sâmbătă, 21 septembrie 2019

România Muncitoare – Nr.280 din SEPTEMBRIE 2019

România Muncitoare – Nr.280 din SEPTEMBRIE 2019











Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.280 din SEPTEMBRIE 2019

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543



Membrii asociației "România muncitoare", într-un moment festiv, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a insurecție armate de la 23 august 1944. Los miembros de la asociación "RUMANIA TRABAJADORA", reunidos con motivo del 75 aniversario de la insurrección armada del 23 de agosto de 1944. Les membres de l'association "ROUMANIE OUVRIERE", à l'occasion du 75e anniversaire de l'insurrection armée du 23 août 1944



Si,a fost august 2019. Acum 75 de anim Romania a întors armele împotriva ocupație străine (ocupație germana nazistă) și s-a alăturat coaliției internaționale ce lupta împotriva Germaniei naziste ce a pus stăpânire pe majoritatea țărilor din Europa. Pină in 1989 ziua de 23 August era Ziua Națională a României. Din respect pentru cei care s-au implicat în aceste evenimente, din respect pentru cei care s-au jertfit, pentru că au trecut 75 de ani Romania ar trebui să nu uite și să cinstească așa cum se cuvine. Acest eveniment a produs reducerea , a scurtat războiul cu câteva luni de zile. 

Nu contează că ești monarhist sau republican, comunist, socialist, liberal sau conservator. Contează că s-a participat la un proiect ce a redus timpul de desfășurare a unui război, a permis reducerea pierderilor de vieți omenești și chiar distrugerea totală a economiei României.
Jertfa umană ce a urmat datei de 23 August 1944 a adus României mult respect și admirație pentru efortul depus la eliberarea țării și a altor țări europene.


Glorie eterna ostașilor români! Hadrian


membrii asociatiei noastre, alaturi de Excelenta Sa, Ri Pyong Du, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al R.P.D. Coreene in tara noastra, cu ocazia receptiei prilejuite de cea de-a 71 aniversare de la fondarea tarii.

Fără candidat la prezidențiale

In anul 2019, constat că, în România, nu avem un candidat la prezidențiale din partea forțelor pro-comunsite, muncitorești și țărănești și a forțelor patriotice. Acest lucru nu este deloc pozitiv!
Am crezut că oamenii care conduc partidele și asociațiile enumerate mai sus și care au în spate 10 sau 20 ani vechime și experiența politica vor arunca in luptă o persoana care sa ajute la imaginea unui nou proiect politic: Blocul Patriotic (de exemplu). Acest lucru ar fi anunțat lansarea și susținerea pentru anul viitor a unei Alianțe politice a partidelor și asociațiilor cu orientare de stânga, stingă conservatoare, comuniștii și patrioții. Nu trebuia decât început acest proiect și continuat, apoi.
Chiar daca nu se ajungea în turul doi, puteam face un început. Se puteau stringe cele 200 000 de semnături necesare înscrierii la prezidențialele din acest an, 2019. E DOAR O SUGESTIE, A NOASTRA, A CELOR DE LA ROMANIA MUNCITOARE!!!

Recomandările internaționale

Se pare că România Nu poate face nimic fara recomandările internaționale în domeniul economic și financiar. Cum Romania este timp de un an sub presiunea alegerilor prezidențiale, locale și, apoi, parlamentare, din noiembrie 2019 pină in decembrie 2020,  tăierea salariilor, a pensiilor și a ajutoarelor sociale nu da bine in campania electorala, cum nici majorarea taxelor și impozitelor, a fost găsită soluția deprecierii monedei naționale, leul. Forțarea deprecierii monedei naționale la paritatea de 1 euro la 5,2 lei înseamnă anularea majorării salariilor, pensiilor și a ajutoarelor sociale.  Așadar nimeni nu vorbește despre acest lucru. Interesant este că această știre cu recomandarea deprecierii leului a fost doar câteva ore pe mai multe canale de știri, apoi a dispărut. Hadrian

Preelectorale

Indiferent cine ar candida la alegerile prezidențiale din România anului 2019, nu ar trebui să lase oamenii politici din jurul lor sa se jignească in modul pe care i-am văzut la începutul lunii septembrie. 
Unii parlamentari ai opoziției spun că “vor da jos” guvernul României și vor face “așa și așa” și nici un om al partidului de guvernământ nu se va alătura lor. Ar fi bine, însă știm bine că nu este așa. După anul 1990, toate partidele ne spun că au soluții, știu ce trebuie făcut și că au oameni bine pregătiți. Când constata că au intrat la guvernare, brusc nu se mai pot face multe lucruri din cauza moștenirii lăsate de guvernul trecut.
In teritoriu, lucrurile sunt cum sunt... Te agăți de oricine aduce voturi. Nu mai contează că este la al zecelea partid și are doua sau mai multe mandate.


O alta chestiune este de ce nu vrem sa ne asumam guvernarea timp de un an de zile, dacă suntem sigur că în parlament aveam majoritatea? 


Pentru candidații la președinția României, câteva întrebări

1. De ce nimeni nu vorbește despre "repartizarea electronică a obținerii pașaportului la ambasadele și consulatele" României". Cum este posibil ca în Franța, cei din zona vestică, sa meargă numai la Paris și nu pot merge și în Spania? Dacă locuiesc in Ungaria, în partea vestică, mai aproape este sectia consulara de la Viena decât Budapesta...nu e aceeasi logica?
2. Daca am făcut demersurile pentru primirea unui pașaport într-un consulat, am dat, cum cere procedura, toate datele exacte, când merg la alt consulat, datele sunt eronate,etc.?
3. Cum Autoritatea Electorala nu mai dispune de datele mele personale dacă în anul 2016, prezint documente justificative pentru votul prin corespondență, iar în 2019 trebuie să mă înscriu din nou?
4. De ce nu avem o politică externă pozitivă și puțin agresivă? Așteptăm tot timpul "recomandarea" unora și altora?
Citiți numai pagina de politică externă a fiecărui ziar electronic, citiți ziarele de specialitate și vedeți ce spun și ce fac alții. Hadrian

Încotro mergem?

Încotro mergem, camarazi, prieteni?


Conducătorii României după 1989 Nu au făcut nimic bun in politica externă. Nu au negociat pentru țară. Au plecat, capul si atat!
Bărbăția politica” nu constă în a asculta și a a aproba ce spune partenerul de discuții, apoi anunți că se face asta și asta, dar, de fapt, nu se face nimic. “Bărbăția politica” constă în a asculta și, apoi, a prezenta un proiect de țară, a explica cu avantajele și dezavantajele sale proiectul respectiv, programul respectiv.
Constat cu surprindere faptul că România nu contează pe plan extern. Nu are nici o idee de viitor. Ce spune SUA sau Uniunea Europeană, exact așa facem. Respingem, in special, anumite contracte economice ce ar putea fi benefice. Iată că, după întâlnirea de la Biarritz a Grupului G 7, relațiile cu statele problemă la nivelul Uniunii Europene încep să se dezghețe. Romania este pe dinafară, complet.  Conducătorii României din 2019 ignoră istoria patriei noastre și nu au înțeles că depindem in primul rand de noi, de economia României și apoi de alții.  Pe plan intern și internațional Romania, prin forurile de conducere, face împrumuturi masive.  Nimeni nu își pune problema cum le vom rambursa. 


Nimeni, dar nici un om politic nu este interesat ca prin Ministerul Afacerilor Externe, cu ajutorul serviciilor de informații sa fie adunați, în Romania, pe domenii de activitate cei mai buni, cei mai profesioniști oameni din toate domeniile, oameni de afaceri care sunt cetățeni români sau au origini românești, care lucrează și trăiesc, fie în țară , fie în străinătate, pentru a pune la punct un plan de bază, un plan de bătaie pentru România. Va asigur că în acest mod, se va creea un Pact Național pentru Reconstrucția și Dezvoltarea României. Hadrian

Descentralizarea financiară

Pentru a putea vorbi de rezolvarea multor probleme trebuie să ai cu ce. Adică ...bani, deoarece proiecte, exista...
Banii sunt, in mare parte, la bugetul de stat, la București.
In fiecare an, auzim că în septembrie sunt școli nepregătite, iarna ne ia pe nepregătite iar cei din ministere găsesc fondurile când școala este gata să înceapă, iarna s-a instalat, deja, etc.
REGRET, DAR NICI un partid politic, nici un candidat la președinția României, nu a Vorbit despre Anularea legislative financiare prin care marile companii, întreprinderi trebuie să aibă sediul social în București, deci impozitele de plătesc în București și nu localitatea unde își desfășoară activitatea.


Am spus în multe texte ale revistei Romania Muncitoare, multe variante cu privire la procentele care ar trebui sa revină administrației publice locale din diverse taxe și impozite. Acestea se pot negocia. Consider că impozitele pe salarii, pensii, impozitele agricole, trebuie să fie de aproximativ 2/3 la bugetul local, din TVA cam jumătate la nivel local, din amenzile totale tot jumătate la nivel local.
De exemplu, creșele, grădinițele și școlile generale sa fie în administrarea consiliului local. Liceele și școlile profesionale in administrarea consiliului județean, facultățile sa tina direct de Minister.

Spitalele locale, dispensarele școlare, dispensarele locale, biblioteca locală, teatru, cinematograful, muzeul local sa fie în administrarea consiliului local, a primăriei localității respective.
Spitalele județene, biblioteca județeană, în administrarea consiliului județean, muzeul județean.
Spitalele universitare și spitalele regionale, teatrele și opera din marile orașe în administrarea Ministerului de resort. 
Exemple sunt multe. Fără bani însă nu se rezolvă mai nimic. Hadrian

Căutăm soluții nu reproșuri

Toate revistele de specialitate, toate emisiunile de specialitate radio și TV, toate siturile de specialitate ( economice și financiare) ne anunță că, în anul 2019, Romania are datorii de peste 100 miliarde euro și gaura de aproximativ 10 miliarde lei la bugetul de stat din 2019. Soluții Nu dă Nimeni. Acest lucru ar fi mai util.


Soluții dure, nepopulare:
- majorări de taxe și/sau impozite,
- tăierea salariilor și a pensiilor,
- taiere a tuturor asigurărilor și a indemnizației sociale,
- blocarea investițiilor


Soluții care pot redresa situația bugetului:
- oficial, în primele 6 luni ale anului 2018, indemnizația specială (eronat spunem pensie specială) bugetul a plătit 3,86 miliarde lei. De ce nu diminuăm cu 50% dacă ne încăpățânam sa nu le anulam?
- plafonarea la maxim 15 euro la nivel local și maxim 25 euro la nivel național pentru consiliile de administrație în companiile de stat și limitarea la doua companii unde o persoana poate fi membră în aceste consilii de administrație.
- plafonarea costurilor unui parlamentar. 
- plafonarea costurilor și a salariilor membrilor de conducere a tuturor deconcentratelor, a tuturor companiilor de stat.
- reducerea costurilor cu protocolul și investițiile în autoturisme și mașini ce nu sunt pentru producție.
- limitarea minutelor la apelurile telefonice de serviciu pentru demnitari și în deconcentrate.
- limitarea consumului de carburant pentru mașinile de serviciu.
- toate fondurile publice și al companiilor de stat, al deconcentratelor trebuie bine gestionate. Hadrian

"Scaunul meu" contează

"Scaunul meu" contează este titlul cel mai sugestiv, la ce incepe sa se întâmple în România. Indiferent de orientarea și numele partidului lupta pentru un viitor "scaun" de consiler local sau parlamentar a început.
Cei care simt, azi, că nu mai vor fi pe locuri călduțe, ca nu vor mai fi la putere, negociază pentru ei și grupul de interese din jurul lor. Cei din conducerea centrală a fiecărui partid politic își negociază un post sau un scaun, nu ține cont de colegii din teritoriu, din țară.
Nu este prima oară, când cei din țară nu sunt ascultați. După trei ani când conduci Romania, participi la conducerea companiilor și a țării, vezi că pierzi procente electorale, schimbi tabăra peste noapte. Habar nu au cei de la București, cum se face in teritoriu. Cum poți să spui , azi că lupt pentru guvern, iar mâine înjur guvernul și spun că nu a făcut nimic bun? La televizor merge, dar în teren lucrurile sunt mai complexe, mai complicate.
Fără un calcul simplu, fără o analiză reală a riscului ce se întâmplă în județe, decizia de la centru face ca cel din teritoriu să aleagă sa mai stai un an ca directorul unui deconcentrat, ca director al unei instituții publice sau ca simplu consilier local. Nu mai merge sa minți in județe, prea mult. Vine campania electorala locală unde toată lumea îți arată obrazul si-ti spune că ești un om de nimic. Trei ani ai fost cu guvernul României și apoi spui că acel guvern Nu a fost bun.
Vedeți, acest lucru este un motiv pentru care oamenii își iau familia și pleacă în lumea largă. Incep un proiect ( bun sau rău) și nu sunt lăsat să-l termin. 
Demnitatea umană ar fi fost corectă dacă se mergea împreună pină la capăt. Da, rămîne până la sfârșitul mandatului de guvernare, decembrie 2020. 
In județe se poate ajunge la faptul că nu mai sunt oameni de calitate, oameni care să facă ceva. O parte din conducătorii locali s-au viitorii conducători locali nu au lucrat o zi in domeniul pe care-l conduc, nu au lucrat o zi undeva, lucru care spune multe.  Hadrian

Opriți bataia de joc împotriva României!

Vrem sa vina investițiile străine, vrem sa avem bani pentru salarii, pentru pensii!
Ce facem?
Ne certăm public și nu aducem nimic concret, vreo idee, nimic.

Nu știu dacă mai merită să prezentăm vreo idee, vreo sugestie cum putem aduce bani, cum putem aduce investitori în România. Toate guvernele României, după anul 2007, nu reușesc să facă mai nimic pentru economia României.Guvernele fac și semnează contracte cu țări și companii externe, însă rezultatele se lasă așteptate.


Cum poate, prin diverse Fundații, sa investească sume de bani importante într-o anumită regiune a țării, o țară fără mari resurse naturale...Ungaria? Cinste ei! Are un tel, un scop.
Dar guvernul României, ce spune? Ce model are, de guvernare, de investiții?


Nu știm să avem o strategie clară. Suntem cu SUA sau Uniunea Europeană? Suntem cu ambele și acest lucru nu convine nimănui, deoarece putem fenta când pe unii când pe alții.
Mă uit la țările din regiune, din jurul nostru. Încet, ele fac afaceri cu companii din și cu statul Republica China.
Încet, ele fac afaceri cu companii din și cu statul Federația Rusă.


Am schimbat în ultimii ani sistemul fiscal făcând ca povara asigurărilor sociale sa fie suportată de salariat. Am scăzut taxele pentru companii și nimic. Nu vedem o infuzie de companii străine.
Am incercat prin Ordonanța 114 din decembrie 2018, sa încasăm bani de la companii din diverse domenii și toată lumea a sărit în sus. Nu este bine pentru economie.
Ok. Dar de ce nu spune nimeni că și Franța a aprobat ca diverse firme ce fac afaceri pe internet să plătească un impozit pe cifra de afaceri? Vedem negocieri între SUA și Franța la Biarritz, exact pe acest lucru.


După 30 de ani de la evenimentul decembrie 1989, Romania este mai săracă în oameni, este mai săracă în nivelul de trai, este mai săracă în întreprinderi, este mai săracă în patriotism. Stau și văd cum țări ca China, Iran, Rusia sunt căutate pentru diverse domenii de activitate, de foarte multe țări, in ciuda diverselor embargouri la care sunt supuse. Aceste țări erau acum 30 de ani parteneri importanți ai economiei României. 


Cum se poate sa cumperi fregate militare, avioane militare, care nu mai sunt modele noi și cel mai trist este că cumpărăm jumătate din ele pentru a fi utilizate ca piese de schimb?


Plătim milioane de euro pentru programul electronic de la Casa de Sănătate și cel puțin o dată pe lună sunt câteva zile când nu funcționează. 


Indemnizația specială de care beneficiază o parte din bugetari, o parte din foștii demnitari locali și naționali este o gaura importantă în buget. Sumele plătite de la bugetul de stat pentru partidele politice parlamentare. Sunt și ele imense. 


Dacă nu se vrea eliminarea unora dintre cele de mai sus, macar sa fie plafonate in funcție de salariul minim brut pe economie. Doua maxim trei salarii lunare. Hadrian

Reorganizarea și înființarea companiilor de interes local și național

Reorganizarea și înființarea companiilor de interes local și național poate fi cheia refacerii economie de stat în România.


Iată câteva etape ce trebuie realizate:
1. Inventarierea patrimoniului companiilor de interes local și național și domeniul de activitate al societății.
2. Stabilirea unei grile de salarizare  pentru conducerea companiilor in care salariul de bază sa nu depășească lunar 30000 lei pentru nivel local și 45000 pentru nivel național. Toate sporurilor și diurna lunara sa nu depășească 25% din salariul de bază.
3. Toate sporturile și diunrna lunara sa nu depășească pentru ceilalți salariați procentul de 30% din salariul de bază.
4. Limitarea posturilor Tesa și în birouri, mărirea personalului productiv.
5. Constituirea unei colaborări cu firmele ce se ocupă cu formarea profesională, cu liceele profesionale și cu facultățile de profil.
6. Regândirea unor principii financiare pentru fiecare companie in parte.
7. Investițiile sa fie cu prioritate în echipamente de producție.


La nivelul companiilor de interes național trebuie reorganizarea administrativă și unificarea diverselor companii care au același lucru ca activitate.
Exemplu: unificarea Hidroelectrica cu Hidroserv și Uzina Constructoare de Mașini Reșița.
Unificarea Nuclearelectrica, cu Compania Uraniu și fabrica de Apa grea de la Drobeta Turnu Severin.
Unificarea Unifarm Romania cu Antibiotice Iași și fabrica de siringi Arad. 
Unificarea tuturor unităților din domeniul militar într-o singură companie: RomArm(exemplu).


Constituirea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare ar fi o etapă pentru reorganizarea companiilor de interes național. 






Declarația Ministerului de Externe al Republicii Cuba:
Guvernul S.U.A. alocă fonduri de milioane pentru a stopa cooperarea cubaneză în domeniul medicinei
29 august 2019


Ministerul Relațiiilor Externe denunță și condamnă energic recenta agresiune contra Cubei de către Guvernul Statelor Unite printr-un program al USAID destinat să finanțeze activități și culegerea de informații pentru a discredita și sabota cooperarea internațională pe care Cuba o acordă în domeniul sănătății în zeci de țări și în beneficiul a milioane de persoane. Este vorba de o acțiune care se adaugă la presiunile grosolane exercitate asupra câtorva guverne pentru a stopa cooperarea cubaneză și eforturile făcute în același scop ca programul special de ”parole” destinat furtului de resurse umane formate în Cuba.

Centrul calomniei imorale constă în afirmația, fără nici o bază reală, că Cuba practică traficul de persoane sau sclavia, denigrând munca merituoasă pe care o desfășoară în mod voluntar și au desfășurat-o de-a lungul istoriei sute de mii de profesioniști și tehniceni sanitari cubanezi în câteva țări, în mod deosebit din Lumea a Treia.

Este vorba de o ofensă adusă programelor bilaterale și interguvernamentale de cooperare, toate stabilite în mod legitim între guvernul cubanez și guvernele din zeci de țări, care au fost consecvente în respectarea jaloanelor trasate de Națiunile Unite referitoare la cooperarea Sud-Sud și au răspuns condițiilor de sănătate pe care guvernele respective le-au definit în mod suveran.
Este un atentat la efortul solidar care a primit recunoașterea comunității internaționale și elogiile specifice ale celor mai înalte foruri ale Națiunilor Unite, Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Panamericane a Sănătății..


Aceste minciuni sunt revelatoare pentru fața morală josnică a guvernului Statelor Unite și a politicienilor care se dedică negoțului cu agresiuni contra Cubei. Campania dispune de fonduri de milioane și complicitatea marilor media, și în mod special a unor reporteri fără scupule care își sacrifică presupusa imparțialitate și obiectrivitate în slujba intereselor politice ale guvenului Statelor Unite.

Timp de decenii și până astăzi, în țările cu condiții economice dintre cele mai defavorabile, această cooperare s-a acordat și se acordă ca un gest de solidaritate, cheltuielile fiind acoperite de Cuba practic în totalitate. Tot așa și pe linia concepției Națiunilor Unite în materie de cooperare între țările în curs de dezvoltare , cooperarea este oferită în câteva țări pe baza complementarietății și a compensației parțiale pentru serviciile prestate.

Este vorba de schimburi total juste și legitime între țări în curs de dezvoltare , între care multe dispun de bogății naturale, dimensiuni economice sau grade de dezvoltare industrială superioare față de Cuba, dar care nu dispun de resurse umane pe care statul nostru a reușit să le formeze, de profesioniști devotați și umaniști, dispuși din proprie voință să lucreze în condițiile cele mai dificile.

Tehnicienii și profesioniștii cubanezi care participă în aceste programe o fac în mod absolut liber și voluntar. Pe timpul în care își îndeplinesc misiunea, continuă să/și primească salariul integral în Cuba, dispunând și de un salariu în țara de destinație, împreună cu alte forme de compensații.

În cazurile în care Cuba primește compensații pentru cooperarea prestată, acești colaboratori au meritul de a aduce o contribuție valoroasă, justă și total legitimă la finanțarea susținerii și dezvoltării sistemului de sănătate publică și gratuit care este accesibil tuturor și fiecărui cubanez în parte, precum și pentru programele de cooperare care se desfășoară în multe părți ale lumii.
Accesul la sănătate este un drept al omului și Statele Unite comit o crimă vrând să-l refuze sau să-l interzică din motive politice sau de agresiune.

Havana, 29 august 2019

Romanian President's visit to the United States, the best example of master-servant relationship

Romanian Head of State, Klaus Werner Johannis, went on a so called "state visit" to the US on August 20th. Based on what we know so far, a week after the visit concluded, we're able to draw a more or less, general conclusion.

First of all, it is worth noticing that our President went to the United States unaccompanied by representatives of the government, such as the Minister of Foreign Affairs or some other senior diplomat leading the concerned department of the foreign  ministry, nor by representatives of the Romanian business community or officials representing any Romanian chamber of commerce.

Once in Washington, during the official discussion with his American counterpart, Donald Trump, Romanian Head of State, Johannis promised  the US government to take action in the next following 5 years so as to provide American companies with full access and the right for free exploitation of Romanian resources, notably the natural gas reserves within Romania's Economic Exclusive Zone (EEZ) from the Black Sea:  THE BIGGEST RESERVES OF NATURAL GAS IN EUROPE AT THE MOMENT, WITH AN ESTIMATED COST OF...OVER 2000 BILLION EUROS!

He also committed himself to modifying the OFFSHORE law, according to the general desire of American companies, thus enabling them to fully enjoy all the benefits associated with these reserves, without having to share it with their Romanian associates, be it private or state owned Romanian companies. That means that the whole quantity of natural gas will be sold by companies or entities based in the United States on third markets, while us, Romanians, continue to pay the highest price for natural gas in Eastern Europe for the natural gas that we currently acquire from the Russian market.

The same Romanian Head of State, Johannis, without the Parliament's knowledge and without the Romanian people's approval, through a referendum, requested that the US move it military bases from Germany here and that's not all....the Romanian side is supposed to cover the expanses associated with the move.

Johannis also committed himself to increasing the country's defense expenditure from 2 to 3% from the GDP, so as to be able to pay for used, second hand American weapons, as well as for new liveries, entirely manufactured by the American defense industry...Again, this was done without a proper consultation with Romanian parliamentarians or defense specialists.

Another issue on the visits' agenda was the "visa waver" program and again, at more than 30 years since the fall of the Communist regime, Romanian citizens willing to visit the US are still being considered "second class citizens" by US consular authorities and have to go through a lengthy process, even though our citizens visiting the US are highly skilled people and not associated with criminality. What is even more outrageous, when a lady, Romanian journalist, asked about lifting the visas for Romanians, Trump's answer came in a rather unpleasant way for the people watching "you'd like that, wouldn't you", he said!

What has our Head of State got in exchange for all these? .... A white cap and, most likely, American support for his re-election for a second term (209 - 2014), given the fact that our country will organize presidential elections in November.

As a general conclusion, a very sad one for me and for those who don't refuse to take reality as it is, is that, as long as our President sells us like cheap merchandise, we're heading for a complete failure and I really don't think that Romanians deserve such a destiny,

Ciprian POP
Secretary General
Romanian Worker's Association



La visite du président roumain aux États-Unis, le meilleur exemple de relation maître-serviteur

Le Chef de l'Etat roumain, Klaus Werner Johannis, s'est rendu le 20 août dans une "visite d'Etat" aux Etats-Unis. D'après ce que nous savons jusqu'à présent, une semaine après la fin de la visite, nous sommes en mesure de tirer une conclusion plus ou moins générale.

Tout d’abord, il convient de noter que notre président s’est rendu aux États-Unis sans être accompagné par de représentants du gouvernement, comme le Ministre des Affaires étrangères ou d'un autre diplomate de haut niveau dirigeant le département concerné du Ministère des Affaires étrangères, ni par des représentants du parlement roumain, ou des representants du milieux d’affaires ou des chambres de commerce roumaines.

Une fois à Washington, lors de sa discussion officielle avec son homologue américain, Donald Trump, le chef de l'État roumain, Johannis a promis au gouvernement des États-Unis de prendre des mesures au cours des cinq prochaines années afin de donner aux entreprises américaines le droit complet d'accès à la libre exploitation des ressources roumaines, notamment les réserves de gaz naturel de la Mer Noire dans la zone économique exclusive (ZEE) de la Roumanie: LES PLUS GRANDS RÉSERVES DE GAZ NATUREL EN EUROPE À L'HEURE ACTUELLE, AVEC UN COÛT ESTIMÉ DE ... PLUS DE 2000 MILLIARDS D'EUROS !

Il s'est également engagé à modifier la loi "OFFSHORE", conformément au souhait général des sociétés américaines, leur permettant ainsi de profiter pleinement de tous les avantages associés à ces réserves, sans avoir à les partager avec leurs associés roumains, qu'ils soient des entreprises de l'Etat roumains ou privés. Cela signifie que toute la quantité de gaz naturel sera vendue par des sociétés ou des entités basées aux États-Unis sur des tiers marchés, tandis que nous, les roumains, continuons à payer le prix le plus élevé en Europe de l'Est pour le gaz naturel que nous achetons actuellement du marché russe.

Le même chef d'État roumain, Johannis, sans la conaissance de notre Parlement et sans l'approbation du peuple roumain, qui devet etre demandé par référendum, a demande a Washington que les États-Unis transfèrent leurs bases militaires d'Allemagne ici et ce n'est pas tout ... la partie roumaine va couvrir les frais financiers associées au déménagement.

Johannis s'est également engagé à augmenter les dépenses de défense du pays de 2 à 3 % du PIB, afin de pouvoir payer pour les armes américaines usagées et d'occasion, ainsi que pour des nouvelles entièrement fabriquées par l'industrie de la défense américaine. Encore une fois, cela a été fait sans une véritable consultation avec les parlementaires roumains ou avec des spécialistes dans le domaine de la défense.

Le programme "visa waver" constituait un autre problème à l'ordre du jour de la visite. Encore une fois, a plus de 30 ans après la chute du régime communiste, les citoyens roumains qui veulent voyager aux États-Unis, sont toujours considérés comme des "citoyens de deuxième classe" par les autorités consulaires américaines et doivent suivre un long processus, même si nos citoyens qui se rendent aux États-Unis sont des personnes hautement qualifiées et non associées à la criminalité. Ce qui est encore plus scandaleux, quand une journaliste roumaine a pose une question sur le sujet des visas pour les Roumains, la réponse de Trump fut plutôt désagréable pour ceux qui regardaient "vous aimeriez ça, n'est-ce pas", dit-il !

Qu'est-ce que notre chef d'État a obtenu en échange de tout cela ? .... Un bonnet blanc et, vraisemblablement, un soutien américain à sa réélection pour un second mandat (2009 - 2014), compte tenu du fait que notre pays organisera des élections présidentielles en novembre.

En conclusion générale, ce qui est très triste pour moi et pour ceux qui ne refusent pas de considérer la réalité telle qu'elle est, est que, tant que notre président nous vend comme une marchandise bonne marché, nous nous dirigeons vers un échec complet et vraiment, je ne pense pas que les roumains méritent un tel destin.

Ciprian POP
Secrétaire Général
Association "Roumanie ouvrière"     



Republica Democrată Populară Coreeană a avertizat astăzi împotriva hărțuirii păcii și stabilității regionale Republica Democrată Populară Coreeană a avertizat astăzi împotriva hărțuirii păcii și stabilității regionale

Potrivit presei locale, Statele Unite întreprind acțiuni imprudente în politica lor externă, prin gesturi politico-diplomatice și militare agresive.
Nu mai devreme de luna august, a avut loc cel mai recent exercițiu militar cu comandă combinată SUA - Coreea de Sud, iar SUA au organizat, de asemenea, și un exercițiu naval combinat pe scară largă cu Japonia, timp de mai mult de 10 zile, o provocare militară fățișă împotriva Coreei de Nord. Presa coreeană a amintit si ca, la Singapore, Statele Unite au semnat o declarație comună, text în care țara respectivă și RPDC și-au asumat obligația de a opri toate actele militare provocatoare.
Agenția națională de presă "KCNA", a avertizat că mișcările agresive care contravin dorinței comunității internaționale, sunt intolerabile.
Aceste semnale apar in presa de la Phenian la câteva zile după ce adjunctul Ministrului coreean de Externe a declarat că țara sa este pregătită să repornească discuțiile bilaterale cu Statele Unite. Ciprian Pop

Iranul este pregătit pentru un „război total” împotriva Statelor Unite

"Bazele SUA și portavioanelor americane aflate la o distanță de 2.000 km în jurul Iranului se află în raza de acțiune a rachetelor noastre", a avertizat generalul iranian Amir Ali Hajizadeh

Generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, șeful forțelor aeriene ale Corpului Gărzilor Revoluționare ale Iranului, a avertizat că Teheranul este pregătit pentru un conflict cu Statele Unite, indiferent de natura acestuia, spunând că țara sa ar putea lansa rachete sofisticate către bazele SUA și către portavioane la o distanță de 2.000 de kilometri.

Declarația pare a fi un răspuns la acuzația de sâmbătă a Washingtonului împotriva Iranului, după ce rebelii Houthi din Yemen au efectuat atacuri cu drone împotriva celei mai mari instalații de prelucrare a petrolului din Arabia Saudită și a unui câmp petrolifer, declanșând incendii de proporții.

Retorica americană survine în contextul în care rebelii Huthi sunt sprijiniți de Iran, iar Washington-ul sprijină regimul sângeros saudit și aventura sa militară în Yemenul vecin, unde de câțiva ani se produce o tragedie umanitară ce cu greu se poate descrie in cuvinte. Ciprian Pop

Rusia neagă acuzațiile americane potrivit cărora ar fi furnizat petrol către Coreea de Nord

  Acuzațiile împotriva Rusiei, cum că ar ajuta Republica Populară Democrată Coreeană  să evite sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU prin furnizarea de hidrocarburi și comerțul cu cărbune au fost respinse astăzi de ambasadorul rus la post in Coreea, Alexandr Matsegora.

  Matsegora a criticat rapoartele Republicii Coreea și Statelor Unite, cu privire la presupusa creștere a circulației mărfurilor, pe mare, între Rusia și Coreea de Nord.

El a semnalat pentru presa locală că în primele șase luni ale acestui an, comerțul RPDC cu Rusia a avut o scară mult mai mică în comparație cu cea menținută de această țară în comerțul său cu China.

Prin urmare, a spus diplomatul, suspiciunile cu privire la aprovizionarea cu hidrocarburi și comerțul cu cărbune,  nu sunt fondate.

În plus, el a subliniat că, în ciuda progreselor înregistrate de Phenian în detensionarea situației în peninsulă, guvernul SUA și aliații săi împiedică reducerea sancțiunilor împotriva Phenianului, chiar și atunci când vine vorba despre livrările de bunuri esențiale pentru populație.

De asemenea, el a calificat acțiunile Statelor Unite ca fiind complet inumane și a amintit că reducerea și ridicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord sunt prevăzute în rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care a impus aceste restricții.

De asemenea, diplomatul a indicat și că Phenianul analizează invitația Rusiei către liderul nord-coreean, Kim Jong-un, de a participa la festivitățile ce vor avea loc pe 9 mai 2020, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Ciprian Pop

China si Coreea de Nord au convenit să consolideze comunicarea cu privire la problemele peninsulei coreene și să contribuie mai mult la pacea și stabilitatea regiunii   

China și Republica Populară Democrată Coreeană au convenit să consolideze comunicarea cu privire la problemele peninsulei coreene și să contribuie mai mult la pacea și stabilitatea regiunii, au informat surse oficiale la finele vizitei Ministrului chinez de Externe la Phenian.

Potrivit Ministerului coreean de Externe, această decizie a fost luată în timpul discuțiilor de la Phenian, între ministrul chinez de externe, Wang Yi și omologul său din  Republica Populară Democrată Coreeană, Ri Yong Ho, după ce demnitarii au analizat situația actuală din Peninsula.

Ambii inalti demnitari s-au angajat să lucreze împreună pentru a profita de noul punct de plecare în legăturile bilaterale și a le ridica la niveluri superioare, după ce au evidențiat primatul pe care guvernele lor il acordă pentru a favoriza prietenia tradițională și încrederea strategică între cele două țări.

Wang a subliniat că în 70 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice, China și Coreea de Nord au fost mereu împreună, indiferent de mutatiile survenite pe scena internațională.

El a reiterat, de asemenea, hotărârea gigantului asiatic de a promova în continuare schimburi prietenoase, de cooperare pragmatică și de a materializa ceea ce a fost convenit de liderii celor doua tari în recentele lor reuniuni.

În mod similar, Ri a exprimat importanța relațiilor cu Beijing-ul pe agenda politică a Guvernului nord coreean și a considerat actuala vizită a omologului său drept "o componentă esențială a sărbătorilor pentru cele șapte decenii de legături inter-statale".

Un alt punct pe agenda de dezbateri l-a constituit situația din Hong Kong, iar Ministrul de Externe nord coreean și-a exprimat susținerea pentru soluționarea problemei de către guvernul central de la Beijing și de Partidul Comunist Chinez fara imixtiuni externe, precum și hotărârea Phenianului de a sprijini in continuare principiul unei "singure Chine", două sisteme in cadrul unui singur Stat, cu accentul pe integritatea teritorială a Republicii Populare Chineze.

Ri a condamnat, de asemenea, orice ingerință străină, remarcând că este o problemă internă a Chinei si, pe cale de consecinta, numai chinezii sunt indreptatiti sa o rezolve.  Ciprian Pop
Iranul, încotro?
La Summitul G7 din Franța, Donald Trump a avut parte de o surpriză. Duminică, la invitația președintelui francez, Emmanuel Macron, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a zburat spre Hexagon. A participat la o întâlnire de trei ore și jumătate cu ministrul francez de externe și o întâlnire de jumătate de oră cu Macron, înainte să se întoarcă la Teheran.
Zarif nu s-a întâlnit cu Trump în Franța, dar mesajul a fost clar: criza fabricată de Trump cu Iranul trebuie soluționată prin diplomație, iar țările europene trebuie, la rândul lor, să acționeze pentru a salva acordul nuclear, așa numitul JCPOA, instrument definitoriu în orice negocieri cu Teheranul.
După ce Trump a scos SUA din acordul nuclear cu Iranul și a reînnoit sancțiunile, guvernele europene au promis să mențină JCPOA "pe linia de plutire". Instex, un program de finanțare și barter, a fost creat pentru a facilita companiile europene care vând bunuri și servicii în Iran fără a utiliza dolarul că monedă de schimb. De asemenea, Instex și-a propus să protejeze companiile europene de „sancțiunile secundare” americane care pedepsesc băncile, companiile și persoanele care fac afaceri cu Iranul. Se presupune că alimentele și ajutorul umanitar ar fi scutite de sancțiunile americane, însă oamenii simplii din Iran continuă să fie afectați în mod destul de serios. Între iunie 2018 și iunie 2019, prețul alimentelor din Iran a crescut cu 80%. În Iran, bolnavii de cancer plătesc cu viața prețul sancțiunilor, deoarece țara lor nu poate achiziționa echipamente medicale și nu există o ofertă fiabilă de medicamente. Chiar și accesul la reviste științifice și medicale internaționale este, în prezent, blocat.
Iranul trebuie să poată să-și vândă petrolul, să facă comerț cu alte țări și să aibă acces complet la medicamente.
Lupta lui Trump cu Iranul are și alte consecințe negative asupra societății iraniene. Pe măsură ce sancțiunile s-au înăsprit și viața în Iran a devenit mai dificilă, cei care dețineau acolo puterea au căpătat și mai multă putere. Situația drepturilor omului în Iran se deteriorează, iar femeile sunt vizate în moduri extreme și fără precedent. Mai mulți jurnaliști și activiști sunt închiși pentru că au criticat guvernul, iar situația catastrofală pe relația bilaterală a Teheranului cu Washington-ul este folosită de autoritățile iraniene pentru a practica o veritabilă "vânătoare de vrăjitoare" și spionomanie contra oricărei opoziții. Luna viitoare, termenul auto-impus al Iranului pentru salvarea acordului nuclear JCPOA, va expira. În acel moment, Iranul poate începe operațiunile de îmbogățire a uraniul până la 20% în facilitățile sale nucleare.  În momentul de față, mulțumită lui Trump, mesajul transmis către Iran și către alte țări de pe tot globul este că cea mai bună modalitate de a se proteja de intervenția SUA este de a obține arme nucleare cât mai repede posibil. Este urgent și imperios necesar ca întreaga comunitate internațională să se trezească, să își regândească relațiile cu Iranul, diplomația fiind in primul rand benefică iranienilor de rând. Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu