luni, 5 iunie 2023

Mesajul Asociatiei Romania muncitoare catre Conferinta Inter tionala a Uniunii Pensionarilor ce urmeaza a se desfasura in iunie la Monaco

 Mesajul Asociatiei Romania muncitoare catre Conferinta Inter tionala a Uniunii Pensionarilor ce urmeaza a se desfasura in iunie la Monaco

 

DESPRE PENSII SI PENSIONARI

 

E destul de dificil să prezinți situația pensiilor dintr-o țară ieșită din regimul socialist unde totul era DE STAT, proiectată într-un regim concurențial, la inceput destul de haotic, cel puțin în modul de calcul. Pentru că existau pensionari care primeau pensia după modul de calcul din trecut, cei care lucrasera o vreme în sistemul de stat apoi o altă perioadă la privat, persoane pensionate care au lucrat în armată sau in alte domenii si aceia cu statul numit generic "special"!

 

În consecință, în încercarea de a-i mulțumi pe toți s-au făcut tot timpul noi legi referitoare la pensii, care în loc să ajute mai mult au creat confuzie. 

 

În acest moment sunt recalculate toate pensiile fără ca să putem spune cu ce consecințe. Tot ce se poate intui că îi vor nemulțumi pe cei mai mulți, sistemul nefiind încă unitar. Se combină sistemul pensii de stat cu fondurile private, nu se poate face nimic pentru a corecta inechitățile dintre pensionarii obișnuiți, contributivi, si cei cu asa numitele PENSII SPECIALE. Acestea nu pot fi modificate pentru că pot fi atacate imediat la Curtea Constituțională.

 

O altă problemă ar fi în faptul că multe persoane care au lucrat în sistemul agricol cooperatist din trecut au pensii foarte mici și se încearcă de mai mult timp găsirea unei soluții echitabile, nerezolvata până acum.

 

În ultimul rând, dar poate de cea mai mare importanță e faptul ca fondul de pensii, cel puțin cel de stat e în scădere, nu doar pentru că sunt mai puțini angajați, ci și pentru că sunt mulți pensionari în plată. 

 

Doamna Lagarde observa cu cinism că trebuie găsită o soluție și această pare pentru ei doar majorarea vârstei de pensionare. Nimic despre mai multe locuri de muncă, de exemplu!

 

În acest context, întrebările unei populații confuze, pentru că nimeni nu explică nimic, ar fi dacă cineva poate găsi soluția sau macar sugestia cea mai bună. Mai eficient ar fi o asigurare pe care sa o facă fiecare în timp ce lucrează de tip american sau elvețian, sau reținerea unei sume de către stat pentru o pensie de subzistentă si restul lăsat la latitudinea fiecăruia în ce mod își va completa pensia, fie ca e vorba de fonduri private, asigurare sau chiar găsirea unei alte soluții. Pentru că, tot mărind vârsta de pensionare se va ajunge ca nimeni nu va reuși să se bucure de ea mai mult de câteva luni sau 2 - 3 ani! E adevărat că pentru cei care conduc, în cinismul și lipsa lor de empatie, asta "ar rezolva comod problema"!

 

Desigur, pentru o țară ca a noastră, în situația pe care v-am descris-o, orice părere sau experiență a dvs, ar fi benefica pentru o baza de discuții cu pensionarii si chiar cu guvernanții noștri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu