miercuri, 16 noiembrie 2016

Un nou elan, un nou început în relațiile Chinei cu America Latină


Un nou elan, un nou început în relațiile Chinei cu America Latină
Viitoarea vizita a Președintelui chinez Xi Jinping în trei state din America Latina este văzută de analiști și de presa de pe continent ca un serios avânt în dezvoltarea relațiilor bilaterale ale dragonului asiatic cu sud americanii.
Intre 17 și 23 noiembrie anul curent, Șeful Statului chinez, Xi Jinping va desfășură vizite de stat în Ecuador, Peru și Chile.
Turneul diplomatic începe în Ecuador, tara cu care, zilele acestea, Beijingul sărbătorește 36 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. Conform informațiilor apărute în presa de la Quito, după dezbaterea unor problemele de interes cu omologul său ecuadorian, Rafael Correa, cei doi demnitari vor semna, de asemenea, importante documente vizând relațiile comerciale și unele proiecte desfășurate în comun.
Miercuri, 16 noiembrie anul curent, Președintele chinez a semnat un articol publicat în ziarul ecuadorian „El Telegrafo” sub titlul "Sa construim un pod de prietenie și cooperare". „Ecuadorul va fi prima oprire a călătoriei mele în America Latină. Atrăgătoarea "Republica a Ecuatorului" este renumita pentru piscurile munților Anzi, vasta pădurea tropicala amazoniana și enigmatica și, în același timp, fermecătoarea coasta a Pacificului, bogat în resurse naturale și un veritabil muzeu al lumii vii, cu un popor care trăiește în armonie cu natura, muncind din greu în căutarea unei vieți mai bune” scrie Xi Jinping în articolul din presa ecuadoriana.
Dincolo de retorica, as putea spune, chiar sentimentala, care ne arata ca Beijingul știe sa facă diplomație, de notat este faptul ca Republica Populara Chineza este al treilea partener comercial al Ecuadorului, cifra de afaceri ridicându-se la aproximativ 4,1 miliarde de dolari anul trecut, prezenta chineza este masiva în domeniul infrastructurii și al construcțiilor hidrotehnice din acest stat.
Peru este al doilea Stat de pe agenda turneului latino-american al Președintelui chinez. Pe 19 noiembrie, acesta va fi primit de către omologul său peruvian, Pedro Pablo Kuczynski, care a vizitat Beijingul în septembrie anul trecut, după ce a preluat mandatul. Numai de la începutul acestui an, reprezentanții mediului de afaceri și întreprinderilor din China și Peru au semnat acorduri a căror cifra de afaceri se ridica la circa 2 miliarde de dolari, acorduri vizând industria ușoară, textilele, produsele agricole, medicamentele, metalele și mineralele.
Pe 19 și 20 noiembrie Xi Jinping va participa la reuniunea APEC (Summit al Cooperării Economice Asia-Pacific), care va avea loc la Lima, sub sloganul creșterii calității vieții și dezvoltării.
Chile va fi ultima oprire din turneul său, la Santiago de Chile, Xi Jinping se va întâlni cu Șefa Statului chilian, doamna Michelle Bachelet. Aceasta a fost prima țară din America de Sud care a semnat un acord de liber schimb cu China.
Experții estimează că vizita lui Xi va consolida deja tradiționala prietenie cu cele trei țări din America Latină, dar, de asemenea, va promova și dezvolta încă și mai mult dezvoltarea durabilă a parteneriatului global de cooperare între China și aceasta regiune a lumii.
Ciprian – Dorel POP

Un comentariu:

  1. Bună, aveți nevoie de un împrumut rapid?
    Suntem un grup financiar privat. Acordăm împrumuturi cuprinse între € 900 și € 99 000. Ofertă la dispoziția tuturor pentru a se rupe cu dificultățile de bani. Dacă sunteți interesat de un împrumut, anunțați-ne ce aveți nevoie și vă vom ajuta să faceți acest lucru. Contactați-ne prin e-mail pentru mai multe informații: giuseppina.eleonora01@gmail.com
    Cu plăcere

    RăspundețiȘtergere