sâmbătă, 10 noiembrie 2018

România Muncitoare – Nr.271 din NOIEMBRIE 2018

România Muncitoare – Nr.271 din NOIEMBRIE 2018


  România Muncitoare

NOIEMBRIE 2018


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.271 din NOIEMBRIE 2018

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543


D E S P R E          P R E S Ă


Cred că mi-a ajuns cu presa noastră cea neprofesionistă. Încerc să nu mai privesc la televizor, la radio ascult mai ales muzică, iar ziare nu prea mai sunt. Iar cele care sunt, nu se ocupă de analize serioase, ci de scandaluri. În consecinţă, mă reîntorc să vorbesc despre televiziune, fiind cea mai urmărită. Din nefericire, aş zice! Programele, aşa-zis de divertisment, sunt sub orice critică. Nici măcar emisiunile preluate de la alţii nu se ridică la un nivel cît de cît. De ştiri nici nu merită să vorbim. Reporterii de pe teren repetă la infinit nişte clişee, nefiind capabili nici să pună întrebări importante, nici să relateze cele petrecute, fără să încerce interpretări personale, care sfîrşesc de obicei dezastruos, inclusiv din punctul de vedere al limbii române. De altfel, modul de exprimare sufere şi cînd e vorba de aşa numiţii “moderatori”. Şi pentru că tot veni vorba despre formatorii de opinie, eu chiar m-am săturat să-i văd pe aceeaşi “inteligenţi”, care, de ani de zile, dau în gropi, să ne spună ce să credem, de obicei doar ceea ce doresc alţii care nu au legătură cu noi, dar au mari interese la noi. Să-mi fie cu iertare, dar altfel ar trebui să arate presa la noi. Voi da doar căteva exeple:

1. Se vorbeşte iarăşi despre fostul procuror şef Tiberiu Niţu. Nu voi uita că m-am arătat uimită să constat că nimeni din "ilustra presă" nu a sesizat şi continuă să nu observe un fapt. Niţu nu a trebuit să plece ca să facă loc altuia. El, a doua zi după incendiul de la Colectiv, a spus că faptele se încadrează la omor calificat. L-a chemat domnul Preşedinte şi a schimbat încadrarea în “ucidere din culpă” şi, mai apoi, a preferat să-şi dea demisia cînd a înţeles pericolul. Dar nici pe faimosul domn Savaliuc nu pare să-l intereseze adevărul. Cum nu s-au interesat domnii din presă de alte lucruri serioase. în vreme ce continuă să asculte ca pe Tatăl Nostru, "descoperirile" lui Ion Cristoiu, pe care nu îţi mai vine să-l crezi nici dacă îţi spune adevărul, ţinînd cont de cîţi stăpîni a schimbat.

2. Mai au domnii ziarişti o meteahnă, fac scandal pe cîte un subiect o zi sau două, după care nu-l mai urmăresc. Un exemplu: Mureau de grija omului aruncat din spital pe la Călăraşi cred, o somau pe doamna Dăncilă aflată în Emirate să se sesizeze... Apoi,linişte! Sau de atunci, aţi mai auzit ceva ?

3. Indiferent cît de importante ar fi anumite subiecte pentru societate, dacă li se pare că nu e de interes pentru propria lor audienţă, aceşti oameni nu te bagă în seamă, mai mult, sînt atăt de ocupaţi cu propriul lor succes, încît nu au timp să te asculte cîteva minute să vadă dacă nu ai ceva interesant de spus.

Aşa că, m-am săturat de jurnalişti, de la reporteri la formatori de opinie, care nu sînt "săraci cu duhul", sînt aroganţi sau nepoliticoşi, inclusiv cu participanţii la emisiuni pe care îi întrerup ca să-şi etaleze ei inteligenţa. Nici măcar nu-i interesează ce au ceilalţi de spus, vor doar să se audă ei vorbind! Soluţia ar fi să nu-i mai urmărim şi să încercăm să ne formăm propria părere după ceea ce constatăm noi, sau mai auzim de pe la televiziuni din alte ţări, oricum mai profesionale. AMARANTA




M  A  N  I  P  U  L  A  R  E  A


E greu să scapi de influenţa manipulărilor de tot felul, mai ales cînd ele îţi dau năvală în viaţă pe toate cărările. Soluţia ar fi să te muţi în vîrful muntelui sau să te bazezi pe propria ta minte şi pe bunul simţ pe care ar trebui să-l ai. Dar, e cam greu. Cei mai mulţi preferă să se informeze în modul cel mai simplu, fără să ţină cont de manipulări: se cumpără mărfuri după reclame stupide, se îmbracă mulţi cum i-au văzut pe unii pe scenă, se vorbeşte tot mai des un fel de păsărească, jumătate engleză maltratată, jumătate o română la fel de maltratată, totul pentru că e "cool"... Şi. prea puţini văd manipulările....Nu am mai pomenit nicăieri aşa ceva, toate naţiile cu excepţia noastră sunt mîndre de limba lor.
Dar şi mai tristă e manipularea politică. În primul rînd pentru că produce confuzie şi riscăm la infinit să votăm aceeaşi oameni incapabili să facă ceva pentru ţara asta. Şi, în al doilea rînd, pentru că fracturează iremediabil societatea românească. De la cei care fac politică nu mă aştept la prea mult, sînt prea puţini cei care se pot numi oameni politici. Majoritatea sînt politicieni mărunţi, care îşi văd doar de interesele lor mărunte, dar nu are cine face o selecţie care ar aduce pe primul plan oamenii de valoare.
Pentru a justifica această ultimă afirmaţie dau doar un exemplu, modul în care este umflat peste măsură în sondajele pe care ar trebui să le consideri serioase un personaj fără partid înregistrat, fără confirmare prin vot şi cu un rezultat dezastruos într-un an de guvernare. L-am numit pe Dacian Julien Cioloş, altfel spus, domnul “Nimeni de Nicăieri”, propulsat de serviciile secrete franceze şi de securiştii din România să conducă ţara asta" pe cele mai înalte culmi". Sau.. în fundul prăpastiei. Domnul Pieleanu, care, dintr-un motiv care nu mă interesează, nu-l suportă pe domnul Tăriceanu se pretează la un joc mizerabil, în limita marjei de siguranţă, care se făcu 4%, doar doar îl mai umflă puţin pe favoritul străinătăţii. Ar trebui ca nepotul Vulpii şi ginerele fostului şef al serviciilor secrete franceze să aibă măcar un minim de decenţă şi, după ce a avut o guvernare mizerabilă, să nu ridice piatra contra unora care fac mai mult decît el. Iar dacă el nu are suficientbun simţ, ar trebui să fie oameni care să-i "bată obrazul", nu să-l umfle în sondaje. AMARANTA


A mai trecut un an

A mai trecut un an și România nu se regăsește, din păcate, economic și financiar.  Teoria spune că taxele și impozitele mici facilitează investițiile și creșterea producției, deci cresc veniturile. 
România are unele dintre cele mai mici taxe din Uniunea Europeană. 
Dar, de geaba.  Firmele, de la 1 ianuarie 2018, plătesc sub 3%, mai nimic din fondul de salarii pentru Asigurarea Sociala, un TVA diferențiat și 16 impozit pe profit. Alte firme și accize și redevențe. 
Vom spune ca este în avantajul firmelor. Sigur, doar ca marea majoritate sunt firme cu capital majoritar extern. Deci, capital străin. 
Mari companii cu capital romanesc, sunt doar câteva și acelea de stat. Companiile mari cu
  Capitalul privat autocton, au fost lichidate. 
Nu înțeleg ce se întâmplă, căci statul numit România Nu poate face nimic, nu poate ajuta firmele românești, în schimb Fundații din Ungaria ajută comunitățile locale și chiar companii din România. 

Peste doi poate trei ani, acele companii de stat, care acum dau profit (cca 50 la număr după analizele unui fost prim ministru) nu mai vor putea produce și nu vor mai fi competitive deoarece în ultimii patru, cinci ani toate guvernele au recoltat dividendele pentru bugetul de stat.  Aici ma refer ca exemplu : Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice Iași, Portul Constanța, etc. 


Neinceperea funcționarii Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare, înseamnă pierderea treptata a puterii competitionale cu companiile străine și probleme pentru economia de stat a României. 


A mai trecut un an și suntem mai saraci economic și financiar ca stat, ca națiune.  Hadrian 

Cum poate ajuta Banca Naționala a Romaniei?

Banca Naționala a României poate ajuta la dezvoltarea și modernizarea economiei României.  Primul lucru, ar trebui schimbata atitudinea conducerii instituției fata de diverse proiecte naționale concomitent cu legea de funcționare a acesteia. 


1. Banca Naționala a României ar trebui sa preia monopolul în achiziționarea de aur din munții Carpați, relansand astfel Compania Naționala de Aur și metale prețioase. 
Acum ceva timp, presa financiara atragea atenția ca Germania și-a adus acasă peste 70 % din rezervele federale de valuta și aur.
Aceeași presa de specialitate anunță zilele trecute ca tot mai multe bănci naționale își fac stoc de aur. 


2. Banca Naționala a României ar putea sa ajute la crearea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare. Astfel acționarii Fondului Suveran ar trebui să fie :
- Ministerul Economiei 25%,
- Ministerul Finanțelor 25%,
- Banca Naționala a României 50%.
Fondul sa aibă un număr cuprins între 75-100 firme la începutul activității sale. 
Firmele sa aibă acces la 40 % din profitul net al lor pentru investiții și dezvoltare, 40% sa meargă la bugetul comun al fondului și restul 10% la bugetul de stat, 6% la bugetul asigurărilor sociale (pensii) și 4% la asigurări sociale de sănătate. 
Banca ar trebui să împrumute Fondul, pentru început de drum, cu 1 miliard euro. 


3. Banca Naționala ar trebui să ajute prin experienta și experții ei Guvernul României sa adopte o politica de taxe și impozite naționale corecta și stabila față de populație și mediul de afaceri. 


4. Banca Naționala a României trebuie sa aducă toate rezervele de aur și metale prețioase în România; ar trebui să aibă diversificat "coșul" valutar în privește rezervele de valuta (propun maxim 12 valute) și sa aibă un procent de 40-50% din rezerva valutara în România. 


5. Obligatoriu ca firmele care exporta și obțin valuta sa fie obligate sa schimbe 30% din valoare la cursul oficial al zilei. 


6. Aducerea nivelului de creditare bancar pentru populație și mediul de afaceri la același nivel cu statele membre UE. Nu este corect să avem în Franța sau Austria o dobânda de 9-10% la credite iar în România dublu (cca 20-25%). Culmea la aceeași banca. 


7. Banca Naționala a României împreună cu Trezoreria României trebuie să găsească soluții pentru a atrage banii populației României să rămână în țară și Nu sa plece în afara. 


Dacă mai aveți soluții pe aceasta tema, va rog sa scrieți.  Hadrian 



"Sahara" Europeană

Pornind de la un interviu al actualului ministru al agriculturii care spunea ca "România pierde anual 100 milioane tone de sol fertil din cauza eroziuni pe terenurile în panta (deal-vale)" as dori sa încercăm să vedem cauzele care duc la acest fenomen. 
Eroziunea solului se produce din cauza vântului și a apelor, în timp, lucru care duce la imposibilitatea utilizării lui. 


Din ce cauza se produc aceste lucruri? 


Ministrul Agriculturii ar trebui sa știe ca anumite avize privind defrișarile și utilizarea anumitor terenuri în panta le dau fie Ministerul Apelor, fie Ministerul Mediului și chiar cei de la Cadastru, Inspectoratul în Construcții și Consiliile Locale. 


Nu trebuie Să Ne Facem Ca Nu Stim Cine este vinovat de ce se întâmplă cu terenurile fertile în panta. La școală se învață că o perdea de copaci înseamnă protecție pentru sol, pentru terenul respect. 
Va propun sa faceți un tur cu avionul sau elicopterul prin zona Munților Banatului. La marginea drumului totul pare bine. Când intrati în pădure, surpriza. Defrișarile au câștigat. 
Îmi aduc aminte ca la un moment dat s-a întrebat cine a dat aviz de defrișare într-o Rezervație din Banat. Marea surpriza a fost când firma a scos Autorizația de taiere. A fost data chiar de Ministerul Mediului. 
Câte exemple de acest gen, ori mai fi. 
Vizitați și zona Harghita - Covasna. 
Câte tăieri nu s-au făcut pentru a colecta bani de campanii electorale? 


Sa revenim la terenul în panta. O data cu distrugerea perdelei de copaci, apa nu mai poate fi oprita de nimic și are drum liber sa spele și sa distrugă totul în cale. Mai adăugăm și vântul care poate erodează terenul. 
În timp se pot produce alunecări de teren. Asa se schimba, apoi și cursul apei, în vale. 
Pe lingă pierderea terenului fertil, tot sistemul bio, cu flora și fauna dispare. 

Asa se formează un desert. În timp, România poate fi numita Sahara Europei.  Hadrian





















Președintele iranian Rouhani consideră că Trump este indirect complice la uciderea jurnalistului saudit Khashoggi

Președintele iranian Rouhani consideră că Trump este indirect complice la uciderea jurnalistului saudit Khashoggi

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a exprimat miercuri punctul său de vedere cu privire la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, spunând că nu "crede că o țară ar îndrăzni să comită o astfel de crimă fără protecția Americii". Șeful Statului iranian a făcut această declarație în contextul unei conferințe de presă pe tematică de politică externă, fiind citat de media locală si de Reuters.

Imaginea de ansamblu, potrivit Președintelui iranian, este ca Arabia Saudită este esențială pentru campania de presiune din SUA împotriva Iranului, un inamic regional al sauditilor și o țintă a unor retorici dintre cele mai agresive ale administrației Trump. 

Dincolo de faptul ca nici Teheranul nu e tocmai "ușă de biserică", mă rog, de moschee, cât privește situația drepturilor omului, afirmația demnitarului iranian nu este departe de adevăr, mai ales în contextul în care, state europene încep deja sa boicoteze Ryadul, ba chiar si canadianul Justin Trudeau semnalează mass mediei canadiene posibilitatea stoparii vânzării de arme Arabiei Saudite, doar Președintele american ezită să aibă o poziție clară de condamnare a regimului criminal de la Ryad. Ciprian Pop

Afacerea Khashoggi, important examen politic și moment de reflecție pentru Administrația Trump


Dispariția și, cel mai probabil, după cum arată ancheta, și asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, au perturbat ofensiva guvernului saudit în Statele Unite. Think-tancurile returnează banii saudiți. Contractorii din domeniul apărării sunt îngrijorați de încheierea tranzacțiilor cu acest stat devenit acum paria. Chiar și unii editorialiști, până acum foarte prietenoși cu sauditii, îl numesc pe prințul saudit Mohammad bin Salman "criminal".

Chiar dacă, în scopul protejării alianței strategice cu Ryadul, administrația Trump ar putea să propulseze in media aservită basmul făcut prost, conform căruia Khashoggi ar fi murit, in sediul unui oficiu consular, ca urmare a..."unui interogatoriu care a mers prost", de parcă, asemenea conduită a unui Stat ar fi ...de înțeles, Arabia Saudita va iesi serios șifonată. Oamenii de bună credință nu pot fi ușor păcăliți, iar Trump va fi pus el însuși în fața unei serioase provocări politice.

Poate că a venit timpul ca SUA, care se pretind a fi "far călăuzitor al democrației in lume" să nu mai sprijine un regim paria, înregimentat într-un islam medieval, și care este responsabil de crime de război ce au loc zilnic în Yemenul vecin, unde civilii nevinovați (nu de puține ori au răzbătut până în Occident imaginile cu școli bombardate), totul cu armament americal instalat la bordul aeronavelor saudite de luptă si cu suport informativ-operativ din partea unui stat major aflat sub comandă americană...a sosit timpul să învățăm ceva din lecția istoriei ca să nu ratăm viitorul, domnule Trump Ciprian Pop

Vietnamul și Cuba semnează un important acord comercial, cu promisiunea de a aprofunda relațiile
Președinții Vietnamului și Cubei s-au angajat vineri, 9 noiembrie anul curent, să aprofundeze relațiile dintre cele doua state, la nivel comercial și nu numai. Președintele vietnamez, Nguyen Phu Trong, și omologul său cubanez, Miguel Diaz-Canel, au asistat la semnarea acordurilor comerciale și financiare după o discuție tete-a-tete de o oră, cu ocazia vizitei desfășurate de Șeful Statului cubanez la Hanoi, în cadrul unui amplu turneu asiatic.
Vorbind la o conferință de presă comună, Trong, care este și Secretarul General al Partidului Comunist aflat la guvernare, a semnalat ca "Vietnamul și Cuba vor continua cooperarea strânsă și  vor aprofunda relațiile frățești" în domeniul apărării, securității și diplomației, intensificând, de asemenea, și cooperarea în agricultură, biotehnologie, sectorul farmaceutic, medicină, educație, știință și schimburi de studenți.
La rândul sau, Diaz-Canel a mulțumit Vietnamului pentru sprijinul acordat în eforturile de ridicare a embargoului economic al Statelor Unite asupra Cubei. Săptămâna trecută, Adunarea Generală a ONU a aprobat în mod copleșitor o rezoluție care condamnă embargoul injust impus de Washington asupra Cubei și a respins amendamentele propuse de Administrația Trump.
Președintele cubanez a intreprins aceasta vizită de trei zile în Vietnam, în cadrul primului său turneu internațional de la preluarea mandatului în aprilie. El a vizitat deja Rusia, Coreea de Nord și China, urmând Laosul, ca ultimă escală diplomatica, după Vietnam. Ciprian Pop





Cuba va ajunge în această sâmbătă la cifra de 4 milioane de turiști în 2018


Cuba va ajunge pe 4 noiembrie la cei patru milioane de turiști și se așteaptă să încheie anul cu un plus de 750 000 de persoane, potrivit datelor Ministerului Turismului de la Havana. De asemenea, în cadrul planului de dezvoltare și al procesului de investiții în sectorul turistic, în acest an vor fi finalizate aproximativ cinci mii de camere noi, inclusiv cele ale recent inauguratului Hotelul Internațional Packard  din binecunoscuta stațiune maritimă Varadero, hotel care se va deschide în curând.
Pentru 2019, alte  1250 de camere urmează să fie date în folosință ,  în noi instalații turistice din insulă
Pe de-altă parte, un contract cu Compania Aeroporturilor din Paris a fost deja aprobat pentru modernizarea și administrarea ulterioară a Aeroportului Internațional "José Martí" , principala poartă aeriană a tării, care deservește Havana. De asemenea, Cuba lucrează intens pentru a accelera implementarea infrastructurii Wi-Fi în facilitățile turistice, oferind astfel acces la Internet ca parte a pachetului turistic. Ciprian POP



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu