sâmbătă, 11 septembrie 2021

România Muncitoare – Nr.299 din AUGUST-SEPTEMBRIE 2021

 

România Muncitoare – Nr.299 din AUGUST-SEPTEMBRIE  2021





 



Muncă şi unitate, luptă

 

pentru dreptate!

 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia

România Muncitoare – Nr.299 din AUGUST-SEPTEMBRIE  2021

 

Colectiv de redacţie:

Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).

Telefon:  0724/717293

E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

Web:  http://asociatiaromaniamuncitoare.blogspot.ro/

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

 

 

 

 

 

 

Coloana vertebrala

Coloana vertebrala a oricarei economi nationale sunt marile compani.

Ele pot fi un magnet bun pentru IMM-uri si cultura si sport.  Insa trebuie sa fie corecta aceasta relatie. 

 

Coloana vertebrala a unei economi nationale este alcatuita din companiile mari nationale  In Romania mai exista cateva compani nationale mari functionale. Altele au fost sau sunt lasate sa mearga spre faliment.

 

Sa luam de exemplu Caile Ferate. Caile Ferate ar trebui sa fie grupate intr-o singura Companie. Acum sunt vreo 3 sau 4. 

Nu este posibil ca Caile Ferate sa intre in faliment. In caz de nevoie cum se face transportul mai rapid? Pe cai ferate. In anul 1990 aveam o infrastructura ferata bine pusa la punct.

Nu este normal ca acum firmele private de transport  feroviar sa profite de aceea infrastructura. Oare ele au dat bani pentru mentinerea si repararea lor? De ce nu se spune ca acele firme private utilizeaza mijloace de transport vechi(fabricate inainte de anul 2000). 

 

Compania Nationala Romania Cai Ferate este o propunere de nume. Aici trebuie incluse toate Companile actuale de stat din acest domeniu de activitate.  Compania asigura infrastructura, transportul de marfa si calatori. Compania ar putea intra si in domeniul turismului balnear, in special.

In domeniul sanatati, de asemenea. 

Tot ce inseamna sine de tren, locomotive, tren,  vagon,etc. se poate face in Romania. 

Curentul electric se poate negocia cu Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Companiile Nationale din Romania, cu putina bunavointa , ar putea aduce un pic de liniste in economie si resurse umane si financiare statului si comunitatilor locale.

 

Ura manifestata de o parte a oamenilor politici aflati in diverite functii impotriva Companiilor Nationale nu face bine. Intrarea in insolventa sau deciziile de a obtine bani acolo unde se poate ale investitorilor minoritari sunt impotriva dezvoltarii si favorisera vinderea la preturi mici ale acestora.

 

O alta neintelegere a mea este de ce companii care in trecut au colaborat in trecut la creerea unui produs finit, azi nu au voie sa mai colaboreze. Chiar asa de prosti am ajuns.

 

Statul chair Nu are nevoie de companii puternice? Statul Nu are nevoie de bani?

 

Acest lucru ar insemna un exemplu pentru coloana vertebrala a economiei din Romania.  Hadrian 

 

 

 

 

Trei probleme

 

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, camarazi mai vechi sau mai noi am impresia ca guvernul Romaniei ne crede inculti si prosti: 

 

1. Romania se imprumuta pentru a face Investitii.

 

2.  Romania v-a avea diverse productii record la cereale in anul 2021.

 

3. Liberalizarea preturilor la gaze naturale si energie electrica v-a fi in avantajul tuturor.

 

Problema 1:

 

Globalizarea ne face mai saraci cu economia si finantele. Dupa anul 2007( anul intrari Romaniei in Uniunea Europeana) Romania se imprumuta masif pentu Investitii,  in spécial infrastructura. La infrastructura ma refer la cea rutiera, aeriana, cai ferate,  spitale, scoli, gradinite, baze de colectare produse agricole, etc.

 

 Rezultatele se vad. Totul este negativ.

 

Cumparam tehnica militara. Buna investitie ar trebui sa fie.  Dar din pacate faptic cumparam tehnica care pentru acele state, acele firme este trecut... la preturi enorme.

 

Inchidem compani care asigurau securitatea energetica a Romaniei, ne plangem ca preturile la energie cresc,  iar la serviciile annexe care le faceau Termocentralele,  deservirea populatiei cu caldura si apa calda, respectiv agricultura prin sere au disparut. 

 

 Ba mai mult guvernul Romaniei doreste sa vanda si ultimele compani pe care le are in patrimonul sau. 

 

Ne imprumutam pentru investitii. Care Investitii ?

 

Problema 2:

 

Romania este o tara producatoare de cereale cunoasta in multe zone ale lumi. Asa am ajuns ca peste 60% din terenul agricol sa fie in proprietate sau in arenda straina. Lucrurile insa nu ajuta deloc Romania. Mare parte din productia bruta este exportata.

 

Daca producem 10 milioane tone portable pe an, acesta trebuie impartit in : portable pentru seminte si cercetare,  porumb furajer si  porumb pentru consum. Daca 7 milioane de tone porumb brut pleca afara, el se v-a intoarce ca malai pentru consum uman si ca furaj pentru animale. 

 

Degeaba produc ceva brut cand produsul finit este importat. Din pretul final cat a castigat producatorul brut? Intre productia finita si produsul finit am pierdut una sau mai multe etape, servici,etc.

 

Problema  3:

 

Tara care detine in subsolul sau resurse naturale sa aiba la consumatorul final preturi ca in tarile ce nu au aceste resurse. 

Andora este un mic stat in muntii Pirinei.  Intre Franta si Spania. De ce acolo carburantii costa intre 1,2-1,3 euro iar in Romania la fel sau mai scump?

 

Ce inseamna liberalizarea preturilor pentru guvernul Romaniei la gaze naturale si energie electrica ?

Daca producem 1 kw /h energie electrica la 20 de bani, il exportam la 40 de bani, iar la consumatorul Romania il vindem cu 50 bani? Este liberalizare ?

 

Nu am auzit, nu am  citit ca guvernul Romaniei sa spuna ca o parte din bani castigati din licentele in energie electrica, o parte din profituri din energie sa fie directionate catre Transelectrica pentru reparatii si modernizari in liniile de transport electric,etc. Hadrian 

 

Repeteni la economie

 

Repetenta la economie este  Romania. Romania Europeana Nu este decat un vis. In realitate bataia de joc la adresa sa continua.

Incapatinarea autoritatilor de a vinde totul, de a considera companiile de stat "un balast" pentru Romania nu face dacat sa ingreuneze nivelul de trai. Atunci cand inchizi unitati comerciale (de stat sau privat) ar trebui sa te gandesti ce pui in loc. Statul insa te face asistat social. Te ajuta financiar cateva luni apoi...nimic.

 

Liberalizarea gazelor si a energiei electrice in Romania inseamna peste cateva luni blocarea producatorilor si falimentul "micilor comercianti". Oamenii vor inchide ei gazele din apartament si vor avea cate un bec in fiecare camera. 

Asta nu este liberalizare: produci curent cu 500 lei MKw si-l vinzi cu 1000 de lei apoi; inchizi producatori de energie electrica zilnica( termocentralele ) si te apuci sa importi.

 

Despre celebra "Unirea" ,acel proiect inceput de un ministru pentru protejarea agriculturii si alimentatiei locale nu mai are rost sa vorbim. Faptele (din decembrie 2019) ne-au aratat ca Romania are interzis la tot ce inseamna productie locala. Totul se aduce din afara. Sunt uluit de rapiditatea devalizarii acestui sector economic. 

 

Turismul nu poate exista fara ajutorul infrastructurii locale si nationale.  Hadrian 

 

 

 

 

Armenia va lansa zboruri zilnice de la Erevan catre Moscova și Tbilisi; în timp ce așteaptă ca Turcia să-și deschidă spațiul aerian pentru zborurile civile armene

Începând din 20 septembrie, compania aeriană «Armenia» va lansa zboruri zilnice de la Erevan la Moscova și Tbilisi; în timp ce așteaptă ca Turcia să-și deschidă spațiul aerian pentru zborurile civile armene, potrivit Directorului adjunct și comercial al companiei aeriene «Armenia», Gevorg Khachatryan.

"Începând cu 20 septembrie, vom opera zboruri zilnice pe rutele Erevan-Moscova-Erevan către aeroporturile moscovite Vnukovo și Sheremetyevo, precum și zboruri zilnice Erevan-Tbilisi-Erevan", a spus el.

Potrivit lui Khachatryan, grație acestor zboruri, Erevanul va deveni un punct de tranzit, ceea ce reprezintă o nouă oportunitate de a atrage venituri suplimentare în țară si turiști.

El a mai spus că mai aproape de Anul Nou vor exista zboruri către Ekaterinbung, Krasnodar, Sochi, Rostov și Novosibirsk. Zborurile către Teheran și Bagdad sunt deja în funcțiune.

Khachatryan a menționat că de la reluarea comunicațiilor aeriene cu Rusia în februarie 2021, „Armenia” a efectuat 1.610 zboruri și a transportat aproximativ 155.000 de pasageri. Potrivit prognozelor companiei, numărul pasagerilor va ajunge la aproximativ 300.000 până la sfârșitul anului.

Compania aeriană Armenia a fost înființată la sfârșitul anului 2015. Activitatea principală a companiei este transportul de pasageri și mărfuri. Aeroportul de bază este Aeroportul Internațional „Zvartnots” din Erevan. În prezent, flota aeriană a „Armenia Airline” este formată din avioane Boeing 737-500 și Boeing 737-700 de nouă generație.

Turcia continuă să interzică zborurile civile din Armenia
Refuzul Turciei de a-și furniza spațiul aerian pentru trecerea aeronavelor civile a companiilor aeriene armene are un impact ridicat asupra prețului și duratei zborurilor, a declarat Gevorg Khachatryan, director adjunct al „Armenia” Airlines.


„În prezent nu zburăm prin spațiul aerian turcesc, dar negocierile sunt în curs și se pare că există progrese pozitive. Sperăm că problema va fi rezolvată în scurt timp ", spune Khachatryan.

Extinderea rutelor de zbor datorită închiderii cerului turcesc pentru aeronavele armene generează costuri suplimentare de combustibil, care afectează prețul transportului de pasageri și mărfuri, se plânge reprezentantul „Armeniei” Airlines. De asemenea, există o anumită diferență în costurile de expediere între Turcia și alte țări, a adăugat el.

Cu aproximativ trei săptămâni înainte de începerea războiului de 44 de zile din Karabakh, începând cu 9 septembrie 2020, Turcia a interzis aeronavele înmatriculate in Armenia accesul din spațiul său aerian. În același timp, Comitetul de aviație civilă armeană declară că spațiul aerian al țării este deschis tuturor aeronavelor civile, inclusiv celor turcești.

Ciprian Pop

 

Turcia a plasat patru dintre comandanții săi militari de vârf ca reprezentanți în Statul Major General  al armatei azere. Generalul Bakhtiyar Ersay a fost numit la conducerea grupului, fiind, de asemenea, detașați si generalii turci Abdullah Gatyrchi, Ender Guner și Zakaria Yalchin. 

 

Bakhtiyar Ersay, este generalul turc care a coordonat atacurile împotriva Artsakh

 

Potrivit informațiilor disponibile, comandantul forțelor terestre turcești, generalul maior Bakhtiyar Ersay, a fost numit șef al grupului de lucru din Azerbaidjan și transferat la dispoziția Statului Major General.

 

Generalul Abdullah Gatyrchi a intrat în comanda Centrului comun al grupului operativ din Azerbaidjan și generalul Ender Güner a fost numit șef de stat major al comandamentului grupului operativ.

 

De asemenea, aașatul militar turk de la Baku a fost înlocuit de generalul Zakaria Yalchin.

 

Numele lui Bakhtiyar Ersay a apărut în mass-media când s-a constatat că el a fost direct implicat în atacurile Forțelor Armate Azereze împotriva Republicii Artsakh, în 2020. În același timp, s-a afirmat că Ankara, atunci „în mod deschis", nu simpatiza cu generalii azeri din structurile de comandă, suspectându-i că au cooperat cu Moscova.

 

În aceste zile, Forțele Armate din Azerbaidjan și Turcia desfășoară în același timp două exerciții comune: forța aeriană Sokol TurAz - 2021 și operațiunile de instruire ale forțelor speciale din cele două țări din regiunea Lachin, care a intrat sub controlul Baku-ului după războiul din septembrie-noiembrie anul trecut.

 

Din medial turcă rezultă și că președintele turc , Recep Tayyip Erdogan, nu a exclus anterior ca unul dintre elementele din cadrul declarației semnate la 15 iunie cu Azerbaidjanul la Shushi, ar putea fi crearea unei baze militare a forțelor armate turce în teritoriu azer, lângă granița cu Armenia.

 

Autoritățile azere neagă, însă, că intenționează să creeze o bază militară turcă în colaborare cu Turcia. Ei susțin că Azerbaidjanul este membru al Mișcării Nealiniate. Cu toate acestea, atât armata israeliană, cât și armata turcă sunt prezente în mod constant în Azerbaidjan de ani de zile. 

 

Să ne amintim că Ankara a acordat  Baku -ului sprijin deplin în timpul invaziei Republicii Artsakh în septembrie-noiembrie 2020; și chiar a mutat mercenarii islamiști sirieni în Azerbaidjan, desfășurând avioane și furnizând drone de atac.

 

Aliatul Armeniei, Rusia, nu a făcut nimic pentru a-i opri. Ciprian Pop

 

Reprezentantul permanent al Afganistanului la ONU: "Cabinetul format din talibani nu este inclusiv"


Ghulam Iskhakzai spune că Afganistanul, dominat de talibani, se confruntă cu un viitor incert

Compoziția guvernului afgan anunțată de talibani nu este incluzivă. Acest lucru a fost declarat marți de Reprezentantul permanent al Afganistanului la ONU, Gulyam Iskhakzai, vorbind la o reuniune a Adunării Generale, la New York.

Talibanii au anunțat astăzi componența noului guvern. Poate fi numit orice vrei, dar nu incluziv ”, a spus el.

"Facem apel catre toți membrii ONU să ne ajute să promovăm o cultură a păcii în Afganistan. Vă cerem să respingeți în continuare Emiratul Islamic, ca talibanii să fie trași la răspundere pentru încălcările drepturilor omului și, de asemenea, să insistați asupra unui guvern incluziv. Vă rugăm să trasați o linie roșie neclintită cu privire la drepturile femeilor și fetelor ", a continuat diplomatul.

Ghulam Iskhakzai a adăugat că Afganistanul, sub conducerea mișcării radicale talibane,se confruntă cu un viitor incert. Potrivit acestuia, pentru afgani, „40 de ani de luptă pentru pace, acest concept rămâne iluzoriu”. "Războiul și distrugerea persistă încă în țara noastră", a remarcat reprezentantul permanent al Afganistanului.


Iskhakzai a fost numit Reprezentant permanent la Națiunile Unite de către guvernul fostului președinte Ashraf Ghani, care a fugit din Afganistan. Anterior, organizația mondială a raportat că talibanii nu au prezentat încă o propunere de schimbare a reprezentantului lor permanent. Ciprian Pop

 

 

 

 

9 septembrie, Sarbatoarea Nationala a Coreei de Nord

Acum câteva mii de ani, în timp ce HWANUNG, fiul Cerului guverna peste oameni, un tigru și un urs doreau neapărat să se transforme în oameni. Cei doi l-au rugat pe Hwanung să le îndeplinească dorință, iar acesta le-a promis că îi va transforma, dar le-a pus o condiție. Transformarea lor va fi posibilă numai dacă vor fi capabili să stea într-o grotă timp de 100 de zile și să mănânce doar usturoi. După câteva zile, fiindu-i frică de întunericul din peștera și, simțind nevoia să vâneze, tigrul s-a dat bătut, iar după numai 21 de zile ursul s-a transformat în femeie și i-a cerut lui Hwanung să-i găsească un soț. Cuplul a dat naștere unui fiu, DANGUN, regele care a creat GOJOSEONUL, primul regat din peninsula coreeana.

Această frumoasă legendă stă la baza fondării a ceea ce este astăzi plastic cunoscută drept “țara dimineților liniștite”, Choson, în limba coreeana sau Coreea, pentru români.

Originile vieții și ale primelor civilizații pe pământ coreean se pierd în negura timpului. Ustensilele de piatră datând din paleoliticul inferior au fost descoperite în grota calcaroasă de la Keunmuru, localitatea Sangweun, în vecinătatea Capitalei R.P.D. Coreene, Phenian. Dovezile arheologice aduc cu sine urmele unei societăți matriarhale şi în care principala activitate economică o constituia vânătoarea. Strămoșii coreenilor fondează însecolele 8-7 I. Hr. primele lor formațiuni statale, Gojoseon, Buyeu şi Djinguk. Gojoseonul, așa cum am arătat, are reputația de a fi intrat în istorie drept prima formațiune statală a Peninsulei Coreea și care se întindea pe un vast teritoriu, cuprinzând nord- vestul peninsulei coreene de astăzi şi provinciile Liaodong şi Liaohe din China de astăzi.

 

Populația celor trei regate avea aceeași origine antropo-etnica şi vorbea aceeași limbă. Produsele metalice introduse în perioada celor trei regate au avut un rol însemnat asupra ţărilor vecine Coreei, având o mare influenţă chiar şi asupra dezvoltării civilizaţiei japoneze. În anul 586, Capitala Gojoseonului este transferată în fortăreaţă Djang – An, în Phenianul de astăzi, din această perioadă datând şi introducerea budismului în Coreea, în secolul al 4-lea.

Koryo, primul stat coreean unificat vede lumina zilei în 918, cuprinzând întregul teritoriu coreean şi va dăinui sub această formă timp de 470 de ani. În 1403, coreenii crează prima tipografie din lume cu litere metalice, iar în anul 1446, o comisie de savanţi sub conducerea poetului Son – Sam Mun elaborează alfabetul naţional coreean.

Anii de dominație japoneza nu au reușit sub nicio forma sa știrbească unitatea națională a poporului coreean, care, mai mult decât atât, a ieșit din anii grei de lupta de guerila împotriva regimului militarist japonez cu mult întărit. La scurt timp după eliberarea Coreei, la 15 august 1945, urmare a unor triste conjuncturi geo strategice, norii negrii ai divizării încep sa planeze asupra Tarii Dimineților Liniștite.

In fata acestei situații, Partidul Muncitoresc Coreean a propus, în martie 1948, reunificarea tarii prin constituirea unui organism legislativ suprem, urmare a unor alegeri generale care sa aibă loc în toată Coreea, având ca punct terminus formarea unui guvern popular și democratic, care presupunea unirea tuturor forțelor, atât din Nord, cat și din Sud. In aprilie 1948 are loc la Phenian o conferință comuna a reprezentanților partidelor și organizațiilor sociale de pe ambele laturi ale paralelei de 38 de grade, cu participarea a 695 de delegați din 56 de organizații. La invitația lui Kim Il Sung, un mare număr de personalități sud coreene iau parte la acest major eveniment. In cele din urma, conferința adopta “Rezoluția cu privire la situația politica a Coreei” și “Apelul către toți coreenii”, condamnând alegerile separate din

Coreea de Sud și preconizând instaurarea unui guvern unic. Pe aceasta baza, la 9 septembrie 1948, este proclamata Republica Populara Democrata Coreeana.


In concordanta cu Articolul 17 al Constituției Socialiste din 1998, “independenta, pacea și solidaritatea sunt ideile de baza ale politicii externe și principiile activităților externe promovate de RPDC”. Cu atât mai mult, “statul trebuie sa stabilească relații diplomatice, cat și politice, economice și culturale cu toate tarile prietene, pe principiul completei egalități în drepturi, independentei și
respectului mutual, al neamestecului în treburile interne și al câștigului reciproc”. RPDC este membra a majorității organizațiilor internaționale, la data
de 17 septembrie 1991, fiind admisa în ONU.

România si R.P.D. Coreeana au stabilit relații diplomatice la 26 octombrie 1948, la aproape doua luni de la proclamarea statului coreean, tara noastră fiind al patrulea stat care a recunoscut Guvernul condus de Kim Il Sung. In 1951 se deschid în ambele Capitale și misiunile diplomatice. Partea romana a dat dovada de solidaritate sincera cu poporul coreean în anii grei ai războiului, trimițând ajutoare umanitare în valoare de circa 160 milioane de lei, precum și mai bine de 200 de vagoane de alimente și medicamente. Peste 200 de copii și tineri coreeni au beneficiat de aportul cultural și științific al învățământului romanesc, păstrând frumoase amintiri din perioada în care s-au desăvârșit intelectual, studiind în tara noastră.

Pana în 1989, romanii au construit în “tara dimineților liniștite” o fabrica de tractoare, una de ciment, una de medicamente și doua spitale complete (la Phenian și Nampo). Cele doua tari au astăzi orientări politice diferite, însă romani simplii, precum și partide de stânga și asociații au strânse legături cu poporul coreean, luând cunoștință și sprijinind tendințele sale progresiste. Iata, așadar, ca nici distanta mare care desparte tarile noastre, și nici schimbarea de regim nu au împiedicat și nu poate împiedică popoarele roman și coreean sa se simtă aproape și sa dezvolte intre ele o prietenie trainica. Ciprian Pop

 

„Nu ne lăsa printre extremiști”
Afganii care au absolvit universitățile militare din Rusia au trimis o scrisoare deschisă lui Putin


Un grup de absolvenți afgani de la universitățile militare rusești au trimis o scrisoare deschisă autorităților ruse. Peste 150 de persoane care se află acum în Afganistan cer să fie scoase de acolo, susținând că altfel le așteaptă o moarte sigură.

O agenție uzbeka de știri, Ferghana, a contactat pe unul dintre autorii scrisorii pentru a clarifica unele detalii, de exemplu, faptul că nu conține o singură semnătură. Interlocutorul a confirmat autenticitatea mesajului, dar a cerut, totuși, să-l publice așa cum este - anonim, astfel încât autorii săi să nu aibă probleme.

„Suntem foarte mulți. Dar, dacă va întrebați de ce nu ne scriem numele real ... este fiindcă ne temem ”, a spus el, permițând să se indice adresa de e-mail: 
n.farkhari55225@gmail.com pentru feedback .

Afganii menționați în scrisoare au intrat în universitățile rusești pe bază de contract. După școală, au trecut examenul în patria lor și au fost selectați pentru a studia în Rusia prin Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne.
Dintre instituțiile de învățământ din care au absolvit autorii scrisorii, interlocutorul agenției „Fergana” a numit: Școala superioară de comandă, Academia militară de logistică numită după AV Khrulev (din Sankt Petersburg), Academia medicală militară din Sankt Petersburg S. M Kirov, Institutul de Drept de la Kazan al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, universități militare din Ufa și Blagoveshchensk (Școala de comandă a armelor combinate din Orientul Îndepărtat).

După finalizarea studiilor, toți absolvenții, după ce au primit specialitățile de ingineri, medici, avocați, mecanici și electricieni, s-au întors în Afganistan. Mulți dintre ei, înainte de preluarea puterii de către talibani, au lucrat în Ministerul Apărării și in Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Islamice.

La întrebarea dacă acești oameni s-au adresat diplomaților ruși pentru ajutor, interlocutorul agenției Fergana a răspuns afirmativ.

„Mai multe persoane au contactat recent Ambasada Rusiei la Kabul, li s-a dat pur și simplu o adresă de e-mail, spunând că, dacă au întrebări, pot scrie acolo. Dar acest lucru se datorează în principal situației care s-a dezvoltat în acest moment în țara noastră. [Ambasada] este închisă, nimeni nu este acceptat ”
- a spus el, adăugând că după aceea s-a decis să se caute direct ajutorul autorităților ruse.

Mai jos vă prezentăm textul scrisorii deschise fără modificări.

* * *

„ Suntem un grup de specialiști militari (ingineri, avocați, medici, electricieni) și ofițeri de poliție, în număr de peste 150 de persoane. Cu mândrie și bucurie, ne-am finalizat studiile în Rusia - o țară prietenoasă și frățească. Suntem recunoscători ministerelor Federației Ruse pentru cooperare și asistență în dezvoltarea popoarelor țării noastre multinaționale.

În primul rând, este demn de remarcat faptul că evenimentele recente au schimbat complet situația de securitate, culturală și socială din Afganistan. Venirea la putere a mișcării talibane este o schimbare calitativă și fundamentală în sfera politică, militară și culturală din țara noastră.

Talibanii caută să mențină oamenii ignoranți și consideră că oamenii educați nu sunt de încredere, în special cei care s-au instruit în străinătate, în special cei care au funcții in armata și poliția țării. În rândul membrilor acestui grup terorist se crede că toți cei care au studiat în Rusia și țările CSI sunt comuniști, atei și dușmani ai Islamului, dușmani ai musulmanilor și, prin urmare, trebuie să fie distruși.

Talibanii nu sunt înclinați să respecte angajamentele sau acordurile, nu pot fi de încredere. Noi, locuitorii Afganistanului, am primit aceste cunoștințe cu prețul sângelui multor mii de compatrioți. Toate declarațiile liberale ale aripii politice talibane sunt încălcate chiar acum. Militanții au început deja să caute, să aresteze și să omoare absolvenți militari. Sarcina acestor extremiști islamici este de a ucide pe toți cei care reprezintă o amenințare la adresa puterii lor, ceea ce pune în pericol viața membrilor familiilor noastre. Când militanții nu reușesc să găsească persoana potrivită, pofta de sânge îi împinge să-i bată și să-i omoare rudele. Toate acestea s-au întâmplat înainte, dar acum călăii au la dispoziție dosare personale, baze de date - toate informațiile interne ale agențiilor de securitate ale regimului Republicii Islamice.

În acest sens, cerem ajutor!

Îi cerem lui Vladimir Vladimirovici Putin, Consiliului Federației, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Științei și Învățământului Superior, Partidului Comunist, precum și tuturor celor care nu sunt indiferenți în guvernul Federației Ruse și în societatea civilă să iasă în apărarea noastră. Ne așteptăm ca Rusia și alte țări ale lumii să ia împreună măsuri practice umanitare pentru a salva viețile absolvenților militari ai universităților rusești. Devenim primele victime ale acestei crize dificile din Afganistan. Vina personalului armatei naționale și a poliției... se presupune că am servit de partea autorității legitime recunoscute de comunitatea mondială și, de asemenea, că suntem cumva legați de Rusia. Talibanii salută reprezentanții Ministerului de Externe rus cu o mână, cu cealaltă ne ucid! Acum cerem ajutor Rusiei, care a recunoscut guvernul anterior și ne-a educat conform standardelor rusești. Potrivit talibanilor, absolvenții sunt comuniști, pro-ruși, falsi afgani. Dacă lumea rusă există, atunci noi facem parte din ea.

Suntem cadre valoroase, competente în sfera civilă, unii au absolvit cu onoruri și au primit medalii. Fiecare dintre noi a lucrat în specialitatea noastră timp de 2-4 ani. Dar acum, din cauza situației actuale din țară, suntem obligați să ne părăsim patria! Am dori să rămânem în Afganistan și să servim pentru dezvoltarea acestuia, dar dacă suntem uciși, nu vom avea niciodată o astfel de oportunitate. Suntem extrem de motivați. Cei mai mulți dintre noi intenționează să studieze în Federația Rusă la un program de masterat. Unii dintre noi au primit deja dosarul de studiu.

Pentru a ne salva pe noi și viața membrilor familiei noastre, Rusia va trebui să ia măsurile necesare și practice pentru a ne muta din Afganistan, care se află în mijlocul unei crize periculoase. Țările occidentale au făcut deja eforturi pentru a exfiltra afgani - absolvenți ai universităților lor.

Ar trebui să se recunoască faptul că aici, în Afganistan, mișcarea talibanilor neagă orice libertate umană populației și încalcă normele umanitare și convențiile internaționale, comite crime de război, în ciuda preocupărilor repetate ale ONU și ale altor organizații respectate. Rusia, în calitate de fondator al Pacturilor privind drepturile civile și politice din lume, nu ar trebui să rămână pe margine, în tăcere. Nu am studiat doar în specialitatea noastră din țara dvs., am aflat despre libertatea conștiinței, despre drepturile omului, despre protecția lor - aceasta este vina noastră! O astfel de cunoaștere reprezintă o amenințare pentru regimul canibal al talibanilor. Domnule Președinte Putin: nu ne lasa printre extremiști care vor sa ne distrugă pe toți !!!

Cu sinceritate,

Absolvenți militari afgani ”.

***

Este curios că Partidul Comunist al Federației Ruse este listat printre destinatarii mesajului. Când a fost întrebat de un corespondent Ferghana cum și de ce a ajuns acolo, interlocutorul nostru a explicat că acest lucru s-a întâmplat la inițiativa rudelor mai multor absolvenți care, chiar sub regimul lui Mohammad Najibullah, împărtășeau părerile comuniste.

Au cerut să indice în scrisoare Partidul Comunist al Federației Ruse în speranța că îi va ajuta.


În Israel, experimentul pe viețile oamenilor continua. „Experții” vorbesc desprecea de-a patra doză, deoarece cele trei anterioare au eșuat

 

Ieri expertul responsabil pentru plandemia din Israel a solicitat a patra doză de vaccin împotriva coronavirusului. Ar fi putut de la început: cel mai bine este să vă vaccinați în fiecare zi....oricum vaccinul nu are efectul scontat, ba vine, la pachet, și cu mai multe contraindicații.

 

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății de la Tel Aviv a anunțat că pașaportul verde sanitar va expira la șase luni de la a doua sau a treia doză de vaccin, ceea ce sugerează deja că trebuie administrată a patra injecție.

 

"Virusul este acolo și va continua să existe, trebuie să ne pregătim și pentru a patra injecție", a spus Salman Zarka, în direct, la postul public Radio.

 

Potrivit acestuia, următorul vaccin „rapel” ar putea fi modificat pentru a "proteja mai bine" (oare???) împotriva noilor variante ale virusului, cum ar fi „tulpina delta” care a fost scoasă din mânecă pentru a-și acoperi eșecurile continue legate de un vaccin care nu-i altceva decât o afacere.

 

„Aceasta va fi viața noastră de acum înainte”, a amenințat-o Zarka, fără a preciza când ar fi timpul că israelienii să ia  în considerare a patra injecție.

 

La sfârșitul lunii iulie, guvernul israelian a lansat o campanie pentru a inocula a treia doză de Pfizer persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste. Vineri, 2.538.142 israelieni primiseră a treia doză.

 

De atunci, au redus treptat vârsta minimă pentru injectarea celei de-a treia doze. Duminica trecută, Ministerul Sănătății de la Tel Aviv  a anunțat că extinde posibilitatea de a primi vaccinul „rapel” la toți adulții și adolescenții cu vârsta peste 12 ani.

 

Israelul a fost una dintre primele țări care a început vaccinările în masă. De asemenea, a fost unul dintre primii care au vaccinat aproape întreaga populație. Este unul dintre puținii care a inoculat o doză. Cu toate acestea, odată cu creșterea numărului de vaccinați, spitalizările, paradoxal, au crescut.

 

Săptămâna trecută, Israelul a văzut un nou maxim de „cazuri pozitive” zilnice. În Israel, ei recunosc deja în mod deschis că suferă de o „pandemie vaccinată”. Dacă o imagine valorează o mie de cuvinte, graficul numărului de „cazuri pozitive” din cea mai vaccinată țară din lume spune foarte mult.

Ciprian Pop

 

Pakistanul propune o abordare în trei direcții a Afganistanului

Influentul șef operativ al serviciului pakistanez de informații, generalul Fayez Hamid, a făcut o vizită surpriză în Capitala afgană, Kabul. Acest lucru a fost transmis presei de doi oficiali pakistanezi care au cerut să nu fie numiți, fiind imediat citați de presa indiană. În același timp, Reprezentantul permanent pakistanez la ONU a anunțat la Geneva trei pași prioritari pe care Pakistanul îi recomandă comunității mondiale să-i facă pentru a normaliza situația din Afganistan.

 În spațiul public se speculează intens in ultimele ore că generalul Fayez Hamid ar putea sfătui conducerea talibanilor, serviciul de informații pakistanez va avea, probabil, cea mai mare influență externă asupra talibanilor.

 Conducerea talibanilor și-a avut mulți ani sediul în Pakistan și, așa cum se menționează adesea, este în contact direct cu structura de informații de la Islamabad.

 Pakistanul a negat în mod regulat acordarea de ajutor militar talibanilor, de care fostul guvern afgan și Washingtonul l-au acuzat.

 Între timp, Pakistanul solicită comunității internaționale să adopte o abordare în trei direcții a Afganistanului controlat de talibani: să ofere rapid ajutor celor 14 milioane de oameni care se confruntă cu foametea, să ajute la construirea unui guvern incluziv și să colaboreze cu talibanii pentru a elimina toate grupările teroriste de pe pământ afgan, spun pakistanezii.

 Talibanii au pus mâna pe teritoriul Afganistanului și mulți afgani au dat vina pe Pakistanul vecin pentru succesul ofensivei lor. Ei au spus că talibanii folosesc teritoriul pakistanez pentru a-și adăposti liderii, familiile și pentru a-și trata răniții.

 Ambasadorul Pakistanului la ONU, Munir Akram, a subliniat, de asemenea, viziunea guvernului său pentru un viitor rol internațional în Afganistan către Associated Press, spunând că Pakistanul este în contact cu țările din regiune și cu comunitatea mondială în ansamblu pentru a lucra împreună în cele trei principalele obiective ale unei așezări a situației în Afganistan.

Diplomatul aflat la post la Geneva subliniat că asistența umanitară ar trebui să fie o prioritate absolută și a numit înghețarea activelor Afganistanului de către SUA și de catre alții „ extrem de inutilă ”, deoarece blochează noul guvern afgan să acceseze dolari sau sa facă schimb valutar pentru a cumpăra alimente sau pentru a importa petrol.

„Va fi inflație. Prețurile din Afganistan vor continua să crească și, odată cu acestea, si sărăcia. Apoi va exista un val de refugiați, de care Occidentul se teme atât de mult ”, a avertizat Akram.

Unii analiști spun că influența Pakistanului asupra talibanilor este adesea exagerată, iar Akram a fost de acord, totuși, menționând că Pakistanul a avut o „politică destul de slabă” față de cele trei milioane de refugiați afgani de pe solul său.

„Știm mai bine decât oricine altcineva că nu poți forța afganii să facă nimic și cred că experiența din ultimii 40 de ani a arătat că nimeni din exterior nu poate dicta nimic afganilor. Prin urmare, convingerea, negocierea, consultarea - da. Dar afganii sunt foarte greu de convins ".

Pakistanul i-a convins inițial pe talibani să se așeze la masa negocierilor pentru a opri ofensiva și a reveni la planul politic, pentru aceasta prim-ministrul și comandantul armatei pakistaneze au călătorit la Kabul. Însă, potrivit diplomatului, fostul președinte afgan Ashraf Ghani „a rămas intransigent în a ajunge la o înțelegere politică cu talibanii ” , iar talibanii au avut, de asemenea, o poziție „ foarte puternică ” împotriva negocierilor.

Având acum talibanii controlul țării, Akram a spus că Pakistanul speră că liderii săi „vor asculta un prieten sincer într-un efort de a forma un guvern incluziv ”, care va reprezenta toate grupurile etnice și minoritățile, inclusiv tadjicii și musulmanii șiiți. La urma urmei, este numai guvern inclusiv este cel care „ poate aduce pacea de facto în țară ”, susține diplomatul. Ciprian Pop

 

Vietnamul, una dintre cele mai interesante potențiale piețe în regiunea Asia-Pacific. Vietnam continuă să fie una dintre cele mai interesante piețe potențiale din regiunea Asia-Pacific, împreună cu India

Economia țării asiatice, pare a se reface în mod semnificativ și rapid post covid, lucru care se reflectă în creșterea cifrei de afaceri în rata anuală de 29,5% pentru primele 4 luni ale anului 2021, cea mai mare din ultimii 10 ani.

Specialiști locali susțin ca că rata de creștere economică a Vietnamului va fi echivalentă cu media anilor anteriori.

Pe termen mediu, sectorul industrial va continua să fie principala forță motrice din spatele economiei vietnameze.

În cazul în care Vietnamul continuă să-și extindă politicile pentru a atrage investiții străine directe, va fi bine poziționat pentru a se implica mai mult în lanțurile de aprovizionare globale, cum ar fi industria electronică, de IT și auto.

În aceste industrii, Vietnamul dezvolta un plan strategic de dezvoltare interactionand bine cu potențialii investitori străini.

Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Vietnam (EVFTA) joacă un rol important și este o bună oportunitate pentru dezvoltarea cooperării economice între întreprinderile din țara asiatică si partenerii din Europa. 


În ceea ce privește perspectiva Acordului UE-Vietnam privind protecția investițiilor (EVIPA), susțin experții locali, exista interes datorită creșterii investițiilor directe în Vietnam. Cu toate acestea, nu se știe exact când EVIPA va fi ratificată și de parlamentele altor state membre ale UE. Ciprian Pop

 

Proteste împotriva permiselor sanitare au loc, din nou, la Paris
O acțiune pe scară largă a oponenților pașapoartelor sanitare a avut loc astăzi pe Champ de Mars din Paris

Sâmbătă, la Paris, a avut loc un miting pe scară largă al opozanților introducerii permiselor sanitare în Franța, protestatarii s-au adunat pe Champ de Mars, lângă Turnul Eiffel.
Acțiunea a fost organizată la apelul liderului mișcării Patriots, Florian Filippo, care a ținut un scurt discurs înainte de începerea marșului.

Coloana a început să se miște după ora 14.30 (ora 15.30 ora României). S-au putut auzi compoziții muzicale ale interpreților francezi. Mulți manifestanți aveau în mână tricolorul francez.

„Libertate, libertate” - participanții la acțiune scandează în mod tradițional. Același cuvânt „libertate” este scris pe multe postere. De asemenea, protestatarii au scandat cereri pentru demisia liderului francez Emmanuel Macron .

Alte două proteste împotriva permiselor sanitare au fost organizate sâmbătă de mișcarea vestelor galbene. Sunt planificate demonstrații și în alte orașe ale țării.
Sâmbăta trecută, aproape 160.000 de persoane au luat parte la proteste împotriva pașapoartelor sanitare din Franța.
Începând cu 9 august, aceste documente sunt necesare pentru vizitarea cafenelelor, restaurantelor, a centrelor comerciale mari, precum și pentru zborurile și călătoriile cu trenuri pe distanțe lungi. Documentul presupune trecerea întregului ciclu de vaccinare împotriva COVID-19,  un test negativ pentru  coronavirus sau confirmarea bolii anterioare.

Ciprian Pop

 

Coreea socialistă respinge 3 milioane de doze de Sinovac. Phenianul spune nu vaccinării 

 

Ministerul Sănătății Publice din Republica Populară Democrată Coreeană a comunicat că cele 2,97 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, dezvoltate de Sinovac, pe care COVAX le oferă RPDC, ar trebui trimise țărilor grav afectate, nu Coreei, respingând astfel oferta,  a anunțat astăzi un purtător de cuvânt al UNICEF.

 

De la începutul așa-zisei "pandemii", la sfârșitul anului 2019, RPD Coreeană nu a raportat niciun caz de coronavirus, susțin autoritățile de la Phenian.

 

Ciprian Pop

 

Petrol pentru Karabakh: Occidetyl și Azerbaidjanul 

 

Timp de 23 de ani, Azerbaidjanul a dat mai mult de 75% din petrolul produs Statelor Unite și Angliei. A plătit Occidentul pentru asta cu Nagorno Karabakh?

 

Timp de 23 de ani, Azerbaidjanul a dat mai mult de 75% din petrolul produs investitorilor străini și le-a permis să câștige sute de miliarde de dolari. 

 

Hidrocarburile au fost plata dată Baku-uluu pentru Nagorno Karabakh și i-a permis, printre altele, echiparea armatei sale.

 

 

Primul președinte al Armeniei, Levon Ter-Petrosyan, semnala în diverse ocazii că lobbyiștii din Texas au ajutat Azerbaidjanul să retragă Nagorno-Karabakh din negocierile Grupului Minsk al OSCE și a stabilit în prealabil soarta regiunii. Pe de o parte, Baku nu mai avea bani și tehnologie pentru a dezvolta țara; iar pe de altă parte, dezvoltarea producției de petrol și gaze în Azerbaidjan a permis țării în sine să primească o sursă importantă de venit, care, în orice caz, a jucat un rol în soarta Nagorno-Karabakhului, spun experții.

 

Azerbaidjanul a plătit scump pentru dezvoltarea producției de petrol și gaze. Potrivit Socar, din 1997 până în 2019, țara a produs în jur de 720 de milioane de tone de petrol. În același timp, compania de stat a primit aproximativ 200 de milioane de tone. La calcularea prețului mediu al petrolului și a nivelului de producție pe an timp de 23 de ani, Azerbaidjanul a primit materii prime în valoare de puțin peste 80 miliarde USD, iar investitorii, la rândul lor, au primit redevențe a căror valoare este în jur de 270 miliarde USD.

 

Cea mai mare parte a petrolului este produs în Azerbaidjan pe baza acordurilor de partajare a producției (PSE). Socar are 16 PSA, în care participarea sa este de la 10 la 50%. În cele mai mari proiecte Azeri - Chirag - Guneshli și Shah Deniz, participarea companiei de stat nu depășește 11,6%.

 

Participarea Azerbaidjanului la proiectele de conducte este, de asemenea, redusă. În conductele Baku-Tbilisi-Ceyhan și Baku-Supsa, aceasta este de 25%, iar în conducta de gaz din Caucazul de Sud, care face parte din coridorul de gaze din sud, este de 10%.

 

Investițiile partenerilor străini în producția de petrol și gaze din Azerbaidjan s-au ridicat la aproximativ 80 miliarde dolari SUA, cu toate acestea, în acest caz, fondurile au fost utilizate în principal de către contractanții occidentali. Astăzi, Socar indică faptul că compania de stat are 27 de întreprinderi comune care oferă diverse servicii pentru explorarea și dezvoltarea petrolului și a gazelor. Participarea companiilor străine la acestea depășește de obicei 50%.

 

Impulsul pentru o implicare, pe scară largă, a Occidentului în producția de petrol și gaze din Azerbaidjan a fost dat de „Deal of the Century”, când în 1994 Baku a încheiat un acord de partajare a producției cu unsprezece companii petroliere în legătură cu proiectul de dezvoltare din câmpurile azere Chirag, Guneshli. Aceasta a reprezentat 73% din toată producția de petrol din Azerbaidjan din 1997.

 

 

La fel că și în cazul hidrocarburilor, Azerbaidjanul a încheiat un acord cu Occidentul pentru a rezolva problema Nagorno-Karabakhului în favoarea sa, potrivit Armeniei. In mediile din Armenia se discută interviul primului președinte al Armeniei, Levon Ter-Petrosyan, pe care l-a acordat Televiziunii Publice din Armenia la sfârșitul lunii mai. Fostul șef de stat și-a împărtășit datele cu privire la motivul pentru care summitul OSCE de la Lisabona din 1996 s-a încheiat cu adoptarea unor principii benefice Azerbaidjanului.

 

„Echilibrul a fost rupt într-o situație foarte simplă. Acest lucru s-a întâmplat în 1996-1997, când în Azerbaidjan a fost creat un consorțiu petrolier internațional, în care erau reprezentați americanii, British Petroleum și alte firme mici. După aceea, retorica lui Heydar Aliyev s-a schimbat ”, a spus Levon Ter-Petrosyan. El a spus că americanii au adus în mod neașteptat o nouă formulă de soluție la summitul de la Lisabona: „Am fost informat despre modul în care acest document a ajuns pe masa Președintelui american Bill Clinton. Acest lucru a fost făcut de lobby-ul petrolier din Texas. Apoi i-au spus lui Clinton: „Te duci la Lisabona, Aliyev ne-a cerut acel rol”. Știu chiar că personal, adversarul lui Clinton în Cobgres, Newt Gingrich, a dat această însărcinare venită de la grupurile de lobiști din Texas lui Clinton: „Avem nevoie, Aliyev, un tip drăguț, a cerut acest rol al nostru”. De atunci, echilibrul s-a schimbat. Azerbaidjanul a primit o oarecare inspirație că își poate atinge obiectivele cu ajutorul forțelor externe. 

 

British Petroleum are cea mai mare miză în proiectele azere; în Chirag - Guneshli - 35,7%, iar în Shah Deniz - 25%, de exemplu. Companiile americane participă doar la primul proiect. Astăzi, Exxon Azerbaijan Limited, Chevron Texaco și Amerada Hess dețin 22%. Peste 16% din conducta Baku-Supsa și 2,5% în conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan.

 

Cu toate acestea, acest lucru este deja foarte mult. Participarea companiilor americane le-ar fi putut aduce 126 de milioane de tone de petrol în valoare de aproximativ 62 de miliarde de dolari, dar asta nu este tot.

 

„Sute de companii americane cu sediul în principal în Texas furnizează materiale, tehnologii și servicii pentru industria petrolieră a Azerbaidjanului din 1995 încoace ”, a scris în 2017 Caspian Policy Center (CPC) cu sediul la Washington. Potrivit CPC, specialiști americani și materiale din  Statele Unite au fost utilizate în mod activ în construcția coridorului sudic de gaz din Azerbaidjan până în Europa: „De fapt, peste 20 de mari antreprenori americani lucrează la conducte (de exemplu Baker Hughes, Bechtel, Cameron, Emerson, GE, KBR, Schlumberger și Siemens ) cu contracte în valoare totală de peste 2 miliarde de dolari.

 

CPC a indicat că 235 de companii americane sunt înregistrate în Azerbaidjan in calitate de„contractori de proiect de stat”. În același timp, guvernul de la Baku însuși și entități controlate de familia Alte au investit bani în petrol în Statele Unite. Fondul petrolier de stat din Azerbaidjan (SOFAZ) a pus 6,5 miliarde de dolari SUA în economia SUA și 16,5 miliarde de dolari SUA în titluri financiare denominate în dolari SUA, notează Centrul pentru Politica Caspică.

 

 

Bani pentru armată

Fără investiții și tehnologii occidentale, Azerbaidjanul, pur și simplu, nu ar putea dezvolta producția de petrol și gaze. 

 

„Producția de petrol și gaze necesită doi factori: capital și tehnologie. Chiar și fără acesta din urmă, resursele sale de carbon ar putea să nu fie utilizate pentru totdeauna ”, spune Ilham Shaban. El oferă un exemplu al gigantului câmp de gaz nedezvoltat Shtokman din Rusia: „Acest câmp petrolier de mare amploare a fost descoperit la începutul anilor 1980. În același timp, geologii azeri și nu numai ei, unul după altul, au descoperit trei câmpuri în apele adânci din Marea Caspică , care se numesc acum Azeri, Chirag, Guneshli. Rezervele sale la acea vreme erau gigantice: 511 milioane de tone. Cu toate acestea, URSS nu avea nici capitalul, nici tehnologia pentru a o dezvolta. Iar exploatarea lor sa nu a început până la sfârșitul anului 1997, când Azerbaidjanul a reușit să semneze un contract bazat pe un acord de partajare a producției cu unsprezece companii străine.

 

Pentru extragerea primilor barili, investitorii au investit 1,7 miliarde de dolari SUA, notează directorul Centrului pentru Cercetări Petroliere, în timp ce cheltuielile bugetare anuale ale Azerbaidjanului s-au ridicat la aproximativ 300 milioane USD, iar inflația în timpul pregătirii contractului a depășit 1.000 % pe an. „Încă nu mă refer la catastrofa umanitară a țării cu care s-a confruntat Azerbaidjanul în 1993-1994, în timpul primului război din Karabah: 600.000 de refugiați în propria țară”, spune Ilham Shaban, citat de situl SoyArmenio.

 

Azerbaidjanul își produce gazul cu companiile europene și, apoi, furnizează cantități uriașe Europei ”, spune Ilham Shaban.

 

Într-un fel sau altul, veniturile din petrol și gaze au ajutat Azerbaidjanul să câștige războiul din Nagorno-Karabah, a declarat Igor Iușkov, analist principal la Fondul Național de Securitate Energetică (NESF) și expert la Universitatea Financiară din subordinea guvernului rus. „Desigur, admiterea la proiecte de petrol și gaze nu a fost o condiție pentru adoptarea unei acțiuni militare. Dar acest lucru, în general, a ajutat Azerbaidjanul să câștige războiul, a spus expertul. „Baku a primit bani din vânzarea de petrol și gaze și cu acești bani au reechipat armata și s-au pregătit pentru război”.

 

Asta pe de o parte, celălalt impuls și ajutor a venit și continuă să vin din partea Turciei lui Erdogan, ai cărei consilieri mitari și cadre de informații sunt in constanta legătură cu Baku-ul și că căror rol în ultima confruntare din Karabah este deja bine documentat, inclusiv prin aducerea în zona a unor jihadisti în solda Ankarei, din Siria și Libia.

 

Ciprian Pop 

 

Departamentul de Stat declară că SUA încă mai au surse de informații în Afganistan
SUA vor folosi toate sursele de informații disponibile pentru a determina modul în care talibanii își respectă angajamentele, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.


Statele Unite au surse în Afganistan pentru informații despre activitățile talibanilor, în ciuda faptului că toți militarii și diplomații americani au părăsit țara săptămâna aceasta. Acest lucru a fost anunțat joi într-un briefing, de catre șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Avem surse de informații pe care nu le difuzăm public, există și surse care sunt disponibile tuturor și putem monitoriza rețelele de socializare”, a spus el, răspunzând la o întrebare cu privire la modul în care autoritățile SUA vor monitoriza conduita talibanilor care controlează puterea din țară, promisiunile făcute de ei.

"Vom folosi fiecare sursă de informații disponibile pentru a determina modul în care talibanii își respectă angajamentele", a adăugat Price.

Anterior, șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat a spus că Statele Unite evaluează declarațiile potențialilor reprezentanți ai autorităților afgane și vor lua în considerare problema asistenței acordate Afganistanului după formarea unui guvern în această țară și acțiunile sale. El a mai menționat că Washingtonul se va concentra asupra modului în care noul guvern asigură ieșirea în siguranță a cetățenilor din țara, respectă drepturile omului, inclusiv drepturile femeilor, fetelor și reprezentanților minorităților.

Ciprian Pop


Fostul procuror general al Afganistanului, Zabihullah Karim, evacuat în Spania

Fostul procuror general afgan, Zabihullah Karim, a fost evacuat în Spania , a declarat biroul procurorului general spaniol.
Joi, procurorul general al Spaniei, Dolores Delgado, s-a întâlnit cu el.
Karim a fost evacuat în Spania împreună cu familia sa.

În timpul întâlnirii, Karim a povestit procurorului general spaniol despre situația politică, socială și umanitară din țară la momentul plecării sale din Afganistan și, de asemenea, „și-a exprimat îngrijorarea față de foștii angajați și alte persoane asociate cu autoritățile de justiție afgane care rămân în țara " semnalează presa spaniolă.
Delgado și-a exprimat îngrijorarea „cu privire la protecția drepturilor omului, în special a femeilor și fetelor, precum și a altor persoane și grupuri cu risc de persecuție, și, în special, a celor care lucrează în sistemul de justiție afgan, femei judecătoare, procurori și avocați”.
Ciprian Pop

 

Afganistan: Potrivit unor surse rusești, talibanii  și Al Qaeda se reunesc într-un front comun

Frontul de rezistență afgan a declarat că teroriștii al-Qaeda  s- au alăturat talibanilor  în lupta cu opoziția. În contextul unei emisiuni la radio, in aceasta seara, analistul politic Grigory Lukyanov și expertul militar 
Oficialii Frontului de Rezistență Afgană semnalează si ei că al-Qaeda * s-a alăturat talibanilor  în lupta împotriva opoziției.

„SUA s-au retras, istoria se repetă”, au spus in postarea lor pe Twitter.
Anterior, postul de televiziune Al-Jazeera a raportat că noile autorități au decis să lanseze o operațiune militară împotriva celor care nu sunt de acord cu politicile lor.
Panjshir este acum singura provincie din Afganistan care nu este controlată de talibani . Forțele de rezistență erau concentrate acolo, conduse de Ahmad Massoud , fiul șefului Alianței Nordului, Ahmad Shah Massoud, care a fost ucis la 9 septembrie 2001. Potrivit liderului opoziției, lupta se va încheia dacă talibanii  accepta un guvern incluziv și respecta drepturile civile.

Într-o emisiune de radio, Grigory Lukyanov, lector superior la Școala Superioară de Economie de la Moscova, a remarcat că relația dintre talibani  și Al-Qaeda  are o istorie lungă și poate fi numită... parteneriat.
"Aceste contacte nu au suferit modificări radicale, nici în timpul, nici după încheierea intervenției americane în Afganistan. Din cauza persecuției din partea Statelor Unite și a aliaților săi. Talibanii, în ciuda declarațiilor lor că nu vor să transforme Afganistanul într-o bază pentru teroriști, oferă totuși teritoriul țării pentru liberă circulație și funcționarea diferitelor structuri care sunt în alte țări considerate teroriste, inclusiv Al-Qaeda ”, a spus Grigory Lukyanov.
În același timp, crede el, talibanii sunt capabili să facă față forțelor de rezistență din Panjshir fără ajutorul nimănui.
"Talibanii nu au nevoie de niciun ajutor, inclusiv al-Qaeda, pentru a lupta împotriva forțelor concentrate în defileul Panjshir. De asemenea, arsenalul de arme lăsat în Afganistan de către americani este mai mult decât suficient să poată sa contracareze forțele anti-talibane din Panjshir, dar și să le provoace o înfrângere militară încrezătoare, în ciuda condițiilor geografice dificile din această regiune ", a spus expertul rus, probabil apropiat si de zona serviciilor de informații.
La randul sau, un membru corespondent al Academiei Ruse de Științe Militare, Vladimir Kozin, și-a exprimat opinia că informațiile despre al-Qaeda  care se alătură mișcării talibane  în lupta împotriva opoziției necesită verificare.
"Aceste informații necesită o verificare atentă. Faptul este că oponenții talibanilor  încearcă să dramatizeze situația după ce talibanii au ajuns la putere, pentru a împinge alte țări împotriva acestei mișcări", a spus Vladimir Kozin.
În opinia sa, provincia Panjshir va intra în curând sub controlul talibanilor .
"Opoziția nu va rezista: în primul rând, talibanii au blocat toate rutele terestre, toate căile și, în al doilea rând, grupurile lui Ahmad Masud au un număr limitat de arme. În plus, talibanii  înțeleg încă că aceștia sunt aceiași cetățeni afgani și nu americanii sau membrii NATO, așa că trebuie să încerce să negocieze cu ei. Cred că în viitorul apropiat această problemă va fi rezolvată ", a declarat Vladimir Kozin.

 

După o vizită în Afganistan , sociologul rus Maxim Shugaley, președintele Fundației pentru Apărarea Valorilor Naționale , a declarat pentru Ria Novosti că talibanii  încearcă să preia controlul asupra situației, dar nu tolerează sfaturile externe cu privire la " cum să trăiești și ce să faci ".

Sociologul a petrecut câteva zile în Afganistan, unde a efectuat cercetări sociologice. Miercuri s-a întors în Rusia .

„Stiu ce se scrie despre ei în mass-media, nu am văzut atrocități ... Situația este absolut tensionată în Afganistan, pentru că există bandiți, există, să spunem, celule ISIS în toată țara ", a spus sociologul.
Potrivit acestuia, în Afganistan „toată lumea spune” că celulele „ Statului Islamic ”  „sunt controlate de Statele Unite”.
"Cred că, în timp, situația se va îmbunătăți. Există promisiuni vizibile din partea talibanilor de a lua această situație complet sub control și de a rezolva problema. Principalul lucru  este să nu ne amestecăm. Toți spun:" Nu vă amestecați în această situație , doriți să ajutați - suntem absolut deschiși la acest ajutor pentru toată lumea "... dar nu sa se ia decizii din exterior cu privire la modul în care ar trebui să trăiască, ce ar trebui să facă, ce nu ar trebui", a subliniat Shugalei . Potrivit acestuia, talibanii sunt „deschiși la cooperare”.
La începutul lunii august, talibanii  și-au intensificat ofensiva împotriva forțelor guvernamentale din Afganistan. Deja pe 15 august, talibanii au intrat în Capitală și au preluat controlul asupra palatului prezidențial, iar a doua zi au anunțat că războiul din Afganistan s-a încheiat și forma de guvernare din stat va deveni clară în viitorul apropiat.
Preluarea puterii de către talibani a avut loc pe fondul retragerii trupelor americane după o misiune de 20 de ani, care s-a încheiat în noaptea de 31 august. Panjshir , la nord-est de Kabul , rămâne singura provincie în afara controlului talibanilor .

 

Ciprian Pop

 

Rusia va stabili contacte cu talibanii


Zamir Kabulov, Reprezentant Special al Președintelui Federației Ruse pentru Afganistan, Director al celui de-al doilea Departament pentru Asia al Ministerului de Externe, a menționat ieri că este necesar să se mențină relații normale cu orice guvern din Afganistan.

Rusia stabilește relații cu mișcarea talibană  și consideră necesar să mențină legături normale cu orice guvern din Afganistan. Acest lucru a fost declarat luni de către reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru Afganistan, directorul celui de-al doilea departament din Asia al Ministerului de Externe Zamir Kabulov, la postul de televiziune „ Rusia-24 ”, răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști.

"În primul rând, stabilim deja [relații cu reprezentanții noului guvern], ambasada noastră lucrează la Kabul și destul de activ", a spus el.

"Trebuie să menținem relații normale cu orice guvern din Afganistan", a subliniat trimisul special al președintelui rus. „Este clar că noi, ca mulți alții, avem anumite îngrijorări cu privire la situația politico-militară din țară, respectarea normelor fundamentale, a drepturilor omului, dar cu toate acestea, trebuie să ținem cont de specificul, caracteristicile culturale și religioase ale poporul afgan și să nu încercam să impunem nimic, pornind de la propriile idei culturale despre democrație, ordine și așa mai departe. "

Kabulov a menționat că Rusia a spus întotdeauna că afganii au propria percepție a democrației, „instituțiile lor tradiționale, care pot fi considerate  democratice”. „Și ceea ce li s-a impus timp de 20 de ani, s-a prăbușit, s-a destrămat în fața ochilor noștri”, a adăugat el.


Potrivit lui Kabulov, posibilitatea unor noi atacuri aeriene ale SUA pe teritoriul Afganistanului nu poate fi exclusă. „Astfel de situații nu pot fi excluse”, a spus el, răspunzând unei întrebări relevante.

Rusia se așteaptă ca armele lăsate de armata SUA în Afganistan să nu fie folosite pentru un nou război civil în țară. „Sper că armele lăsate de americani vor merge în continuare în depozite și nu vor mai fi folosite într-un război civil care, mulțumesc lui Dumnezeu, s-a încheiat în Afganistan în acest moment. Dar trebuie să ne gândim la soarta viitoare a acestor arme," a spus diplomatul, specialist pe spațiul afghan, fin cunoscător al țării si al limbilor paștună si dari si fost rezident al KGB la Kabul in trecut.

Kabulov a menționat că Occidentul nu ar trebui să creeze obstacole suplimentare în calea normalizării situației din țară. „Dacă colegii noștri occidentali țin cu adevărat de soarta poporului afgan, atunci nu trebuie să le creăm probleme suplimentare sub forma înghețării rezervelor de aur și valutare ale statului afgan stocate în băncile SUA. Trebuie să deschidem coridoarele umanitare pentru furnizarea de ajutor populației ", a adăugat el. Iar tactica presiunii, dacă va fi aleasă, apoi ca răspuns vor primi cel mai probabil următoarele: creșterea în continuare a opiaceelor, exportul, traficul ilicit de opiacee. căutarea de fonduri va fi o mare tentație de a valorifica acest lucru ".

Participarea Rusiei la redresarea economică
Kabulov a menționat că Federația Rusă este pregătită să ia parte la discuțiile privind reabilitarea socio-economică a Afganistanului.

"Ne-am declarat întotdeauna disponibilitatea de a participa la eforturile internaționale pentru reabilitarea socio-economică a Afganistanului post-conflict. Acest moment începe să vină", a spus el.

"Va fi necesar să se convoace o conferință internațională reprezentativă, care va discuta despre ce proiecte ar trebui rezolvate. Aceasta nu este doar prioritatea Rusiei, ci și a multor alte state", a remarcat Kabulov. Oferă o alternativă susținută de finanțare și instrumente economice".

Partea rusă va organiza ieșirea cetățenilor săi care doresc să părăsească Afganistanul, în coordonare cu autoritățile de la Kabul, și va face totul pentru a crea condiții confortabile pentru plecarea lor.

Kabulov a menționat că, potrivit informațiilor sale, în lista actuală a ambasadei există aproximativ 200 de cetățeni care doresc să părăsească Afganistanul cu pașaportul rus. „Avem deja o experiență reușită în efectuarea unei astfel de evacuări", a subliniat el. „În orice caz, colegii mei vor încerca să facă totul în așa fel încât, în primul rând, să fie clar coordonat cu autoritățile afgane, iar în al doilea rând, este organizat în așa fel încât oamenii care doresc să se evacueze și aceștia sunt cetățeni ruși, așa că avem obligații clare față de ei, ar putea să zboare confortabil, fără umilință, din această țară. "

Implicarea ONU
Reprezentanții ONU trebuie să se întoarcă în Afganistan și să interacționeze activ cu populația locală pentru a evalua cu exactitate situația cu refugiații, a spus Kabulov.

"Pentru a cunoaște exact situația de pe teren, funcționarii ONU, în primul rând, trebuie să se întoarcă la locul respectiv, să lucreze în permanent contact cu populația locală. De fapt, pentru aceasta au fost trimiși acolo și sunt obligați să-și facă treaba lor ", a spus el.

"Am fost foarte surprins de declarația Biroului Comisarului pentru Refugiați cum că 500 de mii de afgani vor părăsi țara. În primul rând, din câte știu, funcționarii ONU, acum o săptămână <...> au părăsit Afganistanul. De unde obțin aceste date? au un plafon? " - a adăugat Kabulov.

Diplomatul consideră că afluxul de refugiați din Afganistan către Europa este inevitabil, dar procesul „poate fi eficientizat”. "În orice caz, acum situația nu este aceeași cu cea descrisă în [mass-media] occidentală. <...> Le urmăresc <...> mesajele, sunt complet panicoși", a subliniat el.

Pe 23 august, ONU a anunțat evacuarea altor 120 de angajați și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Afganistan în Kazahstan. Cu o săptămână mai devreme, aproximativ o sută de angajați ai ONU au zburat de la Kabul la Alma Ata pentru a continua să lucreze de la distanță. Înainte de ofensiva decisivă a talibanilor, erau aproximativ 3.000 de rezidenți locali și peste 700 de străini în diferite misiuni ONU în Afganistan. Ciprian Pop

 

Iranul avertizează Tel Avivul împotriva oricărui aventurism împotriva programului nuclear pașnic al Iranului

La sediul ONU, in aceste zile, Iranul avertizeaza Israelul si intre cele doua tari se incinge retorica...Reprezentantul adjunct al Iranului la Națiunile Unite, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), a avertizat cu privire la amenințările recente ale regimului israelian împotriva programului nuclear pașnic al Iranului.

Cele mai semnificative puncte din scrisoarea diplomatului Zahra Ershad, adjunctul șefului de misiune in cadrul Misiunii Permanente a Iranului la ONU, la New York către președintele Consiliului de Securitate sunt următoarele:

Vă scriu în legătură cu scrisoarea din 12 aprilie 2021 (A / 75/852 - S / 2021/347) din partea Republicii Islamice Iran, în care v-am informat despre actul terorist al regimului israelian împotriva Centrul de îmbogățire a combustibilului nuclear de la Natanz, din 11 aprilie 2021, care a întrerupt operațiunile instalației nucleare, sub rezerva garanțiilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și a supravegherii exhaustive.

Într-un interviu recent, prim-ministrul israelian a recunoscut, deși implicit, atacurile sub acoperire ale Israelului împotriva programului nuclear pașnic iranian și a declarat cu îndrăzneală că acel regim va continua aceste atacuri. Aceasta conduita a fost urmată de alte amenințări flagrante din partea ministrului israelian al apărării de a ataca Iranul, precum și a șefului său de cabinet, care a dezvăluit planurile Israelului de a lansa un atac asupra programului nuclear iranian.

Atacul deliberat al regimului israelian împotriva unei instalații nucleare extrem de sensibile și protejate, cu un risc potențial ridicat de eliberare a materialelor radioactive, constituie un act criminal și un gest nesăbuit de terorism nuclear și este un alt exemplu clar al încălcării continue a dreptului internațional.
Având în vedere că amenințarea din ce în ce mai mare a terorismului nuclear reprezentată de regimul israelian pune în pericol pacea și securitatea internațională, este de competența comunității internaționale să condamne astfel de acte teroriste criminale în termeni cât mai puternici.

Mai mult, amenințările explicite menționate împotriva unui stat membru al Organizației Națiunilor Unite constituie o încălcare gravă a dreptului internațional, a Cartei Națiunilor Unite, în special a articolului 2 și, prin urmare, nu ar trebui să fie tolerată de comunitatea internațională sau de catre Consiliul de Securitate.


În mai puțin de doi ani, regimul israelian a efectuat nenumărate atacuri aventuroase, deschise și ascunse, precum acte teroriste împotriva oamenilor de știință iranieni și a centrelor nucleare, atacuri împotriva navelor comerciale din regiune, precum și atacuri cu drone și atacuri aeriene împotriva anumitor țări în regiune, încălcând clar principiile cardinale ale dreptului internațional. Lăsate necontrolate, aceste acte ilegale continue și aceste măsuri provocatoare sistematice, cu toate ramificațiile lor grave, vor, fără îndoială, să destabilizeze în continuare regiunea și să pună în pericol pacea și securitatea internațională.

După lunga istorie a operațiunilor de sabotaj ale regimului israelian împotriva activităților noastre nucleare pașnice și asasinarea lașă a mai multor oameni de știință nuclearisti iranieni și a altor oameni de știință din trecut (A / 65/622-S / 2010/634, A / 66/656 -S / 2012/27 și S / 2020/1148), precum și atacul cibernetic comun al Statelor Unite și Israelui împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului, folosind virusul informatic rău intenționat cunoscut sub numele de Stuxnet, Consiliul de Securitate trebuie să își îndeplinească responsabilitățile care îi revin în temeiul Cartei și să ia măsurile imediate necesare pentru a preveni toate politicile destabilizatoare și practicile ilegale, dar aventuroase ale regimului israelian, și să-l tragă la răspundere pentru toate aceste acte.

Republica Islamică Iran, hotărâtă să-și exercite dreptul inalienabil de a dezvolta cercetarea, producerea și utilizarea energiei nucleare în scopuri pașnice sub toate aspectele sale, avertizează împotriva oricărui posibil calcul greșit sau act aventuros al regimului israelian. Așa cum am indicat în scrisorile noastre anterioare către Consiliul de Securitate, Iranul își rezervă dreptul inerent, bazat pe dreptul internațional, de a lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja și apăra cetățenii, interesele, facilitățile și suveranitatea împotriva oricărui act terorist sau perturbator.
Ciprian Pop

 

Revoltele la un miting împotriva vaccinării obligatorii la Atena
La Atena, 47 de persoane au fost reținute la un miting împotriva vaccinării obligatorii după revolte

Un miting împotriva vaccinării obligatorii a anumitor categorii de cetățeni a avut loc duminică seara la Atena , după miting, un grup de tineri s-a confruntat cu poliția, forțele locale de ordine folosind gaze lacrimogene și au reținut 47 de persoane, susține media locală.
Potrivit acesteia, 7,5 mii de persoane au participat la mitingul din Piața Syntagma.
„ieri, la ora 18.00, după apelul prin paginile diferitelor organizații și grupuri din rețelele de socializare pentru a organiza un miting cu sloganul central„ Grecii nu acceptă constrângerea și supunerea - nu există vaccinare ”, s-au adunat aproximativ 7,5 mii de oameni pentru miting lângă Piața Syntagma. 
Poliția a folosit un tun de apă și gaze lacrimogene.

Cea mai mare parte a publicului s-a dispersat, grupuri mici au rămas în zona Pieței Syntagma și a străzilor adiacente, iar după un timp au plecat și ele. Poliția a reținut 47 de persoane 
O demonstrație similară a avut loc la Salonic . Câteva mii de oameni au participat acolo.

Ciprian Pop

 

 

Potrivit unui înalt diplomat ucrainean, un al treilea război mondial ar putea fi o modalitate de reformare a ONU


Fostul ambasador al Ucrainei în Rusia și Statele Unite și fost reprezentant permanent al țării la ONU, Volodymyr Yelchenko, a numit un al treilea război mondial drept singura modalitate de reformare a organizației.
El crede că organizația, în forma sa actuală, nu are viitor din cauza birocratizării excesive.
"Aceasta este o structură cu 193 de membri. Cum putem fi de acord cu ceva între ei? Ieșiți cu un fel de inițiativă nepolitizată și bună și există o atitudine diferită față de aceasta", a spus Yelchenko într-un interviu pentru ziarul ucrainean Kraina.

"Pentru a reforma ONU, este nevoie de un al treilea război mondial. Organizația a fost creată în 1945, deoarece umanitatea a văzut că este imposibil să continuăm să trăim astfel. Cu toate acestea, dacă războiul începe acum, va deveni nuclear", spune diplomatul. .
Anterior, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat noi modalități de lucru pentru organizație, o mai bună colectare a datelor și schimbul de informații și o productivitate sporită.
Ciprian Pop

 

Rusia și Ungaria, acord pe termen lung legat de gaze


Cu referire la declarația ministrului afacerilor externe al Ungariei, Peter Siyyarto, media de la Budapesta semnalează astăzi că Moscova și Budapesta au convenit asupra unor noi contracte pe termen lung de furnizare a gazului.
Acordul este conceput pentru 15 ani, cu posibilitatea revizuirii termenilor în zece ani.

Astfel, Ungaria va cumpăra anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaz din Rusia . Dintre acestea, 3,5 miliarde vor veni prin Serbia și un miliard prin Austria .
Părțile vor semna un contract la sfârșitul lunii septembrie, iar livrările vor începe pe 1 octombrie.
Partea rusă nu a dezvăluit oficial detaliile acordului. După cum semnalează Gazprom , însă, șeful companiei, Alexey Miller, a avut o întâlnire de lucru cu Siyjarto la Sankt Petersburg , au discutat despre aprovizionarea cu gaze a Ungariei și extinderea sistemului de transport al gazelor din această țară.
La sfârșitul anului 2020, Ungaria a importat 8,6 miliarde de metri cubi de gaz rusesc. Aceasta este a doua cea mai mare cifră din ultimii 12 ani.
Ciprian Pop

 

Ministerul grec de Externe a declarat că Turcia amenință țara cu războiul
Turcia vecina contestă in mod ilegal suveranitatea insulelor Greciei, a declarat șeful diplomației elene, Nikos Dendias

Turcia amenință Grecia cu războiul dacă Atena extinde apele teritoriale de la 6 la 12 mile marine în Marea Egee și contestă suveranitatea insulelor grecești, încălcând dreptul internațional și dreptul maritim internațional. Acest lucru a fost anunțat vineri de ministrul grec de externe, Nikos Dendias, după o întâlnire cu președintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului SUA, Robert Menendez. Declarațiile ministrului grec au fost difuzate de serviciul de presă al ministerului grec de externe.

 "Turcia, încălcând toate normele legii, a ieșit cu amenințarea războiului împotriva Greciei dacă își folosește dreptul inalienabil de a extinde apele teritoriale ale acestor insule. Este singura țară din comunitatea mondială care a ieșit cu amenințarea războiului, casus belli, împotriva unei alte țări, dacă această altă țară își folosește drepturile sale inalienabile [pentru a-și extinde apele teritoriale] ", a spus ministrul.

Dendias consideră că printre prioritățile SUA, Grecia și alte țări ar trebui să se numere „interzicerea exportului de sisteme avansate de arme către țările care contribuie la destabilizarea în regiunea lor”. Ministrul a avut în vedere Turcia, deși nu a numit-o direct în acest caz. "Permiteți-mi să spun că această poziție este ideală nu numai pentru Statele Unite și administrația sa, ci și pentru alte țări aliate care cred în aceleași idealuri și aceleași valori. Vorbim despre avioane precum F-35 sau submarine moderne, această interdicție ar trebui combinată cu impunerea de sancțiuni împotriva țărilor ale căror acțiuni amenință coeziunea alianței noastre - NATO ”, a subliniat ministrul grec de externe.

De asemenea, el și-a exprimat opinia că nu pot exista alegeri impecabile în Libia cu prezența forțelor străine și a mercenarilor pe teritoriul său. "Dacă Libia va fi în continuare destabilizată, există riscul răspândirii instabilității în țările vecine", a spus Dendias.

Ankara nu a semnat Convenția ONU privind dreptul mării, potrivit căreia țările își pot extinde apele teritoriale până la 12 mile marine. În 1995, în timpul ratificării acestei convenții de către Parlamentul grec, Ankara a anunțat că, dacă Grecia își va extinde apele teritoriale de la 6 la 12 mile marine, aceasta va fi considerată o încălcare a suveranității naționale a Turciei și, prin urmare, va deveni un casus belli ( lat. belli ", un motiv formal pentru declararea războiului). Vicepreședintele turc, Fuat Oktay, a amenințat Grecia cu războiul pe 29 august 2020 dacă își va extinde apele teritoriale la 12 mile marine în Marea Egee.

Grecia a căutat de mult prin prisma aliaților săi din NATO să impună un embargo asupra armelor livrate Turciei. În octombrie 2020, Dendias, într-un mesaj adresat ministrului german de externe, Heiko Maas, a cerut să nu elibereze permise pentru exportul de echipamente militare precum submarine, fregate, aeronave în Turcia și, de asemenea, să nu modernizeze vehiculele blindate. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a subliniat, de asemenea, că statele membre nu ar trebui să exporte în Turcia arme ofensive care vizează alte state membre ale UE. Cu toate acestea, o serie de țări mari ale UE, în primul rând Germania, Italia și Spania, se opun sancțiunilor reale împotriva Turciei, temându-se că acest lucru va afecta propriile interese industriale din această țară. Conform estimărilor presei germane, Turcia reprezintă mai mult de o treime din totalul aprovizionării cu arme din aceasta tara catre un alt stat.

Ciprian Pop

 

Șeful diplomației ruse, Lavrov a cerut Statelor Unite să învețe o lecție din situația din Afganistan

 

Statele Unite ar trebui să învețe din situația din Afganistan , a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov .
"Colegii noștri occidentali doresc întotdeauna să unească eforturile și să caute răspunsuri comune. Dar, cu toate acestea, am fost deja întrebat despre asta acum câteva zile, până la urmă, trebuie învățată o lecție după Irak , după Libia și acum, după Afganistan" a spus Lavrov la o conferință de presă, după întâlnirea cu omologul italian, la Roma.
Ciprian Pop

Australia dovedește că acest coșmar  al așa-zisului „nou normal” nu se va termina niciodată

 

Australia suferă cel mai brutal atac asupra drepturilor și libertăților fundamentale pe care le-a cunoscut de la nașterea sa ca stat independent. Este o societate fantomatică. Nu există nunți. Nu există slujbe religioase. Măștile sunt obligatorii peste tot, pentru toată lumea.

 

Orașele sunt complet blocate. Nu este posibil să călătoriți dintr-un stat în altul, cu atât mai puțin să părăsiți țara. Nici măcar nu se poate merge la mai mult de cinci kilometri depărtare de domiciliu. Australienii nu pot ieși din case intre ora 21 seara și  5 dimineața.

 

Armata a desfășurat blocaje pentru a verifica documentația călătorilor și dacă au fost vaccinați. 

 

Persoanelor nevaccinate li se spune să nu-și părăsească casele, iar celor care dau test pozitiv pentru coronavirus li se spune să se închide în „hoteluri de carantină” și nu știu când vor putea reveni la familia lor.

 

Cadrul psihotic continuă...guvernul recomandă australienilor să nu se întâlnească, să nu i teractiineze cu vecinii, să nu facă cumpărături, să nu comandați decât  online și să nu scoată măștile în nici o împrejurare.

 

Poliția adună mii de copii pe stadioane, fără părinții lor, pentru a efectua vaccinări obligatorii  în masă.

 

Demonstrațiile neautorizate sunt interzise și, cei care organizează una, riscă o pedeapsă de 8 luni de închisoare.

 

Așadar, în acest mod psihotic, în Australia a sosit "noul normal".

 

„Va trebui să continuăm să trăim cu unele măsuri de restricție”, spun autoritățile australiene , în ciuda faptului că peste 80% din populație este complet vaccinată. Chiar dacă nu există „caz pozitiv”, este necesar să se păstreze măștile și distanța socială.

 

Acum „experții” s-au răzgândit. Ei spun că „hotelurile de carantină” au fost ineficiente, așa că construiesc „tabere pentru coronavirus”. Nu sunt temporare și nu sunt numite „tabere” ci „centre de internare”. Există deja unul în Teritoriile de Nord, altul este în construcție la Melbourne și un al treilea tocmai a fost aprobat pentru construcție la Brisbane. 

 

Deocamdată, aceste „centre de detenție” sunt rezervate călătorilor care se întorc, care trebuie să facă o carantină supravegheată obligatoriu. Dar nu este dificil să devină facilități aproape permanente pentru a reține acolo acolo pe cei nevaccinați.

 

Începutul revoltei

Dar australienii au atins limita a ceea ce pot suporta. Pe 24 iulie, de Ziua Mondială a Libertății, un număr mare de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta și în weekendul trecut au avut loc demonstrații și mai mari la Melbourne, Brisbane și Sydney.

 

Protestele publice sunt cheia pentru câștigarea acestei bătălii. Refuzul de a respecta restricțiile funcționează. Simplul fapt de a refuza să facă ceea ce vor să impună autoritățile,  într-un mod masiv, este invincibil. Arată oamenilor care trebuie să respecte regulile din frică și presiune că nu sunt singuri și că există voci împotriva noului normal.

 

De aceea, mass-media încearcă să discrediteze demonstrațiile cu tot felul de adjective, în special „violente”. Acestea enumeră numărul ofițerilor de poliție răniți și nu se referă la protestatarii răniți. De asemenea, detaliază numărul de arestări, fără să detalieze motivele protestului sau sa permită și un alt punct de vedere.

 

Poliția australiană a trimis scrisori de amenințare jurnaliștilor independenți, folosi d violență fără precedent împotriva celor din stradă.

 

La Melbourne, 1.500 de ofițeri de poliție au ieșit în stradă, folosind gaze lacrimogene și spray-uri cu piper, au instalat baricade pe străzi, au tras gloanțe de cauciuc.

 

Mișcarea de protest, în ciuda blocajelor, capătă tot mai multă forță , iar știrile din tara ajung până la noi, în pofida blocajului mediatic.

 

Ciprian Pop

 

Pentru ONU, Turcia este un centru de tranzit pentru teroriștii islamici

 

Turcia este un centru de tranzit pentru teroriști și jihadiști străini și un refugiu pentru Statul Islamic (ISIS), a dezvăluit ONU

 

Turcia rămâne un centru de tranzit major pentru teroriștii străini și jihadiști și un refugiu sigur pentru grupurile afiliate Statului Islamic în Irak și Levant (ISIL) în întreaga regiune, a dezvăluit un raport al ONU.

 

 

Mercenarii islamici sirieni în slujba Turciei

 

Potrivit celui de-al 26-lea raport al echipei Națiunilor Unite de susținere analitică și monitorizare a sancțiunilor cu privire la ISIL, al-Qaeda și persoanele și entitățile asociate a fost prezentat Consiliului de Securitate al ONU, Turcia este direct implicată în sprijin acordat organizațiilor teroriste.

 

Echipa de monitorizare a ONU este înființată pentru a sprijini Comitetul pentru sancțiuni ISIL (Daesh) și Al-Qaida în conformitate cu rezoluțiile 1526 (2004) și 2253 (2015) ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

 

 

 

Raportul (la punctul 62) a subliniat faptul că grupările teroriste care operează sub umbrela talibanilor și care se aliniază la ISIL-K din Afganistan intenționează să vină în Turcia pentru a se alătura diasporei locale pro-ISIL din Asia Centrală.

 

Potrivit documentului ONU, un flux constant de femei afiliate ISIL ar fi scăpat din lagărele situate la Idlib spre Turcia cu ajutorul gărzilor corupte și al contrabandiștilor (paragraful 14); și membri ai Mișcării Islamice Turkestanul de Est (ETIM) aflat în prezent în zona Jisr al-Shughur din Idlib încearcă să tranziteze prin Turcia și Iran către provinciile nordice ale Afganistanului pentru a se alătura talibanilor acolo (paragraful 19). Jisr al-Shughur este controlat în prezent de forțele turcești.

 

 

ETIM a fost recent eliminat de pe lista teroristilor de la Washington. "ETIM a fost eliminat de pe listă deoarece, de mai bine de un deceniu, nu au existat dovezi credibile că ETIM continuă să existe", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a raportat AFP.

 

Documentul ONU s-a axat, de asemenea, pe sursele financiare ale HTS și a afirmat că regiunea de frontieră turcă generează sumevsemnificative de bani pentru finanțarea activităților sale.

 

„Prin controlul asupra teritoriului și rutelor comerciale, HTS strânge aproximativ 13 milioane de dolari pe lună. Majoritatea acestor fonduri provin din taxe comerciale, utilități și taxe vamale și altele, percepute la punctele de trecere a frontierei turcești și liniile interne de control siriene. Se raportează că trecerea de frontieră de la Bab al-Hawa generează 4 milioane de dolari pentru HTS în fiecare lună ”, se arată în raport.

 

Raportul ONU a înregistrat, de asemenea, și  transferul și desfășurarea luptătorilor sirieni în Libia prin Turcia.

 

 

„Mai multe state membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aproximativ 7.000 până la 15.000 de luptători aduși din nord-vestul Republicii Arabe Siriene la Tripoli, prin Turcia, pentru a participa la conflictul libian”, spune punctul 30 din raportul ONU.

 

În iunie, raportorii ONU au trimis o scrisoare comună guvernului turc solicitând mai multe informații despre rolul său în recrutarea, finanțarea, transportul și desfășurarea luptătorilor sirieni în Libia.

 

Potrivit acuzațiilor evidențiate în scrisoare, Turcia a desfășurat mercenari în conflictul armat din Libia recrutând, desfășurând și plătind luptători, inclusiv copii, din diferite grupuri armate siriene pentru a participa la operațiuni militare în Tripoli.

Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu