marți, 31 decembrie 2019

PHENIAN – GHID TURISTIC


PHENIAN – GHID TURISTIC

Jurnal de călătorie:
 Am vizitat Republica Populară Democratică Coreeană de trei ori, în delegaţii de prietenie organizate şi aş dori ca, în cele ce urmează, să fac o scurtă prezentare a acestei ţări pentru toţi conaţionalii care se gândesc să viziteze Coreea de Nord sau care pur şi simplu doresc să îşi lărgească orizonturile de cunoaştere în privinţa spatiului atat de plastic denumit “Ţara Dimineţilor Liniştite”.

RPD Coreeană este vizitată în fiecare an de circa 3000 de turişti străini, incluzând aici şi cetăţenii chinezi, iar numărul românilor care vizitează Phenianul este între 5 şi 10 pe an.
În pofida propagandei internationale care ii descrie drept inchistati, am constatat in cele trei voiaje ca, dimpotriva, sunt un popor foarte primitor si, mai ales tinerii, sunt dornici de contacte cu strainii.
La Phenian, cel mai vechi oraş al ţării, datând din secolul 1 Î.Hr, oraş care realizează astăzi circa ¼ din producţia industrială a RPD Coreene, se poate ajunge cu cel mai uzitat mijloc de transport, avionul, zborul fiind operat atât de către compania naţională nord coreeană, AIR KORYO, cât şi de către Air China, dar si cu trenul, tot de la Beijing.
 Din Capitala chineza (804 km, respectiv circa 2 ore de zbor) există 4 zboruri săptamânale, joia şi sâmbăta dimineaţa (JS 151 şi 152), deservite alternativ cu moderna aeronava Tupolev TU 204, precum şi două zboruri după-amiaza, JS 251 şi 252.
O dată ajunsi în Phenian, ne îndreptăm spre impunătorul Monument de pe Colina Mansu, locul pe care îl vizitează mai întâi de toate, marea majoritate a delegaţiilor indiferent de componenţa şi profilul acestora. Dupa trecerea in nefiinta a lui Kim Jong Il (cel pe care coreenii il numesc “liderul iubit” Suryong), exista astazi si o impunatoare statuie a acestuia, alaturi de imensa statuie de bronz a celui pe care coreenii il considera Presedintele Etern al natiunii, “Suryong” Kim Il Sung (frecvent vehiculat in publicatiile romanesti drept Kim Ir Sen). Monumentul a fost inaugurat în aprilie 1972, atunci când Kim Il Sung a împlinit 60 de ani şi cuprinde statuia din bronz a Preşedintelui, înaltă de 22,8 metri, având în lateral grupuri statuare înfăţişând lupta pentru eliberarea de sub ocupaţia japoneză, iar în spate Muzeul Revoluţiei Coreene şi un mozaic imens reprezentand Muntele Paektusan, locul unde a început lupta antijaponeză. Perioada de ocupaţie japoneză şi lupta pentru eliberare este încă prezentă în mentalul colectiv al coreenilor. Japonia şi-a instaurat un aşa-zis Protectorat asupra Peninsulei Coreene în 1895, o dată cu încheierea Tratatului de la Shimonoseki care a pus capăt războiului sino-japonez, Japonia anexând astfel Coreea în 1910. Lupta pentru eliberare, în special sub forma unui război de guerillă a început imediat după anexare, dar s-a desfăşurat cu precădere după 1925, când formaţiunile de luptă au primit sprijin chinez şi a durat până în august 1945 când Coreea a fost eliberată.

Referitor la amintirile din perioada de ocupaţie, poate că merită să fac o scurtă referire la faptul că, atât din surse nord coreene, cât şi din surse internaţionale se cunoaşte că japonezii au ucis peste un million de coreeni, circa 8,4 milioane au fost obligaţi să lupte pe front sau să construiască drumuri şi să lucreze ca sclavii în teritorii străine aflate sub ocupaţie japoneză şi circa 200 de mii de femei au fost forţate să practice prostituţia. Toate aceste aspecte rămân încă o rană deschisă în relaţia Japoniei cu ambele Coreei, iar în mentalul colectiv al coreenilor, Japonia este percepută cam de 10 ori mai rău (aş spune eu) decât percep românii din Transilvania perioada Austro-Ungară, lucru pe care mai ales nord coreenii nu se sfiesc să-l facă auzit pentru toti străinii care îi vizitează astăzi.

Traversând bulevardul central al Capitalei coreene, trecem pe lângă Statuia înfăţişând calul înaripat CHOLIMA, un fel de Pegas în mitologia coreeană. Inaugurată pe 15 aprilie 1951, evident tot o dată cu o aniversare a lui Kim, statuia are o înălţime de 46 de metri şi este lucrată din peste 2 milioane 500 de mii de blocuri de granit, având 360 de forme şi mărimi diferite. Legendele coreene spun că acest cal legendar era capabil să parcurgă la galop peste 400 de km pe zi şi este astăzi asemuit cu voinţa de fier a poporului coreean.

Facem un scurt popas la Arcul de Triumf, asemănător cu monumentul bucureştean, atât ca formă, cât şi ca mărime. Inaugurat pe 14 aprilie 1982, la poalele Colinei Moran, din inima Capitalei coreene, Arcul de Triumf al Phenianului are o înălţime de 60 de metri şi o lăţime de 52,5 metri, fiind construit din 10 500 de blocuri separate de granit şi 4 plăci mari, afişând 24 de figuri umane ce ne introduc în scenele Războiului anti-japonez. Deasupra arcului există un balcon, a cărui faţadă, lungă de 24 de metri şi înaltă de 5 metri, este încrustată cu motive florale.

Tot în inima Capitalei, dar pe partea stângă a râului Daedong se află Turnul Ideilor Ciuce, inaugurat pe 15 aprilie 1982, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la naşterea lui Kim Il Sung. Monumentul constă dintr-un obelisc înalt de 150 de metri, construit în întregime din piatră şi care se termină cu flacăra Ideilor Ciuce, care are şi ea 20 de metri înălţime şi o greutate de 50 de tone. O serie de lumini în mişcare sunt aprinse aici în unele nopţi, fapt care face ca Turnul Ideilor Ciuce să fie vizibil chiar de la mare depărtare- La intrarea principală în turn gasim 600 de plăci de piatră provenite din 90 de ţări ale lumii, de la grupuri pentru studiul ideilor ciuce sau asociaţii de prietenie cu Coreea de Nord, însa, din păcate, România lipseşte.


Pe de altă parte, ţara noastră este bine reprezentată la expoziţia existentă în Palatul Memorial Kumsusan, unde se află şi Mausoleul lui Kim Il Sung. Acolo, nord coreenii au păstrat cele 3 scrisori şi medalii dăruite de Nicolae Ceausescu lui Kim Il Sung cu ocazia unor aniversări şi cu ocazia unei vizite întreprinse la Bucureşti.

În imediata apropiere a Palatului Kumsusan se află colina Taesong, cu Cimitirul Martirilor Revoluţionari. De pe această colină situată în partea de vest a Capitalei se poate admira o splendidă panoramă, putându-se repera centrul si cartierul Munhengdong, unde se află Ambasada României. Cimitirul conţine 266 de busturi de cupru şi morminte ale eroilor din perioada de luptă antijaponeză şi a fost inaugurat în 1975, fiind extins apoi 10 ani mai târziu pe o zonă de 30 de hectare. Pe partea stângă a cimitirului există un monument pe a cărui piatră este încrustată o poezie. Găsesc că locul are şi o încărcatură uşor romantică, prin cadrul său natural, întregul deal din spatele mormintelor fiind tronat de brazi şi pini de toate mărimile şi unde eu am perceput un aer auster şi melancolic.

Un insemnat obiectiv pe lista vizitatorului trebuie sa il constituie Casa Memorială a lui Kim Il Sung din suburbia Mangiokdae. Aceasta este situată la 12 km de centrul oraşului, având în partea stângă albia râului Taedong şi drumul care duce spre portul Nampo. Aici se va vizita casa ce a aparţinut bunicilor lui Kim Il Sung, construită în stilul tradiţional specific centrului Coreei, cu bucatarie si 3 camere, carora li se adauga un spatiu special pentru fumat, apoi parcul de unde se vede panorama Capitalei si mai ales a raului Teadong.

Expoziţia celor Trei Revoluţii (ideologică, tehnologică şi culturală), care sunt, dacă ar fi sa mă iau după discursurile fostului Şef al Statului Coreean, Kim Il Sung “linia de bază pentru edificarea socialismului şi comunismului”. Expoziţia ocupă peste 80 000 de metri patrati si sunt expuse peste 120 000 de obiecte din sfera producţiei tehnologice.

Palatul de Studii al Poporului din Emblematica Piata Kim Il Sung. Cladire monumentala, cu 10 etaje si o suprafata de peste 10 mii de metri patrati, este cea mai mare contructie din tara, pastrand elementele arhtectonice specifice arhitecturii coreene, inaugurata in aprilie 1982. Imensa cladire dispune de circa 200 de sali si peste 3 milioane de volume in toate limbile pamantului, putand primi zilnic un numar de circa 12 milioane de cititori. Ca o coincidenta, din cate mi-a spus ghida locala, Nicolae Ceausescu a fost primul Şef de stat strain care a vizitat Biblioteca, aflandu-se in vizita oficiala la Phenian in aprilie ’82.

Gradinita Changgwang din strada cu acelasi nume, situata in imediata apropiere a Ambasadei Federatiei Ruse. Gradinita este alcatuita dintr-un corp de 3 cladiri, cu o suprafata de 12 332 km patrati si a fost inaugurata in septembrie 1982.

Daca va aflati la Phenian in aprilie sau octombrie, nu ratati binecunoscutul deja pentru Coreea de Nord spectacol ARIRANG, care are loc pe Stadionul 1 MAI, cu o suprafata de 207 mii de metri patrati, putnd sa primeasca peste 150 de mii de spectatori. A fost inaugurat pe 1 mai 1989, cu ocazia Festivalului International al Tineretului si Studentilor, desfasurat atunci la Phenian, In imediata apropiere a stadionului se afla 2 poduri peste raul Taedong, Rungra si Chongryum, precum si un tunel rutier, Kumrung, consruite tot cu ocazia festivalului mai sus amintit.

Tot în inima Capitalei, dar pe partea stângă a râului Daedong se află Turnul Ideilor Ciuce, inaugurat pe 15 aprilie 1982, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la naşterea lui Kim Il Sung. Monumentul constă dintr-un obelisc înalt de 150 de metri, construit în întregime din piatră şi care se termină cu flacăra Ideilor Ciuce, care are şi ea 20 de metri înălţime şi o greutate de 50 de tone. O serie de lumini în mişcare sunt aprinse aici în unele nopţi, fapt care face ca Turnul Ideilor Ciuce să fie vizibil chiar de la mare depărtare- La intrarea principală în turn gasim 600 de plăci de piatră provenite din 90 de ţări ale lumii, de la grupuri pentru studiul ideilor ciuce sau asociaţii de prietenie cu Coreea de Nord, însa, din păcate, România lipseşte.

Pe de altă parte, ţara noastră este bine reprezentată la expoziţia existentă în Palatul Memorial Kumsusan, unde se află şi Mausoleul lui Kim Il Sung. Acolo, nord coreenii au păstrat cele 3 scrisori şi medalii dăruite de Nicolae Ceausescu lui Kim Il Sung cu ocazia unor aniversări şi cu ocazia unei vizite întreprinse la Bucureşti.

În imediata apropiere a Palatului Kumsusan se află colina Taesong, cu Cimitirul Martirilor Revoluţionari. De pe această colină situată în partea de vest a Capitalei se poate admira o splendidă panorama. Cimitirul conţine 266 de busturi de cupru şi morminte ale eroilor din perioada de luptă antijaponeză şi a fost inaugurat în 1975, fiind extins apoi 10 ani mai târziu pe o zonă de 30 de hectare. Pe partea stângă a cimitirului există un monument pe a cărui piatră este încrustată o poezie. Găsesc că locul are şi o încărcatură uşor romantică, prin cadrul său natural, întregul deal din spatele mormintelor fiind tronat de brazi şi pini de toate mărimile şi unde eu am perceput un aer auster şi melancolic.

Un insemnat obiectiv pe lista vizitatorului trebuie sa il constituie Casa Memorială a lui Kim Il Sung din suburbia Mankiogdae. Aceasta este situată la 12 km de centrul oraşului, având în partea stângă albia râului Taedong şi drumul care duce spre portul Nampo. Aici se va vizita casa ce a aparţinut bunicilor lui Kim Il Sung, construită în stilul tradiţional specific centrului Coreei, cu bucatarie si 3 camere, carora li se adauga un spatiu special pentru fumat, apoi parcul de unde se vede panorama Capitalei si mai ales a raului Teadong.

Expoziţia celor Trei Revoluţii (ideologică, tehnologică şi culturală), care sunt, dacă ar fi sa mă iau după discursurile fostului Şef al Statului Coreean, Kim Il Sung “linia de bază pentru edificarea socialismului şi comunismului”. Expoziţia ocupă peste 80 000 de metri patrati si sunt expuse peste 120 000 de obiecte din sfera producţiei tehnologice.

Palatul de Studii al Poporului din Emblematica Piata Kim Il Sung. Cladire monumentala, cu 10 etaje si o suprafata de peste 10 mii de metri patrati, este cea mai mare contructie din tara, pastrand elementele arhtectonice specifice arhitecturii coreene, inaugurata in aprilie 1982. Imensa cladire dispune de circa 200 de sali si peste 3 milioane de volume in toate limbile pamantului, putand primi zilnic un numar de circa 12 milioane de cititori. Ca o coincidenta, din cate mi-a spus ghida locala, Nicolae Ceausescu a fost primul Şef de stat strain care a vizitat Biblioteca, aflandu-se in vizita oficiala la Phenian in aprilie ’82.

Gradinita Changgwang din strada cu acelasi nume, situata in imediata apropiere a Ambasadei Federatiei Ruse. Gradinita este alcatuita dintr-un corp de 3 cladiri, cu o suprafata de 12 332 km patrati si a fost inaugurata in septembrie 1982.

Daca va aflati la Phenian in aprilie sau octombrie, nu ratati binecunoscutul deja pentru Coreea de Nord spectacol ARIRANG, care are loc pe Stadionul 1 MAI, cu o suprafata de 207 mii de metri patrati, putnd sa primeasca peste 150 de mii de spectatori. A fost inaugurat pe 1 mai 1989, cu ocazia Festivalului International al Tineretului si Studentilor, desfasurat atunci la Phenian, In imediata apropiere a stadionului se afla 2 poduri peste raul Taedong, Rungra si Chongryum, precum si un tunel rutier, Kumrung, consruite tot cu ocazia festivalului mai sus amintit.

Arirangul dureaza peste 2 ore si imbina in stilul coreean dansuri folclorice> Chabggo (in care o armata de femei bat la tobe), Bukchechun (dansul evantaielor), dansul sabiilor, dansul lunii, dansul triadelor (barbat-femeie-barbat, toti miscand ritmic un evantai), Sangmo (un dans in care un barbat agita mai multe esarfe), dansul primaverii, dar si tematica legata de istoria luptei revolutionare antijaponeze care se termina cu aprinderea flacarii Ideii Ciuce si, la final tematica reunificarii si tragedia natiunii divizate pe fundalul melodic al Arirangului.

Cu aceasta ocazie trecem in revista si instrumentele specifice culturii coreene, multe dintre ele uzitate inca din perioada Celor Trei Regate> PIRI, un instrument de suflat, asemanator cu naiul nostru si bineinteles, KAYAKUM-ul. Acesta din urma este un instrument cu corzi inventat de catre Ou Reuk, musician din secolul al VI-lea, instrument care acompaniaza aproape toate melodiile traditionale din toata peninsula. Un alt cunoscut instrument este Djanggo, un fel de toba, care lovita cu un bat special produce niste sunete lungi.

Emblematica Piata Kim Il Sung, inaugurata in august 1954 si avand astazi o suprafata de 75 de mii de metri patrati, acoperita in intregime cu blocuri de granit. In piata se afla Palatul de Studii al Poporului cu un mic parculet, in plan indepartat, dincolo de raul Taedong, Turnul Ideilor Ciuce, iar in piata propriu-zisa, Cabinetul (Consiliul de Ministri, cu biroul permanent al Presedintelui Prezidiului Suprem al RPDC), Ministerul Agriculturii, al Comertului Exterior si Ministerul Afacerilor Externe.

Bulevardul Kwangbok, impunatoare artera a Capitalei coreene, are o lungime de 6 km si latime de 100 m, cu cladiri moderne, hoteluri si magazine. Bulevardul a fost inaugurat in 1989, cu ocazia celui de-al XIII/lea Festival international al Tineretului si Studentilor, desfasurat atunci in RPD Coreeana.

Clubul Copiilor, alta impunatoare cladire, cu o suprafata de circa 103 mii de metri patrati, inaugurata in aprilie 1989, unde un copil de la cercul de caligrafie coreeana sa scrie pentru mine “TRAIASCA PRIETENIA ROMANO-COREEANA”.

Un alt obiectiv des vizitat de multitudinea de delagatii straine este Maternitatea din Phenian inaugurata in 1980 si probabil cea mai importanta clinica de obstretica si ginecologie din RPD Coreeana, dar care are si sectii de medicina intrena, stomatologie, oftalmologie, ORL, toate deschise numai pentru femei si toate dotate din donatii internationale si singurul loc din RPD Coreeana unde se poate realiza si fertilizare in vitro.

O vizita interesanta se poate face si la Muzeul Victorioasei Eliberari a Patriei, cum il numesc nord corenii si la Nava spion americana, Pueblo, capturata pe 23 ianuarie 1968 de marina nord coreeana în apele teritoriale, cu tot cu echipajul format din 82 de oameni, care a fost insa eliberat ulterior.

Muzeul Victorioasei Eliberari a Patriei, construit pe 17 august 1953, imediat dupa incetarea ostilitatilor in Razboiul din Coreea si renovat in 1974, cu o suprafata de expunere de 52 000 metrei patrati si 80 de Sali cu mii de exponate. Aici asistam la scene de lupta in miniatura, reconstituirea bataliei din Pasul Chol, Provincia Kwangon, langa Wonsan, cu soldati si camioane din fier, in miniatura si numeroase efecte speciale.

Muzeul prezinta povestea nord coreeana a Razboiului din Coreea, pe care ei il numesc “Razboiul pentru Victorioasa Eliberare a Patriei”. Aflam, asadar ca dupa indelungi pregatiri si provocari, RPD Coreeeana a fost atacata pe 25 iunie 1950, la ora 4 dimineata.  Trec in revista toate dioramele si fotografiez un autoturism de teren, GAZ, folosit de Kim il Sung pentru insepctarea trupelor pe campul de lupta. De un interes aparte mi se pare diorama care prezinta batalia de la Taejon, din Coreea de Sud, cand Colonelul Dean, Comandantul celei de a 24-a divizii de Infanterie a SUA a fost luat priozonier.

Aflam astfel ca inamicul a folosit pe toata durata razbpoiului un numar vde 564 000 de bombe si chiar germeni si bacterii, apoi ni se spune ca ….”numai intre octombrie 1950 si martie 1951, coreenii au anihilat un numar de exact 63 900 de combatanti inamici”.

Cateva date mi se par relevante pentru oricine studiaza Razboiul din Coreea. Astfel, aflu ca pe toata durata conflictului un numar de 1 567 128 de trupe inamice au fost ucise sau luate in prizonierat, dintre care 405 498 de americani, 1 130 965 de sud coreeni si circa 30 965 de militari din alte state, carora li se adauga un numar de 11 aeronave capturate, 5 729  de aeronave doborate, 374 de tancuri capturate, 2 690 de tancuri distruse, 564 de vase de razboi scufundate sau distruse si 925 152 de piese de armamant usor capturate de la inamic.

Tot aici se afla expus aparatul de zbor RB-47, doborat pe 28 aprilie 1995, inb timp ce executa misiunea de spionaj in adancimea teritoriului nord corteean, aparatul EC 121, doborat pe 15 aprilie 1969, elicopterul CH-47, doborat pe 14 iulie 1976 si un altul, doborat in Zona Demilitarizata ceva mai recent, pe 17 decembrie 1994.



Un comentariu:

  1. Vreau să mulțumesc nelimitată acestui mare bărbat numit Dr. ODION, sunt fericit astăzi pentru că soțul meu este acum din nou plin de dragoste, soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie, doar pentru că am avut o mică neînțelegere. m-a părăsit și mi-a promis că nu se va mai întoarce niciodată la mine. plang toata ziua cautand o solutie care sa ma ajute sa-l readuc. Apoi am văzut o distribuție de mărturii pe internet de ROSE GOMEZ. Îl trimit prin e-mail și îi spun problemele mele pe care le am cu soțul meu, iar el promite să-l aducă înapoi acasă în termen de 2 zile. într-adevăr, este minunat, el mă ajută să-mi revin soțul în două zile pe care le promite și soțul meu se va întoarce la mine și promite să mă iubească pentru totdeauna și să mă roage pentru durerea pe care mi-a provocat-o. Vă voi fi veșnic recunoscător Dr. ODION și nu mă voi opri să-ți public numele pe Internet pentru ca oamenii să vadă cât de veritabil ești. Și vreau să spun tuturor celor de pe acest site că voi rămâne mereu mulțumită acestui om DR ODION pentru tot ce a făcut pentru mine, soțul meu este din nou cu dragoste, grijuliu, veridic și promite să mă iubească pentru totdeauna. o promisiune că toată lumea pe care o cunosc nu va avea niciodată o problemă de relație, contactează-l prin e-mail; (drodion60@yandex.com) sau puteți, de asemenea, să-l apelați la +2349060503921.

    RăspundețiȘtergere