vineri, 24 iunie 2016
Delegatii de la Congresul Sindical International de la Paris s-au alaturat protestului sindicalistilot francezi
http://www.argumentpress.ro/congresul-sindical-international-de-la-paris/
In săptămâna 13 – 18 iunie anul curent s-a desfășurat in Capitala Franței cea de-a 4-a Coferinta Sindicala Globala (UISTAACT), menita sa aducă mai aproape sindicaliști din toată lumea, cu speranța unui dialog constructiv și unitar.
Conferința a avut loc într-un moment complicat pentru Franța, tara fiind în mijlocul unei greve fără precedent împotriva politicilor de regres social proferate de Guvernul Hollande. Pe lângă mobilizarea sindicala din sectoare strategice (transport, energie), în urma cu o săptămână, s-au mobilizat și sindicatele din alimentație și turism, Franța, se pare, dând astfel tonul unei mișcări de masa și de mare amploare care poate sa cuprindă și alte tari europene.
Protestele din Franța, împotriva proiectului de lege care propune modificări ale legislației în domeniul muncii, au fost descrise de presa din hexagon ca fiind cele mai mari și mai lungi proteste de la Revoluția franceză încoace.
Ceea ce am văzut eu însumi la fata locului, certifica părerile analiștilor: peste 1,2 milioane de membrii ai sindicatelor au manifestat pe străzile din Paris, pe 14 iunie anul curent, în timp ce, în toată Franța, încă 1,5 milioane de oameni au protestat în aceeași zi.
Numai un apel al diferitelor sindicate conduse de Confederația Generală a Muncii (CGT), cea mai mare dintre cele doua centrale sindicale franceze (numărând circa un milion trei sute de mii de membrii), a fost suficient pentru crea avântul unei mișcări spontane în toată Franța. Protestele de amploare sunt îndreptate împotriva noii legi ale muncii, „legea El Khomri” (după numele Ministrei Muncii din cabinetul Hollande), lege pe care guvernul francez dorește sa o impună în ciuda opoziției copleșitoare (peste 70 la suta dintre francezi declarându-se împotrivă).
Guvernul Hollande rescrie în mod clar legile franceze ale muncii , în conformitate cu interese economice străine de angajați. Acesta își propune să creeze o atmosferă prielnica pentru companiile franceze și străine care operează in hexagon în numele "ușurinței de a face afaceri", pentru ca acestea sa fie în măsură să concedieze lucrătorii foarte ușor, renunțând la normele franceze de protecție a muncii fără consultarea sindicatelor, o creștere a numărului de ore de lucru de la nivelul actual legal la nivelul săptămânii, de la 35 de ore la 48 de ore și , de asemenea, de până la 60 de ore (12 ore pe zi pentru perioada temporara de proba), cu o " autorizație excepțională .
Peste 6,5 milioane de francezi și-au pierdut locurile de munca, în acest dificil context, federația CGT cere retragerea acestui proiect de lege și protecția drepturilor lucrătorilor prin măsuri de securitate socială adecvate. Peste 225 de delegați din 86 de țări , reprezentând 123 de organizații au fost prezenți la Paris pentru a 4- a Conferință Internațională a Sindicatelor Internaționale a Lucrătorilor din Agricultură , Alimentație , Comerț , Textile și aliate industrii afiliate. Era, așadar, un lucru firesc ca ei să se alăture protestului sindicaliștilor francezi pentru a-și exprima solidaritatea.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu