marți, 1 noiembrie 2016

România Muncitoare a participat la Forumul Internațional pentru Suveranitate Alimentară


România Muncitoare a participat la Forumul Internațional pentru Suveranitate Alimentară

Forumul a avut loc loc între 26 și 30 octombrie 2016 în Cluj-Napoca și este cea mai amplă reuniune pentru cooperare și strategie în alimentație și agricultură a asociațiilor de țărani și susținătorilor agriculturii țărănești din peste 42 de țări din Europa geografică și Asia Centrală. Este pentru a doua oară când un forum pentru suveranitate alimentară de asemenea amploare are loc în Europa, după prima ediție în 2011, în Krems, Austria.

În ultimii cinci ani, în Europa, acest proces strategic a alimentat contribuția societății civile în luarea deciziilor pentru politici publice. La nivel internațional, asociațiile de țărani și-au întărit rolul din Mecanismul Societății Civile de la nivelul Organizației Mondiale pentru Agricultură și Alimentație a Națiunilor Unite – FAO; La nivel european, prin mecanismul grupurilor pentru dialog social al Comisiei Europene pentru Agricultură – DG AGRI, agricultura țărănească a fost reprezentată direct în procesul de reformă a Politicii Agricole Comune. De asemenea, la nivel național, țăranii au devenit mai activi în procesele pentru luarea deciziilor.
Forumul a reunit la Cluj-Napoca peste 600 de participanți - delegații naționale constituite din țărani/țărănci, pescari, ciobani, apicultori, comunități indigene, consumatori, organizații ale societății civile pentru protecția mediului / drepturile omului / solidaritate / justiție, muncitori în agricultură și industria alimentară, cercetători și jurnaliști din țări precum Franța, Germania, Olanda, Italia, Suedia, Spania, Ungaria, Serbia, Belarus, Estonia, Armenia, Kosovo, Rusia, Turcia, Georgia, Tajikistan etc. 


Forumul își propune să reprezinte un cadru pentru schimbul de bune practici și experiențe din cadrul mișcării europene, pentru reflecție asupra conceptului de suveranitate alimentară, precum și pentru extinderea și consolidarea mișcării în regiune și a acțiunilor sale la nivel politic. 
Pe parcursul celor cinci zile, programul a fost structurat în sesiuni plenare și tematice, abordând următoarele cinci axe tematice, esențiale pentru îndeplinirea suveranității alimentare în Europa:
  • Producție a hranei: schimbarea modului de producție și consum ale hranei;
  • Distribuție a hranei: schimbarea modului de distribuție a hranei;
  • Muncitori agricoli: echitatea muncii și îmbunătățirea condițiilor sociale în sectoarele agricol și alimentar;
  • Resurse naturale: revendicarea dreptului la resurse naturale și patrimoniu natural comun;
  • Politici publice: schimbarea politicilor publice care guvernează sistemele agro-alimentare.

Forumul a inclus si o piață agroalimentară volantă zilnică, deschisă publicului larg, la care vor participa familii de țărani producători și artizani din regiunea Clujului. Seara au avut loc activități culturale, precum și proiecții de filme pe tema hranei și agriculturii. Pe lângă programul oficial, au avut loc si vizite de teren în sate din județele Cluj și Alba. 

Despre mișcarea Nyéléni Europa pentru Suveranitate Alimentară
  • 2007 – a fost adoptată prima Declarație Internațională pentru Suveranitate Alimentară în Mali, Africa.
  • 2011 – a fost adoptată prima Declarație Europeană pentru Agricultură și Alimentație în Krems, Austria.
În Europa, Comitetul de Coordonare al mișcării este constituit din: Friends of the Earth Europe, European Coordination Via Campesina, Asociația Eco Ruralis, World Forum of Fisher People, Urgenci Community Supported Agriculture Network, Transnational Institute, European Attac Network, European Shepherd's Network, FIAN European Sections and Coordinations, OBV – Via Campesina Austria, The Resource Center for Indigenous People, The Biological Farming Association Elkana. 

Despre suveranitatea alimentara

Suveranitatea alimentară este dreptul oamenilor la hrană sănătoasă și adecvată cultural, produsă prin metode ecologice și durabile, precum și dreptul acestora de a își defini propriile sisteme agroalimentare. Definiția Suveranității Alimentare a fost adoptată printr-un proces mondial de consultare a 500 de țărani delegați din 80 de țări, în anul 2007, în Mali - Africa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu