duminică, 27 iunie 2021

România Muncitoare – Nr.297 din IUNIE 2021

 

România Muncitoare – Nr.297 din IUNIE  2021Muncă şi unitate, luptă

 

pentru dreptate!

 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia

România Muncitoare – Nr.297 din iunie 2021

 

Colectiv de redacţie:

Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).

Telefon:  0724/717293

E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

Web:  http://asociatiaromaniamuncitoare.blogspot.ro/

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

 

 

 

 

 

 

 

G U V E R N U L    N E P U T I N T E I

 

 

Daca nu erau inundaţiile poate ca guvernul putea sa îşi mai gaseasca scuze pentru nerealizarile din ultimii aproape doi ani. De fiecare data au invocat greaua moştenire sau  puţinul timp avut la dispoziţie pentru a realiza ceva . Acum nu mai au. Nu au putut justifica nici împrumuturile care ne vor îndatora pe decenii fara a ştii ce au facut cu banii, dar au dat vina pe pandemie, nu au putut justifica tunurile date sau pe care se pregatesc sa le dea, nu au cum justifica taierile sau îngheţarile de venituri pentru ca scuza cu "nu sunt bani " e valabila doar pentru incompetenţi. Un guvern competent ar fi trebuit sa se descurce, dar se pare ca incompetenta guvernamentala e boala generala în UE, prea sufocat de PPE, care se vrea partid unic.

 

          Daca mai era nevoie de ceva pentru a dovedi dezastrul, acel ceva a venit, se numeste ploaie. Inundaţiile au venit anunţate, pentru ca se vorbea de ploi şi furtuni şi alte fenomene de ceva vreme. Orce om cu cap ar fi luat cîteva masuri, ca sa nu-l prinda urgia nepregatit, ar fi discutat cu primarii. indiferent de partidul din care fac parte, cu prefecţii şi cu toate autoritaţile care se puteau implica, macar pentru a vedea de ce anume au nevoie pentru a preintimpina dezastrul.. Nu s-a întîmplat! Domnul Cîţu e ocupat cu alegerile din partid, ministrul justiţiei este ocupat cu desfiinţarea sectiei speciale, ca nu avem alte urgenţe, ministrul de interne nu se ştie, ca pe cei care au pus bomba la Arad nu i-au prins... Oricum cred ca guvernul asta nu va sesiza nici daca intra apa în Piaţa Victoriei şi-i ia cu scaune cu tot.

 

Ca inundaţiile au pus degetul  pe rana, dovedind neputinţa, indiferenţa şi lipsa de pregatire a guvernanţilor nu încape îndoiala. nicicînd în ţara nu a fost un haos atît de generalizat. Daca ţara nu e paralizata se datoreaza inerţiei în virtutea caruia acţioneaza administraţia locala. Inca! Pentru ca în curînd resursele locale nu vor mai exista dar pe cei din guvern nu pare sa-i preocupe, cum nu-i preocupa nici mormanele de gunoi din sectorul Clotildei, posibile surse de epidemie cît de curînd. La Cotroceni linişte totala, ca te intrebi daca mai locuieşte cineva acolo ca sa-l întrebam daca îi place guvernul lui. Pina la urma guvernul lui reflecta imaginea preşedintului, adica

imaginea neputinţei.

 

Cartile de joc

 

Cand pui pe masa cartile de joc, ori castigi, ori pierzi, razboiul a fost pus la loc de cinste, indifferent de consecintele pe cvare le-a a vut, dezvoltandu-se treptat, o data cu evolutia societatii, De la confruntarea tipica, miliutara, s-a trecut la o alta componenta a sa, razboiul psihologic, avem chiar un razboii medical/sanitar, a carui tenta este tot de cotropire, unele tari facand din acest lucru un tel de supravietuire.

 

Razboiul se desfasura, normal, conventional, dupa anumite planuri: gasirea unui pretext, actiunea si finalitatea acestuia, care include elementele urgiei, trecand peste toate acumularile materiale si spirituale ale omenirii. Desi ar trebui sa existe sau chiar exista (in sensul ca s-au erijat in ele) organizatii vcare se ocupa cu estomparea acestor terifiante massacre, in decursul istoriei, ele nu au oprit aceasta avalansa de distrugere, ba chiar au asistat passive la desfasurarea lor, nereusind sa protejeze oamenii si nici clima.

 

Aceste aspect negative care nu fac bine nimanui, ar trebui eliminate din mentalitatea conducatoriloe, efectele dezastruoase, planurile de ucidere in masa ale indivizilor, nu sunt repere sanatoase pentru o societaten demna de a fi civilizata.

 

Cu cat se elimina razboiul, cu atat supravietuiesc popoarele, imperiile bazate pe jaf si cotropire nu au rezistat niciodata, selectia naturala a devenit evidenta si in acest sens.

         

Daca in cartile de joc, se afla si razboiul, cu toate atrocitatile sale, noi, oamenii, nu am invatat mare lucru, am fost si suntem mai josnici decat animalele.  Tepus Leordel

 

 

 

T R I S T E   C O N C L U Z I I

 

Exista unii care işi inchipuie ca Romania ar fi o tara cu oameni falnici şi patrioţi, harnici şi ospitalieri, bucurîndu-se de frumuseţile care ne-au fost daruite, nici pe departe. Romania e o tara care mai are puţin pîna va deveni colonie, data pe mîna unor inepti, ca sa poata fi cumparata ieftin cu tot ce a mai ramas în ea. Oamenii falnici care or fi fost dacii nu mai exista, încet incet, de-a lungul secolelor ni s-a diluat esenţa, am obosit cu atîţia migratori care au trecut pe aici, cu Imperiul  Otoman, cu care ne-am luptat secole, capitulind apoi in fata domniilor fanariote, cu toate celelalte imperii care au tot luat cîte ceva, pina ce azi am ajuns la limită. A oboselii şi a tradarii care e pe toate drumurile, doar ca se numeşte deschidere, parteneriat strategic, apartenenţa la o uniune sau alta care mai storc şi ele ce a mai ramas.

 

Ce a urmat dupa 1989, am vazut, o goana dupa îmbogaţire rapida, o pofta de distrugere a tot ce aveam şi puteam pune la punct ca sa ne mearga bine, apoi invidia, ura, superficialitatea. Ca dupa orice schimbare, au navalit mediocritaţile convinse ca nu s-au putut afirma din cauza regimului, nu a propriei neputinte. Povestea cu capra vecinului a cîştigat, azi oamenii se urasc între ei şi, lucru cel mai trist e ca îi urasc pe cei care vor un pic de bine pentru toţi.

 

Cu o pregatire civica, culturala, scolara extrem de slaba, dar îngînfaţi peste masura sunt tinta predilecta a celor care cauta destabilizarea. Şi sunt mulţi, iar noi tot mai adînciţi în resemnarea noastra mioritica, care se va transforma curînd în lene. Statul e în disoluţie, tara e vînduta pe bucaţi. caricaturile guvernamentale ne spun ca sunten in creştere economica în vreme ce romanii se înghesuie la vacante în strainatate. Staţi liniştiţi, guvernul lucreaza pentru dumneavoastra. Curînd veţi fi într-o perpetua vacanta, doar ca fara bani sa plecaţi la mare, la munte sau în strainataţi! Cînd va veţi trezi din vacanta asta veţi fi fericiţi sa mergeţi la sparanghel şi sa lucraţi pe jumatate din banii pe care-i primeaţi altadata şi nici macar pe Dumnezeu nu veţi mai avea cum sa-l rugaţi pentru ca ateii pe care i-aţi adus la putere nu o vor permite. Somn uşor, naţie, pina cînd mai existi!

 

 

 

P L E A C A   M E R K E L!!!

 

Mai avem putin şi scapam de Angela Merkel. Sunt citeva lucruri de aflat. Unde se duce ? O ia şi pe ea “şeful ei”, Putin, cu care nu a pierdut nicio clipa legatura, în vreme ce noua ne spunea sa nu facem afaceri cu Rusia, sau îşi vede de batrîneţe ? Oricum, Uniunea Europeana, şi aşa cam şifonata la venirea ei, e in pragul falimentului şi, sincer, nu cred ca mai dureaza mult dupa eşecul acestui plan de rezilienta facut doar pentru 3- 4 ţari, cele mai bogate.

Nu cred ca exista prea mulţi fraieri ca Romania, dispuşi sa devina colonia oricui, doar ca guvernanţi sa se îmbogaţeasca. Ca ţara, noi am pierdut oricum, iar asta, în primul rind, din cauza nivelului scazut de cultura civica, dar şi al demitaţii unor oameni car, nu au visat altceva decît sa se îmbogaţeasca ei şi grupul lor, fara sa realizeze ca, pe termen lung, asta nu are cum sa dureze. Desigur, în primii zece ani a fost şi vina votanţilor , care veneau de la experienţa cu partidul unic. Nu ca ar fi avut pe cine vota. In primii ani au dat navala tupeiştii, iar cînd lumea a înţeles ca foştii securişti tradatori sunt peste tot, era prea tîrziu.

Prima data au dat în partidele istorice, care mai aveau ceva idee despre democraţie, apoi in tot ce insemna patriotism şi credinţa. Iar noi nu am zis nimic. Pe acest fond, a aparut ideea ca ne trebuie un strain ca prim ministru sau preşedinte. Aşa ca, graţie unei caricaturi liberale de tipul Crin Antonescu, prima oara, un anume primar susţinut de ai doamnei Merkel a fost respins de Basescu pe atunci preşedinte la funcţia de prim ministru, dar, mai tîrziu, domnul Crin a insistat, a rupt coaliţia cu PSD, ca aşa i s-a dictat de la Bruxelles şi, cine ştie, poate şi de la Berlin, pe un pretext pueril, deşi nu a protestat la lucruri mult mai grave şi a pus PNL-ul în mîinile lui Klaus, devenit repede paajul lui Merkel şi, apoi, a plecat din partid şi din ţara. Nimeni nu s-a întrebat cît a costat Romania tradarea lui Crin şi pe ce bani huzureşte el pe unde e? Dupa ce a rasturnat ca prin minute doua milioane de voturi, avansul lui Ponta din primul tur, fara ca acesta sa zica nici pis, doamna Merkel, susţinatoarea de pina atunci a lui Bassescu, ca de, era din PPE, şi-a vazut visul cu ochii, omul ei la Cotroceni! Ce a urmat stim, dezastrul pe toate planurile, iar din al doilea mandat, pe care nu prea intelege nimeni cum l-a obtinut, doar daca votanţii au fost beţi sau drogaţi, a început incalcarea sistematica a Constituţiei  şi a tuturor drepturilor noastre. Lumea nu zice nimic, aşa ca nicio speranţa. Merkel pleaca! Trebuie sa-i uram drum bun şi cale batuta. Nu am idee cine vine in loc şi cu ce ideei. Are, însa, de reparat erorile doamnei Merkel, care sunt multe. Europa a pierdut orice urma de influenţa în Ucraina in favoarea amercanilor. In plus, e pe butuci şi lumea nu va mai sta mult sa-i priveasca. Razboiul biologic e pe cale sa se termine mult mai repede decit se aşteptau, iar Romania va fi obiect de disputa intre americani şi ruşi. Desigur, imbecili noştri vor prefera sa fie colonie americana decit sa-şi pastreze o bruma de independenţa facind un joc diplomatic abil, Dar, cu cine, cu papuşa trasa de sfori numita Bogdan Aurescu ? Pleaca Merkel şi la Bruxelles lasa o pierduta in spaţiu trasa de sfori din toate partile. Cit mai resista UE ? Depinde! Iar, la noi, cît mai rezista Klaus ? Duce mandatul la bun sfărsit sau, avînd în vedere popularitatea lui aflata la genunchiul broastei, noii stapini se vor gîndi sa-l înlocuiasca aruncînd praf în ochi romanilor ? Nu mai e mult pina aflam cum se vor face jocurile!

 

 

 

 

Cum putem salva economia de stat in Romania ?

 

Exista (conform domnului profesor Ille Serbanescu) doar sansa nationalizarii, prin despagubiri si achizitii ale companiilor private.

Acest lucru a fost facut cu acordul guvernului, in anii 1946-1950.

Pentru acest lucru este nevoie de multi bani, de foarte multi bani. 

 

Eu am mai scris ca este nevoie de un Fond de Investitii al Companiilor de stat nationale si locale pentru a putea face fata rigorilor economiei de piata. Ideea Fondului Suveran (probabil deranjeaza numele) nu este rea.

Sa-i spunem Fondul Roman de Dezvoltare. Aici sa fie incluse toate  Companile in care statul este actionar majoritar. Fie de interes național,  fie local. 

Profitul sa fie distribiut:

- 50% ramine la companie,

- 25% la nivelul Fondului,

- 25% la bugeul statului pentru cateva domenii sociale. Hadrian 

 

 

Una o inchidem alta o deschidem

 

Acum cateva zile, primul ministru al Romaniei ne informa ca, pina in anul 2030, se vor lua masurile necesare de inchidere a minelor din subteran. Se vor face reconversi profesionale,etc.

 

Din pacate, in aceiasi perioada, o companie din Turcia a cumparat Compania Nationala de Cupru Moldova Noua iar pe singura mina de Uraniu din Romania (din judetul Suceava) au inchis-o, avand ca argument ca nu  este rentabila.

 

Cred ca Romania poate fi considarata o tara fara stapin.  Spunem ca nu este bun ceva, ca Statul nu poate sa-l administreze si privatizam. Adica, privatul poate administra ceva iar Statul, nu?

 

Asa ceva nu asigura siguranta alimentara, sociala , economica si financiara a Romaniei.  Nici un privat nu va da bani pentru autostrazi, spitale , scoli, teatre si bibloteci publice!

 

Vai de Romania !  Hadrian 

 

 

O lege a PENSILOR

O lege a PENSILOR este necesara in Romania. Ea ar trebui sa ajute nu sa incurce lucrurile. Pentru inceput, trebuie defint si spus clar ce inseamna pensie.

 

Pensia este rezultatul muncii depuse in timpul vieti pina la o anumita varsta, apoi beneficiezi de o suma lunara ca recompensa pentu efortul depus.

 

Trebuie facuta o separare intre pensie si pensie speciala, intre pensie si ajutoare sociale, somaj, burse,etc.

 

Pensiile sunt de doua tipuri: civile si militaire.

1 punct = Pensia minima sa fie atit la civili, cat si la militari egala cu 55% din salariul minim brut pe tara/luna.

O paranteza: ajutorul minim garantat, bursa sociala, somajul minim sa fie 45% din salariul minim brut pe tara/lunar.

 

Pensia este un drept care nu se poate impozita. A fost deja impozitat salariatul.

 

Pensia trebuie adusa la acelasi nivel minim pentru toti, civili si militari. 

 

Pensiile Civile  trebuie reglate prin cresteri in procente celalalte pensi, in functie de valoarea actuala. Aceste pensii ar trebui mentinute in actualul sistem de calcul.

Pentru viitorul sistem de calcul trebuie tinut cont de perioadele lucrate de om. Daca omul a lucrat sub 3 ani, sa aiba un punctaj de 0,40 puncte. Intre 3-10 ani  sa fie 0,75 puncte. Peste 10 ani sa fie 1 punct.

 

Varsta de pensionare sa fie de 63 ani barbatii si 60 ani femeile. 

Asadar, un punct este egal cu durata lucrata. Acum se adauga si :

- pentru cei care au lucrat peste 25 ani un 0,25 puncte in plus,

- pentru cei care au lucrat in conditii grele si conditii periculoase minim 5 ani 0,25 puncte in plus,

- pentru toate persoanele care au implinit varsa de 70 ani sa beneficieze de 0,25 puncte in plus. 

 

Persoanele care nu au lucrat deloc cu forme legale, nu au lucrat deloc in viata lor, cei care au beneficiat de un ajutor social si indeplinesc anii pentru pensionare vor avea drept la o asigurare sociala permanente egala cu 0,30 puncte.

 

Pensiile militare, politie, structure de informatii, marina, aviatie,  

justitie si procuratura trebuie aduse la o pensie minima de 1 punct = 55% din salariul minim brut pe tara/lunar. 

-Apoi, se adauga in functie de arma si grand puncte intre 0,5 si 1.

- Apoi, se adauga vechimea in munca ca si la civili.

- iesirea la pensie se face la 55 ani; exista posibilitatea prelungirii contractului de munca intre 1-5 ani dupa caz si nevoie. 

 

Persoanele cu grand de invaliditate 3 vor putea iesi la pensie mai devreme cu 7 ani.

Persoanele cu grand de invalidité 2 vor primi pe viata pensie cu 0,70 puncte.

Persoanele cu grand de invalide 1 vor primi pe viata pensie cu 1 punct.

 

Astept pareri, sfaturi.  Hadrian 

Ordonanta 114 si G7

Va mai amintiti de Ordonanta de Urgenta  114?

 

Toata lumea a sarit in sus ca este antieconomie, ca este o practica ce ingenuncheaza investitiile,etc.

Nimeni nu a gandit cu sange rece ce inseamna impozit pe profit si ce inseamna impozit pe cifra de afaceri.

 

Azi observam ca Uniunea Europeana si clubul G7, se intalnesc pentru a discuta felul in care marile companii (multinationalele) pot fi impozitate.

 

Eu as fi curios daca Ordonanta se aplica in continuare ce sume de bani ar fi intrat in visteria bugetului national de stat?

Cine a facut proiectul Ordonantei chiar a fost un vizionar sau un expert in domeniul financiar si economic ? Hadrian 

 

Compania de Stat (Nationala)

Compania de Stat(Nationala) este o companie care este administrata de catre directori numiti de organele locale sau nationale, depinde de marimea si rolul ei.

 

Pe mine, acum, ma intereseaza Compania de Stat , cea Nationala. 

 

In ultimii ani, nu conteaza cine si ce culoare politica à avut directorul general, o parte din companiile de stat, nationale au avut de suferit: conducerea companiei a avut salarii si bonusuri nemeritate, adica foarte mari in comparatie cu ceilalti salariati, cheltuieli mari cu protocole si deplasari.

 

O alta neintelegere a mea este cum poti sa spui ça Compania Nationala administrata de stat nu este eficienta ca o companie privata, insa cand ai nevoie apelezi la ea pentru ai lua profitul pe care-l are. Oare cine este director la acea Companie ?

Asadar o Companie Nationala este buna sau nu? Eu zic ca da.  Pe linga taxe si impozite ea mai ofera bugetului national bani, ea poate ajuta la dezvoltarea educationala, profesionala si sociala.

Tot Compania Nationala poate fi infrastructura in domeniul respectiv pentru o tara.

 

Ca sa intelegem mai bine va dau un exemplu din domeniul militar.

 

Compania T este companie nationala ce produce si comercializeaza echipamente si tehnica militara. Ea are un profit anual. Acel profit revine o parte companiei,  o parte Ministerul de ressort.

Ministerul Aparari foloseste banii obtinuti in educatie, stiinta, tehnica si altele. Compania Nationala are un rol foarte important in economia unei tari. 

De aceea trebuie cantarit bine ce inseamna creerea unui Fond National( Suveran). O parte din Profitul obtinut se poate utiliza in multe alte domenii economice si nu numai, iar o parte ramine pentru Investitii companiei.   Hadrian 

 

„Există de 10.000 de ori mai multe coincidențe între creștinism și comunism decât între creștinism și capitalism”

 

Fidel Castro, despre Hristos și despre religie

 

Nu, Fidel n-am fost ateu și gândirea lui politico-filosofică nu a fost incompatibilă cu religia.

 

În 1985 a început un celebru dialog între Fidel Castro și fratele dominican, de origine braziliană, Frei Betto, care va apărea în antologia Fidel y la Religión (Fidel și Religia), „o carte care a avut un impact foarte puternic, deoarece a înlăturat prejudecățile comuniștilor și frica creștinilor , a creat poduri pe două maluri ale aceluiași râu ”, spune chiar preotul brazilian care a luat interviurile.

 

Prima dată când un lider comunist, aflat atunci la putere a vorbit pozitiv despre religie, în fața declarațiilor provocatoare. Fidel Castro oferă în Ceasta prețioasă lucrare, dezvăluiri despre pregătirea sa personală și își discută sincer opiniile despre religie. Rezultatul a fost o reconciliere extraordinară între religie și revoluție. Fidel subliniază: „Există de 10.000 de ori mai multe coincidențe între creștinism și comunism decât între creștinism și capitalism”. Și Frei Betto este de acord că „societățile socialiste care creează condiții de viață mai bune pentru oamenii lor împlinesc inconștient ceea ce noi credincioșii considerăm a fi proiectul istoric al lui Dumnezeu”.

 

Câteva momente ale dialogului dintre Fidel Castro și Frei Betto, în 1985 sunt și vor fi mereu extrem de actuale. Fidel vorbește deschis despre, ceea ce el considera "scrisoarea libertății religiei" în socialismul cubanez, recunoscând că poate contribui și la schimbarea realității, revoluționează o țară, poate răsturna opresiunea și pune în aplicare justiția. Ceea ce îl face pe Frei Betto să afirme: „Ceea ce lipsește episcopilor cubanezi este o teologie care să le permită să înțeleagă socialismul ca pe o etapă esențială pe drumul către Împărăția lui Dumnezeu”.

 

"În Medellín, în 1968, au început multe schimbări în Biserica de pe continentul nostru; Biserica s-a apropiat de săraci ... și obișnuiam să spun că mai mult decât ceea ce a făcut Biserica în opțiunea pentru săraci, prin forța iubirii, săracii au făcut o opțiune pentru Biserică, adică au căutat în Biserică un spațiu pentru a rămâne organizați,  conștienți și activi, pentru a creste duhovnicește ». (Frei Betto)

 

La rândul său, Fidel sugereaza «Chiar exprimați cu o mare frumusețe faptul că săracii au invadat Biserica. Cred că durerea săracilor a invadat Biserica, tragedia nespusă a acelor mase a invadat Biserica. Cred că strigătul durerii a ajuns la Biserică, a ajuns, mai presus de toate, la păstorii care trebuie să fie  mai aproape de turmă, care își auzeau mai îndeaproape strigătele, durerile, suferințele. (Fidel Castro)

 

În aceeași lucrare de referință, fidel spune și că "cine se îndepărtează de cei săraci se îndepărtează de Hristos. Această frază nu este doar o frază foarte celebră, aș spune că este fundamentul întregii teologii a eliberării. În opinia cubanezului, biserica și sinceritatea ei este verificată prin angajamentul său față de cei săraci. Și mai târziu, peste ani, cu referire la cele gândite în acel interviu, fidel avea să spuns": «… Într-adevăr, într-adevăr, am spus o frază pe care o pot reitera și astăzi, cine îl trădează pe sărac, îl trădează pe Hristos ... Am făcut întotdeauna tot posibilul, astfel încât să nu se poată dezvolta niciun sentiment anti-religios în Revoluția cubaneză, ca o chestiune de principiu, din respect pentru credință și pentru că religia și sentimentele religioase și, mai ales Hristos,  sunt realități. " 

 

Ciprian Pop

 

 

 

 

 

Spania a anulat purtarea obligatorie de măștii pe stradă
Măsura care prevedea purtarea obligatorie a măștilor pe stradă a fost în vigoare în țară timp de aproximativ un an

Locuitorii din Spania, de sâmbătă, pot ieși în stradă fără măști.


Conform decretului Cabinetului de Miniștrii, purtarea obligatorie a măștilor de protecție pe stradă este anulată, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 m. Această regulă nu se aplică colegilor de cameră care nu pot menține această distanță. În ciuda relaxării regimului, spaniolii vor trebui în continuare să poarte măști în toate locurile publice închise și, în unele cazuri, la evenimente majore în aer liber. În plus, măștile vor rămâne obligatorii în transportul public. Amenda pentru încălcarea măsurilor poate fi de până la 100 EURO.

În același timp, inițiativa guvernului a provocat controverse în societatea spaniolă. Potrivit unui sondaj de opinie publicat de ziarul 20 Minutos , 46% dintre respondenți susțin ideea de a pune capăt folosirii măștilor pe stradă. În același timp, 42,5% dintre spanioli consideră că această decizie este prematură și consideră că riscul de a contracta coronavirusul este încă ridicat.

Ciprian Pop

 

Locuitorii din 43 de țări ale lumii se confruntă cu foamete pe scară largă

 Aproximativ 41 de milioane de oameni din lume sunt la un pas de foamete. Cel mai mic șoc, creat de o noua blocada sau de calamități naturale, se va transforma într-un adevărat dezastru pentru ei. Experții din cadrul organizației umanitare World Food Program (PAM) avertizează în acest sens, potrivit site-ului web al Centrului de Știri al ONU.

Conform raportului care a fost pregătit de PAM (Programul Națiunilor Unite pentru Alimentatie) și FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură), oamenii din Yemen și Sudanul de Sud sunt deja grav subnutriți. În regiunea etiopiană Tigray, peste 5,5 milioane de oameni sunt grav subnutriți, iar peste 350 de mii de oameni din regiune amintita sunt aproape de foamete pe scara larga.

Situația catastrofală s-a dezvoltat în 43 de țări ale lumii, inclusiv in Afganistan, Venezuela, Haiti, Honduras, Republica Democrată Congo, Etiopia, Yemen, Zimbabwe, Republica Centrafricană, Sudan, Uganda și Sudanul de Sud.

Majoritatea oamenilor subnutriți trăiesc în Africa, dar foamea este în creștere în aproape fiecare regiune a lumii, din Orientul Mijlociu până în America Latină și Caraibe.

Foametea este, de obicei, declarată în zone cu acces umanitar limitat, în zone de conflict care sunt însoțite de deplasări masive ale populației. Schimbările climatice și dificultățile economice cauzate de pandemie determină, de asemenea, creșterea celor înfometați în lume.

Experții notează că în lumea modernă există o creștere a producției de alimente, care este mai mult decât suficientă pentru a hrăni toți locuitorii planetei. Totuși, în același timp, din cauza inegalităților existente, milioane de oameni nu au acces la alimente.

Ciprian Pop

 

În Coreea de Nord, sectorul agricol nu a reușit să atingă obiectivele planului de producție a cerealelor din cauza pagubelor provocate de ciclonii din anul trecut

 

Economia Coreei de Nord s-a îmbunătățit, dar situația alimentară rămâne complicată, potrivit celor declarate de liderul nord-coreean Kim Jong Un  în cadrul unei ședințe plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Coreean.

 

După cum semnalează agenția oficială coreeană de știri (KCNA), producția industrială a crescut cu 25%, dar „sectorul agricol nu a reușit să atingă obiectivele planului de producție a cerealelor din cauza pagubelor provocate de ciclonii din anul trecut ", a spus Șeful Statului. El a cerut, apoi măsuri, pentru reducerea impactului dezastrelor naturale.

 

La rândul său, agenția de știri a Coreei de Sud, Yonhap News, scrie că "Coreea de Nord s-ar putea confrunta cu un deficit de aproximativ 1,3 milioane de tone de alimente până la sfârșitul anului".

 

Cu ocazia sesiunii plenare, Kim a solicitat intensificarea eforturilor pentru a furniza hrană, îmbrăcăminte și adăpost populației. De când a început pandemia, Phenianul a impus controale stricte la frontieră și alte măsuri pentru a preveni răspândirea virusului, cum ar fi restricțiile privind călătoriile externe, tara rămânând deschisă în interior.

 

Ciprian Pop

 

"Sunt pregătit, și pentru dialog, dar și pentru cobfruntare" , spune Șeful Statului nord coreean, Kim Jong Un, cu referire la omologul sau american, Biden

 

 

De la Phenian, Kim Jong Un deschide ușa dialogului cu Biden, dar nu exclude „confruntarea".

 

Kim Jong Un a cerut țării să se pregătească „atât pentru dialog, cât și pentru confruntare” cu Statele Unite, în prima sa aluzie directă la posibile negocieri cu Washingtonul de la sosirea lui Joe Biden la Casa Albă.

 

Cel mai înalt demnitar nord-coreean a trimis acest mesaj în cursul celei de-a treia zile a sesiunii plenare a partidului unic nord-coreean, Partidul Muncitoresc Coreean, care s-a concentrat pe definirea politicii externe a Phenianului și pe abordarea celor mai urgente probleme la nivel intern, în special a chestiunilor legate de agricultură.

 

Kim a subliniat „necesitatea pregătirii atât pentru dialog, cât și pentru confruntare” și a cerut „pregătirea deplină” pentru a doua opțiune în vederea „protejării demnității și intereselor” țării și „asigurarea unui mediu pașnic și sigur”, la intervenția sa făcută joi cu activul de partid.

 

Liderul Suprem recurge la această strategie ca răspuns „la tendințele politice emergente ale noii administrații a Statelor Unite” și după ce Președintele SUA a prezentat liniile de bază ale strategiei sale împotriva Phenianului.

 

Cuvintele lui Kim marchează prima sa mențiune despre posibilele discuții cu Washingtonul de la venirea la putere a lui Biden, al cărui guvern optează pentru o cale intermediară față de cea a administrațiilor americane anterioare și urmărește un dialog pe etape pentru a relansa discuțiile blocate.

 

La sfârșitul lunii trecute, Biden a anunțat că va alege să „se angajeze diplomatic” cu Seoulul, pentru că, spune el, "Phenianul să ia măsuri pragmatice care să reducă tensiunile” și să vizeze scopul final al denuclearizării peninsulei coreene, după întâlnirea de la Washington cu președintele sud-coreean Moon Jae-In.

 

Phenianul, nu a răspuns, cel puțin în mod public, la solicitările pe care Washingtonul le ridica din februarie pentru a relua discuțiile despre denuclearizare.

 

Experții văd în cuvintele lui Kim o continuare a retoricii obișnuite și consecvente a țării menite să-și prezerve suveranitatea și calea aleasă în dialogul cu SUA, combinată cu disponibilitatea de a redeschide canalul diplomatic, lucru pe care Phenianul nu-l arătase de la sosirea noului președinte la Casa Albă.

 

Phenianul a ridicat tonul împotriva Washingtonului și a lansat avertismente directe împotriva lui Biden prin mesaje făcute de alți înalți demnitari, precum și prin efectuarea unui test de rachete, la sfârșitul lunii martie.

 

Alaturi de politica sa externă, sesiunea plenară a partidului s-a concentrat pe abordarea deficitului de produse de bază, cum ar fi alimentele sau medicamentele, pe care țara le-a suferit de luni de zile din cauza impactului sancțiunilor internaționale, a recoltelor slabe și a pandemiei.

 

Kim a abordat evoluția  situației alimentare a populației, subliniind că „devine tensionată” în timpul discursului său din ziua precedentă a sesiunii plenare a partidului.

 

În ajunul sesiunii, liderul a semnat un „ordin special” care vizează îmbunătățirea condițiilor de viață din țară, care a constituit „punctul principal” al întâlnirii cu activul de partid, potrivit agenției de stat nord-coreene de presă, KCNA.

 

KCNA menționează, de asemenea, o rezoluție pentru „realizarea necondiționată a obiectivelor planului de producție a cerealelor, concentrând toate eforturile partidului, armatei și ale întregului popor în agricultură, în acest an”.

 

Kim a promis, de asemenea, că „va furniza copiilor din toată țara produse nutritive precum lactatele și toate vor fi  plătite de stat”, potrivit presei de la Phenian.

 

Sesiunea plenară este una dintre rarele ocazii în care Phenianul face lumină asupra priorităților sale politice, dar și economico-sociale și reprezintă, printre altele, și un examen politic pentru activul de partid.

 

Ciprian Pop

 

70% dintre americani cred că autoritățile SUA știu mai multe despre OZN-uri decât spun

Cel mai adesea, acest punct de vedere este susținut de americani cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, scrie The Hill

Aproximativ 70% dintre rezidenții SUA consideră că guvernul SUA are mai multe informații despre obiectele zburătoare neidentificate (OZN-uri) și despre fenomenele aeriene neidentificate decât le prezintă publicului în prezent. Ziarul Hill scrie despre acest lucru vineri, citând date dintr-un sondaj realizat de acesta în colaborare cu Harris Research Service.

După cum notează ziarul, cel mai adesea, acest punct de vedere aparține americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani - 75% dintre respondenții de această vârstă, mai rar - americani cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani - 64%.

Sondajul a fost realizat în perioada 17-18 iunie în rândul a 942 de respondenți. Marja de eroare este de aproximativ 3,19 procente.

Vineri, autoritățile SUA, într-un raport către Congres, au declarat că serviciile de informații din țară nu sunt încă în măsură să explice cu exactitate natura originii obiectelor zburătoare neidentificate pe care armata SUA le-a văzut anterior. Documentul se bazează pe date privind 144 de incidente care au avut loc între noiembrie 2004 și martie 2021. Inteligența poate vorbi cu încredere despre natura numai a unuia dintre ei - obiectul observat sa dovedit a fi un balon mare. „[Natura] restului rămâne neclară”, se spune în raport.

După cum a menționat Reuters, un oficial american de rang înalt, ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea originii extraterestre a obiectelor observate, a răspuns că autoritățile SUA nu au date care să indice acest lucru. „Evaluarea oricărui tip de căutare a vieții extraterestre nu este sarcina grupului de lucru. <...> Nu asta ne-a fost încredințat să facem. <...> Din cele 144 de rapoarte cu care ne ocupăm aici, nu există dovezi clare asupra unei explicații extraterestre pentru acestea (aceste fenomene), dar vom merge acolo unde ne duc datele ", a spus el.

Autorii raportului cred că există mai multe tipuri de fenomene aeriene neidentificate.Explicațiile potențiale ale Washingtonului împart fenomenele în cinci categorii: bruiaj, fenomene atmosferice naturale, evoluții secrete americane, si „sisteme produse si întreținute de adversari străini”. Informațiile americane propun să clasifice toate „celelalte” opțiuni potențiale în a cincea categorie.

 

Observări de OZN-uri în SUA

 

Anterior, fostul președinte american Barack Obama, într-un interviu acordat companiei de televiziune CBS, a confirmat că autoritățile americane au fotografii cu fenomene aeriene, a căror natură, potrivit acestuia, este încă neclară. La sfârșitul anului 2017, a devenit cunoscut faptul că Pentagonul operase anterior un program clasificat pentru colectarea și analiza datelor privind „amenințările aerospațiale anormale”. În 2007-2012, 22 de milioane de dolari au fost alocați pentru acesta. În etapa inițială, structura de informații al Departamentului Apărării al SUA era responsabilă pentru program.

După ce informațiile despre existența programului au ajuns în presă, departamentul militar american a lansat o serie de videoclipuri care au surprins contactele piloților militari americani cu presupuse OZN-uri. La rândul său, personalul Congresului SUA a declarat că implementarea programului nu a adus date senzaționale.

Ciprian Pop

 

 

Frumusețile Coreei. 1. Muntele Myohyang

 

Masivul muntos Myohyang, care a fost renumit din cele mai vechi timpuri ca unul dintre cele opt locuri pitorești legendare ale Coreei de Nord, cuprinde o vastă zonă a județelor Hyangsan și Kujang din provincia Phyongan de nord, județul Nyongwon din provincia Phyongan de sud și Huichon din provincia Jagang.

 

Toponimia locului "Myohyang", provine de la aspectul magnific și de la parfumul pădurilor de pin și cu rododendron ale muntelui.

 

Unul dintre cele mai frumoase peisaje se găsește în zona Hyangsan, unde există lanțuri de vârfuri și stânci în forme misterioase, cu pârâul Myohyang între ele, frumoasele râpe Sangwondong, Manphokdong, Chonthaedong și Chilsongdong și numeroase cascade.

 

Vârfuri ciudate și impunătoare, stânci enorme, văi adânci, stânci abrupte, păduri dense, mireasmă minunată de flori, pârâuri care susură și păsări ciripitoare, toate la un loc, fac din acest ținut un obiectiv însemnat al Coreei de Nord.

 

Multe rămășițe și relicve istorice, cum ar fi clădirile antice și temple budiste, unde s-au lucrat primele materiale tipografice sunt păstrate pe munte, arătând istoria și cultura  națiunii coreene, înțelepciunea și talentul creativ original al acestui popor din Orientul Îndepărtat.

 

În 2009, UNESCO a desemnat Muntele Myohyang drept o rezervație mondială a biosferei, cu referire la semnificația sa culturală, precum și stâncile spectaculoase care oferă habitat pentru 30 de specii de plante endemice, 16 specii de plante amenințate la nivel global și 12 specii de animale pe cale de dispariție.

 

Vârful Piro, cel mai înalt punct are 1,909 m fata de nivelul marii . Există, de asemenea, multe trasee pitorești de drumeții prin zona montană Myohyang.

 

Mt. Myohyang este situat la 150 km spre nord-est de la Phenian, durează aproximativ 3 ore pentru a ajunge acolo.

 

 

Obiective de vizitat:

 

Expoziție prieteniei internaționale

 

La Mt. Myohyang există centrul internațional de expoziții de prietenie, supranumit cea mai mare casă de comori din lume. Acest muzeul unic în felul său a fost construit în 1978 în stil tradițional coreean, se întinde pe aproximativ 70.000 de metri pătrați. Numărul de camere și amploarea construcției sunt destul de impresionante. Deschise la 26 august 1978, clădirile în stiluri tradiționale par a fi clădiri din lemn cu ferestre, deși nu s-a folosit lemn și nu s-au prevăzut ferestre.

 

Sunt expuse cadourile primite de liderii nord-coreeni de-a lungul anilor. O clădire stochează cadourile oferite lui Kim Il-Sung, în timp ce una mai mică păstrează cele oferite fiului său Kim Jong Il. Cadourile provin de la diverse organizații, State, lideri mondiali, instituții și persoane fizice atât pentru Kim Il Sung, cât și pentru Kim Jong Il în scop diplomatic.

 

Templul Pohyon este unul dintre cele cinci temple celebre din Coreea. Construit acum aproape 1.000 de ani în 1042, acest templu budist reconstruit în 1441 și 1765 este bine cunoscut în toată țara. Inițial avea 24 de clădiri și pagode. A fost ars în războiul coreean și mai târziu a fost restaurat.

 

Templul Pohyon este format din Sala Taeung, Pavilionul Manse, Templul Suchung, Casa Haejang, Poarta Jogye, Poarta Haethal, Poarta Chonwang și pastreaza 80.000 de blocuri de lemn care conțin colecția completă de Scripturi budiste. Este împărțit în 2 secțiuni și constă din scripturile din prima parte și din imagini, obiecte de artizanat și piese de artă plastică în a doua parte.

 

Tot aici se află și Pagoda Sokka - Pagoda octogonală cu 13 etaje construită la sfârșitul dinastiei Koryo. Pagoda are o înălțime de 8,58 m.

 

Hotelul în formă de piramidă "Hyangsan", situat în mijlocul frumosului peisaj montan, de-a lungul râului Myohyang, este un alt loc drăguț și principala unitate de cazare.

 

Sistemul carstic de la Ryongmun este o rețea de peșteri și intrări subterane formate acum 480 de milioane de ani de eroziunea calcarului. Peștera principală este formată din două grote mari și aproximativ 30 de ramuri și 15 sectoare pitorești. Temperatura sa medie este 11 grade Celsius și umiditatea medie foarte pare, circa  80 la sută.

 

Există o legendă legată de peșteră. Coreenii spun ca fost odată un dragon care trăia pe Mt. Myohyang și care călătorea frecvent prin sălbăticie.În timp ce călătorea dintr-un loc și s-a rătăcit. Grăbindu-se, pentru a se adăposti de intemperii, el ar fi nimerit in caverna Ryongmun ("caverna dragonului",  în limba coreeană), și apoi , după furtună s-a îndreptat spre Kaechon, zona Ryongdung în prezent, dar revenea adeseori aici.

 

În episoadele următoare, vă propun descrierea unor trasee turistice și elemente care țin de civilizația "Țării dimineților liniștite", Coreea de Nord. Va urma.

 

Ciprian Pop

Redactor și ghid de turism, cunoscător al Coreei de Nord

 

Curiozități legate de solstițiul de vară

 

Dacă sunteți iubitori de soare, de lumină și gata să vă bucurați de vară, acest lucru vă interesează: pe 20 iunie, la 21:32, a sosit solstițiul de vară. Iată câteva curiozități legate de această zi:

 

Solstițiul de vară are legătură cu anumite poziții pe orbita Pământului în jurul Soarelui. Deoarece orbitele sunt eliptice, există puncte în care este mai departe sau mai aproape de Soare.

 

Când Soarele se află într-unul dintre acele puncte mai îndepărtate de Pământ se pare că Soarele ar fi în același loc fără să schimbe poziția, de parcă s-ar opri, de unde și numele de solstițiu, care înseamnă „Soarele s-a oprit”.

 

Vara nu vine pentru toată lumea

Solstițiul de vară va avea loc numai în emisfera nordică; adică în regiunea planetei dintre Ecuator și Polul Nord.

 

Cea mai lungă zi a anului

Una dintre curiozitățile solstițiului de vară este că este cea mai lungă zi a anului și noaptea este mai scurtă.

 

La solstițiu, soarele este vizibil pe cer pentru o perioadă mai lungă.

 

Vara nu vine în aceeași zi

Sosirea solstițiului de vară poate avea loc între 20 și 23 iunie, în funcție de apropierea unui an bisect.

 

Solstițiul din timpurile străvechi

 

Solstițiul de vară a fost observat de popoarele planetei și sărbătorit că atare, deoarece are legătură cu mișcarea Soarelui. În culturi precum cele pre-hispanice, "steaua regelui", cum era numit soarele, era strâns legată de ciclurile agricole .

 

Cu la fel de mare importanță era privit solstițiul și de către daci sau celți.

 

Incașii sărbătoreau  solstițiul de vară cu o ceremonie, numită Inti Raymi, care a inclus diverse sacrificii și ofrande alimentare. În Guatemala, au fost găsite și rămășițele unui observator al unui oraș mayaș, în care clădirile au fost proiectate astfel încât să se alinieze perfect cu soarele în timpul solstițiilor.

 

În Grecia antică, solstițiul comemora Epoca de Aur a Kronos-ului, o zi în care toți cetățenii trebuiau să lucreze în mod egal, iar cea mai scurtă noapte a anului era sărbătorită pe Muntele Olimp, o dată cu  răsăritul soarelui.

 

Cu aceasta ocazie are loc un spectacol unic la ruinele mayașe din Chichén Itzá (Mexic).

 

Cel mai faimos este însă monumentul Stonehenge (Regatul Unit), unde mii de oameni se adună în timpul solstițiilor într-un festival de muzică și dans care sărbătorește schimbarea anotimpului. 

 

Elfii, zânele și tot felul de ființe magice îmbogățesc  folclorul unor zone precum Irlanda sau Scoția, unde se sărbătoresc o multitudine de festivaluri păgâne pentru a comemora solstițiul.

 

 Tot în Mexic, în  orașul mayaș Chichen Itzá, din peninsula Yucatan, se afla principalul monument unde se sărbătorește solstițiul. Pe această piramidă  are loc un eveniment spectaculos: în timpul răsăritului, soarele scaldă doar una dintre părțile sale, în timp ce cealaltă rămâne cufundată în întuneric.

 

În China, în cea mai lungă zi a anului, sunt sărbătorite  femeile, cărora li se oferă parfumuri colorate. În unele orașe, chinezii au obiceiul sa mănânce astăzi tăiței tradiționali, pentru a atrage norocul.

 

În Suedia se organizează dansuri tradiționale și sărbători gastronomive cu ocazia solstițiului.

 

Energia verii

 

Energia maximă posibilă care poate fi primită de la Soare apare atunci când el  se află chiar deasupra capului și aceasta se produce numai la solstițiul de vară și nu în echinocțiul de primăvară, așa cum se crede.

 

Ciprian Pop

 

 

Ambasadorul rus Antonov s-a întors în Statele Unite
Diplomatul a petrecut aproximativ trei luni la Moscova

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoly Antonov, a sosit duminică în Statele Unite, după aproximativ trei luni de chemare in Centrala MAE, la Moscova. Avionul avandu-l la bord a aterizat pe aeroportul John F. Kennedy din New York. Ambasadorul a sosit cu un zbor regulat al companiei Aeroflot la 11:50 dimineața.

După aterizarea avionului, Antonov a fost întâmpinat de diplomați ruși si s-au deplasat cu autoturismele catre Ambasada de la Washington, relatează un corespondent TASS de la fața locului.

Relațiile ruso-americane s-au stricat după un interviu de mare profil în care Președintele SUA Joe Biden a spus că "conducerea rusă va trebui să „plătească prețul” pentru încercările atribuite Moscovei de a interveni în alegerile americane". În plus, șeful Casei Albe a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin un „ucigaș”.

După aceea, Antonov a fost invitat "pentru consultări" la Moscova, unde era din 21 martie. Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a plecat pentru consultări la Washington pe 22 aprilie.

Miercuri a avut loc la Geneva un summit ruso-american. Inițiativa de a-l organiza a venit de la Washington. În urma întâlnirii, Putin și Biden au convenit asupra întoarcerii ambasadorilor. În plus, au discutat despre starea și perspectivele pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale, probleme de stabilitate strategică, precum și probleme de pe agenda internațională, inclusiv interacțiunea în lupta împotriva pandemiei coronavirusului și soluționarea conflictelor regionale.

Ciprian Pop

 

Țară fără niciun fel de restricții legate de coronavirus: Albania este deschisă!

Străinii care, incepand cu luna iunie călătoresc spre Albania, se așteaptă ca toate condițiile intrare sa fie relaxate (vize, vaccinări, teste PCR nu sunt necesare).

 

În „zona verde”


"Nu avem absolut nici o restricție", subliniază directorul unei companii de turism și ghid în Albania. "Oaspeții din toată Europa nu au nevoie de teste, vaccinuri sau vize pentru a intra. Hotelurile și restaurantele sunt pe deplin operaționale, plajele sunt accesibile. De la 1 iunie, regimul de mască a fost anulat, inclusiv în incinte închise, muzee, expozițiile sunt deschise, festivaluri pot fi organizate".

De îndată ce a fost anunțată aceasta situatie, cererea pentru Albania a crescut brusc. Potrivit oficialilor din domeniul turismului de la Tirana, au existat apeluri atât de la turiști individuali, cât și de la agenții din toata Europa.

 

Țara buncărelor si a vulturilor

 
Buncărele sunt o moștenire a trecutului comunist, există aproximativ 700.000 de fortificații de beton. Și nu sunt distruse, acest lucru este interzis". Numele real al Albaniei este Shkiperia," țara vulturilor. Potrivit legendei, albanezii sunt descendenții lor. Și această pasăre este înfățișată pe stema.

Două mări și multe stațiuni


În același timp, Albania mai are două mări și mai multe stațiuni distincte. Cele sudice - Saranda și Ksamil (Seychelles-ul albanez) - sunt situate pe coasta ionică, nu departe de insula greacă Corfu. Apele Mării Adriatice și Ionice se intalnesc pe Riviera Albaneză, la Vlora. Unul dintre cele mai vechi orașe din țară, nu departe de Capitala Tirana, este stațiunea Durres, renumit pentru o istorie unică și o natură frumoasă, cu multe păduri de pini.

Albania, spun turistii, este mai atractivă decât alte destinatii balcanice în ceea ce privește raportul preț - calitate.

Deși Albania este o țară săracă cu un trecut dificil, experții confirmă că baza hotelieră este bine dezvoltată, iar prețurile sunt de câteva ori mai mici decât cele ale vecinilor săi: Croația, Muntenegru sau Grecia. Reprezentanții agențiilor de turism care locuiesc în Albania precizează că, în ultimul deceniu și jumătate, țara s-a schimbat foarte mult, acolo sunt construite în mod activ drumuri și hoteluri bune. Albanezii sunt foarte ospitalieri. Nu veți găsi sistemul obișnuit all-inclusive, dar nu este necesar, deoarece mâncarea din restaurante este delicioasă și prețurile sunt mici.

Albania își poate ocupa nișa, mai ales în condiții de frontiere încă închise, mai ales, devenind o destinație ieftină si frumoasă.

Ciprian Pop

 

Statele Unite au amenințat China cu izolare dacă refuză să afle motivele apariției COVID-19
 Un nou tip de pandemie de coronavirus care se răspândește din China

Asistentul președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că "China va fi izolată dacă nu va lăsa pe teritoriul său experți internaționali care încearcă să afle în ce circumstanțe a început să se răspândească noul coronavirus", relatează presa internațională, citand oficialul de la Washington.

„Acesta este un element cheie în eforturile noastre de a prezenta Chinei o alegere dificilă: fie o vor aborda în mod responsabil și vor lăsa anchetatorii să poată continua munca lor și să afle de unde au venit toate acestea, fie se vor confrunta cu izolare de comunitatea internațională. "- a declarat reprezentantul administrației americane.

Anterior, Institutul Național de Sănătate din SUA  raporta  că există dovezi că primele cazuri de infecție cu coronavirus din țara asiatică datează din decembrie 2019.

La sfârșitul anului 2019, în China a fost raportat un focar al unei boli cauzate de un nou tip de coronavirus. Ea a fost înregistrată în orașul Wuhan, situat în provincia Hubei. Pe 11 martie, OMS a anunțat pandemia COVID-19 în lume. Pe 29 martie, China a  anunțat  sfârșitul epidemiei de coronavirus.

Ciprian Pop

 

Venezuela denunță faptul că SUA încearcă să-și însușească petrolul acestei țări

 

Ministrul de externe al țării,  Jorge Arreaza, a participat la Forumul Diplomatic din Antalya, care se desfășoară în aceste zile în Turcia.

 

Ministrul venezuelean de externe, Jorge Arreaza, a reiterat sâmbătă că, odată cu impunerea unor măsuri coercitive unilaterale, administrația Statelor Unite  încearcă să supună poporul venezuelean și să își asume controlul asupra petrolului și gazului acestui stat din America Latină.

 

"Nu contează cine este în fruntea guvernului SUA. Ei schimbă tactica, dar nu și strategiile. De ce s-a întâmplat invazia Irakului, Libiei, Siriei, lovitura de stat din Bolivia?" A spus Ministrul Afacerilor Externe al Caracasului.

 

Șeful diplomației venezuelene a vorbit la Forumul Diplomatic din Antalya, care se desfășoară cu scopul de a discuta crizele cu care se confruntă lumea și oportunitățile care există pentru a face lumea mai bună.

 

În același timp, Șeful Statului venezuelean, Maduro face apel la investitorii americani: "Venezuela va deveni țara tuturor oportunităților", spune el.

 

Președintele venezuelean a abordat posibilitatea de a ajunge la acorduri cu Washingtonul pentru a ușura sancțiunile economice și a deschide ușa investițiilor străine.

 

Președintele venezuelean, Nicolás Maduro, a cerut investitorilor americani să desfășoare afaceri în țara sud-americană, afirmând că „Venezuela va deveni țara tuturor oportunităților”.

 

Maduro a abordat situația economică a țării  întrebat de ziariștii locali  în acest sens, vineri.

 

Din acest motiv, în dialog cu Bloomberg, el a discutat despre posibilitatea de a ajunge la acorduri cu Washingtonul pentru a ușura sancțiunile economice și a deschide ușa investitorilor străini.

 

"Venezuela va deveni țara tuturor oportunităților", a spus el și, din același motiv, a subliniat că "invită investitorii americani, nu rămâneți în urmă, veniți, vă așteptăm ".

 

Cu toate acestea, el a recunoscut că așteaptă un semnal din partea guvernului Joe Biden pentru a negocia. "Nu a existat niciun semnal. Nici unul", a spus el cu emfază.

 

Ciprian Pop

 

Principala realizare a summitului Putin-Biden

 

Acordul președinților Federației Ruse și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, de a reafirma inacceptabilitatea unui război nuclear, în care nu pot fi câștigători, este cea mai importantă realizare a summitului, a declarat fostul deputat, președinte al Consiliului public rus pentru cooperare internațională și diplomație publică, Serghei Ordzhonikidze.


Discuțiile dintre președinții Federației Ruse și Statele Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, au avut loc miercuri la Geneva, întâlnirea a durat aproape 5 ore, inclusiv cu o pauză. Drept urmare, liderii au adoptat o declarație comună în care semnalează că Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă aderarea la principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și ca acesta nu ar trebui niciodată dezlănțuit. Același principiu a fost fixat de liderii URSS și ai Statelor Unite la o întâlnire de la Geneva din 1985.


"Aceasta este cea mai importantă realizare a summitului. Este o realizare remarcabilă că, în realitățile de astăzi, am ajuns la un acord din partea statelor cu o astfel de formulă, în ciuda diferențelor geopolitice. Toate celelalte probleme în relație, legate de comerț și așa mai departe, pot fi rezolvate, dar acest lucru se poate face numai în condiții de pace. În condiții de pace, sunt posibile negocieri cu privire la toate celelalte chestiuni ", a spus Ordzhonikidze pentru RIA Novosti.

Potrivit lui Ordzhonikidze, aceasta este problema principală în relațiile Rusiei cu Statele Unite ale Americii și este important ca tocmai această problemă să fie convenită de ambii președinți.

Rusia și Statele Unite vor începe consultări privind stabilitatea strategică


"A existat o situație strategică diferită - atunci armata noastră de jumătate de milion era în RDG. Desigur, din punctul de vedere al realităților geopolitice, situația este diferită acum și în 1985, dar în același timp, este important ca aceste două țări au capacitatea de a se distruge atât una pe cealaltă, cât și întreaga lume și depinde de ele ca relația sa nu alunece într-o conflagrație globală. Acum este la fel de relevantă aceasta abordare ca în 1985. Această problemă este mai importantă decât toate alte probleme ", crede expertul.

În 1985, a avut loc la Geneva prima întâlnire a liderilor Statelor Unite și URSS, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Rezultatele au fost înregistrate într-o declarație comună, în care se spunea că „un război nuclear este inacceptabil, nu poate exista niciun câștigător în el, părțile nu vor depune eforturi pentru superioritatea militară”.


Ciprian Pop

 

Puii de câine se nasc gata să interacționeze cu oamenii, potrivit unui recent studiu

   

Cățelușii sunt gata să comunice cu oamenii la scurt timp după naștere, spune Emily Bray, care în prezent întreprinde studii de etologie canină în cadrul doctoratului său la Centrul pentru Cunoaștere Canină de la Școala de Antropologie a Universității din Arizona.

 

 

„Puii vor arăta și vor întoarce privirea socială a unei persoane și vor folosi cu succes informațiile furnizate de acea persoană într-un context social încă de la o vârstă fragedă, totul înainte de orice experiență extinsă cu oamenii”, a spus Bray.

 

Bray studiază și dezvoltarea câinilor ghid în colaborare cu Canine Companions, o organizație non-profit care oferă gratuit  câini  adulților, copiilor și veteranilor de război americani cu dizabilități fizice sau cognitive.

 

Grupul de câini de serviciu este excelent pentru studiu, deoarece oferă cercetătorilor mai multe opțiuni pentru a determina cât de mult din comportamentul unui câine se datorează geneticii în comparație cu mediul sau cu antrenamentul.

 

Într-un studiu publicat joi în revista Current Biology, Bray și echipa ei au testat 375 de pui care aveau aproximativ 8 săptămâni pe o serie de măsuri sociocognitive care fuseseră deja testate la câinii adulți.

 

O sarcină a fost de a realiza contactul vizual cu cercetătorul, alta a fost de a urmări gestul mâinii și ochilor cercetătorului către o delicatesă ascunsă sub una din două căni, la aproximativ 1,3 metri distanță. 

 

„Știm că adulții canini sunt buni la aceste sarcini”, a spus Bray. „Când începe? Este nevoie de ani de zile pentru a observa oamenii și pentru a trăi cu oamenii, sau această capacitate este ceva pentru care sunt mai pregătiți biologic și care a evoluat prin domesticire? " Aceasta este întrebarea la care a încercat să răspundă cercetătoarea din SUA.

 

Studiile ei, axate pe nu mai puțin de 375 de puiuți de Labrador, Golden Retriever sau metiși ai acestor rase a conchis că acești adorabili cățeluși se nasc gata să interacționeze cu oamenii.

 

Un cățeluș în vârstă de 8 săptămâni urmează un subiect uman chiar și fără a beneficia de hrană în schimb.

 

Mai mult de 40% din capacitatea unui cățeluș de a urmări punctul cu degetul sau privirea unui om și atașamentul față de noi ar putea fi explicată prin genele pe care le-au moștenit, a spus Bray.

 

„Este o ecuație pe care o putem calcula pentru că acum cunoaștem performanța comportamentală și știm cât de strâns sunt legați toți puii, pentru că avem genealogiile lor”, a spus ea. Aceasta este prima dovadă directă care arată că există o bază genetică a empatiei și atașamentului câinelui față de om.

 

Un rezultat al cercetării, a spus Bray, este că va oferi mai multe indicii asupra trăsăturilor unui câine care va deveni, în cele din urmă, un câine de serviciu de succes, ceea ce ar putea face procesul de selecție și antrenament mai eficient, dar aduce cu sine și dovada minunăției acestui animal, cu adevărat "cel mai bun prieten al omului", dacă mai erau oameni care aveau îndoieli în acest sens.

 

Ciprian Pop

 

Rase de câini care se înțeleg cel mai bine cu copiii

 

Există rase diferite de câini, dar unii se pot adapta mai bine decât alții la a trăi cu copiii.

 

 

Există multe avantaje pentru copii de a avea un câine acasă, sunt colegi de joacă excelenți, câini de pază buni și prieteni extraordinari. În plus, orice câine se poate înțelege bine cu copiii, deși este adevărat că trebuie să alegem în mod corespunzător și, mai presus de toate, să fim dispuși să educăm câinele și copilul pentru a forma o echipa. Tine, desigur, de modul în care se realizează "țipătul" câinelui la om, în prima lună de viață, dar sunt și alți factori, potrivit mai multor studii de teologie.

 

Educația este esențială

 

 

Deși în teorie, orice câine se poate înțelege bine cu copiii, este adevărat că există unele rase care au caracteristici care le fac mai optime pentru a trăi cu copiii noștri. Principalul lucru este să învățăm despre fiecare rasă și caracteristicile acesteia pentru a alege cu atenție noul nostru membru al familiei.

 

Primul pas, atunci când aducem un câine acasă, este să-l educăm încă din prima zi, instruirea ascultării câinelui este esențială pentru o bună conviețuire. Dar, la fel de importantă este și educarea copiilor să locuiască cu noul membru al casei. 

 

Specialiștii în etologie sunt de părere că este important să căutați câini inteligenți, cu un temperament bun și, mai presus de toate, foarte activi. În continuare, vă o listă cu rasele considerate cele mai optime pentru a trăi cu copiii.

 

Cele mai prietenoase rase pentru copii:

 

Golden Retriever: Este un câine ideal pentru a trăi cu copii. De obicei sunt căței cu multă energie, dar foarte afectuoși și jucăuși. Este important ca aceștia să aibă spațiu de jucat, deoarece tind să crească destul de mari. De asemenea, ar trebui să rețineți că această rasă de câine are nevoie de multă activitate, deci trebuie să fiți dispus să faceți plimbări lungi cu câinele.

 

Beagle: Aceasta este o altă rasă ideală pentru a trăi cu copiii. Un câine care nu va crește foarte mult și tinde să fie foarte vesel și calm. Este foarte jucăuș, dar fără exerciții fizice adecvate poate deveni supraprotector și poate să latre mult.

 

Pudel: Există trei dimensiuni la acești câini: standard, în miniatură sau jucărie, cei mai mici sunt ideali dacă locuim într-un apartament. De obicei, sunt câini inteligenți cu un temperament deosebit.

 

Saint Bernard: Un alt câine mare, dar foarte docil și protector. În plus, va fi foarte ușor de antrenat și, de obicei, este ideal pentru a conviețui  cu bebeluși și copii foarte mici, deoarece este, de obicei, o rasă foarte afectuoasă și respectuoasă. Veți avea nevoie de mult spațiu, știute fiind dimensiunile rubensuene ale acestui cătel, deci nu este recomandat dacă locuim într-un apartament.

 

Boxer: Este un câine jucăuș și îi plac copiii. Nu va lăsa pe nimeni să se apropie de copiii voștri, datorită marelui său instinct protector. Pe de altă parte, este un câine foarte energic și, prin urmare, trebuie să facă mișcare în fiecare zi. În plus, trebuie să reușești să i te impui, așa că, dacă nu te simți capabil, este mai bine să optezi pentru o rasă mai mică și mai ușor de gestionat.

 

Aceste cinci rase sunt doar unul dintre eșantioanele claselor după care putem alege, dar este important ca decizia noastră să se bazeze pe spațiul pe care îl avem acasă, precum și pe eforturile pe care suntem dispuși să le facem pentru a ne crește câinii. Un copil crescut cu câini va fi mai empatic, mai sensibil, mai responsabil, plus că sistemul imunitar al tinerilor se fortifică masiv cu un animal în  preajmă.

 

Ciprian Pop 

 

Coreea de Nord condamnă actele criminale și ambiția Israelului de extindere teritorială

 

 

Masacrele brutale ale copiilor nu pot fi justificate în niciun fel

 

Cu 39 de ani în urmă, în sesiunea specială a Adunării Generale a ONU, s-a decis comemorarea zilei de 4 iunie drept „Ziua copiilor nevinovați victime ale agresiunii” în memoria copiilor din Palestina și Liban care au fost uciși de agresiunea Israelului.o.

 

Cu toate acestea, până astăzi, când copiii supraviețuitori din acea vreme au devenit adulți, barbariile masacrului copiilor de către „Israel” continuă să fie repetate.

 

În luna mai a acestui an, ca urmare a atacurilor aeriene ale Israelului, s-a produs, din nou, o tragedie sângeroasă pe pământul Palestinei și, doar în zona Gaza, au fost uciși 66 de copii și peste 560 răniți.

 

Nu este o exagerare să spunem că întreaga zonă Gaza a devenit, deja, un imens abator pentru oameni și un loc de sacrificare, mai ales a copiilor, de către Israel.

 

Atrocitățile și masacrul Israelului împotriva copiilor, care sunt ca petalele care încă nu au înflorit, constituie o provocare severă pentru viitorul umanității și un act criminal împotriva umanității.

 

 

 

Presa mondială, raportând că Israelul a expulzat palestinienii din Quds-ul de Est (Ierusalim) și a efectuat, cu forța, expansiunea ilegală a așezărilor și a provocat resentimente în masă prin reprimarea ceremoniei pașnice de rugăciune, condamnă sever barbarile și, mai ales, masacarea copiilor de către Israel.

 

În ciuda acestui fapt, autoritățile Israelului, avându-l  că principal exponent pe Netanyahu, de la încetarea agresiunii militare, fac manevre pentru a-și acoperi faptele criminale, cum ar fi uciderea copiilor, proclamând că Israelul este singurul stat democratic din Orientul Mijlociu, în care toți cetățenii, inclusiv arabii și evreii, sunt egali fără discriminare de origine.

 

Actele criminale ale Israelului, sub putregaiul mizantropiei și al ambiției expansiunii teritoriale, care au ucis cu cruzime chiar și copiii, care sunt viitorul țării și al națiunii, nu pot fi justificate în niciun fel.

 

În prima parte a preambulului Cartei ONU, expresia „pentru a salva generația viitoare de calamitățile războiuluibcare au provocat dureri nespuse” este, de asemenea, scrisă solemn.

 

Comunitatea  internațională nu mai trebuie să tolereze terorismul nesăbuit de stat al Israelului și actul său de exterminare a națiunii Palestinei.

 

Aceasta este declarația ministerului de Externe al Republicii Populare Democrate Coreene cu referire la situația din Palestina

 

 

Legat de obligarea angajatilor de catre angajatori de a efectua vaccinul

 

legat de obligarea angajatilor de catre angajatori de a efectua vaccinul, mentionam faptul ca, potrivit dispozitiilor Legii nr. 53, Codul Muncii, accesul la locul de munca a persoanei incadrate nu poate fi conditionat de vaccinarea impotriva SARS CoV 2, persoana angajata are dreptul la egalitate de sanse si tratament (art. 53 lit. d). In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii (art. 5 alin. 1), iar angajatorul are dreptul sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu, doar sub rezerva legalitatii lor (art. 40 lit. c). 

 

Asadar, niciun angajat nu poate fi conditionat de catre angajator sa se vaccineze impotriva COVID 19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimtamantul persoanei, iar impunerea vaccinarii impotriva COVID 19 de catre angajator o apreciem in afara cadrului legal."

 

In concluzie:

 

- in Romania vaccinarea este voluntara (neobligatorie) si gratuita, iar accesul la locul de munca a persoanei incadrate nu poate fi conditionata de vaccinarea impotriva SARS Cov 2;

 

- niciun angajat nu poate fi conditionat de catre angajator sa se vaccineze impotriva COVID-19, vaccinarea fiind un act medical preventiv bazat pe consimtamantul persoanei;

 

- impunerea vaccinarii impotriva COVID-19 de catre angajator este in afara cadrului legal

Israelul răpește copiii palestinieni pentru a teroriza o întreagă generație

 

Mohammed Saadi, în vârstă de 13 ani, a fost răpit în orașul său natal, Umm al-Fahem, de către cinci bărbați care l-au legat la ochi, l-au bătut și i-au pus o armă la cap.

 

S-a întâmplat la data de 20 mai. Mohammed Saadi a fost unul dintre mii le de oameni care s-au adunat la cortegiul funerar pentru Mohammed Kiwan, un tânăr de 17 ani care a fost împușcat și ucis de poliția israeliană, cu o săptămână mai devreme.

 

La acea vreme, tensiunile se ridicau în Ierusalimul de Est, ocupat ca urmare a evacuării forțate planificate de către Israel a familiilor palestiniene din Sheikh Jarrah, a atacurilor asupra complexului moscheii Al-Aqsa și a agresiunii militare a Israelului împotriva Gaza.

 

Mii de cetățeni palestinieni din Israel au manifestat aproape zilnic în orașele israeliene.

 

Cei cinci bărbați se aflau lângă procesiunea funerară Kiwan din Umm al-Fahem, un oraș din centrul Israelului populat în mare parte de palestinieni cu cetățenie israeliană. Au fost mascați și ascunși în spatele  bandajelor și kefiei, ca orice palestinian din Israel care participă la o demonstrație.

 

Dar erau înarmați și aparțineau unității Musta'ribeen a poliției israeliene, o unitate sub acoperire formată din israelieni deghizați în palestinieni. Membrii săi merg adesea la demonstrații palestiniene cu intenția de a aresta protestatarii. În trecut, chiar au ucis palestinieni, potrivit și ducatelor locale și jurnaliștilor Al Jazeera.

 

Când manifestația s-a încheiat, în jurul orei 20:00, Saadi și fratele său de 15 ani au plecat acasă. Traseul său a trecut printr-un sens giratoriu plin de agenți  de poliție și soldați ai armatei israeliene. „De nicăieri, cinci bărbați au ieșit dintr-o mașină gri metalică și ne-au înconjurat. Nu le-am putut vedea niciunul dintre chipuri ”, a spus Saadi la câteva zile după eliberare.

 

„M-au atacat, m-au împins și m-au forțat să intru în mașină. Din fericire, fratele meu a reușit să scape, așa că m-au prins doar pe mine”. În interiorul mașinii, Saadi era legat la ochi și amenințat cu moartea. Nu știa încotro se îndreaptă și nu știa nici cu ce greșise.

 

„M-au amenințat că mă vor ucide, au proferat injurii. Mi-au insultat mama, sora și întreaga familie ”, a spus el. „Le-am cerut să se oprească, dar de fiecare dată când am încercat să răspund, m-au lovit”. 

 

Când a ajuns la secția de poliție, mâinile i-au fost încătușate până la picioare și sângerarea capului nu a fost tratată. L-au lăsat așa, într-o durere mare, timp de trei ore, neputând să-și contacteze familia sau avocatul. „Nu mă temeam pentru mine, dar nu voiam ca părinții mei să fie pedepsiți pentru ceva ce aș fi putut face. De fapt, ceea ce m-a îngrijorat cel mai mult a fost familia mea ”, a spus Saadi.

 

O polițistă care virbea limbă arabă l-a anchetat. Potrivit lui Saadi, ea a încercat să-l facă să mărturisească lucruri pe care el nu le făcuse. „M-au acuzat că am atacat un polițist și am aruncat cu pietre, dar nu am făcut nimic din acestea”.

 

Tatăl său, Shadi Saadi, a declarat că a primit un telefon de la secția de poliție „la trei ore după arestare”. Saadi a fost eliberat la 3 dimineața, la câteva ore după ce tatăl său a ajuns la secția de poliție cu un avocat.

 

Unitatea teroristă a poliției israeliene

 

Ofițerii unității Musta'ribeen cunosc adesea fluent limba arabă și sunt familiarizați cu cultura palestiniană. Se îmbracă  ca arabii palestinieni și desfășoară operațiuni în cadrul comunităților palestiniene.

 

De asemenea, în Haifa, Youssef, în vârstă de 15 ani, a fost reținut pe 12 mai de elemente ale unității Musta'ribeen, potrivit avocatului său, Janan Abdu. Un videoclip furnizat de Abdu arată momentul în care Youssef a fost arestat.

 

Avocatul lui Youssef a cerut să nu-și dea numele de familie, de teama represaliilor.

 

În acea seară, Youssef se dusese la casa unui prieten, coleg de școală.

 

În timp ce mergea acasă, a văzut un grup de bărbați cu fața acoperită, alergând spre el cu bețe și bare metalice. A încercat să fugă, crezând că sunt membri ai unei bande.

 

Potrivit lui Abdu, un avocat al Comitetului public din Israel împotriva torturii din Haifa, care s-a oferit să apere palestinienii închiși, bărbații s-au aruncat asupra lui, l-au doborât la pământ și l-au bătut cu bare de fier „până când capul său a început să sângereze” .

 

„Au ajuns să-i rupă nasul”, a spus Janan Abdu. El va depune o plângere oficială în numele lui Youssef. El a spus că un număr mare de copii au fost vizați de unitatea poliției Musta'ribeen în ultimele săptămâni. "Aceste cazuri de violență extremă devin o normă", a adăugat el.

 

Arestările lui Saadi și Youssef par să facă parte din campania „Operațiunea Lege și ordine” a poliției israeliene, anunțată duminică. Valul de arestări are drept scop pedepsirea cetățenilor palestinieni din Israel pentru că au protestat împotriva violenței coloniștilor, a atacurilor forțelor israeliene asupra complexului moscheii Al-Aqsa și a bombardamentului armatei de 11 zile din Gaza, potrivit raportului experților legali și al grupurilor de drepturi ale omului și ale sindicaliștilor palestinieni.

 

Într-o declarație, poliția israeliană a spus că peste 1.550 de palestinieni au fost reținuți de la 9 mai. Numai în această săptămână, peste 300 dintre ei au fost reținuți în orașe israeliene, precum Haifa, Yafa, Lydd, Al-Khalil (în Galileea) și al-Naqab (în deșertul  Negev).

 

Ținta represiunii israeliene: copiii

 

Până în prezent, au fost depuse 140 de acuzații împotriva a 230 de persoane, majoritatea palestinieni, inclusiv minori. Aceștia sunt acuzați că au agresat poliția, au demonstrat și aruncat cu pietre.

 

De cele mai multe ori, când copiii sunt acuzați, aceștia sunt acuzați că aruncă cu pietre, o infracțiune care presupune o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

 

În Haifa, copiii reprezintă 20% dintrrvarestări, potrivit lui Abdu, care a documentat arestările cu alți avocați voluntari. „Niciun protest nu se încheie fără arestare”, a spus el. „Îi vizează în mod intenționat pe minori”.

 

Cifrele zilnice publicate de acuzare nu specifică numărul de copii în detenție. Însă „numărul arestărilor de copii a crescut, cu siguranță”, a declarat Ayed Abu Qtaish, directorul programului Internațional pentru Apărarea Copiilor Palestinieni  (Palestinian Children's Defense International (DCIP) din Ierusalim.

 

"De obicei, există o creștere a numărului de copii reținuți atunci când tensiunile se intensifică", a spus el. Deși copiii palestinieni sunt protejați în temeiul dreptului internațional, există, de fapt, un „decalaj între lege și realitate”, a spus Abu Qtaish.

 

Conform celor mai recente cifre, datând din septembrie 2020, 167 de copii palestinieni se aflau în închisorile israeliene. În martie 2016, numărul copiilor reținuți a fost de 440.

 

La rândul său, Raafat Abu Ayesh, un activist din Al Naqab, a spus că palestinienii „sunt împușcați pe străzi”, referindu-se la violența recentă a grupurilor de extremiști evrei împotriva palestinienilor. Potrivit presei locale, aceste bande sunt susținute de poliție și activiștii de extremă dreaptă participă uneori chiar la arestările palestinienilor.

 

"Ei aplică legea complet diferit, în funcție de faptul dacă sunteți palestinian sau evreu", a spus Abu Ayesh. „Democrația” lor se aplică numai cetățenilor evrei. ”

 

Presiune asupra familiilor

 

Există aproximativ 1,8 milioane de cetățeni palestinieni în Israel, reprezentând aproximativ 20% din populația țării. Deși au cetățenie și drept de vot, au fost mult timp discriminați. Până în prezent, multe comunități palestiniene din Israel sunt, de asemenea, subfinanțate și marginalizate.

 

Abu Ayesh estimează că cel puțin 150 de copii palestinieni au fost reținuți în Israel în ultimele două săptămâni. Folosesc aceste arestări ca „o armă care să ne pedepsească și să ne reducă la tăcere”, spune el. „Aici, în Negev, de exemplu, ei vizează copiii să le sperie familiile și să facă presiuni”.

 

Este, de asemenea, mai ușor pentru poliție să extragă mărturisiri false de la minori decât de la adulți, a adăugat Abu Ayesh.

 

Potrivit lui Abdu, avocatul lui Youssef, abuzurile și violurile sunt norma în camerele de interogare, în special cele ale Shabak, serviciul de securitate internă al Israelului, cunoscut și sub numele de Shin Bet, care este cunoscut pentru metodele abuzive pe care le utilizează împotriva prizonierilor palestinieni.

 

"Până acum nu au fost acuzați zeci de minori, iar unii, în loc să fie eliberați, rămân în detenție prelungită chiar dacă judecătorul solicită eliberarea lor", a spus Youssed al-Zayed, avocatul lui Al-Khalil. „De fiecare dată când acuzarea face apel la sentință, ei țin copilul în custodie”.

 

Al-Zayed a spus că majoritatea copiilor pe care îi vede în secțiile de poliție prezintă semne de violență și sunt interogați ore ore în șir fără avocat. 

 

"Conform legislației israeliene, poliția este obligată să informeze deținuții cu privire la dreptul lor la consultanță juridică", a spus el. Dar când Shin Bet intervine în interogatorii, a adăugat el, este dificil de știut dacă copilul a fost informat despre drepturile sale, deoarece avocații nu au acces la clienții lor.

 

Copiii sunt uneori împiedicați să-și vadă avocații timp de 48 de ore sub pretextul securității. „Am văzut copii de 10, 11 și 12 ani reținuți. Este pentru prima dată când văd copii care sunt reținuți în asemenea număr și cu o asemenea violență ”, a spus Al Zayed.

 

Aceste arestări sunt o modalitate de a „teroriza o întreagă generație pentru a împiedica exprimarea voinței ei”, a adăugat el. „Vor să-i zdrobească spiritul, voința”. Dar copiii ca Saadi spun că nu vor înceta niciodată să proclame „ceea ce este bine” și să sprijine poporul palestinian.

 

Ciprian Pop 

 

 

 

 

La Asociación Rumanía Trabajadora, desde Bucarest, Rumanía, por la voz de su Secretario General, Ciprian Pop exige fin del bloqueo y condena maniobra de euro parlamentarios europeos contra la Revolución

 La Asociación Rumanía Trabajadora, desde Bucarest, Rumanía, por la voz de su Secretario General, Ciprian Pop exige fin del bloqueo y condena maniobra de euro parlamentarios europeos contra la Revolución

 

Reunidos en Bucarest, hoy, 12 de junio de 2021, nosotros, los miembros de la asociación exigimos lo siguiente:

 

 

El próximo 23 de junio, se votará una vez más en la Asamblea General de la ONU el proyecto de Resolución sobre la necesidad de poner fin al bloqueo económico, comercial y financiero contra Cuba, impuesto por los Estados Unidos.

 

Nosotros, como amigos, camaradas y hermanos del valiente pueblo cubano, expresamos mediante esta carta, que rechazamos y condenamos esta política hostil sostenida por sesenta años contra la Mayor de las Antillas, la cual afecta seriamente a nuestros amigos cubanos, y en general al pueblo cubano, siendo el bloqueo el obstáculo principal para el desarrollo de la Isla.

 

Las pérdidas por el bloqueo son millonarias si se cuantifican en números, pero si se cuantifica en el inmenso dolor ocasionado al pueblo de Cuba, los números nunca serían suficientes.

 

Si de manera honesta y verdadera, el gobierno de los Estados Unidos se interesa por los derechos humanos en Cuba, le pedimos que cese de inmediato el bloqueo; de lo contrario el resto de la retórica empleada por Washington es pura hipocresía y manipulación para derrocar a la Revolución.

 

Es nuestro deber, reclamar al gobierno del Presidente John Biden, que termine de una vez y para siempre con esta ignominia, rechazada además por la abrumadora mayoría de la comunidad internacional.

 

Expresamos también a través de esta carta nuestro total rechazo con la farsa anticubana que se desarrolla en el Parlamento Europeo por grupos de derecha, evidentemente aliados de la contrarrevolución y sus sostenedores.

 

Con esta maniobra, la derecha europea pretende quebrar el Acuerdo de Dialogo Político y de Cooperación firmado entre la Unión Europea y Cuba, y entorpecer las relaciones entre las partes, con pretextos y mentiras.

 

Igual le decimos a esa derecha europea, que se concentre en que Estados Unidos elimine el bloqueo, si verdaderamente le interesan los derechos humanos en Cuba.

 

 

Aprovechamos esta oportunidad para reiterar al pueblo cubano nuestra más profunda y sincera solidaridad militante.

 

Reciban todos un fuerte abrazo!

 

Asociación "Rumanía Trabajadora"

Firman:

Ciprian Pop, Secretario General

Coman Voicu, Secretario

Minoiu Neculai, Secretario

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu