duminică, 14 octombrie 2018

Dincolo de exercitiul legat de un posibil cutremur...

Dragii mei,

Pentru informare obiectivă, științifică, dincolo de exercitiul legat de un posibil cutremur desfasurat in aceste zile la Bucuresti... România ocupă locul 26 din cele 80 de țări cu cutremure, țara noastră are un număr de 22 focare seismice

Capitala a fost împărțită în patru mari categorii de risc, în funcție de accelerația maximă și perioada de vibrație a unui seism.

Iată care sunt cele patru zone seismice din București:

Zona 1 – impact foarte puternic – Otopeni, Casa Presei, Pantelimon;
Zona 2 – impact puternic – Militari, Drumul Taberei, Panduri, Drumul Sării, Palatul Parlamentului, Cotroceni;
Zona 3 – impact mediu – Titulescu, 1 Mai, Tei, Floreasca, Bulevardul Bălcescu, Piața Gemenii, Vasile Lascăr, Balta Albă;
Zona 4 – impact scăzut – Dâmbovița, Metalurgiei, IMGB.

Cartierele precum Vitan, Republica și Berceni sunt considerate cele mai sigure zone în cazul unui cutremur cu intensitate mare, iar cele mai expuse impactului unui seism sunt cele din zona de Nord, respectiv cartiere ca Dămăroaia, Casa Presei, Băneasa, Otopeni, dar și cartierul Pantelimon, poziționat în Estul Capitalei.

Am studiat atent problema, nu vă voi spune ceea ce deja știți, anume că Vrancea e la întâlnirea a trei placi, moesică, pontică și estică...bla,bla, bla, ceea ce e în cartea de geografie și, la cursul de ghizi, ne învață sa evităm a pune în discursul general când e vorba despre București, pentru a nu crea emoții.

Însă, dacă sunteți pregătiți să auziți, asta nu apare în multe surse, e doar într-un studiu de geologie, pe care autoritățile nu prea vor sa îl citim...Există o linie care unește Spitalul Fundeni cu blocul Lizeanu și Centrul de Calcul al CFR, având ca punct final cartierul Militari. Este vorba despre o falie profundă, aflată la 4 mii de metri sub București, Falia Fundeni. Studiul e făcut după '77, la cererea conducerii de partid și de stat de atunci. Aceasta falie este inter-conectată cu Vrancea, dar imprima propria forță în caz de mișcare telurică...Se leagă studiul geologilor. In '77 daune mari au fost, pe lângă zona Universității, în zona Lizeanu, bloc căzut și la blocul OD din Militari.
în general, e bine sa fim pozitivi și sa avem credință în Dumnezeu, dar, cum Dumnezeu ne vrea progresiști, să ținem seama de concluziile specialiștilor. Oare, autoritățile care au venit după '89 au ținut seama în elaborarea planurilor urbanistice și a securității în construcții? sper să nu fie doar o întrebare retorică.
Ciprian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu