Punctul de vedere al Asociației “Romania muncitoare” si declarație de susținere a poporului palestinian, împotriva violenței si a războiului
În fața declarațiilor care justifică deja un nou atac la scară largă al Israelului împotriva populației civile din Gaza, Asociația “Romania muncitoare” își reafirmă solidaritatea cu palestinienii care rezistă zilnic ocupației, apartheidului și exilului.
Având în vedere declararea stării de război de către autoritățile israeliene pentru prima dată din 1973, ne amintim de buldozerele care rad casele palestiniene, de militarii Tsahalului care ucid copii si bătrâni care s-au aparat doar cu vorba sau cu pietre in fata tancurilor, gloantelor si buldozerelor de 75 de ani.
Ocupația israeliană a impus o blocada terestră, maritimă și aeriană pe Fâșia Gaza din 2007, ceea ce a generat o situație de urgență umanitară. Gaza este un teritoriu mic în care 2,4 milioane de oameni sunt aglomerați și care a fost deja declarat de ONU drept „ nelocuitor ” din cauza imposibilității de a accesa resursele de bază pentru viață.
Armata israeliană a lansat deja noi atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza , care reprezintă o nouă încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU.
Asociația "România muncitoare" consideră ca singura soluție pentru conflictul dintre Palestina și Israel este ca comunitatea internațională să garanteze respectarea de către Israel a diferitelor rezoluții privind teritoriile ocupate pe care le-a încălcat în mod sistematic, să garanteze dreptul Palestinei de a fi un stat suveran și independent, și să implementeze imediat un proces de pace care să garanteze încheierea conflictului armat.
Din zona ne parvin informații extrem de triste!
Avioanele forțelor aeriene israeliene au bombardat miercuri Universitatea Islamică din Gaza, facilități care, potrivit Israelului, constituie un „centru important al puterii politice și militare”, în timp ce Palestina a acuzat Tel Avivul că folosește bombe cu fosfor, interzise de Națiunile Unite.
Numărul morților în Fâșia Gaza din cauza atacurilor israeliene crește la 1.078.
În cea de-a cincea zi de bombardament al forțelor israeliene împotriva Fâșiei Gaza, incursiunea avioanelor continuă și ele. În această miercuri, în Fâșia Gaza au fost observate explozii și deteriorarea infrastructurii din zonele rezidențiale.
Convenția de la Geneva din 1980 interzice utilizarea bombelor incendiare în zonele dens populate pentru a preveni victimele în masă.
„Gestul umanitar” al lui Biden și al Ursulei von der Layen este o crimă de război împotriva unei populații care a cunoscut deja toate crimele de război posibile. Este expulzarea violentă din casele lor, furtul de pământ și colonizarea ulterioară. Tel Avivul nu va înceta să ucidă până nu îl vor expulza pe ultimul palestinian.
Violența caracterizează situația de zi cu zi trăită de poporul palestinian de la crearea Statului Israel. Militarizarea ridicată, controlul mobilității, discriminarea și limitarea drepturilor înseamnă că aceștia trăiesc într-un regim de ocupație și apartheid promovat de guvernul israelian. Progresiv, populația palestiniană s-a trezit închisă și strămutată pe un teritoriu din ce în ce mai puțin și cu acces redus la resurse.
De ani de zile, blocada din Gaza, care limitează intrarea rezervelor de bază precum apa, înseamnă că majoritatea populației sale trăiește într-o situație de sărăcie extremă. Gaza este o închisoare concepută pentru două milioane de oameni. Din asimetrie, toată puterea Statului Israel, cu sprijinul unei mari părți a comunității internaționale, a făcut ca existența unui stat palestinian să fie neviabilă. Pacea, justiția și respectul pentru dreptul internațional în regiune vor fi realizate doar prin soluții convenite care să acorde aceleași drepturi de a trăi în libertate și demnitate tuturor oamenilor.
În urma ultimelor atacuri, ministrul israelian al Apărării a anunțat asediul total al Fâșiei Gaza, ordonând închiderea oricăror mijloace de aprovizionare cu energie electrică, gaz sau alimente. Aceste declarații reprezintă o recunoaștere publică a intenției lor de a comite crime de război, chiar dacă au fost deja comise. Această pedeapsă colectivă este ilegală și contravine dreptului internațional, care o interzice în mod expres, protejând în același timp transportul de alimente.
De când atacul Hamas asupra Israelului și când o represiune israeliană sângeroasă cade asupra populațiilor civile din Gaza și Cisiordania ocupată, "otrăvirile" jurnalistice s-au înmulțit si ele! Observam cu tristețe cum presa românească nu respecta principiul celor trei surse sau "audiatur et altera pars" (asculta si cealalata parte), prezentand unilateral, doar un singur punct de vedere, iar drama civililor palestinieni nu mai conteaza!
Documentarea crimelor israeliene din Gaza și Cisiordania devine din ce în ce mai complicată pentru jurnaliști, deoarece Israelul interzice acum jurnaliştilor internaționali să intre în Gaza și întrerupe conexiunile la internet. Prin urmare, ceea ce autorizează guvernul israelian prin sistemul de cenzură stabilit este doar acoperirea unilaterală a evenimentelor.
Din 7 octombrie, marile agenții de presă au răspândit informațiile false la care se putea aștepta. CNN a difuzat masiv informații despre decapitarea a 40 de copii israelieni de către Hamas. La câteva ore după ce această informație a fost difuzată în întreaga lume, multe instituții de presă, precum BBC, au retras și au eliminat aceste informații pentru că erau false.
Rețelele sociale sunt, de asemenea, scenă a numeroase operațiuni coordonate de dezinformare de către roboți și conturi fictive care alimentează informații false. Uniunea Europeană a făcut presiuni asupra lui Elon Musk, proprietarul rețelei de socializare X (fostă Twitter), să cenzureze mass-media independente care apără Palestina.
Dezinformarea este o strategie israeliană bine stabilită, folosită în special pentru a justifica violența represiunii colective efectuate împotriva palestinienilor. Deja în mai 2021, Israelul a desfășurat o campanie de dezinformare cu privire la pătrunderea trupelor sale în Gaza.
Circulația de informații false face posibilă legitimarea și justificarea crimelor de război comise de Israel împotriva palestinienilor, care sunt reduse la tăcere de mass-media din întreaga lume.
„Presa israeliană desfășoară o campanie de propagandă menită să pună sub semnul întrebării Palestina ca stat . A existat o înțelegere internațională că acest război ar trebui rezolvat pe o bază reciproc avantajoasă pentru oamenii ambelor state. Israelul s-a opus acestui lucru și acum a găsit un moment bun pentru a convinge lumea că Palestina nu există ca stat.
Marile rețele de comunicații își continuă sprijinul pentru crimele armatei israeliene, care, că de obicei, merge foarte departe în acțiunile sale, sfidând legile războiului. După ce au denunțat imediat atacul Hamas, ceea ce este într-adevăr de repudiat și denunțat, ei păstrează tăcerea cu privire la teribila represiune care cade asupra populației civile palestiniene, dintre care, cei mai mulți nu au văzut niciodată pacea, cu toate că sunt moderați și, tot cei mai mulți civili nu au nici o legătură nici cu Hamas, cu jihadul islamic sau cu serviciile secrete iraniene sau din alte azimuturi care au interes să tulbure apele! Mulți sunt doar civil, adolescenți, școlari, agricultori, tineri și bătrâni deopotrivă!
Prin urmare, în fața declarațiilor care justifică deja un nou atac la scară largă, noi, reprezentanții
Ciprian Pop
Secretar General al Asociației "România
București
15 octombrie 2023
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu