marți, 3 mai 2022

România Muncitoare – Nr.303 din APRILIE – MAI 2022

 România Muncitoare – Nr.303 din APRILIE – MAI 2022

 





Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!

 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare

 

Colectiv de redacţie:

Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).

Telefon:  0724/717293

E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

Web:  http://asociatiaromaniamuncitoare.blogspot.ro/

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

 

Corul Național Madrigal a participat la Festivalul artistic al prieteniei, de primăvară, din Aprilie, la Phenian, în Coreea de Nord, cu piesa  "Trompetele răsună"

 

Pe fondul așteptărilor mari și al interesului artiștilor din întreaga lume, de după pandemie, cel de-al 32-lea Festival de artă al prieteniei, din aprilie, are loc la Phenian, Capitala Republicii Populare Democrate Coreene, între 10 și 20 aprilie (2022).

 

Festivalul, a cărui istorie se întinde pe 40 de ani, își propune să dezvolte prietenia și unitatea, precum și schimburile și cooperarea între artiștii lumii pe baza idealurilor de independență, pace și prietenie.

 

Spre deosebire de edițiile anterioare, actuala se va desfășura în modul de prezentare la TV și internet a înregistrărilor video ale spectacolelor, participând 63 de persoane și grupuri din 28 de țări ale lumii, printre care și corul Madrigal, din țara noastră.

 

În cadrul festivalului vor fi puse în scenă lucrări vocale, instrumentale, de dans și acrobație, iar rezultatele de premiere celor care au dat dovadă de aptitudini extraordinare vor fi făcute publice prin intermediul site-ului Urimozikiri.

 

Ciprian Pop

 

 

Romanie, Romanie nici nu sti cat pierzi.

 

Doar sa avem putere, influenta si bani ne cam intereseaza pe noi politicienii romani.

Ce se v-a intampla peste cinci sau zece ani nu ne inteteseaza. EUROPA ne sustine. Cred ca aici gresim. 

 

Romania si Europa vor avea in iarna 2022-2023 un adversar forte. Atunci preturile la materiile prime vor fi foarte ridicate. 

 

Poate gresesc poate nu insa Romania nu v-a mai avea nici un cuvant de spus ca stat in propia tara. Sa ma explic. 

Preturile la energie electrica si gaz natural vor face ca multe firme, compani sa-si reduca activitatea si chiar sa-si inchida portile, pe parcursul anului 2022. Acest lucru v-a permite transformarea Romaniei intr-o tara agricola in care vom produce brut, iar industria alimentara romaneasca v-a avea de suferit.

Cum industria siderurgica si de aluminiu era cu majoritate investotor rus inseamna ca blocarea firmelor acestora v-a lasa zone in economie fara activitate. 

Vom ajunge sa facem componente de masini si utilaje si cam atit. 

 

Comertul o sa fie sub controlul marilor companii transnationale.

 

Cum vom plati?

 

Simplu. Marile companii din domeniul bancar, al energiei electrice si al gazelor naturale vor fi marii castigatori. Daca ai o pensie de 1000 lei si factura la utilitati de 1500 lei vei apela la banca sau platesti partial. Poate vei rezista un an calendaristic. Apoi , daca esti propietar, ti se propune sa cedezi propietatea pe apartament. Ti se anuleaza totalement datoriile si  Vei ramine in apartament insa vei plati chirie + platesti utilitatile (poate) esalonat.

Daca rezisti ( sa platesti utilitatile) sa platesti tot s-ar putea sa ai impozitele de propietate foarte mari si atunci te predai administratie locale, sigur vei fi chirias al statului.

 

Statul nu-si permite o fiscalitate redusa deoarece nu are o baza solida economica in spate. Populatia este cea care sustine tot. TVA-ul si accizele si impozitele sunt baza bugetara a Romaniei. Apoi sunt imprumuturile si banii trimisi de cei care traiesc si muncesc in strainatate. Dividendele companiilor nationale vor fi din ce in ce mai putine pe masura ce acestea vor fi vandute.

 

Hadrian 

 

Rusia "pleaca" din Europa

 

Marea Europa "capituleaza" economic si financiar in fata razboiului ruso-ucrainean si se preda Statelor Unite ale Americii. Statele Unite vor vinde Europei pe langa arme si cereale, gaze naturale si petrol. Pretul este mai mare evident decat ar fi venit din Rusia si Ucraina. 

 

Europa a intors spatele Rusiei si a pus restrictii in toate domeniile: cultura, sport, stiinta, educatie, economie si finante. Firme cu capital privat si de stat a Federației Ruse au fost blocate sa mai desfasoare activitati economice in Europa. 

 

O alta greseala este blocarea firmelor europene de a avea activitati economice si financiare in Federația Rusa.

 

Scoaterea Rusiei sau blocarea Rusiei din multe Organisme Internationale pot produce perturbari catastrofale pentru toata lumea dar mai ales pentru Europa. 

 

Am scris corect ca Rusia "v-a pleca" din Europa. Sigur nu fizic ci economic, sportiv,etc. Primul pas la facut Federația de Footbal care se pregateste sa se inscrie in Asociacia de profil din Asia. Vor urma probabil si alte asociatii.

 

 In Asia sunt multe tari care nu vad cu ochi buni multe practici ale Statelor Unite ale Americii. Statele Unite a impus multe restrictii multor state din Asia: China,  Corea de Nord, Pakistan, Iran, Arabia Saudita, Afghanistan, Siria. Economic Rusia poate colabora cu aceste tari si prin ele isi poate vinde o parte din produsele brute si finite.   Acum  Rusia poate concepe o noua Institutie Financiara Mondiala si o Noua Institutie Comerciala Mondiala.

 

Romania prin diferite Fonduri de investitii si  investitori de origine rusa are cam 30 % din economie implicata in acest joc politic si cu blocaje economice si financiare. Autoritatile noastre din zel si ca respecta tot ce transmit institutile europene blocheaza tot ce apartine de Rusia. Nu mai conteaza ca se vor inchide firme, ca oamenii vor fi  pe drumuri. Dupa pandemie in loc sa profitam sa relansam economia noi blocam anumite companii din zone industriale( trebuie spus ca companiile rusesti au investitii in industrie si constructii) si ne miram ca au scazut incasarile la bugetele locale si bugetul consolidat al statului.

 

Hadrian

 

 

Azerbaidjanul și-ar fi închis spațiul aerian aeronavelor militare rusești, întrerupând traficul cu Armenia

 

Presa azeră relatează despre închiderea spațiului aerian pentru aeronavele militare rusești, care ar fi perturbat traficul militar cu Armenia, semnalează Avia.pro.

 

Ediția azeră a „The Azeri Times” a raportat că, urmând demersul Turciei, Azerbaidjanul vecin și-a închis spațiul aerian aeronavelor militare rusești. Potrivit „The Azeri Times”, acest lucru se datorează intențiilor de a întrerupe transportul de mărfuri militare între Rusia și Armenia.

 

„Azerbaijanul și-a închis spațiul aerian aeronavelor militare rusești. Drept urmare, avioanele militare rusești care transportau provizii militare din Armenia în Rusia au fost forțate să survoleze Iranul și Marea Caspică în drum spre Rostov-pe-Don”, relatează The Azeri Times.

 

În ciuda apariției unor astfel de date, până acum nu există declarații oficiale ale reprezentanților Azerbaidjanului și Rusiei. Acest lucru nu exclude posibilitatea ca informația să fie provocatoare.

 

„Chiar dacă Azerbaidjanul și-a închis într-adevăr spațiul aerian pentru aeronavele militare rusești, acest lucru nu este esențial, deși ar putea afecta cu siguranță logistica. Totuși, dacă informația este adevărată, atunci Baku ar trebui să se gândească la consecințe”, punctează specialistul sitului Avia.pro. A contribuit Ciprian Pop 

Ucraina acuză Armenia că "ajută Rusia să eludeze sancțiunile internaționale"

 

Serviciile de informații militare ale Ucrainei semnalează într-o declarație publicată astăzi că "Rusia încearcă să eludeze sancțiunile occidentale prin cele trei state din Caucazul de Sud, Armenia, Georgia și Azerbaidjan".

 

Cetăţenii ruşi au înregistrat 1.206 companii în Armenia într-o lună, potrivit sursei citate.

 

„Moscova negociază cu Georgia, Armenia și cu Azerbaidjanul pentru reexportul produselor rusești pe piețele internaționale. Livrările sunt planificate sub formă de produse de origine georgiană, armeană și azeră, livrându-le în acest fel, mai departe,  în țări terțe”, afirmă informațiile militare ucrainene, menționând că 200 de întreprinderi mixte cu participarea capitalului rus au fost deja înființate în cele trei țări ale  Caucazul de Sud.

 

Agenția Centrală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării mai susține că Armenia a creat condiții favorabile companiilor ruse care doresc să evite sancțiunile.

 

„În primul rând, vorbim despre companii din domeniul IT (tehnologia informației). De la începutul atacului pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, 85.000 de cetățeni ruși și 113 companii de pe zi a de IT s-au mutat în Armenia. În această perioadă, cetățenii ruși au înființat în Armenia peste o mie de companii private, 250 de societăți cu răspundere limitată, care plătesc impozite la bugetele Armeniei și Rusiei”, spune sursa citată.

 

Ciprian Pop 

 

China și gazele rusești

 

De la începutul anului, Beijingul și-a crescut achizițiile de gaz rusesc cu 60 la sută, un volum suficient pentru a veni în sprijinul partenerului moscovit.

 

Europenii se luptă pentru un embargo coordonat asupra gazelor rusești, care ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare, în timp ce Gazprom, o companie de stat, și-a văzut vânzările scăzute cu 27% în primele patru luni ale anului, în comparație cu anul trecut.

 

Exporturile către țările non-CSI [Uniunea Europeană și Turcia] s-au ridicat la 50,1 miliarde de metri cubi, potrivit unui comunicat al companiei ruse.

 

În aceeași perioadă, gigantul rus la care am făcut referire, a indicat că producția sa a scăzut cu 2,5 la sută de la an la an, la 175,4 miliarde de metri cubi. Pentru a atinge obiectivul Uniunii Europene de a umple instalațiile de depozitare la 90%, acestea vor trebui să pompeze încă 56 de miliarde de metri cubi de gaz.

 

Pentru a organiza umplerea rezervoarelor europene, Gazprom face presiuni prin condiţionarea acestor livrări de nevoile Asiei: „Refacerea rezervelor de gaze din instalaţiile subterane din Europa este o provocare foarte serioasă”, spune Gazprom. „Cantitatea totală de gaz disponibilă pe piața europeană depinde în mare măsură de cererea pieței asiatice în creștere”, indică sursele rusești citate.

 

China este un mare sprijin economic pentru Rusia. Oferă o ieșire pentru companiile rusești în acest context și o face tacit! Beijingul și-a crescut livrările de gaze cu 60% într-un an datorită conductei Power of Siberia.

 

În martie, Rusia și China au convenit asupra proiectării gazoductului Soyuz Vostok, care va traversa Mongolia până în China și va putea transporta până la 50.000 de milioane de metri cubi de gaz pe an, după semnarea unui acord bilateral.

 

Prin această mișcare strategică, Moscova reușește să compenseze, în mare măsură, pierderea piețelor europene, însă este devreme pentru a se trage concluziile economice.

 

Prețul gazelor naturale a crescut cu 85% de la începutul anului, în timp ce prețul petrolului a crescut cu 30% între ianuarie și aprilie. Drept urmare, în timp ce Rusia obișnuia să vândă, în medie, 12 miliarde de euro de hidrocarburi pe lună țărilor Uniunii Europene, această medie a crescut la 22 de miliarde de la începutul războiului din Ucraina, anumite State europene, care nu au reușit să găsească alte surse și canale de aprovizionare energetica, continuă să înghiți hidrocarburi rusești.

 

Ciprian Pop

 

Indonezia refuză să trimită arme în Ucraina și îl invită pe Putin la întâlnirea G20

 

 

Indonezia refuză să exporte arme în Ucraina. La o conferință de presă virtuală de vineri, președintele indonezian, Joko Widodo, a dezvăluit că "Zelensky i-a cerut arme și că a respins cererea".

 

„Jakarta nu poate fi de acord cu această solicitare din cauza principiilor sale de politică externă”, a spus el.

 

Țara sa urmează o „politică liberă și activă”, iar „constituția nu permite guvernului să furnizeze arme unui alt stat”. Indonezia nu poate sprijini alte state prin exportul de arme către ele, conform principiilor politicii sale externe și ale constituției sale, a insistat el.

 

Constituția Indoneziei prevede că statul indonezian trebuie să se abțină de la sprijinirea altor state într-un conflict și să contribuie efectiv la soluționarea politică a disputelor și conflictelor internaționale.

 

Indonezia, este de așteptat să găzduiască următoarea reuniune a G20 în noiembrie. Invitațiile au fost adresate tuturor, inclusiv lui Putin, a declarat ministrul indonezian de Finanțe, Sri Mulyani Indrawati, în ciuda presiunilor din partea Statelor Unite asupra Jakarta, care este de așteptat să prezideze G20.

 

După ce a declarat că țara sa este pregătită să trimită ajutor umanitar Ucrainei, președintele indonezian și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la eforturile pașnice de a pune capăt războiului dintre Kiev și Moscova.

 

Ciprian Pop 

 

Noul ambasador al Republicii Cuba în România, Déborah L. Ojeda Valedón, a prezentat, pe 4 aprilie, copiile scrisorilor acreditare care o certifică în noua misiune în tara noastra, secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, Cornel Feruta.

 

În cadrul întâlnirii, care s-a desfășurat într-o atmosferă cordială, au fost evidențiate relațiile dintre cele două națiuni și legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două popoare. Ambii diplomați au convenit să continue să lucreze pentru extinderea și consolidarea dialogului politic, a schimbului și a cooperării în toate domeniile posibile dintre Cuba și România. Pentru partea română, a fost prezentă directorul pentru America Latină și Caraibe din cadrul Ministerului de Externe, Gentiana Serbu. Diplomatul cubanez a fost însoțit de consilierul misiunii diplomatice, Miguel Gómez Cárdenas. Ciprian Pop

 

Vietnamul marchează 47 de ani de la victoria în război împotriva imperialismului american
La 30 aprilie 1975, armata populară vietnameză a eliberat cel mai mare oraș al țării, Saigonul, a cărui cădere a marcat sfârșitul regimului marionetă pro-american care conducea sudul țării.

 

 Una dintre principalele sărbători legale din Vietnam - Ziua victoriei în războiul împotriva imperialismului SUA și a unificării patriei - este sărbătorită sâmbătă în țară. La 30 aprilie 1975, Armata Populară vietnameză a eliberat cel mai mare oraș al țării, Saigon, a cărui cădere a marcat sfârșitul regimului marionetă pro-american care a condus în sudul țării.

„Marea victorie din primăvara anului 1975 a pus capăt războiului de rezistență de 21 de ani împotriva agresorilor americani. Partea de sud a țării a fost complet eliberată, țara a fost reunită. Aceasta a fost o victorie pentru curajul și înțelepciunea Vietnamului, care a devenit un simbol viu al puterii marii unităţi naţionale, solidarităţii internaţionale şi spiritului de luptă al poporului vietnamez”, scrie sâmbătă principalul ziar vietnamez Nhan Dan .

Începând cu mijlocul anilor 1950, imperialiștii americani, după ce i-au înlăturat pe colonialiștii francezi din Vietnamul de Sud, au continuat să se amestece activ în treburile sale interne, transformând-o efectiv în propria lor colonie condusă de un regim marionetă.
Următorul obiectiv al Statelor Unite a fost Republica Democrată Vietnam (DRV), creată în nordul țării după Revoluția din august 1945. În 1964, Statele Unite s-au orientat către o agresiune deschisă împotriva DRV, care a început odată cu așa-numitul incident Tonkin. Pe 3 august, din ordinul președintelui american Lyndon Johnson (1963-1969), distrugătoarele americane Maddox și Turner Joy, precum și portavioanele Constellation și Ticonderoga, au intrat în Golful Tonkin. Pe 4 august s-au apropiat de torpiloarele nord-vietnameze. Washingtonul a declarat la acea vreme că navele de război americane au fost supuse „atacului deliberat și neprovocat al navelor torpiloare nord-vietnameze” și a decis să „răspundă”. 

 

Cu toate acestea, ignorând complet opinia comunității mondiale, președintele Johnson, în februarie 1965, ordonă lansarea Operațiunii Thunderball împotriva DRV, care s-a întins ulterior timp de nouă ani. În toți acești ani, Vietnamul a respins agresorii care au distrus sute de orașe și sate, au ucis și rănit multe mii de civili. Pe 27 ianuarie 1973, Statele Unite au fost nevoite să semneze un acord pentru a pune capăt războiului și a restabili pacea în Vietnam. Cu toate acestea, pacea reală a venit în țară la doar doi ani după victoria DRV asupra armatei marionete din Vietnamul de Sud și eliberarea Saigonului.

Ciprian Pop

 

Vietnamul nu recunoaște interdicția Chinei asupra pescuitului în Marea Chinei de Sud
Astfel de acțiuni ale Beijingului sunt considerate o încălcare a integrității teritoriale a Vietnamului, a declarat Ministerul de Externe al țării.

 

Vietnamul nu recunoaște restricțiile chineze privind pescuitul în Marea de Est (China de Sud). Le Thi Thu Hang, directorul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Socialiste Vietnam (SRV), Le Thi Thu Hang a anunțat acest lucru sâmbătă , a informat ziarul Nyan Zan .

 

Comentând moratoriul chinez privind pescuitul în majoritatea zonelor Mării Chinei de Sud de la 1 mai până la 16 august, diplomatul a remarcat că poziția Vietnamului în această problemă a fost „consecventă și confirmată în ultimii ani”. „Introducerea de către China a unei interdicții unilaterale a pescuitului în Marea Estului în apele, inclusiv în mai multe zone maritime din Vietnam, reprezintă o încălcare a suveranității Vietnamului asupra insulelor Hoang Sa (Paracel)”, a declarat reprezentantul oficial al diplomației vietnameze.


Potrivit acesteia, astfel de acțiuni ale RPC sunt considerate o încălcare a integrității teritoriale a Vietnamului și o încălcare a drepturilor sale suverane și a jurisdicției Vietnamului, care sunt determinate în conformitate cu Convenția ONU privind dreptul mării din 1982 și Tratatul privind demarcarea Golfului Tonkin între Vietnam și China, semnat în anul 2000. Hanoiul cere Beijingului să respecte suveranitatea Vietnamului asupra Insulelor Paracel, drepturile suverane și jurisdicția asupra apelor sale teritoriale atunci când ia măsuri de conservare a resurselor biologice fără a complica situația, contribuind în același timp la menținerea păcii, stabilității și securității în regiunea Mării de Est.

Disputa dintre cele două țări cu privire la proprietatea insulelor din Marea de Est, pe care atât Vietnamul, cât și China le consideră a lor, durează de mulți ani. În același timp, pe lângă Vietnam și China, Taiwan, Brunei, Malaezia și Filipine își declară simultan pretențiile totale sau parțiale asupra acestor teritorii, pe platforma cărora, conform estimărilor experților, pot fi rezerve semnificative de petrol și minerale.

Ciprian Pop

Președintele sârb, Vucic spune că nu există dialog între Belgrad și Pristina
Potrivit președintelui, sârbii încearcă să forțeze „să se împace cu independența Kosovo”

 Nu există nici un dialog între Belgrad și Pristina astăzi. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de președintele sârb, Aleksandar Vucic, jurnaliştilor după expoziția de arme Shield 2022.

"Ei încearcă să termine treaba, să-i forțeze pe sârbi să se împace cu independența Kosovo. Sunt un mare sceptic în problema Kosovo, acum dialogul pe care l-am susținut întotdeauna nu există. Aștept cu nerăbdare să ascult. "Aștept cu nerăbdare să aud toate comentariile Cancelarului Scholz cu privire la comportamentul Serbiei și voi avea ocazia să exprim poziția Serbiei, asta este tot ce mă aștept. Dacă schimbăm poziția Germaniei asupra Kosovo prin aceasta, cu siguranță nu, dacă vom își schimbă poziția cu privire la sancțiuni, cu siguranță nu o vom schimba", a spus Vučić.


Provincia sârbă autonomă Kosovo și Metohija și-a declarat independența unilateral în februarie 2008 și a încercat recent să se alăture organizațiilor internaționale, inclusiv UNESCO și Interpol. Peste 60 de țări, inclusiv România, Rusia, India și China, precum și alte 4 state membre UE, se opun recunoașterii Kosovo.

Acordurile de la Bruxelles privind normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina au fost încheiate la 19 aprilie 2013. În conformitate cu acestea, în Kosovo ar trebui creată o Comunitate a Municipalităților Sârbe (CSM) - un organism de autoguvernare pentru sârbii care trăiesc în republica nerecunoscută. Vučić a declarat în repetate rânduri că țara sa și-a îndeplinit partea din acordurile de la Bruxelles, în timp ce kosovarii abia au început să dezvolte carta CSM și apoi au suspendat acest proces.

Ciprian Pop

 

Coridorul energetic Golful Persic -Marea Neagră 

 

Delegația condusă de ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, aflat într-o vizită de lucru în India, a inaugurat ieri un birou comercial în Mumbai, centrul financiar al Indiei, locul portului pilon al coridorului Golful Persic-Marea Neagră, căruia Armenia intenționează să i se integreze.

 

Birou comercial armean de la Mumbai funcționează sub patronajul consulatului onorific al republicii din Chennai.

 

În aceeași zi, șeful diplomației armene, împreună cu o delegație de oameni de afaceri armeni, au vizitat cel mai mare port al Indiei, Mumbai, prin care se efectuează mai mult de jumătate din transportul de mărfuri al țării.

 

Delegația armeană a făcut turul portului Mumbai și a vizitat sediul operatorului-manager portuar PSA Mumbai. A avut loc un schimb de opinii cu privire la posibilitățile și detaliile tehnice ale transportului de mărfuri din portul Mumbai către Armenia.

 

De asemenea, miercurea trecută a avut loc o întâlnire a oamenilor de afaceri armeni și indieni. Oamenii de afaceri armeni s-au întâlnit și cu vicepreședintele IHCL, care face parte din cel mai mare conglomerat transnațional indian Tata Group, cu participarea ambasadorului armean în India.

 

Armenia speră să se alăture în curând coridorului de transport Golful Persic-Marea Neagră, pe care Iranul și India sunt interesate să-l stimuleze. Acest lucru a fost anunțat la 13 octombrie 2021 de șeful diplomației armenr, Ararat Mirozoyan, la o conferință de presă comună la Erevan cu omologul său indian, Subramanyam Jaishankar.

 

 

„În ceea ce privește inițiativa Golful Persic-Marea Neagră, am discutat această problemă cu partea iraniană. Pot spune că evenimentele din jurul acestui subiect se dezvoltă destul de dinamic și sper că în curând vom semna un acord în jurul acestui proiect”, a spus Mirzoyan la acea vreme.

 

Participarea la proiectul Golful Persic-Marea Neagră, pe lângă relația cu Iranul, se înscrie în proiectele armene de diversificare a surselor de energie și interconectare la astfel de proiecte globale în afara influenței Moscovei.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Xi Jinping, aliniat directivelor de la Davos. Capitala chineză, testări obligatorii COVID. După sărbătoarea Zilei Muncii, Beijingul se îndreaptă spre carantinare pe model Wuhan si Shanghai

Rezultatele testelor vor determina dacă oamenii se pot întoarce la școală sau pot lucra în Beijing. Autoritățile nu oferă nicio dată de încheiere pentru aceasta cerință, care acoperă și utilizarea transportului public.

Biroul Politic, condus de Președintele Xi Jinping, mentite situatia distopica bazată pe restricții aspre. Într-o întâlnire trimestrială de vineri, Biroul Politic, principalul organism decizional al Partidului Comunist, a declarat că China va menține politica „dinamică zero-Covid”.

Rezultatele negative ale testelor pentru coronavirus vor fi necesare pe termen nelimitat pentru a intra în unitățile publice din Beijing, atunci când rezidenții se întorc la serviciu și la școală după sărbătoarea Zilei Muncii. De joi, la sfârșitul pauzei de cinci zile, rezidenții din Capitala chineză vor trebui să facă dovada unui rezultat negativ al testului PCR efectuat în ultimele șapte zile pentru a folosi transportul public și a intra în clădiri de birouri, locuri de divertisment și facilități sportive. De asemenea, același test le va fi necesar pentru a merge la săli de sport, centre comerciale, supermarketuri, hoteluri, restaurante, biblioteci, muzee și atracții turistice, au declarat sâmbătă autoritățile municipale.
Cerințele pentru vizitarea spitalelor și participarea la adunări mai mari, cum ar fi întâlniri, vor fi și mai drastice, fereastra de testare fiind restrânsă la 48 de ore.

O cerință similară va fi în vigoare pentru a intra în școli și birouri după vacanță. Dar, testele nu pot fi folosite pentru a împiedica accesul în spitale persoanelor care au nevoie de îngrijiri urgente sau critice, masura luata după majore nemulțumiri exprimate de populatia din Shanghai.

Guvernul chinez nu a precizat până acum când va înceta aceasta politica distopica.
În timpul sărbătorii Zilei Muncii, care începe sâmbătă, oricine dorește să intre într-o unitate publică va trebui să prezinte dovada unui rezultat negativ al unui test efectuat în ultimele 48 de ore.

 

De asemenea, au fost impuse blocaje asupra unui număr de zone comerciale și rezidențiale din centrul orașului.  În Shanghai, 20 de milioane de suflete au fost într-o formă de izolare de mai bine de o lună. În orașul din sudul Chinei, Shenzhen, vecin cu Hong Kongul, locuitorii care doresc să utilizeze metroul sau să intre într-o clădire de birouri trebuie, si ei, să prezinte un rezultat negativ al testului PCR în termen de 72 de ore de la începutul lunii aprilie. De sâmbătă, rezidenții din orașul de est Hangzhou trebuie, de asemenea, să-și arate rezultatele testelor pentru a intra în zone rezidențiale, birouri, transport public, locuri publice și școli. Cei care intră în oraș ar trebui să fie testați cu 48 de ore înainte de sosire.

 

Aceasta abordare dovedește alinierea lui Xi Jinping la distopia patologică de la Davos.

A consemnat Ciprian Pop

 

Algeria amenință că va întrerupe furnizarea de gaze către Spania

 

Guvernul spaniol este supus presiunilor din partea Statelor Unite asupra Saharei și dă semne clare de supunere, ceea ce compromite aprovizionarea cu gaz algerian, țară africană fiind tot mai nemulțumită de poziția Madridului.

 

Algeria satisface 40 la sută din necesarul de gaze al Spaniei și, în august, a rupt relațiile diplomatice cu Marocul, așa că nu poate admite că guvernul PSOE și Podemos al Spaniei revinde în mod fraudulos gazul algerian Marocului.

 

Ministerul algerian al Energiei a ameninţat ieri că va rupe contractul de furnizare de gaze cu Spania pe fondul tensiunilor diplomatice cu Madridul şi Marocul din cauza Saharei.

 

Majoritatea gazului algerian ajunge în Spania prin conducta de gaz submarină Medgaz, de 10.000 de milioane de metri cubi pe an. Până în octombrie, o altă parte a gazului algerian a ajuns prin conducta de gaz Maghreb-Europa (GME), care trece prin Maroc. Dar, Algerul a închis-o după ruptura relațiilor diplomatice cu Rabatul, privând Marocul de gazul algerian care tranzita teritoriul său.

 

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului algerian, ministrul spaniol Teresa Ribera a anunţat că Spania autorizează exploatarea, în „flux invers”, a conductei de petrol Maghreb-Europa şi că această exploatare va avea loc astăzi sau mâine.

 

Declarația nu a precizat numele țării care va beneficia de această operațiune de „flux invers”, dar în februarie guvernul spaniol a anunțat că va ajuta Rabatul să „și garanteze securitatea energetică”, permițându-i să transporte gaze prin GME dinspre Algeria. 

 

Guvernul algerian a avertizat că orice transport de gaze furnizat Spaniei, a cărui destinație este diferită de cea prevăzută în contracte, va fi considerată o încălcare a angajamentelor contractuale și, în consecință, ar putea duce la rezilierea contractului care leagă Sonatrach de Spania.

 

Acest avertisment vine în contextul presiunii din ce în ce mai presante din partea Statelor Unite împotriva țărilor europene, care a condus guvernul spaniol într-o fundătură în problema Saharei Occidentale (Saharaui).

 

Fostă colonie spaniolă, această vastă zonă deșertică considerată un „teritoriu neautonom” de către ONU, se opune Marocului  de zeci de ani.

 

Spania, care depinde în mare măsură de Alger pentru aprovizionarea cu gaze, a luat o întorsătură radicală în poziția sa față de această problemă sensibilă pe 18 martie, susținând public pozițiile marocane și stârnind furia Algerului, principalul susținător al poporului Saharahui. Algerul și-a retras ambasadorul în Spania pe 19 martie, iar Sonatrach a menționat o creștere a prețului gazului furnizat Spaniei.

 

Sâmbătă, președintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, a descris trădarea guvernului PSOE și Podemos drept „inacceptabilă din punct de vedere moral și istoric”.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Indonezia, cel mai mare producător mondial, nu mai exporta ulei de palmier

 

 

Indonezia, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, a anunțat că va înceta exportul acestui produs. În consecință, prețurile au început să crească, ceea ce va afecta costul producerii produselor alimentare și, prin urmare, prețul plătit de oamenii simplii, că noi,  din întreaga lume.

 

Uleiul de palmier este utilizat pe scară largă în industria alimentară. Este ieftin și are proprietăți speciale care sunt greu de reprodus cu înlocuitori. Printre monopolurile alimentare care îl folosesc se numără și Ferrero. Nutella conține ulei de palmier.

 

Majoritatea acestei materii prime este produsă în Indonezia. Țara asiatică venea cu jumătate din oferta mondială. Deci, când guvernul indonezian a anunțat pe 26 aprilie că toate exporturile de ulei de palmier încetează, panica s-a răspândit. Drept urmare, prețurile uleiului de palmier au crescut cu 7% pe piețe, iar tendința ar putea continua.

 

Decizia Indoneziei a fost justificată de președintele acesteia, Joko Widodo: el dorește ca gospodăriile să facă față penuriei de ulei de gătit pe teritoriul lor și să evite inflația excesivă. O măsură de protecție, așadar, într-un moment în care industria agroalimentară începea să-și revizuiască rețetele pentru a compensa lipsa de ulei de floarea soarelui.

 

Al doilea cel mai mare exportator de ulei de palmier, Malaezia, țară vecină Indoneziei, va trebui să încerce să compenseze, dar este puțin probabil să reușească. Rasheed JanMoh, directorul Asociației Rafinăatorilor de Ulei Comestibil din Pakistan, spune că „nimeni nu poate compensa pierderea uleiului de palmier indonezian. Toate țările vor avea de suferit”.

 

Consecințele încetării au ajuns deja în Africa și se vor răspândi în restul lumii, unde uleiul de palmier este mai puțin folosit la gătit de către localnici, care preferă uleiul de floarea soarelui, rapița, cel de arahide sau măsline.

 

Creșterea prețurilor uleiului de palmier pe piețele angro va avea un efect negativ asupra industriei alimentare, care îl folosește masiv: costurile de producție vor crește, agravând tendința actuală.

 

Producătorii nu vor avea de ales decât să majoreze prețurile către consumatori pentru a transfera total sau parțial creșterile de costuri. Acest lucru va întări tendința inflaționistă care afectează oamenii simplii.

 

Cu toate acestea, printre vânzătorii ambulanți din orașele africane, creșterile de preț provoacă anxietate, potrivit rapoartelor din presa continentală. Uleiul de palmier este omniprezent în mâncărurile africane, de la orezul nigerian jollof până la bananele lipicioase alloco ivoriene.

 

Uleiul brut de palmier din Malaezia, care servește drept etalon global, a atins un record de 1.718 de dolari pe tonă la începutul lunii martie, aproape dublu față de prețul său cu un an mai devreme.

 

În Africa sub-sahariană, cheltuielile pentru alimente reprezintă deja 40% din cheltuielile de consum ale gospodăriilor, cea mai mare pondere din orice regiune din lume și mai mult de dublu față de 17% cheltuită pentru alimente în economiile avansate.

 

„Odată cu creșterea rapidă a prețurilor în toate sectoarele, inclusiv a combustibilului, și cu zeci de milioane de africani deja aruncați în sărăcia extremă de pandemie, creșterea prețurilor la uleiul de palmier va forța pe mulți oameni să ia decizii dificile”, spune un ziar camerunez.

 

Prețurile alimentelor de bază au crescut cu peste 23% anul trecut, cel mai rapid ritm din mai mult de un deceniu. În martie, indicele FAO al prețurilor mondiale pentru carne, produse lactate, cereale, zahăr și uleiuri a atins cel mai înalt nivel de la crearea sa în 1990, după o creștere uriașă de 12,6% din februarie.

 

A contribuit Ciprian Pop 

 

China infiltrează Vestul. Bill Gates, parte din "ecuație"

 

Grup de influență de la Beijing caută un parteneriat cu oficialii agricoli de stat, după ce a colaborat cu Bill Gates ani de zile

 

 

O serie de oficiali guvernamentali americani au participat recent la un eveniment agricol virtual găzduit de o asociație de influență susținută de Beijing și care are legături cu Bill Gates.

 

Asociația Heartland China a Statelor Unite (USHCA), o organizație nonprofit, fondată în 2003, a organizat masa rotundă pentru agricultură online 2022 U.S.-China la începutul acestei luni. Evenimentul online a fost co-găzduit de Asociația Poporului Chinez pentru Prietenia cu Țările Străine (CPAFFC).

 

Și comunitatea de informații a SUA, și alte servicii occidentale de informații, dar și Administrația Trump, cu ani în urmă, au avertizat despre acest CPAFFC. În februarie 2020, pe atunci secretar de stat, Mike Pompeo, a numit asociația drept „fața publică a agenției oficiale de influență străină a Partidului Comunist Chinez, Departamentul de Lucru al Frontului Unit”.

 

Partidul Comunist Chinez (PCC) folosește Departamentul de Lucru al Frontului Unit (UFWD) pentru a-și conduce operațiunile de influență în exterior. În Statele Unite, PCC a desfășurat, de asemenea, grupuri ale „frontul unit” la nivel de bază, ca parte a efortului său de a se infiltra în instituțiile civile și politice ale Americii.

 

CPAFFC are „sarcina de a coopta guvernele naționale și administrațiile locale” și „a căutat să influențeze direct și rău intenționat liderii de stat și locali pentru a promova agenda globală a RPC [Republicii Populare Chineze]”, a avertizat, la rândul său, și Departamentul de Stat al SUA, în octombrie 2020.

 

La masa rotundă au participat un număr de oficiali de stat din SUA, inclusiv secretarul pentru agricultură din Oklahoma, Blayne Arthur, secretarul pentru agricultură din Kansas, Mike Beam, directorul pentru agricultură din Missouri, Chris Chinn, secretarul pentru agricultură din Iowa, Mike Naig.

 

Evenimentul de la masa rotundă din 2022 a fost raportat inițial de National Pulse și, sporadic de câțiva reprezentanți ai mass-mediei americane.

 

Academia Chineză de Științe Sociale (CASS) a fost unul dintre partenerii evenimentului. La masa rotundă au participat și mai mulți oficiali și cercetători CASS, inclusiv Wang Wei, directorul general al biroului de cooperare internațională al academiei.

 

Bob Holden, fost guvernator democrat al statului Missouri și actual președinte și director general al USHCA, a declarat în timpul ceremoniei de deschidere a mesei rotunde că "cooperarea dintre SUA și China este „esențială” pentru a depăși provocările globale, inclusiv „producerea suficientă a alimentelor hrănitoare pentru a hrăni populația în creștere de pe planetă”. și „prevenirea viitoarelor pandemii de boli umane, animale și plante”.

 

Evenimentul online are loc într-un moment în care China și-a crescut cumpărările de terenuri agricole din SUA în ultimul deceniu, stârnind îngrijorări cu privire la securitatea națională a SUA.

 

Între timp, Gates a fost și el un mare cumpărător de terenuri agricole în Statele Unite. Revista americană Land Report a semnalat faptul că Gates a fost cel mai mare proprietar privat de teren agricol din America în ianuarie 2021, spunând că familia sa a acumulat aproximativ 242.000 de acri de teren agricol.

 

Bill Gates

 

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a lucrat cu CPAFFC de-a lungul anilor, în special cu fostul președinte al asociației, Li Xiaolin, care a ocupat funcția din septembrie 2011 până în aprilie 2020.

 

Li nu este un cetățean chinez obișnuit. Fostă membră a organismului consultativ politic al regimului chinez, Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez (CPPCC). În plus, ea este fiica fostului lider din cadrul regimului chinez, Li Xiannian, iar soțul ei este Liu Yazhou, un general în retragere al Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului Chinez.

 

Gates și Li s-au întâlnit față în față în timpul Summitului Global al Vaccinului din 2013 de la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Potrivit site-ului web al CPAFFC, Fundația Bill & Melinda Gates a invitat-o ​​pe Li la summit, în timpul căruia a participat la un panel în care a vorbit despre eforturile de imunizare ale Chinei pentru eliminarea poliomielitei.

 

În august 2013, fundația a anunțat că va investi 5 milioane de dolari pentru „cercetătorilor  chinezi să impulsioneze cercetarea, dezvoltarea și producția de „vaccinuri și alte medicamente de generație următoare”. Potrivit Universității de Știință și Tehnologie din Beijing, la un eveniment de lansare în China au participat Li, un reprezentant al fundației din China, secretarul de partid al universității și oficiali chinezi din domeniul sănătății.

 

Gates a vizitat sediul CPAFFC din China în iunie 2014, cu care ocazie a ținut un discurs intitulat „Inventează pentru săraci”. Potrivit unui videoclip de pe site-ul CPAFFC, Gates a lăudat regimul chinez și asociația în discursul său.

 

„Aici, în China, este fantastic să vedem investițiile în inginerie și tehnologie medicală, tot felul de lucruri în care China își asumă o poziționare foarte, foarte puternică”, a spus Gates.

 

El a adăugat: „Așadar, speranța noastră pentru Asociația Prieteniei este că împreună putem găsi aceste idei grozave în China și că putem aduce partenerii potriviți în Africa și în alte părți, care să poată lua aceste noi instrumente și să le folosească în numele oamenilor”.

 

Mark Suzman, directorul general al fundației și Li au participat ambii la Forumul Mondial al Filantropiei desfășurat la Universitatea Tsinghua din China, în septembrie 2016. Potrivit presei de stat din China, Suzman a aplaudat China pentru „potențialul” său în activități filantropice și ceea ce Gates numește „rolul său unic” în dezvoltarea Africii. În realitatea ultimilor ani, am realizat cu toții marea minciuna și că nu este vorba decât despre banii lui Gates!

 

Melinda Gates, copreședinte al fundației, a avut o întâlnire cu Li în China în iulie 2017. Potrivit site-ului web al CPAFFC, Gates a lăudat CPAFFC pentru lucrările sale filantropice. De asemenea, ea a invitat-o pe Li să se alăture Consiliului "End Malaria (EMC)", care este o inițiativă lansată parțial de Gates în 2017.

 

Li a participat ulterior la o reuniune EMC organizată la Beijing în aprilie 2019, potrivit CPAFFC.

 

Gates și Li au avut legături și prin intermediul unei alte agenții a Frontului Unit, Fundația de schimb China-Statele Unite ale Americii (CUSEF) din Hong Kong, care este administrată de CPAFFC. CUSEF o numește pe Li ca vicepreședinte pe site-ul său, iar raportul său din 2013 îl numește pe Gates ca membru al comitetului său de conducere.

 

CUSEF este condusă de oficialul regimului chinez Tung Chee-hwa, fost lider din Hong Kong și actual vicepreședinte al CPPCC.

 

CPAFFC

 

CPAFFC a fost înființată în 1954 și are peste 300 de filiale locale în toată China. În afara granițelor chineze, există filiale la nivel regional, cum ar fi Asociația de prietenie Chine-Lumea Arabă, precum și filiale la nivel de țară, cum ar fi China-S.U.A. Asociația de prietenie cu Statele Unite.

 

Actualul președinte al CPAFFC este Lin Songtian, care a preluat funcția în aprilie 2020. Până atunci, el a fost ambasadorul Chinei în Africa de Sud, din 2017.

 

Când Lin a fost la pist în Africa de Sud, era un critic deschis al Statelor Unite pe Twitter. În martie 2020, el a amplificat o teorie a conspirației nefondată conform căreia pandemia de COVID-19 ar fi provenit de la armata americană.

 

Ca răspuns la acuzațiile lui Zhao, Departamentul de Stat al SUA l-a chemat pe ambasadorul de atunci al Chinei în Statele Unite, Cui Tiankai pentru explicații.

 

În iunie 2020, senatorul Michael McCaul (Texas) a lansat un raport intermediar (pdf) privind originile COVID-19. Raportul a criticat regimul chinez, spunând că pandemia „ar fi putut fi prevenită” dacă oficialii chinezi ar fi răspuns la focarele inițiale într-un „mod transparent și responsabil”.

 

O lună mai târziu, Lin a scris într-un tweet că raportul intermediar a fost menit să „schimbă vina și să acopere delicvența Administrației #Trump”.

 

Lin a folosit, de asemenea, Twitter în mod repetat pentru a apăra politicile regimului comunist care vizează minoritățile etnice din regiunea de vest, din Xinjiang. Într-un tweet din decembrie 2019, el a spus că „centrele de educație și formare profesională” din China, pe care oficialii occidentali le-au descris drept „lagăre de concentrare”, au fost eficiente în a pune capăt „extremismului” din Xinjiang.

 

China a folosit „combaterea extremismului” ca pretext pentru a închide peste 1 milion de uiguri în Xinjiang, supunându-i în același timp sterilizării forțate, muncii forțate și altor tratamente inumane. Atât administrația Trump și Biden au stabilit că China a comis „genocid” și „crime împotriva umanității” împotriva uigurilor.

 

La ceremonia de deschidere a mesei rotunde din aprilie, Lin a spus că China și Statele Unite ar trebui să lucreze împreună, deoarece cele două părți „se completează reciproc”. Potrivit lui Lin, Statele Unite au avantajul de a avea tehnologie avansată, finanțe și talent, în timp ce China deține o piață mare și o cerere internă ridicată.

 

De asemenea, este de reținut în analiză și că activitățile grupurilor de influență chineze din Italia, inclusiv CPAFFC, au fost în centrul unui raport din 2021 al cercetătorilor de la Sinopsis, un proiect al AcaMedia z.u., în colaborare cu Departamentul de Sinologie de la Universitatea Carolingian din Praga.

 

Raportul le-a spus organismelor guvernamentale, politicienilor și partidelor politice „să evite interacțiunile” cu CPAFFC și alte agenții de influență ale PCC.

 

„Activitățile acestor agenții și fronturile lor ocolesc normele care impun responsabilitatea relațiilor de la stat la stat, disimulând activitățile partid-stat prin „popor la popor”, „culturale”, „non-guvernamentale” sau alte etichete”, se arată în raport.

 

„Legiuitorii ar trebui să înțeleagă natura evenimentelor de cooptare și propagandă la care sunt invitați ca instrumente de influență, mai degrabă decât parteneri de „dialog””, a adăugat raportul.

 

Chiar și participarea  pentru a-și exprima opiniile critice permite PCC să-și prezinte public interlocutorii ca susținători ai platformelor și narațiunilor sale.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Ambasadorii Argentinei, Braziliei și Venezuelei la Moscova au condamnat sancțiunile împotriva Rusiei Potrivit diplomatului argentinian, Eduardo Antonio Zuain, sancțiunile sunt „fără sens, deoarece afectează grupul cel mai puțin protejat al populației”.

 

Șefii misiunilor diplomatice ale celor 3 tari din America Latină au declarat că nu susțin politica de presiune a sancțiunilor desfășurată de Statele Unite și o serie de țări occidentale împotriva Rusiei. Acest lucru a fost raportat la TASS sâmbătă de către serviciul de presă al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Rusiei în urma webinarului „Noi oportunități pentru importurile din America Latină și Caraibe”.

„Nu sprijinim sancțiunile împotriva Rusiei”, a declarat ambasadorul argentinian la Moscova Eduardo Antonio Zuain, citat de serviciul de presă al Camerei ruse. Potrivit acestuia, sancțiunile „sunt lipsite de sens, pentru că au lovit grupul cel mai puțin protejat al populației”.

 

Ambasadorul Braziliei la Moscova. Rodrigo Baena Soares. a luat o poziție similară, subliniind că lumea se află într-o situație nouă și Brazilia nu sprijină sancțiunile „pentru că acestea afectează securitatea alimentară”. El a amintit că țara este principalul partener comercial al Rusiei în America Latină, iar cifra de afaceri comercială este de 7 miliarde de dolari, Brazilia furnizează Rusiei soia, porumb, carne și importă îngrășăminte minerale.

La rândul său, Ambasadorul Venezuelei la Moscova, Carlos Rafael Faria Tortosa, a condamnat, de asemenea, „sancțiunile coercitive unilaterale” impuse Rusiei. „Noi înșine trăim sub sancțiuni, precum Cuba sau Nicaragua, și credem că poporul fratern rus va face față acestor sancțiuni”, a subliniat șeful misiunii diplomatice venezuelene, care a fost citat și de serviciul de presă al ministerului rus de externe. Ambasadorul a spus că din ianuarie 2021 până în ianuarie 2022, 15.000 de turiști din Rusia au vizitat stațiunea de pe insula Margherita și interesul pentru cooperare și turism se menține datorită existenței unui zbor direct Moscova - Caracas - Moscova.

 

Sergey Katyrin, șeful Camerei de Comerț și Industrie a Rusiei, a numit webinarul o „întâlnire fără precedent” la care au participat aproape toți șefii de misiuni diplomatice din America Latină și Caraibe, de la Ecuador și Chile până la Panama și Mexic. „Scopul acestui webinar este de a familiariza afacerile regionale din Rusia cu perspectivele de cooperare și particularitățile lucrului cu țările din America Latină. Astăzi avem o oportunitate unică de a vorbi despre noi înșine, de a stabili contacte directe cu stimații noștri colegi din America Latină, și obțineți informații de afaceri actualizate la prima mână”, - a subliniat șeful Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse.

Ciprian Pop

 

Potrivit presei cehe, un serviciu de informații rus a încercat să recruteze diplomați cehi săptămânile trecute. Autoritățile ruse i-au cerut Șefului de Cancelarie (adjunctul Ambasadorului) Republicii Cehe la Moscova să coopereze cu informațiile ruse înainte de a-l expulza din țară. Un alt diplomat ceh a fost abordat de Moscova, dar ambii au refuzat să coopereze.

 

Miercuri, 13 aprilie, Moscova l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului ceh Tomáš Hart, ca răspuns la expulzarea omologul său rus din Republica Cehă, în martie.

 

După cum au informat mass-media cehă Deník N și Respekt, domnul Hart a fost abordat de serviciile secrete ruse la sfârșitul lunii martie. A primit o scrisoare prin care îl invitau la o întâlnire într-unul dintre locurile mai puțin aglomerate din Moscova. Cu toate acestea, domnul Hart nu a răspuns la ofertă și a raportat chestiunea Ministerului de Externe ceh.

 

Potrivit informațiilor din presa cehă, ar putea fi o provocare din partea autorităților ruse sau o încercare de a pune presiune psihologică asupra serviciului diplomatic ceh.

 

Alături de domnul Hart, a fost abordat un alt diplomat ceh. Un cetățean străin, în contextul unei acțiuni protocolare,  i-a spus unui diplomat ceh că va fi expulzat din Rusia dacă nu va coopera. Diplomatul a fost amenințat și prin faptul că rușii îi cunoșteau familia.

 

Relațiile diplomatice dintre Cehia și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel istoric.

 

La sfârșitul lunii martie, diplomații cehi aflați la post la Moscova au fost supuși unor hărțuiri severe, după care Ministerul de Externe ceh l-a chemat pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a protesta împotriva comportamentului inacceptabil al autorităților de la Moscova.

 

Adjunctul ambasadorului rus a fost apoi expulzat din Cehia, deoarece lucra sub acoperire diplomatică pentru serviciile de informații ruse. Într-o mișcare de răzbunare, Rusia a decis să-l expulze pe adjunctul ambasadorului ceh.

 

După cum a raportat Ministerul de Externe ceh, șase diplomați lucrează în prezent la Ambasada Rusiei la Praga. Ambasada Cehiei la Moscova contează pe un număr de 17 oameni la post.

 

Ciprian Pop 

 

 

 

 

În Insulele Solomon, Statele Unite avertizează împotriva oricărei „instalații” militare chineze după încheierea unui acord controversat între Beijing și autoritățile insulare din Pacific

 

O delegație americană s-a deplasat în Statul insular Solomon pentru a explica liderilor insulei că, dacă Beijingul s-ar îndrepta către „stabilirea unei prezențe militare permanente de facto”, ar provoca „îngrijorare serioasă” în Statele Unite.

 

Statele Unite au avertizat Insulele Solomon că vor riposta „în consecință” dacă China ar instala o „prezență militară permanentă” în arhipelagul din Pacific după semnarea unui acord de securitate controversat, a informat vineri congresul american.

 

O delegație americană la nivel înalt care a vizitat Insulele Solomon le-a explicat liderilor insulei că, dacă Beijingul s-ar îndrepta către „stabilirea unei prezențe militare permanente de facto”, ar provoca „îngrijorări serioase” în rândul Statele Unite ale Americii, care „vor riposta în consecință”. Acest lucru se aplică și în cazul înființării oricărei „instalații militare” sau „capacități de proiecție a forței” care ar permite o desfășurare chineză în regiune, spune partea americană.

 

„Fără bază militară, fără prezență pe termen lung”

 

Emisari de la Casa Albă și Departamentul de Stat al SUA au călătorit vineri în Insulele Solomon, unde s-au întâlnit, printre alții, cu prim-ministrul Manasseh Sogavare. În timp ce Washingtonul a vrut să convingă arhipelagul să nu semneze un acord cu Beijingul, ei par să fi fost surprinși marți de oficializarea acestei apropieri.

 

„Ca răspuns la îngrijorările exprimate, premierul Sogavare și-a reiterat asigurările, garantând în mod specific că nu va exista nicio bază militară, nicio prezență pe termen lung și nicio capacitate de proiecție a forței”, a explicat președinția americană. „Statele Unite au subliniat că vor urmări îndeaproape evoluțiile în consultare cu partenerii săi regionali. »

 

Delegația americană a insistat și asupra „implicațiilor potențiale pentru securitatea regională”, contestând, în cadrul „discuțiilor de fond”, „obiectivul, sfera și transparența acordului”.

 

Dialog de securitate

 

Americanii au asigurat, de asemenea, „respectarea dreptului” Statului insular de a lua „deciziile lor suverane” și au încercat să atragă insulele prin multiplicarea gesturilor către ei. Printre acestea, accelerarea deschiderii unei ambasade americane, întărirea cooperării privind minele neexplodate, trimiterea unei nave spital pentru asistență de sănătate publică sau livrarea de vaccinuri suplimentare. 

 

Cele două țări s-au angajat, de asemenea, să lanseze un „dialog strategic la nivel înalt” care se va concentra în special pe problema sensibilă a securității.

 

Franța, la rândul său, a considerat „îngrijorător” acordul de securitate dintre China și Insulele Solomon, joi, 21 aprilie, regretând în special lipsa de transparență a pactului, precum și „ambițiile chineze” în regiunea Indo-Pacific.

 

„Opacitatea prevederilor acordului, primul de acest fel încheiat de China în regiune, este îngrijorătoare în multe privințe, în special când vine vorba de ambițiile chineze ca actor în securitatea regională”, a declarat pentru AFP Ministerul Afacerilor Externe de la Paris. „Franța își reafirmă angajamentul față de un spațiu indo-pacific liber, deschis, care respectă dreptul internațional”, a adăugat Quai d'Orsay. „Franța este prezentă în Pacificul de Sud, iar Uniunea Europeană, prin aceasta și prin propriile angajamente. Ambele acordă o atenție prioritară acestei regiuni și vor continua să lucreze, prin implementarea strategiilor lor în regiunea indo-pacifică, pentru stabilitatea, prosperitatea și dezvoltarea durabilă a acesteia”, a adăugat diplomația franceză.

 

Ciprian Pop

 

Biroul Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite dezvăluie noi rapoarte despre intervenția guvernului saudit în atacurile din 11 septembrie

 

Recent, FBI a desecretizat un raport de peste 500 de pagini pe care l-a pregătit în 2017 privind atacurile teroriste din 11 septembrie. Documentul confirmă ceva deja cunoscut: intervenția guvernului saudit în atacuri...

 

Atacul din 11 septembrie a fost un eveniment traumatizant care a modelat irevocabil politica externă și internă a SUA pentru întregul secol, provocând cel mai mare val de dezastre din lume cunoscut vreodată. Cu toate acestea, când ies la iveală noi informații care implică un guvern aliat în efectuarea atacului, americanii ar trebui sa fie consternați.

 

Publicarea raportului "rupe" 70 de ani de complicitate începută prin Pactul Quincy. Este un semnal de alarmă pentru guvernul de la Riad, care este din ce în ce mai în dezacord cu Statele Unite și mai înclinat să asculte de Kremlin.

 

Raportul se învârte în jurul lui Omar Al-Bayumi, un spion saudit care opera în San Diego sub acoperirea unei companii de aviație deținută de guvern de la Riad. Al-Bayumi i-a ajutat pe doi dintre atacatorii din 11 septembrie să se mute în Statele Unite, în timp ce se pregăteau să-și desfășoare atacul. Majoritatea celor direct responsabili pentru atacuri au fost saudiți și au rămas de cunoscut doar detaliile specifice ale intervenției liderilor de la Riad.

 

Adevăratul rol al lui Al-Bayumi a fost cunoscut încă din primul moment al atacurilor, atât din cauza legăturilor sale cu jihadiștii, cât și din cauza unei slujbe pe care nu a avut-o niciodată, precum și a faptului că i-a întâlnit pe doi dintre pirații aerului într-un restaurant, le-a găsit un apartament în San Diego, le-a semnat contractul de închiriere, acționând în calitate de garant, le-a plătit chiria pentru prima lună și i-a integrat pe respectivii în comunitatea locală saudită.

 

Potrivit unei declarații a FBI din iunie 2017, de la sfârșitul anilor 1990 până la 11 septembrie 2001, Al-Bayumi „a primit un salariu lunar ca asistent al Președinției Generale de Informații (GIP) saudite”, principala agenție de spionaj de țară. Cu toate acestea, implicarea sa cu serviciile de informații saudite nu a fost confirmată la momentul raportului oficial al Comisiei 9/11. Într-un alt document din 2017, FBI a spus că „există o șansă de 50% ca [Al-Bayumi] să fi avut cunoștință despre atacurile din 11 septembrie”.

 

Al-Bayumi a fost plătit de fostul ambasador saudit în Statele Unite, prințul Bandar Bin Sultan Alsaud, un vechi prieten al familiei Bush, căruia îi raporta direct. Toate informațiile pe care Al-Bayumi le-a adunat despre „persoanele de interes din comunitatea saudită din Los Angeles și San Diego și alte chestiuni, au fost transmise lui Bandar”, potrivit rapoartelor serviciilor americane de informații.

 

Această dezvăluire este deosebit de explozivă pentru că Bin Sultan nu a fost doar membru al Casei Regale Saudite, ci și un prieten apropiat al lui Bush și, în general, foarte apropiat de clasa politică americană, până în punctul în care a fost supranumit „Bandar Bush”. . . Prieten apropiat al tatălui lui Bush de mai bine de două decenii („Mă simt ca un membru al familiei tale”, a scris el în 1992), a donat ulterior 1 milion de dolari bibliotecii prezidențiale a tatălui lui Bush.

 

Această prietenie s-a extins și la tânărul Bush, al cărui tată l-a sfătuit să-l consulte pe Bin Sultan în timp ce se pregătea să-și lanseze campania prezidențială. Relația lor a fost atât de strânsă, încât Bin Sultan a fost unul dintre primii oameni cu care Bush a vorbit când a decis să invadeze Irakul. Cei doi bărbați s-au întâlnit la Casa Albă la două zile după atacul din 11 septembrie și au fumat trabucuri pe balcon. Apoi, avioanele charter, încălcând interdicția de aterizare la nivel național, au preluat 160 de membri ai familiei regale, membri ai familiei bin Laden și alți demnitari saudiți și scos, pe calea aerului, afară din țară.

 

Dacă Al-Bayumi avea cunoștințe prealabile despre atacuri, la fel și Bandar Bin Sultan, aceasta ar putea, oare, să însemne că a informat guvernul SUA și, probabil, pe Bush însuși? Daca nu și justiția, între timp, istoria,sigur, o va spune într-o zi!

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Mutații profunde pe piețele mondiale

 

Deși accentul este pus pe Rusia, cel mai mare pericol pentru economia globală este China. "Fabrica lumii" s-a oprit! Furnizorii Sony și Apple își închid fabricile din Shanghai. Tesla și-a închis și ea filiala din metropola chineză, care producea aproximativ 2.000 de mașini electrice pe zi. Quanta, cel mai mare producător de laptopuri din lume, a oprit complet producția. Fabrica sa reprezintă aproximativ 20% din capacitatea de producție a notebook-urilor Quanta, iar compania estimase anterior că va furniza 72 de milioane de unități în acest an.

 

Recent, chiar în această săptămână, Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China a declarat că a trimis un grup operativ la Shanghai pentru a reporni producția la 666 de fabrici strategice din oraș, paralizate din cauza blocajelor. Tesla speră că li se va permite să se redeschidă luni, punând capăt celei mai lungi pauze a fabricii de la deschiderea acesteia în 2019. Producătorul auto a pierdut până acum peste 50.000 de unități de producție.

 

Aproape 400 de milioane de oameni din 45 de orașe chineze, mai mult de un sfert din populație, sunt total sau parțial izolați ca urmare a politicii delirante și distopice „zero covid”. Împreună, ele reprezintă 40% din PIB-ul celei de-a doua economii ca mărime din lume. Cel mai alarmant lucru este închiderea pe termen nedeterminat a Shanghaiului, un oraș de 25 de milioane de locuitori și unul dintre principalele centre industriale ale Chinei.

 

Închiderile masive afectează direct lanțurile globale de aprovizionare, precum și producția industrială, care a fost oprită de o lună. Acestea pot costa cel puțin 46 de miliarde de dolari în pierderi lunare de producție, 3,1% din PIB.

 

Carantinele au dus la penurie de alimente, la lipsa accesului la asistență medicală și chiar la moartea animalelor, efectele se resimt in sectorul zootehnic. De asemenea, au lăsat cel mai mare port din lume fără personal. Portul Shanghai, care s-a ocupat de peste 20% din traficul de marfă al Chinei în 2021, este, practic, blocat. Alimentele prinse în containere fără acces la frigider putrezesc.

 

Mărfurile primite rămân blocate la terminalele maritime din Shanghai în medie opt zile înainte de a fi transportate în altă parte, o creștere cu 75% de la începutul ultimelor blocări. Timpul de depozitare la export a scăzut, dar probabil că acest lucru se datorează faptului că nu sunt trimise containere noi la docuri din depozite.

 

Companiile aeriene de transport de marfă au anulat toate zborurile către și dinspre oraș, iar peste 90% dintre camioanele care efectuează livrări de import și export sunt în prezent scoase din funcțiune.

 

La panorama sumbră trebuie adăugate sancțiunile împotriva Rusiei, inflația, îndatorarea și creșterea iminentă a dobânzilor. „În viitor, va fi din ce în ce mai dificil să se separe problemele economice de considerente mai largi de interes național, inclusiv securitatea națională”, a declarat Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, pentru Consiliul Atlantic.

 

Deși Yellen a mărturisit că speră să evite o „divizare bipolară” între China și Statele Unite, „atitudinea lumii față de China și disponibilitatea acesteia de a îmbrățișa o integrare economică ulterioară ar putea fi afectată de reacția Chinei la apelul nostru la acțiuni decisive împotriva Rusiei”, spune sursa citată.

 

Cu alte cuvinte, dacă totul va continua ca până acum, în viitor nu vor exista o singură piață mondială ci mai multe, din ce în ce mai izolate unele de altele, cu consecințe de neimaginat pentru situația lucrătorilor din întreaga lume, deci, un val de probleme sociale asociate.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Ankara, prin vocea ambasadorului săi în Statele Unite, critică regimul iranian

 

 

Ambasadorul Turciei la Washington, Hasan Murat Mercan, menționează astăzi că "Turcia și Israelul sunt amenințate de actori regionali ostili similari, fără a cita Iranul"

 

Ambasadorul subliniază, de asemenea, necesitatea cooperării împotriva terorismului

 

 Un articol al ambasadorului Turciei la Washington pentru revista Turkeyscope a Centrului Dayan pentru Studii Strategice al Universității din Tel Aviv ridică întrebări despre starea relațiilor Turciei cu Iranul.

 

Pe lângă căutarea cooperării dintre Turcia și Israel în domeniile securității și energiei, Hasan Murat Mercan menționează că ambele state sunt amenințate de actori regionali ostili similari, fără a cita Iranul.

 

Articolul nu a trecut neobservat de presa iraniană; postul de televiziune Iran International cu sediul la Londra comentează că „ambasadorul Ankarei la Washington a cerut cooperarea israelo-turcă pentru a contracara amenințările regionale, într-o posibilă aluzie la Iran, în contextul îmbunătățirii legăturilor bilaterale”.

 

Ambasadorul subliniază, de asemenea, necesitatea cooperării împotriva terorismului.

 

În articolul său intitulat „Turcia și Israel: optimismul trebuie să prevaleze”, Mercan dezvăluie că „interacțiunea turco-israeliană oferă mai mult decât un parteneriat regional convențional în fața actorilor și tendințelor ostile. Parteneriatele convenționale sunt destinate unei anumite probleme, fie împotriva unei amenințări, fie pentru un anumit scop. Aceste parteneriate au date de expirare. Ankara și Tel Avivul, pe de altă parte, împărtășesc un cartier, o moștenire și, mai presus de toate, un viitor comun”.

 

„Combaterea actorilor rău intenționați și a activităților acestora în regiunea noastră este un domeniu special în care coordonarea trebuie consolidată. Parteneriatul turco-israelian ar fi, fără îndoială, eficient în limitarea, în continuare, a mișcărilor destabilizatoare din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în general”, continuă ambasadorul.

 

Israelul și Turcia au împărtășit, din punct de vedere istoric, aceleași preocupări cu privire la influența iraniană în Siria, reprezentanții Iranului, inclusiv Hezbollah și milițiile șiite, care amenință interesele turce.

 

Ambasadorul Mercan, o figură apropiată președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și membru fondator al Partidului Justiție și Dezvoltare, aflat la guvernământ, solicită redefinirea relațiilor turco-israeliene în vederea încrederii reciproce.

 

„Interesele geostrategice turcești și israeliene necesită un parteneriat strâns și pe mai multe niveluri. Nu există loc pentru mulțumirea celor două țări atunci când vine vorba de: (i) managementul dinamicii regionale care conțin, printre altele, (a) amenințări și provocări simetrice la securitate, (ii) nevoia de a asigura și diversifica în continuare energia cu rute de aprovizionare și (iii) promovarea sinergiei interculturale ca bastion împotriva islamofobiei și antisemitismului și a tuturor tipurilor de crime motivate de ură”.

 

Nu este prima dată când Mercan evidențiază preocupările Turciei cu privire la amenințarea iraniană la adresa securității regiunii.

 

Într-un material pentru cotidianul israelian Haaretz, în 2008, când era președinte al comisiei de afaceri externe a parlamentului turc, Mercan a subliniat că "dacă Iranul va achiziționa arme nucleare, aceasta ar reprezenta o amenințare pentru Turcia".

 

Ca parte a măsurilor bilaterale de consolidare a legăturilor, președintele israelian Isaac Herzog s-a întâlnit cu Erdogan luna trecută la Ankara. Erdogan a susținut recent că Turcia și Israelul ar putea coopera pentru a aduce gaze naturale israeliene în Europa.

 

Gallia Lindenstrauss, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel, spune pentru Arab News că „în ciuda tulburărilor dintre Turcia și Iran, aceste țări știu să mențină relațiile în anumite limite”.

 

„Cu toate acestea, frustrarea Turciei are loc în urma concurenței tot mai mari dintre cele două țări din nordul Irakului, precum și a concurenței continue din Siria”, adaugă ea.

 

Mai multe acte de spionaj comise de agenți iranieni împotriva israelienilor și dizidenților iranieni pe teritoriul Turciei au fost recent dezvăluite și dejucate de serviciile de informații turce.

 

De anul trecut, forțele de securitate turcești și-au intensificat operațiunile împotriva rețelei de spionaj iraniene din țară.

 

După ce au arestat spioni iranieni în urma unui complot de răpire a unui fost soldat iranian în octombrie anul trecut, alți spioni au fost arestați și ei în februarie, înainte de a pune în aplicare un plan de ucidere a omului de afaceri turco-israelian Yair Galler.

 

În ceea ce privește energia, Iranul a oprit și livrarea de gaze către Turcia pentru 10 zile în ianuarie.

 

Potrivit Lindenstrauss, cazuri precum expunerea spionilor iranieni și oprirea temporară a furnizării de gaz în timpul iernii nu fac decât să crească tensiunile.

 

Lindenstrauss a mai subliniat: „De asemenea, nu se poate ignora faptul că Turcia se apropie de statele arabe din Golf, mai ales din necesitate economică, ceea ce o face mai puțin tolerantă față de încercările iraniene de a-și crește influența regională”.

 

Deși participă la discuțiile de pace de la Astana privind Siria cu Iranul și Rusia, Ankara împărtășește cu țările din Golf o percepție comună privind Iranul ca o amenințare.

 

Cu toate acestea, Soner Cagaptay, cercetător turc, activ in mediul academic de la Washington, spune că Turcia și-a separat întotdeauna relațiile cu Iranul de procesul său de apropiere de Israel.

 

El spune că „Turcia a experimentat relații competitive cu Iranul în regiune. Cele două țări se consideră două mari puteri „foste imperiale”, dar „în prezent hegemonice”, cu dreptul de a modela dezvoltările regionale.

 

Cagaptay mai arată că „de-a lungul istoriei, cele două țări au evitat confruntările directe, în ciuda faptului că s-au apropiat foarte mult de conflictul din Siria, cu trupe turcești pe de o parte și Hezbollah și împuterniciții iranieni, pe de altă parte, care sunt fără rost”.

 

Potrivit lui Cagaptay, normalizarea relațiilor dintre Turcia și Israel va include mai întâi cooperarea în sectorul energetic.

 

Guvernul SUA a sugerat în repetate rânduri înființarea de conducte alternative între Israel și Grecia, prin Turcia, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei, în urma invaziei Ucrainei de către aceasta, care anunță penurii grave în Europa.

 

„În acest moment, Turcia și Israelul au obiective similare în Siria. Ambii au semnat acorduri de drept de trecere, care permit Israelului să efectueze lovituri împotriva Hezbollah și Turciei pentru a ataca Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK),” adaugă Cagaptay.

 

În plus, canalul mass-media de stat turcesc TRT World a difuzat recent un articol care discută despre repercusiunile crizei ucrainene care ar putea permite Iranului să câștige puterea asupra Rusiei în Siria.

 

Articolul precizează că „Teheranul vrea să profite de criza ucraineană și să-și consolideze propria poziție în arena siriană. La scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Iranul și regimul sirian și-au adâncit angajamentul strategic prin intensificarea diplomației militare. În același timp, luptătorii pro-iranieni încearcă să se reinstaleze în diferite părți ale Siriei”, potrivit sursei citate.

 

Ciprian Pop

 

Franța va face schimbări majore în privința corpului său diplomatic: ce se va schimba

 

 „Franța va fi, așadar, singura țară occidentală majoră fără diplomați profesioniști”, regretă fostul ambasador al Franței în Statele Unite, Gérard Araud.

 

1.800 de diplomați implicați

 

Luni, un decret publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Franceze anunța desființarea corpului diplomatic, decizie care va intra în vigoare în ianuarie 2023. Cei 800 de diplomați de rang înalt în cauză nu vor mai veni de la Ministerul Afacerilor Externe, ci vor fi recrutat dintr-o nouă entitate: corpul administratorilor de stat. Aceasta va reuni diplomați, dar și prefecți, inspectori generali de finanțe și toți directorii formați de Școala Națională de Administrație, binecunoscuta ENA. Un funcționar public de rang înalt va putea fi, astfel, numit succesiv prefect, apoi ambasador și consilier de stat. De remarcat că administratorii de stat vor avea posibilitatea de a veni, atât din sectorul privat, cât și din sectorul public.

 

Această "desființare" a corpului diplomatic din funcționari profesioniști care au parcurs toate gradele diplomatice, atât în Centrală, cat și la misiunile externe, este luată în cadrul reformei înaltei funcții publice dorită de actualul Președinte al Republicii. Odată cu desființarea vechii structuri a corpului diplomatic, Emmanuel Macron și-ar dori, astfel, să pună capăt unui sistem, spune el, "care a făcut posibil ca unii să aibă asigurarea unei bune cariere, toată viața, și asta, în cadrul aceluiași organism", măsură obiectiv criticată în sânul diplomației franceze, care, astfel, își va pierde oameni de calitate, formați de-a lungul multor ani și cunoscători ai anumitor spații. În general, înalții funcționari publici erau repartizați spre Quai d'Orsay după ce obțineau un clasament bun la ENA, dar majoritatea personalului trecuse prin prestigiosul concurs de intrare în MAE.

 

„O diplomație fără diplomați”

 

Într-o rubrică din Le Monde din toamna trecută, 150 de diplomați au denunțat o „diplomație fără diplomați, într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă și complexă”. „Franța va fi, așadar, singura țară occidentală majoră fără diplomați profesioniști. O poveste de câteva secole se termină. Ușa este acum deschisă pentru numirile în stil american”, se plânge, la rândul său, pe Twitter, Gérard Araud, fost ambasador al Franței în Statele Unite.

 

Pentru France Inter, în această dimineață, premierul Jean Castex a ținut să "calmeze" spiritele: „Avem un serviciu public înalt și, în special, diplomați de înaltă calitate: vom păstra acest corp, un statut, o imparțialitate, recrutare prin concurență... diferența este că trebuie să existe mai multă diversitate, mai multă funcționalitate (...). 90% dintre oficialii înalți sunt la Paris. Trebuie să schimbăm această logică”, spune premierul.

 

Reforma funcției publice inițiată de guvern are în vedere, de la 1 ianuarie 2023, standardizarea recrutării funcționarilor publici și a supraveghetorilor acestora. Astfel, pretinde că vrea să facă "carierele mai fluide și să faciliteze mobilitatea". 

 

Diplomații de carieră spun că nu își avea rostul asemenea demers. Aceștia semnalau in urma cu Putin timp într-o scrisoare deschisă că "competițiile de specialitate de la Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe coexistă deja cu o deschidere considerabilă către profiluri pentru munca de externe din alte surse". Quai d'Orsay (denumire generica pentru centrala Ministerului francez de Externe) este una dintre cele mai deschise și mai diversificate entități din actuala administrație (52% dintre funcționari sunt contractuali, 20% din managementul superior nu provine din corpul diplomatic.

 

"Diplomația franceză se confruntă cu riscul de dispariție", spun cei 150 de semnatari ai scrisorii deschise. Eliminarea canalelor de recrutare dedicate Ministerului pentru Europa și Afacerilor Externe va lipsi rețeaua diplomatică franceză de talent valoros, sunt de părere aceștia. În timp ce, prin natură, această profesie se exercită în străinătate, necesită aptitudini specifice și constituie astfel o vocație. A discuta cu Rusia, China, cu Egiptul și, după cum am văzut recent, chiar și cu aliați apropiați precum Statele Unite sau Australia, presupune să ne bazăm pe o rețea de femei și bărbați care și-au dedicat viața înțelegerii și analizării acestei dinamici.

 

Know-how-ul diplomaților este esențial

 

Franța apără o diplomație ambițioasă pe teren. Cu toate acestea, se pregătește să devină singurul stat din Uniunea Europeană (UE), și singura putere din G7 și G20, care nu va mai avea un corp diplomatic dedicat, format din diplomați de carieră. "Victima acestei reforme va fi diplomația franceză și influența internațională a țării noastre prin ea. Capacitatea noastră de a ne ajuta concetățenii este, de asemenea, în pericol", mai spun diplomații de carieră.

 

În opinii exprimate in presa franceză, diplomații de carieră dau și exemple ale utilității abilităților și expertizei lor... în timpul crizei Covid-19, dacă 150.000 de francezi au putut fi repatriați în două săptămâni, a fost datorită know-how-ului a sute de diplomați, care au putut "smulge" autorizații de zbor de la autoritățile locale din acele țări, grație relațiilor de încredere și abilităților lor pe spațiu. "Legăturile strânse cu contactele noastre străine se formează în limba locală, datorită cunoașterii detaliate a culturilor străine, iar acest lucru nu poate fi învățat în câteva luni", spune un ambasador francez într-o țară din Orientul Mijlociu.

 

"Continuitatea și angajamentul pe termen lung sunt active valoroase în serviciul ambițiilor noastre de politică externă. Realitatea este că rețeaua noastră diplomatică și consulară ține tot sistemul, tot angrenajul împreună datorită motivației neclintite a funcționarilor săi, care sunt întotdeauna conduși de simțul serviciului public, funcționari care și-au dedicat și câțiva ani, chiar zeci de ani, dobândirii unui capital de competențe rare, dedicate politicii externe a țării noastre și a compatrioților noștri", conchide diplomatul citat.

 

A consemnat Ciprian Pop

 

Criză combustibililor, resimțită în Africa: Aeroportul din Dakar nu are kerosen pentru decolarea avioanelor

 

Aeroportul din Capitala Senegalului nu are kerosen pentru a decola avioanele și cere companiilor aeriene care au aterizari să-și asigure aprovizionarea cu combustibil pentru zborurile de întoarcere. 

 

Compania care furnizează combustibil pentru aviație (Smcady) a anunțat întreruperi pentru două săptămâni la realimentare începând de astăzi, la prânz.

 

Compania SMCady este deținută de mai multe grupuri petroliere străine.

 

Compania AIBD (Aeroportul Internațional Blaise-Diagne) care administrează aeroportul Capitalei senegaleze este deținută de două companii turcești. Le-a cerut companiilor aeriene „să ia măsurile necesare [...] pentru a garanta autonomia de combustibil a zborurilor de întoarcere”.

 

„Sistemul de aprovizionare cu parafină este serios perturbat din cauza unei situații internaționale nefavorabile combinate cu tensiuni fără precedent la prețurile anumitor materii prime, notează un comunicat de presă al AIBD.

 

Ieri, compania aeriană națională Air Senegal a vrut să-și liniștească clienții. Ea a anunțat într-un comunicat de presă că „își va îndeplini programul regulat de zbor cu aceiași regularitate”, în ciuda lipsei de kerosen.

 

Potrivit presei locale, guvernul a luat măsuri pentru ca furnizarea de combustibil să fie o prioritate pentru Air Senegal și armată. 

 

Știrea o confirmă și Franța: „Ca urmare a acestei situații, zborurile noastre Dakar-Paris fac escală în Las Palmas” pentru a alimenta, a declarat ieri un purtător de cuvânt al Air France, la Paris.

 

De la începutul sancțiunilor împotriva Rusiei, prețurile petrolului au crescut vertiginos pe piețele mondiale, provocând penurie și o creștere bruscă a prețurilor la carburanți în multe țări.

 

Mai mulți șoferi spun că au avut dificultăți în a găsi motorină în Dakar în weekend (luni era sărbătoare), fiind nevoiți, uneori, să treacă pe la mai multe benzinării înainte de a putea alimenta.

 

Ciprian Pop

 

China se apropie de abisul recesiunii economice

 

Blocarea de la Shanghai nu a fost la fel de mediatizată ca războiul din Ucraina, dar consecințele sale negative pentru economia mondială sunt mai importante. Când economia chineză strănută, piețele mondiale... răcesc, pe bună dreptate.

 

Politica absurdă și distopică „zero covid” a Chinei este cel mai mare șoc economic al anului. Guvernul de la Beijing și-a stabilit un obiectiv de creștere a PIB-ului de 5,5 la sută pentru acest an, o țintă imposibil de îndeplinit, deși este cea mai scăzută din anii 1990.

 

În primul trimestru, economia chineză a crescut doar cu 4,8 la sută, dar cifra este anterioară ultimelor izolări, care au afectat mai multe centre economice din China, inclusiv Shenzhen și Shanghai.

 

Creșterea PIB-ului poate fi mult mai mică decât indică datele oficiale pentru primul trimestru. Lanțurile de aprovizionare au fost rupte din nou, forțând fabricile să se închidă, deoarece mărfurile, produsele și piesele de schimb nu pot fi furnizate de furnizorii lor și nu își pot aproviziona clienții.

 

Rata șomajului este aproape de 6 la sută, iar în martie vânzările cu amănuntul, principalul indicator al cheltuielilor consumatorilor, au scăzut cu 3,5 la sută, cea mai mare scădere din aprilie 2020, când China a început să iasă din prima serie de izolare.

 

Importurile au scăzut în martie pentru prima dată după mai bine de un an, exporturile au încetinit, iar producția industrială încetinește și ea.

 

Sectorul imobiliar, un pilon al economiei chineze, își continuă declinul. După stabilizarea, la începutul anului, vânzările de case noi au scăzut luna trecută la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Dezvoltarea locuințelor a scăzut cu 20 la sută mai mult în primul trimestru.

 

În această primăvară trebuie să ne așteptăm la o încetinire a economiei chineze care, foarte posibil, se va încheia în recesiune în al doilea trimestru al acestui an, care va fi un eveniment istoric.

 

Guvernul va începe să pună în aplicare o politică economică expansionistă al cărei impact va fi limitat dacă nu vor fi ridicate închiderile. Vinerea trecută, banca centrală de la Beijing a anunțat că va reduce rata rezervelor obligatorii a băncilor cu 25 de puncte de bază pentru prima dată în acest an. Mișcarea este dezamăgitoare, un semn că Beijingul nu este încă pregătit să scoată artileria grea pentru a-și salva economia.

 

Invazia Ucrainei a început pe 24 februarie, dar cu puțin timp înainte, Rusia și China au semnat contracte în valoare de sute de miliarde de dolari. Pe 4 februarie, Putin a anunțat că au fost semnate acorduri de aprovizionare cu petrol și gaze cu China în valoare de 117,5 miliarde de dolari. Pe 18 februarie, cu șase zile înainte de invazie, Rusia a anunțat vânzarea către China a 100 de milioane de tone de cărbune la o valoare de 20 de miliarde de dolari. 

 

Cei care i se opun lui Xi Jinping, "vechea gardă" din jurul fostului șef al statului, Jiang Zeming, care își are fieful la Shanghai, reproșează , printre altele, puterii de la Beijing și faptul că, în pofida greutăților cu care țara începe a se confrunta, Xi închide draconic și ia măsuri ridicole care nu rezolva nimic sanitar, ba chiar acutizează abisul!

 

 

A consemnat Ciprian Pop

China fierbe! Locuitorii Shanchai-ului protestează de câteva zile împotriva așa-numitei politici „zero covid”

 

 

Aproape toți cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai au fost izolați de la începutul lunii aprilie, cu dificultăți de acces la alimente, fapt care îi duce în pragul disperării.

 

Un videoclip, demn de un film științifico-fantastic, prezentat și de bloggerii și televiziunile românești, îi arată pe locuitorii din Shanghai care se luptă cu polițiști îmbrăcați în costume și cu măști de protecție. Protestul împotriva izolării ultra-stricte puse în aplicare în metropola chineză a dat din nou naștere la ciocniri sâmbătă, fapt care de petrece, deja, de mai multe zile consecutiv.

 

Autoritățile izolează persoanele care testează pozitiv, chiar asimptomatice, prin plasarea acestora în centre de carantină, în condiții precare.

 

Imaginile surprinse de pacienții plasați în carantină în prefabricate simple dărăpănate din cartierul Pudong arată saltele așezate pe podea pentru a curăța scurgerile de apă care curg de pe acoperiș. Un altul a scos la iveală soarta a 200 de persoane, închise într-o clădire de birouri fără dușuri și doar patru toalete.

 

Joi, locuitorii din Shanghai s-au ciocnit deja cu ofițerii de poliție care veniseră să-i forțeze să renunțe la apartamentele lor pentru a izola persoanele infectate cu coronavirus de acolo, potrivit mai multor videoclipuri, un semn al nemulțumirii tot mai mari față de politica inflexibilă anti-Covid.

 

 

Și de la Beijing vin informații interesante...temându-se de izolare ca la Shanghai, locuitorii Capitalei chineze se aprovizionează cu alimente

 

Situația din Shanghai îi sperie pe mulți chinezi care au început să se aprovizioneze cu alimente. Este cazul și la Beijing, unde mulți oameni cumpără alimente în cantități mari, pentru a fi folosite în caz de izolare.

 

În marea piață Shengfu din Beijing, aproape toată lumea a auzit de familiile aflate în dificultate din Shanghai, care caută mâncare. După 15 zile de izolare totală legată, frigiderele sunt goale, iar unii locuitori din Shanghai nu mai au nimic de mâncare.

 

La Beijing, situația este diferită, Capitala nu este închisă. Însă, situația din capitala economică sperie restul Chinei, iar la Beijing locuitorii preferă să anticipeze și să se pregătească pentru eventuala izolare în următoarele zile sau săptămâni. Prin urmare, s-au angajat să facă stocuri mari de alimente.

 

La ieșirea din piață, sacii sunt bine umpluți. Un consumator explică: „Prietenii mei, vecinii mei, toată lumea a stocat vermicelli și tăiței chinezești. Se pot păstra mult timp. Și toată lumea a cumpărat și saci de 2,5 kg de orez și de 5 kg de grâu. Se păstrează acasă. "

 

"Am destule provizii acasă. Dacă este o epidemie, am destule pentru a rezista una sau două luni, fără griji."

 

Camioanelor care transportă alimente au primit facilitarea traficului, spre deosebire de toate celelalte vehicule care sosesc la Beijing, care sunt supuse unor restricții severe de sănătate.

 

Totul, in China, inclusiv comportamentul patologic și distopic al lui cu Jinping, par a fi girate de Occident, pe bani mulți! În acest sens, relevante sunt cele spuse, printre alții, și de Peter Schweizer, autorul cărții „Red-Handed: How American Elites Get Rich Helping China”, care ne arată cum intrarea Partidului Comunist Chinez (PCC) în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a schimbat structura economică globală în mare parte, deoarece a dezlănțuit strategia regimului de a câștiga controlul asupra, autorul o spune pe șleau...inclusiv a "clasei de elită a Americii, astfel încât să facă pe plac și să satisfacă cererile Beijingului".

 

Schweizer numește această strategie „captură de elită”, iar planul PCC era să vizeze nivelurile de vârf ale tehnologiei mari, divertismentului, educației, Wall Street-ului, precum și politicii americane.

 

Partidul Comunist Chinez are o pârghie asupra lor elitelor americane pentru că  i-a îmbogățit sau, i-a făcut să guste mierea oferită de la Beijing și nu vor să renunțe la ea.

 

Politica externă a SUA și gândirea, să-i spunem "convențională" a clasei de elită a fost că, dacă Occidentul s-ar implica cu PCC, acesta va deveni mai uman și mai puțin represiv față de propriul său popor, iar această gândire a permis PCC să se alăture Organizației Mondiale a Comerțului ( OMC) la sfârșitul anului 2001.

 

Această strategie nu numai că a eșuat, dar a fost dezastruoasă pentru întreaga lume.

 

 

„PCC a devenit mai represiv, mai agresiv pe scena globală. Așadar, cred că elitele noastre politice și corporative au multe de făcut pentru eșecul lor. Bineînțeles, au făcut mulți bani împingând această poziție”, spune Schweizer în lucrarea sa. 

 

 

În SUA și în alte țări occidentale, Big Tech lucrează cu Partidul Comunist Chinez!

 

Șefii unora dintre marile companii de tehnologie, precum Tesla, Google, Facebook etc., au fost absorbiți de „eficiența” regimului dictatorial și au obținut cote de piață în cea mai populată țară din lume.

 

„Elon Musk a spus asta, că regimul dictatorial chinez este atât de eficient, ei răspund atât de repede la nevoile poporului chinez – care, desigur, dacă ai o dictatură, nu trebuie să-ți faci griji cu privire la drepturile civile , drepturi de proprietate, o justiție independentă”, a spus Schweizer. Ce altceva, mai relevant de atât, pentru complicitatea fățișă a Vestului cu Xi Jinping???

 

În trecut, Elon Musk obișnuia să critice regimul chinez, dar și-a schimbat poziția după ce a încheiat un acord cu PCC, ne spune același foarte bine documentat autor, Schweizer.

 

„Deci, întrebarea este, ce s-a schimbat? Și ceea ce s-a schimbat este că a devenit partener de afaceri cu Partidul Comunist Chinez. I-au construit o fabrică mare, fabrica Tesla din China, care acum produce un număr mare de vehicule. El a spus deja că va scoate studiourile de design din California și le va muta în China”, ne mai semnalează Schweizer.

 

Musk, care face afaceri în China, prezintă, de asemenea, un risc de securitate pentru SUA, deoarece unele dintre tehnologiile pe care Tesla le folosește în mașinile sale sunt aceleași tehnologii software care sunt utilizate pe sateliții de lansare ai companiei sale.

 

Un alt fapt cunoscut este și că, oricine se implică în a face afaceri cu China, care are nevoie de bunăstarea pentru ca afacerea sa să continue să funcționeze, va sfârși prin a face practic ceea ce își dorește Beijingul, pentru că, dacă nu o fac, Beijingul le va distruge afacerea.

 

Inteligența artificială (AI) este un domeniu important al dezvoltării tehnologiei și se spune că oricine domină acolo va avea un avantaj economic și militar global, a spus Schweizer.

 

„Cele mai mari și mai strălucite companii ale noastre, cum ar fi Google și Microsoft, subvenționează de fapt laboratoarele de cercetare din China care sunt legate de armata chineză, așa că le ajută în competiția împotriva noastră.” 

„Google a mers înainte, bucuros să facă acest lucru”, mai spune Schweizer în cartea sa.

 

Legile SUA le-au permis acestor companii de tehnologie să devină de succes și profitabile, „și totuși, nu recunosc rolul pe care l-a jucat sistemul nostru de guvernare și, de fapt, ne subvenționează inamicul”, a spus Schweizer.

 

Pentru cei care fac afaceri cu Beijingul sau care doresc să facă, Schweizer are un adevărat avertisment,de care, cu siguranță, și românii ar trebui sa tina cont! 

„Sunteți obligați de legea securității naționale chineze, sunteți sub umbrela ei, implicând economic și comercial sau tehnologic China– ceea ce înseamnă că, dacă o încălcați, veți merge la închisoare pentru o perioadă foarte lungă de timp – trebuie să luați orice tehnologie sau capacitate civilă sau militară pe care o aveți și să găsiți aplicație în limba chineză”, a spus Schweizer. În plus, „dacă sunteți o companie care operează în China, orice aveți, orice dețineți – fie că este vorba de proprietate intelectuală, fie că este vorba despre date despre cetățenii din China sau din străinătate – acele informații sunt disponibile pentru statul chinez ori de câte ori le solicită...”

 

Cu referire la "U.S. Big Tech", Schweizer spune că..." Le pasă doar de profitabilitatea și puterea lor, în loc să trateze PCC pentru ceea ce este: un regim represiv, dictatorial, care își brutalizează propriul popor", a spus Schweizer. Facebook a încercat de mai multe ori să lege China de Statele Unite prin cabluri submarine, dar proiectele au fost oprite după ce Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a făcut o recomandare împotriva proiectelor din cauza preocupărilor de securitate națională.

 

Proiectul Facebook Hong Kong-America a fost propus pentru prima dată în 2018 de un grup format din Facebook și o serie de companii chineze, inclusiv China Telecom. Planul era ca un cablu de fibră optică să facă legătura între Hong Kong și un site din Taiwan cu două locații din California.

 

Un alt cablu submarin comun Facebook-Google numit Pacific Light Cable Network (PLCN) a fost retras în septembrie 2020, tot din cauza preocupărilor de securitate națională din partea DOJ al lui Trump.

 

„Oare Facebook sau Google nu știau cumva că serviciile de informații chineze urmau să folosească asta ca o poartă masivă pentru a spiona americanii? Vreau să cred și cred că este destul de evident că Facebook și Google știau că există această oportunitate. Cu siguranță au mai multe cunoștințe tehnice decât Departamentul de Justiție. Dar concluzia este că nu le-a păsat”, mai spune Schweizer.

 

Profiturile de pe Wall Street

 

Schweizer a spus că Goldman Sachs de la Wall Street a jucat un rol esențial în a ajuta PCC să acceseze și să profite de pe piețele din SUA. „Nu trebuie să mergeți deloc departe pe Wall Street pentru a găsi o firmă majoră care a contribuit la locul în care China se află astăzi în ceea ce privește creșterea economică”, a spus Schweizer.

 

 Goldman Sachs a început această paradigmă; alte firme mari au perfecţionat-o... Blackstone și BlackRock investesc regulat în companii chineze. Când guvernul chinez privatiza companii și dădea pachete de proprietate, fie familiilor politice din Beijing, fie pentru a favoriza clienții de pe Wall Street, aceste mari firme au beneficiat enorm.

 

Influență politică

 

Schweizer a spus că știe, atenție!!! despre aproximativ două duzini de foști senatori sau membri ai congresului american aleși care acum fac lobby în numele companiilor de informații chineze și a celor legate de armată.

 

„Vorbesc doar despre firme legate de armată și informații și fac petiții guvernului nostru, vor favoruri, vor să iasă din listele restricționate în care ar putea fi, încearcă să schimbe percepția — Huawei încearcă să convingă oamenii că nu, nu ar avea legături cu aparatul de informații chinez, ceea ce este absurd. Și aceasta este o problemă uriașă”, mai spune sursa citată.

 

Acestea fiind spuse, ingineriile sociale de esență distopică ale lui Xi Jinping sunt, o spun fără rezerve, în multă măsură girate de lideri occidentali, asta că sa nu ne mai mire implicarea Chinei în Organizația Mondială a Sănătății și exportul creditelor sociale sub masca unei așa-zise"urgențe sanitare".

 

Sa fim vigilenți cu cei care vor să ne păcălească, să-i vedem, să-i analizăm exact așa cum sunt. Doar așa se mai poate incerca o contracarare!

 

A consemnat Ciprian Pop

 

Kim Jong-Un a asistat la o lansare de rachete ghidate menită să sporească capacitățile nucleare ale țării

 

Potrivit agenției de presă KCNA din Coreea de Nord, Kim Jong-Un a asistat la o lansare de rachete ghidate menită să sporească capacitățile nucleare ale țării. Surse spun că Phenianul ar putea relua în curând testele nucleare adecvate după testele ample ale țării din ultimele luni.

 

 Armata sud-coreeană a semnalat duminică că a detectat două rachete lansate sâmbătă de vecinul său. Proiectilele au parcurs aproximativ 110 km cu un apogeu de 25 km și o viteză maximă mai mică de Mach 4, ceea ce indică faptul că erau rachete cu rază scurtă de acțiune.

 

„Sistemul de arme cu ghidare tactică de tip nou... are o mare importanță în îmbunătățirea semnificativă a puterii de foc a unităților de artilerie cu rază lungă de acțiune și în îmbunătățirea eficienței operaționale a armelor nucleare tactice”, spune agenția națională de presă agenția nord-coreeană. 

 

În urmă cu câteva săptămâni, sora lui Kim Jong-Un, Kim Yo-Jong l-a avertizat pe vecinul sud-coreean. Ea a spus atunci ca "Coreea de Nord nu va ezita să bombardeze Coreea de Sud cu o armă nucleară dacă va fi atacată vreodată de vecinul său". 

 

Ciprian Pop 

 

Franța: o celulă de spionaj a Rusiei, destructurată de DGSI

 

Serviciul intern de informații al Franței, DGSI (Direcția Generală de Securitate Internă) a dejucat o operațiune de spionaj desfășurată de cadre de spionaj ale Rusiei pe teritoriul francez, anunță Ministerul Afacerilor Externe de la Paris.

 

„Șase ruși care operează sub acoperire diplomatică și ale căror activități s-au dovedit a fi contrare intereselor noastre naționale au fost declarați persona non grata”, scrie Quai d'Orsay.

 

Această măsură vine în urma unei „investigații foarte lungi” efectuată de DGSI și care a făcut posibilă scoaterea „la lumină duminică, 10 aprilie, a unei operațiuni clandestine desfășurate de serviciile ruse de informații pe teritoriul nostru”.

 

„În lipsa ambasadorului rus, numărul doi al Misiunii Diplomatice, Însărcinatul cu Afaceri ad Interim, a fost chemat la Quai d'Orsay (ministerul francez de externe) pentru a fi informat despre această decizie”, conchide diplomaţia franceză.

 

La rândul său, și Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, salută o „operațiune de contrainformații remarcabilă” și mulțumește „cadrelor DGSI care au împiedicat o rețea de agenți clandestini ruși care lucrau împotriva” intereselor franceze.

 

El asigură, într-o postare pe Twitter, că „cei implicați vor trebui să părăsească teritoriul național”.

 

Pe 10 aprilie, la finalul unei operațiuni desfășurate de câteva luni, contrainformațiile au prins în flagrant un spion rus sub acoperire. Împreună cu alți cinci vectori ai Moscovei care operează clandestin în Franța, i s-a cerut să părăsească teritoriul în trei zile. 

 

Duminică, 10 aprilie dimineața într-un mic sat de provincie, în jurul bisericii și al primăriei, nimeni nu bănuiește că este în desfășurare o operațiune magistrală de contrainformații. Ca în filme sau romane de spionaj... Camere discrete, înregistrări audio, „dispozitive sofisticate”: satul este sub supraveghere foarte, foarte înaltă. Ceea ce se complotează implică câteva zeci de ofițeri francezi de contraspionaj lansați într-un caz care a adus atingere apărării naționale. Acești "detectivi" de la DGSI [Direcția Generală de Securitate Internă] urmăresc pur și simplu un spion rus, pe care sunt pe cale să-l surprindă în flagrant delict. Un scenariu,dealtfel, firesc al succesului în lumea contraspionajului. Au trecut vreo optsprezece luni de când DGSI a pus în aplicare această operațiune care, din informațiile ajunse în presa franceză, nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina sau cu campania prezidențială.

 

La acea vreme, în 2020, anchetatorii DGSI realizează că un francez este „prins in mreje” de un "diplomat" rus de la ambasadă, la Paris. Rusul este de fapt un „ofițer de manipulare, un recrutor” al unui serviciu de informații de la Moscova. Personajul, care operează sub acoperire, încearcă să recruteze „această sursă franceză” de la care speră să obțină documente și informații. Doar că, în loc să rupă din start munca rusului, francezii decid să-l pună sub supraveghere. De luni de zile, ele permit să se dezvolte o relație între cei doi bărbați. Din nou, clasic în lumea spionilor și a vânătorilor de spioni, unde poate fi vorba chiar de otrăvirea serviciului extern cu informații false, binecunoscutul joc operativ. În cele din urmă, vine "flagrantul". Presa din hexagon nu spune daca francezul "căzut în păcat" făcea jocul operativ sau nu. Nici numele lui nu e public în presă până acum. Tocmai pentru că numele nu e public, tind sa cred că da, făcea jocul operativ.

 

De cealaltă parte, Ambasada Rusiei în Franța, a calificat marți expulzarea a șase diplomați ruși din țară drept un gest „ostil”, acțiune pentru care a garantat un răspuns „proporțional” la Moscova.

 

Adresându-se presei, atașatul de presă al misiunii diplomatice, Alexander Makogonov, a declarat că partea rusă a „exprimat un protest puternic” față de expulzarea diplomaților în timpul unei întâlniri la Ministerul francez de Externe.

 

A consemnat Ciprian Pop

 

Taiwanul oferă cetățenilor săi un manual de supraviețuire în caz de invazie chineză

 

 

Armata din Taiwan a făcut pasul dramatic de a publica un manual public de urgență menit să pregătească toți cetățenii în cazul unei invazii chineze a insulei. Broșura de 28 de pagini include instrucțiuni detaliate despre locațiile adăposturilor anti-bombe și cum să depozitați provizii de urgență, precum și pași de bază pentru salvarea vieții.

 

În timp ce prezenta manualul într-o conferință de presă online de marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Sun Li-Fang, a explicat că „publicul larg poate folosi materialul ca ghid de răspuns în situații de urgență într-o criză militară sau un dezastru natural”.

 

Dar, desigur, singura criză sau dezastru care se profilează în mintea oamenilor este potențialul unui asalt militar total al Chinei Populare - temeri care au crescut mai ales după invazia rusă a Ucrainei, pe care Beijingul a părut uneori să o apere, refuzând în același timp să se referea la acţiunea lui Putin că la o „invazie”.

 

O declarație a departamentului specific al ministerului apărării care a fost autorul broșurii, numită „Agenția de mobilizare totală a apărării”, spunea: „Ghidul acesta este pentru ca publicul să se pregătească mai bine înainte de a avea loc un război sau un dezastru”.

 

Potrivit presei locale, Taipeiul s-a inspirat din ghiduri similare pe care țări precum Japonia și Suedia le-au elaborat pentru cetățenii lor și include informații despre „unde să găsești adăposturi anti-bombe prin aplicațiile pentru telefonul mobil și ce să faci în caz de urgență, inclusiv cum să distingem raidurile aeriene de alte dezastre, după  sunetele sirenelor.”

 

Sau, de asemenea, există instrucțiuni de pregătire pentru situații de urgență care acoperă evenimente precum întreruperile în masă și penele de curent, incendiile mari, prăbușirile de clădiri sau vremea devastatoare. 

 

În timp ce Taipeiul i-a acuzat în ultima vreme pe liderii Chinei de "zgomot de sabie", de asemenea, Forțele Aeriene ale Chinei Populare  își continuă incursiunile săptămânale cu avioane de luptă în Zona de Identificare a Apărării Aeriene a Taiwanului. 

 

Ciprian Pop 

 

Cel mai mare producător de petrol și gaze din China, compania publică CNOOC, se retrage din Statele Unite, Canada și Regatul Unit, după ce a fost radiată de la Bursa de Valori din New York

 

Cel mai mare producător de petrol și gaze din China, compania publică CNOOC, se retrage din Statele Unite, Canada și Regatul Unit, după ce a fost radiată de la Bursa de Valori din New York. Își va redistribui investițiile în America de Sud și Africa. Mișcarea vine în timp ce Statele Unite amenință China "că cumpără petrol rusesc, încălcând sancțiunile".

 

China nu numai că a refuzat să condamne invazia rusă a Ucrainei, dar intenționează și să mențină bune relații cu Rusia, ale cărei hidrocarburi și alte materii prime sunt de interes pentru a-i asigura aprovizionarea.

 

Prin achiziționarea producătorului canadian Nexen în 2012 pentru 15,1 miliarde de dolari, CNOOC a devenit unul dintre cei mai importanți producători de hidrocarburi din lume.

 

Activele fostului Nexen includ interese în zăcăminte offshore din Marea Nordului, gaze de șist în nord-estul provinciei canadiene Columbia Britanică, explorarea petrolului în largul provinciilor Newfoundland și Labrador și parcul eolian Soderglen din sudul Albertei (tot în Canada).

 

În Statele Unite, CNOOC are investiții în bazinele onshore Eagle Ford și Rockies, precum și interese în două câmpuri mari offshore din Golful Mexic, Appomattox și Stampede. Producția acumulată este de aproximativ 220.000 de barili de petrol pe zi. În afara Chinei, CNOOC operează în aproximativ 20 de țări.

 

În martie, monopolul chinez a însărcinat Bank of America să pregătească vânzarea activelor sale din Marea Nordului, care includ o participație la unul dintre cele mai mari depozite din bazin.

 

În octombrie anul trecut, excluderea sa de la Bursa de Valori din New York a fost finalizată. CNOOC a fost una dintre companiile chineze vizate de administrația Trump în 2020 pentru că este controlată de armata chineză. Ar trebui să fie listată la bursa din Shanghai în această lună, pentru a continua să se finanțeze.

 

Cu toate acestea, CNOOC nu renunță la dezvoltarea internațională. Marea companie chineză va încerca să achiziționeze noi active în America Latină și Africa și va acorda prioritate dezvoltării de noi proiecte în Brazilia (unde cooperează cu Petrobras și Shell), în Guyana (cu Exxon și Hess) și în Uganda și Tanzania ( cu TotalEnergies). .

 

CNOOC este una dintre cele mai mari cinci companii petroliere din țară, alături de CNPC, Sinopec, Yang Chang Petroleum și Sinochem Group, cu active în afara țării.

 

Țara asiatică consumă din ce în ce mai mult petrol. După 13,1 milioane de barili pe zi în 2021, ar trebui să ardă 15,7 milioane în acest an, o creștere de 9 la sută. Și, cu toate că producția sa locală a crescut, este încă foarte insuficientă pentru a acoperi nevoile, în special produse petroliere.

 

Acesta este unul dintre motivele care vor împinge China, dar și India și alte țări asiatice, să dezvolte achizițiile de petrol rusesc, mai ales că acesta este vândut la reducere.

 

Această mișcare la scară largă nu s-a materializat încă. Rămâne de văzut dacă cumpărătorii asiatici vor putea absorbi țițeiul și produsele petroliere rusești cumpărate de Europa și interzise în Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Australia. Dacă nu are loc o realocare completă, Rusia ar putea fi forțată să-și oprească producția de petrol, ceea ce ar putea avea consecințe pe termen lung pentru aprovizionarea globală. Agenția Internațională pentru Energie calculează că producția rusă va scădea cu 1,5 milioane de barili pe zi în aprilie și cu aproape 3 milioane în mai.

 

Necesitatea urgentă de a găsi o desfacere pentru hidrocarburile sale este mai importantă pentru Rusia decât pentru clienții săi asiatici. China, sub presiunea Washingtonului, învață primele lecții din Războiul din Ucraina și începe să se pregătească pentru o blocada americană.

 

 

Ciprian Pop

 

Cu ce mai zboară în prezent în Federatia Rusa, aeronavele cu care rușii încearca sa le inlocuiasca pe cele occidentale


Unul dintre înlocuitorii aeronavelor americane și europene ar putea fi avionul cu reacție cu rază medie de acțiune Tu-214, varianta modernizata a Tu-204.

 Rusia, ca răspuns la sancțiunile împotriva industriei aviatice, a preluat transferul aeronavelor în registrul rus și intenționează, de asemenea, să crească producția de echipamente autohtone, semnalează presa locală în aceste zile. Membrii guvernului au vorbit despre planurile de dezvoltare a industriei aviației și a transportului aerian civil.

Presa rusă semnalează cum ar putea Rusia înlocui aeronavele problematice fabricate din Occident.

Tu-214
Unul dintre înlocuitorii aeronavelor americane și europene, potrivit reprezentanților guvernului rus, ar putea fi avionul cu reacție, cu rază medie de acțiune Tu-214, o modificare a lui Tu-204. Este produs la uzina de aviație din Kazan. Au fost lansate aproximativ 30 de unități ale diferitelor modificări. Acum, Tu-214, practic nu este angajat în traficul de pasageri. „Sunt produse în loturi mici pentru clienți speciali”, a declarat viceprim-ministrul Federației Ruse, Yuri Borisov, în timpul unei vizite la uzina Aviastar din Ulyanovsk, pe 16 martie. De exemplu, 14 aeronave ale acestui model sunt la dispoziția echipei speciale de zbor „Rusia” a Administrației Președintelui Federației Ruse.

De asemenea, după cum a spus Ministrul Industriei și Comerțului, Denis Manturov, la un briefing de marți, există o oportunitate de a crește ritmul de producție a acestui model. Dar, reluarea asamblarii modelului original Tu-204 a fost considerată nepotrivită.

Acum, în proiectarea lui Tu-214, există părți din producția străină, după cum a remarcat Yuri Borisov, „într-o cantitate minimă”. „Cred că anul acesta le vom înlocui practic”, a spus Borisov în timpul unei vizite la Uzina de Aviație din Kazan. Raza de acțiune practică a lui Tu-214 este de 6.500 km. Numărul maxim de locuri pentru pasageri este de 210.

IL-96
Spre deosebire de alte aeronave, acesta este un avion de linie cu rază lungă, echivalentul unui Airbus A330 sau Boeing 777 si 767. Primul zbor al lui Il-96 a avut loc în 1993. Până în prezent, conform surselor deschise, au fost produse 30 de copii în serie ale diferitelor modificări. Din 2016, UAC lucrează la un proiect de creare a unei aeronave modernizate Il-96-400M. Varianta actualizată va putea lua la bord până la 390 de pasageri. În  2024, va începe producția de serie a Il-96-400 modernizat - cu un fuselaj prelungit și avionică actualizată. Raza maximă de zbor este de 9.800 km. Numărul maxim de locuri pentru pasageri este de 300.

MS-21
Aeronava rusă pentru distanță medie MS-21 este destinată să devină un concurent direct al celor mai populare modele Airbus A321 și Boeing 737-800.
Acesta este al doilea proiect după Superjet, care a fost creat în Federația Rusă, fără întârzieri, din vremea industriei aviatice sovietice.

Prima licitație pentru proiectul aeronavei a avut loc în 2003, apoi s-a planificat ca aeronava să primească toate certificatele necesare până în 2012. Dar, în 2018, producătorul aripii compozite pentru MS-21, compania Aerocomposite, a intrat sub sancțiunile SUA și a pierdut oportunitatea de a cumpăra materiale. Apoi Rosatom s-a ocupat de înlocuirea, din import a compozitelor necesare. Pe 25 decembrie 2021, aeronava a decolat pentru prima dată cu o aripă din materiale compozite polimerice fabricate în Rusia. Acum MS-21 este certificat să zboare cu motorul companiei americane Pratt & Whitney, dar au existat probleme cu acesta. „Producătorii străini au refuzat să furnizeze piese pentru aeronava Rusiei”, a declarat marți Denis Manturov. Și asta, în ciuda faptului că au fost plătiți în avans, spune aceeași sursă. Cu toate acestea, UAC intenționează să livreze două avioane MS-21 de producție până la sfârșitul anului 2022. Producția în serie de MS-21 în întregime din componente rusești este planificată să înceapă în 2024. În special pentru MS-21, United Engine Corporation a dezvoltat motorul PD-14. Raza maximă de zbor este de 6 mii de km, numărul maxim de locuri pentru pasageri este de 211.

Superjet 100
A zburat pentru prima dată în 2008, această aeronavă de distanță scurtă și-a dovedit deja fiabilitatea cu Aeroflot pe zborurile interne și este, de asemenea, atrasă de unele zboruri internaționale. Pana la suspendarea zborurilor, Aeroflotul venea la Otopeni cu acest tip de aeronavă. În martie 2022, au fost produse peste 220 de exemplare, aproximativ 200 sunt folosite de companiile aeriene pentru zboruri civile. Anul acesta vor fi furnizate cu încă 20 de unități.  Raza de zbor - 3 mii km (model de bază), numărul maxim de pasageri - 98.

A consemnat Ciprian Pop

Ungaria nu consideră plata pentru gazul rusesc în ruble în temeiul unui acord bilateral o încălcare a sancțiunilor

Plata de către Ungaria a gazului rusesc în ruble nu va încălca sancțiunile împotriva Federației Ruse, întrucât țările au un contract bilateral, iar problema monedei este una tehnică. Despre aceasta a declarat reprezentantul guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

„Uniunea Europeană nu are încă achiziții comune de gaze și petrol pentru țările europene. Continuăm să aderăm la contractele noastre de petrol și gaze cu Rusia. Potrivit acestora, este o întrebare tehnică în ce monedă să se plătească. Aceasta nu înseamnă eludarea vreunei politici de sancțiuni. După cum bine știm, economia maghiară și populația maghiară depind de gazul rusesc în proportie de  85%”, a declarat sursa citată, Zoltan Kovacs într-un interviu pentru CNN .

La 31 martie, președintele Federației Ruse a semnat un decret conform căruia, de la 1 aprilie, plățile pentru livrările de gaz către „țările neprietenoase” trebuie efectuate în ruble. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a spus că plățile pentru gazul rusesc în ruble vor fi considerate o eludare a sancțiunilor. Premierul ungar Viktor Orban a vorbit despre disponibilitatea sa de a face acest lucru. 

În septembrie 2021, Rusia și Ungaria au încheiat un nou acord de gaze care prevede furnizarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an timp de 15 ani. Acesta permite Ungariei să cumpere gaz la prețuri sub piața.

Ciprian Pop

 

Algeria devine un pion al Rusiei în Africa de Nord

 

Pe fundalul sprijinului occidental acordat Marocului și al politicii guvernului de la Madrid față de problema Saharaui, dar și al neînțelegerilor cu Parisul lui Macron, Algeria, curtată intens de Moscova, înclină acul busolei spre Rusia.

 

Luni, ministrul algerian de externe, Ramtane Lamamra, a vizitat Moscova, ocazie prin care, printre altele, s-a stabilit că în noiembrie anul acesta, ambele țări vor începe exerciții militare comune în sudul Algeriei.  La exerciții vor participa aproximativ 80 de soldați ruși din regiunea militară de sud.

 

La Moscova, Lamamra nu s-a întâlnit cu omologul său rus, cum prevede protocolul in astfel de ocazii, ci cu șeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, pentru a discuta „axele și perspectivele de consolidare a cooperării dintre cele două țări”, potrivit declarației oficiale.

 

Discuțiile dintre Lamamra și liderii ruși s-au concentrat pe „principalele axe ale cooperării dintre Algeria și Rusia, precum și pe mijloacele de consolidare a acesteia în diverse domenii, pe lângă aspecte legate de pregătirea următoarelor termene bilaterale, iar aceasta pentru a da o nouă dinamică mecanismelor care guvernează relațiile strategice dintre ambele țări”, se mai arată în comunicat.

 

A doua zi după vizita lui Lamamra la Moscova, Russia Today a semnalat că armatele algeriană și rusă au convenit să organizeze exerciții militare comune în Algeria în toamna viitoare. Aceste manevre nu sunt primele de acest fel între armatele ambelor țări.

 

În declarația sa, Regiunea Militară de Sud a armatei ruse a indicat că „prima întâlnire de planificare a acestor manevre comune între forțele terestre ruse și algeriene în cadrul luptei împotriva terorismului a avut loc în orașul rus Vladikavkaz”. În cadrul acelei întâlniri, „s-au coordonat scenariul exercițiului militar și organizarea logisticii”.

 

Manevrele se vor concentra pe „exerciții tactice de căutare, depistare și distrugere a grupărilor teroriste armate”.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu