sâmbătă, 23 noiembrie 2019

SPRIJIN DIN PARTEA ASOCIATIEI ROMANIA MUNCITOARE


23 noiembrie 2019
Distinsa Doamna Viorica Dancila,


In numele meu personal si al asociatiei “Romania muncitoare”, cu sediul la Bucuresti, inregistrata in registrul asociatiilor si fundatiilor la numarul 1066/1996, doresc sa va transimit un cordial salut si sa va asigur de sprijinul meu personal si al membrilor asociatiei noastre in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Nutrim speranta ca veti fi castigatoarea acestor alegeri, fiindca Romania nu mai are nevoie de exponenti ai unor puncte de vedere anti-nationale, persone sterse, care pun mai presus de toate interesele personale si ale unor grupari obscure, renuntand la fiscalizarea de pe urma extragerii hidrocarburilor, instrainand resurse minerale si ecologice si dezbinand pe romani.
O data in plus, distinsa Doamna Dancila, va asigur de sprijinul nostru si Dumnezeu sa va ajute sa ocupati locul bine-meritat de la Cotroceni, pentru INTERESUL NATIONAL, fiti Dumneavoastra MAMA care va aduce acasa fiii ratacitori prin alte puncte cardinale, fiti Dumneavoastra SCHIMBAREA IN BINE de care PATRIA noastra are nevoie acum.



Cu stima deosebita,
Alaturi de Dvs,
Ciprian POP
Secretar General al Asociatiei “Romania Muncitoare”
Bucuresti,
23 noiembrie 2019

sâmbătă, 9 noiembrie 2019

România Muncitoare – Nr.281 din OCTOMBRIE 2019


România Muncitoare – Nr.281 din OCTOMBRIE 2019



Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.281 din OCTOMBRIE 2019

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543


Importanța Fondului Suveran
Importanța Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare trebuie gândită pozitiv. Nu trebuie spus că “Nu” este bine, ca este o gândire comunistă, etc. Că trebuie să avem acceptul Uniunii Europene și așa mai departe…
Dacă așteptăm să ne “spună” Uniunea Europeană când și ce să facem, înseamnă ca dispariția noastră ca națiune "bate la ușă".  Când negociezi cu Uniunea Europeană, trebuie să gândești că trebuie să câștigi și tu că Stat. Dacă te gândești la comisionul pe care-l primești când dai ceva din avuția țării atunci...
Dacă am auzit un oficial al unei companii spunând că, în România, nu mai avem fabrici care sa proceseze o materie primă și nici ce sa facem, apoi, nu mă mir să aud acest lucru în mai multe domenii de activitate.
Un alt paradox este, pentru mine, rezultatul obținut în cultivarea diverselor cereale (brute), iar, prin dispariția industriei alimentare, sa importăm produsul finit fabricat!  Dacă am un rezultat bun brut la porumb, de ce cumpăr malai din Uniunea Europeană?
"Sunt bombardat" cu știri că peste trei ani vom importa energie electrică masiv. Producția internă nu o sa mai facă față. Cum acum 30 de ani puteam ține o țară industrializată puternic cu peste 80% din energia electrică produsă în România, iar acum, când numărul uzinelor a scăzut dramatic, când zeci de apartamente stau goale, ajungem sa importăm masiv energie electrică?

Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare trebuie sa existe.

Pentru asta, trebuie făcut un inventar al tuturor companiilor și firmelor de stat, un inventar al tuturor pădurilor, finetelor, pășunilor și terenurilor arabile.
Da, și o repet! In acest fond ar trebui pus și Tarom și Hidroelectrica și Nuclearelectrica și CEC Bank și Romgaz si Compania Hoteluri și Restaurante Marea Neagră,etc.

Procentul de participare la Fondul Suveran poate fi in funcție de profit, de venit , cum se dorește. Eu am mai de studiat și le putem combina pe ambele. Un procent de 7,5 % din venitul fără TVA pentru Fondul Suveran, iar, din profitul obținut, 70% pentru investiții proprii ale firmei și restul de 30 % la bugetul de stat. Acei 30% se împart în părți egale. Cate 5% pentru: educație, sănătate, cultura, pensii, bugetul de stat și comitetul olimpic.

