Este de punctat ca lumea actuala nu este una unipolara, asa cum ar vrea Domnul Trump! Atât Beijingul, cat și Moscova, dar și alți poli de putere exprima puncte de vedere viabile și menite sa aducă stabilitate în lumea actuala, atât de tulburata.
Astfel, ca răspuns la noua strategie de securitate națională a SUA, înalți funcționari militari chinezi sugerează Washingtonului sa "depășească mentalitatea războiului rece" și sa își lărgească viziunile strategice.
"Speram ca Statele Unite sa renunțe la mentalitatea de război rece și sa adopte o viziune obiectiva cu privire la dezvoltarea capacităților militare ale Chinei, îmbunătățind cooperarea militara intre tarile noastre, transformând astfel noile realități într-un factor de stabilitate, menit sa aducă pace regionala și globala", au semnalat militari chinezi într-o postare apărută săptămâna aceasta pe rețeaua de socializare WeChat, modus operandi deloc nou pentru a transmite semnale, dacă este sa ne luam după faptul ca și Șeful Statului american, Trump, face uz de contul sau de Twitter pentru a semnala poziții de politica externa.
Mai mult, Ministerul chinez al Apărării se pronunță "împotriva impunerii cu forța a anumitor puncte de vedere și a ingerințelor în treburile altor state", îndemnând SUA sa reflecteze mai mult înainte de "a manifesta o mentalitate învechită, punând etichete și semănând egoism în toate".
Beijingul a semnalat prin vocea Ministerului sau de Externe ca "actuala mișcare a lui Trump legata de Ierusalim nu va face decât sa aducă cu sine și mai multa tensiune" și ca "parțile implicate ar trebui să evite cu orice preț crearea de noi diviziuni în regiune". In mai multe ocazii, Președintele chinez Xi Jinping a reafirmat sprijinul acordat de China pentru soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu, prin ideea creării a două state, oferind în același timp substanțial sprijin financiar Palestinei, inclusiv prin sprijinirea companiilor chineze să investească în Palestina în vederea construirii de parcuri industriale și centrale solare.
Cu referire la alt punct fierbinte de pe mapamond la ora actuala, anume Coreea de Nord, sunt bine-cunoscute inițiativele Beijingului menite sa reducă din tensiuni, precum și diligentele făcute pe lângă Casa Alba, multe dintre ele fără ecou, din cauza lipsei de viziune strategica și a rigidității lui Trump.
Totodată este de punctat ca și celalalt mare actor global, Federația Rusa, a venit cu propuneri interesante în vederea detensionării. "Ne opunem, înainte de toate, blocadei împotriva Coreei de Nord și, în al doilea rand, vom continua sa apăram propriile noastre interese economice în Peninsula Coreeana", a semnalat în urma cu câteva zile Ambasadorul Oleg Burmistrov, funcționar în cadrul Departamentului Teme Multilaterale din ministerul rus de externe, adăugând și ca tara sa "nu agreează modul defectuos în care anumite state occidentale înțeleg sa implementeze rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU legate de Coreea de Nord.
De asemenea, diplomatul rus a mai semnalat și ca tara sa este deschisa drept platforma pentru realizarea unor negocieri bilaterale directe intre SUA și Republica Populara Democrata Coreeana.
Este totodată, de punctat ca Moscova a venit pe 27 noiembrie 2017 cu un plan concret și coerent menit sa aducă o detensionare a situației create în Peninsula. Practic, inițiativa rușilor presupune 3 etape și anume:
- Un moratoriu simultan prin care nord coreenii se abțin de la lansări de rachete și probe nucleare, iar Statele Unite și Coreea de Sud se abțin, în contrapartida, de la a mai desfășura exerciții militare comune de mare amploare în vecinătatea frontierei nord coreene.
- A doua etapa presupune inițierea de negocieri directe intre Phenian și Washington și intre cele doua State coreene.
- A treia etapa prevede inițierea unui mecanism de pace și securitate în nord-estul continentului asiatic, care va duce cu timpul spre denuclearizarea Peninsulei coreene și demilitarizarea regiunii".
Toate administrațiile americane, direct sau indirect, prin vocea unor înalți responsabili și decidenți, au ajuns sa regrete acțiunile care i-au dus pe calea greșită a confruntărilor și războaielor. Astfel, războiul din Vietnam a fost cel mai mare regret al fostului Ministru american al Apărării, Robert McNamara, care a scris o carte pe care cu toții trebuie sa o citim și în care argumentează de ce SUA au greșit teribil în Vietnam.
Pe de-alta parte, foștii Senatori americani Harry Reid, Tom Harkin si Walter Jones și-au exprimat profundul regret de a fi printre cei care au autorizat războiul din Irak. Jones semnala într-un interviu cu un canal american de televiziune ca "a autorizat o acțiune fără perspectiva și viziune strategica, ducând la moartea a peste 4 mii de americani, lucru pe care nu și-l poate ierta și pe care îl va duce cu sine în mormânt".
A venit, cu siguranță, timpul ca în anul nou ce în curând își va deschide porțile, Statele Unite și Președintele Trump, sa învețe lecția de istorie și sa se gândească de doua ori înainte sa mai comita greșeli regretabile.
Ciprian POP
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu