vineri, 15 februarie 2019

România Muncitoare – Nr.274 din FEBRUARIE 2019

România Muncitoare

FEBRUARIE 2019


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.274 din FEBRUARIE 2019

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543I S P R Ă V I L E   D I N    P O L I T I C A    N O A S T R Ă
Au revenit la lucru parlamentarii! Să vedeţi distracţie şi/sau nervi... Dacă unii dintre cei din Parlament s-ar face de rîs pe cont propriu, n-ar fi mare lucru. Din păcate, o fac pe nervii şi pe banii noştri! Pe nervi, văzîndu-i cît sunt de săraci cu duhul (dar nu dintre cei care ajung în Împărăţia Cerurilor!), pe bani pentru că nu au ideei şi îi împiedică şi pe alţii să muncească. Cei mai nefrecventabili sunt cei de la USR. După cum sabotează orice acţiune care ar putea fi în ajutorul oamenilor şi al bunului nume al României, chiar poţi crede că prescurtarea numelui partidului e... Uniunea Securiştilor Români. PNL de unde ar trebui să dispară litera “N” par a fi mai involuaţi decît foştii pedelişti, aflaţi, de altfel, în cantitate mare în partidul vechilor liberali pe care i-au înghiţit. Nici cu bîlbele PSD nu mi-e ruşine. În ce-l piveşte pe domnul Tăriceanu, are de luptat inclusiv cu îndîrjirea domnului Pieleanu de a-i coborî partidul sub nivelul mării. Oare primeşte ordine tot de la ăia care l-au ajutat să ajungă sociologul naţiei ?

N-am să critic guvernul, pentru că are şi aşa destule dificultăţi cu “Inimă Rece” de la Cotroceni, care se comportă ca un copil rîzgîiat, căruia,  dacă îi refuzi o jucărie îl şi vezi tăvălindu-se pe jos şi zbierînd de mama focului!  Sper că vor sesiza iarăşi Curtea Constituţională, singura care mai poate să-l pună la punct.

Abia s-au întors palamentarii din vacanţă, că au pornit să facă sondaje pentru alegerile europarlamentare, cît se poate de dornici să meargă în străinătate pe bani mulţi si să nu facă nimic pentru ţată, decît să o critice. Sper că românii, măcar de data asta. vor deschide ochii şi îşi vor folosi creierul. Dacă nu, îşi merită soarta! Sper să nu mai ajungă acolo nici domnul Cioloş, nici doamna Creţu, la care nu mă aşteptam să bată palma cu partidul securiştlori domnului Ponta. Doamne, eu pe acest domn l-am considerat decent, dar văd că se comportă ca o ţaţă- Şi pentru că veni vorba, după o tăcere înţeleaptă, doamna Firea iar şi-a pus poalelea  în cap. Acum vrea mai mulţi bani pentru spectacole, fîntîni şi alte lucruri inutile, că altceva nu ştie să facă. Ba mai mult, pînă nu se trezesc bucureştenii la realitate, ambiţioasa doamnă se vrea preşedintele României. Doamne fereşte!
În concluzie, printre atîtea partide de securişti, noroc că USR şi partidul fantomă a lui Cioloş se uniră!, printre promisiuni şi manifestaţii ajutate de afaăî, ori manipulări de tot felul, greu de spus cum se vor descurca românii la cele două rînduri de alegeri. AmarantaC I N E  Z G Î L Ţ I E    V A P O R U L   D O M N U L U I    G U V E R N A T O R ?


Zilele acestea, domnul Guvernator al BNR, care nu a binevoit să coboare din înaltele sfere de “semizeu”, pentru a se uita la nevoile ţării, care de aproape treizeci de ani îl suportă în funcţia din care face ce vrea şi nu răspunde în faţa nimănui, să accepte totuşi să se întîlnească cu parlamentarii, aleşii ţării care îl numesc în funcţie.

Numai că, înainte de asta, domnul Guvernator şi-a permis o necuviinţă nedemnă de un academician (pentru ce merite are titlul n-am prea înţeles), aşa că l-au lăsat nervii şi l-a făcut "ţicnit" pe ministrul de finanţe! De, domnule Isărescu, mai apare şi cîte un "ţicnit" care tulbură mersul egal al iahtului dumneavoastră, în care vă lăfăiţi jucîndu-vă cu euro, pe seama românilor cu credite, de dragul băncilor străine!

Doar de dragul lor sau pentru că primiţi astfel de ordine din altă parte, nu de la parlamentul care vă tot votează în funcţie i?!. Cred că v-au votat de prea multe ori, de aceea nu vă mai consideraţi un reprezentat al acestei naţii, ci al grupului Bildenberg care vă susţine să faceţi alte jocuri. Poate ar trebui să se gîndească şi parlamentul nostru la altcineva, pînă nu vă transformaţi în statuia atotputernică a finanţelor româneşti, obligaţi fiind noi să vă considerăm acolo chiar şi cînd nu veţi mai fi.

Cred că ar trebui să vă gîndiţi să faceţi o lungă călătorie cu iahtul şi, pentru a vă închipui că sînteţi încă tot Guvernator, luaţi cu dumneavoastră măcar pe domnul Vasilescu şi depănaţi amintiri. Şi nu vă temeţi, la Banca Naţională va veni un altul care se va descurca, să sperăm, mai bine. Nu mai credeţi că  fără dumneavoastră finanţele ţării nu vor mai exista, asta doar dacă, pentru că nu răspundeţi pentru nimic şi în faţa nimănui, nu le-aţi "ajutat" să nu mai existe. Cît despre lipsa persoanei dumneavoastră  de acolo, vă amintesc un proverb :"E plin cimitirul de oameni de neînlocuit!" Aşa că, luaţi-vă iahtul şi duceţi-l pe mări mai liniştite, unde nu-l zgîlţîie nimeni. Amaranta


Descentralizarea financiară din Romania

Romania Nu mai este o țară sigură din punct de vedere economic și financiar. Acest lucru se datorează, în principal, schimbării cadrului legislativ de mai multe ori într-un an calendaristic. Guvernele României din ultimii zece ani au început un proces de descentralizare a diferitelor instituții și companii de interes public național. Teoretic, este foarte bine, insa practic, este foarte greu.  Nimeni nu se gândește la o regândire a descentralizării financiare, decât în campaniile electorale.
Nimeni nu pomenește de faptul că marile companii virează banii direct la bugetul de stat național , iar bugetele locale nu primesc nimic. Banii de la Automobile Ford Craiova merg direct la București,iar bugetul local Craiova ramine cu ochii în soare, de exemplu.

1. Taxele și impozitele locale să rămână,de exemplu: 85% la nivel local, 5% la nivel județean, 5% fondul pentru administrațiile locale de pe linga județ și 5% fondul comun  național al administrației publice locale.

2. Impozitul pe profit, pe venit, pe salarii, pe activitatea independentă, impozitul agricol să rămână, de exemplu: 75% la nivel local, 15% nivel județean, 5% fondul pentru administrațiile locale de pe linga județ și 5% fond comun național al administrației publice locale.

3. TVA-ul să rămână și el : 37,5% autorităților locale, 12,5% autorităților județene și restul bugetului de stat (50%).

4. Amenzile și penalitățile; avizele și autorizațiile ( date la nivel național) propun să fie defalcate: 15% instituțiilor care dau pentru cheltuielile curente, 15% pentru bonusuri și prime salariaților care le-au dat, 20% bugetului de stat, 10% bugetelor județene și 40% împărțite localităților in mod egal.

5. Amenzile și penalitățile; avizele și autorizațiile (date la nivel local = localitatea și/sau județ) propun să fie defalcate: 15% instituțiilor care dau pentru cheltuielile curente, 15% pentru bonusuri și prime salariaților care le-au dat și restul la bugetul localităților și/sau județului ( depinde de administrația locală.

Propun că punctele 1, 2 și 3 sa fie colectate de administrația publică locală.

Este o viziune. Aștept alte idei pe această temă. Hadrian

Salvarea Europei

În numărul trecut al publicației "Romania Muncitoare" spuneam despre erorile Uniunii Europene și cum s-a ajuns in situația economică și financiară dificilă de la începutul anului 2019. Acum trebuie să dau și niște idei de soluționare a problemei respective.

1. O noua gândire a structurii Uniunii Europene. Noua structură trebuie sa se bazeze pe suveranitatea financiară a statelor, pe suveranitatea bogățiilor solului și subsolului statelor și pe respectul reciproc.

2. Noua Uniune Europeană sa fie pentru o uniune:
- vamală
- a transportului
- a protecției consumatorilor
- a turismului
- a comerțului
- a mediului și ecologiei
- a liberei circulații
- a sănătății și educației, cercetării și învățământului.

3.  Încetarea controlului și a supravegherii bugetelor țărilor membre, a contractelor comerciale și a sistemului judiciar din fiecare țară a Uniunii.
Existența unui control financiar asupra proiectelor și a bugetelor comune din Uniunea Europeană este preferabil a fi continuate.

4. Reducerea numărului de parlamentari europeni cu 30%.

5. Reducerea cu 30% a contribuțiilor față de Uniunea Europeana a fiecărui stat.

6. Fiecare stat al Uniunii Europene sa poate alege moneda națională pe care o dorește. Rămînerea la moneda euro, intrarea alaturi de euro sau o revenire la monedă națională proprie.

7. Trebuie lăsată fiecare țară să-ți gestioneze așa cum știe mai bine companiile și societățile de stat. De aici bugetul de stat se poate alimenta mai ușor permițând apoi investiții, creșteri privind ajutoarele sociale, creșterile de pensii și salarii.

8. Neamestecul in politica externă a fiecărui stat. Hadrian

Incepe dezastrul economic?

Incepe dezastrul economic în România? După cum a început anul 2019 mi-e teama că ceva se petrece. In timp ce la București au loc discuții despre bugetul de stat al României, despre ce înseamnă și ce rol are ROBOR in economie, in tara firmele încep să se reorganizeze, să-și închidă porțile.
Compania RCS-RDS , a reorganizat întreaga divizie media Digi. Posturile TV locale și-au încetat activitatea, postul Tv Digi 24 își regăsește grila de programe iar prețul pachetului de servicii Tv pentru populație v-a crește cu peste 30%.

Fabrica de napolitane " Joe" din Timișoara se închide. Circa 300 salariați în șomaj.

Fabrica de încălțăminte Rieker din Lugoj cu cca 700 salariați își va înceta activitatea. 

Un lucru interesant este că ultimele două firme au acționari elvețieni și se pare că napolitanele se vor fabrica in Ungaria, iar încălțămintea in Orient (probabil China).

Păcat că nu se poate discuta cum se pot colecta și împărți mai bine veniturile din salarii, impozitul pe venit, profit și TVA . O descentralizare financiară ar putea ajuta. Hadrian

Cuba: "Este obligatoriu să  se oprească aventurarea militară imperialistă împotriva Venezuelei"

Cuba condamnă escaladarea presiunilor și acțiunilor Guvernului SUA în pregătirea pentru o aventurare militară deghizată sub forma unei intervenții umanitare în Republica Bolivariană Venezuela și face apel la comunitatea internațională să se mobilizeze pentru a preveni consumarea acesteia.

Între 6 și 10  Februarie 2019, mai multe aeronave militare de transport au zburat pe Aeroportul Rafael Miranda în Puerto Rico, Baza Aeriană San Isidro în Republica Dominicană și în alte Insule Caraibiene care au localizare strategică, mai mult ca sigur fară ca guvernele acelor națiuni să aibă cunoștință de acest lucru. Aceste zboruri au decolat din facilitățile militare SUA de unde operează Trupele pentru Operațiuni Speciale și Unitățile Corpului Maritim SUA. Aceste unități au fost folosite pentru operațiuni ascunse, îndreptate chiar și împotriva liderilor altor țări. 
Mijloacele de comunicare și cercurile politice, chiar și în SUA, au expus figurile extermiste ale acelui guvern cu o lungă istorie de acțiuni și calomniile îndreptate spre cauzarea sau instigarea la război, precum John Bolton, Consilierul SUA de Securitate Națională; și Mauricio Claver – Carone, Director al Cosiliului de Securitate Națională, Biroul Emisferei Vestice de Afaceri, contând pe complicitatea lui Marco Rubio, Senator al mafiei anti-Cubaneze din Florida, proiectat, direct și prin organizarea și obținerea de fonduri, de la posturile lor din Washington, pentru tentativa de lovitură de stat în Venezuela prin mijloace ilegale de auto-proclamare a unui președinte. 

Ei sunt aceeași care, ori personal ori prin Departamentul de Stat, au pus presiuni brutale pe numeroase guverne pentru a le forța să susțină apelul arbitrar pentru noi alegeri prezidențiale în Venezuela, în timp ce promovează recunoașterea uzurpadorului care cu greu a strâns 97 000 de voturi ca parlamentar, împotriva a mai mult de 6 milioane de Venezueleni care l-au ales pe Președintele Constituțional Nicolas Maduro Moros în luna mai a anului trecut.

După rezistența ridicată de poporul Bolivarian și Chavist împotriva loviturii de stat, evidențiată prin demonstrațiile în masă în sprijinul Președintelui Maduro și prin loialitatea Forțelor Armate Naționale Bolivariene, Guvernul SUA a intensificat campania sa politică internațională și pe cea mediatică și și-a consolidat măsurile economice unilaterale coercive împotriva Venezuelei, printre ele blocarea fondurilor Venezuelene în băncile din lumea a treia, care au valoare de miliarde de dolari; și furtul veniturilor din petrol ale acelei națiuni înfrățite, ceea ce a cauzat grave deteliorări umanitare și deprivarea aspră a poporului. 
În plus față de acest jaf crud și nejustificat, SUA intenționează să fabrice un pretext umanitar pentru a lansa agresiuni militare împotriva Venezuelei și urmărește să introducă pe teritoriu acelei națiuni suverane, recurgând la intimidare, presiune și forță, un presupus ajutor umanitar de o mie de ori inferior comparat cu daunele economice provocate de asediul impus de Washington. 

Uzurpadorul și auto-proclamatul președinte a anunțat fără rușine dispoziția sa de a apela pentru o intervenție militară SUA sub pretextul primirii ajutorului umanitar menționat mai sus; și a descris repringerea mândră și suverană a acestei manevre ca o crimă împotriva umanității. 

Serbia reiterează sprijinul pentru guvernul Venezuelei
De această dată, o tara din imediata proximitate a României, Serbia vecină a reiterat miercuri poziția sa fată de situația din Venezuela. Belgradul consideră Venezuela o țară prietenă și pe Nicolás Maduro ca Președinte, excluzând orice posibilitate de schimbare în acest sens. Șeful diplomației de la Belgrad, Ivica Dacic, a susținut această poziție în Adunarea Națională (Parlamentul), subliniind, totodată  că Belgradul nu se amestecă în afacerile interne ale țării din America de Sud și își exprimă respectul pentru Constituție și legi, precum și pentru dialog. El a mai anunțat și că un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe de la Caracas va sosi în țară săptămâna viitoare.
Surse din presa locală au confirmat că vizitatorul va fi Yvan Gil, Secretar de stat pentru Europa în Ministerului de Externe venezuelan , numit în această funcție în mai 2017. Ciprian POP
Renumitul actor și activist american, Danny Glover este de părere ca situația din Venezuelei se înscrie  într-o lungă istorie a loviturilor de stat conduse de guvernele SUA în America Latină
Într-un interviu cu un canal de televiziune american, Glover a denunțat politica de sancțiuni fata de Venezuela, care nu este nouă și a reamintit de manevrele pentru a crea hiperinflație și a submina voința poporului, blocându-se în bănci străine "miliardele de dolari care aparțin în mod legitim poporului venezuelean" anume pentru a se fabrica o presupusă criză umanitară.
Mai la sud, Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador a reiterat astăzi poziția fermă a tarii sale privind Venezuela, ca răspuns la afirmațiile opoziției din această țară.
Când a fost întrebat despre un apel din partea opoziției venezuelene pentru a-l susține pe autoproclamatul Președinte Guaido, Șeful Statului mexican a reiterat ceea ce a spus de multe ori "nu sunt cu Maduro, ci cu Constituția Venezuelei". Ceea ce vrem este ca părțile să aibă un dialog, să existe o soluție pașnică, să nu se folosească nici o forță, să nu existe violență, să existe o oportunitate de diplomație, de dialog", a mai spus acesta.
Este de dorit sa existe voci ale păcii, cu atât mai mult cu cat, reamintim cititorilor noștri, marea majoritate a aliaților SUA în zona, cu precădere tara vecina, Columbia, doresc aruncarea Venezuelei în vârtejul crizei și al războiului civil, pentru ca , apoi, sa poată interveni și sa gestioneze resursele. Actuala situație din Venezuela introduce  dinamica unui conflict geopolitic la scară mondială.
Iata, așadar, cum un important element în aceasta ecuație geopolitica îl constituie faptul că Venezuela deține unele dintre cele mai importante rezerve de petrol ale planetei Pământ, asta în contextul în care toate marile crize de la sfârșitul războiului rece sunt legate de tari și teritorii cu importante resurse: Libia, Siria, Afganistan, Irak, toate cu același numitor comun. De asemenea, dincolo de petrolul Venezuelei, aceasta tara deține, printre altele, și cea mai mare rezervă de aur din lume, avem cea de-a patra cea mai mare rezervă de gaze din lume, cărora li se adaugă importante rezerve de diamante, aluminiu și fier, iar când este vorba despre resurse, deja nu mai există granițe pentru decidenții de la Washington: nici interstatale, nici economice, nici morale. Mai mult decât atât, Statele Unite blochează posibilitățile poporului venezuelan pentru a protesta și, controlând media internațională, instituie un control asupra informației, fapt care, deopotriva, trebuie condamnat. Ciprian POP
SUA "a pierdut orice sentiment de rușine" în tratarea crizei din Venezuela

Washingtonul nu are nici un "sentiment de rușine" în răspunsul său la criza venezueleană, a spus ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. El a criticat, de asemenea, opoziția susținută de SUA pentru negocierile de cu președintele Nicolas Maduro în vederea rezolvării diferendelor. Acesta din urmă a semnalat că este gata să poarte o discutie tete-a-tete cu adversarii săi în cazul în care acestia își doresc să fie auziți de guvern si sa stea la masa negocierilor, dar opoziția a ales să neglijeze oferta "probabil pentru că sunt ghidați de SUA", a mai adăugat Serghei Lavrov, in acest sens.


Uruguay-ul consideră recunoaștere lui Juan Guaidó în calitate de președinte al Venezuelei drept un act „iresponsabil“, care poate duce la un conflict armat, a declarat în urmă cu scurt timp ministrul de externe al acestui Stat latinoamerican

În plus, guvernul uruguayan nu dorește să recunoască un președinte care nu a fost ales de către popor și care s-a auto-proclamat șef al statului pe baza unei interpretări dubioase a Constituției țării sale, a declarat ministrul de externe de la Montevideo. Mai mult, diplomatul uruguayan a mai semnalat și că "o astfel de interpretare dubioasă a Constituției venezuelene, pe baza unor abordări scoase din context, creează un precedent foarte grav în America Latină și în lume“, a declarat ministrul de externe Uruguayan.
Editorial
Cate ceva despre "autoproclamatul" președinte venezuelan Juan Guaidó
Juan Guaidó a fost până acum câteva săptămâni un absolut necunoscut poporului venezuelan și restului lumii. Dar, nu și la Washington.
Guaidó este produsul a mai mult de un deceniu de pregătire asiduă din partea "laboratorului de schimbare de regimuri", cu sediul la Langley, in Statul Virginia... Împreună cu un grup de activiști studenți de dreapta, Guaidó a fost cultivat pentru a submina guvernul socialist al Venezuelei, pentru a destabiliza țara și, într-o bună zi, pentru preluarea puterii.
Pe 5 octombrie 2005, în timp ce popularitatea lui Hugo Chávez era la înălțime datorita programelor sale sociale, cinci lideri ai unor grupuri studențești venezuelene aveau sa sosească la Belgrad, în Serbia, pentru un schimb de experienta. Unul dintre ei era Guaidó.
Studenții veniseră din Venezuela prin intermediul Centrului pentru acțiuni și strategii non-violente aplicate (Center for Applied Non-Violent Action and Strategies) , mai comun sub acronimul de CANVAS. Acest grup este finanțat în mare parte prin Fundația Națională pentru Democrație (National Endowment for Democracy) , în fapt o creație a CIA, fiind principalul braț asa -zis academic al guvernului american pentru a promova schimbări de regim în lume.
În 2007, Guaidó a absolvit Universitatea Catolică "Andrés Bello" din Caracas. S-a mutat la Washington pentru a se înscrie în Programul de Guvernanță și Management Politic de la Universitatea "George Washington", sub tutela economistului venezuelean Luis Enrique Berrizbeitia, unul dintre principalii economiști neo-liberali din America Latină.
Berrizbeitia este fostul Director Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), cu o experienta de peste un deceniu în sectorul energetic din Venezuela, cunoscut pentru afacerile cu petrol cu magnați americani și pentru legăturile sale cu Washington-ul.
Înainte de 22 ianuarie anul curent, mai puțin de unul din cinci venezuelieni auziseră despre Juan Guaidó. Pana acum câteva luni, acest politician, în vârstă de 35 de ani, era un personaj obscur într-un grup marginalizat din punct de vedere politic, strâns legat de acte de violență stradală. Chiar și în propriul său partid, Guaidó, fusese o figură de nivel mediu în Adunarea Națională dominată de opoziție, pentru ca apoi, după un singur apel telefonic din partea Vicepreședintele american, Mike Pence, Guaidó se proclama Președinte al Venezuelei, tara cu cu cele mai mari rezerve de petrol din lume după Arabia Saudita.
Imediat după, angrenajul mediatic american se pune în mișcare, New York Times îl prezintă pe Guaidó ca pe  un "rival credibil" al lui Maduro, cu un "stil revigorant și cu viziune". La rândul sau, Bloomberg News il lauda pentru că a căutat "restaurarea democrației", iar Wall Street Journal l-a declarat "un nou lider democrat".
Presa occidentala nu cunoaște însă ca acesta și-a petrecut cariera în cea mai violentă fracțiune a celui mai radical partid de opoziție din Venezuela. Partidul său a fost mult timp discreditat în sânul opoziției de la Caracas și este, în mare parte, responsabil pentru fragmentarea opoziției.
Pentru analistul politic care culege informația în mod obiectiv și din mai multe surse, nu doar ce ce vine precum o curea de transmisie dintr-o singura direcție, Guaidó rămâne ceea ce a fost întotdeauna, un simplu pion în mana forțelor exterioare....asa cum, în 1990 a avut și România, doar ca al nostru nu își petrecuse studenția la Washington, ci într-o Capitala unde iernile sunt mult mai friguroase...Ciprian POP
Președintele Boliviei exprimă sprijinul pentru omologul său venezuelean
Președintele Boliviei, Evo Morales, și-a exprimat astăzi sprijinul complet pentru omologul său venezuelean, Nicolás Maduro, promovând dialogul cu această națiune prietena în fața acțiunilor intervenționiste ale SUA și semnalând comunității internaționale  voința Boliviei de sprijin pentru regimul constituțional de la Caracas spre a evita confruntările violente. Cei doi Șefi de Stat s-au întâlnit în aeroportul internațional "Simón Bolívar" din Caracas, unde aeronava care îl transportă pe Evo Morales de la sediul Organizației Națiunilor Unite, de la New York, spre La Paz a făcut o escala tehnica. Liderul bolivian se întoarce în țara sa după ce a participat la sediul ONU, la lansarea Anului Internațional al Limbilor Indigene. "M-am întâlnit cu Președintele națiunii surori, Venezuela, Nicolás Maduro, și ne exprimăm sprijinul deplin împotriva intervenționismului american, care dorește sa preia patrimoniul patrimoniul venezuelean, încălcând dreptul internațional", a declarat liderul bolivian pe contul sau din rețelele sociale. Ciprian POP
Coreea de Nord solicită "solidaritate și cooperare socialistă" cu președintele venezuelean Nicolas Maduro, salutînd, de asemenea, și faptul că țări precum China și Rusia susțin regimul de guvernământ de la Caracas

Într-o declarație publicată luni pe site-ul ministerului de externe, Coreea de Nord a declarat că va "extinde legăturile" cu Caracasul prin canale diplomatice, în ciuda apelurilor venite din partea opoziției pentru ca Maduro să demisioneze.

Phenianul a confirmat faptul că Ri Song Gil, ambasadorul nord-coreean în Venezuela, s-a întâlnit cu Laura Suarez, diplomat venezuelean responsabil de zona Asia, Orientul Mijlociu in MAE, transmițând sprijinul RPD Coreene pentru Guvernul Maduro.

Ri a mai spus că cele două țări vor continua să "consolideze solidaritatea și cooperarea, în conformitate cu ideologia promovată de ambele state, care se bazează pe încrederea în sine, pace și bunăvoință" și să "dezvolte relațiile cu toate națiunile care manifestă prietenie și sinceritate în relațiile lor externe".

ONU, pentru o soluționare pașnică a crizei din Venezuela
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor actorilor relevanți să reducă tensiunile și să se angajeze în dialog pentru a aborda criza prelungită din Venezuela, după ce protestele antiguvernamentale din Capitala, Caracas, au devenit violente.
Având în vedere chemarea lui Guterres la un dialog, Alfred-Maurice de Zayas, expert independent al ONU, a numit actualele tulburări din Venezuela o vădită "încercare de lovitură de stat" și a spus că preocuparea sa este de a evita un război civil.
"Vreau să va spun că există 7, 8, 9 milioane de venezuelieni care se declară “Chavistas” și trebuie să țineți cont de ei. Ce veți face cu ei dacă veți răsturna guvernul printr-o lovitură de stat? Acești oameni vor lupta, cel mai probabil. Nu vrem vărsare de sânge ", a spus de Zayas într-un interviu acordat trustului american de presa Democracy Now!
De Zayas a acuzat, de asemenea, mass-media din S.U.A. că este "complice în această încercare de lovitură de stat" la fel cum a făcut și în etapele premergătoare invaziei din Irak, în 2003.
"Mass-media a pregătit, printr-un șir de știri false, o atmosferă pe care publicul ar trebui să o accepte pentru schimbarea regimului impus de Statele Unite asupra poporului Venezuelei, pentru că, în cele din urmă, ar trebui să fie pentru binele venezuelienilor" a mai spus de Zayas.
La rândul sau, Alan MacLeod, membru al “Glasgow Media Group” din Marea Britanie, a declarat că mass-media americană a aderat practic “pe nemestecate” la planul lui Trump în promovarea unei lovituri de stat în Venezuela.
Citând declarația Vicepreședintelui american, Mike Pence, de la începutul săptămânii trecute, precum că “Maduro este un dictator fără nicio pretenție legitimă la putere și care nu a câștigat niciodată președinția prin alegeri libere și corecte”, MacLeod a afirmat că afirmația este ușor de demontat chiar și fără prea multă cultură politică.
"Maduro a câștigat pentru prima dată alegerile în 2013, recunoscut de fiecare țară din lume, cu excepția Statelor Unite, și asta într-un proces electoral pe care, chiar și organizația finanțată de Washington, “Centrul Carter”, l-a apreciat ca fiind “liber și corect", a mai declarat MacLeod. Ciprian Pop
China se opune interferențelor străine în Venezuela și susține suveranitatea acestui Stat latinoamerican

China și-a exprimat astăzi opoziția față de intervenția străină în afacerile interne ale Venezuelei, Beijingul reiterand, cu această ocazie, sprijinul pentru guvernul Președintelui Nicolás Maduro și pentru eforturile sale de a proteja suveranitatea, independența și stabilitatea națională a țării. Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a declarat în cadrul unei conferințe de presă pe această temă că Beijingul respinge ferm posibilitatea  unei intervenții militare în Venezuela și susține toate inițiativele care să ducă spre o rezolvare în mod pașnic, prin negocieri și în conformitate cu Constituția de la Caracas.

"China speră că toate partidele din Venezuela își vor rezolva diferențele politice prin dialog și consultare, vor evita conflictele violente și vor restabili ordinea normală în funcție de interesele fundamentale ale țării și ale poporului", a mai adăugat diplomatul chinez. În același timp, Hua a respins intervenția externă în Venezuela și a lansat o chemare către comunitatea internațională, ca să se creeze condiții favorabile pentru a evita această practică.

Pe 31 ianuarie anul curent, Secretarul General al Asociatiei “Romania Muncitoare” a avut o intâlnire amicală cu E.S. Ambasadorul Republicii Bolivariene Venezuela la București, în semn de sprijin și solidaritate față de un popor frumos si greu incercat în acest inceput de an, urmare a politicii si strategiilor gresite ale administrației Trump. O declaratie de sprijin fata de Presedintele Constitutional Maduro a fost inmanata, in limba spaniola, cu aceasta ocazie.

Expresamos sincera solidaridad con el pueblo venezolano

La Asociación «RUMANÍA TRABAJADORA», ante el intento de golpe de estado producido en su Patria, manifesta el rechazo público ante la escalada golpista encabezada por el opositor Juan Guaido, que pretendió usurpar, de forma ilegítima, las funciones institucionales que le corresponden al Gobierno venezolano y su legítimo y legal Presidente, Nicolás Maduro Moros.

Denunciamos la estrategia geopolítica por parte de Washington, que ya tuvo un triste y fracasado precedente en el 2002, con la autoproclamacion como presidente y que fracasó a las pocas horas.

Exigimos el máximo respeto a la soberanía de Venezuela y, en este sentido, denunciamos las injerencias externas que pretenden un bano de sangre que permita una intervención militar extranjera.

Damos apoyo incondicional a la justa lucha del pueblo bolivariano de Venezuela en la defensa de su orden constitucional y de su soberanía.

¡Sigan adelante y reciban un fraternal saludo!

Ciprian POP
Secretario General
Asociación «Rumanía trabajadora»
Bucarest
El 27 de enero de 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu