luni, 5 decembrie 2016

România Muncitoare -  DECEMBRIE 2016


România Muncitoare - 
DECEMBRIE 2016
Muncă şi unitate, luptă 
pentru dreptate!
 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.247 din Decembrie 2016
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543
Gândul unirii în sufletul celor de un neam și o limba

Dezideratul UNIRII nu este o noutate în istoria de trei ori milenara a poporului dintre Dunăre, Carpați și litoralul pontic.

In 80 I.Hr., regele dac Burebista este cel care reușește o prima unificare a triburilor dace aflate în spațiul geopolitic dintre Panonia, Marea Neagra, Carpații Păduroși și dincolo de Dunăre.

In secolele 9 și 10, bine-cunoscute cronici fac referire la primele formațiuni politice românești ale lui Menumorut și Gelu, în Ardeal și Glad, în Banatul de astăzi, iar mai târziu, pe la 1230, aflam despre Litovoi, în Tara Hațegului, care s-a împotrivit regatului ungar, nepermițând extinderea sa.

In secolul al 14-lea, Basarab “Întemeietorul”, cu a sa Capitala la Curtea de Argeș, reușește și el o prima unificare a formațiunilor statale românești, învingând armatele regelui Carol Robert de Anjou, la Posada, în 1330.

La rândul sau, Bogdan, întemeietorul dinastiei Musatinilor, coboară din Maramureșul istoric în Moldova – iată, așadar și unificarea celui de-al doilea stat romanesc, toate având ca numitor comun UNITATEA DE LIMBA ȘI CREDINȚA ORTODOXA.

In 1600, Mihai Viteazu, este cel care devine, “din mila Lui Dumnezeu, Domn al Tarii Ardealului și a Toată Tara Moldovei”.

1 decembrie este, așadar, un lucru firesc, o constanta psihologica și geopolitica a spațiului romanesc, o constanta pe care nu o va altera nimeni, niciodată, Ciprian Dorel Pop


A plecat din lume un simbol


În aceste zile triste de inceput de iarnă a plecat dintre noi un simbol. Fidel Castro a fost, pentru mai bine de jumătate de secol, imaginea celui care nu se apleacă în faţa celor puternici! A eliberat Cuba de o dictatură militară impusă de americani, a rezistat tuturor presiunilor şi atentatelor, a trecut ţara, deşi cu greu, printr-un embargou ucigător, dar nu s-a predat în faţa forţei pumnului. Decenii la rînd a fost dovada că o ţară, chiar mai mică, poate să rămînă liberă dacă nu-şi pierde demnitatea şi a dovedit că nu este nici măcar SUA o putere atît de mare încît să-l poată îngenunchea.
El a înţeles mai bine decît americanii mesajul transmis în "Bătrînul şi marea". Cu trecerea anilor, mi s-a părut chiar că liderul cubanez seamănă cu personajul romanului lui Hemingway. Pentru că Fidel poate să îţi placă sau nu, dar nimic nu te îndreptăţeşte să îi negi meritele sau să distorsionezi faptele. Ştiind exact ce valoare au acţiunile sale a fost convins încă din tinereţe că istoria îl va absolvi.
Eu cred că, imediat ce vom putea judeca limpede, vom constata că istoria nu doar îl va absolvi, ci îi va da locul pe care îl merită, acela de simbol al unei lupte inegale, cu un duşman ameninţător şi perfid, a cărui argument a fost mereu doar forţa, doar dorinţa de a-i supune pe ceilalţi şi a le lua bogăţiile dacă ele există, chiar dacă ambalată în cuvinte frumoase cum ar fi "libertate" ori "democraţie".
Acum, odată cu plecarea lui Fidel, într-un moment în care vecinul puternic pare să-şi îndrepte iarăşi privirile pofticioase spre America Latină, să nădăjduim că poporul cubanez va continua la fel de demn să-şi apere idealurile şi să nu uite acel "Venceremos!", cu care liderul lor îşi încheia discursurile.
Şi, pot să fie siguri că de acolo de unde se află, alături de prietenul său CHE, Fidel le va sta mereu alături cum a făcut-o mereu! El ştie că în insula sa iubită, cu inima caldă şi primitoare, vor continua şi ei să urmeze modele de demnitate ale înaintaşilor, aşa cum tinerii din anii de luptă contra dictaturii au avut în cel pe care îl numea Apostolul, marele poet Jose Marti, pe care Fidel l-a admirat atît de mult şi pe care probabil a reuşit în sfîrşit să-l întîlnească! De aceea nu mi se pare potrivit ca să-l îndemnăm pe Fidel să se ohihnească în pace, ci să vegheze de acolo, din legenda în care deja se află alături de prietenul său, la libertatea Cubei şi a Americii Latine.
Ciprian Dorel Pop, Secretar General al Asociatiei "Romania muncitore"

O precizare necesară

De cînd "Romania Muncitoare" a început să publice revista, am avut de mai multe ori parte de acuzaţiile acelora care sînt de altă părere, acuzaţii nedrepte şi nefondate, pentru că cei care le fac nu au avut o minimă curiozitate să afle cine sîntem.
Am considerat că, deoarece sîntem reprezentanţi ai societăţii civile, în speciala acelei părţi vulnerabile care sînt cei ce muncesc, dar şi cei care nu îşi găsesc loc de muncă, trebuie să îşi afle loc în publicaţia noastră probleme şi opinii diverse. De aceea am fost deschişi a publica puncte de vedere diferite, ca şi probleme de care se lovesc oameni sau grupuri sociale, atîta vreme cît se păstrează un ton decent, chiar dacă acestea nu era neapărat punctul de vedere al redacţiei. Democraţia presupune dreptul oamenilor de a avea opinii diferite şi totodată o discuţie asupra lor, fără patimă şi acuze.
Îngrijorător este că intoleranţa faţă de punctul de vederea al celuilalt şi atacurile contra celor care au altă părere, vin din partea unor persoane tinere, iar atacurile lor se rezumă la acuze şi injurii, nu la argumente şi dovezi.
Am considerat că e necesar să facem aceste precizări nu atît pentru cei care ne acuză ori de cîte ori nu le convine ce se publică în revista noastră, pentru că ei par surzi la orice argumente, ci pentru cititori şi pentru cei care ar dori şi ei să-şi spună un punct de vedere, pe care sîntem întotdeauna gata să îl ascultăm şi, eventual, să îl si publicăm. Redactia


Atunci cînd scrii "eu" cu literă mare


Sîtem aproape de sărbători. Nimeni nu pare să se gîndească la asta. Prea preocupaţi de problemele lor şi de campania electorală, mulţi dintre români cred că poziţia socială e mult mai importantă decît mesajul Crăciunului. Şi, totuşi, Cel care a venit să ne aducă lumina speranţei nu s-a născut într-un palat, ci într-o iesle. Aşa că, şi în noaptea de Crăciun, El va veni cu bucurie, mai ales la cei bogaţi în suflet.
Totuşi, privind la ceea ce se întîmplă, nu poţi să nu te întristezi cînd auzi pe foarte mulţi dintre cei care ar trebui să se gîndească la ceilalţi cum pronunţă EU cu litere mari, considerîndu-se, probabil, mai egali decît ceilalţi în faţa vieţii. Domnul preşedinte spune: gunernul MEU, va dori probabil şi parlamentul său, aşa cum şi-a dorit şi ziua sa naţională.
Unele partide, la fel, se gîndesc doar la ei şi la grupul lor de interese. Restul nu contează, nu există, oamenii nu există în discursurile lor.
Am văzut cu stupoate parlamentari în funcţie sau doar noi candidaţi la alegeri, arătînd cu degetul spre alţi colegi, uitînd, dacă au ştiut-o vreodată, cine are dreptul să ridice piatra. Sau crezînd că lor nu li se poate întîmpla nimic rău, pentru că EI sînt primii dintre egali.
E şi mai trist că valorile au fost inversate. De exemplu, pe domnul premier nu l-am văzut anul trecut la comemorările din 22 decembrie aşa cum l-am văzut recent la comemorarea unui accident regretabil, dar totuşi numai un accident. El nu se întîmplase nici pentru libertate, nici pentru o acţiune de binefacere, ci pentru că unii se înghesuiseră la distracţie.
De aceea, cred că ar trebui să uităm măcar o vreme de patimi şi de ambiţii şi să ne gîndim că avem un suflet, singurul nemuritor, şi că va veni o vreme cînd nu vor conta nici funcţii, nici bogăţii, ci doar faptele bune care rămîn în urma noastră.
Să lăsăm, deci, dorintele de mărire şi resentimentele noastre, ca să facem loc în inimi, generozităţii, compasiunii, iubirii şi gîndurilor bune, în aşteptarea veştii pe care ne-o vor da îngerii în noaptea de 24 decembrie. Amaranta

România din 12 decembrie 2016
Proiectele României din 12 decembrie 2016 ar trebui sa fie realiste și legate de interesul Național și, apoi, European. Conducatorii nostri trebuie sa tina seama ca ne trebuie legi noi și clare în toate domeniile:
- financiar sa avem în total maxim 100 taxe și impozite: aproape 40 naționale și aproape 60 locale.
- ajutoarele și bursele sociale, alocațiile, bursele, pensiile de invaliditate și celelalte forme de ajutor trebuiesc gândite corect.
- toate companiile, regiile de stat locale și naționale și bugetarii sa aibă o grila unica de salarizare, de la 1 la 10. Salariile sa fie exprimate în moneda națională. Salariul minim brut sa fie calculat raportat la moneda europeana adică 450 euro/luna pentru anul 2017, la cursul BNR din 1 octombrie 2016.
- toate sporurile și indemnizațiile sa nu depășească 60%  din salariul negociat pentru cei cu funcții de conducere: șefi de birouri, de compartimente și directori de orice nivel.
- scheme corecte de impozitare, atât pentru salariați, cat și pentru firme.
- scheme de ajutor financiar pentru intreprinderi.
- deschidere economica , culturala, sportiva , de invatamint, cercetare si medicina si turism, totala pentru toate tarile.
- repatrierea și inventarierea corecta a tuturor rezervelor valutare, a aurului și a celorlalte metale prețioase aflate în custodia Băncii Naționale ; regândirea rolului acesteia în România. 
- inventarierea reala a datoriilor României către terți precum și datoria reala ce o avem de recuperat.
- înfințarea Bănci Comercale Externe Românești și obligativitatea ca toate operațiunile externe bancare făcute de stat și firmele cu capital majoritar de stat sa fie făcute prin aceasta banca. Obligativitatea ca 40 % din suma încasată în valuta sa fie convertita lei la cursul zilei.
- toate instituțiile și companiile publice sau cu capital majoritar de stat sa aibă conturi doar la o banca de stat și la Trezorerie.
- naționalizarea acelor terenuri agricole, păduri iazuri, întreprinderi, hoteluri care sunt în paragina, indiferent de proprietar.
- reînființarea școlilor pe meserii.
- reînființarea repartițiilor. 
- creerea unui parteneriat intre mediul de afaceri și instituțiile de invatamint și ministerele de resort.
- proiectele școlare și universitare care aduc bani trebuie considerate ca atare și distribuția lor trebuie făcută corect în avantajul tuturor: elev,student,profesor și instituția de invatamint.
- introducerea unui singur manual pe disciplina pentru clasele 1-12.
- regândirea unor domenii ca sănătatea,  educația,  cercetarea, agricultura, apărarea sunt necesare pentru stabilitatea umana și economica a României. 


Continui sa cred ca putem salva statul nostru. 
Pe lângă propunerile făcute în ediția trecuta, în mare parte macroeconomic, acum as dori sa prezint și câteva idei pentru sistemul privat:
- marile magazine sa aibă program de luni sâmbătă,  inclusiv. Ziua de duminica sa fie zi libera. Ziua de sâmbătă sa fie recuperata sau plătită cu 25% în plus, după posibilități. 
- pentru cei care lucrează în privat duminica....spitale, restaurante, baruri, micii comercianți și cei cu foc continuu sa poată primi cu 50% în plus la salariu sau 2 zile de recuperare.
- pentru firmele care angajează șomeri, tineri absolvenți,  persoane cu dizabilitati și persoane peste 50 ani sa se facă diverse scheme de ajutor sau reduceri fiscale.
- plata impozitelor și taxelor sa poată fi făcută lunar, trimestrial, semestrial sau anual, cu excepția amenzilor, penalităților și asigurărilor sociale ce trebuie făcute lunar sau trimestrial.
- neplata timp de trei perioade a amenzilor, penalităților și asigurărilor sociale sa se sancționeze cu blocarea conturilor pana la recuperarea sumelor. Exista și excepții care trebuiesc, ca atare, gândite cu specialiști. 
- dacă patronii sau directorii sunt prinși confundand patrimoniul propriu cu patrimoniul firmei, trebuiesc sancționați ca atare. La fel și cu angajații din mediul privat.
- Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Eomerțului trebuie sa sprijine și pe plan intern și extern pe toți investitorii privați.
- reorganizarea Camerelor de Industrie și Comerț și trecerea lor în subordinea Consiliilor Județene , asa cum sunt Camerele Agricole.
- Registrul Comerțului sa rămână în subordinea Ministerului Justiției. 
- toate investițiile de interes național și macroeconomic, precum și investițiile în domeniile strategice și de monopol de stat sa fie făcute de firme cu capital de stat sau în parteneriat stat - privat.

Hadrian

Pe urmele lui Nicolae Ceausescu

Nu am scris asta ca nostalgic dupa fostul președinte ci pentru ca merita asta.  Dacă bunele relații pe care le-a făcut și lăsat guvernul lui Nicolae Ceaușescu cu toate statele ar fi fost conservate cam 30%--40%, azi nu mai aveam probleme cu piața de desfacere în străinătate. 
După 1990 toate contractele cu statele socialiste și comuniste au fost întrerupte în totalitate. Lucru pe care astazi îl simțim din plin . 
Va spune ceva numele tarilor: Venezuela și Iran în domeniul petrolului; China, Siria (înainte de războiul civil), Iordania, R.P.D. Coreea, Cuba în diverse domenii de la cultura, turism, sport la agricultura  și apărare? 
Am uitat de fostele tari componente ale Uniunii Sovietice în frunte cu Rusia.
În anul 2013, la Bucuresti a avut loc un forum economic China versus tarile din Europa de Est și Centrală. Azi ma uit la rezultate și constat ca am bătut pasul pe loc. Autoritatile Romane nu mai au cu ce garanta diverse investiții majore și dau piciorul la
  Centrala Nucleara de la Cernavodă , Compania TAROM și alte investiții în energie; domenii ca agricultură și turism sunt domenii care pot aduce bani frumoși. Cifra cred era 7 miliarde euro pentru contracte intre România și China. 
De ce unele tari ca Franța, Germania și Grecia , tari membre ale Uniunii Europene, pot face comerț cu China și România nu? Cum  am putea face și noi ca ei? Din păcate, Nicolae Ceaușescu nu ne mai poate răspunde. 

Hadrian

10 ani - Romania in Uniunea Europeana
Proiectul început în mai 1950 și continuat încet, încet în vestul și apoi în toată Europa trebuie analizat cu rabdare, cu bune și rele.
România a intrat în anul 2007 în Uniunea Europeană. Lucru bun, care, însa era previzibil că v-a avea loc. Motive ar fi: plasamentul tarii, bogățiile naturale ale României și resursele umane. 
Conducătorii României după 1990 au început sa vândă bucata cu bucata întreprinderi care existau înainte, întreprinderi care în perioada 1980-1989 au adus încasări substanțiale la bugetul de stat. Sa amintesc, daca ar mai fi cazul: Petrom, BCR, Rompetrol, Dacia și altele. În special după 2007 au oprit sectorul minier, apoi centralele termoelectrice din localități,  astfel o mare parte dintre activitățile care depindeau de ele (serele din zona marilor orașe) au trebuit sa se închidă și ele.
Pădurile cu fauna și flora lor trebuie sa dispară. 
În ultimul an, distrugerea întregului sistem ce depinde de sistemul energiei nucleare face ca Nuclearelectrica Cernavodă sa aibă zilele numărate. 
Multe dintre microhidrocentrale au fost vândute și acum aduc beneficii altora. 
Armata a fost redusa, parca cineva te ajuta în caz de război. 
Am luat împrumuturi de la organismele internaționale fără sa ne uitam ca alte tari suferă din cauza condițiilor dure puse de acestea. Punerea de taxe și impozite fără fundament, fără număr. 
Banii adunați din împrumuturi și cele cca 7 miliarde obținute din privatizări nu au fost direcționați către sectoare cheie ci aruncați pe șomeri,  salarii , în consum, iar marile investiții locale și naționale au fost mai mult pe hartie - banii ajungând la diverse firme.
Codurile fiscale și ale muncii nu trebuie făcute numai si numai în favoarea oamenilor de afaceri si in dauna angajatuui, subvențiile nu trebuiesc date investitorilor străini și altele.
Toate acestea au fost făcute din dorința de putere personala și în detrimentul statului.
Pe plan internațional nu am fost în stare sa găsim soluții în favoarea noastră,  ne ascundem după marii lideri Europeni. 
Nu înțeleg de ce contractele semnate cu China , cca 7 miliarde euro, nu sunt puse în aplicare, iar embargoul impus Rusiei și Iranului ne lasă rece (ce relații comerciale aveam cu aceste tari).
Desființarea repartițiilor după 1990 și tăierea salariilor bugetarilor din 2010 a culminat cu exodul lumii medicale din perioada 2010-2016.
Cele de mai sus sunt părțile negative ale intrări în Uniunea Europeana. Nimeni nu a fost interesat sa repare ceva din lucrurile de mai sus.
Din părțile pozitive intrarii in Uniune doar libertatea de mișcare, de a muncii și trai în alte tari este un avantaj. 
De acest avantaj statul își bate joc nereușind sa profite de cele 3-4 miliarde de euro anual ce sunt trimise de romanii din străinătate . 
Un alt avantaj este posibilitatea de a studia în Uniune și  nu numai. Când termina studiul, cam toți doresc sa revină acasă și sa contribuie la dezvoltarea României .  Rezultatul este ca nu sunt băgați în seama. 
Uniunea Europeană si Romania trebuie sa înțeleagă ca relația intre ele trebuie sa fie de colaborare și nu de subordonare, altfel patrimoniul uman și național dispare, iar continentul este mai sărac. 

La multi ani, România !
La multi ani, Europa!

Hadrian

Foametea și știința

Odată ce progresul științific a reușit să atingă cele mai înalte cote,foametea face ravagii prin anumite țări .Să fie de vină lipsa de interes a anumitor foruri internaționale sau tehnologiile în care se investesc bani fără număr în ele,este o întrebare retorică fiindcă pe piață au apărut roboții, care ar putea fi folosiți pentru a ușura munca umană și nicidecum de a o înlătura așa cum preconizau anumite elite. Poate că, dacă roboții ăia ar fi fost puși sub control uman ,tot deșertul ar fi fost transformat într-o pădure producătoare de oxigen,necesară tuturor oamenilor. O șansă ar fi fost ca acei roboți în loc să fi utilizați pentru a ucide oameni în teatrele de operațiuni , mai bine ar fi fost să planteze sute de milioane de hectare ca să poată fi asigurată hrana pentru oameni,dar politica o himeră pentru unii,iar pentru alții o mană cerească,nu se potrivește cu realitatea și cu suferința prin care sunt condamnați la piere prin înfometare miliarde de oameni,ba mai mult , se zboară în spațiul cosmic și în multe țări din Africa se locuiește în colibe acoperite cu frunze de palmier! Rațiune umană este atât de diabolică sau goana după bani nu poate fi măsurată ,deci agricultura,poate fi îmbunătățită,pot fi reduse decalajele existe între anumite state,poate fi asigurată hrana,poate fi îmbinat progresul științific cu realitățile și poate fi pus în slujba omului,nu după cum au preconizat anumite persoane,ca oamenii,clasa muncitoare să fie eliminată din peisaj.
Eugenia Rada Ioniță

MAPAMOND
Cum se vede victoria lui Trump în jurul lumii
Din America Latină, Președinții Columbiei și Braziliei, Juan Manuel Santos și Michel Temer, au trimis un mesaj salutar imediat după anunțata victorie a lui Donald Trump în Statele Unite.
Președintele de facto al Braziliei, Michel Temer, a declarat că Trump ar trebui să ia în considerare aspirațiile "tuturor oamenilor" și a mai adăugat ca "victoria sa nu va afecta relația dintre cele două țări".
Ministra de Externe a Argentinei, Susana Malcorra, l-a felicitat pe magnat, fără a-și ascunde dezamăgirea fata de înfrângerea candidatului democrat Hillary Clinton, după cum reiese dintr-un interviu acordat de aceasta unui post local de televiziune.
Avem semnale și de pe continentul asiatic: China speră să lucreze cu noul guvern american pentru a menține "dezvoltarea stabilă și echilibrată" a relațiilor bilaterale. "Sperăm că noul guvern american sa poata lucra cu Republica Populara Chineza spre o mai buna colaborare de care vor beneficia ambele popoarele ale celor două țări", a declarat Purtătorul de Cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang.
Președintele al Republicii Islamice Iran, Hassan Rohani a declarat că Donald Trump nu poate dauna acordului nuclear.
La rândul sau, Șeful diplomației de la Teheran, Mohammad Javad Zarif a semnalat într-un interviu pentru agenția iraniana de presa IRNA ca "noul Președinte american trebuie să înțeleagă realitățile lumii de astăzi și să încerce să se adapteze la evoluțiile internaționale". Ciprian Dorel POP

Despre sărăcie și drepturile omului în America

Chiar înainte de rezultatul alegerilor prezidențiale, o publicație latino americana, La Juventud (Tineretul), din Uruguay, semnala ca, potrivit corespondenților sai din SUA, 24 de mii de deținuți din peste 500 de închisori din Statele Unite au protestat masiv, timp de circa 40 de zile consecutiv.
Publicația uruguayana atribuia protestele tratamentelor brutale la care sunt supuși deținuții, precum și unui puternic val de discriminare rasiala, manifestat nu doar în penitenciare.
Recent, un cetățean ugandez care lucra ca sezonier în SUA a fost împuscat mortal de către forțele de politie din localitatea californiana El Cajon, tânărul fiind a 217-a persoana afro-americana care și-a pierdut viata în urma brutalității politiei americane de la începutul anului.
De asemenea, prăpastia intre săraci și bogați în SUA nu a fost niciodată mai acuta ca acum: unul din șapte americani se bazează pe cantinele sociale și pe sprijinul unor semeni ai sai sau al bisericii pentru a-și duce traiul zilnic.
  Numărul de persoane fără domiciliu (homeless) se ridica la 600 de mii în octombrie anul curent, în concordanta cu informațiile făcute publice de către Ministerul Muncii de la Washington (US Bureau of Labor).
Aceeași sursa precizează și ca circa 9 milioane de americani au rămas fără locuri de munca începând cu luna ianuarie a acestui an, dintre aceștia, peste 18,8 la suta fiind tineri.
  Numărul americanilor care trăiesc în sărăcie extrema s-ar ridica la 47 de milioane, după cum rezulta din aceleași statistici oficiale.
Cu toate acestea, Guvernul SUA cheltuiesc circa 7 milioane de dolari anual pentru...fiecare deținut de la Guantanamo Bay și pentru sistemul represiv instalat acolo, din datele Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Ciprian Dorel POP


Un nou elan, un nou început în relațiile Chinei cu America Latină
Viitoarea vizita a Președintelui chinez Xi Jinping în trei state din America Latina este văzută de analiști și de presa de pe continent ca un serios avânt în dezvoltarea relațiilor bilaterale ale dragonului asiatic cu sud americanii.
Intre 17 și 23 noiembrie anul curent, Șeful Statului chinez, Xi Jinping va desfășură vizite de stat în Ecuador, Peru și Chile.
Turneul diplomatic începe în Ecuador, tara cu care, zilele acestea, Beijingul sărbătorește 36 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. Conform informațiilor apărute în presa de la Quito, după dezbaterea unor problemele de interes cu omologul său ecuadorian, Rafael Correa, cei doi demnitari vor semna, de asemenea, importante documente vizând relațiile comerciale și unele proiecte desfășurate în comun.
Miercuri, 16 noiembrie anul curent, Președintele chinez a semnat un articol publicat în ziarul ecuadorian „El Telegrafo” sub titlul "Sa construim un pod de prietenie și cooperare". „Ecuadorul va fi prima oprire a călătoriei mele în America Latină. Atrăgătoarea "Republica a Ecuatorului" este renumita pentru piscurile munților Anzi, vasta pădurea tropicala amazoniana și enigmatica și, în același timp, fermecătoarea coasta a Pacificului, bogat în resurse naturale și un veritabil muzeu al lumii vii, cu un popor care trăiește în armonie cu natura, muncind din greu în căutarea unei vieți mai bune” scrie Xi Jinping în articolul din presa ecuadoriana.
Dincolo de retorica, as putea spune, chiar sentimentala, care ne arata ca Beijingul știe sa facă diplomație, de notat este faptul ca Republica Populara Chineza este al treilea partener comercial al Ecuadorului, cifra de afaceri ridicându-se la aproximativ 4,1 miliarde de dolari anul trecut, prezenta chineza este masiva în domeniul infrastructurii și al construcțiilor hidrotehnice din acest stat.
Peru este al doilea Stat de pe agenda turneului latino-american al Președintelui chinez. Pe 19 noiembrie, acesta va fi primit de către omologul său peruvian, Pedro Pablo Kuczynski, care a vizitat Beijingul în septembrie anul trecut, după ce a preluat mandatul. Numai de la începutul acestui an, reprezentanții mediului de afaceri și întreprinderilor din China și Peru au semnat acorduri a căror cifra de afaceri se ridica la circa 2 miliarde de dolari, acorduri vizând industria ușoară, textilele, produsele agricole, medicamentele, metalele și mineralele. 
Pe 19 și 20 noiembrie Xi Jinping va participa la reuniunea APEC (Summit al Cooperării Economice Asia-Pacific), care va avea loc la Lima, sub sloganul creșterii calității vieții și dezvoltării.
Chile va fi ultima oprire din turneul său, la Santiago de Chile, Xi Jinping se va întâlni cu Șefa Statului chilian, doamna Michelle Bachelet. Aceasta a fost prima țară din America de Sud care a semnat un acord de liber schimb cu China.
Experții estimează că vizita lui Xi va consolida deja tradiționala prietenie cu cele trei țări din America Latină, dar, de asemenea, va promova și dezvolta încă și mai mult dezvoltarea durabilă a parteneriatului global de cooperare între China și aceasta regiune a lumii.
Ciprian – Dorel POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu