academic. Deși există o diferență semnificativă între cele două, atât etica cât și perceptele moralei creștine sunt totuși prezente în Codul etic al Universității București,  deoarece se dorește ca studentul să aibă un comportament moral, responsabil și în concordanță cu mediu academic. În articolul 37 din codul etic se afirmă că  „Universitatea din Bucureşti consideră prezentul Cod de etică mai curând ca pe un instrument de educare a membrilor săi, în sensul prevenirii încălcării normelor eticii universitare, decât ca pe un instrument de constrângere.”[10] Prin urmare, se pune întrebarea: este latura spirituală cumva respinsă de dragul libertății morale e sorginte ateistă? Argumentul principal invocate de obicei pentru a explica de ce morala creștină este omisă este așa-zisul său caracter dogmatic. Morala creștină are, într-adevăr, în componeța sa norme și imperative, dar acestea sunt întotdeauna subordinate „Iubirii de aproape”. În special în Noul Testament se insistă foarte mult pe ideea că iertarea este o cale esențială a mântuirii sufletului.
Dar poate fi morala creștină un instrument de decizie morală? Se poate modifica sau îmbunătăți un cod legislativ, așa cum este cel al Universității din București, ca să adopte o formă mai apropiată de cea a moralei creștine?
Din această perspectivă m-am raportat la modul în care Daniel Nica consideră că morala creștină nu este un instrument de decizie. Morala creștină nu poate fi un instrument de decizie morală deoarece morala creștină este o „etică a adevărului trăit.”[11] În lucrarea, „O etică fără procedură de decizie morală[12] Daniel Nica semnaleză faptul că morala creștină nu deține o procedură de decizie, deoarece ea reprezintă esența inefabilă a relației dintre om și Dumnezeu. Autorul afirmă că morala creștină implică trei presupoziții esențiale, și anume: „este comunitară, nu este o etică a convențiilor și nu este nici o etică a autonomiei”[13]. Daniel Nica aduce o serie de argumente pentru a susține că morala creștină nu poate fi întemeiată pe un cod de procedură. Astfel, morala creștină nu poate fi un cod de procedură deoarece nu are la bază legi și norme, ci este fomată din imperativele canonice. Canoanele sunt imperative și simbol al posibilei relații cu Dumnezeu, nu sunt formate din legi și articole juridice precum în Codul de etică al unei universități laice. Imperativele moralei creștine sunt special menite raportării credincioșilor la relația cu Dumnezeu. Morala creștină nu tratatează normele și imperativele sale de dragul libertății morale, ci totul se rezumă la relația dintre om și Dumnezeu. Prin urmare, autorul consideră că morala creștină și implicit creștinismul sunt lipsite de proceduri de decizie.
Opinie personală
Corelând argumentele expuse deducem așadar că normele și standardele specifice unui cod academic nu pot fi foarte strâns și direct asociate cu morala creștină. Cu toate acestea, apreciez că reperele creștine nu ar trebui tratate superficial deoarece conțin anumite norme și imperative valoroase, ce pot fi în continuare deosebit de utile pentru integritatea mediului academic.


Bibliografie:

1.Codul Etic al Universității din București,
2. Emanuel Socaciu, Constantin Vică, Emilian Mihailov, Toni Gibea, Valentin Mureșan, Mihaela Constantinescu, Etica și integritate academică, Editura Universității din București, 2018.
3.Muel, Kaptein, The Living Code,Greenleaf Publishing, Aizlewood Mil, 2008.
4. Mihai Popa & Liviu Andreescu, Religion, State and Society: Legal provisions, courts, and the status of religious communities: a socio-legal analysis of interreligious relations in Romania, Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group, Published online: 24 Nov 2017.
5.Mureșan, Valentin, Managementul eticii in organizatii, Editura Universitatii din Bucuresti, 2009.
6.Nica, Daniel, O etică fără procedură de decizie: Morala crestină
Rusia a răspuns refuzului Turciei de a recunoaște Crimeea

Politicienii și experții ruși au răspuns promisiunii ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, de a nu recunoaște niciodată reunificarea cu Crimeea. În timpul vizitei Ministrului ucrainean Dmitri Kuleba la Ankara, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Afacerilor Externe turc, acesta din urma a declarat că Ankara susține integritatea teritorială a țării, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată „anexarea ilegală a Crimeei”.Reacțiile din partea Moscovei nu încetează să apară. Un membru al Comitetului Federației pentru Afaceri Internaționale, Serghei Tsekov, a declarat pentru RIA Novosti că peninsula nu trebuie să-și aștepte recunoașterea statutului din partea unor tari terte.

"Nu suntem surprinși de această declarație a ministrului turc de externe", a mai spus parlamentarul. Potrivit acestuia, cel mai important lucru pentru regiune este faptul că a devenit parte integrantă a Rusiei. „Pentru Crimeea, cea mai importantă recunoaștere este recunoașterea și susținerea Rusiei”, a adăugat Tsekov.Senatorul este încrezător că, mai devreme sau mai târziu, comunitatea internațională va fi obligată să recunoască Crimeea ca fiind rusă, întrucât acesta este un fapt istoric care trebuie să fie luat în considerare. La randul sau, Șeful autonomiei regionale național-culturale a Tătarilor Crimeeni, Eyvaz Umerov, a declarat că Cavusoglu se „întrece prea mult pe sine” prin declarațiile sale. "Și chiar dacă poziția actualului guvern de la Ankara este mai categorică, atunci noi, tătarii crimeeni, vom aștepta un guvern turc capabil să evalueze mai adecvat situația internațională. Nu avem unde să ne grăbim, noi suntem acasă (in Crimeea rusa) de multă vreme", a declarat acesta pentru RIA Novosti. Potrivit lui Eyvaz Umerov, refuzul de a recunoaște statutul rusesc al peninsulei ar putea dăuna economiei turcești . „Cred că politicienii turci își amintesc cât de profund depind de fluxul turistic rusesc, de piața rusă a produselor agricole și de energie”, a spus acesta.

Un expert rus în relațiile interetnice, Zaur Smirnov, a menționat că în Turcia există două puncte de vedere asupra peninsulei: cel oficial, care presupune că nu i se recunoaște apartenența la Rusia și cel public, care este este exact opusul. Smirnov a menționat că autoritățile turce nu sunt primele care au făcut declarații categorice despre recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei, în timp ce alți politicieni și persoane publice din țara vorbesc diferit.
"Turcia se afla undeva între nevoia de a fi solidara cu Occidentul și cu Statele Unite cu privire la problema Crimeei și a propriilor sale interese în Crimeea, prin marea sa diaspora de tătari din Crimeea", a spus expertul.
Mevlut Cavusoglu a declarat că țara sa susține integritatea teritorială a Ucrainei , nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată „anexarea ilegală a Crimeei”. Potrivit acestuia, această poziție de principiu nu se va schimba niciodată. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, în cadrul vizitei sale de lucru în Turcia. Crimeea a devenit regiune rusă după un referendum organizat acolo în martie 2014, în care marea majoritate a alegătorilor din Crimeea și Sevastopol au votat în favoarea aderării la Rusia. Autoritățile din Crimeea au organizat un referendum în urma unei lovituri de stat din Ucraina, în februarie 2014. Ucraina consideră în continuare Crimeea ca teritoriul său, dar temporar ocupat. Conducerea rusă a declarat în repetate rânduri că rezidenții Crimeei, în conformitate cu legislația internațională și cu Carta ONU, au votat să se unească cu Rusia. Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin , problema Crimeei este „complet închisă”.
Ciprian Pop
Pentagonul își exprimă îngrijorarea pentru exercițiile militare chineze din Marea Chinei de Sud
Pentagonul este îngrijorat de decizia Chinei de a efectua exerciții militare în Insulele Paracel din Marea Chinei de Sud, în perioada 1 - 5 iulie, potrivit presei americane.
"Zona în care se presupune că au loc exerciții acoperă apele și teritoriul în litigiu. Efectuarea de exerciții militare în regiunea disputată a Mării Chinei de Sud este contraproductivă în raport cu eforturile de reducere a tensiunilor și menținerea stabilității", este opinia Pentagonului de la Washington. În plus, Pentagonul consideră că acest lucru încalcă obligațiile Chinei din cadrul Declarației de acțiune a părților în Marea Chinei de Sud din 2002, care afirmă că părțile nu ar trebui să ia măsuri pentru a agrava disputa sau a contribui la deteriorarea păcii și a stabilității. "Ministerul Apărării va continua să monitorizeze situația, așteptând ca Rebublica Populara Chineza să reducă militarizarea și presiunea asupra vecinilor din Marea Chinei de Sud. Solicităm tuturor părților să exercite restricții și să nu ia măsuri militare care ar putea exacerba contradicțiile din Marea Chinei de Sud", mai semnalează Pentagonul. Timp de zeci de ani, China este în litigiu cu mai multe țări din regiunea Asia-Pacific cu privire la apartenența teritorială a mai multor insule din Marea Chinei de Sud, în vecinătatea cărora au fost descoperite rezerve importante de hidrocarburi. Vorbim, în principal, despre insulele Sisha (Insulele Paracel), insulele Nansha (Spratly) și Huangyan (Reciful Scarborough). Vietnamul, Bruneiul , Malaezia și Filipinele sunt implicate în această dezbatere, într-o măsură sau alta. Situația din regiune este adesea complicată din cauza trecerii navelor de război ale SUA , care, potrivit Ministerului de Externe chinez, încalcă dreptul internațional și subminează suveranitatea și securitatea Chinei. În ciuda protestelor venite în acest sens de la Beijing, oficialii de Washington semnalează că SUA vor naviga oriunde legislația internațională le permite.

Ciprian Pop
Partidul de guvernământ din Japonia s-a opus organizării vizitei Președintelui chinez Xi Jinping la Tokyo
Faptul survine pe fondul Legii privind securitatea națională din Hong Kong.
Partidul Liberal Democrat (PLD), la guvernare în Japoniam s-a opus organizării vizitei de stat a Președintelui chinez Xi Jinping, pe fondul situației care înconjoară legea privind asigurarea securității naționale în Hong Kong.

Partidul intenționează să pregătească o rezoluție și să o prezinte guvernului. PLD își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de arestări în Hong Kong pe fondul adoptării legii. În plus, deputații cer executivului să elaboreze o serie de măsuri pentru protejarea cetățenilor japonezi care locuiesc în Hong Kong.

Guvernul japonez a fost anterior foarte entuziasmat de pregătirea vizitei liderului chinez, care, potrivit premierului Shinzo Abe, trebuia să deschidă un „nou capitol” în relațiile dintre cele două țări. Xi Jinping era așteptat în Japonia în mod provizoriu în aprilie, dar situația legată de coronavirus, din China, a împiedicat sosirea lui. La randul sau, ministrul japonez de externe, Toshimitsu Motegi, a spus în iunie că “este prea devreme să vorbim despre elaborarea unei noi date pentru vizita președintelui R.P.C.”

La 30 iunie, Parlamentul de la Beijing a adoptat o lege privind asigurarea securității naționale în Hong Kong. Aceasta urmărește să prevină crime precum separatismul, terorismul, subminarea puterii de stat și conspirația cu forțele străine și prevede inclusiv pedeapsă capitală. Conform legii, autoritățile centrale de la Beijing vor crea organe speciale de securitate a statului în oraș, care nu vor fi supuse jurisdicției administrației din Hong Kong.

Ciprian POP
Ministerul chinez de externe a numit conflictul de la graniță cu India rezultatul „aventurii” forțelor armate indiene
Potrivit Ministerului de Externe chinez, soldații indieni, la începutul lunii mai "noaptea, sub acoperirea întunericului, au invadat teritoriul Chinei". Așa a descris miercuri purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, esența recentelor confruntări cu țara vecină, India.
„Am lansat, în repetate rânduri, semnale serioase pentru partea indiană pe această problemă,” a spus el în cadrul unui briefing „În urma presiunii diplomatice și militare din China, India a acceptat să-și retragă soldații de pe valea râului Galvan și, în conformitate cu cerințele noastre, a eliminat echipamentul militar indian de acolo”, a spus acesta. “Forțele armate indiene s-au angrenat într-un “joc de noroc” și au încălcat serios acordurile bilaterale, precum și principiile fundamentale ale diplomației. Acest lucru a dus la consecințe grave", a mai adaugat diplomatul.
Zhao Lijian a subliniat că India a încălcat, în mod unilateral, acordurile încheiate între Beijing și New Delhi cu privire la delimitarea zonelor de responsabilitate, prin stabilirea posturilor de gardă pe frontiera comună, devenind astfel vinovatul din acest conflict.
De asemenea, el și-a exprimat speranța că India își va păstra promisiunile și va „lua măsuri reale” pentru a normaliza, în continuare, situația de la granița sino-indiană.
Situația pe teritoriul statului indian Ladakh s-a escaladat după ce au avut loc ciocniri care au implicat aproximativ 250 de soldați chinezi și indieni la începutul lunii mai. Peste 100 de persoane au fost rănite de ambele părți.
În noaptea de 15 spre 16 iunie, în zona râului Galvan, au avut loc noi confruntări sângeroase între militarii indieni și chinezi. Potrivit unor surse ale armatei din India, nu au fost utilizate arme de foc, dar cel puțin 20 de trupe din această țară au fost ucise și alte 76 au fost rănite. Potrivit presei de la New Delhi, aproximativ 45 de trupe chineze au fost ucise și rănite în confruntări.
Datorită Convenției Simla, India a primit o serie de teritorii, inclusiv Principatul Ladakh. Dar, autoritățile chineze nu au recunoscut ca valabilă linia de demarcație stabilita atunci de oficialii britanici care au favorizat partea indiana.
În 1951, Armata Populară de Eliberare a Chinei a intrat în Lhasa, Tibetul a devenit parte a Republicii Populare Chineze, Beijingul nerecunoscand niciun acord de frontieră semnat de fostele autorități tibetane. Inclusiv acordul de pe linia McMagon (după numele unui official britanic), care face referire la Valea Galvan.
Niciuna dintre parti nu a fost pregătită să facă concesii. Drept urmare, în 1962, speța s-a încheiat printr-o ciocnire armată. Beijingul solicită încă mai mulți kilometri pătrați de pe teritoriul statului de frontieră indian Arunachal Pradesh. La rândul său, New Delhi consideră că China „ocupă ilegal”  o zona administrative ce ține de Jammu și Kașmir.
În august anul trecut, New Delhi a decis să schimbe statutul administrativ al statul nordic al Jammu și Kashmir și să creeze acolo două teritorii - Jammu și Kasmir și Ladakh, provocand, în primul rând, o teribil de negativă reacție din partea Pakistanului.

Beijingul a fost, de asemenea, nemulțumit - pentru că a considerat inacceptabilă o încălcare a status quo-ului în această zonă disputată. China a inițiat, apoi, chiar o întâlnire cu privire la situația din Kashmir în Consiliul de Securitate al ONU. Cu toate acestea, India nu intenționează să-și schimbe deciziile - potrivit autorităților indiene, diviziunea Kașmirului va ajuta la normalizarea situației din această regiune turbulentă, “în care lupta împotriva militanților islamici care pledează pentru separarea de India nu se oprește”.
Atât India, cât și China, consideră că cealaltă parte a provocat ciocnirile. India a susținut că forțele chineze au împiedicat patrularea normală de pe linia de control a celor două țări din Ladakh și Sikkim. La rândul său, Beijingul susține că escaladarea tensiunii dintre armata celor două țări a fost cauzată de invazia soldaților indieni pe teritoriul chinez.
Ciprian Pop
Președintele kosovar, Hashim Thachi, acuzat la Haga
Procuratura specială a Curții Internaționale pentru Crimele din Kosovo (SPO), de la Haga, a anunțat astăzi acuzații împotriva președintelui autoproclamatei republici Kosovo, Hashim Thachi, pentru crime de război comise de acesta în perioada 1998-1999, se arată în declarația procurorului.
La 24 aprilie 2020, un procuror special a emis un act de rechizitoriu pentru 10 acuzații împotriva lui Hashim Thachi, Kadri Veseli și alți demnitari kosovari acuzandu-i de o serie de crime împotriva umanității și crime de război, inclusiv dispariția forțată a oamenilor, persecuții și torturi, potrivit Tribunalului de la Haga. Conform rechizitoriului, Tachi, Veseli și alți inculpați „sunt responsabili penal pentru aproape 100 de crime”.
La sfârșitul lunii februarie, procurorul special al instanței internaționale pentru crimele din Kosovo, Jack Smith, și-a anunțat disponibilitatea de a prezenta primele acuzații în cazul suspecților de crime de război din perioada 1998-1999.
În perioada 2018-2019, până la 200 de foști luptători ai "Armatei de Eliberare din Kosovo" au fost chemați să depună mărturie în cazul crimelor de război de la Haga. Printre aceștia se numără un fost comandant și fostul premier Ramush Haradinay , care și-a dat demisia pe 19 iulie 2019 și apoi s-a dus voluntar la Haga, dar a profitat de dreptul său de a nu face declarații, apoi a revenit la Pristina.
În Olanda, Curtea Internațională de Justiție și Parchetul Special pentru Crimele din Kosovo au fost create în 1998-1999, raportând disponibilitatea lor de a lucra abia în iulie 2017. Punctul de plecare al acțiunilor lor a fost raportul reprezentantului special al Consiliului Europei, Dick Marty, din 2010, dedicat crimelor din Kosovo. Printre cele mai grave cazuri se numără traficul de droguri, rapiri, traficul de organe.
În 1999, o confruntare armată între separatiștii albanezi din "Armata de Eliberare din Kosovo" și armata și poliția sârbă a dus la bombardarea Iugoslaviei (la acea vreme formată din Serbia și Muntenegru) de către forțele NATO. La 17 februarie 2008, structurile kosovaro-albaneze din Pristina au declarat unilateral independența față de Serbia. Republica autoproclamată nu este recunoscută de Serbia, Rusia, România, China, Israel, Iran, Spania, Grecia, Cuba și o serie de alte state.
Ciprian Pop
Ministrul Turismului de la Havana: “Cuba este o destinație turistică foarte sigură”
Ministrul cubanez al turismului, Juan Carlos García, a dat asigurări că autoritățile acestei țări lucrează pentru ca insula sa ramana, în continuare, o destinatie foarte sigură.
García a vorbit joi în cadrul celei de-a 65-a reuniuni virtuale a Comisiei regionale a Organizației Mondiale a Turismului (OMT) pentru America. În cursul intervenției sale, au fost evidențiate obstacolele comerciale și financiare ale Statelor Unite împotriva Cubei (blocada), ca o intenție de a împiedica nu numai dezvoltarea turismului, dar care, chiar a acționat pentru a întrerupe participarea insulei la acest eveniment virtual.
El a indicat că "pandemia" Covid-19 a adus cu sine întreruperea a 80 la sută din activitatea turistică a Cubei. În ciuda acestui fapt, infrastructura turistica a țării și-a păstrat, ba chiar onorat cu mandrie angajamentele, primind, de exemplu, nava de croazieră britanică MS Braemar cu 682 de pasageri și 381 de membrii ai echipajului, pentru a facilita întoarcerea lor în Regatul Unit, o operațiune umanitară de amploare în care cei care au participat nu au fost infectați cu niciun virus.
Aceasta reprezintă nivelul ridicat de pregătire a sistemului de sănătate cubanez, care este, de asemenea, disponibil pentru turism.
El a amintit si că, începând de joi, turismul cubanez și-a deschis porțile, într-o primă fază pentru sectorul intern, iar de la 1 iulie pentru străinii care se vor putea bucura de zonele binecunoscute pentru plajele lor (Santa María, Coco, Guillermo, Cruz și Largo del Sur) El a spus că aceste locuri permit protecția atât a clienților, cât și a populației cubaneze, datorită locației lor. Echipele de medici, asistente și epidemiologi vor lucra în aceste regiuni pentru a garanta siguranța călătorilor.
Ministrul a spus că este sigur că turismul își va reveni, adaugand si că acest aspect depinde mult de cooperarea dintre națiuni, scenariu în care Cuba reprezintă o destinație de încredere și sigura la nivel global.
Ciprian POP
[1] Valentin Mureșan, Managementul eticii  în organizații, Editura Universitații din București, 2009.
[2] Ibidem, p. 101
[3]Mureșan, Valentin, Managementul eticii în organizații, p. 101.
[5] Ibidem, 17.
[6] Emanuel Socaciu, Constantin Vică, Emilian Mihailov,Toni Gibea, Valentin Mureșan, Mihaela Constantinescu, Etica și integritate academică, Editura Universității din București, 2018.
[7]Ibidem, p. 13.
[8] Mureșan, Valentin, Managementul eticii în organizații, Editura Universității din București, p. 102
[9] Ibidem, p. 256.
[10] Codul etic al Universității din București, articolul 37.
[12] Ibidem, p. 11.
[13] Daniel Nica, O etică fără procedură de decizie,  https://www.academia.edu/8026375/O_ETIC%C4%82_F%C4%82R%C4%82_PROCEDURI_DE_DECIZIE_MORALA_CRE%C5%9ETIN%C4%82   , link accesat la data de 10.12.2018., p. 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu