sâmbătă, 25 iunie 2022

România Muncitoare – Nr.304 din IUNIE – IULIE 2022

 România Muncitoare – Nr.304 din IUNIE – IULIE 2022

 
 

 

 

 

 

Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!

 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare

 

Colectiv de redacţie:

Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).

Telefon:  0724/717293

E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

Web:  http://asociatiaromaniamuncitoare.blogspot.ro/

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

 

 

 

Romania joaca la retrogradare din punct de vedere strategic, social si economic.

 

Sa va explic de ce consider eu acest lucru:

 

Geografic, suntem bine pozitionati si putem face conexiunea intre Balcani si restul Europei si Asia. Asta fizic pentru ca, in realitate, nu stim sa profitam de acest lucru. Celor care conduc in acest moment destinele Romaniei, din punct de vedere politic, le spun sa fie foarte atenti la ceea ce fac si ce spun in legatura cu vecinul de la nordul tarii, Ucraina. Doar Romania si Polonia pot ajuta Ucraina sa fie aprovizionata cu tot ce se doreste.

 

Se spune ca Nu se pot scoate cerealele din Ucraina pentru a fi exportate in lumea intreaga. Eu va intreb: cum intra armele si echipamentele militare in Ucraina ? Nu se pot scoate cerealele tot in acelasi mod, pe acelasi traseu?

 

Statul isi bate joc de Tot ceea ce inseamna social si economic in Romania. 

Nu se poate ca in aceeasi saptamina sa spui ca nu se poate mari salariul minim brut !!!!!pe economie si nici pensiile cu sume importante, dar cei din administratia parlamentara au gasit sume pentru a-si majora salariile?

 

Chiar Nu se poate face nimic in Agricultura Romaniei ? Nu putem face infrastructura Agricola ? Baze de Depozitare si sisteme de irigatii? Sa facem si circuitul de transport corespunzator.

Facem legi prin care ingradim ca micul fermier sa mai faca agicultura, interzicem sa crestem anumite animale, caci “polueaza”. Apropos...de ingrasamintul ecologic ati auzit doamnelor, domnisoarelor si domnilor? Balegarul de vaca... da! Da, este foarte bun. Cel de la pasari nu este bun pentru, deoarece contine acizi si arde pamintul.

De rotatia culturilor Agricole, ati auzit?

 

Dureaza foarte mult timpul avizelor in marile proiecte de infrastructura si economie.

Daca inchidem minele si termocentrale Nu suntem in stare sa marjam terminarea unor hidrocentrale, sa punem in functiune tot ce avem in moment pe sistem hidro (ca apartinand statului). Ne tot laudam cu banii obtinuti pentru proiecte de producere energie electrica solara si vant din diferite proiecte europene. Aflu ca putem sa pierdem aceste finantari, tocmai din cauza mersului greoi al hartiilor si licitatiilor.

 

Nu stim sa conservam si sa pastram, sa ajutam companiile ce au actionariat rus sa ramina in viata, sa poata sa lucreze in continuare, sigur cu interdictia de a transfera materiale , produse finite si sume de bani in si dinspre Rusia. In rest, fara interdictie. Pacat, mare pacat.

 

Nu investitia in magazine mari si imobiliare ajuta dezvoltarea unei tari. Trebuie produs ceva finit. Romania are bogatii ale solului si subsolului diversificate . Solutii sunt multe, specialisti in diverse domenii mai avem. Pacat ca sunt doar ascultati. 

 

Hadrian 

 

Departamentul Economic al Securitatii

 

In randurile urmatoare nu ma voi referi la vestitul Departament care a ajutat Romania sa aiba o economie puternica si care a ajutat, de asemenea, si la achitarea datoriei externe inainte de anul 1989.


Doresc sa le spun celor din Serviciile de Securitate nationala din anul 2022 ca pot contribui la bunastarea si redresarea Romaniei.  Nu problema firmelor sub acoperire ma framanta pe mine, ci felul in care se gandesc sa repartizeze profitul si concurenta pe care o fac firmelor romanesti.

 

Cred ca o repartitie corecta a profitului in folosul statului ar fi benefica pentru toata lumea. Daca 50% ar fi data statului, 15-20% persoanei (persoanelor) scoase in fata si restul 30-35% serviciilor, Romania poate incepe sa supravietuiasca. 

 

Distrugerea investitorilor romani si fortarea de a ceda investitorilor externi afacerile incepute, nu a facut decat sa nu mai avem acces la nimic facut de noi in propria tara si sa depindem de importuri, iar foarte multi bani sa fie scosi din tara. La ce bogatii ale solului si subsolului avem... .

 

Asadar, draga Departament Economic al Serviciilor de Securitate din Romania sau sub ce titulatura te numesti acum, in cadrul mai multor structure, pe intern si pe extern…, te rog, sa intelegi ca Patrimoniul economic si financiar, Patrimoniul cultural si turistic depinde de tine. Bunastarea noastra este si bunastarea ta. Daca te intereseaza doar bunastarea ta, atunci nu este bine. Multi profesionisti vor pleca in alte tari, multe firme cu capital intern vor inchide portile, iar bugetul de stat va avea de suferit. 

 

Hadrian 

 

Nimic fara vointa !

Nimic fara vointa ! Nu putem face nimic fara sa vrem.

Nu mai are rost sa vorbim despre proiectele economice si financiare,  despre sport, cultura si turism cand totul este degeaba. 

Romania are resurse umane si naturale imense, insa ele Nu sunt apreciate. In momentul in care spui ca o firma privata administreza mai bine o companie decat face statul inseamna ca oamenii pusi de tine acolo nu fac ce trebuie. Privatul v-a impune preturi,etc. Statul nu mai poate interveni.

Asadar toate companiile si resursele naturale care vor fi vandute sau date in administratie privata vor prospera peste noapte. Exemple sunt multe si in toate domeniile. 

 

Romania are de rezolvat o mare problema. Problema find incapacitatea marilor directori din companiile de stat, marii functionari guvernamentali de a intelege cum sa conduci o companie de stat in folos public si national.

Pacat ca istoria nu doare!

Daca ar fi revenit cu cotele facute de guvernul Romaniei din perioada 1980-1989, ar fi fost o ideie de a face mai putin dureroasa acesta perioada la preturile carburantilor, ale gazelor naturale si a energiei electrice. 

O protectie a unui consum pe luna ( doua perioade noiembrie-februarie si martie-octombrie) ar fi fost mai buna pentru fiecare. Ca exemplu pentru carburanti o cota de 20 l pe luna la un pret mic, firmele si persoanele juridice sa primeasca 50% din valoarea acciezelor platite pentru carburanti inapoi iar firmele de transport in plus si 25% din valoarea TVA-ULUI. 

La curent sa fi facut un pret pentru primii 60 kwh, apoi 60-90 kwh si peste 90 kwh liberalizarea preturilor si asta pentru perioada de vara iar iarna pentru primii 80 kwh apoi 80-110kwh si peste.

 

O alta problema care ma ingrijoreaza este dorinta de a castiga bani din orice si oricum a reprezentantilor guvernamentali.

La mai bine de 100 de zile de cand Uniunea Europeana a inceput sa sanctioneze companiile care au investitori rusi , reprezentantii Guvernului Romaniei, au hotarat contra unei sume ,lunare, de 10.000 lei brut  ( platite de aceste companii) sa numeasca ei cine sa conduca aceste companii prin reprezintanti speciali.

Ce credeti ca mai pot salva din aceste intreprinderi  dupa trei luni de embargou? Cum mai respecti contractele? Cine v-a plati intarzierile la contracte? Salariile lunare ale salariatiilor la companiile respective pentru trei luni cine plateste? Conturile au fost blocate, platile restante la furnizori, utilitati si banci cum se vor face? 

Pacat ca expertii nostri Nu au fost asa de inteligenti sa demonstreze Uniunii Europene ca vom respecta embargoul international împotriva Rusiei interzicand tranzantiile financiare si comerciale cu Rusia, dar cu celalalte tari se pot face relatiile comerciale si financiare, chiar daca investitorii sunt cetateni rusi.

Cati bani a pierdut bugetul de stat in 100 zile de razboi si proasta inspiratie de a inchide companii printr-o simpla Ordonanta de Urgenta? 

 

Nimic Nu se poate fara vointa ! Atata timp cat Nu se gandeste si Nu exista interes pentru dezvoltarea Romaniei, restul sunt vorbe.

 

Hadrian 

 

Organizația Comunităţii Caraibelor  CARICOM deschide prima misiune diplomatică în Africa


Ministrul de Externe din Barbados, Jerome Walcott, a deschis prima misiune diplomatică a Comunităţii Caraibelor (CARICOM) în Africa, cu sediul la Nairobi, in Kenya, a anunţat ieri blocul regional.

Noul sediu este situat în complexul South Tower of the Two Rivers din Nairobi, Capitala țării africane, precizează site-ul CARICOM.

Ministrul de Externe al Barbadosului a subliniat importanța deschiderii unei misiuni diplomatice pentru relațiile țării sale și ale restului Caraibelor cu Africa.

„Prezența acestei misiuni în Kenya este o dovadă a eforturilor de a se conecta cu patria, leagănul civilizației, unde s-au născut mulți dintre strămoșii noștri”, a spus Walcott.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că țara sa caută noi relații și parteneri pentru aprofundarea cooperării între țări cu obiective comune pe o bază bilaterală și multilaterală.

La rândul ei, Secretarul Permanent al Biroului Primului Ministru al Barbados, Alies Jordan, a explicat că deschiderea misiunii diplomatice este rezultatul unui acord de cooperare semnat de prim-ministrul, Mia Motley și de președintele Republicii Kenya, Uhuru Kenyatta.

„Africa a fost separată de Caraibe nu numai de Oceanul Atlantic, ci și de secole de interacțiune redusă, în ciuda istoriei noastre comune”, a declarat Șefa diplomației kenyene, Rachel Omamo.

„Sunt mândră”, a adăugat ea, „că Barbados și Kenya sunt în fruntea stabilirii de legături între Africa și Caraibe”.

A consemnat Ciprian Pop

 

OMS NU consideră focarul de variola a maimuței o urgență internațională!!!!

Comitetul "Monkeypox" al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) l-a sfătuit pe directorul general să nu caracterizeze focarul drept o urgență internațională. Cu toate acestea, experții au recunoscut „natura de urgență a evenimentului” și au cerut un răspuns intens pentru a controla răspândirea infecției.

„Deși mai mulți membri și-au exprimat opinii diferite, comitetul a decis prin consens să recomande directorului general al OMS ca, în această etapă, acest focar să nu fie caracterizat drept o urgență de sănătate publică de interes internațional” , se arată în documentul reuniunii comitetului .

Variola maimuță a fost înregistrată acum în peste 50 de țări, a declarat directorul general al OMS, Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei reuniuni a comitetului. De la începutul lunii mai au fost depistate peste 3 mii de infecții. Domnul Ghebreyesus consideră că aceasta este o „amenințare în evoluție” pentru sănătatea publică.

A consemnat Ciprian Pop

 

The New York Times (NYT), despre munca spionilor și a comandourilor din SUA și din alte țări NATO din Ucraina

"Armata ucraineană este asistată de o rețea secretă de spioni și comandouri (luptători ai forțelor speciale ale forțelor armate) ale Statelor Unite și ale aliaților săi", spune publicatia americana The New York Times (NYT). Surse americane și europene ale ziarului susțin că zeci de țări militare NATO lucrează pe teritoriul Ucrainei - furnizează arme și informații și oferă, de asemenea, instruire.

Majoritatea personalului militar din această rețea secretă îndeplinește sarcini în afara Ucrainei - în principal în Germania, Franța și Marea Britanie. Cu toate acestea, pe teritoriul Ucrainei, în principal la Kiev, funcționează în secret, de exemplu, angajați ai Agenției Centrale de Informații (CIA). Potrivit NYT, aceștia sunt implicați în transferul majorității cantităților uriașe de informații din Statele Unite.

În plus, în Ucraina operează câteva zeci de comandouri din alte țări NATO, inclusiv din Marea Britanie, Franța, Canada și Lituania. Fie au rămas în Ucraina după începerea operațiunii militare rusești, fie au plecat și s-au întors. "Comandourile" antrenează trupe ucrainene și oferă arme și alte asistențe.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, președintele SUA Joe Biden și liderii altor țări NATO au declarat, în repetate rânduri, că nu vor trimite trupe în Ucraina. Coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby , a declarat pe 24 iunie că administrația americană nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, chiar dacă luptele se prelungesc.

 

Materialul din publicația americană nu face referire la prezenta pe spațiul Ucrainei a unor militari români.

 

Sursa:https://www.nytimes.com/2022/06/25/us/politics/commandos-russia-ukraine.html

a consemnat Ciprian Pop

 

„Dacă toată lumea acceptă o minciună, aceasta se instalează în istorie și devine adevăr”
George Orwell despre pericolul real al totalitarismului


Pe 25 iunie 1903 s-a născut Eric Arthur Blair, cunoscut de noi drept George Orwell, autorul principalei lucrări despre distopiile totalitare, care nu și-a pierdut actualitatea de mai bine de 70 de ani pana la noi. Până la ziua de naștere a autorului binecunoscutului „1984” i-am redescoperit jurnalele, scrisorile și articolele și am adunat reflecții despre ceea ce este cu adevărat îngrozitor la regimul totalitar.


1
Cea mai mare greșeală este aceea de a reprezenta o persoană ca individ autonom. Genul de libertate secretă de care se presupune că te poți bucura sub un guvern despotic este un nonsens, pentru că gândurile tale nu sunt niciodată în întregime ale tale.     „Dupa cum vreau”, 1944

2
Filosofii, scriitorii, artiștii și chiar oamenii de știință nu au nevoie doar de sprijin și de public, ci au nevoie de stimulare constantă din partea altor oameni. Este aproape imposibil să gândești fără a vorbi. Luați libertatea de exprimare și creativitatea se usucă.       „Dupa cum vreau”, 1944

3
O dictatură nu este instituită pentru a păzi revoluția; revoluția se face pentru a instaura o dictatură. Scopul represiunii este represiunea. Scopul torturii este tortura. Scopul puterii este puterea.    „1984”, 1949

4
Literatura de orice valoare este posibilă numai dacă scriitorul simte adevărul a ceea ce scrie; dacă nu, instinctul creativ va dispărea. Toată experiența acumulată arată că re-evaluările emoționale ascuțite pe care totalitarismul le cere adepților săi sunt imposibile din punct de vedere psihologic și, din acest motiv, în primul rând, cred că sfârșitul literaturii așa cum o cunoaștem este inevitabil dacă totalitarismul se instaurează peste tot în lume.     „Literatura și totalitarismul”, 1941

5
Amenințările la adresa libertății de exprimare, de scris și de acțiune sunt adesea mici în mod izolat, dar au un efect cumulativ și, dacă nu sunt controlate, duc la o nerespectare generală a drepturilor cetățenilor     „Comitetul pentru Apărarea Libertății”, 1948

6
Cât despre campaniile de ură care sunt alimentate necontenit de regimurile totalitare, ele sunt destul de reale cât durează, dar de fiecare dată sunt dictate de nevoile momentului. Evrei, polonezi, trotskisti, britanici, francezi, cehi, democrați, fasciști, marxiști - oricine poate fi inamicul public numărul unu. Ura poate fi întoarsă în orice direcție la primul semn, ca focul unei flăcări.   Recenzie despre Inamicul totalitar al lui Franz Borkenau, 1940

7
În orice moment, există un punct de vedere „corect”, un set de puncte de vedere asupra cărora toți oamenii cumsecade ar trebui să fie de acord fără să raționeze. Nici măcar nu este interzis să se exprime una sau alta opinie: pur și simplu „nu este acceptat” să o exprime, la fel cum în epoca victoriană era „de neacceptat” să se menționeze pantaloni în prezența unei doamne într-o conversație.    „Libertatea presei” (prefață la povestirea „Ferma animalelor”), 1945

8
Ca urmare a propagandei doctrinelor totalitare, se pierde instinctul prin care oamenii liberi fac distincția între ceea ce este periculos și ceea ce nu este.     „Libertatea presei” (prefață la povestirea „Ferma animalelor”, respinsă de editor), 1945

9
După ce s-a declarat infailibil, statul totalitar renunță în același timp la însuși conceptul de adevăr obiectiv. Iată exemplul evident, cel mai simplu: înainte de septembrie 1939, fiecare german era însărcinat cu datoria de a experimenta dezgust și groază față de bolșevismul rus, după septembrie 1939 - încântare și simpatie pasională. Dacă izbucnește un război între Rusia și Germania, așa cum este foarte probabil în următorii câțiva ani, inevitabil se va produce din nou o schimbare drastică. Sentimentele unui german, dragostea lui, ura lui, dacă este cazul, trebuie să se transforme instantaneu în opusul lor.     „Literatura și totalitarismul”, 1941

10
Intelectualii sunt mai totalitari în opiniile lor decât oamenii obișnuiți. "Inteligentsia" britanică în ansamblu s-a opus lui Hitler, dar l-a acceptat pe Stalin. Majoritatea sunt absolut pregătiți pentru metodele dictaturii, pentru poliția secretă, pentru falsificarea sistematică a istoriei etc., cu condiția ca „ai noștri” să o facă.     Scrisoare către Noel Wilmet, 1944

11
Adevăratul lucru înfricoșător despre totalitarism nu este că comite „atrocități”, ci că atacă conceptul de adevăr obiectiv și pretinde că controlează atât trecutul, cât și viitorul.     „Dupa cum vreau”, 1944

12
Controlul asupra gândirii urmărește scopuri nu numai prohibitive, ci și constructive. Nu numai că este interzis să exprimi – chiar să admiți – anumite gânduri, dar este dictat ce anume ar trebui să gândești; se creează o ideologie care trebuie acceptată de persoană, se străduiesc să-i controleze emoțiile și să-i impună un mod de comportament. Este izolat, pe cât posibil, de lumea exterioară pentru a o închide într-un mediu artificial, lipsindu-l de posibilitatea de comparații.       „Literatura și totalitarismul”, 1941

13
Toată propaganda este o minciună, chiar și atunci când spuneți adevărul. Dar, nu este atât de important, doar să știi ce faci și de ce.     Jurnal, 1942

14
Dacă toată lumea acceptă minciunile impuse de partid, dacă toate documentele conțin același cântec, atunci această minciună se instalează în istorie și devine adevăr.     „1984”, 1949

15
Creativitatea, dacă are vreo valoare, va fi întotdeauna rezultatul eforturilor acelei ființe mai inteligente care rămâne deoparte, mărturisește ceea ce se întâmplă, ținându-se de adevăr, recunoaște necesitatea a ceea ce se întâmplă, dar refuză să fie înşelat cu privire la adevărata natură a evenimentelor.  „Scriitori și Leviathan”, 1946

 

Președintele indonezian spune că este necesar să se restabilească proviziile de alimente

Președintele indonezian, Joko Widodo, consideră că părțile implicate în conflictul din Ucraina trebuie să revină la masa negocierilor. Widodo a cerut o soluționare negociată a conflictului din Ucraina pentru a restabili lanțurile globale de aprovizionare cu alimente. Acest lucru a fost raportat de Reuters duminică .

Potrivit sursei citate, liderul indonezian a vorbit in context, înainte de a pleca în Germania pentru a participa la summitul G7 (Indonezia este o țară parteneră). Conflictul trebuie rezolvat și „lanțurile globale de aprovizionare cu alimente trebuiesc restabilite”, a spus Widodo, menționând că va îndemna liderii Rusiei și Ucrainei să găsească o oportunitate de dialog.

Pe 14 iunie, o sursă din Kremlin a declarat pentru TASS că președintele rus se va întâlni cu omologul său indonezian la Moscova pe 30 iunie. Anterior, ziarul The Jakarta Post a semnalat că Widodo intenționează să discute la Moscova problema exportului de cereale ucrainene, precum și viitorul summit G20, care este prezidat de Indonezia.

Jakarta Post a menționat că Indonezia se opune impunerii de sancțiuni împotriva Federației Ruse, iar între liderii celor două țări au dezvoltat ceea ce redacția ziarului numește „relații personale bune”. 

A consemnat Ciprian Pop

 

Trump spune că SUA au înregistrat un declin si au mers atât de departe, incat... „au devenit o râs”

Potrivit fostului șef al Casei Albe, în ultimii doi ani, Washingtonul a încetat să „asculte și să respecte”. Statele Unite au scăzut in prestigiu în ultimii doi ani și au devenit râsul lumii. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de fostul președinte american Donald Trump la un miting al susținătorilor săi în Statul american Illinois.

"Această [SUA] nu mai este o țară mare, este o țară în declin. Urăsc să vă spun asta", a opinat el.

Trump a citat ca principalele probleme inflația record și prețurile la carburanți, ratele ridicate ale criminalității, lipsa libertății presei și pierderea independenței energetice, determinând Washingtonul să „cerșească petrolul Venezuelei și Arabiei Saudite”.

"Dar, poate cel mai important, în ultimii doi ani, țara a încetat să fie ascultată și respectată. În multe privințe, această țară a devenit de râs", a conchis el.

Ciprian Pop

 

Val de greve în Europa din cauza măririi prețurilor și a costului vieții

 

Vremea caldă aduce cu sine și mobilizări sindicale, proteste în mai multe locuri de pe bătrânul continent. Angajații cer creșteri salariale în fața inflației fulgerătoare și a creșterii costului vieții.

 

Situația este spectaculoasă în special în Regatul Unit, care, în această săptămână se confruntă cu cea mai mare grevă feroviară din ultimii 30 de ani. În plus, există și alte greve planificate sau în discuție între lucrătorii aeroporturilor londoneze, avocați, profesori, lucrătorii poștali și lucrătorii din domeniul sănătății.

 

Transportul aerian este în special afectat de greve, mai ales că se apropie vacanțele. În companii aeriene precum Ryanair, Brussels Airlines sau Easyjet, au existat mai multe apeluri la greve la începutul verii în Spania, Italia și Portugalia. Aeroportul Bruxelles-Zavantem a fost nevoit să-și anuleze toate zborurile la începutul săptămânii, în urma unei mobilizări naționale a sindicatelor belgiene.

 

Joi a început prima zi de grevă în sectorul metalurgic din Bizkaia, în nordul Spaniei, cu 52.000 de muncitori care cer majorări salariale.

 

În Franța toate sectoarele sunt afectate de greve, fie în SNCF, echivalentul CFR, ale cărei sindicate pregătesc grevă generală pe 6 iulie, fie în RATP (linii de autobuz) sau în TotalEnergies, pentru vinerea viitoare. Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle a suferit deja greve pe 9 iunie, iar magazinele Marionnaud, pe 24 mai.

 

Creșterea inflației, care ar trebui să ajungă la 6,8 la sută în septembrie, se face simțită în buzunarele europenilor, mai întâi la prețurile la energie și acum pe rafturile supermarketurilor. Creșterea costului vieții îi împinge pe lucrători să crească presiunea asupra angajatorilor. Lipsa forței de muncă în unele sectoare întărește poziția puternică a lucrătorilor.

 

A contribuit Ciprian Pop 

 

Mizele BRICS privind rezolvarea pașnică a conflictelor internaționale

Liderii grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au cerut o soluționare pașnică a conflictelor internaționale, precum situația din Ucraina, ciocnirile din Peninsula Coreeană și Afganistan, prin dialog.

 În încheierea celui de-al 14-lea summit de la Beijing, liderii Statelor membre au cerut, în Declarația finală, să se respecte suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor și se să acorde prioritate consultării în fața oricăror diferențe.

Aceștia au susținut negocierile dintre Rusia și Ucraina și eforturile ONU de a oferi asistență umanitară populației celui de-al doilea stat.

Aceștia au susținut obținerea stabilității și securității pentru Afganistan, dar au insistat asupra neamestenței în afacerile sale interne și au cerut comunității internaționale să încurajeze talibanii să realizeze reconcilierea națională și să creeze o arhitectură politică incluzivă.

Demnitarii au subliniat necesitatea menținerii pactului nuclear și a eforturilor diplomatice cu Iranul, precum și a revenirii la masa de dialog pentru a avansa eliberarea nucleară completă a Peninsulei Coreene.

Pe lângă aceste aspecte, textul final al BRICS a cerut un control sporit și neproliferarea armelor, inclusiv a armelor biologice și nucleare; să își unească forțele în lupta împotriva terorismului, traficului de droguri și criminalității transnaționale.

BRICS a susținut utilizarea deschisă și pașnică a internetului, programe de combatere a sărăciei și inițiative care vizează restabilirea economiei globale.

Șefii de stat au remarcat alegerea de a colabora mai strâns pentru a menține stabile lanțurile de aprovizionare, a proteja multilateralismul, a promova drepturile omului, a depăși pandemia de COVID-19 și a extinde accesul echitabil la vaccinuri.

Printre altele, au făcut apel la instituțiile financiare globale să joace un rol pozitiv în fața riscurilor și să lanseze inițiative pentru a accelera implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Cel de-al 14-lea Summit al șefilor de stat și de guvern BRICS s-a desfășurat la Beijing prin videoconferință și l-a conectat pe președintele chinez, Xi Jinping cu omologii săi, Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), Jair Bolsonaro (Brazilia), Vladimir Putin (Rusia) și Narendra Modi (India).

Ieri, această întâlnire a fost precedată de un forum de afaceri, iar mâine va avea loc un dialog la nivel înalt privind dezvoltarea globală.

Pe lângă liderii celor cinci țări din bloc, sunt invitați și lideri din alte țări în curs de dezvoltare și piețe emergente.

A constribuit Ciprian Pop

 

Brazilia cere reforma ONU la summitul BRICS

 

 Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, a cerut reforma Națiunilor Unite, în special în Consiliul de Securitate, la deschiderea celui de-al 14 -lea Summit BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

 „Trebuie să ne unim forțele pentru a căuta reforma organizațiilor internaționale precum Banca Mondială, FMI (Fondul Monetar Internațional) și sistemul Națiunilor Unite, în special Consiliul de Securitate al acestuia”, a spus Bolsonaro în scurtul său discurs video.

El a menționat că „ponderea tot mai mare a piețelor emergente și a țărilor în curs de dezvoltare ar trebui să fie reprezentată în mod corespunzător și meritat”.

Referindu-se la blocul BRICS, Șeful Statului brazilian l-a numit un model de cooperare bazat pe beneficii pentru toate părțile implicate.

„Țările BRICS, pe lângă faptul că sunt un factor de stabilitate și prosperitate pe arena internațională, ar trebui să contribuie la crearea de locuri de muncă și venituri, precum și la îmbunătățirea bunăstării populației noastre”, a spus el.

Potrivit lui Bolsonaro, grupul a apărut în mijlocul uneia dintre cele mai grave crize financiare din istorie, iar în acest context, „forța economiilor emergente a fost necesară pentru restabilirea economiei internaționale”.

El a insistat ca Brazilia să-și orienteze politica externă către dezvoltarea socio-economică a țării și „partenerii noștri, iar vigilența este necesară pentru a ne asigura că eforturile diplomatice rămân mereu concentrate pe obiectivul superior de a asigura prosperitatea și pacea”.

El și-a exprimat speranța că în curând liderii alianței se vor putea întâlni personal pentru a discuta „aceste și multe alte probleme care sunt importante pentru agendele noastre bilaterale și multilaterale”.

La începutul discursului său, liderul brazilian dreapta a salutat alți lideri prezenți precum președinții Xi Jinping (China), Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), Vladimir Putin (Rusia) și premierul indian, Narendra Modi.

A consemnat Ciprian Pop

 

Premiul internațional UNESCO pentru femeile de știință cubaneze

 Cercetătoarea cubaneză Maria Guadalupe Guzmán a confirmat că a fost distinsă cu Premiul Internațional pentru Femei și Știință "L'Oréal-UNESCO" și aparține tuturor femeilor implicate în știință de pe insulă.

 „Este o mare onoare, dar mai presus de toate, este o recunoaștere a tuturor femeilor cubaneze dedicate științei, după cum o înțeleg”, a declarat ea agenției Prensa Latina , după ce UNESCO a găzduit ceremonia de decernare a premiilor pentru a 24-a oară.

Fundația L'Oréal i-a acordat lui Guzman premiul pentru munca sa de pionierat în lupta împotriva maladiei dengue și angajamentului ei de-a lungul vieții în cercetarea pentru prevenirea și salvarea de vieți.

Directorul Centrului de Cercetare, Diagnostic și Referință al Institutului de Medicină Tropicală Pedro Kouri a remarcat că dengue afectează zeci de milioane de oameni în fiecare an, adesea cu rezultate fatale, în special în regiunile tropicale și subtropicale.

Înainte de COVID-19, a fost una dintre noile boli cu cel mai mare impact în ceea ce privește mortalitatea, a explicat prima femeie din Caraibe care a câștigat premiul.

Ea și-a dedicat munca diagnosticării, cercetării, găsirii de vaccinuri și predării de cunoștințe pentru combaterea unor boli atât de diverse precum Zika sau Ebola.

În ceea ce privește Premiul Internațional pentru Femei și Știință L'Oréal-UNESCO, Guzmán a subliniat că femeile au o datorie față de lume și au potențialul de a merge atât de departe cât doresc.

La ceremonie, directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a deplâns că aproape unul din trei cercetători și doar 10% dintre cei care lucrează în domeniul inteligenței artificiale sunt femei.

Să lucrăm împreună pentru a eradica stereotipurile cu sprijinul educației, a subliniat el.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate Premiile L'Oréal-UNESCO Femei și Știință pentru 2020, 2021 și 2022, fiecare acordat unui număr de cinci oameni de știință.

Ciprian Pop

 

Armenia, Egipt, Liban, Georgia și Rwanda pot fi expuse unui risc de securitatea alimentară

 

Evenimentele din Ucraina și consecințele lor amenință securitatea alimentară în întreaga lume și foametea nu este ceva științifio-fabtastic, ci foarte real, în mai multe țări precum Armenia, Egipt, Liban, Georgia și Rwanda, se arată într-un raport publicat de Institutul Economic Polonez.

 

Potrivit clasamentului întocmit de institut, pe baza unui indice care ține cont de diverși factori, Beninul poate întâmpina cele mai mari dificultăți. Este urmat de Coreea de Nord, Sudan, Nicaragua și Republica Democratică Congo.

 

„Și mai amenințate sunt Armenia, Egiptul, Libanul, Georgia și Rwanda. Împreună, toate aceste țări sunt locuite de peste 300 de milioane de oameni”, se arată în raport.

 

Potrivit ratingului, dintre țările Uniunii Europene, Grecia, Malta și Cipru vor fi cele mai afectate de criză, cu toate că, potrivit sursei citate, nu într-o măsură serioasă.

 

În același timp, raportul recunoaște că „din cauza creșterii prețurilor la energie și a deficitului de terenuri agricole disponibile și de calitate adecvată, orice măsuri guvernamentale ar avea limitările lor”.

 

„Prin urmare, este în interesul comunității internaționale să contracareze orice dezvoltare care ar putea pune în pericol menținerea securității alimentare în țările cu venituri relativ mici. Războiul și incertitudinea destabilizază piața alimentară și are loc și activitate speculativă, împingând prețurile și mai mari. Chiar și atunci când războiul se termină, prețurile alimentelor nu vor scădea rapid, ci vor rămâne ridicate”, spune studiul.

 

A contribuit Ciprian Pop 

 

În Iran, rudele fizicienilor nucleariști uciși depun un proces împotriva SUA pentru daune în valoare de 4,3 miliarde de dolari

 

 

O instanță din Iran a confirmat pe 23 iunie un proces intentat guvernului SUA pentru uciderea unor fizicieni nucleariști iranieni și a rudelor acestora, solicitând despăgubiri de 4,3 miliarde de dolari.

 

Un tribunal de la Teheran a semnalat, pe 23 iunie, că autoritățile americane au fost complice la atacurile teroriste, care „au dus la martiriul oamenilor de știință nucleariști și la vătămări fizice, psihologice și financiare aduse familiilor lor”.

 

Potrivit postului HispanTV, instanța a cerut guvernului și oficialilor americani să plătească despăgubiri de 4,3 miliarde de dolari, din care 2,15 miliarde de dolari pentru daune materiale și morale, precum și „sancțiuni penale”. Reclamanții în acest caz sunt familiile oamenilor de știință nucleariști iranieni, ale căror nume de familie nu sunt dezvăluite.

 

Printre cei acuzați în acest caz, 37 de persoane și entități din Statele Unite, inclusiv guvernul Statelor Unite, foștii președinți Barack Obama și Donald Trump, Departamentul de Stat al Statelor Unite, Departamentul Apărării al Statelor Unite și alții.

 

Temeiul juridic al acestui proces este Legea privind jurisdicția justiției din Republica Islamică Iran în examinarea proceselor civile împotriva guvernelor străine și regulile de executare a acestora.

 

În noiembrie 2020, fizicianul nuclearist Mohsen Fahrizadeh, care conducea centrul de cercetare al Ministerului iranian al Apărării, a fost asasinat. A fost ucis în provincia Teheran. Potrivit lui Abolfazl Amoui, purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Politică Externă și Securitate Națională a Parlamentului, tentativa de asasinat a fost comisă de serviciile speciale israeliene cu posibila participare a unor structuri și entități din alte țări.

Uniunea Europeană și cât de reală este o criză energetică cu care s-ar putea confrunta

 

Uniunea Europeană are același volum de rezerve de gaze ca anul trecut, dar trebuie să le reînnoiască înainte de sosirea iernii, pentru a evita lipsurile atunci când cererea crește. Cu toate acestea, la Bruxelles se prefigurează o problemă majoră: dacă începem acum să cumpărăm gaz pe piețele mondiale, acest lucru poate aduce cu sine creșteri de prețuri.

 

Ca o consecință a sancțiunilor impuse Moscovei, Uniunea Europeană se află acum într-o cursă contra cronometru pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze pentru a trece printr-o iarnă caldă pentru că previziunile sunt exact că: războiul nu se va termina până la venirea iernii și, chiar dacă se va termina , vor urma sancțiunile.

 

Rezervele ajustează cererea și oferta. Sunt o plasă de siguranță strategică supravegheată de Bruxelles, care a mandatat ca depozitele să fie umplute la 90% până în noiembrie. Înainte de sancțiuni, nivelul era de 80 la sută. Se acumulează vara, când cererea este mai mică și prețurile sunt mai accesibile. Pe timpul iernii, rezervele acumulate acoperă 25 la sută din necesar.

 

În prezent, nivelurile de stocare sunt de aproximativ 54 la sută la nivel european. Cu toate acestea, această cifră ascunde disparități mari, deoarece în Portugalia și Polonia, de exemplu, este de aproape 98 la sută, față de 23 la sută în Suedia.

 

În orice caz, țările europene trebuie să-și umple rezervoarele pentru iarnă și cumpără gaz natural lichefiat într-un ritm rapid. Statele Unite au pus la dispoziție 15.000 de milioane de metri cubi, dar problemele se adună. Livrările din Statele Unite, este  probabil să încetinească după o explozie ciudată la terminalul american al Freeport LNG, unul dintre cele mai mari din lume, deoarece uzina va rămâne închisă timp de trei săptămâni. Întreruperea ar putea fi mai lungă, deoarece amploarea pagubei nu a fost încă stabilită.

 

Gazul lichefiat este scump și este foarte probabil ca iarna să surprindă țările europene cu rezerve reduse. Vor trebui să cumpere în continuare gaz la prețuri exorbitante. Dacă sancțiunile persistă, cel mai probabil Rusia nu va putea furniza deloc gaz și nu va mai fi de ales decât să impună raționalizarea.

 

În Germania, guvernul nu mai ascunde nevoia de raționalizare a gazelor, nici măcar față de marile companii. În urmă cu câteva zile, Berlinul a propus măsuri de economisire în cazul în care autoritățile germane nu puteau mări rezervele. Planul de urgență ar urma să intre apoi într-o a doua fază, care ar permite utilităților să transfere clienților prețuri mari la gaz pentru a reduce cererea.

 

Într-un astfel de caz, inflația ar atinge cote insuportabile, deși nu ar fi cea mai mare problemă pentru că sunt multe procese industriale care nu pot funcționa fără gaz. Mașinile industriale ar înceta să funcționeze.

 

Europenii ar trebui să se uite la Pakistan, unde, în unele regiuni, întreruperile de curent durează mai mult de 12 ore. Jumătate din zi populația este în întuneric și fabricile s-au oprit.

 

Cazul Pakistanului nu are nicio legătură cu Rusia sau Războiul din Ucraina, ci cu fenomene de alt ordin. Mă refer aici la jocurile politice împotriva lui Imran Khan și la speculațiile companiilor comerciale. Din octombrie anul trecut și până în prezent, Eni și Gunvor Group au rupt contractele pe care le semnaseră și au anulat peste o duzină de transporturi de gaz lichefiat către Pakistan.

 

La 1 aprilie, un vas petrolier închiriat de BP care se îndrepta spre Asia din Texas și-a schimbat cursul după două săptămâni pe mare. Cineva a plătit un milion de dolari pentru a face o întoarcere bruscă în mijlocul Oceanului Pacific pentru a vinde, apoi, marfa în Europa, unde prețurile gazelor lichefiate sunt mult mai mari.

 

A contribuit Ciprian Pop 

 

ONG: "Israelul a ucis 14 copii palestinieni de la începutul acestui an"Regimul israelian a ucis, de la începutul anului 2022 până acum, 14 copii palestinieni și ține în închisori încă 170 de minori palestinieni.

Directorul ONG-ului Defense for Children International (DCI), Khaled Quzmar, subliniază că țintirea copiilor palestinieni este o veche politică israeliană, dar constată că ceea ce este nou este natura de a-i răni sau ucide pe copii.

El a mai declarat că uciderea a 14 copii palestinieni de la începutul anului și persecutarea copiilor la o vârstă fragedă de către Israel reflectă situația trăită de poporul palestinian.

Raport: Israelul a ucis 78 de copii palestinieni în 2021
„În toate cazurile, nu constatăm că a existat o justificare militară pentru uciderea copiilor”, a subliniat șeful ONG-ului DCI.

 

Quzmar subliniază că țintirea copiilor se înscrie în contextul brutalităților israeliene împotriva poporului palestinian în general; cu toate acestea, evidențiază faptul că, prin țintirea minorilor, regimul de ocupație încearcă să transmită un mesaj poporului și familiilor palestiniene că tu și copiii tăi nu mai sunteți în siguranță în aceste teritorii, pentru a vă presa să vă părăsiți direct casele fără recurs la deplasarea forţată.

În ceea ce privește arestarea sau citarea copiilor, directorul JIU a indicat că „Israelul continuă să rețină între 160 și 170 de copii în închisorile sale” și a indicat că tratamentul copiilor din momentul arestării până la anchetă și procesul se face fără considerație sau respect pentru intimitate din cauza vârstei lor; Mai mult, adaugă el, Israelul aplică metode dificile și dure minorilor palestinieni, aceleași cu cele pe care le folosește cu adulții.

Șocant: Israelul a reținut 865 de copii palestinieni în Al-Quds în 2021
„Copilul palestinian este o victimă a ocupației și o victimă atunci când este arestat și privat de drepturile sale în timpul arestării și sunt aproape sigur că fiecare copil care este arestat este supus torturii psihologice sau fizice”, a spus el.

 

Organizația +972 Magazine, specializată în drepturile copiilor din lume, a confirmat în decembrie anul trecut că Israelul a transformat 2021 în cel mai mortal an pentru copiii palestinieni din 2014 din 2014.

Ciprian Pop

Gustavo Petro - primul președinte de stânga al Columbiei


Gustavo Petro, candidat pentru Pactul Istoric, devine primul președinte al forțelor alternative și de stânga din Columbia, după ce a câștigat alegerile din această duminică.

 Potrivit ultimelor rezultate actualizate ale scrutinului, Petro și Francia Marquez, partenerul său, vor conduce țara după o victorie istorică calificată astfel în această națiune sud-americană, condusă de dreapta de mai bine de 200 de ani.

La numărarea a 89,35 la sută din voturile secțiilor de votare, Petro a primit 10 milioane 75 mii 836 de voturi, adică 50,88 la sută din voturile valabile. Hernandez a câștigat 46,85% din voturi.

Gustavo Petro, născut la 19 aprilie 1960 în Ciénaga de Oro, este un cunoscut politician și luptător care, din tinerețe, a fost membru al Mișcării 19 Aprilie (M-19), o mișcare urbană clandestina între 1974 și până în 1990, când a fost demobilizat în contextul procesului de pace, care a devenit o piatră de hotar importantă în istoria Columbiei.

Ulterior s-a alăturat Alianței Democrate M-19 (AD M-19), care a devenit a doua cea mai importantă forță politică din Adunarea Constituantă din 1991 și a fost ales membru al Camerei Reprezentanților la alegerile din același an.

Este economist, absolvent al Universității Columbia, specializat în administrație publică, precum și în mediul și dezvoltarea populației; deține un master în economie și un doctorat în noi tendințe în administrarea afacerilor.

A fost consilier al lui Zipaquira; reprezentant în Camera Congresului pentru Cundinamarca și, de asemenea, pentru Bogotá; primar al Bogotei și, în prezent, senator.

I s-au decernat primit premii precum medalia Luis Carlos Galán de la Comitetele de etică ale Congresului pentru lupta sa împotriva corupției, premiul Ombudsmanul Anului pentru munca sa pentru bunăstarea animalelor și Premiul Global Climate Leadership.

De asemenea, i s-a conferit un post de profesor onorific la Universitatea Națională pentru Drepturile Omului și Pace din Lanus, iar în 2014 a fost votat al șaselea cel mai bun primar din lume.

În 1994, a fost numit in cadrul Ambasadei Columbiei în Belgia ca atașat diplomatic pentru drepturile omului, funcție pe care a deținut-o până în 1996.

În 1998, a candidat din nou la Camera Reprezentanților cu sprijinul mișcării Calea Alternativă, pe care a fondat-o împreună cu alți foști membri ai partidului ADM -19 .

În această perioadă, a fost desemnat cel mai bun senator, atât de către colegii săi, cât și de presa națională, datorită denunțării corupției și a dezbaterii sale despre controlul politic, inclusiv paramilitarii din Antioquia.

Din 2006 până în 2010, a fost senator al republicii, iar în această etapă a dezvăluit așa-zisul scandal politic, care a scos la iveală legăturile dintre politicieni și grupurile paramilitare, și a fost ales personalitatea politică a anului.

În calitate de primar al Capitalei, Bogota, funcție pe care a deținut-o din 2012 până în 2015, a creat Secretariatul pentru Femei. A propus ca politică publică conservarea zonelor umede din Bogota și să se planifice conservarea apei în fața încălzirii globale.

În 2018, a fost candidatul la președinția mișcării civile „Columbia Umanistă” și a primit un istoric de peste opt milioane de voturi și, în conformitate cu Statutul opoziției, ocupând locul al doilea ca număr de voturi la alegerile prezidențiale , a devenit senator, funcție pe care o deține în prezent.

La alegerile legislative din 13 martie, care au inclus și consultări între partide, Petro a fost ales candidat la Pactul Istoric cu aproape cinci milioane de voturi și apoi a numit-o pe activista de mediu France Marquez ca partener de candidatură pentru vicepreședinte.

El a asigurat că, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, va relua relațiile diplomatice cu Venezuela, întrerupte din 2019.

El afirmă că se opune folosirii fracturării hidraulice (o metodă care permite și crește extracția gazelor și petrolului din subsol).

Afirmă că va implementa acorduri de pace și securitate teritorială,  va avansa în dialoguri cu grupuri armate precum Armata de Eliberare Națională pentru a pune capăt conflictelor interne din țară.

În plus, el va oferi un sanctuar demn pentru cei fără casă, își propune restabilirea economiei prin productivitatea peisajului rural, grija pentru mediu și promovarea artei și culturii pentru a construi o Columbie pașnică.

În sfârșit, prevede consolidarea rețelei de spitale de stat, garantând accesul tuturor la sistemul de sănătate.

A consemnat Ciprian Pop

 

Premiul internațional UNESCO pentru femeile de știință cubaneze

 Cercetătoarea cubaneză Maria Guadalupe Guzmán a confirmat că a fost distinsă cu Premiul Internațional pentru Femei și Știință "L'Oréal-UNESCO" și aparține tuturor femeilor implicate în știință de pe insulă.

 „Este o mare onoare, dar mai presus de toate, este o recunoaștere a tuturor femeilor cubaneze dedicate științei, după cum o înțeleg”, a declarat ea agenției Prensa Latina , după ce UNESCO a găzduit ceremonia de decernare a premiilor pentru a 24-a oară.

Fundația L'Oréal i-a acordat lui Guzman premiul pentru munca sa de pionierat în lupta împotriva maladiei dengue și angajamentului ei de-a lungul vieții în cercetarea pentru prevenirea și salvarea de vieți.

Directorul Centrului de Cercetare, Diagnostic și Referință al Institutului de Medicină Tropicală Pedro Kouri a remarcat că dengue afectează zeci de milioane de oameni în fiecare an, adesea cu rezultate fatale, în special în regiunile tropicale și subtropicale.

Înainte de COVID-19, a fost una dintre noile boli cu cel mai mare impact în ceea ce privește mortalitatea, a explicat prima femeie din Caraibe care a câștigat premiul.

Ea și-a dedicat munca diagnosticării, cercetării, găsirii de vaccinuri și predării de cunoștințe pentru combaterea unor boli atât de diverse precum Zika sau Ebola.

În ceea ce privește Premiul Internațional pentru Femei și Știință L'Oréal-UNESCO, Guzmán a subliniat că femeile au o datorie față de lume și au potențialul de a merge atât de departe cât doresc.

La ceremonie, directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a deplâns că aproape unul din trei cercetători și doar 10% dintre cei care lucrează în domeniul inteligenței artificiale sunt femei.

Să lucrăm împreună pentru a eradica stereotipurile cu sprijinul educației, a subliniat el.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate Premiile L'Oréal-UNESCO Femei și Știință pentru 2020, 2021 și 2022, fiecare acordat unui număr de cinci oameni de știință.

Ciprian Pop

 

Boeing trebuie să suspende anumite componente ale producției sale din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei

 

 

Decizia Boeing de a suspenda producția aeronavei sale 737 MAX se datorează lipsei de titan și a altor componente critice furnizate de Rusia, potrivit opiniei expertului în siguranța aviației, Roman Gusarov, pentru ziarul Izvestia. Rusia furnizează piese și componente critice producătorului american de avioane.

 

Săptămâna trecută, și Wall Street Journal a semnalat că fabrica Boeing a fost nevoită să oprească producția de avioane cu corp îngust timp de 10 zile în mai din cauza problemelor lanțului de aprovizionare.

 

„Dependența Boeing de titanul rusesc este extrem de mare, ridicându-se la 30-40%, ceea ce înseamnă că cel puțin una din trei aeronave Boeing este asamblată în întregime din titan rusesc”, a spus Gusarov, adăugând că, pe lângă titan, vital pentru ingineria aeronautică, compania importă și produse din titan de la producătorul rus VSMPO-AVISMA.

 

Producătorul de avioane american obișnuia să preia piese aproape finite care erau produse la o fabrică administrată în comun din orașul rus Verkhnyaya Salda.

 

În martie, Boeing și-a suspendat achizițiile de titan din Rusia, spunând că are rezerve semnificative de metal și că ar putea obține aprovizionare suplimentară din alte surse. Decizia a fost luată după ce Rusia a primit sancțiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi.

 

Potrivit lui Gusarov, oprirea temporară a producției de avioane 737 MAX ar putea fi atribuită nu numai suspendării aprovizionării rusești cu titan, ci și perturbării globale a lanțurilor de aprovizionare. Producția globală anuală de până la 600 de avioane implică, de obicei, angajamentul aproape întregii capacități globale de producție pentru componentele corespunzătoare.

 

„La urma urmei, Rusia a impus și sancțiuni indirecte de represalii care vizează livrările de metale neferoase și produse din industria chimică gazoasă, care sunt utilizate pe scară largă de producătorii de microcipuri din întreaga lume”, a spus Gusarov, adăugând că produsele pentru Boeing sunt fabricate de mii de companii globale.

 

În martie, agenția Bloomberg a raportat că interzicerea avioanelor rusești în spațiul aerian american ar putea afecta și Boeing, deoarece compania obișnuia să angajeze avioane cargo gigant Antonov An-124, operate de grupul rus Volga-Dnepr, pentru a aduce provizii la fabricile sale, în Statele Unite.

 

Ciprian Pop 

 

"Cuba este sortită să câștige împotriva crudei blocade americane", spune Președintele cubanez, Diaz Canel


Președintele cubanez Miguel Díaz-Canel subliniază fermitatea guvernului său de a depăși situația economică dificilă derivată din blocada SUA și pandemie.

Díaz-Canel a avut o întrevedere cu cele mai înalte autorități guvernamentale din toate provinciile țării și cu municipalitatea specială Isla de la Juventud, unde a abordat situația economică dură prin care trece Cuba din cauza înăspririi blocadei americane și a crizei provocate de pandemia de coronavirus.

„Suntem convinși că vom câștiga mereu, chiar și în cele mai dificile situații; avem capacitatea și o vom face”, a asigurat marți, în acest sens, președintele cubanez.

 

După ce a subliniat necesitatea ca funcționarii publici să abordeze problemele oamenilor cu profunzime, sensibilitate și inteligență, șeful statului a afirmat că ""este necesar ca națiunea să muncească din greu pentru a depăși greutățile".Lumea intreaga cere încetarea blocadei SUA împotriva Cubei 


Oficialii și site-urile cubaneze, dar si prietenii Cubei din toate azimuturile fac apel la o zi internațională pentru încheierea blocadei impuse de SUA împotriva acestei națiuni din Caraibe, timp de aproape 6 decenii.
 

Blocada, în vigoare până în zilele noastre, a fost oficializată în februarie 1962, odată cu semnarea de către președintele american de atunci, John F. Kennedy a Ordinului executiv 3447. Asediul, cel mai îndelungat aplicat până în prezent împotriva unei națiuni, constituie principalul obstacol în calea dezvoltării frumoasei natiuni din Caraibe.

În aceste șase decenii, insula a cerut în repetate rânduri încetarea acestei politici genocide, ilegitime și extrateritoriale, destinată, să distrugă, in primul rand, voința populară, dincolo de costul uman incalculabil al celor 60 de ani de blocada americană.

În ciuda faptului că actualul președinte al SUA, Joe Biden, promisese că va ridica unele dintre sancțiunile impuse de predecesorul său împotriva poporului cubanez, el continuă cu politica ostilă a predecesorului său, Donald Trump (2017-2021), față de insula.

A consemnat Ciprian Pop

 

Zborurile directe dintre Cuba si Statele Unite, suspendate din 2019, au fost reluate pe 17 iunie

 


  Începând de joi, zborurile între SUA și mai multe provincii cubaneze, care fuseseră suspendate din 2019, în timpul administrației Trump, au fost restabilite.

Printre locațiile către care se reiau zborurile se numără orașul Santa Clara, Camagüey, Holguín și, de asemenea, Santiago de Cuba.

Restricționarea acestor zboruri a fost una dintre cele peste 240 de măsuri luate împotriva insulei în timpul Administrației fostului președinte american, Donald Trump (2017-2021) și una dintre cele care au afectat cel mai mult populația cubaneză.

„Acest lucru a creat dificultăți extraordinare pentru membrii familiei care locuiesc în alte provincii, au fost nevoiți să călătorească multe ore; și așadar, măsura ridicării acestei sancțiuni, practic, va permite legăturilor familiale sa se desfășoare, in continuare, este ceea ce ar fi trebuit să existe întotdeauna”, spune Carlos Lazo, coordonatorul organizației Puentes de Amor.

Guvernul cubanez a salutat pasul cu bunăvoință, deși a subliniat că sunt măsuri insuficiente cât timp blocada economică rămâne.

A consemnat Ciprian Pop

 

Cum afectează căldura câinii și cum să-i protejezi
Temperaturile ridicate afectează foarte mult câinii și pisicile, care pot suferi probleme grave
 
Vara este perioada ideală pentru a ne bucura de prietenul nostru drag nostru în aer liber, dar este și perioada cel mai probabila ca aceștia să sufere de insolație. Câinii și pisicile sunt mult mai sensibili la căldură decât oamenii. Primii reglează excesul de căldură prin scoaterea limbii, în timp ce transpirația este eliminată prin labe. Pisicile, pe de altă parte, își mențin temperatura lingându-se. De asemenea, rețineți si faptul că sezonul călduros crește prezența căpușelor și ar trebui să vă verificați frecvent câinele.

Sfaturi pentru a evita insolatia:


• Evitați plimbarea cu câinele în orele cele mai calde. Mai bine să o faci dimineața sau târziu după-amiaza.
• Aveți întotdeauna la dispoziția animalului de companie apă curată și proaspătă.
• Cel mai bine este să-l hrăniți devreme sau târziu în timpul zilei.
• Animalele de companie trebuie să fie într-un loc aerisit și dacă sunt pe stradă, găsiți un loc umbrit.
• Deplasarea cu mașina: este important ca mașina să fie bine ventilată și să se oprească de câte ori este necesar pentru ca patrupedul să iasă la aer.
• Pentru pisici, este indicat să le permiteți accesul în încăperile cu podea cu gresie. În plus, trebuie să le periem mai des, deoarece își regleaza temperatura corpului lingându-se.


Simptomele insolatii:


Insolația apare atunci când temperatura animalului depășește 42ºC. Acest lucru face ca animalul nostru de companie să aibă următoarele simptome:
• Respirația este rapidă sau dificilă.
• Gingiile capătă un ton albăstrui din cauza lipsei de oxigen din sânge.
• Pierderea forței: fără dorință de mișcare.
• Tremurături musculare.
• Modificări ale salivației.


Ce trebuie făcut în caz de insolație???
Dacă detectăm că animalul nostru de companie suferă de insolatie, trebuie să urmăm următorii pași:
• Cel mai bine este să-l transferați imediat la o clinică veterinară.
• Mutați-l sau faceți zona în care este cât mai răcoroasă și ventilată.
• Aplicați comprese reci pe cap, gat, zona inghinala si axile. De asemenea, îl putem scufunda în apă la aproximativ 20ºC.
• Încearcă să-l faci să bea apă, dar nu-l lăsa să bea prea mult.

 

Ciprian Pop

 

Suspectat de spionaj pentru Coreea de Nord,  un înalt oficial francez,  Benoit Quennedey, declarat nevinovat

 

 

Potrivit presei franceze, doi judecători parizieni de la direcția "anti-terorism" au respins dosarul împotriva lui Benoît Quennedey, un înalt oficial al Senatului, acuzat de spionaj în folosul Coreei de Nord.

 

El a fost inculpat în noiembrie 2018, în special pentru „trădare prin furnizarea de informații unei puteri străine” și „activități  de informații cu o putere străină”. Benoît Quennedey, anterior încadrat cu o funcție administrativă în cadrul Senatului, a beneficiat de o disculpare din partea tribunalului. „Este nevinovat. După ce a fost umilit public, în special de anumite publicații, și suspendat din atribuții, onoarea îi este în sfârșit restabilită”, a declarat pentru presa din hexagon, Florian Lastelle, avocatul lui Benoît Quennedey.

 

În acest caz, anchetatorii încercau să afle dacă el a furnizat efectiv informații confidențiale regimului de la Phenian. „Dacă investigațiile au confirmat fascinația acestui burlac fără copii pentru Coreea de Nord și legăturile sale cu reprezentanții regimului aflați la post în Franța, anchetatorii și judecătorii au ajuns la concluzia că el nu a furnizat niciodată informații care ar putea dăuna intereselor Națiunii și nici nu a servit acea putere în scopul de a dăuna intereselor franceze. Un admirator zelos, da, dar cu siguranță nu un spion”, scrie presa franceză.

 

SUSPENDAT DIN 2018

Plasat sub supraveghere judiciară în același an cu rechizitoriul său, acestui burlac, în vârstă de 46 de ani i s-a interzis, printre altele, să-și exercite profesia. Fost absolvent al Sciences-PoD din Paris și ENA (Înaltă școala de studii administrative), el a dedicat mai multe lucrări Coreei de Nord. Președinte al Asociației de prietenie franco-coreene, a călătorit de nenumărate ori în peninsula coreeană din 2005, iar în 2007 a publicat o amplă lucrare, "Coreea de Nord, această necunoscută".

 

În 2013, el a scris și un eseu despre economia regimului de la Phenian, intitulat The Economy of North Korea, Birth of a New Asian Dragon (în limba engleză, la Paris, sub egida casei editoriale "Les Indes Savantes"). Benoît Quennedey a lucrat ca administrator al Direcției de Arhitectură, Patrimoniu și Grădini a Camerei Superioare a Parlamentului, responsabil de divizia administrativă și financiară, până să fie suspendat.

 

Domnul Quennedey își recâștigă onoarea, profesia, munca. Ceea ce nu va mai regăsi niciodată este liniștea, bucuria și beneficiile a aproape patru ani furați de încălcarea prezumției de nevinovăție.

 

Poate cea mai bună descriere a sa vine de la editorul cărților sale, Aymeric Monville: „Această poveste este una total nebună. Benoît nu este în măsură să dețină cel mai mic secret. El este împrăștiat și visător, poate socializa cu facilitate în sferele înalte. Dar, sa aibă predilecție pentru lumea secretelor sau sa acționeze cu răutate... asta nu. Niciodată! E ridicol", conchide Aymeric Montville.

 

Senatul Franței i-a confirmat „reintegrarea” în muncă în această săptămână. Rămâne de văzut dacă va cere și daune  Statului francez pentru povestea în care a fost amestecat fără nici o vină.

 

A consemnat Ciprian Pop

 

Algeria, în lumina reflectoarelor. NATO califică Algeria drept un „risc pentru securitatea Europei”

 

 Într-o declarație recentă, Alianța Militară spune că țara nord-africană urmează exemplul Rusiei, deoarece își folosește aprovizionarea cu gaz către țările europene ca o armă diplomatică.

 

Într-un document lansat la începutul acestei luni, dezvăluit ieri de Business Insider, se semnalează faptul că NATO a considerat Algeria un risc pentru securitatea Europei. Amenințarea vine din furnizarea de gaz algerian către țările din sudul Europei, în special Spania, cu care Algeria a semnat acorduri de furnizare.

 

„Există riscul ca Algeria să-și folosească aprovizionarea cu gaze ca mijloc de presiune politică, așa cum face Rusia. Acest lucru ar reprezenta un risc pentru rezistența politică și economică a Europei. Pe termen lung, ar amenința statutul Algeriei de furnizor de energie al Europei”, a spus Alianța, amintind că „securitatea energetică a fost de mulți ani considerată un factor important în politica externă și de securitate, inclusiv în cadrul NATO”.

 

În aprilie anul trecut, după decizia Madridului de a autoriza fluxul invers al gazoductului Maghreb-Europa pentru a trimite gaze către Maroc, Algeria a amenințat că va rupe contractul de furnizare de gaze cu Spania dacă acesta va fi redirecționat „la o a treia destinație”. Această reacție a stârnit îngrijorare în NATO, mai ales că Sonatrach, compania algeriană de hidrocarburi, furnizează peste 40 la sută din gazele naturale pe care le importă Spania.

 

Relațiile dintre Algeria și Spania s-au deteriorat din cauza trădării Saharei. Pe 18 martie, guvernul de la Madrid a recunoscut suveranitatea marocană asupra Saharei Occidentale (Saharahui), Algerul și-a rechemat a doua zi ambasadorul la Madrid.

 

Tot atunci, Algeria a suspendat un tratat de prietenie, bună vecinătate și cooperare, semnat în 2002, cu Spania. Algerul și-a suspendat și comerțul cu Madridul. Suspendarea nu afectează, deocamdată, gazele naturale pe care țara nord-africană le furnizează peninsulei iberice.

 

Înspăimântat, guvernul de la Madrid s-a îndreptat mai întâi către Uniunea Europeană și apoi către NATO pentru a face presiuni asupra țării nord-africane. Rămâne doar să aflăm dacă guvernul de la Alger va ceda în fața Uniunii Europene și a NATO, întrucât Spania a demonstrat, in această situație,  că nu are prea bună capacitate de reacție.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

China folosește "pașapoarte sanitare" pentru a preveni un protest popular

 

China folosește infrastructura de supraveghere creată de pandemie pentru a preveni protestele populare. Poliția a pus „în roșu” pașaportul de sănătate a sutelor de deponenți bănci care se mobilizează pentru a accesa fondurile pe care autoritățile centrale le-au înghețat.

 

Pentru a accesa transportul în comun și vizitarea în anumite spații publice, precum restaurante și centre comerciale, este necesar să aveți pașaportul de sănătate în modul „cod verde”. În caz contrar, cetățenii nu pot călători prin țară.

 

Deponenții erau programați să călătorească în provincia Henan săptămâna aceasta din toată China pentru a protesta împotriva blocării de aproape două luni a accesului la depozite de 178 de milioane de dolari, care a făcut ca mai multe companii să nu poată plăti lucrătorii și persoanele fizice fără a avea acces la economii.

 

„Suntem încătușați digital”, a spus un deponent din provincia Sichuan.

 

În urma pandemiei, unele regiuni din China au cerut călătorilor să-și înregistreze planurile online.

 

Un bărbat pe nume Liu, care locuiește în provincia Hubei, a aflat că, codul său de sănătate a fost setat la „roșu” în dimineața zilei de 12 iunie, după ce s-a înregistrat cu o zi înainte pentru a călători în Henan.

 

Liu trebuia să călătorească la un protest programat luni în capitala provinciei Henan, Zhengzhou, unde spera să-și recupereze banii. Protestul ar fi fost cea mai recentă dintre numeroasele astfel de demonstrații din Henan din ultimele luni.

 

Peste 200 de deponenți au fost blocați în mod similar atunci când codurile lor de sănătate au devenit „roșii”, potrivit membrilor unui grup WeChat (versiunea locală chinezească a WhatsApp).

 

Nu s-a putut stabili dacă schimbarea codului a avut ca scop blocarea protestatarilor sau dintr-un alt motiv, dar trei deponenți au spus că "cunosc persoane care s-au înscris să călătorească în Henan, care nu aveau legătură cu fondurile înghețate, ale căror coduri nu au fost transformate” în roșu".

 

Yu Zhou Xin Min Sheng Village Bank, Shangcai Huimin Country Bank și Zhecheng Huanghuai Community Bank au înghețat depozitele pe 18 aprilie, spunând clienților că actualizează sistemele interne.

 

Liu a spus că fiul ei nu va putea merge la școală dacă codul său nu revine în curând la „verde”. „Nu pot face nimic, nu pot merge nicăieri. Te tratează ca pe un criminal. Acest lucru îmi încalcă drepturile omului”, a spus Liu.

 

Wang Qiong, care locuiește în orașul central Wuhan, a descoperit că pașaportul său de sănătate a devenit „roșu” după ce s-a înregistrat pentru a călători în Henan pe 11 iunie. „Poliția avea datele mele de identitate de ultima dată când am fost la proteste în aprilie”, a spus Wang, care a susținut că a pierdut accesul la 2,3 milioane de yuani (341.550 de dolari).

 

Alți deponenți au spus că au putut ajunge la Zhengzhou cu trenul și mașina, dar codurile lor au devenit „roșii” imediat ce au scanat codurile de sănătate în dispozitive de scanare ale orașului.

 

 

Sursă: https://www.reuters.com/world/china/china-bank-protest-stopped-by-health-codes-turning-red-depositors-say-2022-06-14/

 

A consemnat Ciprian Pop

 

Amplă solidaritate în favoarea Cubei

 

Președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel Bermúdez a subliniat solidaritatea largă față de Cuba manifestată la recent încheiatul "Summit al Americilor", întâlnire care a adus mai multe dezacorduri decât succese.

 

Prin contul său de Twitter, președintele cubanez a scris: „ popoarele, care au organizat Summit-ul prin care unii au vrut să ne pună piedici, precum și guvernele demne care au vorbit pentru noi, s-au asigurat că al IX-lea Summit al Americilor nu este ceea ce intenționau organizatorii.”...”Solidaritatea a fost prezentă acolo unde nu a fost invitată, unde nu au vrut să fim auziți”, a precizat el.

 

Al IX-lea Summit al Americilor a avut loc la Los Angeles în perioada 6-10 iunie și prin decizia Statelor Unite au fost excluse Cuba, Nicaragua și Venezuela, care au fost reprezentate de personalități din alte țări care și-au exprimat dezacordul și au vorbit în numele celor absenți.

 

De asemenea, delegația cubaneză nu a putut participa la Summitul Poporului, un eveniment paralel organizat de societatea civilă, guvernul Statelor Unite nu a acordat viză pentru participarea delegației cubaneze.

 

La rândul său, ministrul cubanez de externe, Bruno Rodríguez Parrilla, a subliniat pe contul său de Twitter că Planul de acțiune privind guvernanța și Declarația privind migrația adoptate la al IX-lea Summit al Americilor sunt dezechilibrate și părtinitoare, ignorând diversitatea și pluralitatea politică și socială a regiunii, arătând o viziune rasistă, xenofobă și jefuitoare a migranților de către Washington.

 

El consideră că textul nu abordează în niciun fel cauzele reale ale migrației, așa că va fi imposibil să se obțină rezultate concrete în gestionarea fluxurilor migratorii neregulamentare, dacă nu se concretizează dialogul și colaborarea autentică.

 

Emigrația a fost una dintre temele principale ale acestui IX Summit al Americilor, bazat pe fluxurile migratorii care au loc către Statele Unite, motivate de situația economică dificilă din regiune și ravagiile provocate de covid-19.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Rusia extinde accepțiunea juridică a  infracțiunii de trădare și va pedepsi cu până la 20 de ani ceea ce consideră a fi "trecerea de partea  inamicului"

 

 

Noua reformă, aprobată în primă lectură, în Sumă (Parlamentul Rusiei), crește pedepsele cu închisoarea pentru mercenari

 

În plină campanie militară din Ucraina, Duma de Stat a Rusiei a aprobat marți extinderea infracțiunii de trădare. Cea mai semnificativă schimbare este că incriminează în mod expres drept „trădare” ca un cetățean rus să treacă de partea inamicului în timpul unui conflict militar în care este implicată Rusia. Acest lucru poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.

 

Deputații Camerei Inferioare a parlamentului rus și-au dat aprobarea acestei reforme legislative în primă lectură. În plus, legislația rusă înăsprește și pedeapsa pentru mercenari și introduce un nou articol pentru colaborarea cu serviciile speciale străine, adică "spionajul".

 

Inițiativa „de a proteja interesele naționale ale Federației Ruse” a fost discutată în Duma la trei luni și jumătate după ce președintele rus, Vladimir Putin și-a lansat ceea ce punctul de vedere rusesc numește drept „campania militară specială” împotriva Ucrainei și într-un moment în care trupele ruse se luptă pentru a prelua complet orașul Severodonețk și atacă deja Lisichansk, două locuri cheie pentru a prelua controlul asupra provinciei Lugansk, una dintre cele două regiuni din Donbass, care sunt parțial controlate de milițiile pro-ruse din 2014. Cealaltă regiune este Donețk.

 

În favoarea noii legislații au votat 341 de deputați. Au fost două voturi împotrivă și 44 de abțineri.

 

Proiectul, care trebuie să fie aprobat în a doua și a treia lectură, prevede o pedeapsă de la 12 la 20 de ani de închisoare pentru un cetățean rus care participă la un conflict armat „în scopuri contrare intereselor Federației Ruse”. Mai mult, „a trece de partea inamicului” în timpul unui conflict armat va fi echivalat cu trădare.

 

Pedeapsa pentru mercenari se mărește la 7 și 15 ani închisoare, când înainte era între 3 și 7. Se pedepsește și recrutarea mercenarilor: între 12 și 18 ani de pierdere a libertății.

 

Săptămâna trecută, guvernul rus a justificat pedeapsa cu moartea impusă de o instanță din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) pentru doi cetățeni britanici și un marocan care au fost luați prizonieri în timp ce erau în armata ucraineană.

 

Guvernul Regatului Unit și organizații precum Amnesty International au criticat sentința, argumentând că erau soldați profesioniști și că, în conformitate cu Convenția de la Geneva, în calitate de prizonieri de război, sunt protejați împotriva urmăririi penale pentru că au participat la ostilități.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) spune că riscul nuclear este la cel mai înalt nivel de după Războiul Rece
Toate puterile din „clubul nuclear” cresc numărul de focoase, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Capitala suedeză. Riscul folosirii armelor nucleare a atins cel mai înalt nivel de la Războiul Rece, acest lucru se datorează faptului că țările „clubului nuclear” încep să-și construiască în mod activ arsenalele. Acest lucru se precizează într-un raport publicat luni de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

„Riscul utilizării armelor nucleare este acum la cel mai înalt nivel de la apogeul Războiului Rece”, spun experții de la institutul menționat. În prezent, „există semne clare că procesul de reducere a armelor nucleare s-a încheiat” și „toate puterile din „clubul nuclear” (Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord) măresc numărul de focoase și realizează modernizarea arsenalelor nucleare”, spun ei. Faptul că, potrivit cercetătorilor, majoritatea acestor țări „își intensifică retorica nucleară” și „rolul armelor nucleare în strategiile lor militare devine din ce în ce mai semnificativ” contribuie și el la întărirea tensiunii internaționale.

Construirea de arsenale
Potrivit SIPRI, toate țările „clubului nuclear” dezvoltă activ programe legate de arme nucleare sau construiesc arsenalele existente. În special, „Marea Britanie a anunțat o creștere a limitei stocurilor de focoase nucleare în 2021”, după ce a decis „să nu dezvăluie public numărul acestora”, iar Franța „a lansat oficial un program de dezvoltare a unui submarin de generația a treia echipat cu arme nucleare”.

 

Institutul mai notează că India și Pakistanul „măresc stocurile de arme nucleare și dezvoltă noi sisteme de livrare”, iar Israelul „își modernizează arsenalul nuclear”. În același timp, R.P.D.C. „testează în mod activ arme nucleare” și, potrivit experților, „a fabricat deja 20 de focoase,

Deteriorarea situației internaționale
După cum notează raportul, situația este exacerbată de faptul că „relațiile dintre puterile mondiale s-au deteriorat semnificativ”, ceea ce a dus la o serie de probleme în domeniul diplomației nucleare. În special, negocierile privind stabilitatea strategică dintre Rusia și Statele Unite, care reprezintă peste 90% din toate armele nucleare, au fost, de fapt înghețate, după începerea conflictului în Ucraina. În plus, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Rusia, Franța, Statele Unite și Marea Britanie) nu au aderat la Tratatul privind interzicerea armelor nucleare și la Planul de acțiune cuprinzător comun privind Iranul (JCPOA).

Experții SIPRI concluzionează că, având în vedere schimbările observate în strategiile militare ale principalelor puteri globale și stagnarea eforturilor diplomatice de dezarmare, lumea va vedea, în curând, o creștere reală a arsenalelor nucleare, pentru prima dată după Războiul Rece. În viitor, această tendință s-ar putea dovedi a fi pe termen lung și „sa dureze si în următorul deceniu”, potrivit Institutului din Stockholm.

A contribuit Ciprian Pop

 

ȘTIAȚI CĂ, SFÂNTUL LUCA AL CRIMEEI, ESTE CEL CARE A DESCOPERIT ANESTEZIA LOCALĂ
A FOST UN CHIRURG GENIAL, DOCTOR ÎN ȘTIINȚE, TEOLOG DE ÎNALTĂ TRĂIRE, PROFESOR UNIVERSITAR SAVANT ÎN MEDICINĂ ȘI MULTE ALTE DARURI DE LA DUMNEZEU"

.dar știați că, el a fost cel care a descoperit anestezia locală ...
"A descoperit metoda anesteziei locale, care a înlocuit anestezia generala. La acea vreme, anestezia generala era văzută chiar mai periculoasa decât operatia. Vestea despre el s-a raspandit cu un fulger in toata Rusia.
...Iubiţii mei în Hristos, să facem din toată inimă faptele milostivirii, socotind pierdută ziua în care n-am ajutat pe cineva fie cu vorba bună, fie împărtăşindu-i din inimă necazurile şi suferinţele, fie mijlocind prin rugăciune pentru el înaintea lui Dumnezeu.
Însă cunoscand suferința și răutatea de care este capabil omul înrobit de diavol, el nu a încetat să mărturisească și să ne lase, ca testament, cuvintele:
 "Am iubit patimirea, fiindca minunat curateste sufletul."
Sfantul Luca al Crimeii a trecut la cele vesnice in ziua de 11 iunie 1961.
Cinstitele sale Moaste au fost dezgropate in ziua de 17 martie 1996, in prezenta a patruzeci de mii de credinciosi. Raspandeau o mireasma negraita, iar inima sa a fost gasita neputrezita. Dupa trei zile, ele au fost mutate in Biserica Sfinta Treime, din Simferopot, Ucraina, unde se afla si astazi. Sfintenia sa se arata si astazi, prin darul facerii de minuni.
În anul 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea numelui Sfântului Luca al Crimeei în calendarul Bisericii noastre, cu ziua de pomenire 11 iunie. Părticele din cinstitele sale moaște au ajuns și în București la paraclisul Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, la Biserica Șerban-Vodă și la capela Spitalu­lui Clinic de Urgență Floreasca.
Să ne bucurăm căci avem parte de încă un bun rugător în Ceruri, Sfântul Luca al Crimeei, doctor fără de arginți, să avem parte de rugăciunile sale sfinte!!!

"Este în interesul Occidentului să rezolve situația din Ucraina, ținând cont de poziția Rusiei", spune  Kissinger


De asemenea, fostul secretar de stat și consilier pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite consideră că este important să se mențină o alianță care să reflecte cooperarea dintre Europa și America.

"Țările occidentale ar trebui să țină cont de interesele Rusiei atunci când discută o reglementare pașnică a situației din Ucraina, pentru a evita creșterea influenței chineze asupra Moscovei". Această opinie a fost exprimată de fostul secretar de stat (1973-1977) și consilier pentru securitate națională al președintelui SUA (1969-1975) Henry Kissinger într-un interviu publicat sâmbătă seara pe site-ul ziarului britanic The Sunday Times.

"Acum, întrebarea este cum să punem capăt acestui război. După ce se va termina, trebuie găsit un loc pentru Ucraina, dar și pentru Rusia, dacă nu vrem ca Rusia să devină avanpostul Chinei în Europa", a spus el.

Vorbind despre NATO, Kissinger a spus că este „important să se mențină” alianța, care „reflectă cooperarea dintre Europa și America”, dar este necesar să „recunoaștem faptul că urmează lucruri mari” în Orientul Mijlociu și Asia. "Ele (țările membre NATO) s-au reunit în problema Ucrainei pentru că le-a amintit de amenințări in vecinătate. S-au descurcat foarte bine și susțin ceea ce au făcut", a spus el.

Despre dezbinare în SUA
Statele Unite par acum mai divizate pe plan intern decât au fost în timpul războiului din Vietnam, a spus Kissinger.

Întrebat dacă Statele Unite sunt mai divizate astăzi decât era la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, diplomatul a răspuns afirmativ. — Da, infinit mai mult, spuse el. În opinia sa, mai devreme partidele Democrat și Republican din SUA puteau interacționa mai puternic între ele pe cele mai importante probleme internaționale.

„Termenul de „interes național” a fost plin de sens, nici măcar nu a fost discutat. Acum că [timpul] a trecut. Fiecare administrație se confruntă cu ostilitatea continuă din partea opoziției, bazată pe diferențe ideologice”, a spus Kissinger. Diplomatul a subliniat că până și „valorile de bază ale Americii” sunt în prezent contestate, inclusiv problemele libertății individuale și prevederile constituției.

La confruntarea cu China
Statele Unite intră într-o eră a confruntării cu China, în legătură cu care politicienii occidentali ar trebui să renunțe la iluzii despre posibila occidentalizare a Chinei, a spus Kissinger.

În opinia sa, „a aștepta ca Beijingul să se occidentalizeze” nu mai este o strategie acceptabilă. "Nu cred că dominația lumii este un concept chinez, dar acest lucru se poate întâmpla atunci când devin atât de puternici. Și nu este în interesul nostru", a spus diplomatul american.

El a mai spus că lipsa unui dialog serios între Washington și Beijing „provoacă profundă îngrijorare”. „Alte țări vor dori să profite de această rivalitate în propriile lor scopuri, fără a înțelege aspectele ei unice”, a spus Kissinger. „Prin urmare, intrăm într-o perioadă foarte dificilă”.

A consemnat Ciprian Pop

 

Președinții Venezuelei și Algeriei susțin o lume multipolară

Președintele venezuelean Nicolás Maduro (stânga) și omologul său algerian, Abdelmayid Tebune, în Algeria, pe 9 iunie 2022.


Președintele venezuelean, Nicolás Maduro, și omologul său algerian, Abdelmayid Tebune, au fost de acord să se îndrepte către o lume multipolară în afara influenței Statelor Unite.

Președintele venezuelean, in cadrul  turneului său eurasiatic, s-a întâlnit cu omologul algerian pentru a evalua progresul relațiilor bilaterale și problemele geopolitice internaționale actuale. „Avem o viziune comună către o nouă lume a păcii și a cooperării”, a declarat Maduro, joi, la o conferință de presă comună cu Tebune.

Șeful statului venezuelean a semnalat că împreună cu omologul său african, după ce au analizat problemele legate de energie, petrol, gaze, agricultură, știință, tehnologie și educație universitară, au decis să relanseze Comisia mixtă la nivel înalt pentru a desfășura o agendă de lucru bilaterală în domeniile economic, comercial și financiar.

La rândul său, președintele algerian a confirmat că, în timpul întâlnirii cu Maduro, s-au discutat chestiuni precum cooperarea bilaterală, precum și modalități de consolidare a cooperării în domeniile economice. De asemenea, a anunțat deschiderea unei companii aeriene între Alger și Caracas în lunile următoare.


Venezuela și Algeria convin să intensifice sprijinul pentru lupta popoarelor palestinian și saharaui

Potrivit presei venezuelene, ambii lideri, prin ministerele lor de Externe, au decis să intensifice denunțurile crimelor forțelor de ocupație israeliene împotriva populației palestiniene și a dreptului acelui popor de a-și crea statul independent cu capitala la Al-Quds. (Ierusalim).

În plus, Maduro și Tebune vor sprijini, în continuare, lupta poporului din Sahara Occidentală pentru autodeterminarea și dreptul lor de a organiza un referendum cu privire la statutul său viitor.

În acest sens, Maduro a cerut lumii să reacționeze și să protejeze poporul saharaui. „I-am exprimat președintelui admirația Venezuelei pentru poziția fermă a Algeriei în apărarea poporului saharaui”, a indicat el în conferința de presă.

Președintele Maduro a vizitat marți Capitala Turciei, Ankara, cu o agendă axată pe extinderea cooperării dintre cele două națiuni, după escala de la Alger, apoi s-a îndreptat spre Iran, in aceasta sambata.

 

A consemnat Ciprian Pop

Iranul și Venezuela semnează un acord de cooperare strategică pe 20 de ani


Acesta prevede interacțiunea în sectoarele politic, cultural, petrolier, petrochimic și turism.

 Teheranul și Caracasul au semnat un acord de cooperare strategică cuprinzătoare pe o perioadă de 20 de ani. 


Documentul a fost semnat la Teheran în prezența președintelui iranian, Ebrahim Raisi și a președintelui venezuelean, Nicolas Maduro. Acordul prevede cooperarea în sectoarele politic, cultural, petrolier, petrochimic și turism.

La 27 martie 2021, ministrul chinez de externe Wang Yi și apoi ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif au semnat un acord de cooperare cuprinzătoare pe o perioadă de 25 de ani. De atunci, politicienii iranieni au declarat în repetate rânduri că explorează posibilitatea de a ajunge la acorduri similare cu alte țări prietene, printre care Turcia, Rusia și Venezuela.

Iranul și Venezuela pledează pentru consolidarea cooperării bilaterale cu punerea în aplicare a pactului strategic de 20 de ani.

Vineri, președintele venezuelean Nicolás Maduro și o delegație politică și economică la nivel înalt din țară au sosit la Teheran, în cadrul „turului lor asiatic” pentru a examina o hartă a cooperării cu planuri și strategii pentru următorii 20 de ani ani cu ţara din orient.

Printr-o declarație emisă sâmbătă aceasta, Ministerul iranian de Externe a anunțat că omologul sau, Hosein Amir Abdolahian, s-a întâlnit în aceeași zi cu omologul său venezuelean, Carlos Faría, pentru a aborda probleme de interes comun.

„Acum relațiile dintre cele două țări sunt în cele mai bune condiții și, odată cu semnarea foii de parcurs pentru o cooperare cuprinzătoare între cele două țări, calea pentru aprofundarea cooperării bilaterale va fi mai lină decât înainte”, a spus ministrul iranian.

În mod similar, Amir Abdolahian și-a exprimat speranța că în viitor vor fi oferite bazele pentru urmărirea și implementarea pactului strategic pe 20 de ani.

La rândul său, ministrul venezuelean a mai susținut că există o bună oportunitate de a intra într-o nouă rundă de cooperare cu Iranul.

„Asistăm îndeaproape la progresul Iranului în domeniul economiei bazate pe cunoaștere, al industriei și al altor domenii, în special într-o situație de sancțiuni, și noi îl admirăm”, a spus Faria, adăugând ulterior că Venezuela, ca și Iranul, consideră că sancțiunile pot deschide porți către noi oportunități.

 

Prioritate venezueleană, folosirea tehnologiei iraniene în domeniul agriculturii


La rândul său, Maduro a indicat că Venezuela este interesată să folosească experiența istorică a Iranului, precum și capacitățile acestuia în diverse domenii, pentru a depăși perioada dificilă a sancțiunilor și a extinde cooperarea și relațiile dintre cele două țări.

„Una dintre prioritățile noastre pentru extinderea cooperării cu Iranul este să folosim tehnologia iraniană pentru a dezvolta producția agricolă în Venezuela”, a subliniat președintele venezuelean.

Maduro a sosit la Teheran în fruntea unei delegații politice și economice la nivel înalt pentru o vizită oficială de două zile. 

 

Ciprian Pop

 

Nicaragua autorizează colaborarea militară cu Rusia

 

Președintele Nicaraguei, Daniel Ortega, a autorizat plecarea în Rusia a 50 de soldați nicaragueni, în mod rotativ, „pentru a participa la exerciții de schimb de experiență și instruire militară în operațiuni de ajutor umanitar” în perioada 1 iulie - 31 decembrie viitoare.

 

Ortega a autorizat, de asemenea, intrarea trupelor, navelor și aeronavelor armatei ruse în țară central americană pentru a participa la operațiuni „împotriva unor acte ilicite” în Marea Caraibelor și în Oceanul Pacific, in zona apelor teritoriale ale Republicii Nicaragua, potrivit unui decret prezidențial.

 

Președintele a mai autorizat intrarea în Nicaragua, în mod rotativ, a 80 de militari ruși pentru a participa alături de membri ai Comandamentului pentru Operații Speciale al armatei nicaraguane „la un schimb de experiență și la un exercițiu de pregătire în operațiuni de ajutor umanitar”.

 

De asemenea, a autorizat intrarea a încă 50 de cadre militare ruse, pe bază de rotație, pentru a participa cu membri ai Forțelor Navale, Forțelor Aeriene și Corpului de Transmisiuni „la schimbul de experiență și comunicarea operațională cu navele și aeronavele Armatei nicaraguane în sarcini de confruntare și combatere a traficului de droguri și a criminalității organizate transnaționale.

 

În total, Ortega a autorizat un număr important, dar nedeterminat (in materiale publice) de soldați, nave și aeronave rusești să intre în Nicaragua în perioada 1 iulie - 31 decembrie a acestui an, potrivit decretului prezidențial.

 

Pe lângă participarea la operațiuni „împotriva activităților ilicite” din Marea Caraibelor și din Oceanul Pacific din Nicaragua, antrenarea forței de elită a armatei și a corpului de transmisiuni în probleme de comunicare operațională, armata rusă va participa la exerciții „de instruire și schimb în operațiuni de ajutor umanitar, misiuni de căutare, salvare și salvare în situații de urgență sau dezastre naturale”.

 

Ei vor participa, de asemenea, „la schimbul de experiență și instruire în sarcini de securitate, planificarea exercițiilor de ajutor umanitar și ajutor în caz de dezastre”, potrivit decretului prezidențial.

 

În același decret prezidențial, Ortega a autorizat timp de șase luni, începând cu luna iulie, intrarea pe teritoriul național a personalului, navelor și aeronavelor Forțelor Armate Naționale Bolivariane din Venezuela care vor îndeplini aceleași funcții ca și cele ale Rusiei.

 

El a mai autorizat intrarea militarilor din Cuba și Mexic, care vor participa alături de cei din Nicaragua la „schimburi și lucrări cu caracter umanitar”.

 

În cazul Forțelor Armate ale Statelor Unite, liderul sandinist a autorizat intrarea cadrelor militare, într-un număr pe care nu l-a precizat, iar spre deosebire de celelalte forțe armate, prezența acestora va fi „planificată și coordonată în prealabil cu armata din Nicaragua”.

 

Obiectivul, potrivit guvernului, este ca armata SUA să andocheze în porturi și să aterizeze pe aeroporturile naționale pentru a desfășura „operațiuni de ajutor umanitar și misiuni de căutare, salvare și salvare în situații de urgență sau dezastre naturale, pe calea aerului, pe mare ​și terenuri, în sprijinul Guvernului Republicii Nicaragua, de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022”.

 

Ortega a ordonat ca decretul prezidențial să fie trimis Adunării Naționale pentru ratificare.

 

Rusia este un vechi aliat al Nicaraguei care, în timpul erei sandiniste timpurii (1979-1990), a furnizat forțelor armate nicaraguane arme sovietice, iar Putin a spus că Nicaragua este un partener „foarte important” al Rusiei în America Latină.

 

Ortega a revenit la președinție în 2007, după ce a coordonat o junta guvernamentală între 1979 și 1985 și a prezidat pentru prima dată țara între 1985 și 1990.

 

Nicaragua este una dintre puținele țări, împreună cu Venezuela și micile state insulare Nauru și Tuvalu, care s-au alăturat Rusiei pentru a recunoaște independența regiunilor separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud și care au primit înalți oficiali ruși de când Moscova a invadat Ucraina.

 

La sfârșitul anului 2020, a înființat un consulat în Crimeea, teritoriu ucrainean anexat Rusiei, ceea ce a provocat respingerea Ucrainei.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Columbia trimite trupe în Ucraina, în lunile iulie și august

 

 

Trupele armatei columbiene vor călători în Ucraina în iulie sau august. Guvernul de la Bogotá semnalează ca "urmează să sprijine armata ucraineană în operațiunile de deminare". 

 

Trupele columbiene intenționează să călătorească mai întâi într-una dintre țările vecine cu Ucraina. Şederea totală a trupelor străine în afara ţării lor va dura de la cinci la nouă luni. Potrivit ministrului columbian al Apărării, Diego Molano, ajutorul pentru Kiev este încadrat în condiția de „aliat cheie non-NATO”. Colaborarea a fost convenită anterior cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

 

Țara sud-americană este un partener al Alianței Atlantice. În octombrie anul trecut, NATO și Columbia au anunțat consolidarea cooperării lor în domeniul apărării și securității, după cea de-a patra întâlnire în cadrul dialogului politic dintre țara sud-americană și Alianță.

 

Columbia devine un instrument esențial al Statelor Unite și al NATO în America Latină, a fost prima țară din regiunea Americii Latine care a aderat la Programul individual de parteneriat personalizat al NATO și a primit statutul de Partener internațional al Alianței.

 

Planul individual de cooperare dintre Columbia și NATO a fost semnat la 31 mai 2018 în timpul vizitei fostului președinte Juan Manuel Santos Calderón la Bruxelles și întâlnirii sale cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Calderón a spus atunci că includerea Columbiei pe lista partenerilor internaționali ai alianței a fost un „privilegiu imens” pentru țara sa.

 

NATO are acum nouă parteneri cu acest statut. Pe lângă Columbia, aceștia sunt Australia, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Noua Zeelandă și Pakistan. Cu toate acestea, Alianța rămâne fidelă principiului său conform căruia doar o țară europeană poate deveni un nou membru. Totuși, Bruxelles-ul consideră fiecare acord individual cu partenerii săi în contextul creării celor mai favorabile condiții pentru NATO în acea țară: desfășurarea de trupe și echipamente, libera circulație a acestora pe teritoriu, activitatea serviciilor de informații ale Alianței, imunitatea diplomatică și posibilitatea de a efectua exerciții de antrenament.

 

Parteneriatele internaționale ale NATO subliniază tendința politicii externe a SUA în ultimii ani, și anume o atenție sporită acordată regiunii Indo-Pacific în relațiile cu China. Același lucru s-ar putea spune despre Asia Centrală și de Sud. Cu toate acestea, Orientul Mijlociu și America Latină nu au dispărut din sfera de interes a SUA. Prin urmare, NATO are un „partener internațional” în fiecare regiune. Columbia acționează ca „poliție regională” pentru America Latină.

 

În schimb, semnatarii primesc garanții de securitate care nu sunt susținute de nimic concret, precum și anumite preferințe în comerțul cu arme și beneficii financiare. Este „transparența în accesul la cele mai recente arme” pe care liderii politici și militari columbieni au citat-o ​​drept principalul beneficiu al tratatului NATO.

 

De asemenea, columbienii au avut acces la programe specifice, seminarii și instruire pentru militari, care anterior erau disponibile numai țărilor membre. „Creșterea legăturilor dintre forțele noastre armate și NATO are ca scop atenuarea dezastrelor naturale cauzate de schimbările climatice, apărarea cibernetică și eliberarea terenurilor. Apropierea de NATO va permite țării să economisească resurse”, a declarat fostul președinte columbian Calderón.

 

A contribuit Ciprian Pop 

 

Rusia recunoaște Hamas ca un interlocutor direct cu poporul palestinian

 

O delegație din partea Hamas a vizitat Moscova pe 4 mai, unde a purtat discuții cu oficiali ruși la casa de oaspeți a Ministerului rus de Externe. Discuțiile s-au încheiat pe 5 mai.

 

Vizita Hamas la Moscova a venit într-un moment în care relațiile ruso-israeliene sunt tensionate din cauza poziției Israelului cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Delegația Hamas a fost condusă de șeful biroului de relații internaționale al mișcării, Moussa Abu Marzouk și includea membri ai biroului politic, în special Fathi Hammad și Hussam Badran.

 

Relațiile dintre Moscova și Tel Aviv s-au slăbit după ce acesta din urmă a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei drept „încălcare flagrantă a ordinii internaționale”.

 

Într-o declarație publicată pentru Russia Today pe 15 aprilie, Ministerul rus de Externe a spus că Israelul încearcă să „exploateze situația din jurul Ucrainei pentru a distrage atenția comunității internaționale de la conflictul israeliano-palestinian, care este unul dintre cele mai vechi conflicte nerezolvate.

 

Pe 4 mai, președintele israelian Isaac Herzog a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov să-și ceară scuze pentru declarațiile pe care le-a făcut despre caracterul evreiesc al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy și legătura sa cu nazismul, precum și pentru comentariile sale că „Hitler avea sânge de evreu”.

 

Tensiunile dintre cele două părți au crescut în urma declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un interviu acordat Radio Sputnik, pe 4 mai, când a spus că „mercenarii israelieni” luptă în Ucraina alături de luptătorii neonaziști ai Batalionului Azov, care este considerat unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai forțelor ruse.

 

După întâlnirea cu oficiali ruși, Abu Marzouk a declarat la Al-Mayadeen TV, pe 5 mai: „Noi ecuații sunt impuse sistemului global astăzi și există o oportunitate de a schimba status quo-ul în sistemul global în beneficiul celor asupriți din lume."

 

El a adăugat că schimbarea ordinii mondiale va afecta viitorul Israelului.

 

O sursă importantă a Hamas, care se afla în delegația care a vizitat Moscova, a declarat pentru cotidianul Al-Monitor, sub rezerva anonimatului, că această vizită a fost „unica și excepțională” în ceea ce privește membrii delegației și problemele discutate cu oficialii ruși.

 

Sursa a explicat că delegația s-a întâlnit cu adjunctul ministrului rus de externe Mihail Bogdanov și cu alți înalți demnitari din Consiliul și Senatul Federației Ruse, iar discuțiile au vizat atacurile israeliene asupra locurilor sfinte creștine și islamice din Ierusalim.

 

„Cu toate acestea, discuțiile cu oficialii ruși s-au concentrat mai mult pe dezvoltarea sprijinului rus pentru palestinieni, ducând relațiile dintre Hamas și Moscova la niveluri noi și avansate și ruperea asediului israelian impus Fâșiei Gaza din 2007”, a adăugat el.

 

Șeful Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, a anunțat în cursul unui discurs în Gaza, pe 30 aprilie, că linia maritimă de rupere a asediului israelian impus Fâșiei Gaza va fi inaugurată în perioada următoare în coordonare cu „axa Ierusalimului” , referindu-se în principal la Iran și Hezbollah, o axă care reunește interese și o alianță cu Moscova pe diverse probleme internaționale, în special conflictul sirian.

 

Delegația Hamas aflată la Moscova s-a întâlnit și cu șeful Consiliului Iftaa din Rusia, șeicul Rawi Ein al-Dein, care a afirmat simpatia musulmanilor din Rusia față de palestinieni în conflictul lor cu Israelul și a spus că ei (musulmanii ruși) vor oferi orice posibilă asistență acordată palestinienilor, potrivit sursei Hamas.

 

Delegația Hamas s-a întâlnit și cu liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, la Moscova, în prima astfel de întâlnire dintre cele două părți, care a avut ca scop să "semenr semințele" pentru stabilirea legăturilor între Hamas și autoritățile de la Groznîi, Capitala Ceceniei. 

 

Comentând cum vor evolua relațiile dintre Moscova și Hamas după această vizită, sursa a spus: „Este prematur să vorbim despre forma acestei relații, dar lucrurile sunt foarte pozitive, iar această vizită se va repeta luna viitoare și va fi urmată de alte vizite.”

 

El a adăugat că Moscova „ocupă o poziție mai avansată în îngrijirea intereselor palestiniene”.

 

Walid al-Mudallal, profesor de științe politice la Universitatea Islamică din Gaza, a declarat că „Moscova este foarte interesată să dezvolte noi instrumente pentru a-și influența adversarii occidentali în ceea ce privește criza ruso-ucraineană”.

 

„Între timp, Hamas trebuie să consolideze relațiile și să dezvolte cooperarea cu Moscova ca superputere în lume. Organizația menționată vede criza ruso-ucraineană drept o oportunitate ideală pentru a face acest lucru. Relațiile amicale dintre Moscova și Hamas vor aduce beneficii ambelor părți”, a adăugat el.

 

Mudallal a indicat și că "tendința Moscovei de a dezvolta relații cu Hamas ar putea determina Tel Aviv să-și schimbe poziția față de războiul împotriva Ucrainei", mai spune acesta.

 

Mudallal este de părere că relațiile dintre Moscova și Hamas nu ar fi probabil să se dezvolte sub formă de arme și bani pentru Hamas, dar a adăugat: „Un astfel de sprijin poate fi făcut indirect, prin Iran și Hezbollah, care au creat o alianță cu Moscova împotriva Statelor Unite în multe probleme internaționale, în special în problema siriană”.

 

Brigăzile Izz ad-Din Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au anunțat pe 19 aprilie că au folosit rachete antiaeriene sol-aer sovietice Strela pentru a respinge, pentru prima dată, avioanele militare israeliene.

 

La rândul său, Ibrahim Abu Jaber, directorul Centrului de Studii Contemporane din orașul Umm al-Fahm din nordul Israelului, a declarat pentru Al-Monitor: „Tel Avivul este îngrijorat de această vizită”, subliniind că orice tremur în relațiile dintre Rusia și Israel "s-ar juca în mâinile palestinienilor, de acum încolo".

 

Hamas și-a intensificat recent retorica de incitare împotriva Israelului și a încurajat implementarea operațiunilor împotriva țintelor israeliene ca răspuns la escaladarea de către Israel a atacurilor împotriva Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim.

 

Ciprian Pop 

 

Vietnamul si contribuția Hanoioului la procesul de denuclearizare a Peninsulei Coreene


"Hanoi reprezintă pacea, stabilitatea, cooperarea și dezvoltarea regiunii", a declarat Le Thi Thu Hang, directorul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului vietnamez de Externe.

Poziția consecventă a Vietnamului este de a sprijini pacea, stabilitatea, cooperarea și dezvoltarea în Peninsula Coreeană. Le Thi Thu Hang,  a spus acest lucru vineri , informând jurnaliştii despre conținutul discuțiilor online purtate în această săptămână între Secretarul General al Comitetului Central (CC) al Partidul Comunist din Vietnam (PCV), aflat la guvernare, Nguyen Phu Chong, și proaspăt inauguratul președinte al Republicii Coreea (ROK), Yun Seok Yelem.

Poziția consecventă a Vietnamului, a spus diplomatul, este de a sprijini pacea, stabilitatea, cooperarea și dezvoltarea în Peninsula Coreeană și de a sprijini părțile care arată bunăvoință pentru dialog și eforturile de denuclearizare și stabilire a păcii durabile în Peninsula Coreeană. „În calitate de țară care menține prietenia tradițională cu RPDC și parteneriatul strategic și relațiile de cooperare cu Republica Coreea, Vietnamul a contribuit activ și va continua să contribuie la procesul de promovare a dialogului, cooperării și reconcilierii în Peninsula Coreea de dragul păcii, stabilității, cooperării și dezvoltării în regiune și în întreaga lume”, a spus diplomatul.

De asemenea, este de semnalat si faptul ca, in cadrul discuțiilor purtate la 8 iunie între șeful Partidului Comunist din Vietnam și președintele Republicii Coreea, părțile au convenit să consolideze încrederea politică între cele două țări, să extindă cooperarea economică, comercială și de investiții, precum și să consolideze cooperarea. în domeniile apărării și securității. Nguyen Phu Trong l-a asigurat pe Yoon Sok Yel că Vietnamul rămâne pregătit să contribuie activ la denuclearizarea Peninsulei Coreene și să sprijine eforturile comunității internaționale de a promova pacea în Asia de Nord-Est.

Ciprian Pop

 

Malta, Mozambic, Elveția, Ecuador și Japonia au ales membri ne-permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU
Aceste țări vor înlocui India, Irlanda, Kenya, Mexic și Norvegia în Consiliul de Securitate

 Adunarea Generală a ONU a ales, joi, în cadrul unei ședințe, cinci membri ne-permanenți ai Consiliului de Securitate al organizației mondiale pentru 2023-2024. Malta, Mozambic, Elveția, Ecuador și Japonia vor face parte temporar din principala instituție a ONU.

Aceste țări vor înlocui India, Irlanda, Kenya, Mexic și Norvegia în Consiliul de Securitate, ale cărui puteri expiră la 31 decembrie 2022.

Pe lângă membri permanenți - Rusia, Marea Britanie, China, SUA și Franța - Consiliul de Securitate al ONU pentru 2022-2023 include Albania, Brazilia, Gabon, Ghana și Emiratele Arabe Unite.

Ciprian Pop

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu