duminică, 9 mai 2021

România Muncitoare – Nr.296 din aprilie - mai 2021

 

România Muncitoare – Nr.296 din APRILIE - MAI 2021

 
Muncă şi unitate, luptă

 

pentru dreptate!

 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia

România Muncitoare – Nr.296 din aprilie - mai 2021

 

Colectiv de redacţie:

Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).

Telefon:  0724/717293

E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

Web:  http://asociatiaromaniamuncitoare.blogspot.ro/

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

 

Ample demonstrații de 1 mai in mai multe mari orașe europene

 

56 de persoane reținute la demonstrațiile de 1 mai din Franța

 

Agențiile de aplicare a legii din Franța au reținut 56 de persoane în timpul demonstrațiilor de 1 mai din țară, 21 de persoane au fost rănite în timpul demonstrațiilor din Capitală, relatează presa locală si sindicalistii de la fata locului.
Potrivit Ministerului de Interne, 46 de persoane au fost reținute la manifestațiile de la Paris. În total, aproximativ 17 mii de persoane au participat la demonstrațiile din Capitală, peste 106 mii de manifestanți au participat la acțiunile organizate in toată țara.
Potrivit Confederației Generale a Muncii (CGT), 21 de participanți la marșul de la Paris au fost răniți, dintre care patru au fost răniți grav. Ministerul de Interne raportează, de asemenea, șase ofițeri de poliție răniți în timpul demonstrațiilor din țară, inclusiv trei ofițeri de poliție răniți la o demonstrație de la Paris.

La Berlin, „majoritatea participanților au mers pe străzile laterale, dar un grup separat a început să arunce cu pietre și sticle către forțele de ordine, cel mai probabil provocatori care încercau sa deturneze miscarea”, potrivit sindicatelor locale.

Poliția locală a semnalat că trei ofițeri au fost răniți. 


Poliția din Zurich a folosit gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor în timpul dispersării unui miting.
Șapte demonstrații convenite de Ziua Muncii au avut loc sâmbătă dimineață la Zurich. Cu toate acestea, după-amiaza, una dintre piețele orașului a fost ocupată de câteva sute de manifestanți, care apoi s-au mutat în diferite districte din Zurich. 

Potrivit poliției elvețiene, trei protestatari au fost reținuți, nu există încă informații despre victime sau daune materiale.


Poliția din Londra a reținut nouă participanți la protestul Kill the Bill organizat duminică în Marea Britanie împotriva extinderii puterilor forțelor de aplicare a legii.
"În timpul protestelor de astăzi de la Londra, nouă persoane au fost arestate. Manifestarea a ajuns la Grădinile Vauxhall, unde încă mai există oameni. Forțele de ordine sunt la fața locului și continuă să comunice cu participanții", a declarat poliția într-un comunicat, citat de mediile locale.

Câteva mii de protestatari s-au aflat si sâmbătă după-amiază în Trafalgar Square, apoi au mărșăluit într-o coloană pe străzile centrale ale Londrei și au ajuns la malul sudic al Tamisei.

Protestele Kill the Bill au loc în peste 40 de orașe din Marea Britanie. Protestatarii își exprimă nemulțumirea față de proiectul de lege, care prevede extinderea puterilor agențiilor de aplicare a legii, inclusiv atunci când acestea intervin la protestele în masă.
Protestatarii au semnalat că proiectul de lege discutat încalcă democrația și dreptul la exprimare.

În Belgia, de aceasta data, poliția din Bruxelles, cu ajutorul tunurilor de apă, a dispersat participanții la festivalul Boum2, neautorizat de autorități, în parcul din capitală.


În Spania, circa 100 de mii de oameni au luat parte la mitingurile sindicatelor

O sută de mii de persoane, potrivit sindicatelor, au participat la numeroase acțiuni care au avut loc în Ziua Internațională a Muncii în Spania.  Coloana a plecat de la Plaza Cibeles catre Puerta del Sol. În plus față de simbolurile sindicatelor din coloană, erau steaguri vizibile ale celei de-a doua republici spaniole, care însoțesc invariabil acțiunile stângii în Spania . Acestea din urmă se aflau în principal la sfârșitul coloanei, unde au defilat Frontul Muncitorilor și Partidul Comunist al Muncitorilor din Spania. În plus, acțiunii i s-a alăturat o asociație care caută victime ale războiului civil (1936-1939). Membrii acestei coloane purtau în mâinile lor un stindard cu portrete ale persoanelor care au murit în timpul războiului și scandau apeluri la „pedepsirea franciștilor”.

Mai mulți miniștri au participat la demonstrație, inclusiv vicepremierul Carmen Calvo, dar cele mai mari aplauze pe parcursul coloanei au revenit fostului viceprim-ministru, liderul partidului Podemos , candidat la  importanța poziție in cadrul Comunității madrilene, Pablo Iglesias. 

"Da, este posibil!" mulțimea a strigat sloganul Podemos. Din când în când, se auzeau și alte lozinci tradiționale pentru mitingurile de stânga: „Trăiască lupta clasei muncitoare”, „Madridul va deveni mormântul fascismului”, „Lupta va continua, indiferent de costuri” „Poporul unit nu va fi niciodată învins”.

La randul sau, Secretarul general al Comisiei Sindicale CCOO, Unai Sordo, a declarat că 100 de mii de persoane au luat parte la acțiunile sindicatelor de la 1 mai în toată țara. El le-a mulțumit tuturor celor care au trecut cu stoicism peste restricții în primăvara anului trecut și, adresându-se politicienilor prezenți la miting, a cerut ca aceștia „să-si îndeplinească obligațiile față de cei ce muncesc” - să efectueze reforma muncii și a pensiilor. "Vrem ca pensiile să fie acordate nu numai acum, nu numai pensionarilor actuali. Avem nevoie de garanții că cei care se vor retrage în 25-30 de ani le vor primi la fel", a spus Sordo. El a cerut, de asemenea, majorarea impozitelor pe profit, reglementarea prețurilor locuințelor și combaterea contractelor temporare.

Pepe lvarez, secretar general al Uniunii Generale a Muncitorilor, a spus că îi este „rușine că locuiește într-o țară în care există„ linii înfometate ”(adică linii pentru hrana donată de organizații de caritate și care au apărut în Spania in timpul pandemiei) si oameni evacuați din locuințe pentru neplata utilitatilor". „Fiecare dintre noi ne putem pierde slujba și ne putem găsi fără adăpost, facand parte din rândurile lor”, a spus el. "Sectorul financiar abuzează cetățenii țării noastre. După cât s-a investit pentru a-l îmbunătăți, acum ne răspund cu concedieri, pentru că pot, pentru că legislația o permite", a spus el.

Sărbătoarea  din prima zi a lunii mai, este cunoscută sub mai uzitata titulatura de "Ziua Internațională a Celor ce Muncesc".

Apariția tradiției de a sărbători ziua de întâi de mai este asociată cu evenimentele care au avut loc în Chicago în secolul al XIX-lea. La 1 mai 1886 au început în orașul american mitinguri și demonstrații la scară largă ale muncitorilor, care cereau de la angajatorii lor introducerea unei zile de lucru de opt ore. Acțiunea s-a încheiat în ciocniri cu poliția. Pe 3 mai, la uzina lui Cyrus McCormick, poliția a deschis focul asupra lucratorilor, ucigând cel puțin doi muncitori. Pe 4 mai, la un protest din Piața Haymarket, un provocator a aruncat o bombă asupra poliției, care a răspuns trăgând in mulțime.

În iulie 1889, Congresul de la Paris, la propunerea delegatului francez, Raymond Lavigne, în solidaritate cu muncitorii din Chicago, a decis să organizeze demonstrații anuale ale muncitorilor la data de 1 mai.

La 1 mai 1890, sărbătoarea a avut loc pentru prima dată în Austrio-Ungaria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, SUA, Norvegia, Franța și Suedia. În Marea Britanie, pe 4 mai, același an, principalul slogan al demonstrațiilor a fost cererea pentru o zi de lucru de opt ore.

Ziua Muncii este sărbătorită,  în mod normal, cu demonstrații de masă și mitinguri pentru justiție socială și de muncă, festivități și concerte. Ciprian Pop

 

Violența poliției rămâne o problemă gravă în România

 

 

Situația tristă a bietului varan ucis cu bestialitate de către un tânăr cadru MAI la Pitești  reprezintă cel mai recent exemplu de încălcare a drepturilor omului de către autoritățile române, în ciuda mai multor hotărâri ale Curții Drepturilor Omului împotriva țării noastre, din cauza purtării abuzive a unor troglodiți  care numai polițiști nu se pot numi.

 

Arestarea și bătăile suferite de un român în mâinile poliției locale au constituit o încălcare a drepturilor sale, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat la 4 noiembrie în cazul Flamanzeanu versus România. Printre alte infracțiuni, România a încălcat dreptul reclamantului de a nu fi supus unui tratament inuman.

 

Abuz în detenție

Marian Flămânzeanu, născută în 1981, a venit în instanță pentru tratamentul inuman și degradant la care a fost supus de polițiștii din satul său de domiciliu, Letca Nouă, din județul Giurgiu, în România. El a dovedit că a fost bătut în timp ce era în detenție din cauza procedurilor legale în curs. Polițiștii din județul Teleorman vecin, care își desfășurau ancheta, l-au abuzat fizic și de Flămânzeanu, obligându-l, în mod violent, să mărturisească.

 

În plus față de indicarea faptului că au existat încălcări ale drepturilor omului reclamantului în timpul detenției sale, hotărârea CEDO a constatat, de asemenea, că autoritățile statului nu au efectuat o investigație eficientă după evenimente și nu au depus eforturi suficiente pentru a condamna vinovații, încălcând astfel aspectul procedural al articolului 3 din Convenția europeană a drepturilor omului. În consecință, statul a trebuit să-l despăgubească pe Flămânzeanu cu 7.500 de euro pentru daunele morale suferite.

 

Acesta nu este primul caz în care un cetățean român  a adus un caz la CEDO prin care condamna un tratament inuman de către autoritățile țării. APADOR-CH, asociația care a susținut cazul Flămânzeanu, a adus în fața Curții mai multe cauze similare, inclusiv Olteanu v. România, Carabulea v. România și Cobzaru v. România.

 

Violența poliției continuă

CEDO a condamnat România în fiecare caz, cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat în modul în care acționează poliția. Unii polițiști continuă să agreseze cetățenii, iar sistemul judiciar național pare incapabil să oprească aceste abuzuri.

 

Aceste cazuri nu apar izolat. Mai mulți cetățeni consultă APADOR-CH în fiecare săptămână cu privire la întâlnirile violente pe care le-au avut cu poliția în căutarea unui sprijin legal pentru înregistrarea plângerilor penale. Unul dintre cele mai flagrante cazuri este cel al lui Daniel Dumitrache, un tânăr care a fost bătut până la moarte în garajul unei secții de poliție din București.

 

În repetate rânduri, în timpul stării de urgență și de alertă, exista numeroase cazuri de tratamente abuzive bine documentate, se așteaptă doar că cei îndrituiți sa ia masuri, să i facă. Până ce se va produce o ruptură socială și psihologică clara intre poliție și cetățeni, care sub nici o forma nu vor mai considera troglodiții cu grade că fiind partenerii lor.

 

Încălcarea drepturilor omului de către cei meniți sa le apere

Am trait sa o vedem şi pe asta.Recent, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca nu e ilegal sa se instituie vaccinarea oblicatorie. Ce vorbiti domnilor ? Si drepturile noastre asupra propriei vieţi ? Nu mai exista! Cu "binecuvîntarea" acestei instante care numai drepturile noastre nu le apara, se vor putea omorî oameni pentru ca nişte unii au decis ca nu e ilegal sa se încalce drepturile omului, mai rau ca pe vrema nazistolor. Pe vremea comuniștilor, nici vorba de așa ceva! Acei comuniști acum huliți, cel puţin se asigurau ca vaccinurile sunt sigure şi ca oameni nu vor paţi nimic, mai ales copii! Nu primeau la ei banii sau contractele, ci sănătatea românilor.comparatu, va rog, cu cei de astăzi! Totuşi, vestea acestei decizii pare sa nu fi impresionat pe nimeni.

 

Sa vedem ce se va întîmpla. Daca vor vedea ca "vaccinarea" lor nu mai este de interes pentru oameni, pentru a-şi vinde sau, mai bine zis, pentru a-şi testa produsele, vor introduce vaccinarea obligatorie. Şi vor invoca deciziile acelei adunaturi de politruci de doi lei, pentru ca adevaraţii judecatori au fost, încet încet, înlocuiţi cu soroşisti, care sa faca jocuri. Nimeni nu se va mai gîndi ca exista oameni care prin bolile lor sunt puşi în faţa unor riscuri enorme. Nimeni nu va lua în seama persoanele alergice şi acelea pot intra în şoc anafilactic. Ce daca ? Daca mor, pe cine intereseaza? Drepturile omului sunt aparate de nişte "cineva",  pe care nu-i intereseaza daca traim sau murim. În consecinţa, urmeaza momente grele. Tot mai mult se va face o segregare între cobaii "vaccinurilor" facute pe repede înainte si ceilalţi care nu pot ori nu vor sa se vaccineze, în favoarea primilor. Asta pîna vor începe sa se vada conseciinţele adevarate ale vaccinurilor, peste 2-3 ani, cînd va fi prea tîrziu. Ah, ma întreb daca domnii de la Curtea Europeana s-or fi gîndit la drepturile noastre, cînd au decis obligativitatea unor experimente sau la interesele de cîştig ale unor multinaţionale ?

 

Stiu ca acestor rînduri li se va aduce iaraşi argumentul stupid, preluat pe nemestecate cu care se încearca şantajarea emoţionala a unora care nu se înscriu în turma.: "trebuie sa aparam viaţa celor care se pot îmbolnavi". 

 

1.Toţi ne putem îmbolnavi, toţi suntem în risc. 

 

2. Vaccinul nu înseamna ca nu te îmbolnavesti sau ca nu transmiţi boala. 

 

3. Vaccinul poate omorî oameni oricît s-ar nega asta! Şi atunci cum stam cu morala.? Cum se explica faptul ca trebuie protejaţi mai mult unii care doar tremura de frica şi sunt gata sa accepte fara sa judece tot ce li se cere, decît cei care şi-ar risca viaţa ? Viata lor nu conteaza ? Am auzit pe nişte "unii" ca sunt cazuti rare. Probabil! Daca ar fi vorba de copii lor sau chiar de ei, sa să spunem si noi, ce daca, se mai întîmpla ! Ce îl face pe vaşnicul Gheorghiţa sa afirme ca morţile suspecte la o zi doua dupa vaccin nu se datoreaza vaccinului ? Cumva, promisiunea unui grad de general ? Cine are urechi de auzit, sa auda! Ciprian Pop

 

Întrebări care nu primesc răspuns!

 

După un an în care ni s-a spus că trebuie sa stam in casa, sa ne spalam pe mîini, sa purtam o masca (de obicei neconforma) nu s-a întîmplat nimic! 

 

Poate ca nici nu prea avea ce sa se întîmple! In timp, lucrurile, teoretic "s-ar fi agravat",  apoi, cînd interesul a dictat la cele doua rînduri de alegeri, "s-au ameliorat", apoi iar "s-au agravat". 

 

Cîteva îndoieli se pot desprinde şi fiecare dintre noi  poate interpreta situaţia aşa cum doreste, pentru ca de la guvern sau de la alte oficialitaţi nu se va primi raspuns. Nu vreau sa trec cu vederea nici tacerea complice a unei mari parti a populaţiei. Nu vad azi, ceea ce ar putea scoate mai multe sute de mii de oameni în strada în lipsa carora nu se va întîmpla nimic. Singurul lucru pozitiv e ca lumea deja începe sa îşi puna întrebari. Sa le observam şi noi.

 

1. Timp de an s-a mers la fel ca la început, cînd sa zicem ca nu nu se ştia ce e cu acest virus, nu s-a facut nimic altceva, nu s-a cautat un tratament, nu s-a analizat serios posibilitatea de a majora numarul de paturi pentru ATI, nu s-a pregatit personal.Lipsa de spirit organizatoric sau intenţie ? Oare, aşa cum "au trebuit sa moara oameni" la Colectiv pentru a cadea un guvern, au trebuit sa moara oameni şi acum pentru a cadea Romania, pentru ca prin spaima creata de acest virus artificial sa poata fi îngenunchiate ţari și chiar continente? Acolo unde oamenii s-au comportat firesc, unde dispoziţiile de la OMS au fost ignorate, se traieşte normal. Doar ca atunci cînd te laşi dominat de frica, e greu sa gîndeşti logic.

 

2. Un lucru mi se pare ciudat. Cei care ne predica regulile menite, zic cei care conduc prin diverse ţari, sa ne salveze, ei nu le respecta decît de ochii lumii şi, totuşi, nu se îmbolnavesc. Ma refer la cei care conduc prin diverse State ale lumii. Despre noi, ce sa mai zic! Nu cumv, oamenii se îmbolnavesc ca şi pîna acum de diverse boli, (de gripa, de exemplu) ca şi pina acum, boli cronice netratate, infecţii din spitale şi pentru toate e vinovat "virusul ucigaş", care ar fi trebuit sa scada în agresivitate în vreme ce se pretinde ca a zecea tulpina este mai agresiva ? Şi aici ar fi mai multe posibiltaţi, se lasa oamenii pur şi simplu sa moara ca sa se demonstreze agresivitatea virusului? A fost "scapat" un alt virus, cu agresivitate mai mare, ceea ce înseamna ca exista un antidot, cel puţin la îndemîna unora, e acelaşi virus şi se exagereaza agresivitatea, e o simpla cacealma ? E un virus gripal, care putea fi tratat normal ca şi gripa, ca şi virozele, dar s-a exagerat totul din dorinta de putere? Deocamdata nu avem un raspuns, putem doar specula!

 

3. Toata lumea a navalit la un vaccin despre care nu ştie nimic. Dureaza maxim 6 luni şi pina în 2023 toti vor fi consideraţi cobai! Nimeni nu spune nimic despre efectele adverse. Nu exista sa nu se întîmple accidente de parcurs, mai ales cînd e un vaccin experimental, dar şi daca nu ar fi. Toti îşi pun întrebari, numai pe noi ne asigura vaşnicul Gheorghita, ca nu e nimic legat de vaccin. Morţi suspecte, dar el îşi continua triumfator drumul spre un grad..  mai înalt. Omului astuia nu-i tremura nici un muşchi nu are nici un acces de conştiinţa.

 

4. Ce s-a întîmplat în ultimele zile sper ca e picatura care a umplut paharul. Despre morţi se ştia de luni de zile, totuşi nimeni nu a zis nimic, nici familiile, nici presa, nici medicii, nici biserica. Doamna Budeanu avea dreptate, a fost o totala complicitate pentru care toţi suntem vinovaţi. Nimeni nu şi-a pus întrebari. Aud ca vinovat e Voiculescu, dar nimic despre Nelu Tataru. Vinovaţi sunt amîndoi. Şi sa nu zica, de data asta, ca vinovat e numai Arafat. Arafat e de alta credinţa, la ei aşa se înmormînteaza oamenii. În plus, e lipsit de empatie. Dar ceilalţi ştiau. Presupun ca Voiculescu e nesimţit, dar Tataru trebuia sa ştie ca încalca toate regulile, ca loveşte în tradiţie. Şi apoi e adevarat, unde a fost biserica? Au fost prea puţini cei care au fost alaturi de oameni. Haideţi sa nu mai cautam vini doar în ograda vecinului.

Poate ca e cazul sa începem sa gîndim cu propriul cap, sa facem legaturi, sa aflam mai multe şi, de ce nu?, sa începem sa punem întrebari. Frica nu ajuta, te împiedica sa gîndeşti raţional şi sa-ţi iei propriile decizii!

 

P.S. Daca PNL ar fi de bunacredinţa şi s-ar gîndi la oameni, aşa cum pretinde, ar scoate USR de la guvernare şi ar guverna minoritar. La cît de "agresiva " e opoziţia, daca renunţau la a se mai îmbogaţi repede şi mult, cu siguranţa ca aratînd un pic de înţelegere oamenilor şi interesîndu-se de ţara, puteau conduce liniştiţi fara Cioloş, care nu face decît sa-i boicoteze! Ciprian Pop

 

 

Fără carantinare  sau măști, ratele covidului din statul american Texas au scăzut dramatic...sic!

 

A trecut mai mult de o lună de când guvernatorul din Texas, Greg Abbott, a ridicat restricțiile sanitare, închiderea, măștile și distanțarea socială.

 

Presa l-a supus unei tirade fara precedent, susținută de pseudo-experți conduși de binecunoscutul Anthony Fauci, prezicând consecințe devastatoare pentru care nu au lăsat de-o parte nici chiar cele mai macabre "predicții" , presa globalistă aducând în discutii mii de posibile decese.

 

Încă o dată, calculele lui Fauci au eșuat lamentabil. Indicatorii pe care îi folosesc pentru pandemie scad și nu exista nici tulpinile mutante ale virusului.

 

Într-un interviu pe rețeaua MSNBC difuzat marți, Dr. Fauci a fost întrebat despre această evoluție a pandemiei din Texas. „Dacă mergi în Texas ... se pare că restaurantele sunt pline ... stadioanele sunt pline ...”, spune jurnalistul. Cu toate acestea, numărul „cazurilor” continuă să scadă.

 

Fauci se arăta uluit și vizibil pus în dificultate, amestecând subiectele. În realitate, nu există o reducere a „cazurilor”, ci mai degrabă o creștere care nu este automată, deoarece necesită puțin mai mult timp. „Trebuie să fii atent să nu judeci prematur” cazul Texas, a spus el.

 

Este o explicație care sa zicem, ar fi contat in analiză dacă ar fi trecut doar câteva săptămâni, dar nu după o lună și mai mult sau dacă ar fi existat urcușuri și coborâșuri. Dar nu este așa. Rata de "covidiți" rămâne constant redusă în Texas fără măști și fără închidere la peste o lună de la renunțarea la restricții! Ați auzit, domnilor Câțu și Arafat? 

 

Jocul de deschidere al echipei Texas Rangers s-a jucat luni, iar stadionul a fost plin, cu peste 38.000 de spectatori, dintre care majoritatea s-au prezentat fără măști. A fost cea mai mare intrare la un eveniment sportiv din Statele Unite de când a izbucnit "pandemia" anul trecut.

 

Texasul ar putea fi chiar elementul cheie care, științific, va răsturna toată povestea pseudo-pandemiei și va servi drept model pentru a termina cu restricțiile tot mai ridicole impuse în toate azimuturile. Ciprian Pop

 

Din 1967 mai mult de un milion de palestinieni au fost închiși de Israel

 

Israelul a efectuat peste 3.400 de raiduri militare și a reținut peste 4.600 de palestinieni în Cisiordania ocupată, a denunțat sâmbăta trecută Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), de Ziua Prizonierilor Palestinieni.

 

OLP a condamnat urmărirea penală a civililor de către instanțele militare israeliene într-o zi marcantă în care palestinienii și iubitorii de justiție din toată lumea își amintesc de cei 4.500 de prizonieri palestinieni care rămân în închisorile israeliene, 168 de minori și 440 dintre ei închiși fără proces sau acuzație clar formulată, ceea ce contravine tuturor regulilor jurisprudenței..

 

Din 1979, palestinienii comemorează această aniversare pe 17 aprilie, în fiecare an. OLP susține că, de la începutul ocupației din 1967, peste un milion de palestinieni au fost închiși de Israel.

 

ONG-ul palestinian Addameer asigură că, sub pretextul "pandemiei", prizonierii palestinieni au fost izolați și li s-a interzis accesul la avocați și rude.

 

Addameer a subliniat în special cazurile celor 41 de femei care sunt încă încarcerate și minorii, dintre care 85% raportează abuz verbal și fizic din partea armatei israeliene.

 

Pentru cei care nu cunosc acest aspect, Israelul este singura țară din lume care are instanțe militare pentru minori, exclusiv pentru copiii palestinieni cu vârsta peste 12 ani. 

 

Organizațiile sociale și politice au denunțat, de asemenea, „detenția administrativă”, un sistem juridic care permite Israelului să rețină fără a prezenta acuzații sau probe și care poate fi reînnoit la nesfârșit la fiecare șase luni. Ciprian Pop

 

 

Minister cu problema

 

Fie ca este un partid de stanga sau de dreapta la guvernare in Romania,  Minusterul Fondurilor Europene se face de ras la Bruxelles. Nu reuseste sa faca proiecte nationale care ne pot aduce bani europeni. 

De la 80 miliarde euro,  am ajuns la 30 miliarde euro si cum nu avem  proiecte nationale bine documentate care sa justifice banii, vom primi doar 10 miliarde. Atentie acesti bani sunt pentru o perioada de ani.

 

Nu ma intereseaza studiile celor din minister, ci as fi curios cum se face un studio, cum justifica o autoritate nationala necesarul unui fond. Atunci cand verifica dosarele proiectelor private, stiu sa urmareasca realizarea proiectului, sa verifice. Dar cand trebuie sa fie facute de ei....de ce nu sunt aprobate de Bruxelles ?

 

Ar mai fi o varianta...ca Romania ,sa nu fie lasata sa  faca proiecte bune, banii vor fi redisttibuiti altor tari, iar Romania primeste o cota mica din cat ar fi trebuit normal, fara proiecte, sub forma de imprumut.  Hadrian 

 

Securitatea energetica

Securitatea energetica este foarte importanta pentru fiecare tara in parte. 

Romania trebuie sa stie ca securitatea energetica este foarte importanta si ca statul trebuie sa fie reprezentat prin diverse companii nationale.

 

Hidroelectrica este o companie in care statul deține un pachet majoritar de acțiuni. Produce energie bio: energie produsa de apa.

Toate hirocentralele construite inainte de 1989, au fost construite din bugetului national. Turbinele si tôt mecanismul aderent au fost confectionate de UCM Resita iar constructia efectiva de Hidroconstructia si  resurse umane imense.

Acum sa repari o  turbina, o hidrocentrala trebuie sa faci licitatie. Exista o companie Hidroserv. Ea face mentenanta. UCM Resita daca colaboreaza cu Hidroserv primeste o cota parte. 

De peste 30 ani nici un guvern nu a dorit sa treaca UCM Resita in cadrul companiei  Hidroelectrica. Hidroserv ar disparea. Multi bani ar ramine la Hidroelectrica. 

Oare cineva gandeste acest proiect ?

 

Pentru Nuclearelectrica Cernavoda Romania avea tot ce trebuia : apa grea si uraniu. Acum nu mai are. Prin inchiderea uzinei ce producea apa grea la Drobeta Turnu Séverin, orasul a fost  lasat fara apa calda si caldura.

 

Termocentralele din zona Craiova si Deva aveau rolul de a da serelor caldura si apa calda necesare. 

 

Hai sa lasam productia si sa constatam ca distributia apartine companiilor private( straine).  Toate facturile le platim companiilor straine. Asadar banii din energie electricitate Nu sunt ai Romaniei. Companiile platesc taxele si impozite afarente, furnizorii si transportatorii de electricitate si restul le ramine lor. 

Asadar pretul este stabilit de acestea. Asta este o liberarizare. Un fel de piata. Nu-ti convine pretul, nu mai ai curent.

 

Securitatea energetica ar trebui sa fie o prioritate nationala. 

Degeaba facem curent bio: apa, vant, soare la un pret de  30 euro Mkw de exemplu cand ni se vinde apoi cu 50-60 euro Mkw.  Hadrian 

 

Compania Nationala de Investitii

Compania Nationala de Investitii este o companie care prin denumire si rol trebuie sa ajute la dezvoltarea economie Romaniei. 

 

Actuala conducere ar trebui sa faca analize profunde si sa explice celor de la guvernare si partidelor parlamentare ca ACUM altele ar fi prioritatile.

 

Agricultura cu tot ce inseamna ea. Turismul balnear si de recuperare cu tot ce inseamna el.  Cercetarea medicala, medicamentele si dispozitivele si materialele medicale necesita Investitii. Cele trei domenii economice pot obtine Romaniei stabilitatea sociala si financiara de care are nevoie. Celalalte Investitii le pot bloca si amina intre 2-3 ani.

 

Statul poate sa faca aceste investitii in aceste trei zone de interes național. Trebuie facut un inventar al tuturor firmelor, al zonelor unde isi desfasoara activitatea, ce fel de investitii sunt nevoie, umane, financiare, materiale,etc.

 

Asa as vedea eu rolul Companiei Nationale de Investitii din Romania, in anii 2021-2023. Hadrian 

 

Romania Agricula si Turistica

Multi prieteni m-au rugat sa detaliez putin ce veau sa réalisez cu acest proiect.

Prin acest proiect urmaresc colaborarea dintre stat si privat si rolul fiecaruia in acest segment al economiei nationale. 

 

Suma finala este 15 miliarde euro impartit in trei ani inseamna 5 miliarde euro pe an.

 

1.  pentru sistemul de irigatii: Campia Romana, Dobrogea si Campia de Vest sunt cele trei zone unde as investi. Statul face lucrarile iar apoi le inchireaza , daca este nevoie. 

 

2. pentru cercetare si stiinta: in toate centrele universitaire unde exista facultati de agronomie, mecanica agricola  si economie agricola, si hidrometeorologie. Acestea trebuie sa fie puse in valoare. Ar trebui sa functioneze si Institute Nationale : pomicultura si viticultura; seminte si plante; cercetare zootehnica; cercetare calitate sol si apa, cercetare piscicola.

In aceste program Compania Nationala Romsilva poate fi un alt beneficiar.

 

3. pentru a ajuta comercializarea produselor agro-alimentaire ale micilor producatori autohtoni,  este nevoie de creerea magazinelor Unirea. Aici rolul statului poate fi de mare ajutor. Statul poate negocia cu firmele de transport, cu Camerele Agricule si  Camerele de Comert pentru a ajuta mici producatori autohtoni sa comercializeze marfa daca acestia nu au timp sa faca singuri acest lucru. Din acel comison de 5% ce revine pentru administrare magazinelor Unirea, cate 1% revin celor de mai sus daca aduc producatori sasi vanda marfa.

 

4. constituirea de depozite. Pentru inceput ar trebui amplasate pe regiuni, apoi pe judete. Construite toate tipurile de depozite. Ele vor fi administrate de stat.

 

5. pentru turismul balnear trebuie avuta o discutie sincera cu toata lumea. Multe ministère si sindicate ar putea avea de castigat. Totul insa depinde de vointa.

 

Masurile fiscale pot face si ele ca viata in agricultura, alimentatie si turism sa fie mai usoara. Un TVA 0% la produsele brute,  un TVA 8% la produsele alimentare finit si in turism(cazare si massa), o parte din accize sa fie returnate , ca si din TVA sunt la pachet masuri financiare ce pot contribui la viata in aceste sectoare economice. Hadrian 

 

Aeronave militare americane desfășoară acțiuni de spionaj electronic și imagistic împotriva Coreei de Nord

 

Avioanele americane au desfășurat activități de spionaj în apropierea spațiului aerian nord-coreean, arată fotografiile din satelit.

 

După cum semnalează agenția de presă americană United Press International (UPI), citând portalul sud-coreean News 1, mai multe avioane de recunoaștere ale Marinei și Forțelor Aeriene ale SUA au zburat în apropierea spațiului aerian nord-coreean în ultimele zile, necunoscându-se dacă au intrat sau nu în spațiul aerian nord coreean.

 

Agenția SUA, care își bazează raportul pe fotografii recente prin satelit, constată că aceste activități de spionaj s-au dezvoltat după ce Phenianul a condamnat politica ostilă a Washingtonului asupra Coreei de Nord și a avertizat despre „o criză ce ar putea scăpată de sub control” pentru interferența Statelor Unite in treburile interne ale țării.

 

Joint STARS E-8C - aeronavă capabilă să detecteze ținte de la sol, aflate la 250 de kilometri - și EP-3E Aries - care poate intercepta semnale și transportă de obicei lingviști, criptografi și tehnicieni - din Forțele aeriene și, respectiv, Marina SUA, au survolat zona peninsulei coreene de mai multe ori de la  sfârșitul lunii aprilie, ultimul astfel de zbor având loc nu mai devreme de 5 mai..

 

Mai exact, potrivit UPI, care citează surse sud coreene, E-8C a zburat peste Marea Galbenă, situată între China și Peninsula Coreeană, începând cu data de 25 aprilie și EP-3E îndeplinea aceeași sarcină de pe 27 aprilie. "Programul de zbor a coincis cu Liga Nord-Coreeană de Fotbal Kimilsungista-Kimjongilista pentru Tineret de săptămâna trecută", se spune în text.

 

Autoritățile nord-coreene și-au arătat în repetate rânduri respingerea totală a provocărilor SUA și Coreei de Sud, inclusiv pentru manevrele lor militare comune în peninsula coreeană. Ca răspuns la astfel de acte, pe care Phenianul le consideră preludiul unei invazii, acesta din urmă a arătat clar că își rezervă dreptul de a-și întări puterea defensivă.

 

Un înalt oficial nord-coreean l-a avertizat duminică pe președintele SUA, Joe Biden, să nu adere la „politica ostilă” promovată de predecesorii săi împotriva Coreei de Nord și, în schimb, să pună capăt acestei politici retrograde a Războiului Rece. Ciprian Pop

 

„O politică de violență, complet lipsită de umanitate, al cărei scop este să-i facă pe plac Israelului” - așa a caracterizat publicistul american Patrick Lawrence cursul președintelui american Joe Biden față de Siria, deoarece are aceeași abordare ostilă și ganduri rău intenționate care au fost în administrațiile succesive ale Casei Albe.

Lawrence, într-un articol publicat de site-ul canadian Global Research, a analizat în detaliu războiul terorist pe care Statele Unite l-au lansat împotriva Siriei în urmă cu mai bine de 10 ani și s-a întrebat despre răul pe care îl va adopta viitoarea politică a lui Biden față de Siria, și anume dacă Biden și administrația sa, vor continua politica pe care fostul președinte american Barack Obama a început-o împotriva Siriei, în ciuda eșecului ei complet, continuand, așadar, să sprijine teroriștii? Cum rămâne cu câmpurile petroliere ocupate ilegal de forțele americane și cu petrolul pe care îl sustrag din aceste câmpuri? Dar cu măsurile de constrângere și atrocitățile comise împotriva poporului sirian, care s-au intensificat de pe vremea președintelui american George W. Bush?

Publicistul consideră că răspunsurile la aceste întrebări au fost deja clare după agresiunea comisă de Statele Unite în zonele Deir ez-Zor în februarie anul curent, care a coincis cu negocierile secrete dintre înalți oficiali ai serviciilor de informații israeliene și administrația Biden in stransa legatura cu o întoarcere a Statelor Unite la un acord nuclear cu Iranul. După aceea, a devenit clar că actuala administrație a Casei Albe, la fel ca predecesorii săi, nu ar îndrăzni să facă pași către Iran fără să primească o „lumină verde” de la Tel Aviv, așa cum a fost si in cazul Siriei.

Lawrence a subliniat că istoria și evenimentele mai recente arată că scopul Israelului a fost și rămâne destabilizarea Siriei, și, prin urmare, Tel Avivul continuă să comită agresiune în teritoriile siriene.

Ciprian Pop

 

Abbas a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu referire la situatia din Ierusalimul de Est (QUDS)

 

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a cerut vineri, 7 mai, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din cauza situației din Ierusalimul de Est, unde continuă ciocnirile dintre palestinieni și reprezentanții forțelor de securitate israeliene. Acest lucru a fost raportat de agenția palestiniană de știri, WAFA.

"L-am instruit pe trimisul nostru la ONU, Riyad Mansur, să inițieze convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a lua decizii adecvate cu privire la Ierusalim", a spus el.

Palestina se bazează pe sancțiuni ONU împotriva Israelului

Statul Palestinian intenționează să inițieze  o rezoluție a Consiliului de Securitate împotriva anexării văii Iordanului
Abbas intenționează, de asemenea, să facă apel la Liga Statelor Arabe, la Organizația de Cooperare Islamică și la Consiliul pentru Drepturile Omului „să ia măsurile necesare pentru a proteja Ierusalimul” și pentru a proteja „drepturile palestinienilor și altarele lor”. El a dat instrucțiunile relevante ministrului afacerilor externe din Palestina, Riyad al-Maliki, in acest sens.

Pana sambata, la aceasta ora, ca urmare a ciocnirilor cu armata israeliană din estul Ierusalimului, aproximativ 200 de palestinieni au fost răniți . Zeci de persoane au fost reținute, 20 de persoane au fost spitalizate și încă doi jurnaliști care au acoperit evenimentele au fost grav răniți din cauza acțiunilor forțelor de securitate. Majoritatea ciocnirilor cu militarii au avut loc lângă moscheea Al-Aqsa.

Ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană au început să aibă loc în Ierusalimul de Est odată cu debutul Ramadanului, care anul acesta a început pe 13 aprilie în majoritatea țărilor musulmane și va dura 30 de zile.

Agravarea conflictului palestiniano-israelian a avut loc în mai 2018, după ce Statele Unite au deschis o nouă ambasadă în Israel, mutând-o de la Tel Aviv la Ierusalim. Astfel, SUA au recunoscut de facto Ierusalimul drept Capitala Statului evreiesc. Palestina consideră o parte a orașului ca fiind teritoriul său.

 

Ca urmare a ciocnirilor cu armata israeliană în partea de est a Ierusalimului, aproximativ 200 de palestinieni au fost răniți. Zeci de persoane au fost reținute, 20 de persoane au fost spitalizate și încă doi jurnaliști care au acoperit evenimentele au fost grav răniți din cauza acțiunilor forțelor de securitate.

 

Enoriașii au fost împușcați cu gloanțe de cauciuc, au fost folosite grenade de asomare și gaze lacrimogene, după care aproximativ două sute de ofițeri ai legii au asaltat curțile moscheii si sălile de rugăciune și au forțat oamenii să părăsească clădirea. Poliția israeliană si elemente ale Tsahal (armata) împiedică și activitatea presei locale si internaționale.

În acest moment, ciocnirile continuă în estul Ierusalimului, precum și în suburbiile capitalei.
Ciprian Pop

 

Gorbaciov si rolul sau in prăbușirea URSS

 

Primul șef politic al Belarusului independent, Stanislav Șușkevici, a confirmat cuvintele primului președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk, anume că ex-președintele URSS, Mihail Gorbaciov, a împiedicat conservarea Uniunii Sovietice sub forma unei confederații.

Șușkevici a spus că, în octombrie 1991, tot mai mult lideri de republici unionale au fost de acord cu proiectul unui tratat de unire privind crearea unei confederații cu Gorbaciov ca președinte al noului stat. Cu toate acestea, potrivit politicianului, astfel de planuri contraziceau ideea lui Gorbaciov, astfel încât timpul s-a pierdut, nefacandu-se niciun pas concret in aceasta direcție din cauza lui Gorbaciov.

„Principalul dușman al conservării URSS sub formă de confederații a fost Gorbaciov.
Nu i-a plăcut și a făcut totul pentru a împiedica acest lucru să se întâmple", a spus Șușkevici într-un interviu acordat NSN.

Politicianul a adăugat că, dacă nu ar fi fost opoziția lui Gorbaciov, URSS ar fi putut supraviețui ca o confederație, deoarece majoritatea republicilor unionale au fost atrase de această idee.

„Numai Gorbaciov nu a vrut asta. Balticii erau deja pierduți, dar restul, erau de acord”, a subliniat fostul șef politic al Belarusului.

Anterior, primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk, a declarat într-un interviu pentru Ria Novosti că Uniunea Sovietică ar fi putut rămâne sub forma unei confederații similare celei elvețiene, această idee, în special, a fost susținută de primul președinte al Rusiei, Boris Elțîn. 
Ciprian Pop

Republica Dominicană solicită restabilirea turismului în regiune
 

O reuniune a miniștrilor turismului din America, convocată de Organizația Mondială a Turismului, s-a deschis în Republica Dominicană, in binecunoscuta statiune balneara Punta Cana, solicitând recuperarea sectorului și cooperarea pentru deschiderea turistica si restabilirea unui flux de vizitatori.

La deschiderea oficială care a avut loc ieri, cu participare fizica, la centrul turistic Punta Cana din estul țării, Președintele Republicii Dominicane, Luis Abinader, le-a mulțumit tuturor pentru prezență. "Aici suntem adunați în mijlocul ultimei mari probleme, pandemia, pentru a arăta că avem ocazia să reușim în acest caz", a adăugat el.

Potrivit acestuia, în Republica Dominicană „începe deschiderea turismului, la fel cum am vrea sa fie  în regiunea noastră și vom primi  turiști din întreaga lume pentru a se bucura de plajele și munții noștri, de gastronomia noastră, de istoria noastră și de a afla despre experiența noastră”.

La rândul său, secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili, a subliniat importanța unei alianțe între toți, astfel încât turismul să se poată revigora după bunul plac și să crească în continuare, pentru a salva mii de locuri de muncă pierdute din cauza pandemiei.

În cele din urmă, ministrul turismului din Republica Dominicană, David Collado, a explicat publicului ce a făcut țara în ceea ce privește parteneriatul public-privat, reușind să atingă nivelul actual.

El a menționat că de când noul guvern a venit la putere în Republica Dominicană, în august anul trecut până în prezent, numărul turiștilor din țară a crescut cu 600 la sută.

Pe lângă Republica Dominicană, la reuniune participă reprezentanți ai Mexicului, Panama, Haiti, Braziliei, Puerto Rico, Hondurasului, Guatemalei, Venezuelei, Cubei, El Salvadorului, Boliviei, Barbados, Nicaraguei, Chile, Columbiei, Argentinei și Republicii Peru.

De asemenea, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai sectorului privat au luat parte, fizic la eveniment. Ieri,  vineri, a fost semnată Declarația de la Punta Cana, un document care stabilește  principiile directoare cheie și angajamentele pentru cei responsabili cu turismul din America Latina pentru a oferi un plan de acțiune eficient pentru sector, vizând deschiderea. Ciprian Pop

 

 

Cuba reiterează respingerea blocadei SUA

Ministrul cubanez al comerțului exterior și investițiilor, Rodrigo Malmierca, și-a reafirmat opoziția față de blocada economică, comercială și financiară a guvernului Statelor Unite, consolidată cu 240 de măsuri.

 Pe contul său oficial de Twitter, el a denunțat că blocada a fost prelungită în timpul administrației Donald Trump, chiar și în timpul pandemiei, și a spus că, din moment ce Covid-19 și măsurile coercitive sunt încă în vigoare,  blocada trebuie ridicată .

Malmierca a subliniat în mai multe forumuri internaționale că Havana se confruntă cu o intensificare fără precedent a asediului, care afectează grav comerțul exterior cubanez, în special exportul de bunuri și servicii, precum și importul de materii prime, alimente și materiale pentru dezvoltarea industriei.

Ca urmare a pandemiei, la nivel mondial a izbucnit o criză intersectorială pe scară largă, exacerbată de războaie comerciale și de măsuri coercitive unilaterale care încalcă dreptul internațional.

Potrivit celui mai recent raport privind daunele cauzate de politica de la Washington, în perioada aprilie 2019 - martie 2020, pierderile din comerțul exterior  al Cubei, sub acest concept s-au ridicat la peste 3 miliarde de dolari.

 Incapacitatea de a intra pe piața Statelor Unite a valorat mai mult de 131 milioane dolari, la care s-au adăugat pierderile cauzate de interzicerea utilizării monedei acestei țări în tranzacțiile internaționale.

Cuba se confruntă, de asemenea, cu impactul negativ al utilizării intermediarilor comerciali, având ca rezultat prețuri mai ridicate ale mărfurilor și depășiri de costuri pentru transportul de mărfuri și asigurări care trebuie plătite pentru schimbarea geografică a comerțului în regiuni mai îndepărtate.

Respingerea blocadei și cererea de încetare a măsurilor coercitive unilaterale fără un mandat internațional impus de Casa Albă statului caraibian crește în întreaga lume datorită acțiunilor simpatizanților si prietenilor Cubei in toata lumea. Ciprian Pop

 

Cuba și Rusia marchează o altă aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice

 

Cuba și Rusia sărbătoresc astăzi cea de-a 61-a aniversare a restabilirii relațiilor diplomatice, care, potrivit ambelor guverne, rămân la un înalt nivel în toate domeniile.

 La 21 aprilie, liderii Cubei, Miguel Diaz-Canel și Rusia, Vladimir Putin, au purtat o  conversație telefonică amicală , în care și-au reafirmat voința reciprocă de a dezvolta în continuare legăturile politice, economice și comerciale.

Acest obiectiv s-a reflectat în desfășurarea in perioada 31 martie - 1 aprilie, la Havana a celei de-a XXVIII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale cubano-ruse pentru cooperare comercială, economică, științifică și tehnică.

  Acest mecanism joacă un rol important în consolidarea legăturilor bilaterale în toate sferele, inclusiv comerciale, științifice și tehnice, culturale, educaționale și umanitare.

Cuba și Rusia au în prezent proiecte de cooperare și afaceri în domenii precum metalurgia, metalurgia feroasă, transportul feroviar și rutier, sectorul energetic, cooperarea în educație, precum și în domeniul științei și al celui farmaceutic.

Dintre acestea, se remarcă modernizarea și reabilitarea infrastructurii feroviare a insulei din Caraibe, care a avut un impact mare asupra economiei și societății, și încă cu investiții de peste un miliard de euro din partea Moscovei.

În plus, proiectele legate  de producția de energie, inclusiv modernizarea centralelor electrice și construcția de unități de nouă generație, precum și utilizarea surselor regenerabile, sunt alte aspecte importante in aceasta sfera.

 Rusia este, de asemenea, una dintre principalele surse de intrare turistică către Cuba, o piață care crește în fiecare an și rămâne una dintre cele mai stabile în pofida pandemiei.

Ambele țări sunt angajate în calea suverană a dezvoltării, au declarat miniștrii de externe ai celor doua tari, Serghei Lavrov și Bruno Rodriguez, într-un articol comun publicat cu aceasta ocazie. Textul reafirmă, de asemenea, că popoarele Cubei si Rusiei sunt unite de valori fundamentale și o înțelegere comună a istoriei și că guvernele lor sunt optimiste cu privire la viitorul relațiilor bilaterale. Ciprian Pop

Australia a raportat cinci noi cazuri de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca

5 cazuri noi de tromboză cauzate de vaccinul Vaxzevria pentru coronavirus, al producătorului britanico-suedez AstraZeneca au fost raportate în Australia, potrivit informațiilor făcute publice de catre radiodifuziunea locala ABC, deci, conform altor surse, numărul de cazuri ar fi mult mai mare .

Potrivit ABC, de la începutul săptămânii, cinci persoane au fost internate în țară cu tromboză venoasă profundă și sindrom de trombocitopenie cauzat de medicamentul Vaxzevria.

Numărul total de astfel de cazuri, din data de 22 martie, când a început utilizarea acestui medicament în Australia, este de 11. "Aproape toate victimele sunt persoane de peste 50 de ani. Evident,  efectul secundar se observă si la la persoanele cu vârsta sub 50 de ani ", potrivit lui John Skerritt de la Australian State Therapeutic Goods Administration menționat in reportajul ABC.

De asemenea, alți 16 pacienți au fost spitalizați cu anafilaxie după utilizarea Pfizer in aceasta tara. Trei persoane au murit, probabil din cauza complicațiilor cauzate de vaccinare, mai spune ABC.

Vaccinarea în masă împotriva coronavirusului a început în Australia pe 22 februarie. Campania de vaccinare utilizează două medicamente care au primit aprobarea autorității de reglementare naționale - vaccinurile de la AstraZeneca și Pfizer. Potrivit unei decizii a Ministerului Sănătății din Australia, numai cetățenii cu vârsta peste 50 de ani pot fi vaccinați cu vaccinul Vaxzevria de la AstraZeneca.

Ciprian Pop

 

Iranul spune că sectoarele petrolier și bancar vor fi excluse de la sancțiuni

Potrivit ministrului adjunct de externe al țării, Abbas Aragchi, negocierile pe această temă continuă

Ministrul adjunct de externe al Iranului, Abbas Aragchi, în urma unei reuniuni periodice a membrilor Comisiei mixte pentru acordul nuclear, a declarat că părțile au ajuns la un acord pentru excluderea unor cetățeni iranieni, precum și a sectoarelor petrolier și bancar ale țării de la sancțiuni. Cuvintele lui Aragchi sunt citate sâmbătă de agenția locală de presa Fars .

"Sancțiunile individuale și sectoriale, cum ar fi sancțiunile împotriva sectorului energetic, <...> financiar și bancar, pe baza acordurilor încheiate până acum, ar trebui ridicate", a spus Aragchi. El a clarificat că negocierile pe această temă sunt în curs.

Sâmbătă, delegațiile Comisiei mixte din Iran și cele ale celor cinci actori internaționali (Rusia, Marea Britanie, Germania, China și Franța) au rezumat rezultatele intermediare ale următoarei runde de consultări de la Viena, observând progresul constant, următoarea întâlnirea va avea loc pe 7 mai.

La randul sau, tot sâmbătă, Reprezentantul Permanent al Rusiei (principalul partener si susținător al Teheranului in aceasta speta), Ulianov, a declarat de la Viena, pentru agenția de presa TASS că, înainte de ședința Comisiei mixte de la Viena, în timpul unei întâlniri a delegațiilor internaționale in format de „cinci” cu reprezentanții SUA, a fost reconfirmat angajamentul necondiționat de a restabili acordul nuclear. Iranul nu a participat la întâlnirea cu Statele Unite, deoarece reprezentanții săi încă nu sunt pregătiți pentru contactele directe cu partea americană.


Ulianov a informat, de asemenea, că delegația rusă a organizat sâmbătă o întâlnire cu reprezentanții Iranului, care și-au confirmat dispoziția pentru a obține un rezultat de calitate în restabilirea completă a acordului nuclear.

La Viena, de la începutul lunii aprilie, se desfășoară un proces de negociere în cadrul Comisiei mixte cu scopul de a restabili punerea în aplicare a acordului nuclear,  JCPOA. Participanții la consultări lucrează și la nivel de experți în trei grupuri de lucru. Reprezentanții țărilor participante la acord au, de asemenea, consultări cu delegația SUA, care se află la Viena. Nu există discuții directe între Statele Unite și reprezentanții iranieni in Capitala Austriei. Ciprian Pop

 

Biden se întâlnește cu șeful Mossad. Negocierile nu au fost programate anterior

 

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit vineri cu șeful Serviciului de informații externe israelian (Mossad), Yossi Cohen, aflat la Washington, iar discuțiile nu erau programate anterior. Acest lucru a fost raportat sâmbătă de portalul de știri Axios, citand surse israeliene.

Cohen, potrivit Reuters, s-a întâlnit joi cu secretarul de stat american, Anthony Blinken. Șeful serviciului secret și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la activitățile nucleare ale Iranului.

După cum a remarcat Axios, nu se știe dacă discuția lui Biden cu Cohen a avut loc înainte sau după apelul telefonic dintre liderul american și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, de vineri.


Anterior, șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price, în timpul unui briefing periodic pentru jurnaliști, nu a confirmat și nici nu a negat consultările dintre Blinken și Cohen. Potrivit acestuia, Statele Unite și Israel sunt în strânsă legătură.

Ciprian Pop

Lukashenko: "înălțarea spirituală a Paștelui să sa traduca prin fapte bune, să aducă pace, armonie și fericire"

Președintele bielorus, Alexander Lukashenko i-a felicitat pe creștinii ortodocși din Belarus pentru Învierea strălucitoare a lui Hristos.


 Șeful Statului a menționat că Paștele, pentru întreaga lume creștină, este un simbol al triumfului credinței, al vieții și dreptății. 
"De la an la an, în aceste zile fericite, se creează o dispoziție specială a unui eveniment special. Împărtășim căldura Invierii cu oamenii din jurul nostru, avem grijă de cei care se află într-o situație dificilă", a spus Lukashenko.

 

 „De multe secole, tradițiile ortodoxe au hrănit sufletul poporului din Belarus cu adevărurile mântuitoare ale creștinismului, contribuind la păstrarea comorilor noastre de neprețuit:dragostea pentru țara natală, toleranța, înțelepciunea și puterea unității”. „Lăsați înălțarea spirituală extraordinară a acestei sărbători să ne ajute prin fapte bune, să aducem pace, armonie și fericire în fiecare casă”, le-a urat Alexandr Lukașenko creștinilor ortodocși din Belarus. 

 

Ministerul de Externe al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) a avertizat SUA împotriva continuării politicii „retrograde”

 

Amenințarea reală din Peninsula Coreeană o constituie Statele Unite și va înregistra în curând o criză dacă va continua politica „veche și înapoiată”, a declarat Kwon Jong Geun, șeful Departamentului America de Nord al Ministerului de Externe al RPDC.


Președintele SUA, Joe Biden, semnalase mai devreme că programele nucleare din Iran și Coreea de Nord reprezintă o "amenințare serioasă la adresa securității" Americii și a lumii, în ansamblu. El a promis că "va contracara amenințările Iranului și RPDC" cu „diplomație și cu o puternică izolare a acestora”.

Potrivit diplomatului de la Phenian, însărcinat sa faca public răspunsul acestei tari in contextul dat, „vorbindu-și limba”, Biden a făcut „o greșeală foarte mare”, iar acum, că direcția noii politici americane față de Coreea de Nord este clară, Phenianul va fi „obligat să ia măsurile corespunzătoare". Diplomatul a menționat că „diplomația” SUA este doar un „semn plauzibil” pentru mascarea acțiunilor ostile, iar „izolarea” la care face referire chiriașul de la Casa Alba este un alt  instrument folosit pentru amenințări.

Kwon Jong Geun a declarat că Statele Unite încalcă suveranitatea Coreei de Nord prin condamnarea la izolare, în timp ce însăși Statele Unite amenință în mod constant Coreea de Nord cu armele nucleare.


„Exercițiile de simulare nucleară pe care noua administrație americană le-a lansat împotriva noastră imediat după venirea la putere, arată, de fapt, cine amenință pe cine in Peninsula Coreeană și confirmă încă o dată în mod clar că, pentru a confrunta Statele Unite, este necesar să cultivăm un factor de descurajare puternic ", a spus acesta.


Autoritățile RPDC refuză  să mai „piardă timpul” pe linia contactelor cu Statele Unite


Anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite au finalizat o revizuire a politicii lor față de RPDC. Potrivit acesteia, noua politică diferă de cursul celor doi președinți anteriori - „nu se va baza pe răbdarea strategică”. Casa Albă a declarat că acest lucru va fi „progres practic calibrat”, iar SUA vor continua să se consulte cu Coreea de Sud și cu Japonia , precum și cu alți aliați din regiune.


„Dacă Statele Unite încă intenționează să se ocupe de relațiile coreano-americane din punctul de vedere al Războiului Rece și să urmeze o politică veche și înapoiată în timp, atunci în viitorul apropiat va experimenta o criză careia îi va fi tot mai greu să-i facă față", a spus diplomatul de la Phenian.  Ciprian Pop

 

SUA va prezenta noua sa abordare a Coreei de Nord

Strategia Washingtonului nu este similară nici cu politica celui de-al 44-lea președinte, Barack Obama, nici cu abordarea celui de-al 45-lea lider american, Donald Trump.

Administrația americană intenționează să prezinte Phenianului noua sa abordare strategică a Republicii Populare Democrate Coreene. Acest lucru a fost raportat vineri de The Washington Post , citând sursele sale.

 

Aceștia au spus că intenționează să prezinte noua strategie oficialilor nord-coreeni, dar au admis că este puțin probabil să schimbe planurile Phenianului pentru programul său nuclear. "Nu credem că ceea ce am conceput poate produce schimbări din partea RPDC, - a declarat sursa publicației. - Ne propunem, pe deplin, să menținem presiunea sancțiunilor atâta timp cât toate acestea continuă". Ca parte a noii abordări, se așteaptă ca administrația președintelui Joe Biden să numească un trimis special al SUA pentru drepturile omului în RPDC, potrivit Washington Post.

 

Așa cum au explicat sursele publicației, noua strategie este o „abordare diplomatică precaută, restrânsă, gata să ofere ridicarea sancțiunilor pentru pași specifici” cu „scopul final al denuclearizării”. În același timp, această abordare nu este similară nici cu politica celui de-al 44-lea președinte, Barack Obama, nici cu strategia celui de-al 45-lea lider american, Donald Trump. Cu toate acestea, a subliniat ziarul, actuala administrație va căuta un echilibru între cele două, cu scopul de a încheia un acord pe etape, care "va duce la denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene", spun americanii...

 În același timp, sursa ziarului a menționat că actualele autorități nu vor renunța la acordurile încheiate de Trump la Singapore. În plus, a subliniat el, Statele Unite vor încerca să „colaboreze cu China pe măsură ce avansăm catre denuclearizarea RPDC, atât în ceea ce privește sprijinirea eforturilor diplomatice [ale SUA], cât și în îndeplinirea obligațiilor generale de aplicare a sancțiunilor ONU”.

 

Relațiile cu RPDC

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat vineri că Statele Unite au dezvoltat o nouă abordare a R.P.D.C., abandonând ideile de „răbdare strategică” și un acord major cu Phenianul, care erau operate de guvernele americane anterioare. Anterior, actualul guvern american a semnalat, de fapt, că nu intenționează să se bazeze pe dialogul bilateral direct cu R.P.D.C. pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene. Casa Albă a avertizat în ianuarie că administrația Biden intenționează, printre altele, să urmeze un curs de limitare a Phenianului.

 

Trump a adoptat o participare personală fără precedent la negocierile cu R.P.D.C., care au fost concepute pentru a rezolva problema denuclearizării. În iunie 2018, a avut loc la Singapore primul summit SUA-R.P.D.C., în urma căruia a fost adoptat un document comun. Phenianul s-a angajat, apoi, la denuclearizare în schimbul garanțiilor de securitate de la Washington, care, însă nu au venit.

 

Al doilea summit a avut loc la Hanoi, în februarie 2019. Trump și liderul R,P,D,C,, Kim Jong Un, în legătură cu aceasta după mai multe întâlniri, inclusiv față în față, nu au putut ajunge la un acord și nu au semnat un document comun. La 30 iunie 2019, a treia întâlnire între Trump și Kim Jong Un avut loc în zona demilitarizată de la granița R.P.D.C. și a Republicii Coreea, Panmunjom. La 5 octombrie 2019, reprezentanți ai Statelor Unite și ai R.P.D.C. s-au întâlnit în Suedia la nivel de lucru, dar aceste negocieri s-au încheiat în tot fără rezultate. Ciprian Pop

Canada suspendă utilizarea vaccinului Johnson & Johnson

 Ministerul Sănătății din Canada a anunțat încetarea temporară a utilizării vaccinului fabricat de Janssen,  o filială a Johnson & Johnson , in țara.  Anterior, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a raportat descoperirea cazurilor de contaminare masivă a vaccinurilor Johnson & Johnson produse la o fabrică din Baltimore . Drept urmare, lucrările întregului complex au fost suspendate.
Canada a primit 300.000 de doze de medicament pe 28 aprilie, potrivit canalului CBC .

„La fel ca toate vaccinurile importate în Canada, Janssen va fi eliberat pentru distribuție numai după ce Autoritatea Sanitară de la Ottawa se arată  mulțumita că îndeplinește standarde înalte de calitate, siguranță și eficacitate”, a declarat Departamentul de Sănătate (Ministerul local al Sanatatii) într-un comunicat.
Departamentul continuă să colaboreze cu Janssen și FDA pentru a obține toate informațiile necesare înainte de a acorda permisiunea de a distribui vaccinul în toată țara.
Anterior, presa locală semnala că s-a stabilit o legătură între vaccinarea Johnson & Johnson și cazurile de tromboză. Ciprian Pop

 

Închiderea (lockdown-ul) a paralizat dezvoltarea limbajului copiilor britanici

 

Închiderea școlilor, anul trecut, a afectat limbajul și abilitățile expresive ale copiilor, potrivit unui studiu realizat de o fundație educațională in Marea Britanie.

 

Datele colectate de la 50.000 de elevi și un sondaj întreprins în școlile engleze arată că numărul copiilor de patru și cinci ani care au nevoie de sprijin lingvistic a crescut, ceea ce le va afecta învățarea în viitor.

 

Cercetările EEF indică faptul că măsurile luate pentru combaterea pandemiei au privat copiii mai mici de contactele și experiențele sociale esențiale pentru dezvoltarea vocabularului copiilor.

 

Lipsa de contact cu bunicii, distanțarea socială, lipsa ieșirilor cu alți copii și utilizarea măștilor în public i-au privat pe copii de participarea la conversații și experiențe de zi cu zi.

 

Din 58 de școli primare chestionate în toată Anglia, 76% au spus că elevii care au început școala în septembrie anul trecut au nevoie de mai mult sprijin pentru comunicare decât în ​​anii precedenți și în 96% dintre cazuri, profesorii și părinții s-au arătat  îngrijorați de dezvoltarea limbajului elevilor.

 

Profesorul Becky Francis, directorul fundației Pentru Încurajarea Educației (EEF), a spus că „școlile și-au exprimat îngrijorarea enormă cu privire la vorbirea și limbajul copiilor mici după impactul pandemiei”.

 

Constatările EEF se reflectă și în datele de la compania Speech Link, care oferă evaluări standardizate școlilor primare.

 

Dintre cei 50.000 de tineri de patru și cinci ani care au început școala în septembrie, 20-25 la sută mai mult au nevoie de ajutor în ceea ce privește competențele lingvistice comparativ cu anul precedent, potrivit companiei. Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la impactul închiderii asupra copiilor preșcolari.

 

Ministrul pentru copii și familii, Vicky Ford, a declarat că guvernul a investit 18 milioane de lire sterline pentru a sprijini dezvoltarea limbajului în primii ani de viață, parte a unui nou pachet de 700 de milioane de lire sterline pentru a oferi sprijin suplimentar copiilor care au nevoie de el atunci se întorc  în sălile de clasă.

 

Saly Miner, director al unei școli londoneze spune că problemele de comunicare sunt „cu adevărat limitative” pentru copiii mici, mai ales dacă sunt incapabili să se exprime, să interacționeze cu colegii lor și să se facă înțeleși. „Este absolut cheie sa reparam acest neajuns ”, a spus el. „Este vorba despre stima de sine și încrederea copilului pentru mai târziu .”

 

"Fără asta, nu se vor simți fericiți, nu vor putea crește, nu vor putea obține toate beneficiile interacțiunii cu colegii lor așa cum vrem noi să facă și să interacționeze cu personalul."

 

Toate cercetările arată că, dacă un copil are probleme de limbă la acea vârstă, la vârsta adultă este de patru ori mai probabil să aibă probleme de citire, de trei ori mai probabil să aibă probleme de sănătate mintală și de mobilitate socială, deci făcând lucrurile bine la o vârstă atât de fragedă este literalmente cheia viitorului copiilor.

 

Și la București se pot trage învățăminte din ceea ce ne oferă studiile în acest sens întreprinse mai la vest de noi. Ciprian Pop

 

Venezuela va produce insulina în baza unui acord farmaceutic cu Rusia

 

Laboratoarele venezuelene vor produce milioane de capsule de insulină în următorii cinci ani, în baza unui acord între Guvernul Venezuelei și compania rusă de biotehnologie Geropharm.

 

Potrivit unui comunicat de presă al Geropharm, linia de producție astfel creată va funcționa la sediul  Companiei pentru Producția de Medicamente (Espromed Bio) din Caracas.

 

Geropharm va furniza, atât capital, cât și tehnologie pentru proiect, iar experții săi vor pregăti personalul venezuelean în legătură cu cunoștințele necesare în procesul de fabricație.

 

 

Acordul include și furnizarea de insulină din Rusia,medicament pe care, sub blocada, mii de diabetici venezueleni îl primesc greu sau deloc. Venezuela va garanta achiziționarea producției totale a noii fabrici pe parcursul perioadei contractuale de cinci ani. Ciprian Pop

 

Recunoașterea genocidului . Ambasadorul SUA la Ankara a fost convocat la Ministerul Turc de Externe

Acest lucru s-a întâmplat după recunoașterea genocidului armean de către președintele american Joe Biden

 Ambasadorul SUA la Ankara a fost convocat la Ministerul Turc de Externe după ce președintele SUA Joe Biden a recunoscut genocidul armean în Imperiul Otoman la începutul secolului al XX-lea. 

La randul sau, Președintele armean numește recunoașterea de catre Washington a genocidului armean "un pas încurajator"m in timp ce omologul azer, Aliyev numește declarația lui Biden despre genocidul armean o „greșeală istorică”.

Turcia a respins complet declarația lui Biden privind recunoașterea genocidului armean

Potrivit agențiilor de presa, viceministrul de externe turc i-a spus ambasadorului SUA că declarația Statelor Unite nu are niciun temei juridic și că Ankara „o respinge, o consideră inacceptabilă și o condamnă cu tărie”.

 Biden a numit sambata evenimentele de la începutul secolului al XX-lea din Imperiul Otoman sub titulatura de „genocidul armean”. Predecesorii lui Biden, în calitate de șefi de stat, au evitat să folosească termenul.

 

Ministerul turc de externe a declarat că declarația lui Biden subminează relațiile dintre Washington și Ankara și a cerut președintelui SUA să „corecteze această greșeală gravă”.

 

Pe de-alta parte, Primul Ministru armean, Nikol Pashinyan, a numit recunoașterea de către Statele Unite a genocidului armean drept un mesaj necesar pentru comunitatea internațională.

 

Guvernul turc recunoaște asasinarea în masă a armenilor, însă se opune utilizării termenului de „genocid” și consideră numărul de victime, dovedit cu documente de partea armeană si nu numai, ca "prea mare", abordare obtuza si ipocrita a Ankarei, care, oricum, nu schimbă cu nimic situatia. Potrivit Ankarei, moartea armenilor nu a fost rezultatul unei politici guvernamentale intenționate, ci o consecință a războiului civil din Imperiul Otoman, ai cărei victime ar fi fost si turcii.

Statele Unite au recunoscut deja oficial genocidul armean

Acest lucru s-a întâmplat în 2019 pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara. Motivul a fost decizia Turciei de a lansa o operațiune militară împotriva kurzilor sirieni și de a cumpăra sisteme de rachete S-400 rusești.

 

Ca răspuns la aceste acțiuni, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat o rezoluție prin care se recunosc evenimentele din 1915 drept genocid. Două luni mai târziu, legislatorii din Senatul american au votat pentru versiunea lor a acestui document . Ambele rezoluții nu au forță juridică și au doar caracter consultativ. Astfel, legiuitorii își exprimă poziția cu privire la o anumită problemă, iar puterea executivă are dreptul să ignore aceste documente.

 

Cu toate acestea, adoptând aceste rezoluții, Statele Unite au subliniat importanța onorării memoriei victimelor genocidului armean, prin aceasta conferind recunoaștere oficială. La scurt timp după aceea, parlamentarii americani au susținut un proiect de lege care solicita președintelui american de atunci, Donald Trump, să impună sancțiuni Turciei.

 

Timp de decenii, anumite forțe politice din Statele Unite au încercat să obțină recunoașterea genocidului armean la nivel federal, dar, din diverse motive, de la Washington, până în 2019 s-au refuzat aceste inițiative.

 

Joe Biden ar putea fi primul președinte care a folosit termenul de „genocid”

Anul trecut, într-o declarație care marca aniversarea începerii deportării armenilor din Constantinopol, președintele american Donald Trump a refuzat, din nou, să numească tragedia genocid.

 

Predecesorul său, democratul Barack Obama, a evitat, de asemenea, cuvântul în declarațiile sale.

În același timp, în timp ce era încă candidat la președinție, Joe Biden, a promis că, dacă va fi ales, va susține rezoluția care recunoaște uciderea a 1,5 milioane de armeni drept genocid și va face din protecția drepturilor omului o prioritate.

 Turcia avertizează SUA cu privire la deteriorarea în continuare a relațiilor

Potrivit ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, declarațiile care încă nu au însemnătate din punct de vedere juridic nu vor aduce niciun beneficiu, ci vor afecta legăturile bilaterale dintre Washington și Ankara.

 

"Dacă Statele Unite vor să înrăutățească relațiile cu Turcia, atunci aceasta este decizia lor " , a spus Șeful diplomației de la Ankara.

 Unii comentatori americani sunt si de părere ca Biden ar putea abandona escaladarea în ultimul moment.

Important, Casa Albă nu a confirmat oficial și nici nu a negat rapoartele media despre utilizarea lui Biden a cuvântului „genocid” în discursul său din 24 aprilie.

 

Purtătorul de cuvânt al administrației SUA, Jen Psaki, a cerut să se aștepte până sâmbătă pentru a spune mai multe despre această chestiune.

 

În același timp, sursele The Wall Street Journal și Reuters, care au raportat despre posibila recunoaștere a genocidului de catre  Biden, nu exclud ca președintele să se răzgândească în ultimul moment și să decidă să nu înrăutățească relațiile deja grav deteriorate cu Ankara. În ciuda tuturor, Turcia este încă un important aliat american, ceea ce înseamnă că ambele părți vor trebui să găsească un compromis.

La randul sau, un istoricul turc a găsit noi dovezi ale genocidului armean. El a dovedit autenticitatea a două scrisori ale ideologului genocidului, în care a cerut distrugerea tuturor armenilor care trăiesc în Turcia.

Istoricul Taner Akcam, care a fugit din Turcia în anii 1970 după ce a fost persecutat pentru opiniile sale, a analizat semnăturile de pe scrisori referitoare la decizia de a comite genocidul armean în Imperiul Otoman la începutul secolului al XX-lea. El a ajuns la concluzia că au fost, într-adevăr, scrise de omul de stat turc, ideologul exterminării în masă a armenilor, Behaeddin Shakir. Aceste documente confirmă faptul genocidului, pe care autoritățile turce încă îl neagă.

 Genocidul armean - exterminarea în masă a populației armene din Imperiul Otoman - a început în 1915 și, potrivit unor istorici, a durat până în 1923. În cursul genocidului, turcii au ucis sau auu relocat armenii care trăiau în Imperiul Otoman în teritorii care nu erau adaptate vieții umane, unde au murit de foame sau de boli . Conform estimărilor specialiștilor, aproximativ un milion și jumătate de oameni au devenit victime ale Marii Atrocități (așa cum armenii înșiși numesc genocidul). În același timp, autoritățile din Turcia și Azerbaidjan încă nu recunosc că persecutarea armenilor a fost tocmai genocid (totuși, ei nu neagă faptul că în 1915 o mulțime de armeni au murit pe teritoriul Imperiului Otoman).

 

Printre inițiatorii genocidului s-a numărat și politicianul otoman, unul dintre fondatorii partidului naționalist turc „Unitate și Progres” Behaeddin Shakir. În cartea sa, Medz Vocirı din 1921 (tradus din armeană - „Marea atrocitate”), jurnalistul armean Aram Andonian a publicat mai multe scrisori pe care le-a scris Shakir - în perioada 3 martie - 7 aprilie 1915. Autorul lor spune că partidul „Unitate și Progres” „a decis să distrugă toți armenii care trăiesc în Turcia” și conferă guvernului puteri largi în acest sens. Anterior, istoricii nu considerau aceste scrisori ca fiind autentice, dar Taner Akcham, angajat al departamentului de istorie al Universității Clark (Massachusetts, SUA), a furnizat dovezi ale autenticitatii acestor documente.

 Pe baza noilor documente pe care le-a găsit în arhivele otomane (o colecție de documente istorice datând din Imperiul Otoman), Akçam a concluzionat că scrisorile sunt autentice. Istoricul a verificat semnătura lui Shakir pe scrisori cu semnături incontestabile, în special cu semnăturile lui Shakir sub coloanele editoriale, pe care le-a publicat în cotidianul Ümmet.

 

A doua sursă importantă este documentele partidului Unitate și Progres. Au fost publicate în turcă în 2017 și conțin aproximativ 100 de exemple de semnătură a lui Shakir. Savantul a ajuns la concluzia că semnăturile sunt identice, ceea ce înseamnă că scrisorile au fost într-adevăr scrise de Shakir. 

 

Această concluzie a istoricului a fost determinată de o corespondență extinsă între guvernanții provinciilor Imperiului Otoman și reprezentanții guvernului central din Istanbul. Din aceasta devine clar că decizia privind genocidul a fost luată pentru prima dată la nivel local, în provinciile Van și Bitlis. Inițial, au decis să ucida si sa persecute doar acei armeni pe care autoritățile i-au considerat liderii protestului împotriva politicii turcilor sau cei care au atacat musulmanii locali. Dar, treptat, guvernatorii locali au convins oficialul Istanbul să extindă aceste măsuri la întreaga populație armeană a imperiului.

 

„În corespondența lor - atât cu Istanbul, cât și între ele - autoritățile locale nu au considerat necesar să se utilizeze expresii vagi sau eufemisme în legătură cu exterminarea armenilor. Au vorbit despre asta în mod deschis, oferind chiar și o serie de idei tangibile despre cum ar putea sau ar trebui să se efectueze o astfel de exterminare ” , spune Akçam.

 

Astfel, crede omul de știință, guvernatorii provinciilor individuale au împins Istanbulul la decizia cu privire la genocid. În special, după 1 decembrie 1914, ei au efectuat nu numai uciderea selectivă a armenilor în Anatolia de Est și Sud-Est, ci au forțat guvernul central să extindă această practică la întregul imperiu.

Autorul studiului a fost unul dintre primii savanți turci care, pe baza unor documente istorice,  au recunoscut genocidului armean. În acest sens, în 1976, Akcam a fost arestat și condamnat la 10 ani de închisoare. Mai târziu, el a reușit să scape din închisoare și să se mute în Germania, unde a primit statutul de refugiat politic și - mai târziu - prizonier de conștiință . În 1991, după ce Turcia și-a relaxat unele dintre legile privind libertatea de exprimare, Akcam s-a întors în patria sa, dar nu a putut să-și continue munca mult timp, plecând, în cele din urmă, tot în Germania. În anii 2000, Akcam s-a mutat în Statele Unite, însă după aceea s-a confruntat cu persecuții - atât din partea autorităților turcești, cât și din partea naționaliștilor - datorită faptului că a recunoscut genocidului armean drept o realitate istorică. Ciprian Pop

 

 

 

 

 

Taiwanul se pregătește pentru un posibil război din cauza conduitei agresive a  Chinei: „Am mobilizat forțele aeriene, navale și terestre”, susține Ambasadorul Taiwanului la Madrid, care avertizează vineri despre creșterea incursiunilor avioanelor de război chineze în strâmtoarea care separă Statul suveran Taiwan de China Populară.

 

Tensiune maximă în Taiwan

 

Guvernul insulei se pregătește pentru cel mai rău scenariu. Conflictul cu China este o posibilitate din ce în ce mai reală, iar taiwanezii cred că va fi inevitabil. Regimul care face jocurile globaliștilor , al lui Xi Jinping, de la Beijing,  a sporit incursiunea avioanelor militare chineze care amenință zilnic cerul de deasupra Taiwanului.

 

 

Creșterea tensiunii în strâmtoare este o certitudine  și China nu-și mai ascunde intenția de a prelua controlul asupra insulei taiwaneze. În 2020, Partidul Comunist Chinez (PCC) a trimis nu mai puțin de 5.704 de avioane de război care au intrat  în zona de apărare aeriană a Taiwanului, cu până la 1.563 de avioane militare mai mult decât în ​​2019, potrivit datelor furnizate de Taipei.

 

 În acest an, 2021, de la 1 ianuarie până la 7 aprilie, până la un total de 204 de avioane aparținând Forței Aeriene a Armatei a Chinei Populare (PLAAF) au intrat în zona de apărare aeriană din Taiwan.

 

Aceste "parade aeriene chinezești",  pentru a-și demonstra puterea și pretențiile, au loc aproape zilnic peste apele dintre sudul Taiwanului și insulele Pratas, controlate de Taiwan, în Marea Chinei de Sud. Zona a devenit un veritabil butoi cu pulbere, care poate exploda în orice moment.

 

"Pentru a contracara acțiunile ostile ale Chinei în Taiwan, a trebuit să ne mobilizăm capacitățile de apărare navală, aeriană și terestră. Vom continua să ne consolidăm capacitățile de autoapărare. China a anunțat recent manevre militare în apele apropiate Taiwanului. Acest lucru, pentru noi, este un alt semn de și mai multe pretenții de expansiune hegemonică ", transmite vineri pentru presa locală de la Madrid ambasadorul Taiwanului în Spania, Jose Maria Der-li LIU.

 

 

"Dacă taiwanezii știu foarte clar ceva, este că nu  se vor preda dorințelor gigantului asiatic de peste strâmtoare  și, dacă trebuie să meargă la război, vor spune: „Este posibil un război de apărare că răspuns  Chinei!" 

 

"China face tot posibilul să folosească constrângerea. Trebuie să știți că "China încalcă drepturile omului în Tibet, erodează autonomia Hong Kongului și încearcă să submineze democrația din Taiwan ", a spus diplomatul acreditat in Spania.

 

"Singura țară care joacă cu focul este regimul chinez de la Beijing. Președintele nostru, Tsai Ing-wen, a reamintit că istoria a dovedit  că a arăta slăbiciune și a face concesii nu duce la pace, doar o determinare puternică și capacități solide de apărare ne pot proteja. Suntem dispuși să dialogăm cu China Populară,  dar numai sub principiile parității și demnității ", spune Liu.

 

OMS și alianța sa cu China

 

O organizație internațională pe care China Populară a reușit să o păcălească a fost Organizația Mondială a Sănătății (OMS). La fel cum Trump a criticat deturnarea OMS de către guvernul de la Beijing, ambasadorul Taiwanului semnalează, o dată în plus, faptul  că Tedros Adhanom, directorul OMS, s-a pus în slujba Chinei și a împiedicat prezența Taiwanului în cadrul acestui for international de sănătate. Trebuie reamintit că taiwanezii au dat prima notificare pandemică către OMS la 31 decembrie 2019, dar acest mesaj a fost ignorat de OMS, la cererea Chinei, de așa manieră încât lucrurile sa evolueze după cum s-a dorit dintr-o parte pentru a putea închide lunea (lockdown-ul global) după modelul paria de la Wuhan.

 

"OMS nu a permis prezența Taiwanului, înclinându-se în fața intereselor Chinei. Nici o țară nu poate înfrunta China singură. Anul acesta apelăm din nou la comunitatea internațională pentru ca Taiwanul să fie invitat la OMS, așa cum dorește. Taiwan are drept să participe că un observator, pentru arată lumii modelul său de succes cu gestionarea pandemiei și marile noastre progrese științifice și medicale și cum am reușit să controlăm situația fără lockdown", spune Liu. .

 

La rândul său, OMS nu intenționează să integreze Taiwanul anul acesta, în ciuda faptului că țara a avut doar 7 decese din cauza coronavirusului. O realizare pe care medicii taiwanezi doresc din tot sufletul  să o împărtășească lumii, dar nu subt lăsați.

Ciprian Pop

 

Programul alimentar mondial al ONU continuă să furnizeze ajutor umanitar Republicii Populare Democrate Coreene, în ciuda anumitor obstacole

 

Programul alimentar mondial al ONU continuă să furnizeze ajutor umanitar R.P.D.C., în ciuda anumitor obstacole, ultima livrare a avut loc în martie 2021, potrivit purtătorul de cuvânt al organizației pentru Asia și Pacific, Kun Li.

"De la începutul anului 2020, ne-am confruntat cu diverse obstacole, la fel cu cele cu care se confruntă si colegii nostrii din alte părți ale lumii. Cu toate acestea, în ciuda dificultăților, în 2020, aproape 730 de mii de persoane au primit ajutorul nostru sub formă de alimente in Coreea de Nord. Femei și copii, care aveau nevoie de ajutor umanitar. De asemenea,

"Da, tot personalul nostru internațional a părăsit R.P.D.C. Vă rugăm, însă, să rețineți că Programul Națiunilor Unite pentru Alimentație (PAM)  nu părăsește R.P.D.C. ... În timp ce personalul internațional este plecat, biroul PAM din Phenian rămâne deschis. Munca noastră va continua și se va desfășura prin si de către personalul local din Phenian și personalul internațional de acolo, prezent  temporar prin intermediul unor organizații sau misiuni diplomatice", - a declarat reprezentantul organizației.

Directorul departamentului pentru organizații internaționale al Ministerului de Externe rus, Pyotr Ilyichev, într-un interviu pentru RIA Novosti a spus că, în legătură cu pandemia COVID-19, autoritățile nord-coreene au închis frontierele, organizațiile internaționale au pierdut posibilitatea de a-și roti personalul, aprovizionarea cu ajutor umanitar din străinătate a fost blocată și „din august 2020 niciun transport nu a sosit în Coreea de Nord timp de un an”. Multe Misiuni Diplomatice si-au retras personalul din Phenian, China si Federatia Rusa, au adoptat masura reducerii numarului de diplomati la post, există si tari care pastreaza la post personalul, România fiind printre ele, Insarcinatul cu Afaceri ad Interim român la Phenian, Daniel Necula si responsabilul consular, George - Marian Amihaesei- Nicolescu, aflandu-se la post, potrivit MAE. Ciprian Pop

 

Rusia închide accesul spre o serie de zone ale Mării Negre pentru navele străine

De sâmbătă seară, Rusia a suspendat dreptul la tranzit al navelor de război străine și a altor nave de stat, aparținând altor tari, în trei regiuni ale Mării Negre , potrivit unui buletin al Departamentului de Navigație și Oceanografie al Ministerului Apărării de la Moscova.

Se subliniază că această restricție va fi în vigoare de la ora 21.00, pe 24 aprilie până la ora 21.00, pe 31 octombrie.

Zonele planificate pentru închidere nu vor interfera cu navigația prin strâmtoarea Kerch , în plus, toate sunt situate în apele teritoriale ale Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a protestat pentru această decizie, indicând că ar fi fost adoptată sub pretextul desfășurării de exerciții militare, în ciuda faptului că toate zonele planificate pentru închidere se extind doar la frontiera exterioară a mării teritoriale a Federației Ruse.

Reacția occidentală

Departamentul de Stat al SUA a numit interdicția navelor străine de a pătrunde într-o serie de zone din Marea Neagră o „escaladare neprovocată” de către Rusia.

Purtătorul de cuvânt, Ned Price, și-a exprimat, într-o declarație scrisă, „profundă îngrijorare” cu privire la interdicție și a acuzat Moscova de „obstrucționarea activității porturilor ucrainene în Marea Azov”.

La rândul său, UE consideră că închiderea anumitor zone ale Mării Negre de către Rusia „va destabiliza și mai mult situația”. Purtătorul de cuvânt al serviciului de politică externă al Uniunii Europene, Peter Stano, a solicitat anularea acestei decizii.

Răspunsul Rusiei

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov , comentând reacția politicienilor occidentali, a subliniat că "Rusia acționează în conformitate cu acordurile internaționale".

Diplomatul rus a explicat că "vorbim despre trecerea navelor prin strâmtoarea Kerch".

"Vă atrag atenția asupra faptului că nu au fost introduse restricții pentru transportul maritim, pentru utilizarea porturilor ucrainene la Marea Azov", a spus Ryabkov.

De asemenea, el a numit restricția anumitor zone în care se desfășoară exercițiile, practică internațională general acceptată. După cum a remarcat Ryabkov, din acest punct de vedere, Rusia acționează pe baza acordurilor multilaterale.

Trupele ruse continuă să se întoarcă de la exercițiile din Crimeea

Trupele ruse continuă să revină la punctele lor permanente de desfășurare din exercițiile desfășurate în Crimeea ca parte a unui exercițiu de control si verificare surpriză, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Rusia .

„În conformitate cu instrucțiunile ministrului apărării al Federației Ruse, generalul Serghei Shoigu, trupele (forțele) din districtul militar sudic și forțele aeriene implicate în inspecția surpriza se întorc la punctele lor permanente de desfășurare, "a semnalat ministerul.

În special, Ministerul Apărării a precizat că, după marș și încărcarea echipamentului militar, un tren a plecat cu unități de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice din districtul militar sudic. Unitățile RKhBZ vor parcurge o distanță de aproximativ 1,3 mii de kilometri până la locul de bază permanent . În paralel, pușcașii marini ai corpului de armată al Flotei Mării Negre merg până la punctul de desfășurare permanentă în orașul Sevastopol .

Unitățile Forțelor Aeriene se întorc la punctele de desfășurare cu trenul, avioanele de transport militar și, de asemenea, singure în vehicule de-a lungul autostrăzilor federale. Astfel, un convoi de vehicule ale unităților de comunicații, suport logistic și tehnic al formațiunii de asalt aerian Novorossiysk va călători de-a lungul rutei poligonului Angarsk (situat lângă Simferopol ) - Strâmtoarea Kerch spre  Novorossiysk .

„Obiectivele verificării surpriză au fost pe deplin atinse”: exerciții la scară largă în Crimeea

Pe 22 aprilie, la terenul de antrenament Opuk de lângă Feodosia, ca parte a unui control surpriză al capacității si pregătirii pentru luptă, a avut loc etapa principală a manevrelor trupelor din districtul militar sudic și ale forțelor aeriene. La exercițiu au participat unități ale formațiunii combinate de arme, forțelor aeriene și ale formațiunilor de apărare antiaeriană, nave de război, unități militare ale forțelor de coastă ale Flotei Mării Negre, o parte a forțelor Flotilei Caspice din districtul militar sudic, precum și unități ale Forțelor Aeriene. În total, au fost implicați peste 10 mii de militari, 1,2 mii de unități de arme și echipamente militare, dintre care peste 40 de nave și bărci, 20 de nave de sprijin, până la 200 de avioane, inclusiv 40 de avioane ale aviației de transport militar .

În aceeași zi, 22 aprilie, Ministrul Apărării, Serghei Shoigu , rezumând rezultatele exercițiilor, a ordonat finalizarea activităților de verificare și începând din 23 aprilie să înceapă întoarcerea trupelor de la manevre. Până la 1 mai, personalul trebuie să se întoarcă la locurile sale de desfășurare permanentă.

Ministrul a menționat că obiectivele verificării surpriză au fost atinse pe deplin, trupele și-au demonstrat capacitatea de a oferi o apărare sigură a țării.

La randul sau, Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnik, și-a exprimat îndoiala cu privire la revenirea trupelor rusești din districtele militare sudice și occidentale la locurile lor de desfășurare permanentă și a solicitat monitorizarea internațională a mișcărilor lor. Diplomatul a spus acest lucru într-un interviu publicat vineri grupului media Funke .

 

"Anunțul ministrului rus al Apărării, Serghei Shoigu, privind retragerea trupelor de la granița cu Ucraina și Crimeea vă permite să respirați cu ușurare. Adevărat, însă  este prea devreme pentru a pune capăt alarmei", a spus Melnik. El crede că Rusia a făcut un astfel de pas cu forța, sub presiunea „partenerilor occidentali” de la Kiev, inclusiv a Germaniei", susține el.

 

Melnyk a argumentat că, „potrivit serviciilor speciale ucrainene, numai personalul militar se întoarce și in locație ramane armamentul greu, în principal sisteme de rachete cu lansare multiplă și tancuri”. "Acest lucru înseamnă că există încă o amenințare cu un atac asupra Ucrainei", a spus diplomatul. El a cerut guvernului german să caute sa realizeze „monitorizarea internațională a retragerii forțelor [rusești] și a echipamentului militar”.

 

Joi, ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a decis să finalizeze activitățile de verificare în districtele militare sudice și occidentale, deoarece toate obiectivele au fost atinse. Ministrul a atribuit sarcina „Statului Major General, comandantului districtelor militare și trupelor aeropurtate să planifice și să înceapă,din 23 aprilie până la întoarcerea trupelor la punctele lor permanente de desfășurare, să efectueze o analiză detaliată și să rezume rezultatele verificării surpriza a trupelor. " Shoigu a ordonat ca, până la data de 1 mai, toate trupele si tehnica de lupta aferentă să se întoarcă la locurile de desfășurare permanentă a trupelor care au fost implicate în exercițiile din sudul Rusiei.

Ciprian Pop

 

Voci critice împotriva măsurilor sanitare impuse în Elveția

 

 

Echipa de 70 de experți care a "sfătuit" guvernul elvețian încă de la începutul pandemiei poartă un titlu militar, „task force”, de parcă ar fi fost un fel de stat major... Ca și în alte țări, "câmpul său" de acțiune nu este doar boala, nici doar știința, ci și obiceiurile comportamentale ale oamenilor, adică aceștia au pus în practică un veritabil experiment de inginerie socială.

 

Regulamentul intern al echipei stabilește că membrii săi nu trebuie să comunice direct cu mass-media. Doar președintele său ("comandantul acțiunii", acest termen pe care nici elvețienii nu-l mai agrează) este împuternicit să facă acest lucru.

 

Și în "țara cantoanelor", televiziunile, radioul și ziarele locale au transformat pe membrii acestui task force în adevărate vedete, ale căror directive sunt literă de lege, existând puține voci in contradictoriu, până acum câteva luni, dar situația incepe sa se schimbe, potrivit semnalelor din zona societății civile și a sindicaliștilor.

 

În urmă cu un an, nimeni nu îl cunoștea prea bine  pe Martin Ackerman, omologul lui Arafat de la Berna, care acum apare în fotografia de copertă a unor ziare și reviste locale. 

 

Într-un an, ziarele au dedicat mii de pagini acestor noi pseudo-vedete, fenomen care nu s-a mai întâmplat niciodată, nici măcar cu sportul, muzica sau orice alt spectacol de masă, chiar daca și acolo impresarii sau cluburile pompau masiv fonduri către presă . 

 

Bineînțeles, echipa științifică nu se limitează la consiliere. Aceștia, fără să cunoască sau să dea dovada de toleranță și elasticitate în gandire, caută să creeze un nou tip de societate, de relații personale, de comportamente publice și private, după un tipar pe care elvețienii nu-l doresc!

 

Armele acestor experți sunt foarte simple. Sunt alcătuite din amenințări, frică și minciuni. 

 

Acest lucru s-a întâmplat cu utilizarea obligatorie a măștilor în transportul public sau cu închiderea restaurantelor, barurilor și cluburilor de noapte.

 

Echipa științifică este acum unul dintre cele mai influente organisme din Elveția, chiar dacă nu au fost aleși de nimeni, nu reprezintă pe nimeni și nu răspund în fața nimănui. Membrii săi sunt cooptați. Ei s-au ales pe ei înșiși. Nu există reglementări care să stabilească criteriile de numire, procedurile sau rotația funcțiilor lor. În martie 2020, Pietro Vernazza, medicul șef al Departamentului de boli infecțioase al unui spital cantonal, a fost invitat să se alăture și apoi concediat fără explicații. De ce? Nu se știe ...

 

Pe lângă lipsa legitimității democratice, funcționarea echipelor este total opacă.

 

În al cui serviciu sunt experții? Nici măcar în Elveția nu există transparență cu privire la conflictele de interese ale membrilor săi. Până în iunie anul trecut, experții elvețieni nu au făcut nicio declarație de interes. Cu toate acestea, un canal de televiziune local a reușit documentarea prezenței a doi dintre aceștia în consiliul de administrație a unei companii farmaceutice, motiv prin care se explică acum presiunea făcută și în Elveția pentru a se duce la îndeplinire anumite protocoale axate pe anumite tratamente medicamentoase impuse de la centru.

 

Cât timp vor fi ei responsabili, luând decizii care compromit viața și drepturile oamenilor? Până când vor decide ei și numai ei? Încă sunt întrebări fără răspuns, dar voci de pe zona societății civile și a sindicatelor elvețiene, încep să se pronunțe deja împotriva lor. Atâta timp cât există o contrapondere, viitorul nu este, încă, total pierdut! Ciprian Pop

 

Amnesty International solicită guvernului tunisian să permită medicilor să se exprime liber despre pandemie

 

Una dintre cele mai absurde acțiuni, transformate în demers guvernamental în anumite țări, care însoțește așa-zisa  "pandemie" este cea a celor care presupun că toți medicii trebuie sa mențină aceleași criterii terapeutice, să urmeze același protocol dat, chiar daca nu reprezintă soluția salvatoare! 

 

O bună dovadă a acestui comportament sunt represaliile impuse în Spania și Franța împotriva medicilor cu tratamente inovatoare, în beneficiul pacienților acestora, cu rezultate excepționale clinic, care au suferit tot felul de insulte și sancțiuni, inclusiv cele ale propriilor colegi, într-un atac inchizitorial fără precedent. În Spania, Franța și România acest rol sinistru de cenzură a venit de la asociațiile medicale ( a se vedea, la noi, cazul Dnei. Doctor Groșan), care au întreprins o adevărată vânătoare de vrăjitoare împotriva unora dintre membrii lor. În alte cazuri, precum Tunisia, atacurile vin de la guvernul însuși.

 

Pe 16 aprilie, Ministerul Sănătății din Tunisia a publicat o listă cu medici și oficiali din domeniul sănătății autorizați să facă declarații presei sau pe rețelele sociale despre pandemie și care au dreptul să semneze și să creeze scheme de tratament. Restul sunt expuși sancțiunilor, dacă se exprimă fără acordul autorităților.

 

Guvernul decide cine poate vorbi și cine nu. Cei care pot vorbi o fac că să sprijine măsurile represive ale guvernului. Cei care nu o pot face este pentru că sunt capabili să exprime o voce critică.

 

Din fericire, au existat reacții contrare la această impunere. Amnesty International și Colegiul Tunisian al Medicilor au solicitat guvernului să permită medicilor să se exprime liber despre pandemie.

 

Marți, Amnesty International a criticat această măsură ca fiind „disproporționată” și constituind  „un atac grav asupra libertății de exprimare. Este „o încercare clară de cenzurare a lucrătorilor din domeniul sănătății”, a semnalat Amna Guellali, purtător de cuvânt al organizației, într-o declarație publică.

 

La rândul său, într-o altă declarație, Colegiul Medicilor a adoptat o poziție foarte diferită de colegii săi spanioli, reafirmând „dreptul medicilor de a-și exprima opiniile în domeniul lor de specializare și în conformitate cu datele stabilite științific și de a stabili alte scheme de tratament decât cele impuse”. Ciprian Pop

 

 

 

 

Dezvoltarea relațiilor cu Iranul este una dintre prioritățile principale ale politicii externe a Rusiei

 

Șeful diplomației de la Moscova, Lavrov asigură într-un recent interviu cu corespondentul agenției iraniene de presă IRNA la Moscova, că dezvoltarea relațiilor cu Iranul este una dintre prioritățile principale ale politicii externe a Rusiei

 

 

 Vorbind cu IRNA în ajunul călătoriei sale în Iran, ministrul rus de externe a subliniat că relațiile dintre Teheran și Moscova continuă să se dezvolte în sferele politice, comerciale și economice, insistând asupra faptului că "consolidarea legăturilor cu Republica Islamică este una dintre prioritățile de top ale Rusiei".

 

Întrebat care sunt principalele obiective ale vizitei sale în Iran și cum influențează Tratatul privind bazele relațiilor reciproce și principiile cooperării dintre Republica Islamică Iran și Federația Rusă, semnat în martie 2001, asupra dezvoltării relațiilor dintre cele două țări, Serghei Lavrov a spus că, "cu acest pas, părțile și-au confirmat angajamentul de a stabili relații bazate pe principiile egalității și încrederii reciproce. Rusia și Iranul s-au angajat să respecte reciproc suveranitatea, integritatea teritorială și independența și să nu se amestece în treburile lor interne".

 

În mare măsură, grație punerii în aplicare perseverente a dispozițiilor tratatului, Iranul și Rusia au atins un nivel ridicat de interacțiuni, ceva fără precedent, în domeniile politic, comercial, economic, științific și tehnologic, cultural, umanitar și altele. Principalele proiecte de infrastructură sunt în desfășurare în Iran, inclusiv construcția centralei nucleare de la Bushehr. Cooperarea în domeniul sănătății continuă să avanseze. Iranul a primit vaccinul rus Sputnik V și este planificată organizarea producției sale pe teritoriul iranian.

 

Moscova și Teheranul lucrează, de asemenea, în strânsă colaborare, pentru a asigura punerea în aplicare deplină a Planului de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA). "Ne coordonăm cu succes eforturile pentru a obține o soluție siriană în formatul Astana, care s-a dovedit a fi eficient și menținem un dialog regulat cu privire la situația din Orientul Mijlociu", a mai adăugat ministrul rus de externe.

 

"Putem afirma că cooperarea ruso-iraniană contribuie, cu siguranță, la menținerea stabilității regionale și, mai general, la dezvoltarea relațiilor internaționale bazate pe principiile consacrate în Carta Națiunilor Unite".

 

În timpul viitoarelor negocieri cu omologul meu iranian, dl. Mohammad Yavad Zarif, intenționez să examinez modalități de consolidare a legăturilor ruso-iraniene cu mai multe fațete.

 

- Iranul și Rusia au de jucat un rol special și o strategie unică de urmat în regiune, în special în ceea ce privește dezvoltarea coridorului de transport nord-sud. 

 

Creșterea durabilă a cooperării comerciale și economice depinde, în mare măsură, de o rețea logistică dezvoltată. Coridorul de transport internațional nord-sud este un bun exemplu de colaborare multilaterală. Este o infrastructură cheie a regiunii concepută pentru a promova interacțiunea reciproc avantajoasă între mai multe state.

 

 Teheranul acordă o atenție specala chestiunilor legate de infrastructură. Moscova este interesata de finalizarea cu succes a zonei de liber schimb Anzali și a căii ferate  către Azerbaidjan. Acest lucru va spori în mod substanțial competitivitatea coridorului Nord-Sud și atractivitatea acesteia pentru transportatori.

 

Dezvoltarea cooperării dintre Iran și Uniunea Economică Eurasiatică va contribui, de asemenea, la obiectivul unei operări de succes a coridorului de transport. Această cooperare a fost oficializată în 2018 odată cu semnarea Acordului interimar care permite formarea unei zone de liber schimb (care a intrat în vigoare în octombrie 2019). La 11 decembrie 2020, s-a decis semnarea unui acord permanent privind zona de liber schimb. Moscova, spune Lavrov,, va continua să ajute partea iraniană cât mai mult posibil în acest sens.

 

 

- Noul guvern al Statelor Unite pare să continue să aplice aceeași politică a lui Donald Trump, dar cu noi forme. Ce credeti despre asta? Ce pot face țările noastre pentru a contracara utilizarea abordărilor unilaterale de către administrația Biden? L-a întrebat corespundentul de presă iranian din Capitala rusă

 

-Principala problemă, , a spus Lavrov, "așa cum o înțelegem, este refuzul persistent al Washingtonului de a-și abandona cursul eșuat în apărarea dominanței globale a SUA, adoptat la începutul anilor 1990 după prăbușirea Uniunii Sovietice. Acum este evident pentru toți că o astfel de politică este total contraproductivă, în special în fața procesului obiectiv de a forma o ordine mondială multipolară mai corectă, mai democratică și, prin urmare, mai durabilă, care câștigă avânt în fața ochilor noștri".

 

În ciuda acestui fapt, SUA, susținute de aliații săi europeni, au luat măsuri agresive care vizează distrugerea arhitecturii juridice internaționale a ONU și înlocuirea acesteia cu așa-numita „ordine bazată pe reguli”. Nu ne opunem ideii că toată lumea respectă regulile, ci vrea că aceste reguli trebuie să fie dezvoltate nu numai în cercul îngust care privește Washingtonul și patronii săi, ocolind Națiunile Unite, ci în formate universale care implică pe toată lumea. conform normelor universal recunoscute ale dreptului internațional", a semnalat Lavrov.

 

În acest context, aș dori să subliniez fenomenul unei mari presiuni fără precedent exercitată de Occident asupra statelor care implementează politici interne și externe independente, ghidate exclusiv de interesele lor naționale. Aceasta include tot felul de instrumente, de la sancțiuni financiare sau restricții de viză, până la campanii de dezinformare sau intervenții directe și puternice. Într-adevăr, ne confruntăm cu reapariția gândirii politicii externe neo-coloniale, care implică, printre altele, împărțirea lumii între țările „alese” și restul. În timp ce primilor li se oferă iertare a priori pentru orice acțiune, acesta din urmă trebuie să acționeze în mod inevitabil în conformitate cu instrucțiunile emise de Washington. Și, desigur, acest lucru este inacceptabil atât pentru Rusia și Iran, cât și pentru majoritatea țărilor din lume.

 

În ceea ce privește a doua parte a întrebării, este important să ne consolidăm interacțiunea cu privire la politica externă, inclusiv în cadrul Națiunilor Unite și pe alte platforme multilaterale. Mai presus de toate, ținând cont că, așa cum am menționat deja, avem mulți aliați: majoritatea membrilor comunității mondiale împărtășesc opinia că comunicarea interstatală ar trebui dezvoltată pe baza dreptului internațional și a principiilor respectului reciproc, luând în  considerare interesele celorlalți. La fel ca noi, toți consideră inacceptabile jocurile geopolitice, sancțiunile și șantajul cu sumă zero, și susțin o îmbunătățire constantă a situației din lume.

 

- Iranul a susținut în repetate rânduri că nu a încercat niciodată să fabrice arme nucleare. Statele Unite s-au retras din JCPOA și au impus sancțiuni dure asupra Teheranului. Iranul își va relua obligațiile dacă Statele Unite ridică sancțiunile. Comunitatea mondială, și în special Rusia, au un plan pentru a aborda sancțiunile SUA?

 

-Rusia crede cu tărie că nu există o alternativă rezonabilă la JCPOA. După cum a subliniat în repetate rânduri președintele Putin, cel mai eficient mod de a respecta acordurile din 2015 este ca țările semnatare să își respecte pe deplin obligațiile. Începerea discuțiilor despre această problemă la Viena, care implică delegați iranieni și americani, oferă speranță; în primul rând, speranța că încălcările anterioare ale JCPOA și ale Rezoluției 2231 ale Consiliului de Securitate al ONU de către SUA vor fi remediate. Acest lucru va face mai ușor pentru Iran să îndeplinească din nou cerințele acordului nuclear, atât în ​​ceea ce privește transparența, cât și reconfigurarea programului nuclear iranian. Facem tot ce putem pentru a ajuta Washingtonul și Teheranul să găsească soluția potrivită, a spus Lavrov.

 

În ceea ce privește politica de sancțiuni urmată de Washington, poziția noastră rămâne neschimbată: vom continua să respingem orice restricție unilaterală care, mai presus de toate, afectează grupurile de populație cele mai dezavantajate. Rusia și-a exprimat opinia cu privire la inadmisibilitatea acestor restricții pe diferite platforme internaționale, inclusiv Națiunile Unite. Și sunt încântat să văd că poziția noastră are un sprijin larg în rândul membrilor comunității globale.

 

De asemenea, este important să se dubleze eforturile pentru a reduce riscurile asociate sancțiunilor și posibilele costuri pentru operatorii economici. În special, trebuiesc luate măsuri treptate pentru a se deplasa către tranziția către plăți în monede naționale sau alte alternative, precum și pentru a opri utilizarea sistemelor internaționale de plăți controlate de Occident. Rusia a lucrat activ în acest scop și vedem mari perspective de cooperare în acest sens cu toți partenerii internaționali interesați, a încheiat Lavrov.

 

Materialul folosește că sursa interviul acordat de Ministrul rus de externe corespondentului agenției de presă iraniene IRNA la Moscova

 

Miguel Diaz-Canel a fost ales în funcția de șef al Partidului Comunist din Cuba

Această decizie a fost luată de către participanții la Congresul al 8-lea al Partidului Comunist aflat la guvernare in țară.

 

Delegații la cel de-al 8-lea Congres al Partidului Comunist aflat la guvernare din Cuba au ales componența noului Comitet Central. După cum s-a raportat luni pe pagina de Twitter a Partidului Comunist, Comitetul Central a fost condus de președintele Miguel Diaz-Canel, în calitate de prim secretar.

 

„Miguel Diaz-Canel Bermudez a fost ales prim secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cuba”, se spune în mesaj.

 

Potrivit portalului de internet Cubadebate, la închiderea congresului, fostul prim-secretar al Comitetului central al Partidului Comunist din Cuba, Raul Castro, a spus că „în ultimii trei ani, Diaz-Canel a reușit să formeze o echipă și să contribuie la coeziunea celor mai înalte organe ale partidului, statului și guvernului. " El a menționat că el însuși nu va accepta ofertele de a rămâne în corpurile superioare ale organizației de partid, ci va rămâne un „luptător al Revoluției”.

 

În 2003, Miguel Diaz-Canel a fost ales prim secretar al comitetului de partid din provincia Holguin și în același an, la propunerea lui Raul Castro, care a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al Consiliului de Stat, a devenit membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist, devenind în acel moment cel mai tânăr membru al acestui organ de partid. Prezentându-l, Castro a remarcat astfel trăsăturile lui Diaz-Canel: "perseverența și consecvența în muncă, autocritica, exactitatea si corectitudine față de subordonați și „stabilitatea ideologică de încredere”. În mai 2009, Raul Castro, care timp de peste un an a condus oficial țara cu rangul de președinte al Consiliului de stat și al Consiliului de miniștrii, l-a numit pe Miguel Diaz-Canel în funcția de ministru al învățământului superior. El a rămas în această funcție până în martie 2012, când a preluat funcția de vicepreședinte al Consiliului de Miniștri.

 

La 3 februarie 2013, a fost ales în Adunarea Națională a Puterii Populare (AN - parlamentul unicameral de la Havana). La 24 februarie 2013, în ședința plenară a parlamentului, împreună cu realegerea lui Raul Castro în cele mai înalte funcții guvernamentale, Diaz-Canel a fost aprobat în funcțiile de prim-vicepreședinte al Consiliului de stat (un organism permanent al AN) și Consiliul de Miniștri. Din acel moment a fost considerat cel mai probabil succesor al lui Castro. La 19 aprilie 2018, în urma rezultatelor votului parlamentar desfășurat cu o zi înainte, el a preluat funcția de președinte al Consiliului de Stat și al Consiliului de Miniștrii.

 

În aprilie 2019, a intrat în vigoare noua constituție a țării, care a schimbat structura statului - au fost stabilite funcțiile de președinte și prim-ministru. La 10 octombrie 2019, la o ședință extraordinară a parlamentului, Diaz-Canel a fost ales președinte.

Ciprian Pop

 

Armenia spune că nu negociază cu Turcia stabilirea  de relații diplomatice

Consilierul ministrului armean de externe, Martha Ayvazyan, a menționat că recunoașterea internațională a genocidului armean în Imperiul Otoman continuă să fie o prioritate a politicii externe a republicii

 Armenia nu negociază cu autoritățile turce privind stabilirea relațiilor diplomatice și deschiderea frontierelor de stat. Marta Ayvazyan, consilier al ministrului afacerilor externe al republicii, a anunțat acest lucru într-o conferință de presă de la Erevan, luni.

 

"Trebuie să subliniez că nu există negocieri între Armenia și Turcia și că nu sunt planificate negocieri cu privire la această problemă", a răspuns ea la o întrebare relevantă a unuia dintre jurnaliști.

 

Ayvazyan a adăugat că recunoașterea internațională a genocidului armean în Imperiul Otoman continuă să fie o prioritate a politicii externe a Armeniei. "În mod firesc, procesul internațional de recunoaștere a genocidului armean rămâne o prioritate a politicii noastre externe. Nimic nu s-a schimbat în politica noastră", a adăugat ea.

 

Autoritățile armene au declarat în repetate rânduri că Turcia a oferit asistență armată Azerbaidjanului în timpul ostilităților din Nagorno-Karabakh în 2020. La Erevan, s-a susținut că Ankara trimitea militanți din Orientul Mijlociu în regiune.

 

În 2009, la Zurich, miniștrii de externe ai Armeniei și Turciei au semnat protocoale privind stabilirea relațiilor diplomatice și a principiilor relațiilor bilaterale, dar aceste documente nu au fost ratificate de părți. La 1 martie 2018, Armenia a anunțat anularea protocoalelor.

Ciprian Pop

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu