joi, 27 octombrie 2022

Operațiunea Mangusta, criza din octombrie (criza rachetelor) și diplomația secretă dintre Cuba și Statele Unite

 Operațiunea Mangusta, criza din octombrie (criza rachetelor) și diplomația secretă dintre Cuba și Statele Unite


Din umilința suferită de înfrângerea invaziei mercenare de la Playa Girón (Golful Porcilor, cum este cunoscut in istoriografia românească), a apărut spiritul de răzbunare în administrația SUA. Cuba a devenit o adevărată obsesie pentru frații Kennedy.

La 13 iunie 1961, generalul Maxwell Taylor, consilier special pentru afaceri militare al președintelui SUA, a prezentat evaluarea experiențelor operațiunii Bay of Pigs.

Raportul Taylor a concluzionat că era imposibil ca Statele Unite să coexiste cu Revoluția cubaneză , ceea ce a făcut esențială dezvoltarea unui program cuprinzător capabil să inverseze procesul revoluționar. Din această recomandare s-a născut Operațiunea Mangusta, cel mai mare plan subversiv orchestrat împotriva Cubei de la Washington, care urma să culmineze cu intervenția militară directă a Forțelor Armate ale Statelor Unite pe insulă, în octombrie 1962.

Nu trebuie să vorbim despre Criza din octombrie fără să ne referim la această operațiune și să ignorăm că pentru Cuba, binecunoscutele „13 zile” nu au fost singurele trăite într-o criză pentru supraviețuirea ei ca națiune independentă, confruntată cu un război de amploare, implementat împotriva ei de către Washington.

Această operațiune a fost aprobată de președintele Kennedy la 30 noiembrie 1961 și condusă de fratele său Robert. [1] Generalul Edward Lansdale a fost numit șef al operațiunilor. [2] În ianuarie 1962, la o întâlnire a Grupului Special Extins pentru a analiza detaliile operațiunii Mangusta, indicațiile lui Robert Kennedy nu ar fi putut fi mai clare cu privire la agresivitatea care se solicita împotriva Revoluției cubaneze în cele mai înalte sfere ale guvernului american:

„ Rezolvarea problemei cubaneze constituie astăzi prima prioritate a guvernului Statelor Unite. Orice altceva este secundar. Nu trebuie cruțat timp, bani, efort sau resurse umane. Nu poate exista nicio confuzie din partea agențiilor implicate cu privire la participarea lor și responsabilitatea lor de a îndeplini sarcina. Șefii agențiilor respective știu ca trebuie sa ai tot sprijinul de care ai nevoie. (…) Președintele a indicat procurorului general că ultimul capitol despre Cuba nu a fost încă scris. „Trebuie făcut și se va face”. [3]

Cu toate acestea, cu puțin timp înainte de izbucnirea crizei din octombrie, Operațiunea Mangusta fusese deja învinsă de Revoluția cubaneză. Principalele acțiuni de informații și subversiune ale CIA au fost demontate de Securitatea Statului; bandele și organizațiile contrarevoluționare se aflau într-o situație foarte nefavorabilă în interiorul țării, iar programele de sabotaj și atacuri împotriva liderilor Revoluției nu și-au atins obiectivele, având în vedere capacitatea de răspuns cu forță a poporului cubanez și confruntarea oportună a organele Ministerului de Interne.

Cu toate acestea, pericolul unei invazii militare directe împotriva Cubei a persistat, deoarece în cele mai înalte sfere ale Guvernului Statelor Unite se evaluase deja că, dacă diferitele faze ale Operațiunii Mangoose eșuează și revolta internă de pe insulă nu are loc, care a justificat-o, atunci s-ar fabrica pretextele necesare care să permită oricum Washingtonului să-și împlinească dezideratul.

Apoi, în octombrie 1962, așa-numita „Criză a rachetelor”, [4] care a adus lumea în pragul holocaustului nuclear, a oprit momentan planurile americane și s-a încheiat cu un acord între Statele Unite și URSS de retragere a rachetelor nucleare. Sovieticii le-au instalat pe Insulă, fără a ține cont de criteriile celei mai înalte conduceri cubaneze. În schimb, Statele Unite aveau să demonteze luni mai târziu ceea ce aveau în Turcia și promiteau că nu invadează Insula.

Cu toate acestea, Cuba a fost cea mai dezavantajată în ceea ce privește soluționarea crizei, întrucât garanția cuvântului președintelui SUA, așa cum a fost deja evidentiat cu alte ocazii, avea foarte puțină valoare. [5] O soluție adevărată și definitivă a crizei ar fi fost în îndeplinirea celor „Cinci puncte de demnitate” propuse de liderul Revoluției cubaneze. [6]

A fost o eroare politică morală, etică și strategică a conducerii sovietice să lase Cuba în afara negocierilor cu Statele Unite pentru retragerea rachetelor . Dacă nu ar fi făcut-o, Moscova ar fi putut să-și consolideze poziția față de Washington, pe lângă faptul că ar fi arătat respect față de aliatul său strategic, chiar dacă ar fi o țară mică, așa cum se cuveneau relațiilor dintre Cuba și URSS, și încrederea pe care conducerea cubaneză o acordase, in acea etapa istorică, Moscovei.

La fel, ar fi fost posibilă înfrângerea Statelor Unite în confruntarea politică și diplomatică produsă de criză; [7] dat fiind că atât din punct de vedere politic, cât și moral, Cuba avea dreptul deplin de a avea armele necesare pentru apărarea sa, chiar dacă erau rachete nucleare, și se afla la nouăzeci de mile de teritoriul Statelor Unite.

Dacă ar fi prevalat concepția cubaneză, propusă de la început de Fidel Castro, atât în ceea ce privește instalarea rachetelor —dacă nu ar fi fost făcută făcută în secret—, cât și în ceea ce privește termenele și momentul în care ar fi trebuit să se negocieze retragerea acestora, încheierea Crizei din octombrie ar fi servit drept bază pentru rezultate fundamentale în dezvoltarea ulterioară a confruntării Cuba-Statele Unite, împiedicându-l astfel pe Kennedy să profite din plin de ea. [8]

Cu toate acestea, ceea ce poate, puțini știu, este că Kennedy a încercat să stabilească comunicarea cu Fidel în cele mai tensionate zile ale crizei . [9]   La un eveniment intre istorici desfășurat la Havana în 2002, când se împlineau 40 de ani de la aceste evenimente, cercetătorul meticulos al războiului rece, James G. Hershberg, a făcut referire la acest pasaj istoric interesant:

„… în timpul Crizei din octombrie – și aceasta este povestea la care lucrez cel mai profund, dar voi aduce doar în discuție cele mai importante aspecte – Kennedy a devenit atât de doritor să găsească o modalitate de a evita războiul nuclear și de a ieși din criză, incat el este cel care a decis să-i transmită un mesaj direct lui Fidel; dar, temându-se de consecințe politice, nu l-a identificat ca un mesaj american, deși l-a aprobat. Pe 27 octombrie, a fost predat Guvernului Braziliei pentru ca Brazilia să-l prezinte lui Fidel Castro ca mesaj brazilian; totuși, fiecare cuvânt a fost revizuit de Kennedy și a fost, de fapt, un mesaj american”. [10]

În perioada 16-22 octombrie, când Kennedy a anunțat lumii prezența rachetelor nucleare sovietice în Cuba, ideea de a-i propune lui Fidel un acord în schimbul retragerii rachetelor a fost dezbătută în secret în mai multe rânduri de Comitetul Executiv al Consiliului Național de Securitate.

Dar, abia pe 26 octombrie, Kennedy a aprobat inițiativa de a trimite un mesaj lui Fidel prin Guvernul Braziliei , care și-a exprimat în mod repetat interesul de a servi ca mediator în conflictul dintre Statele Unite și Cuba.

În ciuda opoziției directorului CIA, John McCone, care a insistat asupra eforturilor continue de a doborî „regimul Castro”, Kennedy a apărat ideea mesajului pacifist!

În esență, chiar dacă a existat, mesajul avea, pe alocuri, spun cercetătorii, un ton nu foarte real in privința așteptărilor: dacă Cuba ar rupe legăturile cu Uniunea Sovietică, ar renunța la susținând mișcările de eliberare din America Latină și ar retrage rachetele nucleare și trupele sovietice staționate pe insulă, s-ar putea aprecia multe schimbări în relațiile dintre Cuba și OEA, iar Statele Unite nu și-ar distruge bunele relații cu Statele din zona printr-o invazie. Să cităm câteva dintre paragrafele fundamentale ale mesajului:

„Lumea știe deja, fără îndoială și în detaliu, natura și dimensiunea creșterii capacității de rachete ofensive sovietice în Cuba. Nimeni nu poate discuta în mod legitim această problemă. Acțiunile Uniunii Sovietice în utilizarea teritoriului cubanez pentru a plasa rachete nucleare ofensive capabile să lovească aproape toată emisfera vestică au pus serios în pericol viitorul regimului Castro și bunăstarea poporului cubanez. (…) Nu numai că Uniunea Sovietică a încetat să sprijine Cuba în această chestiune, dar înalți oficiali sovietici au sugerat guvernelor aliate să-și schimbe pozițiile în Cuba în schimbul unor concesii în alte părți ale lumii de către țările NATO... Deci, nu sunteți folosit doar în scopuri care nu sunt în interesul niciunui cubanez,

(…) Țările amenințate nu pot rămâne inactive cât timp amenințarea împotriva lor crește. Vor trebui luate noi măsuri împotriva Cubei și vor trebui luate foarte curând. Castro trebuie să-și amintească că președintele Kennedy a spus public că între Castro și Statele Unite există doar două probleme nenegociabile: legăturile politico-militare cu URSS și atitudinea agresivă față de afacerile interne ale altor țări din America Latină. Această poziție este împărtășită de alți membri ai sistemului inter-american. Este clar că aceasta înseamnă renunțarea la capacitatea nucleară ofensivă care se montează în Cuba și trimiterea înapoi a personalului militar sovietic, pentru care Cuba poate primi ajutor dacă are nevoie. Din aceste acțiuni pot fi derivate multe schimbări în relațiile dintre Cuba și țările OEA.


La întrebările ce ar fi venite din partea cubaneza, cu privire la serioase garanții de securitate, potrivit materialelor de arhivă, ambasadorul brazilian, Bastián Pinto trebuia să răspundă că este sigur că Organizatia Statelor Americane (OEA) nu va accepta o invazie a Cubei odată ce rachetele au fost retrase și că Statele Unite ale Americii Statele nu vor risca să strice solidaritatea emisferică cu o invazie a Cubei stabilită în mod clar pe un curs pașnic. [unsprezece]

Mesajul urma să fie transmis lui Fidel Castro pe 28 octombrie, dar emisarul brazilian, generalul Albino Silva, a sosit la Havana pe 29, când Nikita Hrușciov acceptase deja să scoată rachetele. Prin urmare, mesajul nu a ajuns în Cuba la timp și nu a fost prezentat în forma sa originală din cauza circumstanțelor schimbate. 

În ianuarie 1963, când operațiunea Mangoose a fost întreruptă oficial, în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite a fost creat un Comitet pentru coordonarea afacerilor cubaneze, la care au participat diverse agenții, cu responsabilitatea de a promova propuneri de acțiuni ascunse împotriva Cubei, analizate și aprobate sau nu de un grup special prezidat de consilierul pentru afaceri de securitate națională, McGeorge Bundy.

Acest comitet de coordonare a fost desemnat lui Sterling J. Cottrell, care, conform recomandării Departamentului de Stat, a făcut o treabă solidă în conducerea Grupului de lucru inter-agenții pentru Vietnam. [14]

Dar, politica față de Cuba a fost formulată în 1963 într-un mod mai larg de către un Grup Permanent al Consiliului de Securitate Națională -creat în aprilie- la ordinele Președintelui, compus din: Robert Kennedy, Procuror General; Robert McNamara, secretar al Apărării; John McCone, noul director al CIA; Theodore Sorensen, consilier special al președintelui; W. Averell Harriman, subsecretar de stat pentru afaceri politice; generalul Maxwell D. Taylor, președintele șefilor de stat major comun; Henry H. Fowler, secretar adjunct al Trezoreriei; Edward R. Murrow, director al USIA; David E. Bell, administrator al Agenției pentru Dezvoltare Internațională (AID) și mai sus menționatul McGeorge Bundy, care avea să servească drept președinte al grupului.

Din toate aceste reajustări în ceea ce privește luarea deciziilor cu Cuba, se poate deduce fără prea multă dificultate că președintele Kennedy dorea ca controlul politicii față de Cuba să rămână mai mult în ramura executivă și nu atât în domeniul CIA si al Pentagonului. În acest fel, deciziile CIA cu privire la Cuba au fost, din acel moment, subordonate oficial executivului SUA, deși, în culise, agenția a continuat să ia decizii pe cont propriu și să desfășoare acțiuni necunoscute executivului.

Robert F. Kennedy avea să acționeze ca reprezentant personal al executivului în sarcinile CIA împotriva Revoluției cubaneze.

Totuși, tot în 1963, însăși experiența Crizei din octombrie și tot ceea ce ar fi putut deriva din aceasta a avut un impact semnificativ asupra conduitei și viziunii politice a președintelui Kennedy. În acel an, Kennedy a încercat să caute o relansare relativă cu Uniunea Sovietică. Kennedy este cel care a rostit celebrul său discurs la Universitatea Americană în iunie, care a fost interpretat de mulți ca un discurs pacifist, crescând ura și respingerea în sectoarele de extremă dreaptă. Și tot Kennedy este cel care, în septembrie 1963, a autorizat într-o manieră foarte compartimentată utilizarea diplomației secrete cu Cuba pentru a comunica indirect cu Fidel. Toate elementele pe care mulți autori le consideră că ar fi putut fi cuprinse în motivele care au dus la conspirația împotriva vieții sale.

Pe 22 noiembrie 1963, când a avut loc asasinatul la Dallas, liderul Revoluției se întâlnea cu jurnalistul francez Jean Daniel, care a adus un mesaj verbal conciliant de la președintele Kennedy.

Astfel, în timpul administrației Kennedy, au avut loc evenimentele celei mai mari confruntări dintre Cuba și Statele Unite și, în același timp, pentru prima dată după ruptura relațiilor diplomatice din ianuarie 1961, că într-o manieră limitată și secretă primul contacte în căutarea unei relaţii mai civilizate între cele două ţări.

Ce a fost "Operațiunea Mangusta": Programul subversiv al SUA împotriva Cubei după înfrângerea sa militară, politică și diplomatică de la Playa Girón (Golful porcilor). Aprobat ca viitor instrument esențial și de bază al politicii față de Cuba. A fost cel mai mare program întreprins vreodată de guvernul Statelor Unite împotriva unei națiuni străine în anii 1960. Chiar și astăzi, există secrete cuprinse în acea operațiune care sunt considerate printre „bijuteriile CIA”, adică secrete de maximă siguranță națională. Peste 5.000 de acte de sabotaj și acte teroriste au fost comise împotriva Cubei în mai puțin de 10 luni, în cadrul Operațiunii Mangusta. Programul subversiv a fost înființat de Consiliul Național de Securitate al SUA după eșecul lui Girón.

Criza din octombrie sau criza rachetelor: La 22 octombrie 1962, când SUA au decretat o blocada navală împotriva Cubei și au creat toate condițiile pentru a bombarda și invada Insula, a fost declanșată așa-numita Criză din octombrie. Kennedy a cerut retragerea armelor strategice sovietice cu sediul în Cuba și a declarat o blocadă navală, la care armata cubaneza au răspuns cu alarma de luptă pentru toate unitățile sale. Criza din octombrie, care a durat până la 28 octombrie, a devenit unul dintre cele mai dramatice evenimente ale Războiului Rece și, în opinia unor specialiști, dintre toate crizele cunoscute in relațiile internaționale contemporane.
Ciprian POP

 Note:

[1] Ulterior, la 3 februarie 1962, Kennedy a aprobat una dintre cele mai agresive măsuri împotriva Cubei și care a supraviețuit până în zilele noastre, „embargoul” total asupra comerțului cu Insula (cu excepția alimentelor și medicamentelor) care, începând cu data de Pe 23 martie, a fost extins și la toate mărfurile de origine cubaneză sau fabricate cu componente cubaneze. La 14 martie 1964, sub președinția lui Lyndon Johnson, Departamentul de Trezorerie avea să extindă sfera blocadei, interzicând vânzarea de alimente și medicamente către Cuba.
[2] La 18 ianuarie 1962, Lansdale a prezentat Grupului Special extins un proiect care conținea 32 de sarcini împărțite în domeniile de informații (4 sarcini), politică (9), economie (13), psihologice (4) și acțiuni militare. (5).
[3] Citat de Oficiul pentru Publicații al Consiliului de Stat al Cubei, în: „Girón 40 years later. Conferința academicilor și actorilor istorici cubanezi și nord-americani”, Havana, 22-24 martie 2001. Materiale informative, Dosar nr. 2 P. 83.
[4] Denumită în mod obișnuit Criza rachetelor din Statele Unite nu a fost, așa cum au susținut unii autori, un moment în care, bazându-se exclusiv pe prezența rachetelor nucleare în Cuba, lumea a fost adusă în pragul celui de-al treilea război mondial, ci mai mult decât că, a fost momentul în care Statele Unite au trebuit să facă față consecințelor acumulate ale tuturor actelor sale de agresiune împotriva Cubei. Criza din octombrie, sau așa-numita Criză a rachetelor, nu a durat nici treisprezece zile. Aceasta a durat în perioada 14-16 octombrie, când Kennedy a fost oficial informat și a luat la cunoștință de existența rachetelor nucleare în Cuba, până în aproximativ 30 noiembrie, când avusese loc discuția dintre Mikoyan și Kennedy, pozițiile privind acordurile finale ale crizei au fost fixate. Pe scurt, concentrarea crizei în cele treisprezece zile este un alt mod de a spune că prezența rachetelor în Cuba a determinat criza. Criza a avut și mai multe începuturi. Pentru Cuba, a început de când Eisenhower și-a început campania de ostilitate împotriva Insulei.. În timp ce, pentru lume și poporul Statelor Unite, și al URSS, această criză a început când președintele Kennedy s-a adresat adresa națiunii pe 22 octombrie, propunând primele măsuri de răspuns. Acest eveniment este cunoscut și sub denumirea de Criza din Caraibe, un nume dat de sovietici. Fragmente preluate din opera lui Esteban Morales Domínguez, „Criza rachetelor sau criza octombrie?”, Contracorriente, nr. 6,
[5] În ciuda promisiunii de ne-invazie a Cubei, Statele Unite vor continua "să invadeze" insula la scară mică. Întreaga structură a războiului subversiv împotriva Cubei ar fi menținută. De fapt, anul 1963 a fost unul dintre cele mai notorii în ceea ce privește agresiunea violentă împotriva Insulei și cele mai mari acțiuni ale contrarevoluției interne. În acest sens, cercetătorul cubanez José Luis Méndez a scris că, în 1963 au avut loc 137 de acțiuni contrarevoluționare împotriva coastelor și navelor cubaneze, cel mai mare număr din întreaga perioadă revoluționară. Vezi: José Luis Méndez, Terorismul de origine cubaneză 1959-1996, teză de doctorat în științe juridice, Havana, 1997.
[6] Cele cinci puncte ridicate de Fidel au fost: încetarea blocadei economice și a tuturor măsurilor de presiune comercială și economică exercitate de Statele Unite în toate părțile lumii împotriva Cubei, încetarea tuturor activităților subversive, lansări și aterizări de arme și explozivi pe calea aerului și pe mare, organizarea invaziilor mercenare, infiltrarea spionilor și sabotajului, toate acțiunile efectuate de pe teritoriul Statelor Unite și al unor țări complice, încetarea atacurilor piraților efectuate din bazele existente în Statele Unite și Puerto Rico, încetarea tuturor încălcărilor spațiului aerian și naval de către avioanele și navele de război americane și retragerea din Baza Navală de la Guantanamo și întoarcerea la suveranitate cubaneza a teritoriului cubanez ocupat de Statele Unite.
[7] Pentru mai multe informații vezi: Esteban Morales: „Missile Crisis or October Crisis?”, în: Contracorriente, nr.20, Havana, 2004, pp.20-24.
[8] Ibid.
[9] Pentru a extinde acest pasaj istoric interesant, a se vedea James G. Hershberg, „The United States, Brazil, and the Cuban Missile Crisis, 1962” (Part 1, Part 2), Journal of Cold War Studies, 2004.
[10] Videoclip al Conferinței internaționale privind criza din octombrie, desfășurată la Havana în 2002, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări, Centrul pentru Studii Emisferice și ale Statelor Unite (CEHSEU).
[11] Departamentul de Stat Draft Cable 13136 către Casa Albă, 26 octombrie 1962, Top Secret. Arhiva Securității Naționale: http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB395/ (Tradus de autori).
[12] Videoclip al Conferinței internaționale privind criza din octombrie, desfășurată la Havana în 2002, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări, Centrul pentru Studii Emisferice și ale Statelor Unite (CEHSEU).
[13] Ibid.
[14] Tomás Diez Acosta, Ultimele 12 luni ale lui JF Kennedy și revoluția cubaneză, Editura Politică, Havana, 2011, p. 18.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu