marți, 31 decembrie 2019

PHENIAN – GHID TURISTIC


PHENIAN – GHID TURISTIC

Jurnal de călătorie:
 Am vizitat Republica Populară Democratică Coreeană de trei ori, în delegaţii de prietenie organizate şi aş dori ca, în cele ce urmează, să fac o scurtă prezentare a acestei ţări pentru toţi conaţionalii care se gândesc să viziteze Coreea de Nord sau care pur şi simplu doresc să îşi lărgească orizonturile de cunoaştere în privinţa spatiului atat de plastic denumit “Ţara Dimineţilor Liniştite”.

RPD Coreeană este vizitată în fiecare an de circa 3000 de turişti străini, incluzând aici şi cetăţenii chinezi, iar numărul românilor care vizitează Phenianul este între 5 şi 10 pe an.
În pofida propagandei internationale care ii descrie drept inchistati, am constatat in cele trei voiaje ca, dimpotriva, sunt un popor foarte primitor si, mai ales tinerii, sunt dornici de contacte cu strainii.
La Phenian, cel mai vechi oraş al ţării, datând din secolul 1 Î.Hr, oraş care realizează astăzi circa ¼ din producţia industrială a RPD Coreene, se poate ajunge cu cel mai uzitat mijloc de transport, avionul, zborul fiind operat atât de către compania naţională nord coreeană, AIR KORYO, cât şi de către Air China, dar si cu trenul, tot de la Beijing.
 Din Capitala chineza (804 km, respectiv circa 2 ore de zbor) există 4 zboruri săptamânale, joia şi sâmbăta dimineaţa (JS 151 şi 152), deservite alternativ cu moderna aeronava Tupolev TU 204, precum şi două zboruri după-amiaza, JS 251 şi 252.
O dată ajunsi în Phenian, ne îndreptăm spre impunătorul Monument de pe Colina Mansu, locul pe care îl vizitează mai întâi de toate, marea majoritate a delegaţiilor indiferent de componenţa şi profilul acestora. Dupa trecerea in nefiinta a lui Kim Jong Il (cel pe care coreenii il numesc “liderul iubit” Suryong), exista astazi si o impunatoare statuie a acestuia, alaturi de imensa statuie de bronz a celui pe care coreenii il considera Presedintele Etern al natiunii, “Suryong” Kim Il Sung (frecvent vehiculat in publicatiile romanesti drept Kim Ir Sen). Monumentul a fost inaugurat în aprilie 1972, atunci când Kim Il Sung a împlinit 60 de ani şi cuprinde statuia din bronz a Preşedintelui, înaltă de 22,8 metri, având în lateral grupuri statuare înfăţişând lupta pentru eliberarea de sub ocupaţia japoneză, iar în spate Muzeul Revoluţiei Coreene şi un mozaic imens reprezentand Muntele Paektusan, locul unde a început lupta antijaponeză. Perioada de ocupaţie japoneză şi lupta pentru eliberare este încă prezentă în mentalul colectiv al coreenilor. Japonia şi-a instaurat un aşa-zis Protectorat asupra Peninsulei Coreene în 1895, o dată cu încheierea Tratatului de la Shimonoseki care a pus capăt războiului sino-japonez, Japonia anexând astfel Coreea în 1910. Lupta pentru eliberare, în special sub forma unui război de guerillă a început imediat după anexare, dar s-a desfăşurat cu precădere după 1925, când formaţiunile de luptă au primit sprijin chinez şi a durat până în august 1945 când Coreea a fost eliberată.

Referitor la amintirile din perioada de ocupaţie, poate că merită să fac o scurtă referire la faptul că, atât din surse nord coreene, cât şi din surse internaţionale se cunoaşte că japonezii au ucis peste un million de coreeni, circa 8,4 milioane au fost obligaţi să lupte pe front sau să construiască drumuri şi să lucreze ca sclavii în teritorii străine aflate sub ocupaţie japoneză şi circa 200 de mii de femei au fost forţate să practice prostituţia. Toate aceste aspecte rămân încă o rană deschisă în relaţia Japoniei cu ambele Coreei, iar în mentalul colectiv al coreenilor, Japonia este percepută cam de 10 ori mai rău (aş spune eu) decât percep românii din Transilvania perioada Austro-Ungară, lucru pe care mai ales nord coreenii nu se sfiesc să-l facă auzit pentru toti străinii care îi vizitează astăzi.

Traversând bulevardul central al Capitalei coreene, trecem pe lângă Statuia înfăţişând calul înaripat CHOLIMA, un fel de Pegas în mitologia coreeană. Inaugurată pe 15 aprilie 1951, evident tot o dată cu o aniversare a lui Kim, statuia are o înălţime de 46 de metri şi este lucrată din peste 2 milioane 500 de mii de blocuri de granit, având 360 de forme şi mărimi diferite. Legendele coreene spun că acest cal legendar era capabil să parcurgă la galop peste 400 de km pe zi şi este astăzi asemuit cu voinţa de fier a poporului coreean.

Facem un scurt popas la Arcul de Triumf, asemănător cu monumentul bucureştean, atât ca formă, cât şi ca mărime. Inaugurat pe 14 aprilie 1982, la poalele Colinei Moran, din inima Capitalei coreene, Arcul de Triumf al Phenianului are o înălţime de 60 de metri şi o lăţime de 52,5 metri, fiind construit din 10 500 de blocuri separate de granit şi 4 plăci mari, afişând 24 de figuri umane ce ne introduc în scenele Războiului anti-japonez. Deasupra arcului există un balcon, a cărui faţadă, lungă de 24 de metri şi înaltă de 5 metri, este încrustată cu motive florale.

Tot în inima Capitalei, dar pe partea stângă a râului Daedong se află Turnul Ideilor Ciuce, inaugurat pe 15 aprilie 1982, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la naşterea lui Kim Il Sung. Monumentul constă dintr-un obelisc înalt de 150 de metri, construit în întregime din piatră şi care se termină cu flacăra Ideilor Ciuce, care are şi ea 20 de metri înălţime şi o greutate de 50 de tone. O serie de lumini în mişcare sunt aprinse aici în unele nopţi, fapt care face ca Turnul Ideilor Ciuce să fie vizibil chiar de la mare depărtare- La intrarea principală în turn gasim 600 de plăci de piatră provenite din 90 de ţări ale lumii, de la grupuri pentru studiul ideilor ciuce sau asociaţii de prietenie cu Coreea de Nord, însa, din păcate, România lipseşte.


Pe de altă parte, ţara noastră este bine reprezentată la expoziţia existentă în Palatul Memorial Kumsusan, unde se află şi Mausoleul lui Kim Il Sung. Acolo, nord coreenii au păstrat cele 3 scrisori şi medalii dăruite de Nicolae Ceausescu lui Kim Il Sung cu ocazia unor aniversări şi cu ocazia unei vizite întreprinse la Bucureşti.

În imediata apropiere a Palatului Kumsusan se află colina Taesong, cu Cimitirul Martirilor Revoluţionari. De pe această colină situată în partea de vest a Capitalei se poate admira o splendidă panoramă, putându-se repera centrul si cartierul Munhengdong, unde se află Ambasada României. Cimitirul conţine 266 de busturi de cupru şi morminte ale eroilor din perioada de luptă antijaponeză şi a fost inaugurat în 1975, fiind extins apoi 10 ani mai târziu pe o zonă de 30 de hectare. Pe partea stângă a cimitirului există un monument pe a cărui piatră este încrustată o poezie. Găsesc că locul are şi o încărcatură uşor romantică, prin cadrul său natural, întregul deal din spatele mormintelor fiind tronat de brazi şi pini de toate mărimile şi unde eu am perceput un aer auster şi melancolic.

Un insemnat obiectiv pe lista vizitatorului trebuie sa il constituie Casa Memorială a lui Kim Il Sung din suburbia Mangiokdae. Aceasta este situată la 12 km de centrul oraşului, având în partea stângă albia râului Taedong şi drumul care duce spre portul Nampo. Aici se va vizita casa ce a aparţinut bunicilor lui Kim Il Sung, construită în stilul tradiţional specific centrului Coreei, cu bucatarie si 3 camere, carora li se adauga un spatiu special pentru fumat, apoi parcul de unde se vede panorama Capitalei si mai ales a raului Teadong.

Expoziţia celor Trei Revoluţii (ideologică, tehnologică şi culturală), care sunt, dacă ar fi sa mă iau după discursurile fostului Şef al Statului Coreean, Kim Il Sung “linia de bază pentru edificarea socialismului şi comunismului”. Expoziţia ocupă peste 80 000 de metri patrati si sunt expuse peste 120 000 de obiecte din sfera producţiei tehnologice.

Palatul de Studii al Poporului din Emblematica Piata Kim Il Sung. Cladire monumentala, cu 10 etaje si o suprafata de peste 10 mii de metri patrati, este cea mai mare contructie din tara, pastrand elementele arhtectonice specifice arhitecturii coreene, inaugurata in aprilie 1982. Imensa cladire dispune de circa 200 de sali si peste 3 milioane de volume in toate limbile pamantului, putand primi zilnic un numar de circa 12 milioane de cititori. Ca o coincidenta, din cate mi-a spus ghida locala, Nicolae Ceausescu a fost primul Şef de stat strain care a vizitat Biblioteca, aflandu-se in vizita oficiala la Phenian in aprilie ’82.

Gradinita Changgwang din strada cu acelasi nume, situata in imediata apropiere a Ambasadei Federatiei Ruse. Gradinita este alcatuita dintr-un corp de 3 cladiri, cu o suprafata de 12 332 km patrati si a fost inaugurata in septembrie 1982.

Daca va aflati la Phenian in aprilie sau octombrie, nu ratati binecunoscutul deja pentru Coreea de Nord spectacol ARIRANG, care are loc pe Stadionul 1 MAI, cu o suprafata de 207 mii de metri patrati, putnd sa primeasca peste 150 de mii de spectatori. A fost inaugurat pe 1 mai 1989, cu ocazia Festivalului International al Tineretului si Studentilor, desfasurat atunci la Phenian, In imediata apropiere a stadionului se afla 2 poduri peste raul Taedong, Rungra si Chongryum, precum si un tunel rutier, Kumrung, consruite tot cu ocazia festivalului mai sus amintit.

Tot în inima Capitalei, dar pe partea stângă a râului Daedong se află Turnul Ideilor Ciuce, inaugurat pe 15 aprilie 1982, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la naşterea lui Kim Il Sung. Monumentul constă dintr-un obelisc înalt de 150 de metri, construit în întregime din piatră şi care se termină cu flacăra Ideilor Ciuce, care are şi ea 20 de metri înălţime şi o greutate de 50 de tone. O serie de lumini în mişcare sunt aprinse aici în unele nopţi, fapt care face ca Turnul Ideilor Ciuce să fie vizibil chiar de la mare depărtare- La intrarea principală în turn gasim 600 de plăci de piatră provenite din 90 de ţări ale lumii, de la grupuri pentru studiul ideilor ciuce sau asociaţii de prietenie cu Coreea de Nord, însa, din păcate, România lipseşte.

Pe de altă parte, ţara noastră este bine reprezentată la expoziţia existentă în Palatul Memorial Kumsusan, unde se află şi Mausoleul lui Kim Il Sung. Acolo, nord coreenii au păstrat cele 3 scrisori şi medalii dăruite de Nicolae Ceausescu lui Kim Il Sung cu ocazia unor aniversări şi cu ocazia unei vizite întreprinse la Bucureşti.

În imediata apropiere a Palatului Kumsusan se află colina Taesong, cu Cimitirul Martirilor Revoluţionari. De pe această colină situată în partea de vest a Capitalei se poate admira o splendidă panorama. Cimitirul conţine 266 de busturi de cupru şi morminte ale eroilor din perioada de luptă antijaponeză şi a fost inaugurat în 1975, fiind extins apoi 10 ani mai târziu pe o zonă de 30 de hectare. Pe partea stângă a cimitirului există un monument pe a cărui piatră este încrustată o poezie. Găsesc că locul are şi o încărcatură uşor romantică, prin cadrul său natural, întregul deal din spatele mormintelor fiind tronat de brazi şi pini de toate mărimile şi unde eu am perceput un aer auster şi melancolic.

Un insemnat obiectiv pe lista vizitatorului trebuie sa il constituie Casa Memorială a lui Kim Il Sung din suburbia Mankiogdae. Aceasta este situată la 12 km de centrul oraşului, având în partea stângă albia râului Taedong şi drumul care duce spre portul Nampo. Aici se va vizita casa ce a aparţinut bunicilor lui Kim Il Sung, construită în stilul tradiţional specific centrului Coreei, cu bucatarie si 3 camere, carora li se adauga un spatiu special pentru fumat, apoi parcul de unde se vede panorama Capitalei si mai ales a raului Teadong.

Expoziţia celor Trei Revoluţii (ideologică, tehnologică şi culturală), care sunt, dacă ar fi sa mă iau după discursurile fostului Şef al Statului Coreean, Kim Il Sung “linia de bază pentru edificarea socialismului şi comunismului”. Expoziţia ocupă peste 80 000 de metri patrati si sunt expuse peste 120 000 de obiecte din sfera producţiei tehnologice.

Palatul de Studii al Poporului din Emblematica Piata Kim Il Sung. Cladire monumentala, cu 10 etaje si o suprafata de peste 10 mii de metri patrati, este cea mai mare contructie din tara, pastrand elementele arhtectonice specifice arhitecturii coreene, inaugurata in aprilie 1982. Imensa cladire dispune de circa 200 de sali si peste 3 milioane de volume in toate limbile pamantului, putand primi zilnic un numar de circa 12 milioane de cititori. Ca o coincidenta, din cate mi-a spus ghida locala, Nicolae Ceausescu a fost primul Şef de stat strain care a vizitat Biblioteca, aflandu-se in vizita oficiala la Phenian in aprilie ’82.

Gradinita Changgwang din strada cu acelasi nume, situata in imediata apropiere a Ambasadei Federatiei Ruse. Gradinita este alcatuita dintr-un corp de 3 cladiri, cu o suprafata de 12 332 km patrati si a fost inaugurata in septembrie 1982.

Daca va aflati la Phenian in aprilie sau octombrie, nu ratati binecunoscutul deja pentru Coreea de Nord spectacol ARIRANG, care are loc pe Stadionul 1 MAI, cu o suprafata de 207 mii de metri patrati, putnd sa primeasca peste 150 de mii de spectatori. A fost inaugurat pe 1 mai 1989, cu ocazia Festivalului International al Tineretului si Studentilor, desfasurat atunci la Phenian, In imediata apropiere a stadionului se afla 2 poduri peste raul Taedong, Rungra si Chongryum, precum si un tunel rutier, Kumrung, consruite tot cu ocazia festivalului mai sus amintit.

Arirangul dureaza peste 2 ore si imbina in stilul coreean dansuri folclorice> Chabggo (in care o armata de femei bat la tobe), Bukchechun (dansul evantaielor), dansul sabiilor, dansul lunii, dansul triadelor (barbat-femeie-barbat, toti miscand ritmic un evantai), Sangmo (un dans in care un barbat agita mai multe esarfe), dansul primaverii, dar si tematica legata de istoria luptei revolutionare antijaponeze care se termina cu aprinderea flacarii Ideii Ciuce si, la final tematica reunificarii si tragedia natiunii divizate pe fundalul melodic al Arirangului.

Cu aceasta ocazie trecem in revista si instrumentele specifice culturii coreene, multe dintre ele uzitate inca din perioada Celor Trei Regate> PIRI, un instrument de suflat, asemanator cu naiul nostru si bineinteles, KAYAKUM-ul. Acesta din urma este un instrument cu corzi inventat de catre Ou Reuk, musician din secolul al VI-lea, instrument care acompaniaza aproape toate melodiile traditionale din toata peninsula. Un alt cunoscut instrument este Djanggo, un fel de toba, care lovita cu un bat special produce niste sunete lungi.

Emblematica Piata Kim Il Sung, inaugurata in august 1954 si avand astazi o suprafata de 75 de mii de metri patrati, acoperita in intregime cu blocuri de granit. In piata se afla Palatul de Studii al Poporului cu un mic parculet, in plan indepartat, dincolo de raul Taedong, Turnul Ideilor Ciuce, iar in piata propriu-zisa, Cabinetul (Consiliul de Ministri, cu biroul permanent al Presedintelui Prezidiului Suprem al RPDC), Ministerul Agriculturii, al Comertului Exterior si Ministerul Afacerilor Externe.

Bulevardul Kwangbok, impunatoare artera a Capitalei coreene, are o lungime de 6 km si latime de 100 m, cu cladiri moderne, hoteluri si magazine. Bulevardul a fost inaugurat in 1989, cu ocazia celui de-al XIII/lea Festival international al Tineretului si Studentilor, desfasurat atunci in RPD Coreeana.

Clubul Copiilor, alta impunatoare cladire, cu o suprafata de circa 103 mii de metri patrati, inaugurata in aprilie 1989, unde un copil de la cercul de caligrafie coreeana sa scrie pentru mine “TRAIASCA PRIETENIA ROMANO-COREEANA”.

Un alt obiectiv des vizitat de multitudinea de delagatii straine este Maternitatea din Phenian inaugurata in 1980 si probabil cea mai importanta clinica de obstretica si ginecologie din RPD Coreeana, dar care are si sectii de medicina intrena, stomatologie, oftalmologie, ORL, toate deschise numai pentru femei si toate dotate din donatii internationale si singurul loc din RPD Coreeana unde se poate realiza si fertilizare in vitro.

O vizita interesanta se poate face si la Muzeul Victorioasei Eliberari a Patriei, cum il numesc nord corenii si la Nava spion americana, Pueblo, capturata pe 23 ianuarie 1968 de marina nord coreeana în apele teritoriale, cu tot cu echipajul format din 82 de oameni, care a fost insa eliberat ulterior.

Muzeul Victorioasei Eliberari a Patriei, construit pe 17 august 1953, imediat dupa incetarea ostilitatilor in Razboiul din Coreea si renovat in 1974, cu o suprafata de expunere de 52 000 metrei patrati si 80 de Sali cu mii de exponate. Aici asistam la scene de lupta in miniatura, reconstituirea bataliei din Pasul Chol, Provincia Kwangon, langa Wonsan, cu soldati si camioane din fier, in miniatura si numeroase efecte speciale.

Muzeul prezinta povestea nord coreeana a Razboiului din Coreea, pe care ei il numesc “Razboiul pentru Victorioasa Eliberare a Patriei”. Aflam, asadar ca dupa indelungi pregatiri si provocari, RPD Coreeeana a fost atacata pe 25 iunie 1950, la ora 4 dimineata.  Trec in revista toate dioramele si fotografiez un autoturism de teren, GAZ, folosit de Kim il Sung pentru insepctarea trupelor pe campul de lupta. De un interes aparte mi se pare diorama care prezinta batalia de la Taejon, din Coreea de Sud, cand Colonelul Dean, Comandantul celei de a 24-a divizii de Infanterie a SUA a fost luat priozonier.

Aflam astfel ca inamicul a folosit pe toata durata razbpoiului un numar vde 564 000 de bombe si chiar germeni si bacterii, apoi ni se spune ca ….”numai intre octombrie 1950 si martie 1951, coreenii au anihilat un numar de exact 63 900 de combatanti inamici”.

Cateva date mi se par relevante pentru oricine studiaza Razboiul din Coreea. Astfel, aflu ca pe toata durata conflictului un numar de 1 567 128 de trupe inamice au fost ucise sau luate in prizonierat, dintre care 405 498 de americani, 1 130 965 de sud coreeni si circa 30 965 de militari din alte state, carora li se adauga un numar de 11 aeronave capturate, 5 729  de aeronave doborate, 374 de tancuri capturate, 2 690 de tancuri distruse, 564 de vase de razboi scufundate sau distruse si 925 152 de piese de armamant usor capturate de la inamic.

Tot aici se afla expus aparatul de zbor RB-47, doborat pe 28 aprilie 1995, inb timp ce executa misiunea de spionaj in adancimea teritoriului nord corteean, aparatul EC 121, doborat pe 15 aprilie 1969, elicopterul CH-47, doborat pe 14 iulie 1976 si un altul, doborat in Zona Demilitarizata ceva mai recent, pe 17 decembrie 1994.



marți, 17 decembrie 2019

A ajuns vestea și la noi, la Cimitirul Ghencea, că DIICOT a clasat pe furiș dosarul Petromidia. Acum știu de ce m-ați împușcat acum 30 de ani.☹️🔫 V-am lăsat la Năvodari o rafinărie ultramodernă de 2,5 miliarde dolari. A luat-o Dinu Patriciu cu banii din Rompetrol, altă firmă pe care v-am lăsat-o. Moammar Al-Gaddafi m-a rugat să fac cu Rompetrol prospecțiuni în Libia, în cautare de zăcăminte de petrol și mi-a plătit pentru asta 56,5 milioane dolari, bani pe care i-a încasat apoi Patriciu, deși erau banii statului, ai poporului român. Cu acești bani Patriciu a luat Petromidia, de 2,5 miliarde dolari. În afară de asta, stabilisem cu prietenul meu Gaddafi să extragem împreună petrolul din zăcământul El-Sharara, descoperit de inginerii și geologii români de la Rompetrol. Petrolul cuvenit nouă din concesiunea românească de la El-Sharara valora 6 miliarde dolari, dar ați dat această concesiune unei firme de apartament din Spania, Repsol, în 1992. Cu banii din concesiunea românească din Libia Repsol a devenit de atunci un gigant petrolier mondial. Nu contează, oricum nu mai aveați ce face cu concesiunea din Libia. Ați dat de pomană Petrom austriecilor, împreună cu zăcămintele de petrol din România, în valoare de 10 miliarde dolari. Drept recunoștință, austriecii au tăiat cele cinci rafinării românești pentru a nu concura pe piața românească produsele petrochimice austriece. Acum se fac 30 de ani de când m-ați împușcat și veți sărbători.🎉🎉 Dar dacă tot m-ați împușcat pe mine, sincer să fiu, mi-ar plăcea să îi împușcați și pe cei care au furat moștenirea mea. Pentru că nu mi-au furat-o mie, v-au furat-o vouă! Dragi tovarăși și pretini, vă urez în continuare putere de muncă și mult succes în activitate!




A ajuns vestea și la noi, la Cimitirul Ghencea, că DIICOT a clasat pe furiș dosarul Petromidia. Acum știu de ce m-ați împușcat acum 30 de ani.☹️🔫
V-am lăsat la Năvodari o rafinărie ultramodernă de 2,5 miliarde dolari. A luat-o Dinu Patriciu cu banii din Rompetrol, altă firmă pe care v-am lăsat-o. Moammar Al-Gaddafi m-a rugat să fac cu Rompetrol prospecțiuni în Libia, în cautare de zăcăminte de petrol și mi-a plătit pentru asta 56,5 milioane dolari, bani pe care i-a încasat apoi Patriciu, deși erau banii statului, ai poporului român. Cu acești bani Patriciu a luat Petromidia, de 2,5 miliarde dolari.
În afară de asta, stabilisem cu prietenul meu Gaddafi să extragem împreună petrolul din zăcământul El-Sharara, descoperit de inginerii și geologii români de la Rompetrol. Petrolul cuvenit nouă din concesiunea românească de la El-Sharara valora 6 miliarde dolari, dar ați dat această concesiune unei firme de apartament din Spania, Repsol, în 1992. Cu banii din concesiunea românească din Libia Repsol a devenit de atunci un gigant petrolier mondial.
Nu contează, oricum nu mai aveați ce face cu concesiunea din Libia. Ați dat de pomană Petrom austriecilor, împreună cu zăcămintele de petrol din România, în valoare de 10 miliarde dolari. Drept recunoștință, austriecii au tăiat cele cinci rafinării românești pentru a nu concura pe piața românească produsele petrochimice austriece.
Acum se fac 30 de ani de când m-ați împușcat și veți sărbători.🎉🎉 Dar dacă tot m-ați împușcat pe mine, sincer să fiu, mi-ar plăcea să îi împușcați și pe cei care au furat moștenirea mea. Pentru că nu mi-au furat-o mie, v-au furat-o vouă!
Dragi tovarăși și pretini, vă urez în continuare putere de muncă și mult succes în activitate!

Forest destruction, the greatest threat to biodiversity

Forest destruction, the greatest threat to biodiversity

By CIPRIAN POP, Secretary General
Worker's Romania association

In a new study published on December 6th in the journal “Science”, a group of international scientists highlighted the harmful effects of the destruction of natural areas on the conservation of species. Under the impact of human activities, forests have been greatly diminished at global level, which is directly related to the impact on wildlife. This is one of the conclusions of a new study published on December 6th in the journal “Science”, which is based on the analysis of data on the conservation of about 4489 species worldwide.

The study also notes that "some species have thus moved away towards the edges of their forests or have even left their normal ecosystems, such as the Malaysian bear in Borneo or certain species in North America," which is not always well seen in the rural communities, their neighbors.

Although the article does not refer to Romania's situation, similar cases are also in our Carpathian Mountains (the mountain chain stretching on about 1600 kms. and making about 35% of Romania’s territory), where the poor bears started searching for food in the garbage cans, and the fault is not theirs, but ours, because man is the greatest destroyer of the ecosystems, leaving the large mammals without food sources and shelter.

Returning to sad situation in my Motherland, Romania, where forests cover one third of the national territory (about 7 million hectares), the wood sector representing approximately 126,000 declared jobs and 3.5% of the country’s GDP.

Some of the “fallen” trees are used as firewood, especially in the rural areas where one of two Romanians still lives, a fact which does not greatly affect the ecosystem. The international furniture and wood market consume, however, the other part of the resources through the establishment in Romania of several foreign groups, including the well-known Austrian Schweighofer group, which works with many local intermediaries, here being the real problem. Some locals also took high amounts of money from this Austrian group and from others, thus allowing them to cut and destroy as much as they pleased.

In 2015, the Romanian Court of Accounts drew an alarm signal, estimating that 80 million cubic meters of wood, worth 5.5 billion euros, were illegally cut between 1990 and 2012. According to the National Forest Administration, "Romsilva", the volume of illegally cut timber amounted to 206,000 cubic meters in 2018, including 31,000 cubic meters from public forests.

Also referred to as the "Amazon of Europe", the virgin forests of our country are home to the largest carnivore population in Europe, Romania having the largest community of wolves and lynxes. About 140 thousand hectares of this true treasure, the virgin forests, have been lost in the last 2 years. Unfortunately, only 25 percent of these forests, that is 30 thousand hectares are protected "on paper", the sad reality stands quite differently in reality.

In the light of the above, it therefore results that the political decision-makers must take urgent measures, because, if we keep on destroying the forest, we destroy the very sentimental backbone of the Romanians.

joi, 5 decembrie 2019

România Muncitoare – Nr.282 din NOIEMBRIE - DECEMBRIE 2019


România Muncitoare – Nr.282 din NOIEMBRIE - DECEMBRIE 2019





Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.282 din NOIEMBRIE - DECEMBRIE 2019

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543





 



După 30 de ani....

După 30 de ani de la ultimul Congres al Partidului Comunist Român  (noiembrie 1989) și, după 30 de ani de la Decembrie 1989, Forțele patriotice și cele comuniste au șansa să revină în arena pe scena politică românească. Numai împreună se poate realiza acest lucru, acest proiect.
Noiembrie 2019 poate fi începutul Renasterii României Patriotice!

Deșteptarea, până Nu este prea târziu!

Partidul Romania Mare, Partidul Socialist Român, Partidul Comunitar, Partidul Pensionarilor, Partidul Socialist al Muncitorilor, Asociația Scânteia, Asociația România Muncitoare, Partidele Comuniste (toate),etc.
Societatea Civilă și Sindicatele din toate domeniile de activitate, pot ajuta cu oameni și proiecte.

După 30 de ani.... putem renaște! Anul 2020 este un an electoral important. Alegeri locale și parlamentare.





G U V E R N U L   D E Z A S T R U L U I   N A Ţ I O N AL


Nu trecu nici o lună de la instalarea guvernului, că se profilează dezastrul naţional. Zilnic, bîlbele şi incompetenţa acestor personaje, dau dureri de cap românilor cu ceva minte. Incompetenţa e la ea acasă, iar consecinţele vor fi pentru noi toţi, nu doar pentru cei care s-au repezit ca proştii să voteze un individ care a vrut guvernul lui. Iar guvernul lui va fi pe măsura sa. Deocamdată consecintele sunt:

1. Un prim ministru care nu are idee de nimic, s-a visat pe scaunul ăla, considerînd că e la fel “cum cînţi la chitară”. Acuma îmi este clar de ce nu s-a făcut nimic la transporturi cît a fost el ministru.

2. Românii s-au procopsit şi cu o pacoste de ministră a muncii, care confundă calcularea cu recalcularea pensiilor şi tot ce speră e să le îngheţe, că nu le poate tăia decînt dacă desfiinţează (Doamne fereşte pentru că ar fi capabili!), Curtea Constituţională.

3. Avînd în vedere cantitatea de prostii debitate la fiecare ieşire la declaraţii a domnului Cîţu, crescu euro. Nu-i plîng pe cei cu credite că prea se repeziră să voteze pe unul care are de dat statului român vreo 300.000 de euro, pe care respectivul stat nu-i va mai vedea în veci, că de aia se chinuie el să-şi pună procurorii şi judecătorii lui. În schimb prostia domnului Cîţu are ca efect imediat umflarea în pene a domnului Isărescu, salvatorul naţiei, care s-a repezit să-i ajte pe foştii lui tovarăşi si PDL-ul lui Băsescu.

Sper că domnul Tăriceanu, pe care eu l-am votat în 2016 e fericit că, pentru orgoliul personal, ne-a lăsat de izbelişte. Poate fi sigur că noi, cei care am crezut în onestitatea sa nu-l vom mai vota, dacă partidul mai există pînă toamna viitoare!

4. La cultură, domnul Orban a pus un agramat, cam la fel ca un ministru PSD al Economiei, doar că a vrea să termini cu ceea ce a mai rămas din cultură e aproape o crimă! 

5. Cu fiecare zi ce trece se vede tot mai clar cît de înfometaţi sunt pedeliştii, care n-au mai apucat să fure de pe vremea lui Băsescu. Deja îşi împart funcţii şi ca să poată face ce vor cu ţara se înclină la Înalta Poartă de la Bruxelles şi deocamdată le pun la dispoziţie voturi pentru ca să rămînă la putere tot partidul dezastrului Europei, care are tupeul să se numească "popular", cînd de popular nu are nimic.Sunt doar o clică de potentaţi mediocrii, însetaţi de putere, care au reuţit să aducă în prim-planul politicii europene partidele de extremă dreaptă. Totuşi, înainte să se facă praf UE, incompetenţii de la noi, vor arunca România în cap, înainte de venirea primăverii. Diaspora va fi fericită cu importanţa votului lor, iar fraierii din ţară îşi vor plînge de milă.  AMARANTA

Noul guvern a început cu stângul

Noul guvern al României a început cu stângul sa administreze tara. După instalarea noului cabinet, au început reorganizările in toate ministerele, apoi se va continua cu deconcentratele și companiile de stat. Lucrul correct, însă, pină la epurarea politică. Ar fi fost interesant să se facă și un inventar al tuturor bunurilor din patrimoniul de stat, în toate domeniile. 

In timpul instalării noului guvern, ministrul de finanțe și primul ministru anunță că este o gaura la bugetul de stat de aproximativ 11 miliarde lei (moștenire lăsată de PSD, zic dansii), că nu mai sunt bani de pensii și salarii,etc. Brusc cursul valutar a crescut. Așadar, din ianuarie, multe produse vor fi majorate.
In paralel cu aceste anunțuri, Banca Națională a României a anunțat programul pe luna noiembrie de atragere de fonduri a Ministerului de Finanțe. Interesant că, după o discuție între conducerea Băncii Naționale cu primul ministru și ministrul de finanțe, lucrurile s-au Calmat, pentru un moment… 

Guvernul României nu a vorbit nimic despre reducerea subvențiilor pentru partidele politice. Trebuia să fie o primă măsură. O reducere cu 50% . Nimic. După primul tur constatam că 28 milioane lei din banii de campanie electorală prezidențială sunt banii proveniți de la bugetul de stat pentru partidele politice. Deci, din banii populației României.

O altă problema era a "pensiilor speciale"(normal este indemnizație specială). Să fie reduse cu 50%. Tăcere. Reducerea cu 50%  a indemnizație de membru în consiliul de administrație al companiilor publice și de stat. Tăcere. Schimbarea celor de la PSD cu cei de la PNL?
Toate puteau fi aplicate de la 1 Decembrie 2019. 
Câți bani ar fi rămas la bugetul de stat?

O altă prostie o reprezintă punerea la bursă a Hidroelectrica și a aeroportului Otopeni. 
Chiar nu gândim că pe viitor noi că stat nu vom putea trăi doar din taxe, impozite și împrumuturi?
In toate țările din lume și Uniunea Europeană, Statul are companii sau are pachete de acțiuni consistente la mult companii din diverse domenii de activitate.  Și ar trebui ca marii economiști și finanțiști ai PNL sa înțeleagă că creșterea economică Nu este din producție sau servicii, ci din comerț. In Romania comerțul este peste 70% "în mîna" companiilor externe, cu capital străin. 

Taxa prima înmatriculare continuă să fie analizata de guvern pentru a intra în vigoare. Nu înțeleg de ce nici un ministru de finanțe nu înțelege că este mai simplu sa faci un tabel cu ce ar trebui să conțină prețul la carburant. Un ministru pune taxa, altul o scoate.
Exemplu aleator:

Motorina: prețul de vânzare al fabricii + prețul de transport+ comisionul de desfacere+ taxele de stat.

Taxele de stat: 
1. accizele= 175 euro/100 l
2. taxa de infrastructură= 40 euro/ 100 l
3. taxa de mediu= 25 euro/ 100 l
4. taxa de sănătate= 10 euro/ 100 l
5. TVA

Apoi, elimini rovinieta. Din acciza, ar trebui ca transportatorii să primească înapoi 25% din valoarea ei.

Unde este eliminată Ordonanța de Urgență 114/2018 din prima ședință de guvern? S-a spus că nu ajută mediul de afaceri. Nimeni nu mai spune nimic despre acest subiect. Multe decizii au fost luate în favoarea mediului de afaceri de către Guvern. Nimeni nu o spune deschis. Marea problema este că măsurile au fost propuse de partidul de orientare stânga, socialist și nu de un partid politic de orientare dreapta. Partidele politice de orientare stânga și comuniste au pierdut mult în Europa. In plus au fost mărite salariile în sistemul de stat în multe domenii cu mult peste media din mediul privat. Lucru care a deranjat. Hadrian
C  Π T    N  E   C O S T A   G  A  F  E  L  E    P S D ?


Iată că superficialitatea românilor îi va duce la un regim de austeritate şi doar dacă eşti prost, te laşi ameţit de promisiunile PDL-iste. Desigur, se vor jelui pe mai departe că... greaua moştenire, vor promite că respectă legile, dar după alegerile parlamentare românii care nu vor reuşi să părăsească ţara vor vedea pe naiba.  Şi, totul, din cauza gafelor unor pesedişti, ameţiti, la rîndul lor, de putere. Trei prim miniştrii, schimbaţi fără justificare sau, mai bine zis, cel puţin unul desemnat absolut aiurea, cînd toată lumea-i ştia relaţia cu serviciile secrete, aşa cum s-a dovedit, moţiune de cenzură la propriul guvern, tot fără justificare consistenţă şi trădare la ultima moţiune de cenzură. Trebuie să ai nervii foarte tari şi o logică foarte bună, ca să înţelegi ce se întîmplă şi. în cunoştiinţă de cauză să optezi pentru răul cel mai mic.

A doua greşeală aparţine dorinţei doamnei Dăncilă de a candida şi aroganţei PSD-iste de a avea propriul candidat. Poate, măcar acum, au învăţat lecţia, deşi nu cred… Ca dovadă, faptul că au preferat în locul unui congres rapid, s-o tîrîie cu o mînă de securişti aleşi interimari. Cînd te gîndeşti mai mult la tăiatul porcului decît la viitorul partidului, amatorii de jumări ar trebui să cam plece şi să lase pe cei care nu văd în politică doar un mijloc de parvenire ... sau un ordin de la şefii cu epoleţi. Aproape că pot să pariez că pînă în februarie "ilustrul sociolog" Dîncu, cel care a greşit estimarea cu vreo 20% acum cîţiva ani, va fi instalat la sediul PSD Central şi va distruge, împreună cu alt clujean de bine, l-am numit pe Cosmin Guşe, ce a mai rămas din partid. Dacă nu s-au lămurit cu trădătorul ăla, dacă nu ştiu cine e grupul de la Cluj, merită să dispară! Securiştii din fruntea partidului nu vor face opoziţie şi pînă fac ei congres s-ar putea să fie cam tîrziu pentru ţara asta. Pun pariu că printre jeluirile domnului Cîţu, gafele ministresei de la muncă şi dorinţa domnului preşedinte de a fi bine primit bine cînd merge la Bruxelles, ne von alege cu tot felul de decizii împotriva intereselor noastre. Şi cum nu avem nici măcar un comisar care să ne reprezinte interesele, adio autostradă, adio planuri măreţe că "popularii" au interesele lor. Dacă s-ar fi gîndit mai puţin la ei înşişi (e valabil şi pentru domnul Dragnea), dacă nu ar fi făcut jocul preşedintelui şi ar fi trecut restructurarea prin parlament, dacă ar fi negociat politic şi nu emoţional, poate ar fi fost cumva. Aşa însă, orice român cu capul pe umeri nu-i poate ierta pentru dezastrul în care ne lasă, adica la mîna PDL-iştilor, care nu sunt doar incapabili (cel puţin aşa demonstrează guvernul), ci şi dornici de a fura ce se mai poate, că nu au mai fost la putere de pe vremea lui Băsescu. Şi cum liberali adevăraţi nu mai există, să te ţii!...

Dacă voia să-şi spele păcatele, doamna Dăncilă convoca de urgenţă Congresul şi nu lăsa lucrurile la voia întîmplării, doar din oportunism politic. Putea să ştie măcar atăt, că un partid "restructurat de securişti", nu va mai interesa pe nimeni. Adica îi va interesa tot pe securişti şi pe rudele lor. Aşa că vom aştepta să vedem cîţi mai sunt şi mai ales ce vor face oamenii cinstiţi şi profesioniştii din PSD, după dezastru.  AMARANTA


Masuri urgente
Euforia victoriei la prezidentiale nu trebuie sa fie luata prea mult in seama. Munca si numai munca si o ragandire totala a sistemului financiar si economic in Romania.

Masurile ce trebuiesc a fi luate sunt in defavoarea  lumii politice actuale a anilor 2019-2020:

- REDUCEREA numarului de consilieri locali, judeteni si parlamentari cu 25%.
- REDUCEREA tuturor indemnizațiilor speciale cu 50%.
- REDUCEREA cu 50% a alocațiilor pe care le primesc partidele politice parlamentare.
- REDUCEREA cu 50% a sumelor pe care le primesc consilierii locali județeni și consilierii locali din localități.
- REDUCEREA cu 50% a indemnizațiilor pe care le primesc toți membrii Consiliilor de Administrație din companiile de stat locale și naționale.
- REDUCEREA cu 20% a tuturor salariilor directorilor din companiile de stat locale și naționale.
- Inventarierea patrimoniului public local și național.
- anularea deciziei privind plata impozitelor și taxelor marilor contribuabili direct la bugetul local al municipiului București.
- regândirea repartizării sumelor obținute din TVA,  impozitele pe salarii și profit, impozitele agricole, impozitele pe dividende și liber profesioniștilor, între bugetul local și cel național.
- realizarea unei grile de salarizare unice pentru bugetari și salariații din companiile de stat între coeficientul 1 și coeficientul 10.
- cererea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare. Hadrian
Salvarea Sistemului de energie electrică a României

Hidroelectrica trebuie ajutată să devină una dintre cele mai puternice companii din Romania și zona Balcanilor in domeniul energiei electrice. De la producție, la comercializare. Hidroelectrica a constituit, în ultimii ani, "o vacă de muls" pentru bugetul de stat. Acum este rândul Guvernului României să o ajute.
Guvernul României poate fi sprijinit in acest demers și de Banca Națională a României. Hidroelectrica are nevoie de aproximativ 3 miliarde euro pentru a putea face trei tranzacții. Dacă Fondul Suveran mergea, era mai ușor cu tranzacțiile.

Despre ce este vorba: Două companii din domeniul energiei electrice sunt scoase la vânzare: CEZ și Enel. A treia companie este UCM Reșița, aflată în patrimoniul statului și are mari probleme comerciale și financiare.
CEZ și Enel au pe lîngă producție și comercializare, lucru care înseamnă mult.  UCM Reșița este cea care a constituit marea majoritate a turbinelor hidroelectrice din România.

Același lucru de comasare a mai multor companii ar putea fi banefica pentru Nuclearelectrica. Prin absorbție a Companiei de Uraniu și Uzina de apă grea.

Termocentralele din România (Oltenia și zona Deva) pot fuziona și pot dezvolta apoi creșterea legumelor cu ajutorul serelor.

Guvernul României poate incepe prin intermediul energiei electrice dezvoltarea economică mult așteptată. Hadrian

Apărați economia reală a României!
Până acum, nu prea am vorbit decât despre economia de stat în România. Prin anii 2017-2018, se știa că există aproximativ 4% din economia țării controlata de stat.
Acum, la finalul anului 2019 ar trebui sa ne gândim cat mai are capitalul românesc (fie privat , fie de stat) în economia României. La începutul anului 2019 economia României avea peste 50% , adică peste jumătate, firme, companii cu capital majoritar sau integral străin. 
Acest lucru nu este prea bine pentru bugetul de stat și al asigurărilor sociale.

Un lucru mă înspăimântă când văd că pârghiile economice și financiare sunt in mana investitorilor străini. Distribuția energiei electrice, distribuția gazului metan, centralele eoliene și panouri solare ce produc energie electrică mult mai ieftina (dar la consumator prețul ajunge foarte sus), distribuția produselor agroalimentare, distribuția carburanțiilor, distribuția telecomunicațiilor, etc.
Banii câștigați de cei de mai sus se întorc în economia României în proporție foarte mică.

Așadar, să zicem că 49% din economia României este cu investitori interni. 4% are statul și restul 45% are privatul român. Trebuie ca orice guvern responsabil sa înțeleagă că cu excepția taxelor și impozitelor obligatorii nici un investitor extern nu rămîne cu banii in Romania. El, guvernul, trebuie să se gândească că economia României,cea reală, este cu companiile de stat și private românești.
Fiscalitatea trebuie gândită in alt mod, decât este acum. De exemplu la firme ar trebui impozitul pe venitul fără TVA. Procentul se negociază. Impozitarea profitului trebuie eliminata.
Impozitarea muncii trebuie făcută progresiv.
Taxe pe valoarea adăugată (TVA) trebuie adusă la o valoare mica si egalizată (12-14%).
Accizele trebuie reduse cu 20-30%
Impozitarea mașinilor trebuie anulată.
Impozitarea terenurilor neagricole și a clădirilor trebuie majorate cu 20-30%.
Și mai sunt multe lucruri.
Asigurarea socială trebuie partajată. Să fie plătită egal de salariat și companie (20 % și 20%).

Când guvernul lucrează pentru taxele și impozitele naționale și locale ar trebui să pună în balanță și interesul investitorilor autohtoni, nu numai interesul investitorilor străini, aceștia din urmă sunt multinaționalele. Tot guvernul trebuie să vadă și ce pregătesc diverse alte guverne din Uniunea Europeană și apoi să argumenteze de ce face așa. Hadrian


VA RUGAM, OPRITI CRUZIMEA!
Domnului Ludovic Orban, Prim - ministru al României,
Imaginile cu oile prinse pe nava scufundată, agonizând în timp ce se îneacă, ne-au indignat pe toți. Ca și când călătoria pe care o aveau de suportat până la destinație nu le provoca destulă suferință, acestea au avut acum de îndurat o soartă și mai cruntă.
Niciun animal nu merită să îndure suferința îngrozitoare provocată de acest tip de transport. Aceste tragedii nu fac decât să ne demonstreze că industria exportului de animale vii nu are cum să opereze într-un mod sigur și uman.
Vă solicit respectuos să vă folosiți de puterea dumneavostră pentru a pune capăt exportului de animale vii din România. Veți fi, cu siguranță, apreciat de toată lumea și respectat pentru această decizie ghidată de compasiune.
Facem apel la d-voastră, prim-ministru al României, să dați dovadă de compasiune și să asigurați protecția tuturor animalelor care au supraviețuit tragediei din Portul Midia. Aceste animale au îndurat suferințe inimaginabile și merită o viață decentă, lipsită de suferință. Vă solicit să vă asigurați că ele vor fi preluate de aceia care nu le vor duce la abator, ci le vor oferi o viață liniștită, așa cum merită.
Cu sinceritate,
Asociatia Romania Muncitoare

Fostul Sef al Statului bolivian refugiat in Mexic, Evo Morales, este de parere ca cei ramasi in urma loviturii de stat masacreaza poporul

Fostul Sef al Statului bolivian refugiat in Mexic, Evo Morales, este de parere ca cei ramasi in urma loviturii de stat masacreaza poporul. Evo Morales a denunțat într-o interventie in direct pentru canalul de televiziune C5N faptul că, în „patru zile de dictatură sunt deja 15 morți”. "Crima mea a fost ca sunt indigen și ca am schimbat Bolivia", a mai spus Evo. Morales, a vorbit în direct, in cadrul unui program de stiri al canalului C5N din Mexic, după represiunea puternică impotriva agricultorilor din localitatea Chaparé, în imediata vecinătate a orasului Cochabamba, care a lăsat in urma cinci morți și peste 50 de răniți.
„Aceasta a fost o crimă împotriva umanității. Cei ramasi dupa mine masacreaza poporul bolivian. Acum vedem adevărata dictatură în Bolivia. Fascismul este cel care a luat puterea ", a spus el în dialog cu ziaristul mexican Gustavo Sylvestre.
"În patru zile de dictatură, sunt deja 15 morți", a continuat fostul președinte pentru a face referire la victimele unui protest pasnic desfasurat langa orasul Cochabamba, impotriva loviturii de stat.
"Crima mea a fost să fiu indigen, să fi schimbat Bolivia, faptul ca am nationalizat hidrocarburile si ca am redus saracia", a mai spus mai spus acesta, explicând motivele loviturii de stat.
În plus, el a criticat Organizația Statelor Americane (OEA) pe care a numit-o „cel mai bun instrument al imperialismului și al capitalismului” și s-a aratat încrezător în medierea ONU.
În cele din urmă, Evo Morales, a mai semnalat si că va fi din nou candidat dacă oamenii i-ar solicita acest lucru și că dorește să se întoarcă în Bolivia, atunci când vor fi îndeplinite condițiile. Ciprian POP

Bolivia, ultima imixtiune a Washingtonului în America Latină, exemplu clasic al unei eșuate filosofii americane
Pe 16 noiembrie, Președintele bolivian, Evo Morales, singurul președinte autohton care a existat vreodată în America Latină, și-a dat demisia sub acțiunea unei lovituri de stat orchestrate de o opoziție de dreapta și Organizația Statelor Americane, susținută, bineînțeles, de acel actor internațional care este și va fi mereu dornic să tragă sforile în America Latină, indiferent de consecințele socio-economice nefaste pe care le aduce cu sine implicarea sa, SUA. Nu cunoaștem încă rolul complet pe care l-au jucat SUA, dar este cunoscut faptul că USAID finanțează grupuri opuse mișcărilor sociale și politice ale lui Evo Morales încă din 2001, iar senatorii americani lucrează direct cu opoziția.
Bolivia a fost zguduită de violență în ultimele trei săptămâni, întrucât protestele opoziției au făcut furori sub pretextul unor presupuse nereguli electorale, dar, în retrospectivă, știm că a fost o încercare de răsturnare a unui guvern ales. Duminică, 10 noiembrie, ca răspuns la proteste și la iminența unei lovituri de stat, și în efortul și dorința sa de a stopa violența și de a asigura pacea în țară, Morales s-a oferit să înlocuiască membrii corpului electoral și să organizeze noi alegeri. Însă, gestul a fost mustrat imediat de liderii opoziției, care erau clar interesați mai mult de impunerea unui guvern ne-ales, pentru a sfida voința alegătorilor bolivieni.
În timpul loviturii de stat, protestatarii au ars casele miniștrilor guvernului și ale funcționarilor aleși și au tras focuri de arma,distrugând reședința lui Morales. Fratele lui Victor Borda, Președintele camerei inferioare a Parlamentului din Bolivia, a fost luat ostatic - ceea ce a dus la demisia lui Borda.
Rolul Statelor Unite nu poate fi ignorat. Departamentul de Stat se opune activ împotriva lui Evo Morales Încă din 2001, când a încercat să-i slăbească baza politică. Acest lucru a fost cu cinci ani înainte de a fi ales președinte. Din acel moment, Statele Unite au finanțat adversarii politici ai președintelui Morales, inclusiv așa-zise "grupuri civice" din estul Boliviei care au încercat o lovitură de stat în 2008.
Potrivit Federației Internaționale pentru Drepturile Omului, opoziția din estul Boliviei „a promovat separatismul pe bază etnică și ura prin Comitetele Civice (Comités Civicos), în special Comitetul Civic "Pro-Santa Cruz". Actualul președinte al Comitetului Civic "Pro-Santa Cruz" este Luis Camacho, figura principală a loviturii de stat.
În prezent, Evo Morales se află în Mexic, țară care i-a oferit azil politic, lăsând în urmă o țară în haos, haos care va aduce cu sine sărăcie și violențe, după sumbră rețetă din care Washington-ul nu a înțeles până acum nimic, cu toate că eșecul acestei strategii de imixtiune este vizibil de mai bine de 30 de ani în Emisfera Sudică, în Chile sub Pinochet, in Brazilia, în El Salvador și nu numai.
Cât despre Evo Morales, poate cea mai buna descriere o avem de la binecunoscutul om de litere și gânditor uruguayan, Eduardo Galeano. Galeano spunea despre Morales ca "este simbolul identității latinoamericane"...    Ciprian Pop