Distrugerea totală a economiei de stat duce la subordonarea administrației publice locale și naționale unor companii, grupuri de interese și chiar persoane fizice. Acesta vor decide totul în materie de legislație și finanțe publice.
Dacă, însă, guvernul României a pus gaj ,atunci când Statul se împrumută pe piețele de capital, diverse companii, fără să spună, nu mai putem face nimic. Ne merităm soarta! In condițiile actuale, nu putem plăti datoria externă a României. Scadența se apropie. Sunt peste 100 miliarde euro...
Acesta poate fi alt motiv de a crea Fondul Suveran. De protecție și, apoi de bază, la nevoie, a datoriilor publice interne și externe a României. HADRIAN


Opriți "dezastrul" pină nu este prea târziu

Indiferent că la guvernare este PNL, PMP, USR sau PSD, Romania trebuie să aibă câteva companii de stat cu care să fie rentabile pe piața și, dacă se poate, sa iasă si pe piețele externe!
Am înțeles că se dorește listarea la bursă a unui pachet de acțiuni la Hidroelectrica și Aeroportul international “Henri Coanda” Otopeni. Nu se spune procentul. Dacă Statul român v-a deveni acționar minoritar, atunci, in cascada, vor urma falimente in lanț și la alte companii.

Politicienii români uită repede atunci când compania Petrom a fost declarată cu pierderi (când Statul era acționar majoritar), iar, după un an de la privatizarea ni se “flutura” profiturile nete săptămânale. De menționat că același director general a fost în ambele ipostaze, înainte și după privatizare.

Hidroelectrica este una dintre companiile cele mai profitabile din patrimoniul economic al statului. Energia electrică produsă de aceasta reprezintă o resursă ecologica. Producerea ei depinde de volumul de apă și are un cost scăzut de producție. 
In spatele ei mai trăiesc și alte companii cum ar fi Hidroserv, UCM Reșița, Transelectrica, Hidroconstructia, Apele Române. Toate hidrocentralele făcute pină in 1989 erau echipate cu turbine făcute la UCM Reșița. După 1990 am creat Hidroserv care face servicii de întreținere și reparații la turbinele hidroelectrice. Multe contracte de reparații nu au fost date întreprinderii care le-a făcut, ci altora din afara țării. Astazi, Uzina din Reșița trăiește din contractele pe care le câștigă Hidroserv care, apoi, le subînchiriaza, ei,  la un procent mai mic decât valoarea contractului.
După 30 de ani, niciun guvern nu închide Hidroserv și nu se dorește unificarea Hidroelectrica cu UCM Reșița. Întreținerea ar fi mult mai ieftina.
Ea, Hidroelectrica, este o companie strategică care s-a dovedit că poate aduce bani la bugetul de stat și compensează alte surse de producție a energiei electrice care au cheltuieli mai mari.
Dacă statul român v-a pierde pachetul majoritar la Hidroelectrica, atunci prețul de producție v-a crește și vom vedea același model ca la Petrom. O companie profitabila! Probabil vom plăti și chirie in anumite zone turistice pentru a traversa sau remarca peisajul. Multe posturi vor dispărea, iar mulți vor fi obligați să iasă forțat la pensie.

Aeroportul international Otopeni este poarta de intrare și ieșire a multor companii aeriene in și din Romania . Cedarea pachetului majoritar de acțiuni ale statului, înseamnă, în timp falimentul companiei Tarom și,, poate a ROMATSA.  Aeroportul din Ljubljana (Slovenia) a fost privatizat iar noul cumpărător (Lufthansa) a impus standardele sale fortind falimentul companiei aeriene slovene de stat. Atenție mare dragi politicieni!

Gândirea nu strica înainte de a face "un dezastru economic" pentru România prin vânzarea pachetelor de acțiuni majoritare ale ultimelor companii strategice ale statului. V-a veni vremea când toate datoriile externe vor trebui plătite. Vom putea numai din taxe și impozite?  Puterea economică a statului v-a fi doar teoretică. HADRIAN

Capitalul și guvernarea

Capitalul și guvernarea sunt două lucruri ce merg împreună. Da, în capitalism, ele sunt de nedespărțit.

Guvernarea este un lucru care se poate face cu pachete de legi și cu bani. Ea are rolul de a coordona activitatea instituțiilor publice naționale, dar supraveghează și pe cele locale.
Guvernul propune și negociază cu toate partidele politice parlamentare, cu toate companiile cu capital privat și public, cu sindicatele și patronatele și cu societatea civilă pachete de legi. In urma acestui process, se realizează și taxele și impozitele pentru bugetul de stat.

În România, se pare că guvernul degeaba negociază, căci cine deține capitalul, începe să facă legea in domeniul financiar și comercial. Toate marile companii și întreprinderi trimit la București, la bugetul de stat, toate taxele și impozitele; nici una nu comentează că banii plecați la București nu ajută la dezvoltarea economică, socială și culturală a zonei respective; nici un investitor nu comentează că taxele și impozitele pe salarii sunt cam mari (acestea ajung cam 45-50% din salariul brut); nici un investitor nu comentează că acesteia plătesc taxe și impozite puține și mici, lucru care înseamnă  lipsa banilor la nivel național și local.

De ce niciun investitor extern din România nu spune un adevăr?  In România, impozitele sunt foarte mici, în comparație cu majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Asigurarea socială este plătită în proporție de 90% de salariat și este undeva sub 45%. In Uniunea Europeană este peste 60% și mare procent plătit de angajator.
Când guvernul a vrut să schimbe regulile, introducând o suprataxă pentru anumite domenii de activitate, toate firmele au sărit în sus. Nu este bună ideea, se pierd investiții, bani, etc. Întrebare: cat câștigă Romania din bogățiile subsolului și solului? Ce redevența avem? De ce nu putem salva anumite companii din diverse domenii economice, unele chiar strategice?

Cum se face că anumite companii profitabile (încă de Stat) sunt trase în jos pentru a fi vândute companiilor internaționale interesante? Cum acestea erau un renume mondial acum 30 de ani, iar acum...?
La intrarea în Uniunea Europeană aveam sub 30% capital străin în economia României. Acum avem peste 50%.
Multe domenii de activitate sunt in portofoliul investitorilor străini.
Agricultura și terenurile agricole sunt peste 50% în portofoliul investitorilor străini.
Politicienii României sunt de dreapta și de stânga. Au fost și vor fi la guvernare. Portofoliul investitorilor străini se mărește de la an la an în defavoarea investitorilor autohtoni. La un moment dat, Statul român mai deținea aproximativ 4% din economia României.

In capitalism, cine deține capitalul și informația, deține puterea. Romania nu a învățat asta. Urmărește, te rog, cine sunt oamenii din jurul principalilor actori politici români.
Ca o comparație istorică: pină in 1877, foștii conducătorii se “închinau” la Istanbul, prin 1950-1960, la Moscova, iar în anul 2019, la Bruxelles. Păcat că " istoria nu doare"… HADRIAN

Un an politic interesant
Romania v-a avea un an politic interesant in perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020. Analiza mea spune că actualul Președinte Iohannis v-a obține un nou mandat de Președinte al României. Motivul este simplu: economic.
Tripleta <Germania, Austria și Ungaria> are interese economice și financiare foarte mari. Romania importă gaz metan din Germania, OMV Petrom are acționar majoritar din Austria, iar Ungaria, prin diverse fundații și programe, ajuta la dezvoltarea economică a Transilvaniei. Nu mă deranjează acest lucru, însă banii câștigați nu se întorc decât puțin în economia României. Aici este o problema pe care nimeni Nu o scoate in evidenta.
Oare cât la sută din cifra din afaceri reprezintă salariile, taxele și impozitele? Câți bani se scot din România?
La primul mandate, el a tăcut și nu l-a interesat ce fac companiile străine în România.
Interesant este că o parte dintre conducătorii companiilor străine au participat la demonstrații contra guvernului.

Guvernul ce urmează după guvernul doamnei Dancila are bani in fața lui, însă trebuie să aibă curajul sa facă ceva.
Dacă guvernul reduce cu o cincime (20%) numărul de consilieri locali și județeni, iar Senatul și Camera Deputaților au împreună 300 de parlamentari; dacă contribuțiile pentru membrii Consiliilor de Administrație al Companiilor de stat s-ar reduce la jumătate sau chiar anula; dacă consilierilor locali și județeni li s-ar da o contribuție fixă între 50-100 lei .....care ar fi suma câștigată pentru bugetul de stat?

Trebuie găsite noi sisteme de impozite pentru companii și salariați. Trebuie anulate legile prin care mari contribuabili plătesc la București taxe și impozite. HADRIAN

Renașterea Forțelor Patriotice
Renașterea Forțelor Patriotice și constituirea acestora într-un singur Pol Politic, într-un singur Bloc sau Alianță Politică înseamnă Unitatea și Responsabilitatea față de Romania.
Creionarea unui plan de bătaie, apoi, susținerea acestuia, cu orice preț, înseamnă schimbare in multe domenii de activitate si a legislației.
Oamenii cu experiență politică și profesională trebuie să lase ambițiile personale și să pună umărul și mintea la contribuție.
Deja se pune problema că anul viitor Romania sa aibă un guvern tehnocrat și să facă unele reforme interesante. Întreb: de ce anul viitor?
Nu doresc să supăr pe nimeni, dar constat că, după 30 de ani, mulți oameni de afaceri (care sunt și consilieri și experți în tot felul de organisme guvernamentale și neguvernamentale) încep să spună că impozitarea progresivă în România ar fi un lucru bun. Așa se strâng bani la buget. De ce nu aplicăm in 2019? Ordonanța 114 are și efecte benefice, însă, în România, se spune că ea nu este bună de la început.
Multe ideei ale partidelor din zona "Forțelor Patriotice" au propus diverse legi din diverse domenii de activitate. Ele au fost considerate ca învechite (comuniste) și acum se vor pune in valoare, tocmai de cei care le contesta. Nimeni nu spune, nu remarcă acest lucru.

Societatea Civilă prin intermediul Sindicatelor poate aduce și oameni alături de forțele patriotice și naționale. O soluție ar fi ca oamenii care au experiență politică și conduc diverse partide de 5 sau 10 ani sa lase din orgoliu și să treacă la acțiune în stabilirea unei colaborări pentru binele României. Nu uitați deviza: “Omul potrivit la locul potrivit!”” HADRIAN


Distrugerea cercetării agricole românești prin rapt și subfinantare
           În viziunea sa avansată, Partidul Comunist Român a luat măsura de a implementa cele mai moderne tehnici si cercetări în domeniu agriculurii, pentru sporirea și diversificarea producției agricole, vegetale și animale, înființând sau dezvoltând puținele stațiuni existente înainte de 1944, înființând noi stațiuni și institute de cercetare și producție, în acest fel, ca cercetările să ducă la producții agricole record. Ceea ce s-a si întâmplat.
           S-au produs soiuri, hibrizi de porumb, de floarea soarelui, de soia, de grâu, de pomi și alte culturi  pe baza inteligenței românești, și de altfel, și rase noi autohtone de animale și ameliorate. Pentru acestea s-au ales cele mai semnificative zone, cu soluri ideale pentru cultivarea plantelor si pentru creșterea animalelor. Acest proces a inceput din primele zile ale Republicii  Populare România, cu naționalizarea marilor moșii ale boierilor și altor propietari de pământ care direct sau prin arendași, care storceau de vlagă pe țărani, neoferindu-le nimic în schimb. Aceștia trăiau o viață mai mult decât modestă de trudă, iar tuberculoza făcea ravagii în zonele rurale. Majoritatea țăranilor erau analfabeti. A început apoi colectivizarea prin cele două forme IAS și GAC uri care au început să producă alimentele necesare poporului, industriei si exportului.Numeroase stațiuni de cercetări au fost înființate cu personal românesc format în universitățile noastre de agricultură. Unele dintre cele mai de frunte au fost  Institutul de la Fundulea, Stațiunea  pentru cultura plantelor pe nisipuri Dăbuleni, Stațiunea Greaca, Stațiunea pentru Cultivarea Cartofului și Sfeclei de Zahăr Brașov, Stațiunea pentru Creșterea Bovinelor Mureș, etc, astfel că în curând în 1970-1980 aveam o rețea impresionantă de asemenea unități. Una dintre cele mai vechi este Stațiunea Valul Lui Traian înființată în 1933, iar Institutul  de Cercetări Agronomice a României este înființat în 1927 prin Decret regal.
              Totuși, prin caracterul deținerii private a celor mai multe suprafețe de terenuri precum și lipsei de interes real a burghezo – moșierimii, acestea nu s-au dezvoltat corespunzător, cu toată diligența și entuziasmul unor savanți de seamă. După anul 1947, după naționalizarea principalelor mijloace de producție, a marilor suprafețe de teren, s-a putut trece pentru prima dată la o agricultură modernă, științifică, la o producție planificată in toate domeniile de dezvoltare economico socială pe baza planurilor anuale și apoi cincinale, trasate de Partidul Comunist Român. Institutul de la Fundulea a fost unul dintre unitățile stategice de cercetare agricolă, bazate pe cercetări de genetică, biologie și biologie moleculară, chimie și biochimie, și tehnologie agricolă modernă. Atât tovarășul Gheorghe Gheorghiu Dej cât și mai târziu tov Nicolae Ceausescu au acordat importanța cuvenită acestei activități, ultimul făcând numeroase vizite de lucru la aceste stațiuni. Institutul pentru creșterea porcinelor este un alt institut de cercetare și producție de frunte desființat de regimul capitalist.
                Iată încă niște domenii, Agricultura și Cercetarea Agricolă care au făcut pași importanți în socialism!
                După anul 1989, retrocedarea haotică a terenurilor, raptul și foamea de avere a redus suprafața unor importante stațiuni ca de pildă cea de la Valul lui Traian cu 46%! Ori aceste terenuri ar fi trebuit exceptate de la retrocedare având importanță strategică pentru agricultura romanească. Și Institutul de Cercetari pentru Protecția Plantelor București Băneasa, fiind așezat într-o zona  propice investițiilor imobiliare, a fost privat de o parte din terenuri rămânând cu numai 17 hectare din 36, restul fiind retrocedate excrocului internațional așa zisul Prinț Paul de România, care a și vândut o parte in terenuri pe care s-au ridicat un magazin Mega Image și un spital, deși încă sunt probleme litigioase asupra terenurilor.
               Toate guvernele de după 1989, au fost înființate majoritatea din foști membrii ai PCR care au dezertat imbarcându-se în barca vrăjmașilor, trădători care au mușcat mâna ce le dădea de mâncare, pentru blidul de linte al săpânilor din Vest. Bineînțeles acestea nu se puteau face fără cozile de topor ale capitalistilor care au muscat din averea statului, și anume persoane  din conducerea ASAS (Academia de Studii Agricole și Silvice), asociați cu oameni de afaceri mizerabili - o adunătură gerontocrată șmecheră și lacomă, care au cedat patrimoniul pe 30 de arginți. Un proces ar trebuie făcut, care sa lămurească și rolul jucat de succesiunea de directori care de care mai corupți și incapabili ai ICDPP, precum și membrii ai Consiliului de administratie- actualmente format mai mult din pensionari reangajati!!! Mai multe statiuni și institute au fost reorganizate în 2018, dar problema finanțării și a planului tematic extrem de slab încă există. ASAS a devenit un factor retrograd și ar trebui desfiițat ca ordonator de credite și șef al acestor stațiuni care ar trebui să treacă direct la Ministerul Agriculturii sau la Ministerul Cercetării, ar trebui ca persoanele peste o anumită vârstă sa nu mai fie reangajate si să se formeze tineri, specialiști valoroși pentru acest domeniu.
            Actualmente cei nesupuși care nu suntem de acord cu măsurile capitaliste draconice suntem amenințați cu darea afară și cu alte măsuri punitive. De multe ori firme se asociază cu institutele și statiunile și pun mâna pe terenuri  în scenarii parcă trase la indigo cum se exprima un jurnalist de la digi24 comentând cazul Stațiunii de Plante Medicinale și Aromatice și a firmei lui Stelian Fuia fost Ministru al Agriculturii
             Este esențială naționalizarea, preluarea tuturor marilor proprietăți de pământ agricol, și-sau păduri înstrăinate de trădătorii de după decembrie 1989, arestarea samsarilor imobiliari și acelor ce au contribuit la subminarea și distrugerea econoimiei naționale. CERCETATOR STIINTIFIC SERGIU FENDRIHAN

Nu faceți,asta!
Am aflat cu surprindere faptul că actualii decidenti politici ai României vor să înghețe relațiile economice cu China, vezi domeniul energiei electrice (Termocentrale din zona Hunedoara/Deva și Nuclearelectrica), apoi agricultura și părți de construcție autostrada. Și, acum, îmi aduc aminte cum guvernul României condus de Victor Ponta a semnat un contract în valoare de ceva 7 miliarde euro, în diverse domenii de activitate, cu primul ministru al Chinei de atunci, Li Queqiang, chiar la București.
Unde, oare ne stă capul? Pe umeri...nu cred. Cred că și SUA, și China, și Rusia,, și Iranu,l și Franța și Germania, și Austria, au loc sa investească în România.

Domenii va pot da, pe țări:
- construcție de mașini: Franța și SUA,
- turism: Franța, Germania și Austria,
- energie electrică: centralele Termoelectrice (cu China), centrala Nucleară (parțial Romania, parțial China),
- domeniul petrol și gaze: Austria,  Rusia și SUA ,
- industria militara: SUA
- contracția de autostrăzi: China
- industria chimică: Rusia,
- comerț și agricultura:  cam toate țările,etc.

Să revenim la China.
Guvernele României din anii 1980-1989 au menținut o strinsa colaborare cu guvernele Chinei în multe domenii de activitate: culturale, educație și economice.
Azi am putea profita de faptul că mulți chinezi ,dar și conducători chinezi au colaborat cu România prin diverse forme, în trecut.
Sincer, sunt multe domenii unde am putea colabora: educație, știință, sport, cultura, sănătate, turism și diverse domenii economice.
Nu aruncați și nu blocați colaborarea cu China doar pentru chestii electorale și mentalitatea învechită (că ei sunt comuniști). HADRIAN



Granarul Europei

Conform ultimelor estimări și statistici ale Uniunii Europene, Romania a redevenit "grinarul Europei".
Fără doar și poate, acest lucru vine sa contrazică acele persoane care spuneau că: "Ministerul Agriculturii din România, a umflat producția la unele cereale ca pe vremea Partidului Comunist Român. "
Cui folosește, acest lucru? Nu știu. Trist este că, după 30 de ani, ne comparăm cu ce a făcut guvernul comunist. Acest lucru înseamnă că în acești ani Nu am reușit să evoluăm prea mult.
Conform ultimelor estimări, proprietarii a peste 50% din suprafața agricolă a României sunt companii și cetățeni străini.
Așadar, aceștia au interesul să spună că umflăm producția de cereale?
Spre exemplum anii 2018 și 2019m  înseamnă pentru România că tranzacțiile de cereale reprezintă 30% din exporturile Uniunii Europene. Atenție ...producția este cea brută. Produsele obținute, producția finită nu se obține  decât puțin în România. Restul se importa.
Ce înseamnă?
Înseamnă că o companie sau persoana fizica, membru sau cetățean al Uniunii Europene, vine, cultiva pamintul, obține recolte bune,  o treime din recolta o comercializează în România, restul în țara de origine. O parte din producția brută se reîntoarce în România sub formă de derivate, de produse finite. La ce preturi, însă???
Înainte de decembrie 1989, existau la nivel local și national, diverse întreprinderi cu profil agroindustrial și agroalimentar. După 1990 am distrus, tot!
La ce folosește faptul că România este "grinarul Europei", când un procent de peste 70% din producția finită obținută în urma recoltelor de cereale vine din importuri? HADRIAN


Va mai amintiți de R.R.R.?
Vă mai amintiți de cei 3 R (R.R.R.)? Recuperare, Recondiționare, Refolosire.
Nu a fost ușor, dar, poate a meritat. După 1985, s-a exagerat cam mult cu aceasta Recuperare, Recondiționare și Refolosire. Cotele pe care trebuia să le dai la școală sau lucru: de textile, de sticle și de hîrtie erau rezonabile.
In plus, existau centrele RRR care colectau tot ce puteau, contra cost, bineînțeles.
Acest lucru a fost foarte bun, a învățat Omul sa fie echilibrat și cumpătat. A învățat să gândească și să economisească, unde se poate.
In anii 1988-1989 a fost introdusa o taxă pentru plastic și sticla. Tot atunci, la blocuri au fost aduse tumberoane pentru sticle (restul de sticle sparte).

De ce vorbesc despre acest subiect? Pentru că azi , anul 2019, toată lumea, multe țări se ocupă de politici privind clima și mediul înconjurător. Se introduc taxe,etc.
Oare Romania anului 1989 a fost chiar așa de "înapoiată in ideei", "înapoiată in programe"?  HADRIAN