sâmbătă, 26 mai 2018

România Muncitoare – Nr.265 din MAI 2018

România Muncitoare

MAI 2018

Muncă şi unitate, luptă 
pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.265 din MAI 2018

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543




C  E   S E   M A I   P E T R E C E    P E    L A   N O I

Era tot ce ne mai lipsea, scandalul provocat de chitaristul de la PNL, partid care ar trebui să-şi schimbe sigla, pentru că de "naţional" nu are nimic. Ceea ce mi se pare straniu, e că toţi cei care comentează, uită două lucruri esenţiale şi anume, votanţii şi faptul că sîntem totuşi în anul centenarului. Se pare că nici pe votanţi, nici pe cei care dau pe dinafară de cît patriotism invocă, nu pare să-i deranjeze această atitudine a politicienilor.
În acest caz, avem ce merităm, politicieni care pentru ambiţii nu ţin cont că provoacă instabilitate politică. Şi dacă domnii din PSD nu au destul curaj să spună lucrurilor pe nume, ar trebui, să reacţionăm noi, pentru că jurnaliştii nu par să vadă nici ei mare lucru.
De exemplu, abia s-a şoptit că domnul preşedinte, care îi acuză pe alţii de trădare, prin interpuşi, a stat la masă într-o reuniune cu un stat pe care România nu-l recunoaşte. Asta cum s-o fi numind domnule preşedinte ? Şi încă în anul centenarului, de care desigur nu vă pasă, pentru că la Cotroceni aţi ajuns ca să vă simţiţi confortabil între două vacanţe ! Şi dacă tot vreţi să vă informeze ceilalţi unde merg şi ce fac, dumneavoastră aţi cerut aprobarea Parlamentului să vă întîlniţi cu cei din Kosovo ? Sau aţi devenit peste noapte dictator şi noi nu ştim ?
Ceea ce ar trebui să-şi mai amintească măcar ziariştii, e cam ce influenţă aţi avut în instalarea fuvernului dvs, După Colectiv, în dimineaţa următoare, domnul procuror general a vorbit despre o încadrare a faptelor cu intenţie şi a spus că va cerceta. A fost chemat la Cotroceni şi a schimbat încadrarea. Numai că v-a luat gura pe dinainte cu "au trebuit să moară oameni", poate v-a trădat subconştientul, situaţie în care domnul ambasator al SUA a venit în următoarea oră la Cotroceni să dreagă busuiocul. Acum faceţi acelaşi joc. Aşa ne trebuie, dacă nu le-am cerut americanilor să şi-l ia acasă cît mai repede!
Dar nu e nimic nu e mai grav decît că unii vor să ne saboteze centenarul cu certurile lor. Şi noi tăcem! Deocamdată... AMARANTA


...Ş I   C E   S E   M A I   Î N T Î M P L Ă   PE   L A   A L Ţ I I

Domnul Trump merge ca racul. Un pas înainte, doi înapoi. Şi, totul din aroganţă şi necunoaşterea situaţiei. În primul rînd, nu ştie istorie, altfel ar fi aflat că toate imperiile sfîrşesc la fel şi nu vor fi ei excepţia. Mai ales după greşelile pe care le fac. Sunt la un pas să piardă tot ce au cîştigat din întîlnirea cu cei din Coreea de Nord, Venezuela îi acuză de manevre oculte, iar în Orientul de Aproape, de la Siria la Iran şi Palestina, îi urăsc cam toţi. Acum se ceartă şi cu Europa, iar doamna Merkel şi pajul său, cel care face pe toţi conducătorii Franţei de la Napoleon încoace să se răsucească în mormînt de ruşine, au dat fuga la domnul Putin, în timp ce euroscepticismul e în creştere.
În vremea asta,"perfidul Albion" tace complice, ba a mai pus şi de o nuntă, una cu scenariu de Holywood, în care monarhia britanică nu a avut nimic de zis; doar a privit stupefiată la un film cu gesturi şi replici îndelung exersate în faţa oglinzii. Îi lasă pe mire să se bucure de asta pe moment, dar nu cred că regina va tolera ca noua venită să-şi pună cizmele de cow boy pe mesele de la Buckingham Palace. Chiar dacă poartă inelul Dianei, ori tocmai de aceea.
În rest numai de bine, fostele ţări socialiste se coalizează încet, chiar în cadrul Uniunii, Salvini vrea să scoată Italia din zona euro şi nu numai, de Grecia nu se mai aude şi nici Spania nu se simte prea bine...
În contextul ăsta complicat, sar şi ai noştri ca musca în lapte, fără să analizeze şi mai trag "unul hăis şi altul cea", fără să se consulte cu oameni care mai ştiu ce e aceea diplomaţie. Nici măcar cu ministrul de externe ori consilierul pe externe de la Cotroceni, că doar ei sînt deştepţi!
Cei puternici, în goana lor după resurse şi pieţe de desfacere nu mai analizează situaţiile. Şi nu observă că, de undeva. poate de pe puntea unui submarin la fel ca altădată, cu faţa aceea impenetrabilă, domnul Vladimir Putin face calcule reci. AMARANTA


Încotro, România?

România anului 2018 seamănă cu România anului 1944...
O "parte" din România "tine" cu SUA și Israel și o "parte", cu Uniunea Europeană. 
Nimeni din România nu dorește nici o relație cu Federația Rusa. 
Și,  interesant ca atât Uniunea Europeană, cât și SUA și Israel au relații bune cu Rusia. Economic și diplomatic. 
Rusia și SUA sunt interesate ca Uniunea Europeană sa nu funcționeze cum trebuie. Totul este pentru suveranitatea economica și resursele financiare și naturale și raportul comercial. O Uniune Europeană puternică nu este bine văzută de nimeni. Nici la Casa Alba, nici la Kremlin. 
Din Asia apare China cu tot ceea ce înseamnă ea economic și financiar. Plus, resursele umane. 

Seamănă cu anul 1944 situația de acum? 
Nu este război, însă mi-e teama ca seamăna situațiile izbitor. 
În anii 1945-1947 lumea credea ca vin americanii și ne vor ajuta. Nu au venit. Regele Mihai a așteptat și el răspunsuri oficiale de peste ocean. Nu au venit. 
Acum suntem împreună cu Uniunea Europeană, dar ascultam de Statele Unite ale Americii. Am vrea să profitam de amândouă, dar ne furam singuri căciula. 
Doar istoricul militar Mircea Dogaru ne atrage atenția ca ne jucam cu focul. Cele doua mari puteri mondiale nu fac nimic fără să se consulte reciproc. România nu face ce  ar trebui să facă. Hadrian

Europa ne vrea parteneri

Europa ne vrea parteneri și asta este foarte adevărat. Din păcate, noi ne ținem cu dinții de Statele Unite ale Americii și uitam unde ne aflam. America este peste Ocean, iar noi ne situam în Europa. 
Așteptam "mura în gura" totul. Ceea e trebuie să facem în toate domeniile.  Este mai rău decât într-o colonie.  Asta este.

Va propun sa reflectați la acele lucruri și stări de fapt pe care trebuie să le explicăm tuturor țărilor europene :



1. Nu putem face parte din doua sisteme de securitate : fie vom rămâne cu NATO, fie vom intra în armata europeana pe care alianța Franța - Germania o doresc. 



2. Cu un efectiv militar și de securitate naționala sub 60 000 de militari și civili ce sunt angajați în aceste sectoare, cu tehnică militară cumpărată pe bani mulți din afară și mulți ofițeri cu vârste ce depășesc  50 ani trecuți în rezerva, noi ca țară, NU putem face față unui eventual conflict militar. 



3. Economia României este doar 4%  în mâinile statului. În cazul unui conflict cum putem rechiziționa economia pentru război?  Trebuie salvată economia de stat, băncile cu capital de stat, întreg sistemul energiei electrice, de apărare prin Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare. Altfel, nu putem susține economic și financiar nici o activitate de rezistenta. 



4. Nu suntem atenți la cerințele Uniunii Europene. Ne interesează ce spune SUA în orice domeniu economic, social sau politic. 
Inteligenta în diplomația românească nu mai are valoare, asa cum avea altădată. 
5. În domeniul economic, financiar și IT nu avem nici o viziune europeana. Nu am prezentat nici un proiect viabil. Așteptăm să ne spună alții ce și cum. 



6. Dorim o Europa a mediului înconjurător sănătos. La noi nu ai cum pentru ca dispar pădurile și nu reîmpădurim prea mult. 



7. Cum sa facem hrana pentru poporul român când peste 50% din suprafața agricola este a străinilor? 



8. Infrastructura României lasă de dorit. 



9. Nu suntem în stare sa facem o lege a salarizării unitare pentru bugetari. Nu suntem în stare sa spunem că companiile naționale și locale nu pot avea mai mult de 25% în plus salarii față de organigrama bugetara. 



10. Cream indemnizații speciale pentru un grup mic de persoane și ne plângem ca nu exista bani la buget. Hadrian

Un gest riscant

Un gest de omenie de care vor profita oamenii politici. 
Gestul medicilor de la Spitalul Municipal Lugoj care au fost de acord sa doneze 100 lei pentru a echilibra salariile celorlalți colegi care au pierdut în urma noului sistem de salarizare. 
Așadar aici este vorba de diferențe de salarizare mari 20000 lei medic și 2000 lei alt angajat din sistemul de sănătate. 
Cum bugetul de stat nu poate da mai mult pentru salarii există trei variante :
- fie reduci de la medici cu 15-20% din salariul de baza, 
- egalitate deplina la grila de salarii, 
- fie faci ca medicii din Lugoj, donezi o suma fixa pentru ceilalți colegi. 

Gestul medicilor din Lugoj poate fi speculat de către oamenii politici prin a forța medicii sa doneze lunar 300-400 lei pentru a rezista spitalele:
- 100 lei pentru a compensa celelalte salarii, 
- 100 lei pentru a plăti parțial utilitățile și arieratele spitalelor, 
- 100-200 lei pentru plata parțială a medicamentelor, echipamentelor și materialelor medicale. Hadrian 

Risipa Nu poate ajuta România

Din păcate, sunt lucruri care se spun cu jumătăți de gura dar care sunt în favoarea unor grupuri politice sau a unor categorii sociale. Punct. 
Va spun ca astfel Nu văd bine economic România. Va las să lecturați și analizați singuri câteva situații:



1. Partidele politice parlamentare românești primesc între minim 0,01% și maxim 0,04% din Produsul Intern Brut potrivit unui nou proiect privind finanțarea partidelor politice validat de președintele României la începutul anului 2018. Asta înseamnă că dacă partidele parlamentare au primit în decembrie 2017 suma totală de 3,2 milioane lei, în martie 2018 au primit 7,0 milioane lei. 



2. Peste 9000 de persoane au beneficiat în anul 2017 de un cumul pensie legală și de indemnizație (pensie) speciala. Legal aceste categorii au primit de la Casa Națională de Pensii cca 181,27 milioane lei. Diferența până la 877,12 milioane lei de la bugetul de stat s-a plătit. 



3. Guvernul României s-a împrumutat în medie cu 1 miliard euro pe lună în intervalul ianuarie 2017 - aprilie 2018. În anul 2018 România mai plătește împrumuturile făcute de Guvernul din 2009. 



4. Toate rezervele și dividendele obținute de companiile în care statul roman este investitor majoritar pentru anul fiscal 2016 au fost atrase la bugetul de stat. Pentru anul fiscal 2017 doar Hidroelectrica are preconizat un profit brut de 1,6 miliarde lei. 



5. Există multe organisme care se ocupă de macro-investițiile României. Rezultatele le cunoaștem. După ce inauguram o Investiție mai trebuie o suma de bani căci s-au constatat probleme(vezi porțiuni de autostrada și noul stadion al Craiovei sunt doar doua exemple). 



6. Faptul că Nu există voință de a începe activitatea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare reprezinta o problema de viitor a economiei României. 



7. Guvernul Partidului Comunist Roman încerca să țină o țintă de 30% din bugetul de stat dedicat Investițiilor. Guvernul Partidului Comunist Roman a plătit integral datorita externă a României care cu dobânzi cu tot au fost de peste 20 miliarde dolari în peste 10 ani. Hadrian 

Românie, unde vei ajunge?

Modelul Romanesc ar trebui să ne călăuzească în tot ceea ce întreprindem. Comparăm ceea ce facem astăzi cu ce fac alte state. Nu contează domeniul de activitate. Nu contează legislația din care ne inspiram. Ea poate fi de oriunde. Acest lucru a fost ca o otravă primită, picătură cu picătură, pentru România.  România, prin conducătorii ei, ar trebui să analizeze, sa filtreze ce este bun pentru țară și sa facă numai ceea ce este bun pentru țară. 
Vorbim despre reforme în diverse domenii de activitate și, apoi, după aplicare, la nici o lună, le modificam. 
La salariile bugetarilor și a companiilor de stat Nu se vrea o respectare a unor eșaloane. De la 1 la 10, 12 sau 15, cum se dorește. Companiilor sa li se permită sa aibă cu maxim 20-25 % mai mare salariu fără de eșalonul pentru bugetari. 
Nu este greu. Exemplu :un contabil de la muzeu, școală, primărie sau spital sa aibă aceeași încadrare pe eșalon (eșalon 3), iar contabilul de la compania de stat sa aibă eșalon 3+ după posibilități maximum 20% salariu de încadrare. 
La pensiile de stat este simplu sa calculam. Din ultimii 10 ani lucrați se iau cei mai buni 5 ani la salariul brut și apoi se face media. Sa nu fie mai mica de cca. 80% din salariul minim brut pe economie.  Sa avem minim 15 ani lucrați, vârsta, de pensionare, sa fie de 63 ani la bărbați și 60 ani la femei (exemplu). 
Orice ajutor social dat unor persoane care sunt apte fizic și psihic, dar nu reușesc să se angajeze sa facă diverse activități în folosul comunității contra unor ajutoare financiare și /sau materiale. 
Orice parlamentar, primar sau președinte de consiliu județean când este în activitate are vechime pentru anii lucrați (se iau în considerare la pensie). De ce sa mai aibă o suma de 1500 lei   lunar (de exemplu)  în plus pe lângă pensie? Ca ai avut șansa să fie acolo sus timp de 4 ani? Dacă ai doua mandate, suma creste. Dar cel care are peste 35 ani lucrări și are o pensie de 1100-1300 lei pe luna? 
Nu înțeleg cum conducătorii politici ai României Nu învață nimic din istorie. Faptul ca dai un pic azi, mâine la fel din avuția țării nu deranjează pe nimeni. Ne vom trezi că suntem români doar cu numele. Restul nu v-a mai fi al nostru: economie, finanțe, clădiri, cultură, ape, munți, păduri, etc.  Hadrian





PUNCTE CARDINALE

Coreea de Nord a declarat vineri că este încă deschisă dialogului cu Statele Unite, după ce președintele Donald Trump a anulat summitul dintre cele două,  o decizie "extrem de regretabilă", potrivit Phenianului.

"Noi reiteream în continuare Statelor Unite determinarea noastră de a sta fata în față, oricând și în orice fel, pentru a rezolva această problemă", a declarat Kim Kye Gwan, Adjunctul Ministrului Afacerilor Externe de la Phenian , potrivit atenției coreene de știri, KCNA.

China consideră că ar trebui să să profite de "oportunitate istorică" și că reuniunea SUA-Coreea de Nord ar trebui să aibă totuși, loc.

Ministerul chinez de Externe a semnalat vineri că decizia luată de Președintele american Trump dezamăgește comunitatea internațională, care ar fi fericită să vadă ca se realizează pacea și stabilitatea în peninsula coreeană.

China a cerut vineri Statelor Unite și Coreei de Nord să profite de "oportunitatea istorică" deschisă în ultimele luni și să organizeze summit-ul, după ce Donald Trump a suspendat întâlnirea programată pentru 12 iunie în Singapore.

"În condițiile actuale, ne așteptăm cu tărie" că ambele părți "pot evalua evoluțiile pozitive recente" și "rămân angajate" în căutarea unui acord, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Lu Kang.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu